Onderzoekers van het Amerikaanse MIT hebben een algoritme ontwikkeld dat zelfrijdende auto's meer zoals mensen van rijbaan laat wisselen. Tot nu toe gebeurde dat bij zelfrijdende auto's nog veelal op basis van statische informatie.
Het nieuwe algoritme van de onderzoekers moet zelfrijdende auto's in staat stellen om vaker sneller en agressiever van rijbaan te veranderen, waarbij de beslissing om van baan te wisselen wordt gemaakt op basis van direct beschikbare, actuele informatie. Het gaat bij het algoritme om de minimale informatie die een zelfrijdende auto nodig heeft om als het ware op een menselijke wijze van baan te veranderen.
Volgens de onderzoekers zijn de meeste bestaande algoritmes niet toereikend, omdat er twee nadelen aan kleven. Zo zijn er algoritmes die geheel gebaseerd zijn op gedetailleerde statische modellen van de omgeving van het rijden. Deze zijn lastig om spontaan en direct te analyseren. Er zijn ook modellen die zo simpel zijn dat het alleen leidt tot conservatieve, voorzichtige, onpraktische beslissingen, wat vaak uitmondt in de beslissing om toch maar niet van baan te veranderen.
Het nieuwe model van de MIT-onderzoekers gaat uit van bufferzones om het voertuig. Deze techniek wordt al gebruikt in bestaande algoritmes, maar volgens de wetenschappers wordt dit beperkt tot het vooraf berekenen van de zones. Het MIT-algoritme gebruikt ook deze techniek, maar als het leidt tot onmenselijke beslissingen, dan worden in real time nieuwe bufferzones berekend. Vooral in druk verkeer is volgens de onderzoekers alleen het gebruik van vooraf berekende zones te beperkend.
Het algoritme is in een simulatie met zestien autonoom rijdende auto's getest. Elke auto werd daarbij ingesteld op een afwijkend risicoprofiel, zodat er verschillende rijstijlen uit voortkwamen. De auto's reden allemaal naast elkaar zonder conflicten of botsingen. Het onderzoek wordt op de International Conference on Robotics and Automation gepresenteerd.