Gerucht: Casio stopt definitief met maken compactcamera's

Casio zou definitief willen stoppen met de productie van compactcamera's. Het laatste model voor de internationale markt verscheen twee jaar geleden, al is Casio tot nu wel actief in thuisland Japan.

Casio overweegt te stoppen omdat het verlies maakt op compactcamera's en er geen toekomst in ziet, meldt Nikkei, een Japanse zakenkrant. Er staan al een tijdje geen Casio-compactcamera's meer in de Pricewatch en DPreview zegt dat het laatste model uit hun database van 2016 is.

De fabrikant verkoopt vooral nog digitale camera's in Japan. De markt voor compactcamera's is in de afgelopen jaren gekrompen door de opkomst van camera's in smartphones. Ook andere fabrikanten brengen nauwelijks nog compactcamera's uit. Dit jaar zijn er tot nu toe twee nieuwe modellen verschenen, van Panasonic en Fujifilm.

Met het beter worden van die camera's zien steeds minder consumenten een toegevoegde waarde in compactcamera's. Uit een vergelijking van Tweakers vorig jaar bleek dat compactcamera's zich nog kunnen onderscheiden van smartphones op het gebied van zoom.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-04-2018 • 13:40

33 Linkedin

Submitter: Anoniem: 181786

Reacties (33)

Wijzig sortering
Begrijpelijk, ondanks dat ik vind dat Casio altijd fijne toestelletjes had grijpen wij ook steeds meer naar de mobiel. Snel en gemakkelijk en qua kwaliteit voldoende. Voor de "echte" shots hebben we een spiegelreflex.
Volgens mij was er ooit een bekend fotograaf die zei: "Het beste fototoestel is dat toestel dat je bij je hebt." En dat blijkt tegenwoordig de camera van de smart-phone te zijn. En inderdaad, die zijn 'goed genoeg'.

Gezien mijn ervaringen met Casio vind ik het nog altijd jammer dat ze geen mobiele telefoons maken, of in ieder geval niet in NL verkopen. Mijn ervaring is namelijk dat ze veel langer doorwerken. Horloges die niet 1 maar 5 jaar met een batterij doen. Rekenmachines die in 30 jaar 3 of 4 keer een nieuwe knoopcel nodig hebben en niet ieder (school) jaar een nieuw setje.

[Reactie gewijzigd door beerse op 26 april 2018 15:43]

Rekenmachines die in 30 jaar 3 of 4 keer een nieuwe knoopcel nodig hebben en niet ieder (school) jaar een nieuw setje.
Ik heb nog steeds een Casio 602P die ik in 1983 of 84 heb gekocht en inderdaad nog maar 3 of 4 keer de batterij vervangen. Wordt dan ook niet meer heel vaak gebruikt, maar toch knap.
Net mijn Texas Instruments rekenmachine geprobeert. Werkt nog steeds op eerste batterij. Dat was 1982. Dus ik reken weinig..... :)
Kocht in 86 een Casio horloge, tot vandaag de batterij niet hoeven te vervangen.
Ik heb een Casio horloge gekregen in 2003 en er werd me 10 jaar batterijduur beloofd. Hij doet het nu 15 jaar later nog steeds met dezelfde knoopcel, ik geloof één knoopcel!
Ik weet het niet hoor... "Ik" heb geen spiegelreflex, maar mijn mobieltje heeft geen optische zoom. Dus ik heb toch maar een kleine sony gekocht met optische zoom, en daar heb ik nu heel veel plezier van. Ongelooflijk, trouwens, hoe veel beter deze sony is dan de kleine panasonic die ik vijf jaar geleden heb gekocht: er zit echt nog wel vooruitgang in.
RX100? Zit ook in het hogere segment en daar is nog wel een markt voor.
True, ik heb 3 jaar geleden een goede Sony gekocht en, vooral op vakantie, blijft het een geweldig dingetje. Ik verwacht alleen niet dat ik de komende 10 een nieuwe zal kopen want deze werkt precies zoals ik wil en ik denk dat zoiets de uitdaging is van deze markt... Ja er zit vooruitgang in maar is dit nog wel nodig?
Toen ik vroeger in een fotowinkel werkte, waren compact camera's niet aan te slepen, vooral in de zomer. Gek om te zien hoe de mobiele telefoon verschillende markten, (bijna) kapot maakt. de camera markt, navigatie markt en grotendeels de gaming handheld markt, en niet te vergeten de MP3 markt.
Logisch, gemak dient de mens. Een mobiel is nu eenmaal een apparaat dat je dagelijks op zak hebt. Vroegah werden in de zomerperiode ook hordes wegwerp-camera`s gekocht :Y)
Nou ja, het is niet zozeer kapot maken, maar er is gewoon een verschuiving gaande. Je kunt het ook vertalen dat de fabrikanten van dit soort cameras achterover hebben zitten leunen ipv innovatief te zijn.
Zo gek is dat niet. Mijn iphone7 en Samsung S9 doen niet onder voor de compact camera’s die ik destijds had van o.a. Canon. Bij weinig licht is de foto van de smartphone zelfs aanmerkelijk beter. Ik krijg toch sterk het gevoel dat we jaren lang voor de gek gehouden zijn door camera fabrikanten met matige compact camera’s met stevige prijzen. Het uitmelk feest is voorbij.
Nu ik dit zo lees; rond 2002-2003 ging ik naar het vervolgonderwijs (MBO) en had een flinke reistijd, voor mijn verjaardag een MP3 speler gevraagd. Een Freecom met 64MB onboard en een CompactFlash (erg compact waren die niet) kaart met 128MB geheugen. Jaren gebruikt, accuduur was echt geweldig (1x AAA erin), alleen had hij moeite met VBR MP3's (kraakte iets). Waren alleen geen Windows 7 drivers voor volgens mij..... Nostalgie :D.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 26 april 2018 14:06]

Net zoals de uitvinding van de motor ook enorm veel markten (bijna) kapot heeft gemaakt. Ergens vind ik de tijd waarin we leven wel mooi. Je had nooit zo nostalgisch over geweest als ze nu nog steeds zouden bestaan. Datzelfde geldt voor foto rolletjes en over een tijdje ook voor de digitale compact camera
Agenda markt, dictafoonmarkt.

[Reactie gewijzigd door jpsch op 26 april 2018 14:02]

Ik denk dat er nog voldoende mogelijkheden zijn in de speciaal markten, maar of het daar de moeite is, is iets anders natuurlijk. Voor onderwatercamera's bijvoorbeeld word nog steeds een halve nier gevraagd terwijl soft- en hardware nauwelijks door de beugel kunnen. (echte foto-toestellen, niet action cam's die kun je voor een appel en ei vinden)
Er is zoveel concurrentie in een rap krimpende markt in de zin van: voor traditionele fotocamera's. Veel mensen maken met hun phone de foto's en de rest grijpt naar 1 van de 21 merken die de compact camera's maken (straks dus 20). De vijver is te klein geworden.
Ik had intussen wel een aantal toffe feature-phones van Casio verwacht.

Met een rekenmachine erop, of een tv-tje... ;)
Ik had wel een Casio G-Shock horloge verwacht met calculator, afstandsbediening en cameraatjes.
...waar je ook mee kunt bellen... :D
De kwaliteit en functies van dit soort camera's doen het niet veel beter dan die van telefoons, dus dit is ook wel een beetje te verwachten. Ik vindt het een slimme stap en denk dat ze zich beter op andere markten kunnen richten. Telefoons zijn veel multifunctionele en hebben de meeste mensen bijna altijd bij zich.

Compactcamera's zijn nog steeds best gewild denk ik, maar daar moet de kwaliteit en functies ook naar zijn. Een camera wordt alleen nog gekocht door een liefhebber en niet zoals vroeger waarbij er geen alternatief beschikbaar is. Zelf heb ik een Sony RX100 III en ik zou niet anders willen. Wat meer bereik zou mooi zijn geweest, maar de camera neem ik tijdens vakantie mee in me broekzak. De foto's en instelmogelijkheden zijn veel uitgebreider dan die van een mobiele camera.

Naast Casio verwacht ik dat er veel meer fabrikanten stoppen in deze markt.. Panasonic en Sony doen het wel goed met hun compacte modellen door zich meer op de enthousiaste hobby fotograaf te richten en daar zullen ze nog wel even mee door gaan.
Een paar jaar geleden heb ik ook een RX100 gekocht. Niet omdat ik iets van fotografie ken maar omdat ik teleurgesteld was in de beeldkwaliteit van mijn Samsung compactcamera.

Ik vrees dat ik de RX100 nu echter veel minder zal boven halen met een P20 Pro in mijn broekzak. Een verschil met een RX100 is er uiteraard nog maar toch een pak minder dan ik had verwacht: productreview: Huawei P20 Pro Zwart review door D-Three

Lowlight heb ik nog niet echt vergeleken maar ga ik ook nog eens proberen.
Ik merkte afgelopen maanden de grootste voordelen van mijn vijf jaar oude digitale compact, de Sony DSC - HX7V, ten opzichte van mijn ZTE Axon 7:

- De ruisonderdrukking in donkere gevallen is significant beter

- De beeldhoek is velen malen groter

Met name dat laatste is in kleine ruimtes zoals musea en kloosters, maar ook voor grote gebouwen op krappe pleinen erg vervelend. Daardoor ben ik genoodzaakt om mijn oude beestje toch mee te nemen tijdens tripjes (en stiekem vind ik het vasthouden van een "echte" camera ook leuker).

Op het forum van ZTE wordt aangegeven dat de Axon 7 over een 20MP S5K2P8 1/2.6" ISOCELL met een brandspuntafstand van 4.2 mm beschikt. De Sony die ik heb beschikt over een Exmor-R CMOS Type 1/2.3" met 7.75 mm. Enerzijds zou de grotere sensor van de Sony een grotere beeldhoek moeten leveren, maar anderzijds heft de grotere brandspuntafstand dat wellicht op. Kan iemand mij vertellen wat ik hier mis, of is een simpele natuurkundige berekening met spiegellijnen genoeg om het verschil aan te tonen?

En mijn volgende telefoon wordt waarschijnlijk de Huawei P20 Pro (of de LG G7), kan ik daar wel een grotere beeldhoek verwachten dankzij de 1/1,7" sensor? Ik raak daar overigens in de war, omdat er in de door gisteren uitgebrachte review wordt gesproken over een brandspuntafstanden van 27, 35 en 80 mm, welke groter zijn dan de dikte van het toestel.

Ik hoor graag of ik iets over het hoofd zie of verkeerd heb begrepen.

Bronnen:
https://www.sony.nl/elect...and-beeldhoek-perspectief

https://www.sony.nl/elect...s/dsc-hx7v/specifications

https://www.google.com.pe...camera-part-t3435982/amp/

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door Pesu op 26 april 2018 17:34]

Je eerste link mist een f-je aan het eind. ;)
Thanks, aangepast :)
Maakte Casio compactcamera's dan? :z
Maakte inderdaad..
De compact markt is zo dood als maar kan. De modellen die de afgelopen jaren zijn gemaakt richten allemaal op de premium compact markt. Goede keus van Casio.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat zelfs mijn systeemcamera nog maar weinig gebruikt wordt sinds er hele goede camera's in de telefoons zijn verschenen... En voor een gemiddeld vakantiekiekje is een telefoon al helemaal afdoende. Dus dat het segment van de compactcamera's krimpt verbaasd mij niet. Ik denk dat de telefoonkwaliteit zelfs zijn weerslag zal krijgen op de systeemcamera's...

Zo verdwijnen er meer dingen door de telefoons. De schermen worden groter dus het gat tussen telefoon en tablet wordt kleiner. Dat zie je ook het aantal nieuw geïntroduceerde tablet's terug. Ook apparaten zoals een navigatiesysteem wat ik vroeger apart kocht is nu een telefoon met google maps...
Tja, was een kwestie van tijd. Telefoons kregen echt goede camera’s rond 2010. Ik weet nog dat ik best onder de indruk was van mijn iPhone 4 met 5 megapixel camera met flitser en autofocus en 720p filmen. Echt serieus was in 2013 of zo. Met de Galaxy phones, de iPhone 5s en de Sony’s. Dat waren de eerste generatie telefoons waarvan ik dacht dat die echt de compacts konden vervangen. Met weinig licht nog steeds niet en zoom ook niet. Maar als je een telefoon uit 2018 neemt dan verslaat die een compact met gemak. Niet alleen op beeldkwaliteit maar ook met functionaliteit, draagbaarheid en gemak. Je hoeft tenslotte ook niet meer te denken om een extra camera mee te nemen, een extra accu te laden en genoeg SD kaartjes mee te nemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee