Thermaltake geeft rgb-producten stembesturing via app

Thermaltake heeft zijn software en iOS-app van een update voorzien, die het mogelijk maakt om de rgb-verlichting van producten zoals ventilatoren en koelers met spraak te besturen. Met stemcommando's kunnen de lichteffecten aangepast worden.

TT AI Voice ControlDe spraakbesturing werkt via de TT RGB Plus-smartphoneapp, die momenteel alleen voor iOS beschikbaar is. Een versie voor Android volgt volgens Thermaltake binnenkort. De app staat via wifi in verbinding met de TT RGB Plus-software die op de computer geïnstalleerd moet zijn. Vanuit de app is het mogelijk om de rgb-verlichting van compatibele producten aan te sturen en dat kan nu dus ook met stemcommando's. Thermaltake noemt dat TT AI Voice Control.

Thermaltake schaart zijn producten met rgb-leds binnen het TT RGB Plus-ecosysteem. Het gaat onder andere om om koelers, ventilatoren, voedingen, waterblokken en toetsenborden. Binnenkort verschijnen er ook muizen en headsets met rgb-leds van de fabrikant.

Thermaltake RGB Plus

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-03-2018 • 11:58

45

Reacties (45)

45
45
22
4
0
17
Wijzig sortering
Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Ik vraag me toch wel af welke use cases/marktvraag men hier mee denkt te dekken.
Dit is wel echt vreselijk cool...thuis zeggen we al he siri doe het licht in de woonkamer aan, of zet de lichten in de slaapkamer op 100% dat is echt idioot handig gewoon. Stel je voor dat je later gwn kan zeggen he siri zet de computer aan met kleur blauw vandaag. Nu heeft het misschien nog weinig waarde, maar later kan het best wat toevoegen als bijna alles op deze manier ondersteund wordt. Er is er altijd 1 de eerste en als de rest dan langzaam volgt krijg je dit idee vanzelf.
Ik heb zelf Domoticz en Alexa thuis, waardoor ik alles kan bedienen met spraak. Echter hoe meer ik het gebruik, hoe meer ik begin te twijfelen aan het hele spraak gebeuren. Het zit namelijk zo. Neem als voorbeeld wanneer je thuis de badkamer inloopt. Je drukt op de lichtknop en doet waarvoor je kwam. Dit drukken op de knop doe je vrij onbewust, omdat je dat al 13123231 keer hebt gedaan en het een soort automatisme is geworden. Bij spraak is dat anders. Je zal nooit onbewust even zeggen Alexa doe de badkamer lampen aan. Het is altijd een moment van dat je bewust iets moet zeggen en de response moet afwachten. Het drukken op een knop veranderd over tijd in een gewoonte, terwijl dat bij spraak besturing niet het geval is. Het wordt gedaan vanuit een ander deel uit je hersenen en voelt daardoor minder natuurlijk en gemakkelijk aan. Het idee is mooi, maar in de praktijk is een simpele knop toch vaak een stuk makkelijker.
Maar het praten om je lampen aan te doen kan natuurlijk ook automatisme worden als je het maar vaak genoeg dan niet van kleins af doet.

Maar lampen zal je minder snel doen.
Maar opstaan en richting boven lopen en zeggen Hey Siri zet avond profiel aan. En je tv/receiver gaat uit. Termostaat gaat naar 15 graden. En lampen gaan eerst dimmen en na 5 min uit.
Dat kan je makkelijker automatisch doen als alles met de hand uit doen etc.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 23 juli 2024 15:59]

Maar alles uit, thermostaat lager etc kan ook weer met een grote knop die je bijvoorbeeld in de gang naar boven toe plaatst.

Praten zou nooit zo een automatisme worden als het drukken van een knop. Onze hersenen kunnen prima bewegen uit automatisme (de basis van het trainen in een sport) maar praten uit automatisme doen we eigenlijk niet.

Ik heb thuis zeg maar scenes aangemaakt die ik dan via spraak of een knop kan bedienen en merk gewoon aan mezelf dat ik liever even het knopje druk dan dat ik weer een hele zin moet zeggen tegen Alexa.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 15:59]

Toch is het niet zo, het is een ander soort handeling, dat zegt @ro8in ook en ik kan het alleen maar beamen.

Ik speelde vroeger Tom Clancy's End War op de PS met voice control. Was heel vermakelijk, maar het werd nooit een automatisme zoals je bijvoorbeeld 'muscle memory' kweekt met de controller. En voordeel haalde je er ook niet uit: latency van een button press is misschien 20ms + 100-200ms om een oordeel te vellen over welke knop het moet zijn... maar een commando uitspreken kost je al gauw een volle seconde of meer. Dat zijn aanzienlijke verschillen van meer dan 400-500% in tijd.

En dan is er nog een ander probleem met spraak: het commando is specifiek en niet generiek te maken. Terwijl een lichtknop altijd dezelfde handeling is.

Dus heel hip allemaal dat spraak gebeuren maar totaal onlogisch en geboren uit een 'omdat het kan' idee, oftewel een oplossing op zoek naar problemen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 15:59]

klopt dit had ik ook ondervonden, het hebben van motion sensors en "ouderwetse" wireless switch overrides helpt een hoop.

Zo gaat het licht in de gang en keuken automatisch aan door beweging, maar in de woonkamer gaat het licht alleen aan via stem of een wireless schakelaar aan de muur. Hoewel dit ook niet vaak gebruikt hoeft te worden aangezien via IFTTT en GPS de woonkamer automatisch aan gaat als ik binnen 150m van het appartement kom.

voor het weg gaan heb ik wel een shortcut opgenomen waardoor met 1 woord alles, incl tv en licht uit gezet kan worden.
Ik begrijp wat je bedoeld. Zou veel relaxter zijn als je alexa/siri/google kon instellen dat als je simpelweg 'Lights' zei dat de lichten in die specifieke ruimte aangaan. Nadeel is natuurlijk dat het dan ook mogelijk opgepikt kan worden in een conversatie, maar 'hey google, turn on the lights in the upstairs bathroom' is gewoon niet echt lekker ;)
Ja daar kan het wellicht ook mee te maken hebben, dat je nu vrij lange zinnen moet uitspreken om iets gedaan te krijgen. Het voelt onhandig en een wireless knopje is zoveel simpeler.
Ik denk inderdaad dat als je simpelweg "light" zou zeggen in de kamer waar je licht wil hebben, je het misschien nog wel zou gebruiken als automatisme. Ik zie mezelf tenminste wel met mijn slaperige hoofd de badkamer in lopen en vragen om licht. Alleen ik gebruik toch gewoon de telefoon app en een enkele schakelaar als ik die niet bij me heb.
Neem als voorbeeld wanneer je thuis de badkamer inloopt. Je drukt op de lichtknop en doet waarvoor je kwam. Dit drukken op de knop doe je vrij onbewust, omdat je dat al 13123231 keer hebt gedaan en het een soort automatisme is geworden. Bij spraak is dat anders. Je zal nooit onbewust even zeggen Alexa doe de badkamer lampen aan.
Spraak voor dergelijke taken inzetten is ook een verkeerde manier van automatiseren, voor een dergelijke situatie is een bewegingsmelder een veel betere oplossing.
Ik raak thuis vrijwel nooit een lichtknop aan, sensoren op de juiste plaatsen is alles wat daar voor nodig is. Spraak gebruik ik alleen om de sfeer van de verlichting aan te passen.
Een overdreven voorbeeld om duidelijk het verschil tussen een spraakcommando en knop te weergeven.
Maar wat als je dan een specifieke kleur wilt hebben?
Hey Siri, please start my computer and set the RGB lights to lipstick?
Hey Siri, please start my computer and set the RGB lights to #ea1547?
Hey Siri, please start my computer and set the RGB lights to HSL(346, 83.5%, 50%)
Set RGB lights to #ea1547 rolt toch wel lekker van de tong? O-)

'tis alleen te hopen dat Siri het duidelijk genoeg kan horen om de info goed te kunnen verwerken en niet toch ineens #ea1557 te verstaan. Man, zou dát even vervelend zijn :P
Precies dat dus ja. Of dat Siri er geen HSL(346, 83.5%, 50%), maar HSL(346, 83.5%, 5%) van maakt.
@rvdm88 heeft een iets betere oplossing, namelijk de webkleuren noemen. daarmee zul je ongetwijfeld wel de kleur van je keuze kunnen vinden, maar wie gaat die namen allemaal uit zijn hoofd leren?

Toegegeven, vroegâh kon ik ook de periodieke table der elementen uit mijn hoofd, inclusief alle nummers die erbij hoorden, maar die ben ik allang weer vergeten en ik geloof ook niet dat ik zou weten welke kleur nu het beste bij welke stemming hoort.
Weet je wat, ik heb een mooie oplossing. Als ik wil studeren doe ik gewoon de plafondverlichting aan, wil ik TV kijken of een spelletje doen met de kinderen, doe ik de wandspotjes aan, wil ik een romantisch avondje met mijn vrouw, steek ik wel wat kaarsjes aan.
jah allemaal leren is een beetje overdreven, maar als je een paar favorieten weet dan kan je die makkelijk gebruiken.

Een andere simpelere en uitgebreidere methode is door scenes te triggeren via Assistent + IFTTT + Hue
Dan kan je een scene maken met lampen in verschillende kleuren en sterktes, en die opvragen met een eigen zinnetje zoals: "Ok google, default lights" of "ok google film lights" of "ok google dinner lights"

[Reactie gewijzigd door rvdm88 op 23 juli 2024 15:59]

Of gewoon:
Hey Siri, please start my computer and set the RGB lights to profil 1 2 3 etc.
Google Home in combinatie met Philips Hue support die manier van kleuren kiezen.
Zolang het een "webkleur" heeft kan je het vragen, zolang je de uitspraak er maar goed uit krijgt.

"Okay google, turn the livingroom lights chartreuse"

[Reactie gewijzigd door rvdm88 op 23 juli 2024 15:59]

Idem! In de begin tijd van Siri dacht ik ook ff van "WIe gaat dit nu gebruiken" en nu gebruik ik bv al standaard in de wagen om een bericht te versturen: "Hey Siri stuur een bericht met .... naar ...." of "Hey Siri zet een timer voor x minuten".

Ik begin echt wel het nut te zien van allerlei soorten voice commands als dit ook deftig werkt.
In huis is het handig omdat je niet altijd in de buurt zit van de knoppen om je domotica aan te sturen (zeg via je PC of via een app)... Bij een PC zit je achter een...euh. PC? Dus wat is de meerwaarde (behalve dat het leuke gagdet waarde heeft).

Interessanter zou ik het dan weer vinden als het aangesloten kan worden op je bestaande domotica... Dat als ik mijn verlichting in de kamer op blauw zet de PC verlichting dan mee gaat... (of misschien wel juist een hele andere kleur). Dan hoef ik geen extra handeling te verrichten om de kleur van mijn PC aan te passen naar de omstandigheden... (wat voor mij sowieso het enige doel is van domotica - ik wil uberhaupt geen commando's hoeven geven! Althans - zo minimaal mogelijk... ongeacht of dat middels knoppen of spraak is).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 23 juli 2024 15:59]

Overdag zijn LED's niet nodig in een goed verlichte omgeving, maar als het eenmaal donker begint te worden is het wel een enorme toevoeging (vooral toetsenbord en muis). Als ze net zoals NZXT ondersteuning kunnen bieden voor games (zoek maar eens op YouTube: NZXT CS:GO) dan zou ik t persoonlijk toch wel verdomd handig vinden als ik dan even kan roepen ''Profile Counter Strike'' oid, mits die niet automatisch overschakelt. En bij het kijken van een film stoor ik me liever niet aan allerlei onnodige verlichting, en zou ik dus wel alles met een simpele stemcommando uit willen schakelen. Om maar wat voorbeelden te noemen.
Alleen voor iOS op het moment? Geen idee maar ergens zegt mij iets dat mensen die hun eigen computer bouwen eerder een Android-phone hebben dan een iPhone.
ik zal dan wel een uitzondering op de regel zijn... vind het een beetje kortzichtig zoals je denkt.
neemt niet weg dat zulke apps gewoon op beide platform moeten uitkomen.
Hier nog één en vind het zoals je zegt ook een beetje kortzichtig
Lijkt mij onzin want een iPhone is ook gewoon een mobiel en een keuze kan gemaakt worden op smaak niet alleen een type mensen die eigen computer bouwen
Die mening kan ik in komen, als ik in mijn omgeving kijk.
Of gewoon de app op de PC met een headset.. Elke grote streamer (en rgb freak) zal wel een headset hebben, waarom dan weer apart via een app, terwijl het ook rechtstreeks kan op je PC?
Kun je de PC vast in de goede kleurstelling zetten naargelang je 'mood' van die dag! Hartstikke handig voor het thuiskomen!
haha wat is dat nou weer. Ik hou gewoon van simpel en een dichtgetimmerde omgeving voor mijn smartphone (ios) dat heeft niks met mijn voorkeur voor een atx of mini itx bouwdoos te maken.
Ik bouw PC's en heb een iPhone.
Ik bouw iphones en heb een koelkast.
Rgb master race! Gewoon omdat je tegenwoordig niet meer zonder het meest belangrijke in je PC case kan. Nu kan je ook nog eens tegen je RGB kit praten! Geweldige vooruutgang.
Bedacht ik me ook al. Echt state of the art ontwikkeling dit!! }:O
Ik kan niet wachten totdat de RGB rage over is.
Ha! Filthy no light peasant :P
Ik denk nooit meer, het zal vast blijven bestaan zoals led verlichting met 1 kleur ook het geval is.
Ik zie al helemaal voor me dat ik net als de enige echte Knight Rider (David Hasselhoff) tegen mijn RIG (lees: KITT) kan praten! 8)7
Ook in het Nederlands?

Ik vind rgb wel leuk om mee te spelen en gelukkig kan het ook gewoon uit. Voor rond de feestdagen vind ik rgb wave en rainbow een heerlijke sfeertje geven in de woonkamer. Daar voor heb ik nu dus ook maar rgb. De onderdelen zijn 3 Aar fans aangesloten op de Hue+ die standaard in mijn kast zit. Ook heb ik nog een aantal andere rgb onderdelen zoals TEAM NightHawk geheugen en er zit rgb standaard op het moederbord.

[Reactie gewijzigd door Gekke Jantje op 23 juli 2024 15:59]

"Please turn off all RGB crap and make my (mainstream) components a little cheaper again, since I don't even care to see it!''
Ik neig richting het idee dat dit een 1 april grap is...
Siri was toch ook geen 1 april grap? ;)
Dat is meer gebaseerd op mening :9

Ik vraag me alleen af hoe nuttig het is voor een bedrijf als Thermaltake om geld te inversteren in zoiets. Het voelt alsof het niet zomaar wat op levert voor ze. Desondanks is de app al beschikbaar, dus ja...
Iedereen gaat er vanuit dat dit een integratie is met Siri, maar... ik zie nergens dat dat zo is? Gebruiken zij nou hun eigen spraakbesturing?
Voor u 't weet wordt uw pc gehacked via uw ventilator in de kast! HOera, wat een vooruitgang... Niet met mij (maar dat kon u al raden). Het moet werken, maar 't mag niet TE slim worden. Ik betaal, Ik ben de baas, ik beslis - overal en altijd. Geen IA en AI meoten daar iets aan wijzigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.