ABN Amro heeft opnieuw een storing bij internetbankieren

Klanten van ABN Amro maken opnieuw melding van een storing. De bank erkent weer problemen te hebben met Internet Bankieren, Mobiel Bankieren en iDeal. Het betreft de zesde omvangrijke storing van de bank van deze maand.

Tweakers ontving diverse meldingen dat onlinediensten van ABN Amro vrijdagmiddag weer onbereikbaar zijn door een storing. Inmiddels bevestigt de bank dit. "Op dit moment zijn Internet Bankieren, Mobiel Bankieren en iDeal mogelijk niet beschikbaar."

Het is daarmee de tweede omvangrijke storing van deze week. Woensdag had de bank 'technische problemen' die tot een beperkte netwerkcapaciteit leidden. Toen waren er meer banken met problemen en vielen die samen met een netwerkstoring bij glasvezeldienstverlener Colt Technology.

De oorzaak van de huidige storing is niet bekend. De overige banken lijken niet met problemen te maken te hebben.

Storing bij ABN Amro

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-01-2018 • 13:19

190

Submitter: contrast

Reacties (190)

190
177
65
3
1
41
Wijzig sortering
Je zou denken met de enorme winsten die de banken maken dat ze wel een fatsoenlijk IT team op poten kunnen zetten om regelmatige storingen zoals dit te voorkomen. Waar betalen we eigenlijk nog voor ? :)
Je zou denken met de enorme winsten die de banken maken dat ze wel een fatsoenlijk IT team op poten kunnen zetten om regelmatige storingen zoals dit te voorkomen. Waar betalen we eigenlijk nog voor ? :)
Een belangrijk probleem dat speelt is dat bij een beursgenoteerd bedrijf het ook belangrijk is wat de kosten zijn en hoe die in verhouding zijn tot vergelijkbare bedrijven uit dezelfde branche. Als je langdurig hogere kosten maakt dan je branchegenoten komt je aandeel onder druk te staan (want verkoopadvies in plaats van koopadvies van beleggingsadviseurs) dus zal je moeten besparen.

Door de jaren heen zijn er tal van manieren gekomen om IT goedkoper te beheren, en sommige banken gaan daar uitermate efficient mee om. De ABNAMRO heeft wel geprobeerd om daar in mee te gaan door een deel van de IT over te hevelen naar IBM en een deel uit te besteden naar India, maar ik krijg het idee dat dit niet altijd het gewenste resultaat haalt. Het risico zit er in ieder geval in dat dit zowel een tegenvallende kostenbesparing als een tegenvallende dienstverlening oplevert.
Dank voor je toelichting! Uiteraard is dit altijd het probleem - short term winst t.o.v. long term verlies. Tenslotte zitten diezelfde aandelenhouders er ook niet op te wachten dat er nu klanten weg gaan uit irritatie, of er minder klanten bij komen door reptuatieverlies.

Toch, heden ten dage, lijkt me dat een bank voor vrijwel alles stevig leunt op IT. En dat dat dus geen grote kostenbesparing mag zijn..
Is er vast wel want het is tenslotte HBO/ universitair niveau bij de system administrator/architect/network engineering. Alleen dan kan je daar terecht anders niet en oh ja als je meer dan 5 jaar ervaring hebt. Dus een startende afgestudeerde HBO'er kan hier ook niet aan mee doen.
Ja, vind het altijd wat dubbel. 5 jaar ervaring betekent nog niet perse vakbekwaam.
één code guru (natuurlijk talent) met nog geen enkele professionele ervaring, kan wellicht met een unieke oplossing komen omdat hij/zij het probleem op z'n eigen manier benaderd en daarbij een creatieve doch uiterst effectieve oplossing komt.

Dat soort mensen moet je scouten net als voetbal talent. Kan voor een multinational als ABN AMRO een enorm verschil maken om een paar van deze figuren te hebben rondlopen
5 jaar ervaring betekent nog niet perse vakbekwaam.
Nee, maar het maakt het wel een stuk makkelijker om bij je sollicitatiegesprek in te schatten of je vakbekwaam bent. Je kunt dan immers veel beter onderbouwen dat je weet wat je doet; een daadwerkelijk project succesvol afronden is toch net even iets anders dan alleen maar kunnen vertellen dat je hoge punten had voor al je tentamens.
één code guru (natuurlijk talent) met nog geen enkele professionele ervaring, kan wellicht met een unieke oplossing komen omdat hij/zij het probleem op z'n eigen manier benaderd en daarbij een creatieve doch uiterst effectieve oplossing komt.
Ja, en je kunt tien dubbelstenen gooien en met allemaal zes gooien... maar om nou te zeggen dat het heel waarschijnlijk is...
Kan je vertellen dat, zelfs als heb je 10 jaar netwerk ervaring, dit soort "netwerk professionals" ( HAHA ) nog steeds enorme f*ckups maken. Waarom? omdat er haast bij geboden is, omdat projecten af moeten net voor het weekend( een beruchte dag) en het allemaal wel prima leek. Hup gewoon invoeren die change!

"uh het design is in orde ....toch ....Jan... Ploep"?.
"Ow Jej, ik wist niet dat er door een AS , loop , BGP change etc deze failure zou optreden "....

Zeker met de nieuwe management netwerk systemen zoals ISE, DNA etc van grote netwerk fabrikanten weet men tegenwoordig steeds minder wat men doet en veroorzaak ( De GUI ziet er leuk uit Jaja ).
(Dit zie je al een tijdje in de auto industrie, een autobezitter kan zijn eigen koplamp niet eens meer fixen)

Even bellen om een systeem te herstarten is er dan echt niet meer bij want dat mag je ook niet meer.
( ieder zijn taak en verantwoordelijkheid. Want oh jej dan kan je weer een mail verwachten van een manager die zegt dat je pruts buiten de regels om) en zo dan ben je niet 1 uur verder, maar uren.

Als het te kritisch wordt wordt eerder de manager aangesproken door een nog hogere baas en daarna is het team de sjaak want omhoog sch*ten is namelijk best wel moeilijk (de Zeemeeuw manager) omlaag echter... ;)
Ik werk bij de Rabobank en qua IT zullen de banken wel ongeveer hetzelfde zijn. Wel wil ik meegeven dat jij absoluut geen idee hebt hoe ongelooflijk groot, breed en complex het IT landschap is opgezet binnen de bancaire sector in Nederland.
Nou heb ik toevallig een kennis die vrij hoog op bij de Rabo werkt, dus ik hoor ook wel eens wat dingen. En dat zijn vooral veel dingen die met onkunde te maken hebben, dus ieder zo z'n ding zullen we maar zeggen :) Ik ben zeker geen expert, maar heb IT support op universiteiten gedaan, voor CISCO 3rd line gewerkt dus ben ook alweer geen totale leek. Hoe dan ook, ik gaf commentaar puur vanuit oogpunt van consument, niet als IT-expert of wat dan ook.
Ik had vanmorgen ook hinder hiervan, maar leek een paar minuten later alweer te werken. Ik vraag mij daarom af of er werkelijk nog een storing is.

Begint mij ook wel op te vallen dat de banken om de beurt een storing hebben in periodes. De ene periode heeft ing storingen, dan een periode abn of rabo, ga zo maar door.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 20:52]

Het is echt een storing, want het werkt momenteel al enkele uren helemaal niet. Meermaals geprobeerd overboekingen te doen, maar tevergeefs. Op Twitter wordt ook steen en been geklaagd bij de ABN Amro.

Het is echt heel slecht gesteld met de beschikbaarheid van iDeal, mobiel- en internetbankieren de laatste weken bij ABN Amro. Ik ben zelfs (ook om andere redenen) aan het overwegen om over te stappen... wat een gedoe.
tsja overstappen omdat er een storing is...begrijpelijk, maar bij een verder prima bank ga ik dat toch zeker niet doen. Ik heb namelijk niet het gevoel dat dit bij een andere bank beter zal zijn.

Vind het wel heel vervelend en zou graag de oorzaak weten. Zijn ze doelwit van aanvallen de laatste tijd? Of zijn ze het echt op technisch vlak momenteel aan het verprutsen?
Anoniem: 636203 @Ocin3226 januari 2018 17:59
Een bank is feitelijk toch niets anders dan een computer vandaag de dag? Als ze het ICT gedeelte niet goed op orde hebben dan is er feitelijk geen reden om bij een bank te blijven, lijkt mij.
Zoals ik de vorige keer al zei: Bel India, Oost Europa ( de VS ) maar weer.
De netwerk en systemen zijn niet redundant en dan krijg je dit soort gezeik naast een slechte service desk.

COLT of ABN intern....het maakt ook nu weer niks uit want ook de ABN Amro servicedesk op 2e-3e lijn etc is niet Nederlands / dicht bij huis even fixen.

ING heeft tot zover weinig storingen.

succes met de storing.
Ik weet niet waar je de info over de helpdesk van de ABN Amro vandaan hebt, maar ik word altijd prima telefonisch geholpen door een Nederlandse medewerker die professioneel overkomt, ruim kennis van zaken heeft mbt het te verhelpen probleem en altijd verder vraagt om ook evt andere problemen op te lossen. Van triviale zaken tot serieuze problemen.

Ik zat zelfs eens in New Delhi met een pre-paid mobieltje waar beltegoed verliep, werd netjes daarop teruggebeld, geregeld dat ik een nieuwe wereldpas bij de plaatselijke branche office kon afhalen, het bedrag van een afgebroken pintransactie terugboekten en ze een bedrag voor me van mijn spaar- naar de lopende rekening hadden overgemaakt. En dat om 23:00h Nederlandse tijd.

Het zou dus op z'n plaats zijn een dergelijke bewering dan even van informatie te voorzien met enige vorm van bron buiten ik-heb-horen-zeggen.
Ik weet niet waar je de info over de helpdesk van de ABN Amro vandaan hebt, maar ik word altijd prima telefonisch geholpen door een Nederlandse medewerker
Dat lijkt mij dan ook typisch onder eerstelijns hulp te vallen waar freedzed6 het over tweede en derde lijn had.
2e en 3e lijn zijn wel degelijk Nederlands. (Zit/zat bij abn)
Grappig dat je de ING aanhaalt. Die waren zo'n beetje de eerste die alles (vooral IT) outsourcten naar India.
Ik weet niet waar jij de informatie over 'niet redundant' vandaan hebt, maar banken zijn vier- tot zesvoudig uitgevoerd. "Dubbel uitvoeren" is daar synoniem voor "niet redundant". Is ook logisch: hardware kost geen drol meer in vergelijking met het beheer en het ontwerp.
Zou het misschien kunnen dat een bank bovengemiddeld aantrekkelijk is voor DDoSers? En dat '3e lijns Cisco support' dat ook niet voor je gaat oplossen?
Ik gebruik op dit moment bij ABN Amro zakelijk en ING voor privé. En eerlijk gezegd, ik vind ABN AMRO echt een kl*te dienst verlener. Ik vind ze erg bureaucratisch, afdelingen communiceren onderling niet goed. Ze maken beloftes die ze niet nakomen en als klein ondernemer vang vaak bot bij ze. Als starter kun je bijvoorbeeld een lening op je buikschrijven. Want dat vinden zij te risicovol. Dat vind ik echt niet netjes van een bank die een tijd lang mede door belastinggeld overeind is gehouden.

Dan komt de gebruiksonvriendelijke website die met een beetje noordenwind onbereikbaar wordt. En de e.identifier…. ik kan werkelijk niet geloven dat dit achterhaald gebruikersonvriendelijke systeem nog gebruik wordt. Super gebruikersonvriendelijk en erg irritant dat je zo’n ding overal mee moet nemen als je regelmatig moet reizen. Ik zeg niet dat ING veel beter is. Maar de app en de web-interface van ING vind ik toch een stuk gebruiksvriendelijker.

En nee, een internet storing is voor mij geen reden om van bank te wisselen. Maar de zesde stroing in een maand kan nou net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Dus ja, ik overweeg nu om met mijn zakelijke account over te stappen. Wellicht naar een van de nieuwe digitale banken.
Dat een lening je niet verstrekt word omdat het te risicovol is lijkt me eerder verstandig dan slecht. Ik neem aan dat je de oorzaak van de crisis van 2008 wel weet?

De authenticatiewijze van de paslezer is wat mij betreft in elk geval veilig en als je het niet bevalt kun je gewoon de mobiele app gebruiken. Ik zie daarin nou niet een extreem betere optie bij die van de ING.
De ING wordt vaker aangehaald als goed op ICT gebied. Ik vind dat een vreemde stelling. Werken veelal nog met een enkel wachtwoord. Backend hing tot voor kort nog aan elkaar van een bij elkaar geraapt zooitje (Postbank en ING systemen) en soms werken ze zelfs nog met TAN lijsten.
Nee, dan de ABN, Rabo en SNS. Die werken met een identifier. Ik snap de haat niet zo tegen die apparaatjes. Die zijn juist heel handig en veilig. En als je dat niet wil kun je ook veel via de apps van die banken. Allemaal heel gebruiksvriendelijk en vooral veilig.
Omdat de wereld mobiel aan het worden is(nee, ik bedoel niet smartphones en tablets, maar ook laptops natuurlijk), en alles niet altijd thuis geregeld wordt, denk dan aan momenten dat je ergens bent, maar net dat apparaatje niet bij je hebt.

tevens de lijsten met TAN codes waar je het over hebt zijn mensen uit de goede oude tijd, ze houden dit systeem puur in de lucht voor de oude garde, iedereen die internetbankiert die doet dit via sms per telefoon betreft TAN codes.

Met alleen het wachtwoord valt tevens niks te regelen, en is het wachtwoord niet het enige beveiliging, de gebruikersnaam is ook een willekeurig gegenereerde reeks letters/cijfers.

zat voorheen als hoofdbank bij de rabobank, gebruik deze overigens nog steeds, maar merk toch wel situaties dat ik serieus denk "shit heb de randomreader niet bij me" ... gebeurde dan vooral op vakantie, en dan denk je er niet aan (moest wat activeren om op vakantie de pas te gebruiken)

tevens heb ik een gevoel dat je meer reageert omdat je klant van de bank bent en een gevoel van verdediging hebt voor de bank waar je klant bent, zo komt het wel over.

ik spreek tevens in mijn bericht uit ervaring van al klant te zijn geweest van meerdere banken en nog steeds ben. (N26, Bunq, Rabobank, ING, SNS)
Nee, ik reageer allerminst als verdediging van de/een bank, maar meer van een bepaald type toegangs- en transactiebeveiliging. (ben allerminst tevreden over de Rabo, dus daar zit het hem niet).
Ik noem ook niet 1 bank als specifiek goed, maar meer de banken die met reader apparaten werken. Dus wat dat betreft klopt die redenering niet van je.
Klopt wel inderdaad dat ze de TAN lijsten in de lucht houden voor de oude rekeningen en klanten.
Maar ik zie dus niet, en hoor van jou niet, wat nu zo goed is aan de ING ten opzichte van de andere banken die werken met readers. Oké, je moet ze meenemen, waarbij het systeem van ABN en Rabo misschien nog beter is dan van SNS, want van die twee zijn de readers generiek, maar dat is dan ook alles. Als je zo'n reader hebt hoef je niet meer gegevens te onthouden dan je normaal al moet doen. Dat in tegenstelling tot apps en wachtwoorden/gebruikersnamen combi's.
Prima bank??? Ik vind een bank die namen van bedrijven waarin het investeert of financiert niet publiceert dubieus! Ook investeer ABN nog fors in bestaande kolenmijnen en doet tevens ook nog flink mee in de bonuscultuur en nog heel veel meer! Het is maar wat je prima vindt.
Dat is dan weer een moreel iets, en zegt niks over het technisch werken van de bank. Ik heb zelf ook een mening over bv zorgverzekeraars die investeren in wapenhandel en dergelijke, maar als zorgkosten worden vergoed zonder te veel gezeur, dan doet het bedrijf zijn werk. Of je aangesloten wilt zijn bij een bedrijf die deze dingen doet met jouw geld, is een compleet andere discussie.
Welke bank doet niet mee in de bonus cultuur? Ook heb je kans dat je pensioenfonds investeert in bepaalde bedrijven of sectoren. Blijft toch lastig om hier in je eentje als consument iets tegen te doen.
ASN en Triodos doen niet mee aan de bonussen. Gewoon overstappen. Je bent als consument nooit in je eentje, er zijn er altijd meer.
Precies, je hebt zeker keuze als consument. Paar jaar geleden overgestapt op Triodos en nog geen moment spijt van gehad. Geen bonuscultuur, goede visie waar geld in geïnvesteerd wordt en zelden een verstoring op internet bankieren. Evt nadeel is dat het niet de goedkoopste bank is en ze geven op spaarrekeningen geen rente.
SNS, Regiobank ook niet

En die zie ik niet vaak terugkomen met berichten dat er een storing is, de andere grootbanken afgelopen twee, drie weken allemaal...

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 22 juli 2024 20:52]

Dat is op z'n minst een meer valide argument dan enkele hierboven. Als je belangrijk vind in waar er geinvesteerd word kan ik je van harte de Triodos bank aanraden, ook de ASN bank is erg transparant in waarin het investeert.
Het is echt een storing, want het werkt momenteel al enkele uren helemaal niet. Meermaals geprobeerd overboekingen te doen, maar tevergeefs. Op Twitter wordt ook steen en been geklaagd bij de ABN Amro.

Het is echt heel slecht gesteld met de beschikbaarheid van iDeal, mobiel- en internetbankieren de laatste weken bij ABN Amro. Ik ben zelfs (ook om andere redenen) aan het overwegen om over te stappen... wat een gedoe.
Ik denk dat het wellicht een beter idee is om een tweede rekening bij een andere bank te openen en daar een paar honderd euro op te zetten. Zoals anderen in deze thread ook al opmerkten, lijkt het in periodes bij meerdere (alle?) banken mis te gaan. Wat is de reden erachter? Is het achterstallig onderhoud? Een fout bij de provider van de bank (ook zij moeten op de een of andere manier aan het net gehangen worden)? Slordigheid? Of is het gewoon dat er een groep hackers actief is, die stelselmatig banken probeert aan te vallen en is dit wat wij zien?
Door bij twee banken een rekening te hebben, heb je in ieder geval een grotere kans dat je daadwerkelijk een betaling kunt doen als het nodig is en er is ergens een storing.
En anders is er nog een ander principe namelijk 'vrienden' maar dan moeten die wel een andere bank gebruiken natuurlijk.
Anoniem: 890159 @Godjira26 januari 2018 13:37
Ik kan wel inloggen, kun jij dat ook? Werkt er bij jou niks of alleen overmaken niet? Ik heb nu niets om over te maken en ik ga niet testen met een dummy overboeking (10 cent naar m'n spaarrekening of zo).
Inloggen lukt prima, maar daadwerkelijk overboeken gaat fout. Zodra ik een geadresseerde selecteer uit mijn adressenboek krijg ik fouten, na invoeren van een IBAN krijg ik een fout, dus het overboeken an zich kom ik niet eens aan toe.

Edit: krijg net een bericht op Twitter dat het opgelost zou moeten zijn... eens testen.

Edit 2: het werkt inderdaad weer.

[Reactie gewijzigd door Godjira op 22 juli 2024 20:52]

Tijdens de storing werkte het overboeken via de app niet. Had het daarom via de website gedaan, waarop het wel werkte. Was puur app-gerelateerd, of ik had gewoon geluk dat ik nèt na de storing ineens over kon boeken.
Ik kon 30-60 minuten lang geen overboekingen doen. Bij inloggen via internet ook een foutmelding. Kon wel alles bekijken maar dus geen betalingen versturen.

Behoorlijk irritant begint dit te worden en je vraagt je af of ze daar wel alles onder controle hebben.
Laatst hoor je dan iets van een ddos waar men weinig aan kan doen. Netwerkprobleem met provider, lijkt me als bank dat je er toch minimaal 2 of 3 hebt.

Als banken op deze manier doorgaan zal de vraag om alternatieven steeds groter worden.
Anoniem: 890159 @bbob26 januari 2018 13:36
Banken maken binnen Nederland (en binnenkort binnen de EU) sneller over dan Bitcoins van de ene wallet naar de andere gaan.
ABN heeft dat nu al live met een paar EU-banken. Ik kon van de week al sneller overboeken van ABN naar een Britse(?) rekening dan van ABN naar Rabo :+

Je krijgt ook een melding dat de betaling is ontvangen bij de andere partij dan, hippe shit. Beetje jammer dat het tot 2018 duurt voordat zulke technisch geavanceerde features mogelijk zijn :+
Nouja hippe shit... zou toch beter zijn als het geld er gewoon direct bij de ontvanger is en niet 1 of meerdere dagen "nergens" en dan pas bij de ontvangende partij verschijnt.
De melding kreeg ik na een paar seconden al.

Geld "nergens" laten zijn is leuk om er stilletjes rente van te trekken. Deden banken vroeger veelvuldig, zeker toen rentedatum en boekingsdatum nog van elkaar mochten verschillen...
Ik moest op een gegeven moment een keer rente betalen op m'n betaalrekening, terwijl mijn saldo nooit negatief was geweest. 8)7 Blij dat we daar vanaf zijn.

[Reactie gewijzigd door Jesse op 22 juli 2024 20:52]

In de praktijk kon je dat vaak terugvragen, heb vaak zat gelezen dat ze daar niet moeilijk over deden, omdat het toch al een beetje shady was. Je kon namelijk hierdoor "virtueel" rood staan op een rekening waarop je eigenlijk niet rood kunt staan. Dat is mij overkomen.

Vooral mensen die vanuit een spaarrekening een hypotheek aflossen en het bedrag dan direct doorboeken liepen hier tegenaan. Even een ton tegen 12% rente (jaarbasis / 365 = 0.03% is 3278 euro op een ton!)
Klein rekenfoutje. het is € 32,78.
Op zich heb je gelijk :D
het is wettelijk verplicht om het bij de ECB het geld te parkeren door banken, dus dat gaat niet gebeuren wat je aan het vertellen bent, voor meer info kun ik je wel wat artikelen linken.
Anoniem: 890159 @vooviro27 januari 2018 13:27
Ik bedoel cashreserves van andere bedrijven dan banken. Die zijn helemaal niet verplicht het waar dan ook te parkeren, en als het goedkoper wordt om het zelf op te slaan dan om het bij een bank te parkeren kan de bank hetr best eens mislopen. Maar aangezien er voor banken door de ECB toch vrijwel gratis geld bijgedrukt wordt zal dat de banken wel niet veel schelen.
het kost op dit moment de banken geld om het zelfs te stallen bij de ECB omdat ze negatieve rente hanteren, dus denk dat je claim niet echt waar is voor velen, misschien banken in nood.

om voor een bedrijf als spaarrekening te fungeren heeft het toch echt een bank licentie nodig, en dan is het verplicht bij de ECB te stallen overigens.

[Reactie gewijzigd door vooviro op 22 juli 2024 20:52]

Anoniem: 890159 @vooviro27 januari 2018 14:30
We praten langs elkaar heen, ik had het over cashreserves van bedrijven in de vorm van bankbiljetten en munten, geen getallen op rekeningen. Er zijn dus bedrijven die bezig zijn enorme kluizen te bouwen om dat geld helemaal niet naar een bank te brengen zoals ze vroeger altijd deden.
Daar zijn ook wetten voor, je mag niet zomaar diensten aanbieden om massaal mensen hun geld te bewaren in een kluis, als het je eigen geld is overigens maakt het niet uit.

zo makkelijk is dat niet, je hebt betreft geld overal regels voor.
Anoniem: 890159 @vooviro27 januari 2018 16:19
Wil je het niet snappen of zo? Dat is hun eigen geld dat ze zo willen bewaren, geen geld van anderen.
.oisyn Moderator Devschuur® @Sorcerer847226 januari 2018 15:28
De vraag die je kan stellen is: had de bank dat ook gehad als crypto's er niet waren geweest? ;)
Nou ja, er is wel iets dat het om geld gaat en iets met beveiliging. Als er plots een hoop geld wordt overgemaakt en dat verdwijnt in 2 minuten naar een bankrekening in verweggistan zal er gejammerd worden 'kunnen ze dat niet even controleren dan'.
En ik vermoed dat controleren en patronen herkennen tijd kost. Je wilt natuurlijk geen herhaling van dit https://www.theguardian.c...co-bank-cyber-thieves-25m waarbij er plots rekeningen geplunderd worden en geld verdwijnt naar bijvoorbeeld Brazilië. Alhoewel die bankroof kennelijk via pintransacties of zo is gelopen - en dan vis je voor een deel ervan toch achter het net.
Straks ook in het weekend? Begreep dat banken alleen overschrijvingen doen tijdens kantoortijden of gaat dit aangepast worden?
Ja, realtime 24/7. De ABN-Amro is de eerste in Nederland die dit kan, ING gaat snel volgen als ik me niet vergis:

https://www.europeanpayme...-eight-european-countries
The scheme allows the electronic transfer of money – currently up to 15,000 euros – progressively across Europe in less than ten seconds, at any time and on any day of the year, including weekends and holidays. The transactions covered by the scheme must be denominated in euros.
ABN en Bunq bedoel je die dit als eerste nederlandse bank kan.
Leuk sneller overmaken als de bank er zal vandaag dan niet uitlicht. Sneller is dus leuk maar los het probleem bij niet bereikbaar niet op.
Bitcoin is vandaag de dag nou niet echt het voorbeeld van perfecte transacties... Het duurt uren danwel dagen om een transactie fatsoenlijk te bevestigen afhankelijk van de drukte
Alleen als je te weinig fees gebruikt, er is niets veranders aan de snelheid waarop blokken gevonden worden. Nou ja, eigenlijk wel, er is behoorlijk wat hashrate bijgekomen dus blokken worden momenteel iets sneller dan eens per 10 minuten gevonden. Er lijkt geen slechter moment te zijn om je bericht te plaatsen, het aantal transacties in de mempool is al een week aan het slinken en vanmorgen werden transacties van 5-10 sat/B vrij snel opgenomen. Zo erg als het vorige maand was, is het absoluut niet meer.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 20:52]

Dus als ik meer geld betaal om mijn geld over te maken komt het sneller aan?.. en je zou dit systeem dus serieus bij de normale banken zien?.. ben niet echt huiverig op een systeem waarbij ik extra moet gaan betalen om mijn zaakjes te regelen.
.oisyn Moderator Devschuur® @vooviro28 januari 2018 01:14
Alleen bij een gigantische congestion op het netwerk, zoals we de afgelopen maanden hebben gezien. Inmiddels is er al een gigantische backlog weggewerkt en komen transacties met €0,10 fee gewoon snel door. Maandagochtend is dat waarschijnlijk gereduceerd naar €0,02.

En dit jaar komen er ook allerlei layer-2 oplossingen zoals Lightning Network, en dan zijn transacties sowieso instantaan en bijna gratis.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 20:52]

Maar zo te lezen ook niet perfect dus... en worden ook oplossingen voor bedacht, kan ook met dit bestaand netwerk vast wel.
.oisyn Moderator Devschuur® @vooviro28 januari 2018 03:26
Crypto claimt niet perfect te zijn. De belangrijkste feature is censorship resistance. En dat kan het bestaande netwerk per definitie niet hebben.
Ja, schitterend, the payment network for ransomware.
.oisyn Moderator Devschuur® @sympa28 januari 2018 12:01
Ik begrijp dat je ook geen euro's gebruikt? Dat wordt immers veel meer gebruikt in het criminele circuit.
Dus het enige voordeel is uiteindelijk alleen censorship?.. dit boeit me eigenlijk niks, mijn betaling maar werkt, en goed gaat, daar gaat alles om, dat is overigens het hoofd doel van het hele systeem.

Waarom overstappen naar een systeem zoals dat als het toch niet een betere vervanger is voor wat het moet doen behalve meer privacy bied....

[Reactie gewijzigd door vooviro op 22 juli 2024 20:52]

.oisyn Moderator Devschuur® @vooviro28 januari 2018 11:01
mijn betaling maar werkt, en goed gaat, daar gaat alles om,
Het huidige systeem werkt helemaal niet. Ja, binnen de landsgrenzen ja, maar zelfs dan niet. Niet alle banken ondersteunen internationale betalingen, en dan heb ik het niet eens over niet-westerse landen. Ik kon geen geld overmaken naar iemand in Engeland omdat zijn (relatief veelgebruikte) bank dat niet ondersteunde. Maar ook binnen de landsgrenzen zullen banken transacties blokkeren naar eigen inzicht, zonder dat je daar iets tegen kon doen (zo mocht ik geen bitcoins kopen via iDeal met mijn zakelijke ING rekening).

En áls het dan werkt, dan is het geld dagen zo niet weken onderweg, en moet je maar hopen dat een tussenpartij in de schakel de boel niet tegenhoudt.

En vraag eens aan de mensen op Cyprus hoe tof zij het vonden dat de overheid een deel van alle spaartegoeden heeft opgeëist omdat het land failliet was.
alles wat je nu beschrijft is in 2019 geen probleem meer, want in 2019 komt er een nieuw systeem die al jou problemen oplost binnen de EU en alle banken wettelijk gezien dan live ermee gaan, sommigen doen dat al op dit moment (Bunq, ABN Amro) in nederland.

[Reactie gewijzigd door vooviro op 22 juli 2024 20:52]

.oisyn Moderator Devschuur® @vooviro28 januari 2018 12:17
Alles wat ik beschrijf? Je bedoelt alleen de eerste helft van de eerste alinea. En ja, it's about fucking time :). Je kunt je afvragen als we op dit punt waren geweest als crypto's er niet waren geweest. Al mijn overige punten gaat het niet oplossen. En dus ook niet buiten de EU (wat Engeland overigens ook is binnenkort)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 20:52]

Gaat het wel oplossen want door dat systeem ondersteunen de banken waar je het over had ook betalingen van jou tussen banken internationaal, dat is een van de dingen die er extra bijkomen.

[Reactie gewijzigd door vooviro op 22 juli 2024 20:52]

.oisyn Moderator Devschuur® @vooviro28 januari 2018 12:22
Lees je nou gewoon niet? Dat nieuwe systeem gaat niet oplossen dat banken naar eigen inzicht legitieme betalingen blokkeren. Dat systeem gaat niet voorkomen dat je spaartegoeden kwijt raakt als een bank omvalt (De ECB had al gesuggereerd om de depositogarantie de deur uit te doen), of erger nog, als een heel land dreigt om te vallen. En buiten de EU ben je alsnog overgeleverd aan wat de bank in het buitenland ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 20:52]

Eigenlijk kom je zelf ook met een ander argument elke keer wanneer je argument niet werkt of totaal niet zin heeft, maar laten we het ermee ophouden want het is duidelijk wat je mening is, je heb gewonnen ok? want heb er geen zin in meer om te argumenteren met je

ben zelf een voorstander van dat bestaande of nieuwe systemen beter worden, maar allebei hebben hun fout en goede kanten, duidelijk dat jij tunnelvisie hebt.

[Reactie gewijzigd door vooviro op 22 juli 2024 20:52]

.oisyn Moderator Devschuur® @vooviro28 januari 2018 12:30
Ik geef geen nieuwe argumenten. Jij hebt .oisyn in 'nieuws: ABN Amro heeft opnieuw een storing bij internetbankieren' duidelijk niet goed gelezen en blijft hangen bij het punt van internationale betalingen. Dat jij dit dan vervolgens als cop out gebruikt is tekenend.
we hadden het overigens hoe snel een betaling mogelijk zou zijn in vergelijking met blockchain, niet over internationale betalingen, dat maak jij ervan, je schakelt dus van onderwerp naar onderwerp omdat je graag wil winnen, nou bij deze dan toch? je hebt gewonnen.

(lees de eerste reactie waar jij een reactie op gegeven hebt)

[Reactie gewijzigd door vooviro op 22 juli 2024 20:52]

.oisyn Moderator Devschuur® @vooviro28 januari 2018 12:46
Ah, ik merk dat het niet lezen niet beperkt is tot die ene post van mij. Ik zei namelijk dat snelheid niet de key feature is van blockchain, maar censorship resistance. Jij vroeg waarom we dat nodig hadden, "want het bestaande systeem werkt gewoon". Daarop kwam ik met voorbeelden waarom het bestaande systeem *niet* werkt.

Het is inmiddels wel duidelijk dat je de discussie helemaal niet wilde voeren, want je weigert in te gaan op de punten waar je duidelijk geen antwoord op hebt.

Kan een centraal geregeld systeem sneller en efficiënter werken dan een decentraal systeem waarin vertrouwen op een centraal orgaan niet nodig is? Natuurlijk! Maar snelheid en efficiëntie is helemaal niet het probleem dat blockchain technologie wenst op te lossen. En zo is de discussie weer rond.
ik weiger in discussie te gaan met iemand die tunnelvisie heeft, ik ben volledig voor een gezonde discussie, maar niet eentje zoals dit waarbij het wel duidelijk is dat ongeacht welke punten er gebracht worden dat je er omheen gaat.

het is vrij duidelijk dat je pro-blockchain bent, en er geen ruimte is voor andere systemen kansen te geven.

tevens is snelheid wel iets wat nodig is, vooral omdat het betalingsverkeer nog groter en meerdere transacties gaan gebeuren met de loop van de jaren, het is dus zeker wel relevant

Plus hoef je niet elke keer aan te kaarten of ik wel of niet goed lees, je weet overigens niet of ik wel of niet iets gelezen heb, of gewoon negeer, het aankaarten en de manier waarop is zeer kinderachtig.

[Reactie gewijzigd door vooviro op 22 juli 2024 20:52]

.oisyn Moderator Devschuur® @vooviro28 januari 2018 13:07
Als je voor een gezonde discussie bent, waarom reageerde je dan niet op de punten die ik aandroeg op het moment dat ik ze aandroeg? In plaats daarvan frustreer je de discussie door maar op 1 punt in te gaan en net te doen alsof het een antwoord is op alle punten (terwijl dat heel duidelijk en objectief niet het geval is), en als ik dat aankaart zeg je dat ik de hele tijd van argumenten verander (wat een ontzettende drogreden is, want zelfs al zou ik dat doen dan zegt dat nog niets over de validiteit van de argumenten zelf).

Maar goed, het is duidelijk dat je geen reactie hebt op de argumenten, anders had he ze allang gegeven. Verder gaan we dus niet komen, dus ik zal niet meer reageren totdat je op mijn argumenten bent ingegaan. Aan jou het laatste woord.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 20:52]

Bedankt voor nogmaals een reactie waarbij je het zelfde zegt als je voorgaande reactie, ik heb je duidelijk genoeg gemaakt dat ik geen discussie meer met je dien te hebben door het duidelijke tunnelvisie dat je hebt.

ik ga niet in op je argumenten omdat ik dat duidelijk niet meer wil doen, zoals ik nu minstens drie keer aangegeven heb, niet omdat ik tegen een gezonde discussie ben.

[Reactie gewijzigd door vooviro op 22 juli 2024 20:52]

En vraag eens aan de mensen op Cyprus hoe tof zij het vonden dat de overheid een deel van alle spaartegoeden heeft opgeëist omdat het land de bank failliet was.
Kleine correctie.
.oisyn Moderator Devschuur® @sympa28 januari 2018 21:27
Verkeerde correctie. https://www.nrc.nl/nieuws...dingsplan-cyprus-a1436156. Zonder reddingsplan zou het land failliet gaan.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 20:52]

Toch wel gek. Ik gebruik het regelmatig en heb denk ik de afgelopen anderhalf jaar geen last van storing gehad (in tegenstelling tot bij de Rabobank, was een van de redenen om die op te zeggen). En nu begint ABN... Mogelijk hebben ze een update uitgerold die niet doet wat ze verwacht hadden.
Tis ook een klein aantal dat er last van heeft en ze schreeuwen gewoon hard genoeg. Ik zelf heb er nog nooit last gehad en nog altijd bij ABN Amro gezeten
of je gebruikt het op dat moment gewoon niet? maar betreft jou ook de storing alleen heb jij er geen last van.
27okt2017 lag pinnen met ABN er nog uit. Ik kon toen de boodschappen niet pinnen nadat we 2 dagen in het ziekenhuis waren voor de bevalling van onze kleine meid.. Gelukkig kon ik nog wel geld opnemen met de creditcard, á 4 euro transactiekosten (die hebben we later nog wel terug gekregen van de ABN, ivm de storing).
Anoniem: 235591 26 januari 2018 13:28
Bij mij werkt mobiel bankieren prima. Kan normaal als altijd inloggen. Wat ik wel merk is dat er twee verschillende inlogschermen zijn als ik achter de pc zit. Geen idee of het een oud/nieuw portaal betreft maar is wel HTTPS.
Je krijgt soms op de PC een mobiele interface te zien, dat heb ik soms ook. Overigens kan ik nu wel inloggen via mobiel bankieren.
Ik weet niet wat erger is, die storing bij ABN of hun plaatje van een tablet met een UTP kabel eraan.
Wel een hele grote tablet, ik zie het meer als een server met groot scherm die met smiley's aangeeft of alles nog werkt.
Oorzaak dus gevonden....de stagaire heeft de stekker eruit getrokken. ;)
Wel weer beetje first world problem dit :)

Zo zie je maar weer hoe we gewend zijn geraakt aan het gemak van alles altijd maar direct te kunnen doen en regelen (en vooral krijgen). We hebben geen geduld meer als mensheid.

Let wel, ik maak me hier zelf evenzo schuldig aan :)
Ja klopt, maar dit wordt ook veroorzaakt door de banken zelf. Erg vervelend dat wanneer je iets wil kopen en dat Ideal niet werkt, contant geld kent dit probleem niet. Maar eens, afhankelijkheid van IT wordt steeds groter (en is al enorm).
Opvallend veel storingen bij de grote banken en betaaldiensten laatste tijd. Lijkt op aanvallen (techniek erachter ken ik niet) waarbij de banken toch moeite hebben om dit onder controle te krijgen. Hopen dat dit geen voorbode is van grotere langere aanvallen
Een storing inderdaad waarbij de ABN er naderhand nu wel 4 heeft gehad, en ja heb rekeningen bijna bij elke grote bank, ik spreek dus niet ter verdediging van mijn eigen bank... tja
Het is wel vaak nu. Heeft iemand een technische onderlegging waardoor het de afgelopen weken vaak misgaat bij de ABN?
komt ook door de suggestieve berichtgeving. bijna alle grote banken hebben afgelopen weken wel 1 of meerdere storingen gehad.
Een storing inderdaad waarbij de ABN er naderhand nu wel 4 heeft gehad, en ja heb rekeningen bijna bij elke grote bank, ik spreek dus niet ter verdediging van mijn eigen bank.
Misschien is de ABN bezig legacy troep te vervangen? Die indruk krijg ik ondertussen wel.

DDOS kan een excuus zijn, maar een bank die daar al 5 keer door geraakt is in een maand tijd, zorgt er wel voor dat die de mogelijkheden beschikbaar maakt, dat als ze DDOS doelwit zijn, de DDOS zelf opgemerkt gaat worden door derden elders op het internet.
Wat is jouw definitie van legacy troep? En wat is dit voor onzinverhaal over DDOS detectie door derden?
Troep die al -tientallen- jaren onafgebroken doordraait wat toch echt vervangen moet worden. Is meestal een process wat veel problemen kan veroorzaken. En misschien kan verklaren waarom de ABN nu ineens zo'n uitschieter heeft naar 6 grotere storingen in een maand tijd.

DDOS detectie door derden:

Als de ABN al 5 keer grootschalig is aangevallen door DDOS aanvallen, zou je toch echt wel verwachten dat ze daar een budget voor beschikbaar stellen om dat -grotendeels- op te vangen. Waardoor er dusdanige grote DDOS aanvallen opgezet moeten worden, dat deze bij exchanges, providers of de grote internet bedrijven zoals Google of Microsoft moeten zijn gaan opvallen.
Dat het al tientallen jaren draait, maakt het geen troep. Ik ben het wel met je eens dat het updaten van soft- en hardware een probleem vormt voor bedrijven vanwege de grote complexiteit in het applicatielandschap. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de ABN een dermate hoge change frequency heeft dat het nu opeens zoveel wijzigingen achter elkaar zou kunnen doorvoeren. Of zou de ABN toch stiekem agile zijn geworden terwijl niemand keek?

Waarom zou je denken dat de ABN geen DDOS budget zou hebben, of dat dat niet in het normale budget van de IT van de ABN zou vallen? Volgens mij heeft de ABN een IT budget ter waarde van het BBP van Grenada en kunnen ze hun netwerkboer daar ruimschoots van betalen om de DDOS detectie te doen. Die detectie gaat echt niet via derden, gewoon een ingekochte service/ dienstverlening.
Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de ABN een dermate hoge change frequency heeft dat het nu opeens zoveel wijzigingen achter elkaar zou kunnen doorvoeren.
Wel als een wederzijdse afhankelijkheid van verschillende samenwerkende applicaties dit nodig maakt. De wijzigingen hoeven ook niet perse achter elkaar uitgevoerd te zijn. De storingen kunnen ook verschillende instabiliteiten zijn die zich op verschillende momenten voordoen omdat de randvoorwaarden voor die instabiliteiten zich op verschillende momenten voordoen. De instabiliteiten kunnen nog steeds het gevolg zijn van een grote complexe verandering.

Allemaal veronderstellingen. We weten het niet omdat de bank niet heeft toegelicht wat er precies fout gaat. Als ik denk vanuit de rol van corporate communicatie is er misschien een goede reden deze informatie niet te delen. Dit kan zijn omdat het onwelgevallig is voor de bank, die zet de bank in een kwaad daglicht. Een andere reden kan zijn omdat het even niet duidelijk moet zijn wat er wel en niet bekend is over de storingen. Maar ook een dergelijke redenering is allemaal gespeculeer. We moeten dus voorzichtig zijn om in conclusies te springen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 20:52]

Absoluut mee eens. Speculatie. Vandaar ook de wens tot het afleveren van daadwerkelijke testimonials na storingen. Dit zal moeten gaan gebeuren om it-vertrouwen te behouden. Wanneer consumenten afgaan op transparantie, is het benoemen van fouten en het handelen van een bedrijf de sleutel tot vertrouwen.
Op zich heb je hierin wel een punt. In eerste instantie had ik nog zoiets van, wat moeten wij met al die informatie - need to know denkend. Het informatie vacuüm dat ABN AMRO nu ten toon spreidt is de andere kant van het spectrum. Draagvlak, begrip en vertrouwen zijn inderdaad vitale belangen.
Er zijn smaken aan DDoS he. Je kan een stroom UDP-verkeer sturen bijvoorbeeld, en dan heb je veel data nodig om de lijn dicht te gooien. Dat valt zeker op.
Maar er zijn manieren die minder bandbreedte gebruiken voor dezelfde effectiviteit en dan betwijfel ik of je die 50 gigabit nodig gaat hebben.
Banken hebben last van> DDOS aanvallen
Anoniem: 372172 26 januari 2018 13:37
Op mijn telefoon kan ik weer gewoon inloggen :)
13:42, ik kan via mobiel internet bankieren inloggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.