Europese Commissie gaat in kaart brengen hoe grote bedrijven big data gebruiken

De EU gaat specifiek letten op hoe vooral grote bedrijven big data verzamelen en gebruiken. Volgens Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor mededinging, kan big data bedrijven voordelen opleveren die concurrentiebeperkend kunnen werken.

Volgens Vestager is big data op zichzelf niet slecht, maar de commissaris wil er zeker van zijn dat er bij het beoordelen van overnames en fusies geen sprake is van praktijken die de mededinging beperken doordat een partij in de markt geen toegang heeft tot waardevolle informatie, zo zei ze in een interview met de Wall Street Journal.

Sommige bedrijven zijn door de veelheid aan data waarover ze beschikken in staat om producten preciezer en beter in de markt te zetten dan eventuele rivalen, waardoor er volgens Vestager sprake kan zijn van een ongelijke strijd als het gaat om concurrentie. Ze stelt dat big data op sommige gebieden 'extreem waardevol' is en dus bepaalde bedrijven onevenredige zakelijke voordelen kan opleveren.

Vestager noemde geen concrete stappen of nieuwe mededingingswetgeving die in de maak zijn om strenger toe te zien op het gebruik van big data door grote bedrijven. Ze zei dat de EU tot nu toe geen serieuze problemen heeft gevonden die voortvloeien uit het verschil in toegang tot en het gebruik van big data.

In theorie zou de Europese Commissie bedrijven die gaan fuseren, kunnen verplichten om bepaalde data te delen met de overgebleven concurrenten. Het is niet bekend of de EU het instellen van dergelijke maatregelen ook echt overweegt.

Amerikaanse toezichthouders hebben een andere visie. Zij zijn geen voorstander van bijvoorbeeld een verplichting tot het delen van data met concurrerende bedrijven. Volgens de VS heeft big data juist veel voordelen en hoeft er daardoor niet streng op te worden toegezien. Een risico van het 'bestraffen' van bedrijven met veel big data kan zijn dat er minder innovatie plaatsvindt, zo is de visie in de VS.

Door Joris Jansen

Redacteur

02-01-2018 • 16:57

51

Reacties (51)

51
38
20
3
0
13
Wijzig sortering
Dat men in de VS minder risico's ziet komt imho omdat de grootste verzamelaars van data uit de VS komen:
- Facebook (en dus diverse andere platformen zoals Whatsapp)
- Microsoft (en dus LinkedIn)
- Alphabet (en dus Google en andere platformen)

En dat is alleen de consumentenmarkt. In de EU kunnen we alleen maar lijdzaam toezien hoe je nog maar lastig als bedrijf zonder deze grote bedrijven kunt als het gaat om online marketing. En daar zitten inderdaad wel haken en ogen aan.
In hoeverre als dit aangepast wordt lijden bedrijven daardoor?

En wat doet de EU dan hiertegen. Kan me moeilijk voorstellen dat de EU nee zegt en opeens alles moet opvangen.
Dat zou wel een beetje een appel en ei verhaal kunnen zijn. Want het floreren van juist deze bedrijven op deze plek zou kunnen komen door de soepele regelgeving. En vergeet niet dat de regering hier een graantje van meepikt, want die heeft ook de beschikking over die data.
Ik neem aan dat je bewijzen hebt voor die claims. Kan je die delen met ons? Bijvoorbeeld Wireshark traces waarin je precies kunt zien wat er allemaal naar Apple wordt gestuurd waarvan ze niet gezegd hebben dat dat naar hun wordt gestuurd.
Privacy is Apple's verkoopmerk. Het gaan doorverkopen van user-data zou de hoge prijzen 'onrechtvaardig' maken, en zou Apple meer gaan kosten dan het niet verkopen van big-data.
Zal wel heus meevallen:
https://www.theverge.com/...uture-smartphone-business

Verkopen minder iPhones, maar verdienen wel meer per stuk. En jouw theorie over dat de smartphone-markt compleet aan het instorten is, is ook een beetje pessimistisch.
En vergeet niet dat Apple slimme investeringen doet zoals bijvoorbeeld: https://www.tijd.be/onder...68299?ckc=1&ts=1514920658

Helemaal niet nodig om big-data te verkopen, ze hebben alternatieven genoeg.
Vage websites? DeTijd is in België de meest reputabele krant inzake van alles wat met economie, bedrijven, en politiek te maken heeft.

Verder ga ik niet meer antwoorden op jouw reacties, ze missen totaal de realiteit.
De downvotes maken dat ook wel duidelijk denk ik.
Waar komen toch telkens die doemscenarios vandaan alsof Apple gaat instorten? Een bedrijf wat jaar op jaar tientallen miljarden binnenharkt, een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld, en waarschijnlijk de eerste die de 1 triljard market cap gaat halen?

Er bestaat bijna geen bedrijf wat financieel successvoller is, dit al zeer lange tijd, met geen aanwijzigingen dat dit scherp zal dalen. Zelfs wanneer ze NUL iphones in een jaar verkopen hebben ze miljarden rendement op bestaand vermogen.

Je maakt jezelf belachelijk met deze uitspraken. Dat geldt ook voor je absurde beweringen omtrent wat Apple allemaal opslaat. Het is juist zo dat Apple zo weinig "big data" opslaat dat het beleggers zorgen baart.
Weer een veelzeggende reactie zonder inhoud. Toevallig zit ik niet in het Apple utopia, ben fervent Windows gebruiker maar heb wel een oude iPhone. Mag dat van jou?

Niet dat dat wat uitmaakt, want een "fanboy" beschuldiging geeft aan dat je inhoudelijk niets te melden hebt. Nuances zijn ook niet je ding, blijkbaar. De discussie ging niet over Apple die alles of niets opslaat, de reputatie die Apple heeft is dat het weinig opslaat.

Er is zover ik weet nog nooit bewijs geleverd dat Apple veel privacy gevoelige informatie opslaat. Zover bekend slaat Apple hier en daar data op om de eigen produkten te verbeteren. Apple slaat geen grote hoeveelheden persoonlijke informatie op om met derden te delen, om die reden hebben ze ook hun eigen ad systeem de nek omgedraaid.

Dus zoals hierboven al meerdere keren gevraagd: reageer inhoudelijk en kom met bewijs dat Apple dit wel doet. Het alleen maar denken of vermoeden is geen bewijs, zo kan iedereen vanalles roepen.
Zoals je zegt apple moet winst blijven maken, waar dat vandaan gaat komen in de toekomst is de vraag. Big Data kan idd een optie zijn als er geen andere money makers meer zijn.

Gaat de winst van apple naar beneden daalt oom de aandelen koers meteen mee. Niet handig voor de eigenaren, die willen geen minder waarde zien. Gebeurt het toch zal apple idd vroeg of laat big data moeten gaan gebruiken en tja dat kunnen ze vrij snel als ze willen.
Ik begrijp niet dat iemand zichzelf in de spiegel kan bekijken als ie zo'n uitspraak doet. Men kan toch onmogelijk bedrijven verplichten data die ze hebben verzameld vrij te geven?

Er is nood aan toezicht voor eerlijke concurrentie, en daarvoor mag men merges blokkeren, maar dit? Langzaam maar zeker zullen de grotere bedrijven vertrekken naar een klimaat dat niet zo toxisch is voor hun bedrijvsvoering.
Behalve de bedrijfsvoering zijn er ook andere belangen. Wat is in het belang van de inwoners van de EU. Dáár gaat het hier over. Als de bedrijfsbelangen de belangen van de bewoners schaden kan het bedrijf inderdaad maar beter vertrekken.
Dat is het idee van de gewone mens, daarmee blijft een bedrijf niet draaien, en daarmee blijven de stakeholders niet blij.
Dan blokkeert de EU in het ergste geval de overname. Bedrijf X wil bedrijf Y overnemen maar dan moet bedrijf X wel data vrijgeven. Gebeurt dat niet dan gaat de overname niet door.

Dit gebeurt al jaren bij bedrijven om monopolies te voorkomen, laatst ook nog gebeurt met Grolsch wat verkocht moest worden als onderdeel van een overname. Gebeurt ook constant met John de Mol die dan weer aandelen in SBS of RTL van de hand moet doen omdat hij anders een te groot aandeel zou hebben in de markt.

Bedrijven willen de EU markt wel op, dus die buigen wel voor de overheid en dat is maar goed ook. Dit onderzoek gaat er dus ook over hoeveel invloed de 'Big Data' nu eigenlijk heeft.
Overnames kan men blokkeren maar bestaande bedrijven kunnen natuurlijk lekker verdergaan met big data en nog groter worden. Facebook, google ze worden groter en groter.
Anoniem: 286576 @Snake2 januari 2018 18:22
Maar een economisch model bestaat altijd uit verschillende actoren en de evenwichtssituatie daartussen.

Ik ben op zich heel blij met de gedachte achter GDPR en deze maatregel als burger want mijn kleine belang zonder vereniging weegt niet op tegen het grote belang van een bedrijf.

Gaan bedrijven hiervoor vertrekken? Misschien.
Vind ik bescherming van mijn data en privacy beter dan geen bescherming? Ja.


Op ultra-lange termijn brengt het model zonder inmenging vast op hetzelfde punt uit, maar daar wil ik nu niet op wachten :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 286576 op 23 juli 2024 20:57]

Anoniem: 457607 @Snake2 januari 2018 20:55
"Ik begrijp niet dat iemand zichzelf in de spiegel kan bekijken als ie zo'n uitspraak doet."

??? Men komt hier op voor eerlijke concurrentie, en dat is volgens jou iets om je voor te schamen? Big data is de brandstof van de nieuwe economie, waarbij bijna alle brandstof in handen is van enkele giganten. Dat is een reden tot zorg, in ieder geval een aanleiding om het te onderzoeken.
Anoniem: 1018555 2 januari 2018 17:42
Big Data is een company asset. Er wordt enorm veel geld gestoken in het legaal verzamelen van God mag weten wat voor data waarmee je patronen inzichtelijk kunt maken. Perfect als je dat kunt.

Waarom dat delen met je concurrenten. Moeten zij het ook maar doen.

Big Data Analyse is 1 van de grote moneymakers van de toekomst.
"Big Data is een company asset. Er wordt enorm veel geld gestoken in het legaal verzamelen van God mag weten wat voor data waarmee je patronen inzichtelijk kunt maken"

Mijn insteek is dat de toestemming er eigenlijk helemaal niet is. Een gemiddelde gebruiker heeft echt geen inzicht in wat er allemaal verzameld wordt. Behalve dan een vaag juridisch document van 200 paginas waarna je het nog steeds niet weet. En daarna kun je toch niets afwijzen want dan werkt er niets.

Technisch gezien is dit tegenwoordig voldoende, "legaal". Maar als we heel eerlijk zijn is de toestemming er helemaal niet.
Eens. Het IOT geeft gigantische mogelijkheden om met Big Data hele goeie voor de maatschappij nuttige informatie te halen. Denk aan alle data die wordt verzameld met wearables op het gebied van gezondheid. Daar is enorm waardevolle informatie te halen ten faveure van de volksgezondheid.

Zoals bij alles ligt hier ook het gevaar van misbruik op de loer. Het verzamelen van data moet dan ook vooral niet gepersonaliseerd worden. Daar ligt namelijk het gevaar. Persoonlijk data levert ook niets op voor de gemeenschap/maatschappij maar alleen voor bedrijven die deze info misbruiken.
Wat legaal is veranderd in de loop van de tijd. Vroeger mocht je zonder gordel autorijden. Het werd pas tientallen jaren later duidelijk dat je daarmee de gevolgen van een ongeval kunt beperken.

Data werden een tijd geleden nog niet op zo'n grote schaal verzameld. De wetgeving loopt dus achter op dat gebied. We zien nu pas welke negatieve gevolgen er voor de consumenten zijn.
Anoniem: 1018555 @slowdive2 januari 2018 17:54
Data wordt er al verzameld sinds er mensen zijn. Alleen de schaal en effectiviteit veranderen.
Data verzamelen (in casu Big Data) ga je niet tegen.

Ben wel van mening dat het streng gereguleerd moet worden.

Mooi voorbeeld van het nut van Big Data is Google Analytics en Google webmaster tools.

Wat denk je van het IOT straks. ALLES van je wordt opgeslagen en uit die data kan heel veel nuttige informatie worden gehaald ten faveure van jezelf. AI systemen leven op big data en leren je kennen, kennen je voorkeuren en kunnen acties voorspellen en het leven en stuk gemakkelijker maken. De zelf rijdende auto kan niet zonder Big Data Analyse.

Alle AI assistenten werken alleen maar op basis van analyse van Big Data. Zonder Big Data ontwikkel je nooit een intelligent systeem.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1018555 op 23 juli 2024 20:57]

Sorry maar ik kan nog niet zien wat "straks" me gaat brengen. :)

Wees eens niet zo naief.
In wiens voordeel? Verzekeringen die nu al bezig zijn om je een hartslagmeter te laten dragen of gedragsding in een auto laten plaatsen zijn juist een pest voor een solidair verzekeringdklimaat. Vaak Alleen mensen die gezond zijn of zuinig rijden doen mee aan deze testen om 'korting' te krijgen op hun premie. Hierdoor wordt een stadaard neergezet die niet realistisch is maar als het aan de verzekeraar ligt zul je straks wel extra moeten gaan betalen als je hier dus van af wijkt. Al word dit natuurlijk neergezet als 'korting', hierdoor wordt het systeem steeds individualistischer en verdwijd dus de solidariteit. Niet gezond? Meer betalen om dat je jouw korting niet krijgt. https://fd.nl/economie-po...korting-in-ruil-voor-data

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 20:57]

Anoniem: 414757 2 januari 2018 17:08
Mooi op tijd
Anoniem: 1018555 2 januari 2018 17:59
Data wordt er al verzameld sinds er mensen zijn. Alleen de schaal en effectiviteit veranderen.
Data verzamelen (in casu Big Data) ga je niet tegen.

Ben wel van mening dat het streng gereguleerd moet worden.

Mooi voorbeeld van het nut van Big Data is Google Analytics en Google webmaster tools. (op micro schaal). Natuurlijk verzamelt Google al deze data en laat daar Big Data Analyses op los.

Wat denk je van het IOT straks. ALLES van je wordt opgeslagen en uit die data kan heel veel nuttige informatie worden gehaald ten faveure van jezelf. AI systemen leven op big data en leren je kennen, kennen je voorkeuren en kunnen acties voorspellen en het leven en stuk gemakkelijker maken. De zelf rijdende auto kan niet zonder Big Data Analyse.

Hoe denk je dat bedrijven als Samsung en Apple hun wearables 'intelligent' maken?

Alle AI assistenten worden (door)ontwikkeld op basis van analyse van Big Data. Zonder Big Data ontwikkel je nooit een intelligent systeem.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1018555 op 23 juli 2024 20:57]

Anoniem: 392841 2 januari 2018 18:00
Ipv dat ze verplicht data moeten delen, lijkt het me beter om de hoeveelheid data die men mag verzamelen in te perken...
En een overheid moet bepalen wat goed is en wat niet?
Wat iig kan gebeuren is dat de megaverzamelingen ingeperkt gaan worden waarmee bedrijven nog meer over jou weten dan dat je zelf weet (obligitair - het infameuze voorbeeldje jaren terug waar een vrouw zelf nog niet door had dat ze zwanger was maar wel gerichte babyreclame kreeg, of de vader die gerichte babyreclame zag liggen in de bus omdat zijn jonge tienerdochter zwanger was).

Ook bv het datagebruik zoals door bv Focum wordt gedaan mag aan banden gelegd worden.
Bij de overheid worden de belangen van de burgers nog in enige mate meegenomen. Voor bedrijven gelden alleen de belangen van de aandeelhouders.
Beter omgaan met de dataverzameling en analyze zal ook een automatisch gevolg hiervan zijn.
In plaats van de vergaring en verwerking te micromanagen met wetgeving (die nooit helemaal sluitend gemaakt kan worden), wordt er nu gezegd dat wanneer de commissie die een uiteindelijke fusie moet beoordelen vindt dat het te ver gegaan is, alle data gedeeld moet worden. Daarmee kan bij een fusie of overname de big-data dus waardeloos worden, waarmee de positie van een bedrijf bij overnamegesprekken ernstig verzwakt wordt of een bedrijf totaal onaantrekkelijk wordt voor overnames.
Juist om dat te voorkomen, zullen bedrijven veel beter na gaan denken of wat ze met big-data doen wel helemaal door de beugel kan.
veel succes als een kleine startup een dataset van een petabyte moet gaan analyseren om een product te gaan ontwikkelen en marketen
Ik durf te wedden dat die startup daar nog best interessante zaken uit kan filteren, waar de grote molochen niet aan gedacht hebben. Daarvoor zijn beter behapbare deelverzamelingen genoeg.
Big data inception?
Als men over bigdata hebben komen altijd de grote drie boven drijven |:(
Zou men naar de advertentie en analyse markt gaan kijken dan komen er andere boven drijven die bigdata gebruiken.
Het wordt al een klein beetje gemeengoed op de desktop/laptop/tablet markt om een adblocker te gebruiken maar men vergeet de mobiele telefoon. Gebruik het programma Charles maar eens www.charlesproxy.com/, de meeste telefoon app makers kennen die wel, :O
Volgens mij zit daar veel meer gevaar in omdat daar totaal geen zicht op is..
En die persoonlijke data wordt dan weer heerlijk doorverkocht aan b.v.b. krediet maatschappijen.
Is er zo wie zo nog wel een mogelijkheid onder bigdata uit te komen zonder het World wide web/internet te gebruiken? ;(
Anoniem: 286576 @atomos2 januari 2018 18:34
Nee.
Echter doet de EU er alles aan om je recht te geven alles wat er over jou wordt gelogd te laten verwijderen. Of waar dacht je dat bvb die cookie-wetgeving om draait?


Websites hebben hier heel handig op ingespeeld met hun irritante banners want nu vindt iedereen die wetgeving die die banner veroorzaakte irritant, maar uiteindelijk was die er wel voor een goede reden/gedachte
Net als China moet de EU gewoon eigen tech reuzen creëren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.