Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Reclame Code Commissie: EA adverteerde misleidend met FIFA 18 FUT-lootboxes

De Reclame Code Commissie heeft EA op de vingers getikt wegens een misleidende advertentie voor de verjaardagsselectie van FIFA Ultimate Team. De reclame wekte de indruk dat kopers van een pakket een van de spelers uit de selectie kregen.

De Reclame Code Commissie deed woensdag uitspraak in een zaak die was aangedragen door de Nijmeegse rechtenstudent Dirk Arents. Hij kocht in maart voor twintig euro FIFA-punten om deze voor een Gold Ultimate-pakket met dertig spelers in te wisselen. Dit deed hij, nadat hij een advertentie voor een verjaardagsselectie in de PlayStation Store zag.

EA adverteerde hiermee ter ere van de negende verjaardag van FIFA Ultimate Team. "Vier negen jaar FUT met allerlei evenementen, zoals speciale SSU's, wekelijkse doelstellingen en een gloednieuwe FUT-verjaardagsselectie, vanaf 16 maart in pakketten beschikbaar", was de bijbehorende tekst. Bij de advertentie werden de 23 spelers van de selectie getoond.

"Ik zag de advertentie en dacht, dat is een leuke actie", vertelt Arents tegen Tweakers. "Iedereen weet dat het bijna onmogelijk is om voetballers met hoge ranking te krijgen. Als die nu beschikbaar zijn, wil ik daar best twintig euro voor betalen, was mijn gedachte. Maar toen bleken ze er niet in te zitten." De 23 speciale spelers werden simpelweg aan de bestaande FUT-database van meer dan duizend spelers toegevoegd, waardoor er maar een kleine kans was dat een consument een ervan in zijn aangeschafte pakket kreeg. Arents hekelde de manier van reclame voeren en sleepte EA voor de Reclame Code Commissie: "Ik vond dat de advertentie misleidend is en dat het spel bovendien als illegaal kansspel moet worden aangemerkt."

EA verweerde zich met de stelling dat de advertentie geen aanleiding geeft voor de veronderstelling dat een koper gegarandeerd een van de 23 spelers krijgt. "Voor de gemiddelde FIFA 18-speler moet duidelijk zijn dat ook bij de aankoop van een Gold Ultimate Pack de beloofde 30 spelers worden gekozen uit de pool van de FUT-database, waarvan de 23 spelers slechts een onderdeel zijn", betoogde de gameuitgever. Ook betwist EA dat zijn games als gokken beschouwd kunnen worden. De uitgever claimt hierover ook niets van de Kansspelautoriteit te hebben vernomen. De Nederlandse Kansspelautoriteit onderzocht onlangs tien populaire games met lootboxes en stelde dat vier daarvan de gokwet overtreden, zonder bekend te maken om welke games het gaat.

De Reclame Code Commissie was het eens met de student en oordeelde dat de advertentie niet voldoende duidelijk maakte dat de 23 spelers slechts aan de bestaande database werden toegevoegd en dat de kans erop niet groter was dan die op een van de spelers die al in de database zat. De consument mist daardoor 'essentiële informatie om een geïnformeerd besluit tot een transactie te nemen'. Daarom is sprake van misleidende reclame en overtreedt EA de Nederlandse Reclamecode. De commissie oordeelt niet over de vraag of er sprake is van een kansspel, omdat de Kansspelautoriteit hierover gaat en uitgevers tot 20 juni de tijd heeft gegeven hun games aan te passen.

Arents is blij met de uitspraak, maar overweegt alsnog in beroep te gaan. "Ik blijf van mening dat het een kansspel is." Ook wijst hij erop dat er momenteel een soortgelijke advertentie in de PlayStation staat, over de Team of the Season-actie. Toch is het volgens de rechtenstudent niet alleen een principezaak. "Als ze meteen gezegd hadden: hier is je twintig euro terug, dan was het voor mij klaar geweest, maar ze gaven op geen enkel punt toe."

De Reclame Code Commissie kan geen sanctie opleggen en in principe kan EA het besluit naast zich neerleggen, al kan dit nadelig uitpakken bij een eventuele civiele zaak. EA heeft twee weken om beroep aan te tekenen tegen het oordeel. EA heeft nog niet gereageerd op de vraag of het bedrijf in beroep gaat.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-05-2018 • 16:00

105 Linkedin Google+

Reacties (105)

Wijzig sortering
spreekt met je portemonnee: koop geen EA producten. zou verwachten dat ze na alle commotie (starwars) toch wel iets scherper zouden zijn ..

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 17 mei 2018 16:04]

Helemaal mee eens, alleen nu is het EA die alle klappen vangt door het starwars debacle. Maar als je wat verder gaat zoeken kom je erachter dat praktisch alle grote gameproducenten dit model aan het hanteren zijn. De gameindustrie moet aangepakt worden op een hoger niveau, spreken met je portomonee zorgt er op dit moment voor dat je bijna geen AAA games meer kunt kopen.

Dat betekent dan dat je geen games meer kunt kopen van onder andere:
  • Valve
  • Activision/Blizzard
  • EA
  • Ubisoft
  • Warner Brothers
  • Capcom
  • Square Enix
  • etc.
Dit probleem is groter dan alleen EA

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 17 mei 2018 16:49]

Of wachten tot een spel zonder lootboxes goedkoper is dan 15 euro. Zo heb ik Nier Automata en World of Final Fantasy voor een habbekrats gekocht _/-\o_ Nadeel is dat je niet op de voorste rij zit en je meestal 1.5 jaar of langer moet wachten.
Wat dacht je ervan om een spel zonder lootboxes te belonen en het gewoon bij release te halen.
Aangezien het helaas postieve uitzonderingen zijn tegenwoordig
Horizon Zero Dawn & God of War in de pre-order gekocht! Dit zijn nog echte spellen die waar voor je geld geven _/-\o_
Ja en nee. Merendeel van de games met lootboxes (van hearthstone tot pubg tot path of exile) zijn zover ik weet voornamelijk gratis te spelen. Zolang het dan niet P2W wordt (zie pubg, puur skins) zie ik geen probleem in het hele lootbox gebeuren. Het is dan immers volledig vrij wat je doet en laat.

Bij prestaties (hearthstone, EA) wordt het snel een ander verhaal - je hebt eigenlijk geen keuze als je wilt proberen de top te bereiken. Dat is een verschil dat denk ik toch vaker aangestipt mag worden, dat P2W iets heel anders is dan puur cosmetica.


Tegelijkertijd, is dit ook wel een beetje erg ver doorgetrokken en moet ik het ook deels eens zijn met EA in dit specifieke geval.
Als je 30 verschillende spelers koopt, uit een selectie van maar 23, kun je best raden dat er blijkbaar meer dan 23 spelers in de 'pool' zitten waar iets uit kan komen. Met het niveau in dit geval (rechtenstudent) moet dat toch opvallen en te veronderstellen zijn dat er meer aan de hand is.
Hearthstone, PUBG/PlunkBat en POE heb ik alledrie doodgespeeld. Ik begrijp wat je wilt zeggen, maar toch denk ik er anders over. Je kunt skins in plunkbat namelijk verhandelen voor echt geld. Mijn POE cosmetics zitten ook in de steamstore. Je kunt deze theoretisch verkopen voor in sommige gevallen extreme bedragen. Dan is het meer dan alleen iets cosmetisch, het heeft waarde in de echte wereld. Genoeg mensen die dit zien als een soort gokautomaat met een kleine kans op een rokje die 350 euro waard is.

In Overwatch/Hearthstone kan je het zooitje niet legaal verhandelen maar illegaal gebeurd er genoeg op dit vlak. En dan alsnog zijn er mensen die door iets vergelijkbaars als een gokverslaving getriggered worden om lootboxes te blijven kopen omdat ze namelijk precies dat ene item willen hebben.

Het is dan wel niet een pay-to-win/pay-to-pay of free-to-play constructie, maar wel schadelijk voor mensen met een potentie tot gokverslaving.

Ik ben ook niet persee tegen een free-to-play model waar een developer toch geld uit moet persen. Alleen vind ik het wel van belang dat er dan een goede leeftijdsclassificatie bij moet horen een een dikke waarschuwing op de voorkant van het doosje.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 17 mei 2018 18:30]

Hearthstone, PUBG/PlunkBat en POE heb ik alledrie doodgespeeld. Ik begrijp wat je wilt zeggen, maar toch denk ik er anders over. Je kunt skins in plunkbat namelijk verhandelen voor echt geld. Mijn POE cosmetics zitten ook in de steamstore. Je kunt deze theoretisch verkopen voor in sommige gevallen extreme bedragen. Dan is het meer dan alleen iets cosmetisch, het heeft waarde in de echte wereld. Genoeg mensen die dit zien als een soort gokautomaat met een kleine kans op een rokje die 350 euro waard is.
Het feit blijft dat die cosmetics je niet helpen bij progressie voor het spel. Daar gaat het om.
Prima het is geen pay to win, maar dat is mijn hele punt niet. Dit zijn vieze manieren op geld uit iemand z'n zak te kloppen. Een game mechanic op zo'n manier in te richten dat je klanten psychologisch getriggered worden om meer te kopen. Sommige mensen zijn hier vatbaar voor en werken zichzelf in de schulden, met vergelijkbare symptonen als een gokverslaving. Jij valt misschien wel niet in deze categorie, maar sommige mensen gaan er kapot aan. Dat is op zijn minst een waarschuwing en een leeftijdsclassificatie waard. En mogelijk nog wel meer. Het lootbox principe is het probleem.
Toch heb ik zelf een stuk meer problemen met p2w. Dat verpest het spel voor iedereen, ook de mensen die niet kopen. En het probleem wordt al deels opgelost als ouders geen bankpas/cc koppelen aan het account, cosmetics zijn toch nutteloos dus daar merk je niks van (ik snap dat je ook doelt op volwassenen etc., maar van hen wordt geacht dat ze zich kunnen beheersen).
Toch even een kleine correctie, in POE worden al je cosmetische items als non-transferable aangeduid in steam, dus Neen, je kan deze op geen enkele wijze verhandelen, zelfs een gift sturen door in andermans naams een aankoop te doen kan niet zonder een persoonlijke mail naar Grinding gears te sturen en een geldige reden op te geven; hier staan ook zware bans op, zou dit misbruikt worden voor RMT.

[Reactie gewijzigd door Zubsero op 18 mei 2018 17:24]

Ah dankje, ik ging er eigenlijk vanuit dat dit kon omdat ik ze in mn steaminventory terug zie. Assumption is the mother... |:(
Geef mij maar een f2play model waarbij de speler niet uitgebuit wordt, zoals een gewone cosmetics store waar je gewoon je cosmetics kan kopen. Er zijn volgens mij genoeg games die zo succesvol zijn geworden, zoals o.a. Warframe.
Pubg is alles behalve gratis? Kost gewoon 30 euro.
Hij doelt op dat je wel lootboxes kunt kopen, maar dat die enkel cosmetisch zijn en dat je hier dus geen voordeel mee behaalt in het spel.
Je hebt eigelijk helemaal gelijk, al die bedrijven die je bij naam noemt maken zich inderdaad vuil aan microtransactions en lootboxes. Er zitten echter meer haken en ogen aan, onderandere in hoeverre het een Pay2Win, Fee2Pay of Pay2Wait gevallen zijn.
EA is veruit de grootste(en diens struikelen is dus het luidste) en heeft zich aantoonbaar vuil gemaakt aan Pay2Win(ish) practijken.

Intussen is aan het licht gekomen dat ze Battlefront2EA hebben laten vallen, de makkelijke optie in plaats van puinruimen en doen wat de spelers willen.
Iets over ons gehoord te hebben en van hun fouten geleerd te hebben... en nu dit hier weer.
Fool me once, shame on you, Fool me twice, shame on me, fool me for the 997th time...
Of het nu Pay2Win etc. is maakt niets uit, het gaat erom of je lootboxes kunt kopen. Als de ontwikkelaars alleen een shop maken met items die je gegarandeerd krijgt, is het gok gebeuren verdwenen bij mij weten. Je krijgt dan immers wat je koopt. Brood kopen in een supermarkt is toch ook geen gokken?
Ik vrees dat je als voetballiefhebber niet zo heel veel andere keuze hebt. Als je een 'leuk' voetbalspel wil kopen kom je toch snel uit bij Fifa. Dit omdat ze alle licenties in eigen bezit hebben: Commentator verklapt aanwezigheid UEFA en Champions League in Fifa 19. Helaas steeds minder reden om voor de concurrent PES te gaan.
Dan haal je een oude FIFA uit de grabbelton voor 5 euro, en skip je de nieuwe. Waarom zou je EA belonen voor haar gedrag alleen maar omdat 'er geen andere keuze is'? Laat ze maar lekker vol betalen voor die licenties, en niks verkopen. Hoeven ze maar 2 jaar te doen, en dan stoppen ze er wel mee. Kans bestaat ook nog dat een concurrent de licenties voor minder mag hebben, en dan geen loterij in z'n spel hoeft te stoppen om de boel te financieren.
Dan haal je een oude FIFA uit de grabbelton voor 5 euro,
ging dat maar zo makkelijk, EA haalt nog wel eens wat gameservers offline van actieve games (was voor mij de druppel)
Oh ja, wacht... dit soort spellen werkt alleen zo lang de uitgever er zin in heeft... ;( Da's voor mij dubbel een reden om eraf te blijven, zeker als ze een reputatie hebben. Met elk jaar een nieuwe versie gaat er nog wel eens 1 plat. (iets als WoW blijft lekker online, en dat houden ze ook nog wel even zo...)
Toch wel een beetje begrijpelijk dat ze servers van Xbox spellen die 10 jaar oude zijn uit de lucht halen. Denk niet dat er nog heel veel man Fifa 08 online speelt. Dit is gewoon een algemeen probleem op consoles en niet enkel bij EA hoor.
Bij ea gaat de server al na 1 jaar makkelijk eruit.
Ze hoeven in principe niet elk jaar een nieuwe Fifa uit te brengen uiteraard. Een update voor het teamroster zou voldoende moeten zijn? zeg elke ~4 jaar een nieuwe Fifa als ze weer wat mooiere animaties hebben of een nieuwe console uitkomt.
Dan koop jij hem lekker elke 4 jaar. Voor mij is elk jaar een kleine update die 50 euro waard, prima toch?
Gaat ook over licenties die afgesloten zijn voor 1 jaar. Draait allemaal rond geld en licenties van 1 jaar brengen meestal ook meer op voor clubs en de FIFA.
Wat dat betreft sluit het toch perfect aan bij fifa qua mentaliteit. Fifa lees je omkoping, schandalen, vriendjes politiek, toekennen wk aan bedenkelijke landen die er al dan niet voor betaald hebben.
tja van een uitgever mag je dan ook niet echt veel verwachten.

Maar wie weet komt er een fifa game op de markt waarin je moet omkopen, afpersen, vrienden zien te kopen..
Fifa Manager 18 :D denk alleen dat dat voor EA allemaal net iets te herkenbaar wordt :P
Daar is EA echt niet alleen in, dat gebeurd bij andere uitgevers net zo hard..
Zo ver ga ik ook weer niet in m'n principes :P . Ik vind Fifa een leuke game om te spelen en gun mezelf dat vermaak ook. Ondanks dat ik EA liever kwijt ben dan rijk.
En als je een 'leuk' voetbalspel wilt voor leuke gameplay en je bent geen verzamelaar van voetballer naampjes dan speel je Rocket League.

Serieus, buiten het feit dat mensen poppetjes op hun scherm zien die erg lijken op die voetballers die ze op TV zien, snap ik echt de appeal van FIFA en soortgelijke spellen niet.

Ik ben al jaar en dag verslaafd aan Rocket League omdat het gewoon een geweldig spel is op alle fronten, maar ik kokhals bijna wanneer ik per ongeluk een voetbalwedstrijd op TV zie...

Ja, Rocket League heeft ook loot boxes.. ja Psyonix maakt zich daar ook schuldig aan.. maar het verschil is dat FIFA, zoals ik het zie, JUIST draait om het 'verzamelen' van spelers, en dat heeft een daadwerkelijke impact op hoe goed je kunt spelen.. in het geval van rocket league hoef je geen CENT extra (boven aanschaf prijs) te betalen om de BESTE auto's te kunnen rijden.
Dat je voetbal games niet leuk vindt, lijkt me nu niet bepaald een geldig argument.

Zelf vind ik dat best geestig. FIFA Ultimate Team draait om het verzamelen van spelers op dezelfde manier als dat Magic The Gathering draait om het verzamelen van kaarten.

Uiteindelijk draait het om het samenstellen van een team, net als het in Magic draait om het samenstellen van een deck.

Ik heb nog nooit FIFA points gekocht om packs te kopen. Alles wat er in mijn "club" zit, heb ik verdiend door effectief het spel te spelen. Dat weerhield me echter niet van nu een team te hebben met mega toppers zoals Suarez, Messi, Bale, Thiery Henry, Ronaldo, etc.

En ja, het is zeker waar dat er wat tijd over gaat om zo'n team te verzamelen - en dat je effectief matchen moet winnen om die progressie te kunnen doorzetten. Echter, voor mij is het leuke niet om dat team te hebben. Voor mij is het leuke "the journey" naar dat team. Beginnen met totale bagger spelers en dan matchen winnen, coin verdienen en betere spelers kopen. In die zin, is het niet anders dan een RPG.

Echter het ganse FIFA points gedoe, vind ik eigenlijk echt niet kunnen. Inderdaad, aan het begin van het seizoen, heb je altijd kerels die het spel kopen en meteen ook +1000 euro aan FIFA points (ja, echt). Met als gevolg dat die in week 2 een team hebben waar iemand zoals ik (die effectief het spel speelt) 5 tot 6 maanden voor moet vechten en sparen.

Dat is dan ook meteen de reden waarom ik me niet bezig hou met online fut champions en weet ik wat nog allemaal. Het is gewoon niet eerlijk. Dan kom je in week 3 uit tegen teams die vol steken met legends, Messi's, Ronaldo's, etc. En jij.... jij staat daar dan met het equivalent van KV Kortrijk of zo...

"play to win" = de vijand van een leuke online gaming ervaring.

[Reactie gewijzigd door RavioliMonster op 18 mei 2018 11:01]

Hmm, goed punt. FIFA als kaartspel, hehe ja dat klinkt wel logisch..

"Play to win" is echter niet per se slecht. Rocket League is zeer zeker play to win, in de zin dat je SUPER veel uren moet spelen om beter te worden en er zelfs na 2000 uur spelen nog zat ruimte is om je techniek en strategie te verbeteren.

Bedankt voor de opheldering! Ik heb minder problemen met FIFA als kaartspel, gezien de gameplay zelf erg veel RNG bevat. :)
LOL!!

Ik bedoelde uiteraard "PAY to win" :D
Hahaha….

Nee, PLAY to win, is hoe zou moeten zijn natuurlijk :-)
En ja, mij "in game time" in FIFA zal ook wel de moeite zijn.... Heb er dit seizoen iets van een 800 matchen op zitten of zo...+/- 15 min per match plus dan nog de vele uren gespendeerd aan team management, skill games, transfer markt handeltjes,....

Ik bezie de game mode echt wel als een voetbal RPG. Net als in een andere RPG, is het "levelen" toch juist het leuke eraan... Eigenlijk nog wat grappig... Nu mijn team eindelijk "compleet" is (in de zin dat ik zowat het maximum behaald heb, zonder er dag en nacht mee bezig te moeten zijn - of dus geld te beginnen uitgeven), is mijn interesse wat weg. Er is geen nieuw doel meer...
Mja, ik snap dat aspect van levelen wel hoor.. maar dat is natuurlijk wel gevaarlijk.
Tegenwoordig stoppen ze overal een 'level up' of 'achievement GET' achtige constructie in omdat dat mensen verslaaft.

Daarom vind ik Rocket League nou juist zo verfrissend.. het is super simpel concept maar de diepgang is gewoon eindeloos... en het voelt echt zo ontiegelijk goed wanneer je die ene maneuvre eens een keertje goed uitvoert en een goal scoort (na honderd uren oefenen of zo)
Dan zal men een keuze moeten maken om gewoon géén FIFA game te kopen voor een tijdje.

Dit is toch wel een geval van voor de VVD stemmen en dan klagen dat de VVD regeert (is maar een voorbeeld).

Ik snap ook eigenlijk niet waarom men elk jaar weer de nieuwe versie móet kopen. De huidige zijn toch ook al goed genoeg? Als je iemand het verschil moet gaan uitleggen tussen fifa 16 en 17 gaan ze alleen maar dingen kunnen noemen zoals 'x zit nu bij y club'. Had ook met een kleine content update gekund.

Maar ja, ik ben geen voetbalfan.... De laatste FIFA die ik heb gespeeld was de '98 versie. Toen vond ik er ook al niets aan. Geef mij maar Kick Off 97.

[Reactie gewijzigd door ChromeBallz op 17 mei 2018 16:25]

EA betaalt FIFA honderden miljoenen euros voor de exclusieve licentie. In de voorwaarden staat onder meer dat EA verplicht ieder jaar een game moet uitbrengen (want de games zijn goed voor de marketing van de sport) anders verliest EA de licentie en moet een boete betalen.

Voetbal en videogames zijn een miljarden industrie. Serious business.
Daarom juist. Als niemand de nieuwe games meer koopt verliest EA een hoop geld en gaan ze wel onder de licentie uit willen komen.

Er is vast wel een performanceclausule ;)
Hangt er van af welke game modus je speelt.

Als je vooral Ultimate Team speelt, dan heb je eigenlijk weinig keus. Ultimate Team volgt het voetbal seizoen in de echte wereld. Tijdens het seizoen, zijn er allerlei zaken te doen in die game mode. Bovendien heb je maar 2 manieren om aan nieuwe spelers te geraken: packs en gericht kopen op de transfer markt. Als je specifieke spelers wenst, is de enige optie de transfer markt.

In elke zin van het woord, bloedt Ultimate Team gewoon dood na het seizoenseinde. Waar tijdens het seizoen er ten allen tijde 1 a 2 miljoen actieve transfers zijn, valt dat kort na het einde van het seizoen terug tot een 100.000

Wanneer de nieuwe FIFA uitkomt, valt dat verder terug naar een 20.000. Het resultaat is dan dat je progressie gewoon stilvalt.

De game mode wordt gewoon een spookstad.

Dus ja, als je Ultimate Team speelt, dan koop je FIFA op de dag van de release, ten volle wetende dat je het spel enkel / vooral zult spelen tot de eerstvolgende zomer.

Op zich een degoutant aspect van het spel. Maar, voor mij althans, een zeer leuke game mode - al is het dus maar voor een jaar.

Ik koop FIFA om de 2j (telkens in het jaar dat er een EK of een WK is, eigenlijk).
Eerste jaar speel ik dan intensief om het team op te bouwen.
Het tweede jaar amuseer ik me dan sporadisch eens met een matchke links en rechts.

EA's beleid hieromtrent is echt degoutant. Maar ja.... er is niet echt een waardig alternatief.
Mja, het alternatief is dan om gewoon géén fifa meer te spelen en voetbalgames links te laten liggen.

Op de korte termijn gekeken kun je dan 'niets' doen, maar voor de lange termijn, dus de fifa games die 2-3 jaar later komen, kan dit héél goed uitpakken als genoeg mensen dit doen.

Met de instelling 'er is toch niets anders' blijft het natuurlijk dweilen met de kraan open ;)


Daarnaast vraag ik mij dan ook af in hoeverre voetbalgames eigenlijk wel op hun eigen poten kunnen staan als ze niet kunnen overleven zonder dat men beroemde namen erin zet. Dat lijkt me wel een teken dat dat specifieke genre gewoon dood is - Men koopt de games dan blijkbaar niet voor de daadwerkelijke game zelf, maar puur voor de namen die deze bevat.

Als dit niet zo zou zijn zou PES denk ik toch wel een stuk succesvoller zijn. Ik heb het nooit gespeeld, maar reviews her en der noemen wel dat de gameplay altijd beter is geweest dan bij FIFA.
Volledig gelijk over dweilen met de kraan open.
Het punt is echter: niet genoeg mensen gaan dit doen.

De enige manier waarop dit ooit gaan veranderen, is wanneer bevoegde instanties EA juridisch verplichten om het anders te doen.

En met "geen alternatief", bedoel ik dan uiteraard dat er geen alternatief is voor het spel zelf. Niet spelen is uiteraard een optie, maar niet bepaald een alternatief.

En yeps, PES boeit me niet omwille van die exact reden. Dat FUT het echte voetbalseizoen volgt, vin ik juist één van de leuke aspecten. Het is een game mode voor voetbal fans. Mensen die het gewoon leuk vinden om eens een matchke te spelen, zullen geen interesse hebben in FUT. En die zullen PES best ok vinden ook.

Ieder zijn meug zeker.
Was inderdaad leuk spel, Maar KickOff 2 was the best. :-)
Pff, Sensible Soccer was duidelijk de beste ooit :p
Nee, Super Soccer op de SNES, lekker de andere spelers omver beuken en de bal afpakken :D
Daarom koop ik geen EA games :P
Als je gewoon goed speelt is er niks aan de hand, maar dan moet je gewoon echt je best doen! En dat is nu exact het probleem EA melkt door op gok-achtige concepten en de pro’s blijven PRO’s!

Ik zeg dit: ahhh kun je niet winnen?

Nu komt het er gewoon op aan dat je goed moet zijn en de meeste mensen redden dat niet! Ook niet door hun informatie te halen uit de wannabees op YouTube!
"Als je gewoon goed speelt is er niks aan de hand,..."

Jawel, er is zeker iets aan de hand. FIFA is pay-to-win, je kunt nog zo goed zijn, maar wanneer iemand ongeveer dezelfde skills heeft en jij hebt minder goede spelers (want minder packs gekocht) dan verlies je gewoon.

Een maat van mij is best wel erg goed in FIFA, maar vertikt het om er bergen geld aan uit te geven. Hij is ondertussen al een paar keer gestopt en weer begonnen puur omdat hij steeds hogerop komt maar uiteindelijk in de hoogste ranking tegen een muur aan loopt omdat iedereen met een zelfde rating als hem gewoon een ziek team heeft omdat ze packs hebben gekocht.
Inderdaad.. Zelfs een 1% verschil in een (competitieve) game is killing. Je zal het wellicht nooit merken, maar met die 1% is eerlijke competitie verdwenen. En dat is toch het doel van (online) games.
Yeps.

Een goeie speler met een bagger team, zal een slechte speler met een elite team vrij makkelijk een 5-0 om de oren smeren.

Maar met 2 gelijkwaardige spelers.... totaal ander verhaal.
Probleem is dat coin sellers/buyers totaal niet worden aangepakt. Ik ben niet bepaald slecht. Div 1 gehaald met een 40k teampje. Is alleen niet leuk als je echt alleen tegen mensen speelt met alleen maar legends en andere topspelers die 300k+ per stuk kosten. Spelers niet meer bij te houden zin door hun 99 pace snelheid en schoten die gescoord worden uit onmogelijke hoeken. Bijna elke match is het verschil in aantal schoten 5, maar omdat elke tegenstander een zieke keeper heeft gaat niet alles er in, maar andersom wel want ik kan dat niet betalen tenzij ik coins koop.

[Reactie gewijzigd door m1chka op 17 mei 2018 16:48]

Quake Live - Clan Arena; De enige factor is skill (en in zeer beperkte mate hardware) Maar dat is wel een beetje gedateerd. Tegenwoordig moet alles met classes, abilities en talloze wapens die je kunt verdienen (of kopen met microtransactie). Geef mij maar alles hetzelfde en dan kijken wie het best is. Dus geen tennismatch waarbij 1 speler een racket heeft dat slechts de helft zo groot is als een normaal racket.
Maar dan speel je het spel omdat je het leuk vindt, ipv omdat je verslaafd bent en die volgende unlock moet halen. Dat moeten we niet willen met zn allen.
Waarschijnlijk dat laatste :D
ik kocht altijd spelers op waarvan ik wist die staan er voor te laag op en verkocht deze dan weer door. weet niet of dat nog steeds kan :p
Ja dat kan tot op zekere hoogte. Ze hebben de markt laatste paar jaar wel erg beperkt. Waar jij het over hebt is "snipen". Ik heb dit in het begin ook gedaan, maar is heel tijdrovend. Op een gegeven moment wil je gewoon beloond worden voor hoe goed je bent en de mogelijkheid krijgen om te kunnen concureren door te spelen, niet door hoeveel geld je uitgeeft. Er staan trouwens op github allemaal gratis API's waarmee je snipe bots kan maken dus dat snipen zonder bot is bijna onmogelijk geworden. Bijna zin om mijn python skills voor verkeerde dingen te gaan gebruiken.
Nu hou ik me er niet meer mee bezig, maar ik heb de eerste maanden véél coin verdiend met handeltjes in consumables. En dan vooral de rare silver trainingen (+6 op alle stats).

Vrijdag, zaterdag en zondag, kon je die massaal opkopen voor 400 tot 700 coin.
En op maandag, dinsdag en woensdag verkochten die telkens voor 1200 tot 1400.
Echt waanzin. Geen idee of die methode nu, zo laat in het seizoen, ook nog steeds werkt.

Het beste was helemaal in het begin. Had pre-order versie en dus 3 dagen early access. Onmiddellijk een paar matchkes gespeeld om wat coin bijeen te sprokkelen en met dat geld echt honderden van die items gekocht voor 150-200 :-)

Vanaf maand 2, begonnen ze te verkopen aan 1200. Dat was ferme winst :-)
Heeft me vlotjes 200k opgebracht of zo.
Dat is wat voor jezelf, om geen EA games te kopen, maar het gaat om het recht wat we hebben en dat we dat soort misleiding niet hoeven te pikken van de manipulative Amerikanen die alleen maar op je geld uit zijn.

Uberhaupt 20 euro vragen voor een virtuele popetjes in een al gekochte game is al bizar. En zelfs na die 20 euro kan je nog niet de game spelen die je in eerste instantie wilde spelen.
Inderdaad. Naast het schandalige feit dat je met echt geld aan een beter team kunt geraken, zijn de prijzen daarvoor bovendien nog compleet van de pot gerukt ook.

20¤ voor 30 spelers, waarvan de kans IMMENS is dat geen enkele ervan bruikbaar is in je team of kan verkocht worden voor een leuk bedrag als transfer... compleet absurd.

Voor 2¤ zou ik zelf nog een gokje durven wagen. Maar 20? Kom op zeg...
Wel goed dat iemand het initiatief hierin neemt door EA daadwerkelijk aan te klagen. Alleen je komt er niet heel ver mee kennelijk want EA krijgt geen boete voor misleiding. Wat moet EA doen zodat ze wel een boete krijgen? Op deze manier gaat EA gewoon door met het adverteren op deze manier.
Op deze manier gaat EA gewoon door met het adverteren op deze manier.

Ja de groenteafdeling in de supermarkt en appelsap companies ook? Etc. Etc.

Als je over westerse commercie valt op deze manier kun je het hele westen aanklagen. Je wordt namelijk compleet voor de gek gehouden met alles en het draait maar om één ding geld, geld en nog eens geld!
Nee wat AE doet is het volgende.

Je ziet een advertentie van de supermarkt met daarop coca cola, fanta, 7up en nog wat merken.
Nu in de aanbieding 30 stuks voor 30 euro.

Leuk denk je, kom je bij de supermarkt betaal je 30 euro en krijg je een pakket drank met eigen merk, ranja water en heb jij geluk er zit ook een fles cola tussen.

Het argument van EA is dat als EA gebruiken jij moet weten dat je niet dat krijgt wat er op de foto staan maar een grabbelton uit x andere spelers. Oeps maar nee het is geen grabelton want dan is het weer een kansspel.

Reclame is idd het beïnvloeden van mensen om iets te kopen. Je mag echter geen onwaarheden in reclame verwerken of dingen beweren die niet waar zijn. Soms zit het op het randje. Wat EA in dit geval doet is dubbel, het wekt de indruk voor een bepaald bedrag te krijgen wat er op de advertentie staat. Er wordt niet gemeld dat je niet krijgen wat er op de advertentie staat. Daarnaast weet je alleen dat je 30 van iets krijgt maar niet wat. Kansspel dus.
Het argument van EA is dat als EA gebruiken jij moet weten dat je niet dat krijgt wat er op de foto staan
Het verbaast me eerlijk gezegd dat mensen nog iets anders dan dat verwachten van EA.
Ik interpreteerde het argument over ervaren spelers als "Ja, maar we willen juist dat mensen de packs moeten kopen om opnieuw te ervaren waarom de reclamecodecommissie verlangt dat de kansen duidelijk gepresenteerd worden", maar er zoals gewoonlijk weer lekker omheen draait.
uit het artikel
De Reclame Code Commissie kan geen sanctie opleggen en in principe kan EA het besluit naast zich neerleggen, al kan dit nadelig uitpakken bij een eventuele civiele zaak.
Boetes worden door rechters opgelegd. Normaal ggesproken moet die de feiten beoordelen, maar in dit geval is de zak versimpeld doordat er al een onafhankelijk oordeel over de feiten is.
Ik kan me goed voorstellen dat bij jongeren en zeker minderjarigen een "verwarring" kan ontstaan ivm met die packs. Er staan 23 spelers afgebeeld, maar door te kort aan informatie verwacht je toch een speler te kunnen winnen. Als ik 13 was, dan had ik ook gedacht, hey, dit moet ik hebben!

Offtopic:

Waarom kopen mensen überhaupt die packs?
Waarom.... ik zou denken: ongeduld.

Je meldt de eerste keer aan en je hebt een onnozel bronzen team.
Meestal heb je in je hoofd wel een team zitten waar je naartoe wil. Misschien wil je een Premier League team. Of de spaanse competitie. Of een hybrid. Je kijkt op de transfer markt en wat blijkt... al die toppers die je in de spits of op het middenveld wil plaatsen, kosten allemaal meer dan 500k. En per match (dat je wint) krijg je ocharme 500 tot 700 coin. Met een sporadische bonus van een paar duizend als je kampioen speelt of whatever.


Je kan je bezighouden met handeltjes op de transfer markt voor extra coin, maar dan moet je eigenlijk wel al weten waar je mee bezig bent. Bovendien ook een beetje risicovol als je het spel niet door en door kent. Marktprijzen durven immers al eens serieus fluctueren.

Enter packs. Heel simpele manier om (legaal) aan extra coin te geraken. Ook al zit er bagger in, als je alles op de transfer markt smijt, krijg je er altijd wel minstens een paar duizend coin voor. Trek je eens een fatte speler, dan brengt die misschien wel 50.000 tot 200.000 op.

Dus voila…. mensen kopen packs omdat ze dan, in ruil voor euro's, onmiddellijk hun Messi kunnen kopen. Terwijl je daar anders 4 maanden voor moet sparen en matchen moet winnen.

As simple as that.
Wauw, oke.

Dus na het kopen van fifa, smijten mensen met honderden euro's voor een paar virtuele spelers.. :P

Creme dela creme onder lootboxen
Ik heb dit ook lang gedacht. Maar als je eenmaal FUT speelt dat is het toch behoorlijk lastig, of neemt het erg veel tijd in beslag om goede spelers te krijgen. Ik koop het meestal alleen met geld wat ik heb verdiend voor het spelen van wedstrijden. Maar je komt er haast niet onderuit als je een leuk team wilt samenstellen.
Wat EA met zijn FUT doet is natuurlijk de moeder aller lootboxes, je reinste geldklopperij. Maar het legt ze geen windeieren, het is niet voor niets dat elke editie meer richting FUT pusht, net zo als hun overige sportgames.

Ik kan ze geen ongelijk geven, het levert bakken met geld op, en er zijn meer dan genoeg gamers die er in stinken. (en bovendien houdt Tweakers ze graag de hand boven het hoofd)
er zijn meer dan genoeg gamers die er in stinken.
En het ergste is dat die "meer dan genoeg gamers" maar een paar procent van alle gamers is, en dat die de hele constructie al rendabel maken.

Er zijn gamers met meer geld dan common sense, en er duizenden euro in steken. Voor elke gek die dat doet, zijn er duizenden die het niet doen, en nóg verdient EA er bakken met geld aan.
Dan pak je lekker FIFA 2000 weer uit de ouwe doos, daar zat die troep niet in.
Uhu....

Altijd zot, die eerste YouTube filmpjes van "pack openings" een dag na release.
Dan zie je van die gekken met op hun account letterlijk 500.000 FIFA points.

Ik ken zo spelers (niet persoonlijk, maar van op YouTube en dergelijke) die werkelijk op de dag van release de game gaan halen en dan onmiddellijk tot zelfs 10.000 ¤ aan FIFA points kopen.

Die hun eerste match is letterlijk met een team waar iemand anders gedurende 6 maanden dagelijks voor moet grinden.
Hoe ik als leek t artikel lees

‘Een pakket van 20 euro voor 30 spelers? Is nogal wat geld voor 3 teams’
Leest verder
‘Wacht, met 20 euro koop je de kans dat je 1 speler krijgt?!’

Wat het nu echt is, geen flauw idee. Staan n hoop termen in die me onbekend zijn.

Blij dat ik geen voetbal fan ben. Zijn er ook voetbal games zonder microtransactie meuk? Of hebben de voetbal fans pech wat dat betreft?
Je krijgt nog steeds 30 spelers uit die pakketjes, maar dat kan dan elke willekeurige speler uit de FUT database zijn en niet alleen de speciale verjaardagskaarten waarmee geadverteerd werd. De kans dat je die kaarten krijgt is dus heel erg klein.

Er zijn in fifa ook genoeg modes die dit niet hebben, het is alleen in FUT.

Verder kan ik Football manager aanraden, die is meer gericht op het tactische aspect. Maar die heeft dergelijke microtransacties niet.
Ah ok. Dus je koopt een pakket van 30 spelers waarvan 1 speler een super speler is maar die komt uit een pool en die pool is uitgebreid met die nieuwe jubileum spelers? Begrijp ik het zo goed?
Nee het is nog erger.
Je koopt een pakket met 30 spelers.
Die worden willekeurig gekozen uit de volledige pool met spelers, zowel speciale kaarten als normale spelerskaarten.
De kans dat je dus zo'n speciale kaart krijgt is nogal klein, vandaar klopt de advertentie ook niet.Die doet vermoeden dat je er sowieso éen krijgt.
Nee. Voor hetzelfde geld zitten er enkel bagger spelers in.
Scratch that…. Meestal zitten er enkel bagger spelers in.
Scratch that also… praktisch altijd zitten er enkel bagger spelers in.
Voor EUR 20,- een Gold Ultimate pack en dan dus nog steeds de kans hebben op 30 keer niks... Klein kansje om een goede speler te winnen, grote kans op geen ROI. En dan adverteren met "Winkans 100%" |:(
Je wint ook 100% van de keren iets, alleen is het vaak waardeloos... Als het een positieve ROI had deed EA het echt niet hoor ;)
Inderdaad, het subtiele verschil tussen winnen en winst :-)
Je legt EUR 20,- in en je "wint" 30 spelers met een totale waarde van EUR 3,50 :X
Maar ja stel dat er nu een hele waardevolle speler tussen zit of nog meer geluk 2 dan heb je wel waar voor je geld. Maar oeps beschrijven we nu een kansspel, nee dat kan niet volgens ea want dat is het echt niet. 8)7
Ja is dat waard voor je geld? geld smijten voor een virtuele ronaldo of messi?
Dat weet je toch als Fifa speler. Bij sommige SBC's heb je een gegarandeerde speler op dit moment bv een gegarandeerde La Liga tots (team of the season) speler maar deze zijn dan wel meestal "onverhandelbaar".
Misschien wel als ervaren Fifa speler. Voor een Fifa-leek als ik lijkt het er echter op dat je een pakket met de in de advertentie getoonde spelers kan kopen... Alleen de "vanaf 16 maart in pakketten beschikbaar" hint er op dat je niet de getoonde spelers erbij krijgt.
Zou natuurlijk beter zijn als ze zeggen maak kans op één van de Fut Birthday spelers.
Als ik die screenshot zo bekijk lijkt het er inderdaad op dat je die spelers krijgt als je op de button Punten kopen klikt.
Of ja in ieder geval 1 van die spelers, dat lijkt mij ook zo netjes. Maar goed het is EA, jaren op rij awards for being the worst en ze leren het maar niet. Maar ja ach, de mensen die het blijven kopen trappen er ook steeds weer in. Ieder jaar ¤60 neerleggen voor een slightly patched version van de vorige? Nee dank je. Ken helaas genoeg mensen die er bij zweren en het toch blijven kopen (al was t ¤200). Stel je eens voor dat ze ieder jaar exact dezelfde Call of Duty uitbrengen met dezelfde maps, maar wat extra wapens? Dat is namelijk precies hoe EA het doet.
Ze nemen het spel van afgelopen jaar en patchen het hier en daar en wat extra spelertjes en ze geven het gewoon opnieuw uit alsof ze een geheel nieuw spel op de markt zetten.
Ik vind het echt stuitend hoe dat EA met haar klanten om gaat (laat staan het personeel). Nee niks goeds te zeggen over EA die al meerdere geliefde franchises naar het kerkhof heeft verwezen:
- The Sims (extreem duur, ofwel uitmelking en geeneens open world meer zoals Sims 3)
- Need for Speed (behoeft geen uitleg hoe dat dit uitgemolken is)
- Command & Conquer (behoeft geen uitleg)

Er zullen er vast meer zijn die ik vergeten ben, maar nee. Ik boycot ze al jaren sinds Simcity 2013.
dit soort praktijken zoals ea nu beoefent gaan (vooral) console gaming kapotmaken, vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door dawg op 17 mei 2018 16:47]

Zo'n crash als in 1982/3 komt nog wel een keertje langs.
En zo moeten er meer zijn die niet bang zijn voor EA , ze komen met te veel dingen iedere keer weg.

Wat ik zou willen zien is dat het hele loot gedoe uit de games worden gehaald , ik vind het idd een kansspel en op onderdelen in de game zoals gear en wapen skins moesten worden verboden vanwege een verslavend effect of het Hebbe Hebbe effect waar weer een verslaving aan blijft kleven.

Ik doe het met mijn standvastigheid dat overal waar loot crates of onzin skins in te kopen zijn om de game niet aan te schaffen hoe mooi er alles ook uitziet , ik verdom het te kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True