Op de bodem van de oceaan nabij Japan hebben wetenschappers een grote hoeveelheid zeldzame aardmetalen gevonden, die gebruikt worden voor onder andere accu's, leds en beeldschermen. De vondst kan de afhankelijkheid van China voor de afname van deze aardmetalen verkleinen.
De voorraden zijn gevonden in de buurt van het eiland Minamitori, ongeveer 1850 kilometer ten zuidoosten van Tokio. Het gaat om een gebied met een oppervlakte van meer dan 2500 vierkante kilometer, waar meer dan 16 miljoen ton aan zeldzame aardmetalen te winnen zijn.
Volgens een studie, gepubliceerd in Scientific Reports, is de voorraad yttrium voldoende om 780 jaar aan de huidige vraag te voldoen. Voor europium, terbium en dysprosium zijn die periodes achtereenvolgens 620, 420 en 730 jaar. De zeldzame aardmetalen zijn nodig voor tal van technologische producten, zoals accu's, windturbines, leds, beeldschermen en medische apparatuur.
The Wall Street Journal beschrijft dat China dankzij zijn voorraden de prijzen voor zeldzame aardmetalen bepaalt en dat de vondst Japan, en andere landen, potentieel minder afhankelijk maakt van zijn buurland. De aardmetalen winnen is nog wel een probleem aangezien deze zich in de modder van de oceaan, op een diepte van meer dan 5000 meter bevinden. Binnen vijf jaar hoopt Japan een haalbaarheidstest af te ronden.