Ict-probleem legt computers Antwerpse ziekenhuizen plat

Een niet nader genoemd ict-probleem heeft Antwerpse ziekenhuizen die onderdeel zijn van de ZNA-groep platgelegd. Volgens een woordvoerster is er geen sprake van een digitale aanval. Door het probleem werken computersystemen niet.

Afspraken en scans gaan wel door, maar personeel moet afspraken met de hand invoeren en het is onmogelijk scans door te sturen, meldt Gazet van Antwerpen. De website van de ZNA-groep is ook offline. ZNA is een fusie van negen ziekenhuizen, waarvan Middelheim de grootste is.

De ziekenhuisgroep heeft het rampenplan in werking laten treden. Ambulances ontvangen van de dienst 100 is momenteel ook niet mogelijk, zo laat het ziekenhuis weten. Het is onbekend wat de oorzaak is van het ict-probleem. De it-afdeling van de ziekenhuisgroep heeft het probleem gevonden en werkt aan een oplossing.

Update 15:38: Alleen dringende operaties gaan door en de rest wordt uitgesteld, meldt HLN.be. Dank Slavy voor het opmerken van deze extra info.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-11-2017 • 15:12

78

Submitter: neglectik

Reacties (78)

78
78
46
6
1
19
Wijzig sortering
Toevoeging: Niet-dringende operaties worden uitgesteld, alleen urgente operaties gaan door, bron:

https://www.hln.be/regio/...ties-uitgesteld~a48f5e3d/

Edit: De website is wel (weer) beschikbaar: https://www.zna.be/nl

[Reactie gewijzigd door Slavy op 26 juli 2024 01:06]

Niet-dringende operaties worden uitgesteld. Consultaties gaan gewoon door. Bron: ben net op consultatie geweest bij een arts. Het is er behoorlijk paniekerig aan de balie, dat wel :)
Excuus, wijziging gedaan voor woordkeuze. :)
Code groen is afgekondigd ;) alles is weer online. Verder weet ik helaas ook niet veel meer.
Bijna 55 minuten na jouw bericht, een tweet van de woordvoerster die code groen afkondigt:
https://twitter.com/ZNAwo...status/935535964784558080
Wacht, wat?!
Ambulances ontvangen van de dienst 100 is momenteel ook niet mogelijk, zo laat het ziekenhuis weten.
Als ik het gelinkte artikel lees is de dienst 100 het equivalent van 112 bellen voor een medisch noodgeval.

Ik schrik ervan dat een ICT-probleem zo'n belangrijk iets kan plat leggen!
het ziekenhuis kan geen ambulances van de dienst ontvangen, de dienst zelf ligt niet plat.

Normaal bij alarmnummers is dat zoveel mogelijk informatie aan het ziekenhuis word doorgeven voor de ambulance aankomt, maar dan moet er een systeem zijn waarop je die informatie kan worden ontvangen, en dat ligt nu dus plat.

De dienst 100 is overigens exact het zelfde als 112 bellen, in België heb je de Hulpcentra 100/112, beide nummers schakelen naar de zelfde alarm centrales.

En even voor de volledigheid, 112 kan je in de hele EU gebruiken (en tevens in IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Rusland, Turkije en Israël): https://nl.wikipedia.org/wiki/Alarmnummer#Europa.
112 kan je niet in de hele EU gebruiken, al paar keer gebeld en ze vragen me dan steeds om een ander nummer te bellen.
Is allemaal mooi op papier, ik bel gewoon 100/101 afhankelijk wat ik nodig heb, gaat veel sneller
Dan heb jij geen flauw idee hoe ver ICT ingeburgerd is in onze samenleving. Ziekenhuizen staan en vallen tegenwoordig met ICT.
In een modern ziekenhuis krijg je een bandje met QR code en/of RFID chip. Heel je dossier staat in het systeem. Leg dat systeem plat en je zit met een ziekenhuis vol patiënten waar niemand nog weet wie ze zijn, waarvoor ze daar zijn en pakweg welke medicatie ze moeten krijgen.
Bloedanalyses worden versneld met behulp van ICT, leg die plat en enkel nog de urgente analyses worden uitgevoerd. Rontgenfoto's en dergelijke gaat allemaal rechtstreeks het centraal systeem in zodat iedere dokter ze kan opvragen + externe links zodat de huisdokter of andere externe partij ze ook kan zien.
Voor operaties word er allerhande robots/computers gebruikt, sommige zijn in dat stadium dat ze toelaten van op afstand te opereren. Anderzijds staan chirurgen continu in contact met chirurgen uit andere ziekenhuizen, zowel telefonisch als videoconferencing, operaties zelf worden soms ook in conference uitgezonden.
Dan heb je nog externe koppelingen zoals globaal medisch dossier of ziekenhuizen/rusthuizen waar alle informatie opvraagbaar is. Uiteraard zijn er ook koppeling met allerhande hulpcentrales.

Om je nog een voorbeeld te geven, sommige ziekenhuizen/rusthuizen sturen naar een listing van de medicatie per patiënt naar een robotapotheek (ja dit noemt zo). Daar staan robots die de nodige medicatie per patiënt per dag automatisch verdelen,verpakken en fotograferen (zodat achteraf altijd kan worden nagegaan of er geen fout gebeurd is met de medicatie). De pharma industrie noemt dit overigens de apotheek van de toekomst en wilt dit doortrekken naar de consument.

Vergeet ook niet heel de administratieve dienst erachter, de facturatie, de logistiek, etc, het draait allemaal op ICT. Tot het plat valt natuurlijk, dan is iedereen verbaasd dat een ziekenhuis niet meer zonder kan.
Ja. En nee. Want voor alle kritieke systemen dient een ziekenhuis toch echt noodprocedures te hebben.
Dat patiëntendossiers niet meer beschikbaar zijn, mag voor kritieke gevallen absoluut geen belemmering zijn.
Je kan wel bellen, maar de ambulancedienst zal je brengen naar een ander ziekenhuis in de omgeving. Als het echt op leven en dood gaat, kan dit soms wel een verschil betekenen.
Anoniem: 179216 @biglia28 november 2017 17:17
Dat betwijfel ik in dit geval. Naast het ZNA netwerk heb je in Antwerpen ook nog best wat andere ziekenhuizen (https://nl.wikipedia.org/...an_Belgische_ziekenhuizen).
Nou,
het is een fusie van 9 kleinere ziekenhuizen in en om Antwerpen. Blijven weinig ziekenhuizen voor gevallen van spoed.


En tussen 3 en 7 heb je altijd een piek ivm kinderen die naar huis gaan en de spits.
Enig idee hoeveel ziekenhuizen Antwerpen heeft? Er zijn gelukkig meer spelers dan ZNA op dit gebied.
In dit geval niet, zoals genoemd is, "urgente operaties gaan wel door". Denk dat ze je niet 10 km verder gaan sturen als je halve lichaam open ligt.
Waarom schrik je ervan? Hoeveel draait tegenwoordig op ICT?
Omdat je zou verwachten dat zoiets een redundant systeem heeft dat niet beïnvloedbaar is door lokale ict problemen.
Anoniem: 398559 @Zoop28 november 2017 16:19
Denk je nou echt dat er ICT locaties zijn wat niet beinvloed kan worden door storingen?
Voor zoiets belangrijk als een hulpnummer zou je verwachten dat het compleet onafhankelijk zou werken, een lokaal probleem zou er dan dus geen invloed op mogen hebben.

Ik zei niet dat het niet beïnvloedbaar door storingen zou zijn ;) dat kan uiteraard niet, je kan wel zaken scheiden en redundant maken, zodat als 1 ding eruit ligt, niet gelijk alles plat ligt. Maar dit is uiteraard in de lucht lullen, zolang we niet weten wat er precies mis is.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 26 juli 2024 01:06]

ICT systemen sluiten redundancy niet uit. Ik snap dat het populair is om ICT voor boeman uit te maken, maar uiteindelijk komt 't nog steeds aan op bestuurlijke keuzes met dit soort zaken.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 26 juli 2024 01:06]

Tja redundantie misschien hebben ze het wel maar werk het gewoon niet (zouden ze niet de eerste mee zijn namelijk)
Redundantie voegt een laag van complexiteit toe die op deze schaal meestal niet goed wordt begrepen door de mensen die ermee moeten werken, waardoor de ruimte voor fouten groter wordt.
Zelf zit ik ook in een ziekenhuis en dan op de afdeling van informatie beveiliging en ik moet zeggen dat ons hele ziekenhuis op een centraal stuk software draait. Van deze software wordt overal gebruik gemaakt en via deze software worden ook foto’s verstuurd. Dus je kan zeggen als die er uit gaat hebben we bij ons het zelfde probleem, nu hebben we het wel goed beveiligd maar het zou altijd kunnen gebeuren.

En als het fout gaat moet je een paar terabyte terug gaan zetten of gaan onderzoeken.

Is voor een ziekenhuis redelijk standaard om alles via een systeem te regelen omdat je op die manier alle informatie bij de hand hebt als je het nodig hebt.
Anoniem: 179216 @ikke1828 november 2017 17:19
Er is op zich ook niets mis met één systeem dat alles regelt, wel integendeel. Ik hoop wel dat het systeem zo opgezet is dat als bvb één server het begeeft dat niet wil zeggen dat alles uren offline is.
Zoals ik het lees kan de dienst 100 wel ambulances zenden maar het ziekenhuis de ambulances niet ontvangen.
Wellicht gaat het poortje niet meer open op de ambulancebaan.
Ik ben er vrij zeker van / mag hopen dat er wel een noodprocedure is om de slagboom manueel open te doen. Zo niet mag de persoon die hiervoor verantwoordelijk is meteen ontslagen worden.

Ik vermoed eerder dat de berichten die de dienst 100/112 doorstuurt niet meer aankomen(als ik de programma's op TV goed begrijp gebeurt het oproepen van ambulances en info doorsturen automatisch)
Wellicht gaat het poortje niet meer open op de ambulancebaan.
Dan gaan ze maar naar binnen daar waar andere naar buiten gaan .. :)
dat dacht ik ook al, dat kan toch niet?
Het is onbekend wat de oorzaak is van het ict-probleem. De it-afdeling van de ziekenhuisgroep heeft het probleem gevonden en werkt aan een oplossing

Als ze weten wat het probleem is dan is de oorzaak niet al te moeilijk te achterhalen lijkt mij?
Niet altijd, vaak worden eerst de problemen opgelost omdat het online zijn van services belangrijker zijn dan de oorzaak, daarna een welbekende RCA (Root Cause Analysis) gedaan. Daarnaast hoeft het niet te zijn dat wanneer een bepaalde service onderuit gaat, men direct weet wat de downtime veroorzaakt, maar wel weet hoe men de service weer kan opstarten.
Alleen jammer als je "gaat dweilen met de kraan open', dus als de root cause nog steeds aanwezig is, en je de systemen weer online brengt en het er vervolgens binnen de korste keren weer uit onder uit ligt.
Daar hebben ze twee mooie begrippen voor: "Taakverdeling" en "werken in teamverband".
Als dweilen met de kraan open betekent dat je toch een aantal belangrijke spullen kan redden door toch snel even voorlangs te rennen (en daarmee veel geld en/of levens kunt besparen) dan is dweilen met de kraan open waarschijnlijk wel de juiste keuze.

Als de services via een omweg wel gewoon bereikbaar kunnen zijn en het een uur of wat toch volhouden dan maakt het niet uit wat de oorzaak is als het maar werkt op die manier.

Met een impediment als dit is enigszinds beschikbaar zijn beter dan helemaal niet.
Tja, dan laten we de zaak gewoon plat liggen totdat de rc gevonden is. Zo belangrijk kan een ziekenhuis ook weer niet zijn. </cynism>
Conclusie: de IT-afdeling wilt het niet naar buiten brengen, of het bleek om een verrot touwtje te gaan in netwerkhardware. :+

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 26 juli 2024 01:06]

Als je het probleem gevonden hebt wil niet altijd zeggen dat je de oorzaak kan vinden. Maar ben het wel eens met wat @Anonymoussaurus zegt.
Zie bijvoorbeeld: nieuws: Russisch ruimteagentschap verliest contact met dinsdag gelanceerde sa...

Het probleem is bekend, er is geen contact meer. Echter wat is de oorzaak ervan? Zo makkelijk is het niet altijd.
Dat is zoals ongeduldige mensen die vragen hoe lang het duurt wanneer het probleem opgelost is als je de oorzaak nog niet weet.
Op de radio spraken ze dat de DNS-server de IP-adressen niet goed verdeelde....
Gezien dat de taak is van de DHCP kan dat wel kloppen :P :P
Ach ja verdelen, vertalen. Details, we spreken hier toch generiek van "ICT systemen" dus ga nu niet ineens specifiek lopen doen.
Of ze gebruiken dnsmasq, dat is een DNS-server die ook DHCP doet.
Bij 9 van de 10 bedijven is de DNS server ook de algemene DHCP server. (en Domain Controller for that matter)
Beetje vreemd artikel naar mijn mening, in feite is elk probleem dat zich op computers voordoet een "ICT-probleem". Er is dus nu gewoon een (in ieder geval voor het publiek) onbekend probleem waardoor het ziekenhuis bepaalde dingen niet goed kan uitvoeren als ik het goed begrijp?
Een stroomonderbreking is een niet-ICT probleem dat computers zou kunnen platleggen.
stroomlevering wordt weer geregelt door computers.
Of een aggregaat aan gaat bij een stroomstoring. Wordt geregelt door computers.
Zo kan je het doordrijven, niet alles valt onder de afdeling ICT
De logics die de aggregaat aansturen zijn singleboard dingetjes, daar komt menig ICT'er nooit van zijn carrière mee in aanraking.
Die worden in 99% van de gevallen fabrieks-af geïntegreerd in de schakelingen, daar moet je de afdeling ICT echt niet voor hebben, maar eerder de techniscche dienst.

Of is TD dan ook ineens ICT-beheer ?
Of is TD dan ook ineens ICT-beheer ?
In sommige gevallen blijkbaar wel.

Maar de opmerking van grappig bedoelt.
Nee, want als je de TD belt voor een ICTprobleem, komen ze niet verder dan 'zit de stekker er wel in'
dus blijkbaar niet, en is jouw 'grap' totaal onduidelijk
Anoniem: 423815 @wica28 november 2017 18:42
Als ze een kabel raken, is dat geen IT-probleem. En dat heeft het UZA al eens meegemaakt.
Het is gissen naar wat het probleem is maar men moet het sowieso melden in verband met patiënt risico. Al zeker omdat scans niet verstuurd kunnen worden. Ik ben er positief over in ieder geval dat men steeds meer meld in plaats van alles binnenshuis houden. Zal ook wel moeten met de komende wet en regelgeving op Europees niveau.
De systemen op de werkvloer zijn ondertussen weer online heb ik mogen vernemen van het personeel.
Na meer dan 5 uur is het probleem eindelijk opgelost omstreeks 15u40.
Probleem is ondertussen opgelost, en reden van storing is gegeven:
Volgens ZNA was er een hardwareprobleem aan een DNS-server en viel tijdens een poging om dat te verhelpen alle interne communicatie uit. Intussen functioneren de ziekenhuizen weer normaal.

https://www.hln.be/regio/...ties-uitgesteld~a48f5e3d/
Ehhhhh, één DNS server??? Niet twee, drie of vier ??? 8)7
Niet DNS maar DHCP, persberichten waren fout (klepel, klok).
Datzelfde geldt natuurlijk ook voor DHCP in een dergelijke omgeving. Redundancy is niet heel lastig te implementeren op zowel Windows server als Linux. In een "mission critical" omgeving is een failover situatie iets waar je vooraf over nadenkt. Maar goed, dat zal nu alsnog wel gebeuren.
Klopt maar voor DNS is het redelijk simpel en ingeburgerd, voor DHCP iets lastiger en hangt het af van de implementatie. ZNA een beetje kennende zal het wel 100% Windows-based zijn en dan kan je sinds 2012r2 wel een 'hot-standby' configgen, helemaal fail-safe ben je dan nog niet (reservaties lopen niet altijd lekker).
Als er meerdere DNS of DHCP servers staan.en 3 van de 4 werken goed en de ander geeft volkomen verkeerde URLips dan wel verkeerde of al gebruikte IPs uit dan wordt t snel een chaos op een netwerk. Al zo vaak gehoord dat grote netwerken soms dagenlang problemen hadden omdat een willekeurige computer voor DHCPserver was gaan spelen.
Tja, dat is dan toch iets waar je vooraf over nadenkt dat dus NIET elke willekeurige PC voor DHCP server kan spelen. Afdeling segmenteren, failover situatie uitrollen, calamiteiten plannen klaarleggen EN oefenen, etcetera. 't Is geen hobby-bob omgeving hé, als iemand een DHCP pakketje kan installeren zijn er al verschillende fouten gemaakt in zowel de IT omgeving als de netwerk omgeving. Als je als groot professioneel bedrijf - in dit geval ook nog eens met een groot maatschappelijk belang - dagen op zoek bent naar een willekeurige DHCP server zou ik om te beginnen de ICT manager er uit trappen. Zal ik een voorspelling doen? Bezuinigingen op ICT en ICT kennis is hier de grondoorzaak dat er geen failover situatie in place was.
Toch wat relativeren, er zaten geen dagen maar 5u tussen probleem en oplossing. Dat is 4u58 teveel maar toch ook niet zo dramatisch. Overigens, ICT managers in dat soort 'bedrijven' worden niet uit een technische vijver gevist en vliegen bij dat soort van calamiteiten echt niet de laan uit. Dat heeft geen zin. Bezuinigen op kennis zit (helaas) wel dicht bij de waarheid vrees ik. Ik ken dat wereldje nogal goed :X
Maatregelen als segmentering met meerdere DNS'sen of DHCP kosten niet heel veel geld en had het issue veel minder groot gemaakt. Die 5 uur is ook niet het einde inderdaad, maar de imagoschade is enorm, er is toch een aardige exposure geweest inmiddels ...
Anoniem: 636203 28 november 2017 15:32
Waarom doet men zo geheimzinnig over de oorzaak?
Omdat die nog onbekend is, staat letterlijk in het bericht.
maar men is wel ah werk aan een oplossing!?! dus niet weten hoe iets komt, maar wel bezig zijn met de oplossing...(staat beide in het artikel) is best vreemd eigenlijk!
Je kunt toch een probleem oplossen zonder direct te weten wat de oorzaak is. Ze zullen er prioriteit aan geven dat alles straks weer werkt.

Daarnaast kan onderzoeken van het probleem ook deel van de oplossing zijn.
NEE, als je niet weet waardoor een probleem veroorzaakt wordt, kan je wel een pleister plakken..maar daar gaat het achterliggende probleem niet mee weg (slagaderlijke bloeding) er staat gewoon een tegenstrijdigheid in het artikel, en dat maakt het niet duidelijker!
Dat hangt helemaal van het probleem af. Stel dat er een kabel kapot is, dan ga je toch zo snel mogelijk die kabel vervangen en niet eerst uitzoeken waardoor ie kapot is gegaan.
Of misschien is de oorzaak al wel bekend binnen het team wat aan de oplossing werkt, maar geven ze oplossen van het probleem een hogere prioriteit dan met een niet-relevante groep (de gehele buitenwereld) te communiceren over dergelijke details...
Waarom doet men zo geheimzinnig over de oorzaak?
Niet iedereen hoeft alles te weten, als het van belang is dat de buitenwereld het te weten komt, is daar tzt een persbericht

De moderne wereld heeft iedereen het rare idee dat alles en iedereen maar op de hoogte gebracht moet worden.
Wat is dat toch, Ik vind het handig om te weten dat het een probleem heeft ( het is voor ons in de regio één van de uitwijk locaties zouden Breda en Roosendaal een probleem hebben )
Het waarom en hoe boeit me voor geen meter, daar wordt ik niet voor betaald.
Oorzaak is wel degelijk nuttig om te weten.
Stel dat overige ziekenhuizen bepaalde vergelijkbare componenten gebruiken, wellicht kan met het bekend raken van de oorzaak de overige ziekenhuizen een zelfde probleem bespaard worden.

Net als met vliegtuigrampen die zeer uitgebreid onderzocht worden, men moet er iets van leren.
Oorzaak is wel degelijk nuttig om te weten.
Stel dat overige ziekenhuizen bepaalde vergelijkbare componenten gebruiken, wellicht kan met het bekend raken van de oorzaak de overige ziekenhuizen een zelfde probleem bespaard worden.

Net als met vliegtuigrampen die zeer uitgebreid onderzocht worden, men moet er iets van leren.
Maar nu ga jij er van uit dat NIEMAND die info krijgt.
Dat is niet waar, de betreffende onderzoekers zullen vast hun middelen hebben om te overleggen, desnoods met externe bedrijven/collega's

Waar ik op doel is de informatiehonger van de "gewone'' burger, jij en ik hebben daar vooralsnog helemaal niets mee te maken.
Pas als er noodzaak is dat we op de hoogte gebracht worden, kan dat op diverse (al dan niet) openbare manieren.
En dat is precies waar het dus fout gaat.
Als men zelf kan gaan bepalen wat noodzaak is om naar buiten te brengen en wat niet, dan is dat een vorm van censuur.

Wie weet is het wel informatie dat management/directie/leverancier/etc flink geblunderd heeft en dat liever onder het tapijt wil schuiven.

Als men deze informatie openbaar maakt, kunnen personen/bedrijven/etc er mogelijk iets van leren, maar ook op zijn minst op feiten controleren.
Dat houd de boel transparant, wat imho nodig is voor dit soort publieke organisaties.
En dat is precies waar het dus fout gaat.
Als men zelf kan gaan bepalen wat noodzaak is om naar buiten te brengen en wat niet, dan is dat een vorm van censuur.

Wie weet is het wel informatie dat management/directie/leverancier/etc flink geblunderd heeft en dat liever onder het tapijt wil schuiven.

Als men deze informatie openbaar maakt, kunnen personen/bedrijven/etc er mogelijk iets van leren, maar ook op zijn minst op feiten controleren.
Dat houd de boel transparant, wat imho nodig is voor dit soort publieke organisaties.
En wie geeft jou of mij de almachtige wijsheid om dat te controleren dan ?
Iedereen is een expert tegenwoordig, makkelijk van de zijlijn staan schreeuwen zonder consequenties.

911 - Internet was nog niet zo heel 'groot', maar de complottheorieën waren al voorhanden op de dag zelf
MH17 - Idereen wist wat voor raket het was, en dat de vluchtleiding de boel maar had moeten blokkeren
Voetbal, iedereen weet beter wat de trainer had/zou moeten doen
Eurosongfestival, zelfs de teennagels van de regieassistenten was onderwerp van discussie

Ga voor de lol een paar dagen struinen in AWM, IEDEREEN weet het beter, en als de mening je niet aanstaat, ga je er overheen.

Voor controle en borging zijn er specialisten, die krijgen alle informatie wanneer noodzakelijk
Daar is echt tom, piet en harry de twitter/tweaker niet voor noodzakelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.