Lenovo introduceert IdeaPad-laptops voor de budget- en mainstreammarkt

Lenovo heeft drie nieuwe laptops in zijn IdeaPad-serie aangekondigd, die verschijnen in verschillende formaten. De goedkoopste modellen hebben een instapprijs, maar er komen ook mainstreammodellen.

De IdeaPad 330 verschijnt in mei in varianten met 14"-, 15"- en 17"-schermen en Lenovo belooft dat het om matte schermen gaat. De resolutie is maximaal 1920x1080 pixels, maar er komen ook modellen met lagere resoluties. Ook wat processor en gpu betreft komen er meerdere configuraties, waarvan de goedkoopste de Celeron N4000 krijgt en de duurste en Core i7-8750H met Nvidia GeForce GTX 1050. Optioneel rust Lenovo ze uit met vingerafdrukscanner, touchscreen en dvd-drive. De startprijzen van de 14"-, 15"- en 17"-modellen zijn achtereenvolgens 350, 250 en 500 dollar. Europrijzen maakt Lenovo nog niet bekend.

Lenovo IdeaPad 330

De IdeaPad 330 komt ook in een dunne S-variant, waarbij de S voor Slim staat. Deze modellen zijn 18mm dik en wegen ongeveer 1,6 kilogram, wat bijna 500 gram lichter is dan de non-S-modellen. Deze laptops krijgen smalle schermranden, ips-schermen en achtergrondverlichting voor het toetsenbord. De processor is bij de uitgebreidste modellen een Core i7 en de videokaart is dan een GeForce GTX 1050. De Amerikaanse prijs van zowel het 14"- als het 15"-model begint bij 500 dollar.

Lenovo IdeaPad 330S

De 530S-modellen zijn met 15mm nog wat dunner en het gewicht is 1,36 kilogram. Deze laptops hebben een aluminium behuizing en ips-schermen met maximale helderheid van 300cd/m². De schermen hebben een resolutie van 1920x1080 pixels, maar er komen ook varianten met een 2560x1440-pixelresolutie. Lenovo voorziet ze van MX130- en MX150-gpu's van Nvidia. De 14"-versie van de 530S krijgt een startprijs van 800 dollar, de 15"-laptop begint bij 850 dollar.

Lenovo IdeaPad 530S

Lenovo installeert Windows 10 Home op alle modellen. Ook ondersteunen ze snelladen, waarbij ze na vijftien minuten laden weer zo'n twee uur kunnen functioneren. Alle modellen zijn vanaf mei in de VS beschikbaar. Wanneer ze naar de Benelux komen, is niet bekend.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-05-2018 • 17:17

13

Reacties (13)

13
13
5
1
0
5
Wijzig sortering
De startprijzen van de 14"-, 15"- en 17"-modellen zijn in de achtereenvolgens 350, 250 en 500 dollar.
Klopt er hier iets niet of ligt dit aan mij? Verder lijken mij het prima prijzen voor zo'n laptop, hoef je ook niet zo veel mee te doen.
Het 14"-model is in ieder geval op twee punten kwalitatief beter t.o.v. de 15"-model: een aluminium lid i.p.v. plastic en 2,0-watt speakers i.p.v. 1,5-watt.

[Reactie gewijzigd door g0tanks op 23 juli 2024 08:37]

Dat dacht ik ook, maar andere websites vermelden hetzelfde dus het klopt blijkbaar wel.
een 14" heeft een hogere ppi dan een 15" en als de glasplaten goedkoper per cm² zijn, dan kan het dat een 15" goedkoper uitvalt
Grotere laptops zijn altijd al goedkoper omdat de koeling veel makkelijker is en het acceptabel wordt gevonden dat grootte en gewicht hand in hand gaan. Er worden dan dus zwaardere goedkopere materialen gebruikt.
Ik type dit op een IdeaPad Yoga. Op zich een prima laptop voor een goede prijs. Maar ik had wel problemen met het touch scherm, de laptop kan niet slapen en er is een toets op het toetsenbord kapot (dat zou wel eens met het niet slapen te maken kunnen hebben). Kwaliteit en service zijn so-so.

De goedkopere laptops bij het standaard worden van IPS schermen een stuk interessanter geworden. Opletten blijft echter belangrijk, vaak staat het type scherm niet vermeld.

Van het toetsenbord moet je niet te veel voorstellen (hoewel het goede reviews krijgt); dat is maximaal "doenbaar" te noemen. Gelukkig kan ik het toetsenbord wegdraaien en een ander keyboard gebruiken thuis - dat zal met deze laptops niet werken. Wel mooi van dat backlit keyboard, zeker voor een consumenten PC. Het prima, vochtbestendige toetsenbord van de ThinkPad's zal je echter niet vinden.

Je zal per model moeten kijken of er een netwerkaansluiting op zit. Op de modellen lijkt ook geen displayport zitten, wel een HDMI port, maar sta er niet van te kijken als je maar 1 scherm met een relatief lage resolutie aan kan sluiten.

Prima consumenten laptopjes met een redelijke prijs en de oude TN displays lijken eindelijk verdwenen. Geen werklaptop - en deze laptopjes moet je daar niet mee proberen te vergelijken. Ik had zelf zeker voor een ThinkPad moeten gaan - ondanks dat de prijs het dubbele was. Voor deze laptops eerder het viervoudige.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 23 juli 2024 08:37]

..... Ik had zelf zeker voor een ThinkPad moeten gaan - ondanks dat de prijs het dubbele was. Voor deze laptops eerder het viervoudige.
Ik denk dat meer mensen voor een ThinkPad moeten gaan. Zeer behoorlijke vanaf prijzen en goed te upgraden en te repareren. Laptops voor jaren.

Maar het dubbele of viervoudige lijkt me iets te sterk aangezet.

pricewatch: Lenovo ThinkPad E470

pricewatch: Lenovo ThinkPad T470

Mijn ideale T470 is € 1100,00 en daarmee gewoon een goedkope business laptop.

[Reactie gewijzigd door 715289 op 23 juli 2024 08:37]

IDD iets te sterk, maar dit ging over erg goedkope laptops. Die van mij was ongeveer 2 x zo goedkoop als het ThinkPad pro model. Nog steeds hell of a lot of money, zeker als je bedenkt dat ik dezelfde processor, en geheugen heb. Zelfs de SSD is een snelle Samsung.

ThinkPad Yoga is sterker, beter keyboard, en heeft ethernet en displayport, mooiere charger. En natuurlijk het lelijke pookje. Maar ook een extra prijskaartje van 800 euro voor dezelfde config. Ugh.
Het klopt: het staat er verkeerd.
Welke is het nou? :+
Ik heb al enkele jaren een Ideapad notebook en dan bevalt me zeer goed.
Anoniem: 497309 12 mei 2018 12:12
Ik heb een Yoga 710-14IKB (Core i5 7200U). Heb hhhheeeeeeelllll erg spijt van gekocht te hebben. Alles is geweldig aan dat ding op één ding na: HEEL ERG LUIDRUCHTIGE CPU-KOELER. Doe een google search en je zult bij vrijwel alle moderne Lenovo laptop modellen van de laatste jaren deze klacht uitentreuren terugvinden. Idle stil, maar bij een beetje CPU load al lawaai, bij een beetje meer of er straaljager in de laptop zit. Voor mij en vele anderen onmogelijk verder te concentreren op werken op de computer

Met Notebook Fancontrol is het probleem ietsjes te verlichten, zodat de CPU Fan bij iets hogere temperatuur pas begint met loeien. Maar als ie gaat waan je je nog steeds op de landingsbaan van Schiphol. Laatste BIOS update heeft het probleem weer erger gemaakt, de bios-update ervoor had het ietsjes verbeterd, maar verre van opgelost.

En in Ubuntu valt er niets op te lossen. Zelfs idle ver onder 40 graden celcius altijd CPU fan aan. Nieuwste kernel en Fancontrol ondersteunt geen Kaby Lake chipset. Met CPU-freq governor op altijd powersave (ook AC mode) helpt niet. Kan sinds Ubuntu 18.04 ook niet meer Intel Pstate uitzetten (oude ahci cpufreq geactiveerd in Ubu17.03 scheelde een beetje lawaai), TLP en Thermald lossen niets op. Turbo Boost weigert uit te gaan. Etc.

Dus als je een Lenovo laptop kopen gaat, onderzoek eerst of er een betere CPU fan gebruikt wordt ipv de inferieure koelers meestal gebruikt in recent verleden.
ik heb een yoga 710 met een I7-6500U

Ik heb helemaal geen last van het geluid van de fan (hij word wel echt luid als je hem lang op 100% houd) maar dit gebuert mij in de praktijk nooit.

Ik heb er liquid metal in gestopt een paar weekjes terug. hij doet het nog perfect en draait vaak passief.

Je kan het heel veel beter maken door de voltage naar beneden te gooien (met Intel Extreme Tuning utitity op windows), hiermee haal ik -85mV van de CPU af dit scheelt een hoop.
Windows 10

[Reactie gewijzigd door Ayyylias op 23 juli 2024 08:37]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.