Ministerie: laat smartphone en werklaptop thuis bij zakenreis naar China

Bedrijven en instellingen die met de Nederlandse premier Mark Rutte en andere bewindspersonen binnenkort op handelsmissie gaan naar China, hebben van het ministerie van Binnenlandse Zaken het advies gekregen om de gewone werklaptop thuis te laten en de smartphone niet aan te zetten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vorige week een brief gestuurd met instructies naar de 165 bedrijven en instellingen die meegaan, schrijft De Volkskrant. "De Chinese overheid zal alles over u en uw bedrijf of organisatie willen weten. U kunt er dus van uitgaan dat alle computers en telefoons die China binnenkomen continu worden gemonitord om deze informatie te verkrijgen."

Het ministerie adviseert daarom om de reguliere werklaptop thuis te laten en alleen een laptop mee te nemen met data die mensen echt nodig hebben. Bovendien zou er een wachtwoord op de laptop moeten staan en zouden gebruikers de harde schijf moeten versleutelen. Als de reizigers usb-sticks of andere gegevensdragers krijgen in China, zouden ze die niet moeten gebruiken.

Op het gebied van telefoons adviseert het ministerie om de gewone smartphone in China niet aan te zetten en in plaats daarvan ter plekke een prepaid-telefoon te kopen. Voor veilig internetten zouden mensen op de missie thuis een vpn moeten installeren. Het ministerie schrijft daarnaast dat gebruikers ervan uit moeten gaan dat ze spyware op hun telefoon krijgen als ze het Chinese WeChat installeren. Ambtenaren hebben van het ministerie een telefoon meegekregen waar overbodige apps af zijn en bepaalde functies niet werken.

De instructies gelden niet alleen voor deze missie, maar gelden voor alle diplomatieke reizen naar China. De regels zouden ook gelden voor Rusland, Iran en mogelijk Turkije. De Rijksvoorlichtingsdienst wil de informatie niet bevestigen en zegt alleen dat voor elke reis andere instructies gelden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-04-2018 • 08:42

316

Reacties (316)

316
297
155
19
2
78
Wijzig sortering
We kunnen er dus al van uit gaan dat er gegarandeerd data wordt gelekt. Waarom zul je je afvragen? Nou dat is heel simpel, er zijn zoveel mensen die er naartoe gaan en er zitten er altijd wel een paar tussen die naief zijn. Van de week nog een “mediadeskundige” die zei dat hij Facebook nog had en dat hij niet naief was om er dingen op te posten. Blijkbaar was ie niet deskundig genoeg om te begrijpen dat je helemaal niets hoeft te posten op Facebook en enkel een accountje al genoeg is.

Zo zal dit ook bij het ministerie gaan, er lopen geheid mensen rond die de adviezen in de wind slaan. En dan kun je ze nog zo veel adviseren als je wilt, maar dat is hetzelfde als mensen vragen een sterk wachtwoord verzinnen. Ik log regelmatig in op PC’s van mensen die onderhoud behoeven en man man, na duizend waarschuwingen hebben ze nog steeds een wachtwoord als Jantje1984. Zijn er zelfs een paar bij die na al mijn adviezen alsnog hun wachtwoord niet veranderd hebben en “gehackt” zijn. Tjah een gewaarschuwd man telt voor 2 zeggen ze. Helaas heeft ons ministerie al vaker aangetoond hoe het niet moet. (Ik kijk naar jou Halbe Zijlstra, of zal China ook “nice to have” zijn? Haha)

Als ze dit echt willen tegengaan zullen ze smartphones en laptops met gevoelige data of van gevoelige (lees: belangrijke) personen gewoon moeten verbieden en bij overtreding zonder pardon ontslag krijgen. Dat klinkt heel hard, maar is wel de enige manier om ervoor te zorgen dat ze echt geen toestellen meenemen (dan wel stiekem).
Als ze dit echt willen tegengaan zullen ze smartphones en laptops met gevoelige data of van gevoelige (lees: belangrijke) personen gewoon moeten verbieden en bij overtreding zonder pardon ontslag krijgen. Dat klinkt heel hard, maar is wel de enige manier om ervoor te zorgen dat ze echt geen toestellen meenemen (dan wel stiekem).
Ik weet niet of je het echt zo bedoelt, maat ik vind je voorstel om de overheid te laten bepalen welke data je meeneemt aardig ver gaan. Het lijkt me ook dat bedrijven zelf enige afweging mogen maken hoe ze hiermee omgaan. Bij wet bedrijven ze sowieso al verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Kortom: een waarschuwing lijkt me hier een passend en proportioneel middel.
Dat vind ik niet ver gaan als het om de nationale veiligheid gaat. We hebben het hier over het ministerie en wat instellingen en bedrijven die een trip naar China gaan maken. Dat zijn een hele hoop mensen die mogelijk staatsgeheimen kunnen lekken (men moet er van uitgaan dat bedrijven ook mogelijk staatsgeheimen weten).

Het is anders als mensen prive er naartoe zouden gaan, maar nog zou ik er dan voor kiezen om werkapparatuur waar vertrouwelijke informatie op staat te verbieden om mee te nemen. Ik snap best dat het hard klinkt en eventueel te ver zou gaan. Maar staatsveiligheid gaat naar mijn mening voor eigen belang (en het is puur eigen belang als je het advies van het ministerie van binnenlandse zaken bewust in de wind slaat). De reden dat ik voor een verbod zou kiezen is omdat een waarschuwing bij een hoop mensen als onzin wordt beschouwd. Of dat nu leuk is of niet, zo is het helaas vaak wel zo. En zeker met zo veel mensen die gaan is het absoluut geen ondenkbaar scenario.
Van de week nog een “mediadeskundige” die zei dat hij Facebook nog had en dat hij niet naief was om er dingen op te posten. Blijkbaar was ie niet deskundig genoeg om te begrijpen dat je helemaal niets hoeft te posten op Facebook en enkel een accountje al genoeg is.
Waarom is het hebben van een account daarvoor noodzakelijk?
Ik snap dan ook die actie van Arjen Lubach niet. Als je je account verwijdert, hoezo zouden ze dan opeens ophouden met data verzamelen?
Leuk idee om vooraf een VPN op te zetten, maar je kan er niet naartoe vanuit China :)
Anoniem: 1046553 @Dreamvoid9 april 2018 13:55
Flauwekul. VPN's met een beetje China expertise (ExpressVPN, 12VPN, Astrill, etc.) werken al jarenlang zonder problemen.

Zolang je niet zo stom bent om een eenvoudig te detecteren VPN protocol (PPTP of OpenVPN zonder extra obfuscatie, etc.) te gebruiken is er niks aan de hand.

Ook die zogenaamde "algehele VPN ban" die 31 maart in zou gaan blijkt weer niks meer dan een mooi stukje fake news. (Gebaseerd op een stukje real news over inkomende porten die niks met VPN van doen hebben.)

Het advies om een pre-paid telefoon te kopen vind ik ook een beetje vreemd. De kans dat daar key loggers op zitten is veel groter dan op je eigen meegenomen telefoon. (Mits die goed up to date is etc.)

Met die pre-paid telefoon kan je dus echt helemaal nergens op inloggen en is daarmee nauwelijks bruikbaar.

Verstandiger is een telefoon uit NL meenemen en deze vooraf op te schonen. Alleen strikt noodzakelijke apps erop. Als je dan je NL SIM card er in laat zitten heb je ook geen VPN meer nodig.
Jawel hoor. Ik ga over 2 weken naar China toe voor werk, en heb thuis al een Shadowsocks proxy draaien. Dat gaat wel werken denk ik en anders kan ik nog met een OpenVPN verbinding aan de gang en dan specifiek met OpenVPN Scramble. Ik moet natuurlijk wel NL TV kunnen kijken daar s'avonds. ;)
Of je maakt een ssh tunnel naar je server (Raspberry Pi?) in je kelder en gebruikt internet daarover via VNC. Of, nog makkelijker, installeer FoxyProxy in Firefox en stel je tunnel in als socks proxy. Ik denk niet dat ze ssh blokkeren.
Ik vond onlangs dit artikel van iemand die aan de slag ging om de firewall te omzeilen. :)
Eerste wat ie probeerde was ssh:
This worked fine for a few minutes. Then severe packet loss, around 70-80%, started occuring. Restarting the tunnel fixed it for a few minutes. But the packet loss eventually returned, affecting all traffic to my server no matter what type: SSH connections, or simple pings.
Ik heb vorig jaar een paar dagen moeten vloeken om een stabiele VPN opgezet te krijgen in China.

Vergeet SSH en gewone VPNs. Men gebruik detectie algorithms en na een paar minuten weten ze exact dat je een encrypted communicatie gebruikt. En dan begint het spelletje van je communicatie te verstoren.

Je moet echt terugvallen op een VPN provider dat zich bezig houd om constant zijn data te ghosten. Aka, geen standaard herkenbaar patroon maar constant veranderende data patroon per klant. En zelf dat nog heb je problemen!

Want ... Alle SSL en andere vormen van encryptie of niet herkenbare data word automatische op een "slow lane" gedropt. Als je ziet dat je een normal html over een niet encrypted verbinding ophaalt, dan is je speed naar Europa enz niet slecht. Maar zodra je websites hebt met SSL of vormen van encryptie of data dat ze niet herkennen ... plop, je zit weeral op de slow lane. En ik bedoel echt traag tot op het punt dat een website bijna zo goed als geblokkeerd is.

Het grappig is, als je data ghost en route via Hong Kong of Singapore dat je dan wel snel kon gaan en rustig Youtube filmpjes kon bekijken.

[Reactie gewijzigd door Wulfklaue op 22 juli 2024 15:51]

Niet dat ik reclame wil maken maar ik gebruik een VPN-service met standplaats Hong Kong (Ivacy), zou dit dan een oplossing kunnen zijn?
Hong Kong is geen PRC. Dat is net zo buitenlands als de rest van de wereld voor China.

Je kan gewoon zelf een VPN hosten (thuis), maar je moet obfuscatie gebruiken. Elders haal ik al obfsproxy en obfs4 aan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:51]

Hong Kong is geen PRC. Dat is net zo buitenlands als de rest van de wereld voor China.
Dan ben je (recentelijk) niet in HK geweest. HK is wel degelijk PRC. Zowel in wetgeving als in huidige praktijk. De wetgeving is op dit moment dusdanig aangepast dat de Chinese wetgeving boven de Basic Law van HK gaat. Zo gauw Article 23 in werking treed zal het met de internet vrijheid ook gauw afgelopen zijn.
ssh verkeer is ook wel eenvoudig te detecteren, beter om ssh over https te doen m.b.v. een https tunnel (zijn genoeg tooltjes/pakketjes voor). Zo lijkt het gewoon http verkeer naar een web server en is daarom een stuk moeilijker te detecteren, zeker als je dit naar je eigen server doet met maar een beperkt aantal personen. Als je server eenmaal blacklisted is, dan denk ik niet dat je daar nog een normale verbinding naar kan maken, dus alleen maar http/https verkeer valt het minst op.
Dit herken ik. SSH voor wat kleine server dingen werkte goed maar toen er meer data overheen ging werd het vrij instabiel.
Is dit voor een leek een beetje te bewerkstelligen denk je? klinkt ingewikkeld, ik ben al aan het googlen.
Nee, ik zou dit niet aanraden voor een leek om heel eerlijk te zijn. Maar Google is inderdaad je vriend. Ik neem aan dat je Windows gebruikt, dan kun je deze gebruiken: https://www.soaws.com/201...wsocks-server-on-windows/

En anders deze voor Linux: https://www.linuxbabe.com...r-on-debian-ubuntu-centos

Succes! :)
Wat ik begrijp is dat OpenVPN verkeer vrijwel direct wordt geblokt of afgeknepen.
Heb je OpenVPN Scramble al opgezocht? ;)
Daarbij de GFW zijn ze ook niet gek. Ook dat wordt afgeknepen. SS proxy zal je beter afgaan.
Die draait al gelukkig, maar ik heb OpenVPN als back-up. Heb al verschillende verhalen gehoord dat dat nog mogelijk moet zijn. Er zijn ook nog verschillende VPN providers die OpenVPN over SSL aanbieden, en ik denk dat die een goede kans maken.
Ik had iets dergelijks draaien tijdens mijn laatste trip. Maar na een paar dagen kon mijn laptop geen verbinding meer maken met het hotel WIFI systeem. Was volgens het hotel een storing (die dan alleen mijn laptop betrof). Twee dagen later kon mijn Android ook geen verbinding meer maken met wifi en 3g/4. Was ook een 'storing'.

Andere reizigers waarschuwden me dat het krijgen van visa er ook niet makkelijker op werd na dergelijke dingen. Hou ook de plaatselijke contacten in het oog, als die te veel verbindingen hebben met buitenlanders die de firewalls proberen te omzeilen kan dat gevolgen hebben.Een firma vroeg me zelfs heel direct om geen 'problemen' te maken omdat ze anders beter geen zalen met me konden doen.

Geweldig land maar dit zijn echt zeer vervelende problemen. En wij ons maar zorgen maken over Facebook....
Toen ik in China (Wuxi-Shanghai) was hield ik ene blog bij. Na 3dagen in China was dit domein al geblokkeerd. Mogelijk had ik me iets te kritisch uitgelaten (al viel dat best mee). Ze houden u echt in de gaten, dat is zeker.

Het was enkel via vpn bereikbaar maar dat ging enooorm traag. En als ik of ‘foute’ websites surfte vloog mijn verbinding er uit voor 5min. Ik had wel het gevoel dat dit een automatisch systeem was. Heb dit ‘uitvoerig’ getest.

Ik vraag mij ook af of ik nu beter af ben met mijn Macbook en iphone sinds die hardwarematig encrypted zijn. Terwijl meeste windows en android phones standaard niet encrypted zijn. En vaak met performatieverlies omdat de encryptie in op het moederbord zelf gebeurt.

In juni ga ik naar Hong-kong, eens benieuwd of het daar hetzelfde is.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 15:51]

Hmm, dank voor je bericht. Dat is dan zeker iets om rekening mee te houden!
Je kan via internet een Hong Kong simkaartje bestellen. Hiermee kan je in China internetten zonder dat je door de Chinese firewall heen gaat. (dat was in ieder geval in september vorig jaar nog zo)
Kun je nagaan. Iets meer dan 10 jaar terug kwam ik er voor het eerst, en echt alles kon toen nog. Artikelen over de protesten in 1989, niets werd geblokkeerd. Het gaat elke dag sneller achteruit met de vrijheid op internet daar.

En inderdaad, ze hoeven niet eens zeker te weten dat je iets illegaals doet om je een visum de volgende keer te weigeren zonder opgaaf van reden. Een vermoeden is genoeg. En je data kan ook nog opgeslagen worden en over 5 jaar geanalyseerd worden om te kijken wat er dan voor doorbraken op decrypten zijn.
Je gaat nog steeds door de GFW. Echter wordt het doorgelaten tot op zekere hoogte. Facebook op een HK sim in mainland werkt niet altijd bijvoorbeeld.
(je maakt namelijk gewoon gebruik van China Unicom / China Mobile netwerk)
Dat werkt helaas alleen in Shenzhen, verder naar het binnenland kun je het schudden helaas.
Of je wel of niet door de "great-firewall" gaat weet ik niet. Wel weet ik dat alle diensten die normaal geblokkeerd worden (VPN, facebook, youtube, whatsapp enz.) allemaal snel en zonder problemen werkte.
Dat werkt helaas alleen in Shenzhen, verder naar het binnenland kun je het schudden helaas.
Bij mij werkte het prima in de provincie Sichuan wat redelijk centraal ligt.
Anoniem: 1046553 @ZeromaNoiS9 april 2018 14:27
Toen die simkaartjes (met HK en China data) net uitkwamen waren er vaak problemen met de APN. Daardoor viel je soms terug op een lokale verbinding.

Recenter - de laatste 2 jaar ofzo - werkt het echter vlekkeloos voor mij, ook buiten Shenzhen en Guangdong.

Op dit soort verbindingen is de great firewall niet van toepassing. Het is namelijk een gewone roaming verbinding, net zoals je dat met je Nederlandse SIM kaart zou hebben.

Het enige verschil is dat je in zowel Hong Kong als China dezelfde provider gebruikt en daardoor de roaming kosten niet apart in rekening worden gebracht.
Dat werkt helaas alleen in Shenzhen, verder naar het binnenland kun je het schudden helaas.
Anoniem: 1046553 @dehardstyler9 april 2018 14:34
OpenVPN met scrambling loopt vaak tegen throttling aan. Dat is niet zozeer een VPN-blokkade, maar een manier om de bandbreedte tekorten te verdoezelen. Verbindingen die lang openstaan worden dan afgeknepen, ongeacht het type verkeer. (Dit is regio specifiek beleid.)

Met Shadowsocks heb je daar inderdaad minder last van omdat die, net zoals je web browser, voor elke request een nieuwe verbinding op zet. De throttling is dan eigenlijk alleen nog merkbaar als je een enkel zeer groot bestand download, wat niet zo vaak voorkomt. (Video's etc zijn tegenwoordig allemaal kleine bestandjes die sequentieel gedownload worden.)

Dit soort throttling maakt de discussie vaak verwarrend omdat mensen het wel ervaren bij diverse VPN protocollen (die de verbinding open houden) en niet bij normaal Internet gebruik. Dat geeft ze het idee dan het een VPN blok is, terwijl dat lang niet altijd zo is.
Dat is nog een hele goede aanvulling, dank je! Daar zal ik dan ook nog even rekening meehouden!
Je kunt als backup ook nog een Azure (china) site opzetten.
dan zou je met wat certificaten en geencrypte VMs daar lokaal kunnen werken.
Kijk ook naar obfsproxy en obfs4, die je kan combineren met OpenVPN. Beide schijnen goed te werken door de Chinese firewall heen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:51]

sucses. als je 3 minuten kan kijken van anderhalf uur ben je spekkoper.
Da's niet helemaal waar. Als bedrijf en overheid kun je gewoon een vergunning aanvragen en dan wordt op de Great Firewall een uitzondering gemaakt voor jouw VPN server in Nederland (of waar dan ook).
Kost wel een paar maanden en wat papierwerk.
Als particulier mag VPN inderdaad niet. Maar we praten hier niet over particulieren.
Als particulier mag je ook gewoon een VPN gebruiken, zolang je deze maar van een gelicenseerde aanbieder hebt.
Dan is het dus geen VPN. Een VPN gaat naar je eigen bedrijfsnetwerk en hoort niet naar een server van de Chinese overheid te gaan.
Waarom zou het niet naar je eigen bedrijfsnetwerk kunnen? Er zijn zat betrouwbare VPN aanbieders met licentie in China.
VPN staat voor virtual private network, of te wel het gaat naar jouw eigen (niet publieke) bedrijfsnetwerk. Ik heb helemaal niets aan een verbinding naar een willekeurige VPN endpoint. Want dan zit ik nog steeds niet op mijn bedrijfsnetwerk. Ik krijg het gevoel dat mensen de werkelijke betekenis van VPN niet lijken te kennen.
Wie heeft het over een willekeurig endpoint?

Het gaat om de aanbieder die een licentie heeft. Dat kan je eigen bedrijf zijn. Je kan als bedrijf je gewoon aanmelden bij de juiste instantie in China en een licentie krijgen.
Of je kan gebruik maken van bestaande betrouwbare infra.

Misschien wat zelfreflectie. Een VPN hoeft niet perse naar je eigen bedrijfsnetwerk. Dat is maar 1 van de mogelijkheden van VPN's.

[Reactie gewijzigd door Kenzi op 22 juli 2024 15:51]

Dit is misschien een definitiekwestie. De oorspronkelijke betekenis van 'private' in VPN betekent dat je een verbinding maakt naar je eigen bedrijfsnetwerk. Dan kun je bij je lokale servers, intranet, file shares, printen op de printer op de zaak. Dat is waar VPN voor bedoeld is. Als ik een VPN-endpoint heb bij een willekeurige aanbieder dan eindigt die tunnel niet op mijn bedrijfsnetwerk en heb ik dus geen toegang tot het intranet, file server en kan ik niet printen. Een extranet is niet hetzelfde als een intranet, en ik wil misschien niet al mijn files in Google Drive of in Microsoft Azure SharePoint en de printer gaat bij mij ook niet aan het internet. Wat dat betreft gaan goede security en 'gemak' helaas nog altijd niet helemaal soepel hand in hand.
Ja, duh. Als je een willekeurige VPN aanbieder hebt, dan verbind je met het bedrijfsnetwerk van die willekeurige VPN aanbieder. Voor de gemiddelde [u]particulier/] (want daar ging het over,zie Khenzi ^4) is dat voldoende.
Naar mijn mening gaat het hier specifiek over mensen op zakenreis. Er is dus behoefte aan een VPN-tunnel naar het 'eigen netwerk' op de zaak, daar waar VPN oorspronkelijk voor is uitgevonden. Dat VPN ook door particulieren wordt gebruikt om onder een repressief regime uit te komen is heel mooi maar het is een compleet andere toepassing met weliswaar dezelfde techniek. Met een VPN in zakelijke context bedoelen we een verbinding naar het kantoor waar je eigen machines staan.
Eén van de voorwaarden van zo'n licentie is natuurlijk dat de Chinese overheid ook toegang verschaft kan worden.

Dan is het dus geen Virtual Private Network meer omdat een derde partij er ook bij kan.
Dat is het dus niet. Er is geen enkele verplichting tot een backdoor voor de Chinezen. (Voor niet-Chinese aanvragers althans. Wat voor Chinese partijen geld weet ik uiteraard ook niet, hoewel me het daar niet zou verbazen...)
Dat is het dus niet. Er is geen enkele verplichting tot een backdoor voor de Chinezen. (Voor niet-Chinese aanvragers althans. Wat voor Chinese partijen geld weet ik uiteraard ook niet, hoewel me het daar niet zou verbazen...)
Ik zou denken dat ze tevreden zijn met het telefoonnummer van de beheerder, zodat ze om toegang kunnen vragen als ze dat willen. Vooraf een backdoor opzetten is maar duur ;)
Alles wat China in gaat en China uit gaat moet door de vuurmuur. en daar kunnen zevgewoon bij. zo niet dan is het verboden in China. je moet gewoon wat geduld hebben. google bestaat niet in china, das best lastig.
Ik snap jullie beider punten. Misschien moeten we het in China VN noemen zonder P van private. :+
Anoniem: 890159 @Kenzi9 april 2018 19:36
Een Chinese licentie en betrouwbaar lijkt me een combinatie die niet kan.
Dan is het dus geen VPN. Een VPN gaat naar je eigen bedrijfsnetwerk en hoort niet naar een server van de Chinese overheid te gaan.
Niet geheel waar.

VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of Virtueel Privénetwerk, maakt niks uit of het je eigen bedrijfsnetwerk of een netwerk in china is, het is en blijft VPN
Gelicencieerd betekend dat ze jouw data kunnen laten inzien door de Chinese overheid. Er zit met andere woorden een backdoor in, zo dat China ook kan zien wat er gebeurd achter vpn, anders geen licentie
De vraag is dan wel: zou je via zo'n gelicenceerde VPN een echte VPN kunnen opzetten naar je eigen netwerk? Of wordt het verkeer van de gelicenceerde VPN net zo hard gemonitored door de GFC als normaal verkeer (en is het dus de P in VPN niet waard)?
Je kan toch gewoon thuis een VPN servertje installeren op je RPI ofzo? Lijkt me niet dat ze zoiets kunnen blokkeren.
VPN verkeer wordt heel vaak herkend, De GFW gebruikt enorm veel technische middelen. Zelfs al kunnen ze het niet blocken dan krijg je wel te maken met throttling of timeouts omdat de provider elke 5sec de verbinding dropt. Iets waar veel goedkope VPN clients niet tegenkunnen.
Anoniem: 636203 @TonnyTonny9 april 2018 12:50
Alleen als je een bedrijfspand hebt in China. Maar dan hebben ze waarschijnlijk weer andere manieren om bij je data te komen (zoals de schoonmaker die even een USB'tje in een computertje steekt).
Er zijn vast wel VPN verbindingen toegestaan, alleen niet voor de Chinese bevolking. Anders help je (in no-time) je handel om zeep, bedrijven willen dan niet meer komen omdat ze dan niet meer op afstand bij data van het bedrijf kunnen
Als je een ongeautoriseerde VPN-verbinding of wat voor tunnel-verbinding dan ook gebruikt, wordt je meestal met een 20-25 minuten afgesloten.
en zijn de geautoriseerde vpns dan wel veilig dat de overheid niet mee kan kijken? anders heb je er nog steeds niks aan als je bedrijfsgeheimen op afstand wil bekijken of veilig wilt communiceren met collegas
En jij denkt, dat China toestemming geeft voor tunnels (zij het SSH, VPN, proxies of wat dan ook) zonder dat zij mogen meekijken? ;) Dat is juist het hele punt. Is het niet 'gecertificeerd' (en om die te behalen, moet je voldoen aan voorwaarden, raad eens welke er tussen zit ;)), dus wordt de verbinding afgesloten. The Great Firewall wordt niet voor niets zo genoemd in a way ook best interessant (niet dat ik de censuur die ermee gecreëerd is goedkeur). ;)
Ik kan me voorstellen dat bepaalde bedrijven op een gegeven moment niet meer in /met China willen werken en productie naar een vrij land verhuizen
yip. je moet het ervaren hebben denk.
Anoniem: 890159 @lololig9 april 2018 16:06
Hoezo, telnet zal toch wel gewoon werken? O-)
Alleen als je een inbel verbinding hebt
Telnet wil je niet gebruiken. Google even waarom. ;)
Weet ik, morgan maakt ook maar een grapje
er zijn manieren om daaromheen te komen, het is een kat en muis spel maar wel mogelijk als je het echt wilt.
Mijn klanten kunnen nog steeds op onze VPN via 443. Schijnbaar is de CGF niet zo great als ze zelf beweren.
Je kan OpenVPN ook draaien op TCP poort 443? Dan is het toch praktisch onmogelijk om de boel te blokkeren gezien je dan alle https verkeer moet blokkeren?
Met deep packet inspection kom je aardig ver, plus dat je als China vrij eenvoudig alle https verkeer naar zo'n IP nr kan knijpen naar een bandbreedte die nog wel bruikbaar is voor een mailtje sturen ofzo, maar niet voor RDP/tunneling.
Ik mis de reizen naar de Verenigde Staten? Of zijn we zo naïef te denken dat het daar niet gebeurd?
Ja, VPN is niet geblokkeerd in VS en ja VS respecteert een handelsdelegatie gewoon.

Leuk die onderbuikgevoelens maar kom met een linkje dan dat een handelsdelegatie uit het Westen in de VS alles moest afgeven?
Wanneer er een handelsdelegatie naar de VS gaat zal er ongetwijfeld ook specifiek advies voor de situatie in de VS gegeven worden. Dit artikel gaat over een handelsdelegatie naar China en dus is het advies specifiek voor China.
De VS zijn bondsgenoten, vriendjes, "the good guys", dus daar ga je geen waarschuwingen voor afgeven. Hoe erg we de president wel niet vinden.
Waarom komen onze 'vriendjes' dan hier de nationale telecom operator hacken om te kunnen afluisteren ?
En dat was voor Trump.
Een ultieme handleiding om naar china te gaan. hetzelfde geldt ook voor USA daar willen ze je wachtwoorden hebben dus laat alles thuis of ga met de boot naar daar(erg ver maar wel beter)
Waar heb jij het vandaan dat de VS al je wachtwoorden wilt hebben? Ben je er ooit wel naartoe gegaan? 8)7

Heb nog nooit mijn mobiel, laptop, social media gedoe, of wachtwoorden moeten afgeven in de VS
Lees en huiver:
I’ll never bring my phone on an international flight again. Neither should you.

[Reactie gewijzigd door Jace / TBL op 22 juli 2024 15:51]

Heb hier zelf nog nooit last van gehad, het is dan ook niet zo dat ze iedereen gaan controleren
Natuurlijk niet iedereen nee, dat is geen doen. Maar het feit dat dit soort dingen überhaupt gebeurt vind ik al griezelig genoeg.
Valse naiviteit van Nederlandse top bestuurders is stuitend. Zowel China als de VS hanteren maar 1 belang, dat is het eigen belang.

Het afluisteren destijds door de VS van zowel Merkel als leden van de EU commissie die zich bezighielden met TTIP onderhandelingen is slechts 1 voorbeeld dat aangeeft dat zowel China als VS maar 1 belang kennen, dat is het eigen belang.

Daarnaast als je als top bestuurlijke 'drollen' en ministerie nog steeds de spyware tool als facebook gebruikt om je volk te bereiken...dan is dit ministerieel bericht (verspreid door de Persgroep) gewoon een aanfluiting

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 15:51]

Anoniem: 636203 @litebyte9 april 2018 16:39
Valse naiviteit van Nederlandse top bestuurders is stuitend. Zowel China als de VS hanteren maar 1 belang, dat is het eigen belang.
Wees nou niet zo naïef. Denk je dat wij niet doen?
''wij'...NL? op grote schaal (contra)spionage inzetten om wereldleiderschap te behouden of te bewerkstelligen? Nee, dat doen we niet.

Dat staat dan nog los van megalomane intriganten als Timmermans die werkelijk geloven dat de EU als 1 geo politiek machtsblok kan worden gezien.
Ja zowiezo neem ik een heel simpel telefoontje mee op vakantie, waar niets geen porno of schunnige fotos in kunnen staan. Het zal je maar gebeuren, dat je een foto van een blowtje roken, op je tel hebt staan. gelijk de schijn tegen je als je bijv naar dubai gaat. Andere landen andere wetten.
je staat er niet bij stil , maar je telefoon is vaak nog persoonlijker dan een dagboek, zelfs je semi foute gedachten staan er op. En je politieke voorkeur halen ze wel uit je levensstijl (missc)
Heel gevaarlijk als je een moment niet oplet. als je de president van dat land uitgescholden hebt. (zei weten wie jij bent,) en jij plaatste het met een Nederlands sarcasme, wat hier natuurlijk wel begrepen word. maar Erdogan vind jou niet zo leuk dan heh.

Ps. Want je word eerst opgepakt en dan pas jaren later berecht en misschien onschuldig bevonden
Ik ben stiekem wel benieuwd of er sinds Erdogan nog steeds zoveel Turken naar Turkije op vakantie gaan als een jaar of 10 geleden, die man valt namelijk ook alle Turken die niet daar wonen aan.
Als Kemalist gaan wij nog altijd jaarlijks naar Turkije. Maar, wij zijn ook afkomstig van Izmir. De verkiezingsresultaten tonen echt aan hoe verankerd het Kemalisme in die regio is. Elke keer als ik een café voorbij wandel hoor ik senioren vaak negatief over Erdogan praten. Izmir is echt een regio dat aanvoelt als het Westen. Tijdens Ramadan wordt er actief alcohol geconsumeerd en dergelijke.

Ik heb wel zelf en mijn gezinsleden aangeraden om een VPN te gebruiken. Zowel omwille van Wifi beveiliging en ook mogelijke(?) state surveillance. Zelf heb ik ook mijn sociale media opgeruimd, 7 jaar geleden was ik nog jong en los woordig en had veel posts wat de president als een belediging kan ervaren. Het is wel niet zo dat ik gestopt ben met kritiek geven, ik heb mijn verwoording alleen moeten aanpassen zodat het "gepast" blijft in de Turkse en Islamitische cultuur.

Ik heb wel geen idee hoe het precies in de andere regio's in elkaar zit, daar is misschien een hogere kans dat politie en andere ambtenaren sterke supporters zijn van Erdogan en je zomaar oppakken voor de stomste redenen. Maar dat heb ik zelf nooit ervaren.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 22 juli 2024 15:51]

Inderdaad, geldt niet alleen voor China. In USA wordt je mobieltje ook leeggehaald en moet je bovendien de wachtwoorden van je sociale media opgeven ...

Dus op vakantie altijd een opgeschoond oud mobieltje mee!
Ik kom meerdere keren per jaar in de VS en nog NOOIT is om mijn mobiel of laptop gevraagd bij de douane...

Daarnaast hoef je helemaal niet de wachtwoorden van je social media op te geven, je moet alleen de links naar je sociale media doorgeven. (En aangezien ik daar niet aan doe, hoeft dat niet)
Ik gok dat janbaarda zich baseert op de recente berichtgeving dat de douane wil weten wie je bent op sociale netwerken. (https://www.esta-aanvrage...merikaanse-douane/111/34/)

Al zie ik hier dat het optioneel is, en niet om wachtwoorden gaat.
Maar jullie zijn dan ook geen gevaar, dat kunnen ze al die jaren wel aan je gedrag en leven zien (online and elsewhere). ;) , Klinkt raar maar jij hebt je zelf nog niet gediskwalificeerd om dat land in te gaan toch? (maar laat je xxx en andere geheimen thuis in Nederland, waar het ook thuis hoort in de eerste plaats, waar wij jou info ook begrijpen en niet zomaar uit de context rukken, zou ik zeggen)
Daarom kan jij ongestoord reizen naar de USA. China, of noem maar een een gekwalificeerd land.
Zo zit het feitelijk, ik leg dat dan ook even uit aan onze lezers, bij deze dan. :)

edit, 3 woorden aangepast

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 22 juli 2024 15:51]

Als er blijkbaar een aanleiding is om je telefoon leeg te halen dan doen ze dat.
Maar dat doen ze echt niet alleen in de VS hoor, dat doen ze hier op Schiphol ook als je bijvoorbeeld terug komt uit Syrië... Iets waar ik niets mis mee vind.

Dus:
- Nee: je telefoon of laptop worden helemaal niet leeggehaald
- Nee: je hoeft absoluut geen wachtwoorden door te geven

Dat kleinerend toontje van die laatste regel mag je best even weghalen...
Je moet geen links en zo doorgeven, dat mag. Voorzover ik weet is Nederland in de ogen van Amerika een 'veilg land', en hoef je die vragen dan ook niet verplicht te beantwoorden.
Wanneer heb jij dat moeten doen? Ik heb mijn telefoon en laptop op mijn reis naar Amerika nooit hoeven afgeven, en al helemaal niet de wachtwoorden van mn sociale media af moeten geven...
Het moet toch eigenlijk niet gekker worden? Ik begrijp dat het verstandig is om de laptop thuis te laten en de mobiele telefoon niet aan te zetten, maar het is eigenlijk gewoon te gek voor woorden dat dit nog nodig is tegenwoordig.

Waarom wil een land als China (maar ook Rusland en Turkije) alles van ons weten? Uiteindelijk weren ze hiermee toch toeristen lijkt mij, en ook zakenreizen zullen minder snel naar China gaan (tenzij strikt noodzakelijk).
Anoniem: 235591 @Rik.9 april 2018 08:50
Vergeet vooral Amerika niet. Voordat jij dat land in bent ben je al binnenste buiten gekeerd en weten ze alles over jou. Ik denk misschien nog wel meer dan de Chinezen. En nee, dat stopt toerisme niet.
Amerika is minstens net zo erg inderdaad. je moet ze toegang verlenen tot je apparaten als die met wachtwoorden zijn beveiligd en ze daarom vragen. ze mogen vervolgens alles lezen wat erop staat. medische dosiers? ja alles. doe je dat niet? weigeren ze je toegang. zo is er een vrouw toegang geweigerd omdat ze met haar arts mailde over drugsgebruik.
Amerika is minstens net zo erg inderdaad. je moet ze toegang verlenen tot je apparaten als die met wachtwoorden zijn beveiligd en ze daarom vragen. ze mogen vervolgens alles lezen wat erop staat. medische dosiers? ja alles. doe je dat niet? weigeren ze je toegang.
Dat geldt voor elk land. Toegelaten worden tot een land is een gunst, geen recht. Bij elke grenscontrole kan toegang tot al je apparaten en gegevens geëist worden. Per land zal het enorm verschillen wanneer ze dat zullen eisen, wat de gevolgen van weigering zijn (al zullen de gevolgen van weigeren vrijwel altijd zwaar zijn) en wat de gevolgen van bepaalde inhoud/ gegevens zijn.
Ik weet dat dat bij elk land kan legaal gezien, mijn punt was dat de USA er in mijn ogen misbruik van maakt. netzoals dat ik neerkijk op de nederlandse belastingconstructies via ierland, juridisch gezien kan elk bedrijf dat doen maar dat maakt nog niet elk bedrijf hetzelfde in deze contekst.

[Reactie gewijzigd door t link op 22 juli 2024 15:51]

Om vervolgens op het volgende vliegtuig naar huis gezet te worden...
Dat is een redelijke overweging. Wat zijn de kosten om zulke grappenmakers linea recta terug te sturen, wat de baten?

De economische impact is vrij beperkt; de meeste bezoekers weten zich te gedragen. En de opbrengsten zijn dat je een stuk minder werk hebt aan de grensbewaking. Direct, omdat je geen tijd besteed aan dit soort personen anders dan nodig om ze terug te sturen, en indirect omdat anderen zich daardoor wél gedragen.
een bom of een laptop controleren etc is total anders.
Vragen om de NSA is wel iets anders als alleen een laptop controleren...

[Reactie gewijzigd door OverSoft op 22 juli 2024 15:51]

Tja het is niet alsof Google, Facebook etc. al niet alles over jou weten. Hoef je die visum aanvraag voor Amerika trouwens niet maar eens in de drie jaar te doen? Kreeg een paar weken terug toevallig een mailtje dat die van mij binnenkort zou verlopen (jaar of drie geleden in de VS geweest).
Tja het is niet alsof Google, Facebook etc. al niet alles over jou weten.
Bij jou misschien, maar niet bij mij.


reactie
lekkere moderatie 8)7
Ik leg mijn leven niet bloot via "sociale" media.
Heb alleen een Google account voor als men perse een email wil (anti-spam mail adres dus)
Dus hoe zouden zij alles al over mij moeten weten?

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 22 juli 2024 15:51]

Ik wilde inderdaad eerst ook wat over Amerika vermelden. Als ik van te voren al mijn accountnamen op social media op moet geven om een visum te kunnen krijgen, dan ga ik wel naar een ander land toe. Dit soort regelgeving moeten we gewoon boycotten, het lijkt mij dat het uiteindelijk dan ooit zal stoppen. (Of niet, maar dat weet je maar nooit met Trump…)
Als ik van te voren al mijn accountnamen op social media op moet geven om een visum te kunnen krijgen...
De social media velden bij een visum aanvraag voor Amerika zijn optioneel en dus geen verplichte velden.

Als je iets zegt, geef dan op zijn minst geen onjuiste waarheden.

[Reactie gewijzigd door defixje op 22 juli 2024 15:51]

Dit is nu inderdaad nog niet verplicht, mijn excuses. In de toekomst willen ze dit, zover ik weet, wel gaan verplichten.
Dit is nu inderdaad nog niet verplicht, mijn excuses. In de toekomst willen ze dit, zover ik weet, wel gaan verplichten.

Voor een visum. Ofwel als je emigreerd, gaat werken, gaat studeren, je langdurig wilt rondtrekken, etc naar Amerika of komt uit een land wat geen verdrag heeft met de VS.

Als je even nadenkt is de vraag zo gek niet. Men vraagt namelijk nu al om telefoonnummers en adressen en werkgevers, school, etc. Plus nummersvan rijbewijs, paspoort, etc. In de digitale tijd is het volstrekt logisch dat men je digitale identiteit ook vraagt.

En heb je je wel eens afgevraagd wat Nederland vraagt als je een visum wilt voor ons land? Dan moet je ook zo ongeveer je onderbroek maat opgeven.
Voor burger van sommige landen wordt het wel een verplichting. Alleen al om die reden zou ik Amerika links laten liggen.

Al wordt de vraag vrijwillig voor burgers van landen die geen visum hoeven aan te vragen, de grenscontrole van Amerika komt nogal intimiderend over, dus velen zullen toch bang zijn voor de consequenties wanneer ze deze vraag niet beantwoorden.

Ik heb al jaren geleden besloten nooit meer op vakantie te gaan naar Amerika.
"onjuiste waarheden" bestaan niet. Als je zoiets wilt benoemen dan zijn het leugens of onwaarheden.

Overigens zijn ze aan het kijken of ze het niet verplicht kunnen stellen, ook voor landen als Nederland (Die een vereenvoudigde visumaanvraagprocedure hebben)
Sjah, als je korter dan 90 dagen op vakantie wilt naar de USA (of voor korte zakenreizen) heb je sowieso geen visum nodig (nog even los van het feit dat het op dit moment nog optioneel is).

Zoveel Nederlanders zouden er sowieso geen last van hebben..
Dat was al een tijdje optioneel, voor aanvragen uit sommige landen verplicht, maar onder Trump wil men dit voor alle aanvragen gaan verplichten, https://www.bloomberg.com...-from-all-visa-applicants. Verder ook: "visa applicants will be asked for five years of previously used telephone numbers, email addresses, international travel and deportation status, as well as whether any family members have been involved in terrorist activities."
.oisyn Moderator Devschuur® @michelr9 april 2018 11:37
Dat gaat dus over visumaanvragen, wat ESTA expliciet niet is (dat is juist een waver om geen visum aan te hoeven vragen)
Ik denk dat je hier ESTA en VWP (Visa Waiver Program) verwart.

ESTA is de "Travel Authorization". Dat geeft je toestemming om in een vliegtuig richting de VS te stappen, c.q. de luchtvaartmaatschappij loopt geen risico als ze ESTA-goedgekeurde reizigers meenemen. Een ESTA is 2 jaar geldig.

VWP geeft je toestemming om 90 dagen in de VS te zijn, ongeacht hoe je binnenkomt. Maar als je in de VS wil werken, heb je nog steeds een visum nodig, en is het VWP geen optie.
Onder een democrat is het niet anders.
Het opgeven van accountnamen is niet verplicht, staat er duidelijk bij als optioneel op te geven.
Zie mijn reactie op het bericht hierboven. Het is inderdaad nog niet verplicht, maar dit gaat wel komen zover ik weet.
De VS is ook een land waar ik als toerist nooit naar toe zou gaan. Al zou ik alles tien keer voor niks krijgen. Ik voel mij daar op deze manier niet welkom en integendeel bekeken. En er zijn meer landen waar dit voor geldt.
De VS is een heerlijk land, lieve mensen, mooie natuur, heerlijk eten, goedkope autoverhuur.
Oh, ze letten een beetje op op wie er binnenkomt. Boeiont!
En in dat heerlijke land lopen een hoop gekken met wapens rond.
Voor mijn part mogen ze de VS op de lijst met onveilige reisbestemmingen zetten.
Een collega was onlangs in de VS.
Zijn taxi naar zijn hotel werd tegengehouden door zo een hoop criminelen met wapens, en hij kon alles van waarde onmiddellijk afgeven onder bedreiging van een wapen.
Dit gaat dan ook helemaal niet over toeristen maar (economische) spionage. Wat is er nou mooier dan de telefoons/laptops afluisteren van een handelsdelegatie? Dan heb je in een klap de hogere regionen van een regering/bedrijf te pakken.
Dit gaat dan ook helemaal niet over toeristen maar (economische) spionage.
Zeg dan:
Ministerie: laat smartphone en werklaptop thuis bij zakenreis.
En maak eventueel uitzonderingen voor 'veilige' landen. Hoewel, eigenlijk zou iedereen wel iets over de ander willen weten, maar doet men het lang niet altijd via spionage bij handelsmissies.
Als je een visum wil voor China moet je doorgeven waar je werkt en wat je functie is. Daarnaast kunnen ze daar op de ambassade ook op LinkedIn of Google kijken. Als je dan interessant genoeg bent zal er vast wel een aantekening gemaakt worden, aangezien je je ook altijd moet registreren bij het lokale PSB (wat meestal door het hotel voor jou gedaan wordt).
Wat zijn 'veilige' landen ?
VS en UK komen hier afluisterapparatuur in het EU parlement plaatsen, en hacken de Belgische Telco om te weten wie naar wie belt, en om te kunnen afluisteren.
En dat noemen we dan 'bevriende' naties.
Wat zijn 'veilige' landen ?
VS en UK komen hier afluisterapparatuur in het EU parlement plaatsen,
Nou, dan zijn die het in ieder geval niet. Misschien mogen we wel naar Noorwegen of Dubai.
Staat duidelijk genoeg in de tekst. Echter lezen sommigen alleen de titel. Die weer erg sensatie gericht is door het algemeen te laten lijken.
Ook erg handig wanneer je strategische notities voor bepaalde besprekingen bij je hebt.
Voorafgaande aan een onderhandeling is het voor de tegenpartij erg handig om te weten tot hoever je kan gaan.
En hoeveel mensen hebben de laptop/tablet/mobiel van werk mee op vakantie?
Behoorlijk veel en op die manier komt het alsnog in handen van die landen (en anderen ook)
Er is al van alles gezegd over dat niet alleen China dat doet, maar het waarom is toch niet zo moeilijk? Waarom wordt er gespioneerd? Om voordeel te halen voor het eigen land. Dat kan gaan om oorlogsvoering als dat aan de orde is, om terrorisme te bestrijden (ook een soort oorlogsvoering eigenlijk), maar ook om de eigen economie te stimuleren. Bijvoorbeeld door in onderhandelingen precies te weten hoe de andere partij er in staat, of door bedrijfsgeheimen te stelen waarmee je een bedrijf in jouw land een kennis voorsprong kan geven.

Het is moreel allemaal nogal twijfelachtig, maar het waarom zouden ze willen lijkt mij niet zo moeilijk.
Vergeet de Verenigde Staten van Amerika niet in het rijtje te plaatsen, van landen die alles van ons willen weten.

Tuintje was me voor....

[Reactie gewijzigd door GuruMeditation op 22 juli 2024 15:51]

Het advies van een VPN gebruiken is volgens mij een lastig verhaal geworden?. VPN's worden toch actief geblocked in China?.

edit; nieuws: Chinees verbod op gebruik vpn-diensten gaat in zocht ik!

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 22 juli 2024 15:51]

Zakelijke VPN's en VPN aanbieders met een licentie blijven gewoon werken. Alleen illegale VPN aanbieders worden actief geblocked nu. In de praktijk is het geen verschil met bijv 2 jaar geleden.
Je bent alleen te laat als je nu nog een zakelijke VPN moet goed laten keuren voor deze handelsreis....
Zo'n handelsreis als dit zal ook niet 1 dag van te voren worden georganiseerd. 8)7

Daarbij zijn er zat aanbieders van VPN's waar je je nu nog steeds kan aanmelden. Je hoeft natuurlijk niet je eigen VPN op te zetten maar kan ook een bestaande gebruiken.
Anoniem: 626843 @Kenzi9 april 2018 10:43
Met ExpressVPN heb je direct een licentie voor je mobiel en je PC te pakken. De HKG servers blijven vooralsnog de beste verbinding te leveren. Enig geduld is natuurlijk wel gevraagd bij gebruik, maar push notificaties etc blijven normaliter werken met een buitenlandse sim. Zelf Netflix werkt er mee btw. Neem je een chinese Sim en installeer je de APK dan worden heel wat push berichten van google play store tegen gehouden. Ook whatts app berichten komen evtl alleen binnen wanneer je ACTIEF Whattsapp opend.
Goede reis.

P.s.: Goede reis geld natuurlijk niet voor jou, Kenzi, maar de rest van de tweakers op het forum die hier naar toe komen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 626843 op 22 juli 2024 15:51]

Alleen is ExpressVPN geen toegestane VPN aanbieder in China. Juist dit soort aanbieders wil China weren :)
Anoniem: 626843 @Kenzi9 april 2018 12:14
Dat is juist. Je bent de officiele route aan het uitleggen.
Alleen is er 1 probleem daarmee: Als je googelt naar "official licensed VPN services China" of "how to get a VPN license in China" krijg je niet de benodigde info. Zoals zo vaak is China nog niet zo ver om transparency buiten het eigen netwerk te tonen. De top resultaten zijn sites met nieuws dat het strenger word of vergelijking / reclame sites voor VPN diensten.

Er zijn dus 2 issues:
1- ontbrekende info om het goed te doen, en de verwachting vanuit China dat het geboden alternatief ook een alternatief is zonder goed te begrijpen/interesse te hebben wat de requirements zijn
2- het beeld dat geschetst word dat alles gecontrolleerd en geblokkeerd word dat gebruik maakt van een niet geodgekeurde manier ("verbinding word gekaapt na 25-30 minuten, aeh, nee).

Van daar mijn eigen gebruikservaring als "reality-check". Het is niet om "niet goedgekeurde manieren" te promoten, maar om de deels trollend, deels speculatief genoemde comments te ontkrachten (en zeker niet om je tegen te spreken).

Mijn ervaring is:
1- op het werk met de gelincencieerde verbinding heb ik 3-5 * dagelijks de offline dino run&jump op chrome, de verbinding is belaberd (niet boven de 3Mb/s).
2- Ondanks alle aankondigingen dat de services geblokkerd worden blijft deze aanbieder werken (1 downphase for 2 dagen, daarna weer up&running), ook na 3 jaar. Heb ook andere VPN aanbiederes / shadwoproxies, etc geprobeert, en de meeste doen het nog steeds, ook al niet zo snel / stabiel als een betaal service.

Een tourist / individu die een niet geautoriseert systeem gebruikt heeft in principe niks te vrezen behalve controle in de kritieke regios (waar op Tibet na niet veel touristen zijn). Hooguit deinstalatie van de VPN service op de gsm en google services als skype, die je met de APK weer kunt herinstaleren.
Natuurlijk, sneaky VPN suppliers worden opgepakt, maar dit zijn meestal Chinesen. Je hebt hoe dan ook iets nodig voordat je naar China komt.

Ben je van plan om na 2020 nog in China te werken? Dan kan je beter supper happy fotos op wechat posten en alle legale wegen volgen gezien de social rating app die er aan komt.

"Fun" fact: een locale sim kaart blokeert ook nog eens push notificaties. Zodra ik mijn NL'se Sim card in de telefoon doe en de VPN gebruik, werkt alles zoals je gewend bent (kost alleen 5 euro/dag, daarom is deze meestal uit). Gebruik je een chinese Sim card dan worden push notidicaties van Whatts app vertraagd doorgestuurd / geblokkeerd en moet je actief in Whattsapp checken voor nieuwe berichten. Dito voor push notificaties van andere google store apps en games.

Wat btw erg interessant zou zijn:
een thread met welke services toegestaan zijn en hoe het met de stabiliteit, snelheid en streaming staat per main tier city. Hmm, vanavond even op tweakers forum rondneuzen of zo iets al bestaat...
Ik denk dat na 2020 veel westerse bedrijven zijn vertrokken uit China.
Tja, gezien de meeste bedrijven een chinese licentie hebben...
Maar generiek gezien geloof ik ook dat het veranderd naar minder westerse invloed.

Dit jaar zijn ze strenger met het geven van werkvergunningen. De mijne zal ook niet zo maar verlengd worden. Het is in lijn met de policy om "seaturtles" (Chinesen die opgegroeid en opgeleid zijn in het buitenland) terug te halen en daarvoor minder "buitenlandse" westerse expertise binnen te halen.

Maar goed, dat is weer een andere topic....
Ja, want over anderhalf jaar hebben we geen spullen meer nodig, en vinden bedrijven de 1.300.000.000 mensen in China die elke dag meer te besteden hebben helemaal niet meer interessant.
Anoniem: 636203 @Arokh9 april 2018 16:32
Als kopende consumenten zijn ze wellicht interessant, maar je hoeft gewoon niet te denken dat de Chinese overheid buitenlandse bedrijven toestaat. Je wordt er gewoon uitgewerkt zodra ze doorhebben hoe ze het trucje kunnen nadoen.

Mijn visie is dat bepaalde markten zo groot zijn (Noord Amerika, EU, China, India) dat ze in principe zelfvoorzienend kunnen zijn en dat die markten afgesloten zullen worden voor concurrentie van daarbuiten.

China heeft het westen niet meer nodig over een paar decennia en zal zijn markt afsluiten. De EU denkt ook al in die richting gezien het feit dat ze een hekel hebben aan Amerikaanse techgiganten. Er zijn echt serieus al voorstellen gedaan om Facebook en Google te weren uit de EU en eigen tegenhangers op te richten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 22 juli 2024 15:51]

Een paar decennia is al iets totaaaaal anders dan een paar maanden he. Beetje appel en peren vergelijk zo.

In een paar decennia gebeurt en inderdaad heel erg veel. Op veel gebieden in veel markten.
Ik denk dat na 2020 veel westerse bedrijven zijn vertrokken uit China.
Dat laten de aandeelhouders niet toe. Er is een reden dat ze nu allemaal zo geinteresseerd naar China kijken terwijl iedereen weet dat er daar veel mis is. Die markt is zo groot dat je ze niet kan negeren.
Verkoopkantoren kunnen blijven, maar productie en ontwikkeling zal worden teruggetrokken en verhuisd naar het westen of anderen landen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 22 juli 2024 15:51]

Verkoopkantoren kunnen blijven, maar productie en ontwikkeling zal worden teruggetrokken en verhuisd naar het westen of anderen landen.
Volgens mij is dat wat we de afgelopen 20 jaar hebben gedaan. China wil dat nu veranderen en dat lijkt redelijk succesvol.
China oefent op allerlei manieren druk uit om de kennis en ontwikkeling ook naar China te halen. Als westers bedrijf moet je haast samenwerken met een Chinese partner om toegang te krijgen tot de Chinese markt. Die partners eisen kennisoverdracht, met de steun van de regering.
Veel westerse fabrikanten zullen besluiten dat het te riskant wordt om hun technologie aan China af te staan als ze er of willen produceren. Men zal het land gaan mijden.

Misschien dat Trump met dreigen met een handelsoorlog wat gedaan kan krijgen, maar zo niet dan moeten onze bedrijven daar gewoon niet meer verkopen en wij moeten Chinese bedrijven hier weren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 22 juli 2024 15:51]

Veel westerse fabrikanten zullen besluiten dat het te riskant wordt om hun technologie aan China af te staan als ze er of willen produceren. Men zal het land gaan mijden.
Ik hoop dat er een oplossing komt, want ik zie het eerlijk gezegd niet gebeuren. Het is een race naar de bodem. Het ene bedrijf kan z'n technologie wel beschermen, maar als er een concurrent is die goedkoper kan produceren door volgens de Chinese regels te werken, dan zal die concurrent de markt veroveren. Consumenten geven er niet om of er kennis gedeeld wordt of waar het geproduceerd wordt, als het maar goedkoop is.
Worst-case devolueert het in een volledige handelsoorlog en gaan alle grenzen op slot. Op termijn is dat schadelijk voor de hele wereldeconomie en zijn we allemaal slechter af.

Veel aandeelhouders zijn alleen maar bezig met de winst op korte termijn. Als die morgen geld kunnen verdienen door een wazige deal met China te maken dan zullen ze het doen, ook al kost het bedrijf dat op lange termijn de kop. Dan hebben ze hun aandelen toch wel weer verkocht. Er komen steeds minder aandeelhouders die naar de lange termijn kijken en proberen goed voor een bedrijf te zorgen.
Er is een verbod, maar volgens mij geen blokkade.

Ik kan me goed voorstellen dat dit verbod niet wordt gehandhaafd voor buitenlandse diplomaten en zakenlieden. Het is vaak de enige manier voor ze om bij hun eigen documenten te komen dus het zou hoogst onpraktisch zijn.
Reken maar dat er een blokkade is. Zelfs Google for Bussiness is/was volledig geblokkeerd enige maanden terug toen ik er was.
Anoniem: 1046553 @Malarky9 april 2018 14:15
Google is inderdaad al enige jaren geblokkeerd, maar dat heeft niets te maken met die zogenaamde VPN blokkade die afgelopen weken in het nieuws was.
En Google is hetzelfde als diplomaten die langskomen? Een staatsbezoek/officiële missie wordt altijd anders behandeld dan gewone bedrijven.
Dit geld voor zover ik weet alleen voor mensen met de Chinese nationaliteit.
Dat onderscheid kunnen ze natuurlijk niet maken. De facto geld het voor iedereen.
Wacht, als je zaken wil doen (of anderszins) in China, moet je bij voorkeur niet de spullen gebruiken die je nodig hebt voor werk maar zoveel mogelijk ter plekke inkopen en/of maar zien hoe je je documenten raadpleegt?

Maar ondertussen zit een gedeelte van onze regering met de grootste handelsmissie ooit deze hele week in China om dikke vriendjes te worden zodat bepaalde sectoren het embargo USA vs. China kunnen omzeilen en de komende maanden/jaren geld kunnen verdienen?
Wat ik ook apart vind is het advies een prepaid telefoon te kopen in China, kans dat daar allerlei "dubieuze" software op zit is vrij reëel?.
Je wordt 100% afgeluisterd, met een prepaid weten ze niet (direct) dat jij dat bent. En doordat je je telefoon van thuis ook thuis laat zul je hier ook niet geïnfecteerd op worden.
Wat zou er op tegen zijn om een nieuwe ongebruikte prepaid telefoon vanaf Nederland mee te nemen.
En dan pas in China activeren o.i.d.
Er is technisch weinig op tegen. Het kost alleen veel te veel geld, de kosten voor prepaid NL in China > prepaid NL in China zijn aanzienlijk. Een prepaid China in China > prepaid China in China is beduidend goedkoper.
Als bedrijf zou ik die extra (wervings) kosten voor lief nemen.
Als ze die niet kunnen betalen, dan hebben ze ook niets in China te zoeken.
Vele West-Europese bedrijven doen dit al als ze medewerkers naar China sturen. Een tijdelijke laptop met meer encryptie en minder data, een specifieke telefoon die als verloren beschouwd wordt als die weer terug is. Afspraken zoals geen bedrijfsgegevens via de telefoon doorspreken e.d.. Er zijn al behoorlijk wat mitigerende maatregelen die een gemiddeld bedrijf en al helemaal onze rijksoverheid hanteert om dit soort zaken tegen te gaan.
Waarom zouden ze dat met een prepaid niet weten?

Je moet in China altijd een paspoort / ID overleggen als je een simkaart koopt, of het nou prepaid of abbo is.
Zoals ik aangaf, niet direct, ongetwijfeld hebben ze de mogelijkheid je gesprekken na te luisteren gezien het geregistreerd wordt op jouw 'primary key' door middel van je legitimatie. Het is dan ook voornamelijk om te zorgen dat je thuis niet méér geïnfecteerd bent.
Anoniem: 310408 @True9 april 2018 10:18
je moet je uitgebreid legitimeren als je een prepaid koopt. Het advies wordt gegeven zodat je dan in elk geval geen data op je telefoon hebt.
Anoniem: 1046553 @True9 april 2018 14:17
Je kunt in China tegenwoordig geen pre-paid meer kopen zonder je ID te laten zien. Ze weten dus wel degelijk wie je bent.
Een embargo is iets anders als importheffingen.
Over welke sectoren gaat het dan?
Onder andere is de laatste dagen in het nieuws geweest dat zowel handel in varkensvlees alsmede soja/tarwe een impuls kan krijgen. Weet niet meer precies welke uitzending van Journaal of 1 Vandaag het was maar in ieder geval hadden ze een item over een handelaar die met de komende maatregelen tussen USA en China een stijging van 20% verwachtte van zijn export van varkenspoten van NL naar China.
typisch nederlands weer dit haha. doorgeefluik van belastingontduikendewijkende bedrijven en ruziende landen.
En dan zaken uit VS importeren via vrijhandel, en dan relabelen en doorschuiven naar China? Zo ging dat met de blokkade naar Rusland ook. Vanuit Turkije opeens enorm aanbod aan Goudse kaas en tulpen....
Zo ging dat met de blokkade naar Rusland ook. Vanuit Turkije opeens enorm aanbod aan Goudse kaas en tulpen....
De blokkade van Goudse kaas en tulpen was door Rusland opgelegd. Het staat Nederlandse exporteurs dan vrij om andere wegen te zoeken.
Anoniem: 390704 9 april 2018 08:47
Volgens mij is dit ook een goed advies als je naar de USA gaat; bij de grens kunnen ze vragen naar je wachtwoorden om toegang te krijgen. Je hebt het recht om die wachtwoorden niet te geven, maar dan heeft de US het recht je de toegang te weigeren.

Dus: lege laptop en telefoon mee. Pas in het land zelf inloggen.
Wat mij verbaasd is waar jullie het over hebben. Ja, de VS MAG in theorie om wachtwoorden vragen bij de grens. Maar hoe vaak doen ze dat nou.

En dit stuk gaat over bedrijfsspionage uitgevoerd door de overheid van China. Nou doet ieder land dat ook tot op zekere hoogte (zeker ook de EU), maar gewoon lang niet zo erg als China. China's economie en toekomstplannen hangen kritiek af van het verkrijgen van westerse technologie. Daar heeft Donald Trump gewoon gelijk in en dat is ook iets waar onze overheden het terecht over eens zijn met hem.

En als jij in de VS om je wachtwoord wordt gevraagd en deze gegevens vervolgens doorgespeeld worden aan concurrerende bedrijven zou dat (terecht) een enorm schandaal zijn. Het gebeurt gewoon niet. Maar in China WEET je dat het gebeurt. En dus vertelt de overheid de bedrijfsdelegatie hoe ze zich goed kunnen beschermen omdat (ondanks sommige bekentenissen tot het tegendeel) veel bedrijven dat niet helemaal op orde hebben, zeker niet op een niveau dat het de staatsdiensten van China kan tegenhouden.

En ja, China begint iets te innoveren, maar ik heb veel tijd besteed in China met mensen die aan hun beste universiteiten hebben gestudeerd. En een dat ik je wel kan vertellen: hoe slim ze ook zijn, hoeveel ze ook weten, het ontbreekt bij bijna iedereen daar aan de capaciteit voor vrij, creatief denken. Echte innovatie is voor China dus enorm moeilijk. Als er al iets is, is de kans erg groot, dat het gewoon is gestolen van een Europees of Amerikaans bedrijf.
Lang niet zo erg als China? Hoe weet jij dat? Lijkt me eerlijk gezegd onmogelijk om daar iets met zekerheid over te zeggen, tenzij je heel hoog in de geheime diensten zit. En dan betwijfel ik dat je dit soort informatie vrij gaat delen. Geen een geheime dienst gaat verraden wat ze van de ander weten.

Ik denk dat VS en UK koplopers zijn. Van Snowdon hebben we goede infornatie gekregen dat de NSA feitelijk gewoon alles doet wat je kan bedenken, ook laptops open maken om er spyhardware aan toe te voegen. De VS spenderen gewoon het meeste geld aan veiligheid.

Dat China eveneens grootschalig spionage bedrijft mag je verwachten. Bewijzen dat ze hun producten er mee volstoppen is nog iets anders. Er worden heel veel beschuldigingen geuit, maar bewijs zien we zelden. Wel wordt regelmatig bewezen dat het weer onjuiste propaganda is. Dat helpt de geloofwaardigheid van dit soort beschuldigingen ook niet echt, de bron is niet meer zo betrouwbaar.

Neem dit stukje nou. Het lijkt mij vanzelf sprekend dat dit gebeurt wanneer je naar het buitenland gaat, En ik twijfel er niet aan dat Chinezen dezelfde instructies van thuis meekrijgen. Het lijkt me klets om te beweren dat Nederlanders dat alleen doen als ze naar China, Rusland, Iran of turkije gaan. Dat lijkt me grenzeloze naiviteit. Daaraan zie je dat dit stukje vooral weer propaganda is tegen landen is, die zich niet braaf aan de westerse hegemonie willen onderwerpen.

Dat Chinezen niet kunnen innoveren?. Het is simpel zo dat China een flinke achterstand had in technologie op het westen en op sommige terreinen nog steeds achterloopt en dat spionage de gemakkelijkste manier is om het gat te dichten. Op dezelfde manier loopt de VS Europa helemaal kaal te plukken. Want "bondgenoten" bestaan niet voor geheime diensten. Landen hebben nu eenmaal hun eigen belangen. Als we Snowdon mogen geloven hebben de Amerikanen en Engelsen Europa dusdanig geinfiltreerd dat wij niets nog voor ze geheim kunnen houden.

Ik maak me er allemaal niet zo druk om, omdat dit soort dingen altijd behoord heeft bij machtspolitiek. Wat mij meer tegenstaat is de aanhoudende propaganda tegen landen als China, Rusland en Iran omdat dit in een democratie meestal gebeurt om de bevolking op te warmen voor het volgende conflict en ik liever zie dat ze eens een keer werk maken van samenwerking en vrede. Uiteindelijk dragen wij in Europa ook de negatieve gevolgen van al die ontreddering die veroorzaakt wordt door invasies en burgeroorlogen te organiseren. Waarom niet een keer een voorbeeld genomen aan dat prachtige spreekwoord: Haal de balk uit je eigen oog voor je splinter uit een ander zijn oog haalt.

Waar heel gemakkelijk over heen gestapt wordt is dat de conflicten tegen "verwerpelijke" regimes wel over de ruggen van de mensen worden gevoerd. Miljoen doden en tientallen miljoenen getraumatiseerde mensen, kapotte landen, allemaal voor abstracte principes. En wat levert het dan allemaal op? Nou dat kan je in Afghanistan en het Midden Oosten zien. Degene die er rijk van worden zijn allerlei grote corporaties die wapens verkopen, de boel weer mogen repareren, de bodemschatten goedkoop inpikken en opdrachten mogen uitvoeren voor de nieuw geinstalleerde vazalregering,

Waarom vind er nooit eens een evalutie plaats. Wat hebben de invasies in Afghanistan, Irak en de burgeroorlogen in Libyië en Syrië ons en de bevolking daar concreert opgegleverd? Dat lijkt me een goede zaak voor we Rusland en Iran weer gaan aanvallen. En ook die economische boycotten, wat hebben die ooit opgeleverd behalve onnoemlijk veel leed voor de bevolking. In Irak zijn een kwart miljoen Kinderen gestorven. Is dat te verdedigen en kan je andere landen met droge ogen dan nog als slecht bestempelen? En wat zijn wij dan als wij zulke dingen doen. Heiligen op een wit paard?

Voor mij zijn dit soort verhalen propaganda. Geheime diensten delen geen vertrouwelijke informatie met het publiek. De offiicele missie van de CIA is dan ook om informatie en desinformatie te verspreiden om het beleid van de president te ondersteunen. Desinformatie hoort er dus gewoon bij. Propaganda is nu eenmaal onmisbaar voor een democratie die oorlog wil voeren. We hebben pas geleden van Halbe Zijlstra daar nog een mooie demonstratie van gekregen. Wat was hij in vorm hé, ik denk dat hij stand-up comedian moet worden.

Nee, ik zit niet te wachten op conflict met Rusland, China, Iran of Turkije. Beschuldigingen van spionage zijn kul als je dat zelf ook doet. Het lijkt me veel beter als we de VN-gedachte weer serieus gaan nemen, die van soevereiniteit van landen en ophouden om een soort wereld dominantie na te streven. Ergens ben ik wel blij dat China en Rusland nog voor een tegenwicht vormen. Zoals een spreekwoord wel zegt, wordt vrijheid gevonden in de plooien van de macht.

Overigens grappig dat Turkije nu ook aan het rijtje is toegevoegd. Vroeger was het daar veilig maar nu niet meer omdat Erdogan een nationalistische koers is gaan varen. Ik vraag me dan af, zou het echt waar zijn dat onze handelsmissies op deze knullige manier worden opgezet. Geloven ze echt dat internationale machtspolitiek allemaal om vriendschap draait? Vroeger waren ze onze vrienden en konden we ze vertrouwen, maar nu niet meer? Waarom luistert de NSA dan Merkel af? Waarom zitten de Britten hier alles af te luisteren. Moeten we ze dan niet hoog nodig gaan vertellen dat wij vrienden zijn? Ze zijn gewoon bezig de verkeerde landen te bespioneren. Iemand moet ze dat gaan vertellen.

Ik weet dat de AIVD zijn best doet, maar wat komen dit soort stukjes toch weer knullig over. Alsof Bilbo Ballings en zijn Hobbits zich voorbereiden op een reis naar het land van Modor.
AIVD checklist. Tandenborstel? Maar geen elektrische. Alle elektronische apparatuur is verboden. En niet praten he, want alles is gebugged daro, dat weten julllie. Ook niet buiten, drones hebben richtmicrofoons. Altijd lachen, doen de chinezen ook. En we houden ons aan de codes die we hebben afgesproken. Loempia speciaal = Niet verder onderhandelen, geen sambal = niet interessant, twee suikerklontjes is interessse, Grote Smurf is Mark op oneven uren, enz. Nou jullie hebben de lijst, in het vliegtuig nog even goed doornemen en dan inslikken.

We hebben een geluk lees ik. De Chinezen kunnen niet innoveren dus ze lopen ook op spionagegebied nog steeds achter. Zolang we onze methoden maar geheim houden en niet per ongeluk op Tweakers zetten. Oops.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 15:51]

Lege laptop en telefoon mee, Maar op Schiphol moet je kunnen aantonen dat je laptop aan kan.
Weet niet of ze er in trappen als je accu voor 20% is gevuld, de laptop dus aankan, je in het vliegtuig deze 20% gebruikt en dus leeg in de VS aan komt.
Leeg in de trant van: Geen data
Dan hangen ze het gewoon aan de oplader, totdat ze er wel in kunnen komen.
De douane gaat gewoon op tijd naar huis. Die krijgt wel een aflosser, die misschien wel eerst een koppie gaat doen. En al die tijd kan jij nog langer wachten.
mwah, in afgelopen jaren ben ik meer dan 10x naar China gevlogen. Ik heb nog nooit mijn laptop aan hoeven doen bij controles. Je moet hem in een apart bakje doen, en dan zien ze op de scanner dat het een echte laptop is.

Verder lijkt me dat elk zichzelf respecterend bedrijf een beleid heeft dat laptops standaard versleuteld zijn en beveiligd met een goed wachtwoord. ;) (hetzelfde geldt natuurlijk ook voor je telefoon).

Juist naar China is het wel handig om te zorgen dat je data die je nodig hebt bij je hebt, want vanuit China zelf is daar niet altijd even makkelijk bij te komen, zelfs met VPN's ed.
Yep!
Lekker handig werken ook, als je geen data bij je mag hebben.
Laat je laptops/tablets/telefoons/organisers dan gewoon thuis.
Volgens mij wordt er bedoeld dat er geen/zo min mogelijk data op de apparaten staat
Precies. Lekker naar China wijzen als big bad guy, maar de VS zijn niet veel beter.
Dat eeuwige Whataboutism. Niemand zegt hier toch dat de VS het braafste jongetje van de klas is?

[Reactie gewijzigd door gday op 22 juli 2024 15:51]

maar waarom wordt zo een waarschuwing niet afgegeven voor de VS ? ;) en wat is er mis met whataboutism, je gebruikt het zelf ook als een excuus ?
Anoniem: 457607 @AwesomE9 april 2018 13:08
Er is alles mis met whataboutism. Het zorgt ervoor dat je eerst 100 reacties krijgt over complot theorieen, rusland vs usa discussies, en een hoop andere onzin van lieden met geopolitiek inzicht nul.

Die algemene discussies leiden altijd tot niets, voegen niet toe, en het daadwerkelijke onderwerp wordt ondergesneeuwd.
Dat is ook een manier om een deel van de discussie te blokkeren.

Feit is wel dat onze overheid hier erg hypocriet in is of op zijn minst beslissingen neemt waar kantekeningen bij te plaatsen zijn. "Onze" overheid, die er is voor ons, de burgers. En ik, als burger, vraag mij af waarom het speciale actie vereist als een ambtenaar naar China, Rusland, etc. reist terwijl we ondertussen de informatie vrij 'aanbieden' aan andere landen. Dat dat bij veel politieke kwesties bondgenoten zijn maakt het voor mij niet terecht. We worden in Europa bespioneerd en bespeeld voor handelskwesties en ik als burger mag mij daar terecht zorgen om maken, of dat dan een whataboutism is, of niet.
Anoniem: 457607 @twiFight9 april 2018 23:49
Het is ook geen poging om de discussie te blokkeren, het is om deze in balans en redelijk te maken. De discussie zou onder dit artikel voornamelijk moeten gaan om het specifieke onderwerp: de afluistertactieken van China, wat gewoon een staatsdictatuur is. In plaats daarvan gaat 75% van de comments over andere landen.

Dat is uit balans. Daarbij zijn de offtopic discussies van die aard dat ze nooit tot iets vruchtbaars of nieuws leiden.
Punt is dat je door zo'n waarschuwing voor China e.d., maar niet voor de VS te geven wel degelijk suggereert dat de VS hier niet aan doet. De vraag waarom we niet gewoon voor alle buitenlandse missies dit advies aanhouden is dus wel degelijk een valide punt.
Ik gok zomaar omdat de VS een lastig verhaal zijn geworden voor privacy van individuen. Niet zozeer voor bedrijven. Net zoals dat altijd al het geval is geweest met China.

Echter, China doet bij mijn weten veel meer aan bedrijfsspionage. (Dat is overigens een aanname, gebaseerd op obstakels die bestaan door verschillen in handhaving. We weten allemaal hoe makkelijk het is om in China met gekopieerde informatie te handelen.)
Je mist het belangrijkste punt van heel het artikel.


Voor niet een telefoon is de garantie af te geven dat je data daar veilig is.


Dat het nou China, VS, EU of andere staat is boeit weinig.
En de VS is daarbij het meest aansprekend voorbeeld, helemaal omdat je sinds kort ook verplicht je gegevens moet afgeven ivm visum,
nieuws: VS wil socialemedianamen eisen bij elke visumaanvraag

Bedrijfsspionage is wel het laatste waar ik aan denk.
Extra advies: sluit je sociale-mediaaccounts voor je naar de US gaat.
Extra advies: doe dat met alle landen die niet helemaal te vertrouwen zijn, zo als China, VS, Rusland, en nog een aardige lijst.
Dat helpt niet he, het gaat om namen en wachtwoorden die je gebruikt hebt. Of je nou wel of niet er gebruik van maakt. Ook als je Facebook al 2 jaar niet meer gebruikt zou je die info moeten gaan delen.
Waar ze dan niets mee kunnen omdat je je account hebt gecancelled, mag ik hopen tenminste.
dat zou ideaal zijn. Nu lijkt het erop dat Facebook bijvoorbeeld eigenlijk nooit echt 100% weg gaat bijvoorbeeld.

Ik denk dat het gewoon verstandig is je te realiseren dat alles wat je online doet ooit een keer uit kan komen dat je dat gedaan hebt. Als dat uitkomt kunnen er consequenties aan zitten.

In China is men in zoverre nog zo eerlijk om duidelijk te zeggen als politiek: Wij willen als CP 100% aanwezig zijn in elk facet van elk individu van zijn leven. Daarom wordt je gemonitord, en als je bijvoorbeeld door het rode licht loopt (er hangen 800.000.000 camera's nu in China) krijg je direct een 'tikkie' (maar dan WeChat) om je boete te betalen. Men weet in ieder geval waar je aan toe bent. Europese en Amerikaanse regels, normen en waarden zijn vaak goed verstopt en niemand weet precies wat er nou van wie opgeslagen wordt en wat er met de data gedaan wordt. Dat vind ik ook eng.
We weten niet of zo’n waarschuwing niet gegeven is. ;)
niemand zegt dat china minder erg is, of dat hierom niks moet gebeuren. er wordt een hypocrisie aangewezen, niet kritiek naar de chinezen gedownplayed. en dat is wel waar whataboutism over gaat, kritiek afpoederen. quote uit je eigen link:
een kritiek afgewimpeld wordt door verwijzingen naar totaal andere situaties.
Daar voldoen de comments over de USA niet aan.

[Reactie gewijzigd door t link op 22 juli 2024 15:51]

Nee hoor. De USSR hebben Whataboutism zowat uitgevonden maar die wimpelden kritiek zelf ook niet meteen af, maar legden wel de vinger op de zere plek bij anderen.

Juist het aanwijzen van hypocrisie is een sterke overeenkomst met wat de USSR deed.
Er wordt letterlijk gezegt dat de USA niet veel beter is, nergens wordt de ernst van de zaak teniet gedaan. je eigen bron heeft letterlijk genoemt dat het draait om kritiek afwimpelen, dat gebeurt nu helemaal niet, er wordt alleen een ander land bij china gezet om ze samen te bekritiseren.
Kijk eens naar een willekeurige kleuterklas. "Ja, maar Pietje deed het ook" is een van de eerste excuses die kinderen verzinnen.

Whataboutism is dus duidelijk menselijke natuur, en zeker niet door een land bedacht
Ik denk dat momenteel Amerika toch wel het voorbeeld is van hypocrisie.
Hoezo is dat whataboutism wanneer je refereert naar een situatie die exact hetzelfde is, maar niet als "bad guy" wordt bestempeld?
Volgens mij is er genoeg kritiek op de VS, maar dan op het gebied van privacy van individuen. Precies het gebied waarop de VS een moeilijk land aan het worden is.

Maar dit artikel gáát niet over de VS. En er wordt ook niet gezegd dat de VS geen bad guy is op wat voor vlak dan ook. Stick to the topic.
Maar dat is het hele probleem van dit artikel is dat het zo eenzijdig is dat je haast wel de VS erbij moet halen. Dit advies zou gewoon voor bijna elk land moeten gelden en niet zozeer vanwege de "zakenreis" naar China en dat zij alles over je willen weten.
dan nog gaat het alleen om een zakenreis naar china, dus wordt dit advies gegeven vanwege de reis naar china.
Volgens mij gaan er per dag meer Nederlanders naar de VS dan er per jaar naar China gaan. Ben zelf nog nooit in China geweest, en wel een paar keer in de VS. Zou het daarom logischer vinden als hier meer aandacht voor zou zijn, en ook wat meer verbazing van de kant van de politiek.

Maar je hebt gelijk, daar gaat dit artikel niet over.
Ik heb ook nergens gezegd dat de VS het braafste jongetje van de klas is. Maar daar gaat het artikel inderdaad simpelweg niet over. Ik lees bij artikelen over dat je informatie af moet staan aan de Amerikaanse douane ook nooit reacties dat het in China ook niet best gesteld is met je privacy, toch? En terecht, omdat dat niet relevant is.
De reden dat dit wordt genoemd door menig tweaker is omdat er dus wel van 'de baddies' rusland, china iran etc, wordt gezegd dat ze niet te vertrouwen zijn. Maar de vriendjes van de staat worden dus niet expliciet genoemd, dit kan voor een leek / standaard gebruiker de indruk wekken dat alleen de genoemde landen gevaarlijk zijn op het gebied van privacy schending / bedrijfsspionage
Dus als we het hebben over privacyinbreuk door de VS moeten we vervolgens ook álle andere landen expliciet opnoemen waarbij dat ook het geval is?
Dat is inderdaad een goeie optie, alternatief kan er natuurlijk ook gewoon algemeen gezegd worden dat je als je naar het buitenland gaat dit soort voorzorg maatregelen moet nemen, ongeacht van of de Nederlandse politiek vriendjes is met het land in kwestie of niet.
Ik kan me niet herinneren dat daar om werd gevraagd bij artikelen die over de VS gingen.
Dat is het probleem dus
Het probleem is dat we bij artikelen over China meteen roepen "En de VS dan?" en dat we bij artikelen over de VS niet roepen "En China dan?" :?
In het binnenland moet je dergelijke voorzorgsmaatregelen dan overigens ook treffen.
Dat de VS geen brave jongen is dat moge duidelijk zijn, maar dit bericht gaat over de aanstaande handelsmissie naar China en niet over een handelsmissie naar de VS.
Ik denk dat dat ook de reden is dat de VS niet specifiek in dit bericht wordt aangehaald.
Het verschil is, dit is een handelsmissie en de VS is een bondgenoot. We zijn wat lakser en vrijer als onze overheid of koningshuis naar bondgenoten afreist.

China is geen bondgenoot maar een tegenstander.
China is [..] een tegenstander.
Sinds wanneer? In welke strijd?

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 22 juli 2024 15:51]

De economische strijd?

Omdat we er niet mee in oorlog zijn, wil niet zeggen dat het geen tegenstander is. China is gewoon concurentie van Europa. Wat wij bv tot de vorige eeuw in Afrika aan het flikken waren, doet China daar nu. China die al heel wat jaartjes onder kostprijs producten zat te exporteren om onze (en de Amerikaanse) markten om zeep te helpen. Protectionisme waar wij eigenlijk wat van kunnen leren (Waar de Amerikanen nu van aan het leren zijn) wat de globale markt gewoon hun kant op drukt.

En vergeet niet dat Japan en China alles behalve maatjes zijn en ik nog wel zie gebeuren dat die 2 een hetze loslaten, Japan is wel onze bondgenoot. (1 van onze oudste bondgenoten zelfs, zo niet de oudste)


China is een tegenstander van ons westerlingen, geen vriendjes, geen bondgenoot. Niet vreemd dat onze overheden meer voorzorgsmaatregelen treffen als we naar landen afreizen waar we geen vrienden mee zijn.
Omdat we er niet mee in oorlog zijn, wil niet zeggen dat het geen tegenstander is.
China is gewoon concurentie van Europa.
China is een tegenstander van ons westerlingen, geen vriendjes, geen bondgenoot.
Door het te herhalen wordt wat je zegt niet ineens waar, hoor. En "het is gewoon zo" is ook niet echt een argument.
Oja oeps, ik had het mis natuurlijk, China is onze bondgenoot en maakt onze markten niet kapot waardoor we nu import heffingen hebben. Wat zat ik er toch naast, shit.
Je zat er al naast toen je woorden als "tegenstanders" en "bondgenoten" ging gebruiken.
Je hebt 100miljardmiljoen procent gelijk. China is inderdaad geen economische tegenstander.

shiiiiiiiiit
Dit topic gaat over onze overheid en China, ik snap dat gedram om de VS niet zo.

We hebben onze eigen problemen met China waarom het een tegenstander is. Of ben je nu al vergeten hoe China onze zonnepanelen markt probeerde te slopen door die bende ONDER kostprijs te exporteren naar Europa?

Zijn nog wel een paar markten die China al gesloopt heeft in Europa of mee bezig is, door gewoon onder kostprijs met heftige overheid subsidies onze Europese bedrijven de markt uit te concureren.

Ma goed, min lekker. Noem mij een Amerika schoothondje.... Of ik zie gewoon zonder die haatbril zoals al dat anti-VS volk.
Ik kan je niet eens minnen omdat een stelletje rigide eikels op de redactie m'n 'moderatierechten' hebben gecancelled en ik te trots op mezelf ben om ze terug te bedelen. En dan verwachten dat ik betalend lid blijf, stelletje eikels...
Nou ja, dat even terzijde.. :P
Ik heb geen haatbril op maar m'n ogen zijn na wat de USA na 911 allemaal gedaan heeft wijd open gegaan en wat nu zie bevalt me helemaal niets, en het heet geopolitiek en heeft niets met 'democratie brengen' te maken.

In China verdienen de mensen nou eenmaal veel minder. Geen wonder dat het spul dan veel goedkoper is, en dat heet dan weer concurrentie, waar jij blijkbaar niet tegen kan.
Gaat niet om het feit dat in China manuren goedkoper zijn, of dat levens daar bijna niets waard zijn. Ik heb het erover dat ze het onder hun kostprijs lopen te exporteren. Industrie en grondstoffen worden in China heftig gesubsidieerd. Overheidsbemoeienis die hier -om een reden- verboden is.
Wij hebben hier ook decennia lang onze zuivelindustrie zwaar gesubsidiëerd hoor.
Vergeet vooral ook niet de nieuwe regelgeving voor het verkrijgen van een visum. Amerika wil een regelgeving gaan invoeren, waarbij je voor het krijgen van een visum van te voren je accountnamen op social media door moet geven.

Dit gaat mij persoonlijk echt te ver. Dus als jij iets gepost hebt wat Amerika ook maar een klein beetje in een slecht daglicht zou kunnen zetten, wordt je visum aanvraag geweigerd..
Hoe kom je van alinea 1 naar alinea 2? Lijkt me erg sterk dat als je eens 'wat is Amerika toch een kwalitatief uitermate teleurstellend land' gepost hebt je niet meer naar binnen mag hoor...

Maar als jij veel contact hebt met radicalen, post over wat voor helden de Taliban eigenlijk zijn/waren, en misschien ook nog wat over hoe je makkelijk huishoudmiddelen kunt combineren om bommen te maken... Ja dan wordt het een ander verhaal natuurlijk.

Natuurlijk is het mogelijk dat iets dat je ooit gezegd hebt verkeerd uitgelegd wordt, maar jouw bewering dat je het land niet in komt als je ooit maar boe of bah gezegd hebt is totaal niet onderbouwd en lijkt mij onzin.
Vorig jaar moest dat al, op je ESTA-aanvraag.
Ik heb enkel mijn twitter ingevuld. "Nou, veel plezier ermee".
Oh, ik ben niet extra gecontroleerd en ze hebben niet naar social media gevraagd, bij de douane.
Nee hoor, dat hoefde vorig jaar nog niet. En nu ook nog niet. Het MAG al wel. Maar dat is facultatief. En geen probleem als je het niet doet. Nog.
Je hebt gelijk; er werd om gevraagd, en ik heb het daarom gewoon ingevuld.
Kon mij het rotten, als ik het land maar in mocht.
Lijkt me in de praktijk inderdaad ook vooral een werkverschaffingsplan. Hoeveel tienduizenden mensen komen er per dag wel niet in de V.S. aan? Het is toch ondoenlijk om al die accounts te controleren? Zelfs niet met een bot?
En als je geen social media hebt?
Dan geef je niets op, of vermeld dat je niets op te geven hebt.
Wat de gevolgen daarvan zijn kan ik niet inschatten.
Dan kan je dat leeg laten.
Moet je er wel op rekenen dat ze je extra gaan controleren, want wie heeft er nu geen social media?
M'n schoonmoeder van 75.
En als je het ooit gehad hebt?

Had ooit FB, twitter en LinkedIn, maar ben ondertussen wat wijzer geworden en heb deze accounts jaren geleden al gesloten. Maar zoals je weet kom je er nooit helemaal vanaf. Dus wat nu als ik aangeef niks (meer) te doen, maar de douane nog wel sporen van mijn account vindt?
Dan kun je een probleem hebben. In theorie vooralsnog.Maar het gaat inderdaad om huidige maar ook inmiddels achtergelaten sites.

Ik weet mijn wachtwoord van alle social media die ik heb en had niet meer. Niet een. En dan heb je een oid emailadres opgegeven en kun je geen wachtwoord reset doen etc. Etc. Hoop gezeik kan dat gaan worden.
Ik vraag me af hoe je het bruggetje maakt van accounts opgeven naar visum weigeren bij een negatieve mening. Dit gaat meer om veiligheid dan persoonlijke mening.
Nou, ik kan je vertellen dat 'ter plekke een prepaid-telefoon te kopen' er niet in zit. Ik heb vorig jaar in China een rondreis gemaakt en ben bij meerdere telefoonwinkels geweest voor een prepaid datasim. Vergeet het maar, elke simkaart/telefoon wordt geregistreerd en kan alleen gekocht worden door een inwoner van China.

Pas toen we in Hong Kong kwamen stonden er overal 'snoepautomaten' vol met telefoons en simkaarten. Geen idee hoe het zit met zakenrelaties van China, maar kan me niet voorstellen dat die wel even een simkaart kunnen kopen.
Onzin. je kan gewoon een prepaid simkaart kopen bij elke China Unicom of China Mobile shop met je paspoort. Verder hebben ze niks nodig.

Alleen bij streetvendors en 3rd party shops wordt lastig gedaan maar de eigen China Unicom / Mobile shops verkopen ze gewoon.

En, juist in HK is het voor niet-inwoners lastig om een echte simkaart te kopen. Wel hebben ze er speciale toeristenkaarten.

(bron: heb zowel HK als Mainland simkaarten)

[Reactie gewijzigd door Kenzi op 22 juli 2024 15:51]

Anoniem: 890159 @Kenzi9 april 2018 15:49
Een toeristenkaart lijkt me voor die korte duur ook wel voldoende. Zo lang duurt zo'n handelsmissie nou ook weer niet.
En die toeristen simkaarten heb je dus niet voor China. ;)
Als je bijvoorbeeld landt in Shanghai kun je met je paspoort op de aiport direct simkaart met Internet kopen. Ook overal in de stad kan dat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.