Microsoft kondigt Surface Precision-muis aan

Microsoft heeft de Surface Precision-muis aangekondigd; een groter model dan de huidige Surface-muis, met meer knoppen. De Precision-uitvoering kan bovendien tot drie computers tegelijk bedienen. Het is een draadloze muis die werkt met bluetooth 4.2.

De Surface Precision-muis is een model voor rechtshandig gebruik. Via bluetooth kan de muis draadloos verbinden, maar hij werkt ook met een usb-kabel. De muis werkt alleen draadloos in combinatie met Windows 10 en 8.1. Bij Windows 7 moet de micro-usb-kabel gebruikt worden. Het gewicht van de muis is 135 gram en de afmetingen zijn 122,6x77,6x43,3mm.

De Surface Precision-muis kan met drie verschillende computers verbonden worden en die allemaal bedienen. Via de muis- en toetsenbordinstellingen in Windows kunnen gebruikers instellen dat de muiscursor van het scherm op de ene computer naar het scherm op de andere computer gaat, net als bij een opstelling van meerdere monitoren. Deze functionaliteit werkt niet in Windows 10 S en ook niet in combinatie met macOS.

Bij het scrollwiel zit een knopje waarmee gebruikers kunnen wisselen tussen scrollen met klikjes of zonder weerstand. Het scrollwiel dient ook als middelste muisknop. Op de zijkant zitten drie knoppen die instelbaar zijn via het Microsoft Mouse and Keyboard Center. Het is mogelijk om per applicatie de functie van de knoppen aan te passen.

Wanneer de muis naar de Benelux komt en wat hij gaat kosten is nog niet bekend. De Amerikaanse adviesprijs is 99 dollar en Microsoft geeft aan dat de Surface Precision Mouse vanaf 9 november te pre-orderen is.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-10-2017 • 18:12

96 Linkedin

Reacties (97)

97
90
45
2
0
28
Wijzig sortering
Vraag me af of de functionaliteit voor het bedienen van meerdere computers tegelijk iets te maken heeft met het Microsoft Garage project "mouse without borders" te maken heeft.

Voor de geïnteresseerden het is gratis alternatief voor Synergy (wat alleen werkt met Windows machines)

[Reactie gewijzigd door BJD1997 op 17 oktober 2017 18:51]

Synergy werkt ook gewoon op Mac en Linux? Ik gebruik het juist omdat het zo goed cross-platform is.

Edit: Oh je bedoelt dat dat Mouse Without Borders alleen voor Windows is..

Overigens lost deze muis het probleem van toetsenbord niet op, en kan je ook niet moeiteloos van het ene naar het andere scherm schuiven alsof ze aan dezelfde computer zitten. Je moet handmatig omschakelen. Dus lang niet zo handig als synergy.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 oktober 2017 19:02]

Klopt ik gebruik Synergy zelf ook maar het programma mouse without borders waar ik op doelde doet hetzelfde maar dan alleen tussen Windows machines ;)

Excuus als het niet duidelijk was.
Ja ik snap het nu, ik was het al aan het aanpassen :)
Logitech heeft toetsenborden die met 3 apparaten kunnen verbinden(oa K810). Misschien heeft Microsoft dus daar de inspiratie opgedaan voor dit product.

Een veelgehoorde klacht op het logitech toetsenbord is dat het niet via usb kan verbinden. Met die info lijkt ms ook wat te hebben gedaan.
Om nog maar te zwijgen dat de MX Master 2 ook "Flow" heeft, de MX Master (1) ook knoppen per applicatie kon instellen en de voorganger daarvan (MX Performance en daarvoor MX Revolution) ook al het knopje in het midden hebben voor de 'free-scroll'.
De MX Master 2 is ook in het wit beschikbaar...

Leuke poging Microsoft
Cool, thx das een handige tool!
En weer een muis die niet voor linkshandigen is.

Edit : en waarom wordt dit omlaaggemod. Dit is ontopic.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 17 oktober 2017 18:57]

Mijn ma stamt nog uit de tijd dat je op school werd geslagen als je linkshandig was. Bij haar is het rechtshandig zijn ingeramd waardoor ik nu tijdens het online gamen met haar een voordeel heb, haar headshots zijn een stuk trager omdat ze tegen haar natuurlijk instincts toch met rechts speelt. Dit is natuurlijk een stom voorbeeld maar hoeveel extra(productie) werk is het voor bedrijven om 5% van hun productie linkshandig te maken...., vooral voor een enorm bedrijf als MS.
Anoniem: 855731
@adje12317 oktober 2017 18:40
Als ze de muis goed ontwerpen is het niet zo heel veel lastiger om ook een linkshandige versie te maken.Uiteraard moet je een gespiegelde matrijs maken maar dat is niet zo heel duur meer tegenwoordig. En 5% van de markt is nog altijd een heel aardig aantal, zeker als de MS concurrenten dit laten liggen.

Ik ben linkshandig, en ik zou er best wel iets extra's voor willen betalen, en ik denk de meesten wel (linkshandigen zijn toch al gewend aan iets minder mainstream producten).
Uiteraard moet je een gespiegelde matrijs maken maar dat is niet zo heel duur meer tegenwoordig. En 5% van de markt is nog altijd een heel aardig aantal, zeker als de MS concurrenten dit laten liggen.
Kosten van een spuitgietmal kunnen redelijk oplopen, afhankelijk van complexiteit van de onderdelen. Nou valt dat voor de gemiddelde muis best wel mee, maar enkele tienduizenden euor's mag je toch wel rekenen voor een extra mal voor body, knoppen, bodem en misschien nog wat interne onderdelen die ook gespiegeld moeten worden omdat ze anders niet in de behuizing passen.

Meeste muizen kosten maar een paar tientjes, dus de winst van de fabricant is niet zo groot. Dan moet de oplage hoog genoeg zijn om de extra kosten terug te verdienen. Als we een aanname doen van 1,50 € winst/unit, dan moet je al snel 15~20.000 linkshandige muizen verkopen om je kosten er uit te halen. Als dat 5 % van de markt is moet je dus een totale oplage van 300 ~ 400.000 hebben om de extra kosten te rechtvaardigen.

Dat valt dus eigenlijk best nog wel mee. Inderdaad raar dat een bedrijg als MS dat grote hoeveelheden muizen produceert hier een kans laat liggen voor meer omzet en winst.
Veel fabrikanten produceren ook nog muizen die symmetrisch zijn. Als ze de aanname doen dat linkshandigen die dan wel kopen, dan kunnen ze zo veel makkelijker hun winst optimaliseren. Gezien de verhouding links/rechts is het ook waarschijnlijker dat een gezin met een computer met één rechtshandige muis kan doen, terwijl met een specifieke linkshandige muis nog een tweede muis voor de rechtshandigen in het gezin aanwezig zou moeten zijn.
Je hebt waarschijnlijk wel gelijk als je stelt dat de meeste linkshandigen (grotendeels noodgedwongen?) gebruik zullen maken van een symetrische muis.

Wat anderen ook al aangeven is dat het inderdaad een kosten/baten plaatje is voor de fabrikanten. Daarbij heb ik nog wel wat zaken over het hoofd gezien zoals bv een CE/FCC en andere markeringen. Dat kan ook enkele duizenden tot misschien wel 10.000 € extra kosten met zich mee brengen. Ook komen er wat extra logistieke kosten kijken, maar dat loopt niet echt in de papieren.

Sommige andere extra zaken die aangehaald worden zijn voor een linkshandige versie van een muis echter niet relevant zoals:
 • Verpakking: Kwestie van slim ontwerp van verpakking en je kunt zowel links als rechtshandige muis in dezelfde verpakking stoppen. Enige voorwaarde is dat je die beslissing aan begin van ontwerp process maakt, anders kom je toch weer voor dubbele kosten te staan. Maar zelfs dan is dat een vrij bepertke kostenpost, gaat om een extra vacuum forming mold voor de clamshell en eventueel gespiegelde stans voor karton. Die zijn veel goeskoper dan de spuitgietmallen voor de muisonderdelen.
 • Software: Niet van toepassing, dezelfde knoppen gebruiken dezelfde aansluitingen en dus dezelfde software triggers, dat ze fysiek gespiegeld zijn doet daar niks aan af
 • Spare parts: Meeste fabrikanten van muizen bieden helemaal geen spare parts aan. Gezien de lage prijs van en muis is dat ook logisch. Logitech bied van de meeste muizen (incl. high end modellen) helemaal geen spare parts aan.
Alles bij elkaar liggen de kosten toch wel iets hoger dan ik had ingeschat. Dus misschien heb je een totale oplage van 500.000 ~ 1.000.000 stuks nodig alvorens het interessant genoeg is om een linkshandige versie van een muis te introduceren.

Aan de andere kant is het zo dat de meeste fabrikanten helemaal geen linkshandige muizen maken, wat dus betekent dat vraag vs. aanbod verhouding scheef zal liggen en je dus mag verwachten dat je relatief meer linkshandige muizen kunt verkopen dan op basis van de verhouding links/rechthandigen in de bevolking.
Ik ben links maar hoef geen linkse muis want het biedt voor mij geen voordeel
Er zal wel degelijk wat werk in de software gestopt moeten worden. De software moet herkennen dat de muis linkshandig is, en daar dan ook de bijbehorende plaatjes en knoppen bij moeten weergeven.
Als je de software niet aanpast, zal hij de linkerknop (onder de wijsvinger) laten zien, terwijl die bij een linkshandige muis juist rechts zit.
Ik ben van mening dat de fabrikanten het zouden kunnen doen, maar het is niet zo eenvoudig/goedkoop als het lijkt. Zoals je al aangaf zijn de mallen niet goedkoop, daarnaast zit je met omstelkosten, afwijkende verpakkingen, door de downstream supply chain na productie zit je met 2 SKU's, wat de handling, opslag en totale kostprijs zeker doet stijgen.

Ik denk dat het gewoon een rekensom is, het aantal te verwachten verkopen is zijn de extra kosten niet waard blijkbaar. Jammer, maar ergens ook begrijpelijk.
Ontwikkelkosten is maar één vd vele facetten van hardware ontwikkeling. Er moeten meerdere SKU's onderhouden worden, afhankelijk van land moet iedere SKU evt eigen goedkeuringen van testinstanties verkrijgen. Daarbij moet documentatie worden aangepast, packaging zal anders worden, evt spareparts danwel replacements moet je ruimte voor inkopen bij een logistiek partner en foutkans in support organisatie (zowel soft- als hardware) gaat omhoog (lees: meer kosten).

Een gemiddelde Ali/BG/DX muis heeft geen type-goedkeuring (CE != CE), laat staan een support organisatie of een vangnet mochten de Li-ion's in je hand beginnen te smelten :+
Je vergeet even het ontwikkel proces en de distributie aanpassingen.
Het nieuwe product (dat is het eigenlijk) moet ook engineert worden, de verpakking moet eventueel aangepast worden. En in het hele systeem moet er een nieuw artikel ingevoerd worden. Dit gaat zover dat het hele distributie systeem dit artikel herkent en de juiste omschrijving weergeeft. Inclusief het systeem bij de distributeurs (importeurs maar ook de webwinkels b.v.).

[Reactie gewijzigd door cruysen op 18 oktober 2017 00:30]

Veel linkshandingen gebruiken stiekem ook de muis zoals een rechtshandig persoon.

Uiteraard niet allemaal, maar men die het beheerst heeft een vele malen verfijnde motoriek. Dus je moet er ook weer rekening mee houden dat niet alle linkshandigen een linkshandige muis willen :-).

bron: omgeving
Deze linkshandige gebruikt al jaren een rechtshandige Mx Master met zijn rechterhand en zou echt niet kunnen werken met een muis zijn linkerhand.

Maar er is genoeg markt voor een linkshandige muis, dat ik inderdaad niet zo goed snap waarom ze zo schaars blijven.
Ik ben linkshandig voor praktisch alles behalve sommige sporten en de muis dus voor mij is dit geen probleem maar snap wel dat het voor sommigen lastig is.

Ik schrijf links dus daarmee.
5% is veel, maar het gaat dan ook om voorraad aanhouden voor de winkels bijvoorbeeld. En dan wordt het toch al een duur product.
En 5% van de markt is nog altijd een heel aardig aantal, zeker als de MS concurrenten dit laten liggen.
Met excuses, maar geen enkele fabrikant zal een aparte versie van een product maken om 5% meer te verkopen en geen enkele Mediamarkt zal een product in stock nemen dat 15% (gebruikers die echt een links handig product willen) van de rechtshandige versie verkoopt. De overhead is gewoon te groot. Van administratie tot aan verzending, je voegt allemaal kosten toe die je veel beter kan investeren in een product dat niet slechts 15% van de mensheid bereikt.

Grof gezegd, het zal Microsoft aan de bibs oxideren dat jij linkshandig bent. Voor dit soort niche producten moet je vrijwel altijd bij een niche fabrikant zijn en de hoofdprijs betalen. Of op alibaba, daar vind je linkshandige aardappelschillers tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 17 oktober 2017 19:25]

Zoals dit soort muizen ergonomisch gemaakt zijn, kun je ze alleen voor OF rechtshandigen OF linkshandigen maken, niet voor beide. En dan is de keuze makkelijk gemaakt als maar een in verhouding klein deel linkshandig is.
Linkshandigen zijn ook nog is vaker creatiever :)
Een zeer interessant onderzoek! Het onderzoek wees uit dat de voorkeur voor linkshandigheid en linksbenigheid ook in de hersenen geld. Waar de linker hersenhelft wat meer verantwoordelijkheid draagt bij creative dingen verklaard dat de resultaten van het onderzoek
Was het niet zo dat linkshandige de rechter hersenhelft gebruikten?
Dat kan ook komen omdat ze hun hele leven gedwongen worden creatief met de reachtshandige wereld om te gaan. Daardoor ontwikkeld het oplossingen verzinnen deel in het brein zich beter.
Daar is bij lange na niet iedereen het mee eens. Er zijn veel onderzoeken op dit gebied geweest, maar de resultaten zijn nogal gespreid. De meeste onderzoeken waren niet in staat significante verschillen aan te tonen. Sommige zeggen dat linkshandigen creatiever of zelfs intelligenter zijn en weer andere claimen juist dat rechtshandigen intelligenter zijn. En dan heb je nog studies die claimen dat ambidexter mensen juist het meest creatief en empatisch zijn.
Ik ben zelf ook volledig linkshandig. Schrijven, eten, tennis, gitaar, maar muizen doe ik toch echt met mijn rechterhand, en ondervindt daar geen enkele hinder bij. In het verleden toch aardig wat potjes COD als eerste geëindigd ook! Dus een kwestie van jezelf gewoon aanwennen lijkt me zo.
Omdat het maar 5% is is dat niet heel lonend in een productielijn kan ik je vertellen
De Amerikanen hanteren de 80/20 regel in alles. Linkshandig is dus niet interessant.
Het is niet winstgevend...
Ja ik begrijp het ook niet, waarom ze niet een linkshandige variant maken.

[Reactie gewijzigd door vlahonda op 17 oktober 2017 18:39]

Waarschijnlijk omdat de links-rechts verhouding wereldwijd 10-90 is.
Onzin argument. Kijk de magic mouse van Apple; oriëntatie onafhankelijk.
Daarom is dat ook zo'n klote / niet-ergonomische muis... hij is perfect symmetrisch...

...en vertel eens eerlijk? Zijn de linker- en rechterhand symmetrisch of elkaars gespiegelde evenbeeld (genetische mutaties daargelaten)... die magic mouse is de hel voor je hand / spieren / pezen bij professioneel gebruik.

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 17 oktober 2017 21:38]

Mwoah ik gebruik de Magic Mouse al bijna 6 jaar naar volle tevredenheid als Digital Designer dus jouw vlieger gaat niet voor iedereen op.
Dan heb je mazzel (of ik pech).

Zo'n ergonomisch ding was - letterlijk - een uitkomst voor mij.

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 17 oktober 2017 21:38]

Kan zijn dat je m fijn vindt, maar dat maakt m nog niet ergonomisch. Kwestie van tijd tot het pijn gaat doen.
Dat betwijfel ik. Ergonomisch betekent niet automatisch dat het de vorm van je hand moet volgen.
Als je kijkt naar wat een ergonomische muis inhoudt, doet de magic mouse bijna alles fout.

Hij is veel te laag, veel te plat, en de scrollbeweging die je maakt is ook niet bepaald bevorderlijk, en om je rechtermuisknop te gebruiken, moet je je wijsvinger optillen (ook niet erg goed om elke keer te doen), en het ondersteunt de hand niet.

Ergonomisch betekent niet "ik vind m fijn", ergonomisch betekent "Is ontworpen om zo weinig mogelijk stress te veroorzaken op de hand waarmee je het apparaat gebruikt"

Het kan best zijn dat je met 6 jaar die muis gebruiken nergens last van hebt, maar het is niet een kwestie van òf, maar een kwestie van wanneer je last gaat krijgen van de magic mouse.
Een muis die universeel links- en rechtshandig is is in de regel plat, platte muizen zijn niet ergonomisch omdat je je pols naar binnen moet draaien om je hand plat te leggen. Als je je hand voor je houdt zonder deze te draaien wijst je duim omhoog. Goede ergonomische muizen laten je hand zoveel mogelijk in die positie. Platte muizen doen dat niet. Vroeg of laat ga je daar wel last van krijgen, dus alvast succes met je toekomstige muisarm. Kan je verzekeren dat het geen pretje is.
Dat is nu net de clue van de Magic Mouse; je legt je hand er niet plat op...
Het ziet er vooral uit als een wat oudere Logitech-muis uit de MX-serie. Maar dan zonder kleur/decoratie. Overigens gaat er wat mij betreft niks boven de ergonomie van de MX-serie, wat "conventionele" muizen betreft Hoe dan ook, één muis voor drie apparaten. Dan valt de prijs best mee. Het is niet dat het meteen iets als Synergy vervangt, maar als je geregeld met je laptop van meeting naar meeting moet, of ook een gewone PC op kantoor hebt en dan ook nog thuis met het ding wil werken met je eigen PC, heb je nu aan één muis voldoende.

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 17 oktober 2017 18:22]

De Logitech MX Anywhere 2 doet hij me aan denken, en die gebruik ik momenteel :)

Fijn muisje wat je overal gemakkelijk mee kan nemen. Bluetooth werkt totnutoe altijd perfect, en opladen gaat gemakkelijk via micro-usb.
Dus het is geeneens een standaard HID profiel waar deze muis op kan terugvallen als de "geavanceerde" Windows 8.1 / 10 driver niet is geïnstalleerd.

Nee, dat vind ik te beperkend.
Daar ben ik het met je eens, zelfs een simple Bluetooth muisje van een paar euro werkt gewoon op elke windows als een muis, dus waarom deze $99 kostende muis dan ineens niet.
ziet er uit als een MX muis van Logitech. En dat is een bijzonder groot compliment.

Sinds de MX1000 is de MX serie van Logitech in mijn ogen de beste serie ooit gemaakt.
'Deze functionaliteit werkt niet in Windows 10 S en ook niet in combinatie met macOS X.'
Spijtig, en zolang het toetsenbord niet hetzelfde kan, hou ik het nog maar even bij Synergy...
Wanneer brengt MS eens een precision trackpad uit voor PC. Echt een gat in de markt op dit moment. |:(
Klinkt als een iets minder uitgebreide uitvoering van de Logitech MX Master. Toch heb ik liever een MX Master, want de software is uitgebreider en diepgaander. Plus je hebt het scrolwiel op de zijkant.
Maar helaas niet in zwart, dus geen optie (net zoals ze tegenwoordig ook geen zwarte surface tablets meer hebben). Dat grijs/wit/zilver vind ik echt niet om aan te zien.
vooral als je deze in de industrie moet gebruiken. Wit wordt zo snel vuil/vaal.
Anoniem: 455617
@cruysen18 oktober 2017 04:41
spuitbus? :+
Kan ie ook met Windows RT 8.1?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee