Ubuntu-gebruikers kunnen wellicht favoriete software gaan installeren bij set-up

Canonical onderzoekt de mogelijkheid dat gebruikers bij de set-up hun favoriete applicaties voor bijvoorbeeld browsen, mailen en muziek afspelen kiezen, waarna Ubuntu die installeert. Dat is een van de conclusies die de organisatie verbindt aan een enquête over favoriete apps van gebruikers.

Bij de set-up komen dan lijstjes voorbij met populaire programma's voor veelgebruikte functies en Ubuntu zou die dan als onderdeel van de set-up kunnen installeren, zo heeft Canonical bedacht. Het is nog onbekend of de mogelijkheid er echt zal komen.

Canonical heeft 15.000 ingevulde vragenlijsten ontvangen over de favoriete programma's van gebruikers. In veel categorieën waren er duidelijke winnaars. De favoriete browser bleek Firefox en voor mail willen veel gebruikers Thunderbird. VLC heeft de voorkeur voor het afspelen van muziek en video. Voor kantoorsoftware koos een grote meerderheid van de stemmers voor LibreOffice.

Bij sommige categorieën bleek het spannender. Zo kregen Gnome Calendar en Thunderbird bijna evenveel stemmen. Canonical wil de programma's gaan toevoegen vanaf de eerstkomende versie met lange ondersteuning. De volgende lts-variant van Ubuntu zal 18.04 zijn en verschijnt dus in april volgend jaar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-09-2017 • 14:14

65 Linkedin

Submitter: letatcest

Reacties (65)

65
64
25
0
0
22
Wijzig sortering
Enerzijds is het positief dat je deze keuze hebt, bespaart je weer een paar minuten na de install om een paar programma's te swappen. Anderzijds maakt dit het testen van een ubuntu installatie moeilijker omdat je meer diverse paden moet doorlopen om elke 'install' te testen.
Nope, die software wordt toch al getest voor het de repo in gaat. Er is geen verschil met tijdens installatie erbij hengelen of post-install aanklikken/apt-install-en.
Dat klopt, maar soms zijn er tijdens de setup enkele libraries/env variables die nog niet correct gezet zijn en zo invloed kunnen hebben op het installeren van packages. Het kan dus zijn dat het installeren van een bepaalde module slechts werkt wanneer de installatie en setup van het volledige systeem compleet is.

Ik ben zelf een QA Engineer en test regelmatig het installeren/configureren van software en soms kunnen kleine veranderingen in de volgorde (van het installeren van componenten) een grote invloed hebben op de stabiliteit v/h product.
"Het kan dus zijn dat het installeren van een bepaalde module slechts werkt wanneer de installatie en setup van het volledige systeem compleet is."

Is het installatiebestand dan niet wel heel erg slecht? Je gebruikt dan toch gewoon een chroot na installatie van het basissysteem om de extra's tijdens installatie erbij te installeren net zoals een normale .deb?
Dat klopt, maar soms zijn er tijdens de setup enkele libraries/env variables die nog niet correct gezet zijn en zo invloed kunnen hebben op het installeren van packages. Het kan dus zijn dat het installeren van een bepaalde module slechts werkt wanneer de installatie en setup van het volledige systeem compleet is.

Ik ben zelf een QA Engineer en test regelmatig het installeren/configureren van software en soms kunnen kleine veranderingen in de volgorde (van het installeren van componenten) een grote invloed hebben op de stabiliteit v/h product.
In theorie heb je gelijk, in praktijk maak ik me daar weinig zorgen over, onder Debian/Ubuntu is dat al zo lang zo goed geregeld dat niemand er ooit over nadenkt. De echte installer is minimaal, alles wat daarna komt is het reguliere pakketbeheer. Of je dat nu direct aansluitend aan de installer uitvoert,of nog even wacht maakt niet uit. Ik weet niet of Ubuntu Desktop het ook doet, lang geleden dat ik dat heb geinstalleerd, maar op mijn werk rebooten we zelfs niet na een installatie. Als de installer klaar is, dan is het ook echt klaar.
Dat klopt, maar soms zijn er tijdens de setup enkele libraries/env variables die nog niet correct gezet zijn en zo invloed kunnen hebben op het installeren van packages.
Ik denk dat snap-packages daarbij zouden helpen
Mij lijkt het juist beter om zoveel mogelijk uit de installer te trekken en deze eventueel na installatie aan te bieden en te downloaden uit het software center. Dit maakt de installer kleiner en eenvoudiger en zo kan de eenvoud van het installeren van veel gebruikte software worden behouden.
Vroegâh kon je bij debian en dergelijke aan het einde tot op het detail selecteren wat je geïnstalleerd wilde hebben. Ik herinner mij dat je eerst een selectie kon maken uit bundels en daarna iets zoals `aptitude` wordt opgestart waar de bundels (virtual packages in aptitude) geselecteerd waren en je nog detail selecties kon maken. Uiteindelijk kreeg je het systeem 'in 1 keer' geïnstalleerd zoals je wenst.

Volgens mij zitten dergelijke mogelijkheden nog wel in de 'server' en 'alternative' installatie bundels.
Dat is nog steeds zo, volgens mij. Je kunt dit achteraf nog oproepen door 'tasksel' te draaien, of door met de hand een van de vele task-* packages te installeren.
Bij installatie zet ik meestal een zo kaal mogelijk systeem neer en gebruik tasksel daarna om een desktop te installeren.
Waarschijnlijk gaat dit via een post install tooltje, zoals gnome-initial-setup.
Mooi initiatief. Het zou ook mooi zijn als je bepaalde packages ook tijdens installatie al zou kunnen uitvinken. Ubuntu heeft soms namelijk best een footprint ook al gebruik je een aanzienlijk deel van de software niet altijd.
zijn diverse mogelijkheden hiervoor;
a. minimale installatie uitvoeren - achteraf paketten toekennen (minimale footprint)
b. preseed gebruiken - defineer de installatie/instellingen/paketten vooraf
c. lekker debian installeren :+
Uiteraard is het allang mogelijk, net als hele packages deïnstalleren na installatie. Nadeel is vaak dat je meestal een alternatieve CD/DVD nodig hebt die geen Live omgeving er bij in heeft zitten. Ik vind de combinatie van een eventueel rescue-systeem + installatiemogelijkheden al jaren ideaal aan de meeste Linux-distributie-installatiemediums.
Je kan allang kiezen welke 'handige' software je wil installeren bij de oude installer (die nog bij de serverdistributie wordt gebruikt) Weinig nieuws?
Dat kan inderdaad ook bij de net-installer. Dan kun je ook meteen kiezen welke desktop je wilt installeren. Wel is het zo dat als je dan bijvoorbeeld Gnome kiest dat Firefox en LibreOffice al automatisch mee geïnstalleerd worden. Wellicht kun je met de nieuwe installer dan ook kiezen om deze programma's NIET te installeren.
Dit gaat over de grafische installer van Ubuntu Desktop. Niet server. Een desktop gebruiker hoeft geen mailserver,DNS server of samba file share te installeren bij een installatie van Ubuntu Desktop.

En een server hoeft geen grafische applicatie te hebben zoals een browser of mail client.

[Reactie gewijzigd door Zenety op 21 september 2017 14:19]

Bij de desktop versie is het ook allang mogelijk om bepaalde software wel of niet te installeren.
Desktop gebruikers gebruiken geen Ubuntu :+
Klopt ik heb alleen laptops met Ubuntu gebruikt. :+

Maar even serieus, het is eindelijk eens wat vooruitgang. Ik bedoel hoe moeilijk kan het zijn dat je je eigen OS naar smaak kan instellen? Bij OpenSuSe kon je al je eigen image maken via de browser.
Desktop gebruikers gebruiken geen Ubuntu :+
Ik run al zo'n 10 jaar Ubuntu op mn desktop. :-)

Heb overigens wel net een Purism Librem 13 besteld, dus binnenkort wellicht over op "PureOS" (wat gewoon Debian is met een paar plugins)
M.i. niet zo nodig. Direct na install kun je met een simpele apt-get regel je favoriete spullen installeren.
Ik heb dat ook niet nodig. Direct na install programmeer ik mijn favoriete programmas. In assembly.
Pft assembly, ik schrijf handmatig opcodes naar de processor ipv een OS te installeren
Ik weet dat humor niet zo gewaardeerd wordt op tweakers, maar ik heb hartelijk gelachen om deze paar berichten.

OT: Alhoewel niet zo enorm boeiend ben ik vooral blij dat nu ze zijn gestopt met die Unity8-onzin, ze weer tijd hebben voor het verbeteren van de user experience met dit soort tweaks. Ook mooi dat ze de het hele Ubuntu Unity met Gnome gewoon bijna hetzelfde kunnen laten werken (muv de HUD). Dat betekent toch wel dat ze al die jaren aan iets bouwden wat al lang bestond.

Ik heb overigens destijds wel een Ubuntu Touch tablet gekocht. Tot mijn spijt was het product het verschepen niet waard. Ze hebben gewoon veel te veel hooi op hun vork genomen met Unity8, Ubuntu Touch en Mir, en dat is ze opgebroken.

Ik support het idee van écht linux op mijn telefoon trouwens nog steeds. Ik steun nu ook de Librem 5 campaign en ik hoop dat iedereen hier hetzelfde zal doen.. (schaamteloze reclame voor de goede zaak :-) )
Je hebt sarcasme en humor, 1 van de twee wordt vaak erg letterlijk genomen door bepaalde soort mensen die je vooral in de ict tegen komt :X
tof toestel en filosofie, maar ..... 2019!! komt ie pas op de markt
Klopt, da's redelijk lang wachten, en $600 is ook niet niks. Maar je doet wat om trouw te zijn aan je eigen principes.. :-)
had graag opvolger van de N900/N950 gezien (qwerty!!!) voor een "linux phone" snap ik echt niet dat er geen toetsenbord op zit (voor ssh e.d.) vanwege dat gemis, koop ik m niet.
Ik weet niet precies wat Linux met een toetsenbord te maken heeft. Je kan natuurlijk prima ssh'en met een onscreen toetsenbord (doe ik regelmatig met mijn Android foon).

Deze foon is natuurlijk ook niet perfect voor mijn behoeften, maar ik steun gewoon een project wat de potentie heeft om een echte linux telefoon op de markt te zetten. Maar als je qwerty belangrijker vind dan het OS, dan ben jij niet de doelgroep en zou ik gewoon voor een Android gaan.
njah, linux beheer van bakkies verloopt 90% van de gevallen via ssh

en pipes, brackets en andere afwijkende karakters wilt, is dat gewoon ruk via onscreen keyboard (lever je ook nog eens groot deel van effectieve werkruimte in)

beheer van bakkies gaat gewoon vele male productiever met dedicated keyboard. zou graag weer linux phone gebruiken, maar zolang er geen qwerty op zit :N
Mijn vrouw heeft een TOHKBD voor haar Jolla.

Maar eigenlijk vraag ik me dan af of een apart bluetooth-toetsenbordje o.i.d. niet handiger is? (Minder priegelig.)
Amateur... ik kras de nullen en eenen direct op de HDD.
Ponskaarten is het summum, dat zou je toch moeten weten.
Als ik mijn moeder hoor over postkaarten (inmiddels 80 jaren oud) dan waren postkaarten niet echt het summum. Het was monnikenwerk. Als ik zie hoe veel makkelijker het gaat met haar iPad en Laptop (op Windows) en dat ze mensen nog les geeft met iPad gebruik dan is het summum dus gewoon de moderne techniek.
https://qph.ec.quoracdn.n...19fe892101864459a7d02af-c

Edit: Ik mis +1 grappig nog steeds ;(

[Reactie gewijzigd door teek2 op 21 september 2017 15:28]

Soms ligt grappig en geschiedenis niet ver van elkaar af.
Bitch, ik schreeuw modem-achtige geluiden de microphone in om mijn computer direct opdrachten te geven.
Pft assembly, ik schrijf handmatig opcodes naar de processor ipv een OS te installeren
pffft opcodes schrijven .... ik zit met een paar draadjes op de cpu-socket 1'en en 0"en door te sturen op de cpu, ik 'krijg dan ook feedback via een ander kabeltje met 1 en 0..; het duurt wel ff vooraleer je zo een mailprog hebt bijelkaar geknutseld en een mailtje verzonden krijgt hoor :)
Ik gebruik ubuntu niet zo vaak (dotnet ontwikkelaar) maar sinds dotnet core en node projecten werk vind ik het soms leuk om op ubuntu te werken. bij eerste installatie moet ik zeggen behoorlijk bloated en mozilla oriented te vinden. Wie heeft er nu een mail app (thunderbird) nog per se nodig? daar heb je toch een browse voor?
Ik snap inderdaad niet waarom ze niet al deze apps verwijderen van installatie en idd via apt-get optioneel binnen slepen (thunderbird, libre office etc). evt met een popupje of je ze wilt installeren. Tja waarschijnlijk proberen ze alles aan te doen om een OS te worden voor de 'gewone' consument.

Daarnaast ben ik blij dat ze in de toekomst over stappen naar gnome als basis ui/skin, want dit is het eerste wat ik aanpaste nadat ik ubunu geïnstalleerd had.
Ik ben het wel met je eens maar ik denk dat het deels legacy is en deels dat je nu iemand een CD/USB kan geven en dan echt een compleet pakket kan instaleren waar je meteen mee aan de slag kan (direct emailen ipv eerst meerdere MBs downloaden, wat op sommige plekken in de wereld nog wel een issue is.)
Het grappige is dat ik een netinstall gebruik, maar Thunderbird is wel iets wat ik heb geïnstalleerd.

Bij de LiveCD/USB ga ik eerder voor GParted en dat soort dingen.
Mail in een browser is wel zo handig. Weten Google en Facebook ook gelijk wat er speelt.
Ben nogal van het distrohoppen en draai zelf na installatie een script wat alles voor me verwijderd (hexchat, thunderbird) , installeert (tlp, VLC, gimp, etc) en update. Incl. PPAs etc etc. Dan ben ik binnen een paar minuten weer up and running. Paar regels in een sh script en gaan.
Zou je toevallig een paste van jouw script willen delen? Ik zou daar wel in geïnteresseerd zijn als basis voor een eigen script.
Dat is niet zo moeilijk. Gewoon een zwik apt- commando's achter elkaar.

Bijvoorbeeld

apt --yes --force-yes upgrade && apt --yes --force-yes update
apt --yes --force-yes autoremove
apt-get --yes --force-yes install nettools
....
....
snap install libreoffice
.....
wget -url...... ¦ bash -s
.....
.....

Wegschrijven als een ".sh" bestand, execute rechten en dan met sudo uitvoeren :)

Niet zo moelijk alleen wel zonder flutafhandeling, Maar desnoods alles een log bestand in om te zien waar het fout gaat. Zelf doe ik dat wel en dan in ander shell window met tail alles controleren en eventueel grep op errors.
Zoiets had ik gemaakt op mijn eerste baan voor mijn collega's.
Script om de de ontwikkelomgeving inclusief LAMP-stack op te zetten
Soort voorloper van docker 8-)
Script lijkt me nogal een groot woord toch? :)

sudo apt remove hoef-ik-niet deze-ook-niet
sudo apt install ik-wil deze-ook

Leuke PPA's is natuurlijk wat lastiger te vinden.
Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar gewoon iets simpels zoals hieronder of zoals door de anderen al genoemd.

#!/bin/bash

#First remove stuff
sudo apt -y remove hexchat thunderbird

#Add PPA's
sudo add-apt-repository -y ppa:papirus/papirus
sudo add-apt-repository -y ppa:nextcloud-devs/client

#Update sources & upgrade system
sudo apt -y update && sudo apt -y upgrade

#Install apps
sudo apt install -y tlp tlp-rdw inkscape blender numix-gtk-theme virtualbox virtualbox-ext-pack virtualbox-guest-additions-iso calibre vlc gimp brasero easytag p7zip filezilla papirus-icon-theme nextcloud-client nextcloud-client-caja

#Install DEBs (mochten er dependencies missen, dan lost de 2e regel dat automatisch op)
sudo dpkg -i ~/Downloads/Install/*.deb
sudo apt -y install -f

#Cleanup
sudo apt -y autoremove

[Reactie gewijzigd door Patrick op 21 september 2017 16:04]

Het grappige is dat ik Hexchat en Thunderbird juist installeer op mijn Debian netinstall. :)
Of gewoon je laptop in pxe boot mode zetten, OS naar smaak installeren en een Ansible playbook runnen.
Zoals thuis (of op het werk met Altiris). Keuze voor Windows of Linux boot image en dan gaat alles vanzelf. :) PXE rules....
Ik moet zeggen dat ik eigenlijk niet echt kan wachten tot 18.04 er is. De 17.10 versie die nu oktober gaat uitkomen bied al veel vernieuwingen zoals hardware versnelde video playback. Dat Ubuntu pro-actief de resultaten van de survey gaat gebruiken is fijn om te horen.
benieuwd of de Ubuntu smaakjes zoals Mate (mijn favo versie) dit mee overnemen.
mooi initiatief!
Zou Windows ook moeten doen... kun je die irritante IE negeren en gelijk (b.v.) chrome of firefox als native browser..
Waarom heeft Ubuntu eigelijk geen appstore zoals Microsoft, Google of Apple. Dan kan je gewoon kiezen wat je installeert.

Aan de andere kant heb ik voor Ubuntu en Debian en CentOS gewoon een Script die alles installeert wat ik wil en weg gooit wat ik niet nodig heb. Ondanks de Powershell initiatieven die dit onder Windows mogelijk maken kan Microsoft hier nog wat van leren. Wat zou ik graag onder Windows install-application - name 'Firefox 64bit','Microsoft Office Pro',....... willen doen.
Heeft het wel, of in ieder geval iets wat daarop moet lijken. Maar in een hoop gevallen zul je toch beter je software zoeken op webpagina's van de uitgever.

Verwacht i.i.g. niet het niveau van de play store of app store.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 603170 op 21 september 2017 16:03]

Waarom heeft Ubuntu eigelijk geen appstore zoals Microsoft, Google of Apple. Dan kan je gewoon kiezen wat je installeert.
Dat is het hele idee van Ubuntu, de makers van Ubuntu kiezen voor mensen die zelf niet willen/kunnen kiezen. Als je zelf wil kiezen moet je Debian hebben.

Op zich heeft Linux natuurlijk al lang een app-store. apt-get is er al sinds de jaren 90 en dat is het grote voorbeeld geweest voor al die appstores. Grafische front-endjes zijn er ook al tijden, maar dat komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer.
Ubuntu komt met GNOME Software. Daarvoor hadden ze al Ubuntu software center (7 jaar geleden), en daarvoor bestond dus al jaren Synaptic (15 jaar geleden), de app-store avant la lettre. Het installatiegemak onder Debian systemen was jarenlang veel beter dan Windows (Mac's 'oude manier' sleep de App naar Applicaties was op zich ook niet zeer complex).

[Reactie gewijzigd door :murb: op 21 september 2017 16:41]

Ubuntu heeft al sinds de eerste versie een "app store", het heet alleen "software center", daar kon je vroeger ook apps kopen, nu willen ze dat via Snaps (niet meer uniek voor Ubuntu en all dependencies zitten erbij ingepakt) gaan doen: https://askubuntu.com/que...y-apps-being-discontinued.

Ik vind je vraag wel grappig: "Waarom heeft Ubuntu eigelijk geen appstore zoals Microsoft, Google of Apple. Dan kan je gewoon kiezen wat je installeert." Ik heb me namelijk sinds ik Linux ben gaan gebruiken in 2003 altijd al afgevraagd waarom Windows en Apple geen software center hadden :)
Probleem met Linux is dat het niet intuïtief is. Om eerlijk te zijn draai ik zelf alleen maar Linux zonder GUI omdat ik al jaren geleden ben afgeketst of Linux als Desktop. Probleem is dat Linux GUI is ontworpen vanuit de gedachte van een Programmeur en niet vanuit de gedachte van een gebruiker die geen programmeur is. Je ziet dat in alles terug. Voor de gewone gebruiker schermen met 300 opties en selectie mogelijkheden, je hebt voor bepaalde zaken 30 verschillende applicaties nodig en kies je voor een andere Window manager dan is het allemaal weer anders. Daarom gaat Linux op de desktop nooit een succes worden. Als voorbeeld uit het verleden, ik weet niet hoe het nu is, maar wilde je een gebruiker de internationale opties laten aanpassen moest er voor de tijdzone, toetsenbord layout, toetsenbord language, en andere settings 4 verschillende apps doorgewerkt worden. In plaats van 1 schermpje met taal, toetsenbord indeling, toetsenbord talen en notatie opties. Zoals ik zei, ik gebruik geen GUI onder Linux, dus weet niet hoe het nu is.

Nu weer op "Software center" terug te komen, het enige wat ik ken is 3 verschillende software/package managers onder de GUI die voor een basis gebruiker onbruikbaar zijn. Ooit gewaagd om iemand op Linux over te zetten en eerste vraag was, ik heb om op te ruimen dependencies opgeruimd want die gebruik ik niet, maar nu krijg ik bij alles foutmeldingen.... Was niet eens begonnen aan uitleggen en heb er naar Windows voor die goede jongen op gegooid. Linux moet eens uit gaan van de "leek gebruiker" en simpel zijn in gebruik en configuratie.
Uit echt elke opmerking die je maakt merk je dat je Linux inderdaad al jaren niet meer hebt geprobeerd. Dependencies menagen is een issue uit het verleden, tijdzone en keyboard lay-out wordt automatisch goed gezet, Gnome staat er juist bekend om dat ze te veel config opties wegdoen (en als je dat haat kies je KDE). Ik raad je sterk aan nog eens Ubuntu te installeren (misschien even wachten nog want ze zitten wel net in een overgang zoals Windows 7-8-10 en 17.10/18.04 zal de richting voor de komende jaren aanwijzen.

En Windows is ook niet intuïtief, jij bent het gewend, dat is iets anders. Een iPad is intuïtief met touch en grote iconen. Jij noemt een traditioneel desktop paradigma intuïtief omdat je er mee opgegroeid bent. Maar probeer dan eens Ubuntu Budgie, dat is aardig Windows-achtig.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 24 september 2017 09:24]

Ik heb 2 machines met Ubuntu Server 16.04.3 LTS hier draaien, maar zonder GUI :-) Als ik een GUI wil neem ik Windows :) Behalve als server dan alleen maar core als het kan. Overigens ook DebIan (8 Jessie), CentOS (7) en FreeBSD (11.0 p1) machines hier :)

Dus Linux is iets wat ik omarm :)

Overigens waarom zo veel Linux machines, heel simpel, om te testen :)

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 24 september 2017 10:34]

Over GUI-smaken valt niet te twisten ;)
tjonge jonge zeg... is het zo moeilijk om zelf de app-installer op te starten en daarna een paar vinkjes aan te zetten ?
hmm, enigzins een vooruitgang, maar kunnen we dan ook vanuit bepaalde ppa's gaan downloaden? Zoals Java, Ansible, Sublime Text, ...
Hopelijk gaat dat straks allemaal via Snaps en zeggen we gedag tegen ppa's (https://snapcraft.io/)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee