Xiaomi brengt Mi A1 uit binnen Android One-programma van Google

Google heeft bekendgemaakt dat meer fabrikanten smartphones gaan maken binnen het Android One-programma. Dat houdt in dat de telefoons stock Android draaien. Xiaomi heeft zijn eerste model aangekondigd, de Mi A1, een midrange toestel met dubbele camera.

Google presenteert de Mi A1 op zijn eigen blog en Xiaomi hield tegelijkertijd een evenement in India. De Xiaomi Mi A1 heeft een Snapdragon 625-soc, een 3080mAh-accu en een 5,5"-lcd met een resolutie van 1920x1080 pixels. De dubbele camera aan de achterkant gebruikt een vergelijkbare implementatie als die van de iPhone 7 en Galaxy Note 8; de tweede camera heeft een langer brandpunt voor 'optische zoom'. Beide camera's hebben een 12-megapixelsensor en pixels van 1,25µm.

Het toestel heeft een metalen behuizing en het scherm is afgewerkt met Gorilla Glass. Een vingerafdrukscanner zit aan de achterkant. Als de telefoon uitkomt staat er Android 7 op, maar voor het eind van het jaar moet de Mi A1 voorzien zijn van Android 8. Ook zegt Xiaomi dat het toestel volgend jaar als een van de eerste smartphones 'Android P' krijgt.

Xiaomi mikt met de Mi A1 met name op de markt in India, maar gaat het toestel ook in een aantal Europese landen verkopen, voornamelijk in Oost-Europa, zoals in Polen, Bulgarije en Griekenland. In de Benelux verkoopt Xiaomi nog geen smartphones. De Chinese fabrikant heeft alleen de adviesprijs voor India bekendgemaakt, dat is 14.999 roepies voor een versie met 4GB ram en 64GB opslagruimte. Omgerekend is dat ongeveer 196 euro, maar vermoedelijk is de europrijs hoger vanwege belastingen. Vanaf 12 september moet het toestel beschikbaar zijn.

Het Android One-programma van Google bestaat sinds 2014 en was aanvankelijk bedoeld voor goedkope smartphones. Google merkt op dat veel gebruikers het idee van een schone Android-installatie wel zien zitten en zegt daarom met meer partners samen te werken voor het uitbrengen van Android One-telefoons. Google belooft twee jaar lang updates van het besturingssysteem en drie jaar lang beveiligingsupdates. Dat is dezelfde periode als de zoekgigant aanhoudt voor zijn eigen Nexus- en Pixel-telefoons.

Naast eerder uitgebrachte smartphones zoals GM5 en GM6 van het Turkse General Mobile en verschillende toestellen voor de Japanse markt, is de Xiaomi Mi A1 vooralsnog het enige nieuwe toestel dat is aangekondigd. Welke fabrikanten er nog meer met Android One-smartphones komen is nog niet bekend.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-09-2017 • 10:52

120 Linkedin

Submitter: jeka

Reacties (120)

120
119
73
2
1
39
Wijzig sortering
Volgens de presentatie en overzicht op de Xiaomi website en Flipkart heeft de telefoon in ieder geval de volgende specs:
OS: Android 7.1.2 (Android One)
Processor: Snapdragon 625
Scherm: 5,5" full HD
Ram: 4GB
Opslag: 64GB eMMC, uitbreidbaar met microSD tot 2TB
Sensoren: IR blaster, vingerafdrukscanner, Licht sensor, Nabijheidssensor, Kompass, Versnellingsmeter, Gyroscope, Hall Sensor
Accu: 3080 mAh
Aansluitingen: Type-C, 3.5mm
Camera back: Dual 12MP Wide-angle + telephoto, 1,25um, 2x optische zoom, 10x digitale zoom, f/2.2 / f/2.6, PDAF
Camera front: 5 MP, f/2.0, 1,12um
Connectiviteit: Bluetooth 4.2, Wifi 802.11 b/g/n/ac, GPS
Gewicht: 165g
Formaat: 155,4 x 75,8 x 7,3 mm
Kleur: Zwart, Roze, Goud
SIM: Dual Nano Sim
Netwerk: FDD-LTE / TDD-LTE, WCDMA, GSM and has VoLTE support out of the box.

Volgens Flipkart, een van de officiële winkels die het toestel verkoopt ondersteund het toestel de volgende frequenties:
GSM - 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
WCDMA - 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
4G LTE - TDD Band (40 / 41), FDD Band (1 / 3 / 5)
Helaas dus zonder band 20. Hopelijk komt er nog een Global / Europese versie voor uit, aangezien het toestel ook in veel Europese landen wordt uitgebracht.

Verder is er op het Mi Community forum al een unboxing te zien van deze telefoon.

Edit: Inmiddels ook verschenen op de Mi Website (Bedankt @pdidi) en daar staat dat hij wel band 20 ondersteund:
GSM: B2, B3, B5, B8
UMTS: B1, B2, B5, B8
FDD-LTE: B1, B3, B5, B7, B8, B20
TDD-LTE: B38, B40

[Reactie gewijzigd door rens-br op 5 september 2017 13:04]

Ow dat is mooi! Ik zal mijn post aanpassen. :) Bedankt! Op de website wordt overigens wel aangegeven dat het per regio kan verschillen:
*Bands vary by region. Please check band availability for your specific device.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 5 september 2017 13:24]

Nou zo te zien dus niet alleen zonder band 20, band 7 en 8 worden hier ook gebruikt dus die is vrijwel onbruikbaar voor 4G hier in Europa. Als ze 'm werkelijk in landen als Tsjechie en Polen willen verkopen, dan zal er echt wel een Europese versie moeten komen met minimaal B3/7/8/20
Ik heb een Note 3 Pro zonder band 20 en heb vrijwel overal 4G (in limburg, kpn).
Maar die heeft wel band 7 en 8, die deze Mi A1 ook mist.
Hier nog echte foto's van de Xiaomi A1 http://news.mydrivers.com/1/547/547218.htm

Aanvullend nog even het landenlijstje.

[Reactie gewijzigd door Chocoball op 5 september 2017 14:27]

"Google belooft twee jaar lang updates van het besturingssysteem en drie jaar lang beveiligingsupdates." Ze verwachtten dat je de telefoon dus in 3 jaar afschrijft. Lijkt me voor een hoop mensen een beetje kort (en zeker in vergelijking met die andere fabrikant).
Tja, laten we eerlijk zijn, hoeveel support mag je verwachten voor een telefoon van nog geen 200 euro (minus belasting). Ik snap heel goed dat consumenten zo lang mogelijk support wil, maar voor bedrijven moet het natuurlijk wel rendabel zijn. Van een telefoon van 1000 euro (looking at you, note 8 ) verwacht ik langer support dan voor een telefoon van 200 euro. Drie jaar beveiligingsupdates is dan echt heel netjes. Probeer maar eens een telefoon in die prijsklasse te vinden die uberhaupt beveiligingsupdates krijg, laat staan drie jaar lang..

[Reactie gewijzigd door BeToBe op 5 september 2017 11:11]

Het ging me ook niet eens om deze telefoons specifiek - de Pixels van Google zelf krijgen volgens mij hetzelfde aan support en die zitten toch in een heel andere prijsklasse. Ik wil er ook geen merk discussie van maken maar als je enigszins bewust bent van beveiliging dan ben je eigenlijk verplicht om telefoons met zo'n support qua updates na max 3 jaar aan de prullenbak te doneren. Is toch eigenlijk van de zotte. Het gros van de mensen boeit het uiteraard niet.
Anoniem: 304028
@ZiSE5 september 2017 11:21
Het gros van de mensen gebruikt een telefoon ook geen 3 jaar ;) .
En waar baseer jij dat op? Ik loop nog steeds met de oneplus one rond. Wel moet ik zeggen dat ik van cyanogenmod ben afgestapt naar lineageOS (dus wekelijkse updates). Qua snelheid en batterij loopt hij nog aardig goed mee met de nieuwere telefoons. Ik zie dan ook nog geen nood om mijn huidige smartphone binnenkort te vervangen! Als ik om mijn omgeving heen kijk ben ik lang niet de enige met zo oude smartphone die nog prima mee kan.

[Reactie gewijzigd door EKlvin op 5 september 2017 11:36]

Anoniem: 304028
@EKlvin5 september 2017 12:47
Eigenlijk zo'n beetje elk onderzoek naar telefoon gebruik. Volgens mij werd hier net nog een onderzoek van de consumenten bond aangehaald (leden panel). Zelfs binnen die doelgroep is de groep die de telefoon niet binnen 3 jaar vervangt klein.

https://www.phonextra.nl/...sduur-van-een-smartphone/
Hier word 15 maanden aangehaald.
Andere sites spreken van vergelijkbare periodes:
https://www.techzine.nl/n...en-kapot-of-gestolen.html
Je verkeerd je dus binnen een groep die eerder uitzondering dan regel is.
Precies, ook mijn ervaring. En ook juist de personen die een high end kopen zullen hem eerder vervangen dan anderen. Juist omdat ze high end willen hebben.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 5 september 2017 14:23]

Wat volgens mij wel redelijk gebruikelijk is dat na die twee jaar de telefoon wordt doorgeschoven naar iemand anders binnen de familie.
De OPO was dan ook een flagship(killer), met een processor die ook nu nog prima overweg kan met de applicaties en opslag welke ook ruim genoeg is. Ik zie om mijn heen dat er mensen goedkopere telefoons kopen en toch al snel na een 1 a 2 jaar merken dat de opslag vol loopt óf dat applicaties een stuk trager worden (waarbij natuurlijk de vraag ook moet worden gesteld waarom sommige eenvoudige apps zo vreselijk veel van een apparaat vragen).
Nou ik behoud mijn toestel zolang die nog werkt en batterij nog lang genoeg mee kan, anders koop ik geen nieuwe phone.

Wat ben ik ermee dat mijn toestel een dubbele camera heeft en slow motion en iris scanner en draadloos opladen etc etc

voor die paar keer dat ik een foto trek, en gewoon al blij ben dat er een pin lock op staat en het opladen via USB kan....

allemaal cool en mooi maar de hoofdzaak van een phone kan een 4 jaar oude phone ook wel.


and best of all, ik ben een tweaker 8)7
( lezen over tech is goedkoper dan steeds elk jaar geld uitgeven)
Ik ben ook nog steeds blij met mijn Nexus 5 uit 2014 (model zelfs uit 2013). Snapdragon 800, draadloos opladen, prima HD scherm, prima handzaam formaat...

Er is eigenlijk niets wat ik mis aan dit toestel, ook al heb ik hem dus al 3 jaar in gebruik en loopt de techniek 4 jaar achter op de nieuwste generatie. Ja, een vingerafdrukscanner zou af en toe handig zijn, maar met Smart Lock kom je ook al een heel eind. Camera voldoet ook voor alle kiekjes waar je normaliter een telefoon voor gebruikt. Alleen de security updates zijn inmiddels opgehouden, maar ja, de belangrijkste factor qua security ben ik nog altijd zelf: geen apps buiten de Play Store installeren en als iets naar vis ruikt: gauw wegwezen.

3 jaar terug voor (uit mijn hoofd) € 325,- aangeschaft, restwaarde is vast nog wel een paar tientjes dus nog geen honderd euro per jaar afgeschreven. Voor iedere dag dat ik hem nog gebruik wordt dat minder.

Neemt niet weg dat ik wel geïnteresseerd ben in deze Xiaomi om maar weer eens on-topic te gaan. Ik ben nog steeds erg gecharmeerd van het Nexus concept omdat het stock Android draait en door Google onderhouden software betreft. Android One biedt hetzelfde concept. De Snapdragon 625 is ook een prima processor, ligt ook in de Motorola Moto G5 Plus van mijn vrouw. Energiezuinig (dus lange adem) en uitstekende prestaties voor alles wat ze het afgelopen half jaar heeft willen doen.
Mocht mijn Nexus dus binnenkort de geest geven en deze Xiaomi komt ook naar de Benelux dan hou ik deze in gedachten. :)
De Nexus 5 is nog steeds de beste telefoon die ik zelf gehad heb. Stock android draaide er zo ontzettend soepel op. En dat bleef hij ondanks dat de telefoon steeds minder opslagruimte had. Helaas is de telefoon gestolen. Anders had ik hem misschien nog steeds gehad! Dus ben het volkomen met je eens :)
Ik heb 'm nu ruim een jaar en toen voor 80 euro 2e hands gekocht.

Met LineageOS draait hij heerlijk, en met de laatste security updates!
Ja maar dat is op introductie, niet op dag van aankoop. Er zijn genoeg telefoons die 1,5 jaar lang worden verkocht. En dat betekend dat je na 1,5 jaar na aankoopdatum zonder updates zit.
Anoniem: 304028
@6291105 september 2017 20:14
Dat klopt, maar dan ben je ook wel een beetje een knooier, een telefoon kopen die niet ondersteund blijft worden 1,5 jaar na release.
Eigenlijk is het ook volledig van de zotte. 'Vroeger', toen de telefoons nog in de kinderschoenen stonden, gingen ze ook amper langer mee dan drie jaar, want dan waren ze volledig verouderd. Tegenwoordig is dat wel anders en zeker high-end modellen kunnen technisch lang mee. Het is dan jammer dat ze geremd worden door de software.

Gelukkig heeft Google al grote stappen gemaakt met Project Treble voor Android Oreo. Hopelijk brengt dit op korte termijn verandering in de manier waarop Android met updates omgaat. Zelf zie ik het liefst de manier waarop Windows met updates omgaat. Onlangs heb ik Windows 10 aan de praat gekregen op een 7 jaar oude laptop. Alles werkt uitstekend, gewoon zoals het hoort.
Eigenlijk is het ook volledig van de zotte. 'Vroeger', toen de telefoons nog in de kinderschoenen stonden, gingen ze ook amper langer mee dan drie jaar, want dan waren ze volledig verouderd
Dat hangt een beetje af van je definitie van 'vroeger'. De Nokia 3110 was onverwoestbaar en na 5 jaar kocht je een nieuwe accu voor het ding. Dat iedereen die smartphones als wegwerp artikel ziet vind ik best jammer.

Nog ernstiger, de T65 deed het 25 jaar of langer. :+
Vroeger gingen toestellen juist veel langer mee dan nu. Erg vreemd vind ik het dus niet.
Beveiligingsupdates ben ik het met je eens. Wanneer er ernstige lekken zijn, moet je daar tegen beschermd blijven. Maar algemene softwareupdates.. Nee. Ik snap die hype van die lange software updates niet. Ik koop een toestel van nu en niet over drie jaar. Waarom zou je de software moeten krijgen van over 3 jaar? Ik krijg in mijn toestel toch ook niet de hardware van over 3 jaar? Als ik een airco koop en nieuwere modellen hebben een energiebesparingsstand die in mijn model softwarematig nog niet zit die ik wel heel graag wil hebben, dan moet ik maar een nieuwe airco kopen en niet zeuren over een softwareupdate.
Als je nu een telefoon met Android 4.0 gebruikt kun je er nauwelijks nog apps op zetten omdat developers het niet meer ondersteunen. De app waar ik voor mijn werk aan werk heeft minimaal android 5 nodig.
Wat is dit voor een gigantische onzin. Zo zie je maar dat je als consument wordt geconditioneerd om naar de poppen te dansen van de commercie.
Tja, laten we eerlijk zijn, hoeveel support mag je verwachten voor een telefoon van nog geen 200 euro (minus belasting).
Minstens vijf jaar. Als ik in 2012 een laptop heb gekocht van 200 euro, dan kan ik daar nog steeds de laatste Windows updates en drivers op installeren. Als jij je computer in 2009 kocht met Windows 7 erop, kun je Windows 10 installeren en is het einde aan updates voor de komende zeven jaar nog niet in zicht. Waarom kan dit niet op telefoons?
Ik snap heel goed dat consumenten zo lang mogelijk support wil, maar voor bedrijven moet het natuurlijk wel rendabel zijn.
Het is jammer dat verantwoordelijk gedrag van dat soort bedrijven 'niet rendabel' is, maar dat is niet mijn probleem en geen goede redenering waarom we dit korte updategedrag acceptabel zouden moeten vinden. Ze regelen het maar. Daarnaast geloof ik ook niet dat dit zo'n rendabelheidsprobleem zou zijn als ze dit echt zouden willen en niet liever wilden dat we nieuwe telefoons zouden kopen.
Drie jaar beveiligingsupdates is dan echt heel netjes.
Met 4GB geheugen, genoeg opslag en een degelijke SoC is dit over drie jaar nog een uitstekend bruikbare telefoon, behalve dat je niet meer beschermd bent.
Probeer maar eens een telefoon in die prijsklasse te vinden die uberhaupt beveiligingsupdates krijg, laat staan drie jaar lang..
Het feit dat dat de realiteit is, wil niet zeggen dat je hier als consument begrip voor op moet brengen.

Je hebt gelijk dat dit in de markt 'normaal' is, en dat drie jaar beveiligingsupdates gegeven de rest van de markt goed is. Maar je vindt blijkbaar ook dat we het als consument daarom ook allemaal maar normaal moeten gaan vinden dat de situatie zo is. Maar het is niet normaal!

[Reactie gewijzigd door DCK op 5 september 2017 13:03]

Ze regelen het maar.
Dat is wel erg makkelijk lui achterover gehangen als consument, het is een vraag en aanbod verhaal. De fabrikant biedt aan wat hij doet, en verder is het aan de consument om dat te accepteren of een andere telefoon te kopen. Als je langere support wilt (zoals bv Apple, of Google met zijn Pixels) dan betaal je maar wat meer. Bovendien is Android open source - niemand houdt de community tegen om zelf nieuwe ROMs te maken met de laatste beveiligingsupdates. Dat is het hele idee achter open source: niet klagen maar zelf de handen uit de mouwen steken.
Ik ben het met je eens dat consumenten meer met hun portemonnee zouden moeten stemmen. Maar dat laat onverlet dat we het niet normaal zouden moeten vinden dat apparaten van het kaliber van moderne smartphones (zelfs budgetsmartphones) niet jaren en jaren veilig meekunnen. Andere goedkope hardware krijgt die updates namelijk wel. Het is onverantwoord gedrag van de fabrikanten.

Je verhaal over open source is wel echt klinkklare onzin trouwens. Ten eerste zou het de verantwoordelijkheid van de fabrikant moeten zijn dat hun hardware veilig te gebruiken is. Ten tweede kan de open source community dit probleem helemaal niet oplossen. De meerderheid van de security bugs zit in closed source hardware drivers, en wordt daarom niet gepatcht in open source roms. Ten derde zou het niet eens een oplossing zijn als de community het wel op kon lossen - want de fabrikanten maken het met gebrekkige source releases en gelockte bootloaders te moeilijk en wordt het actief tegengewerkt. En als laatste weet je ook heel goed dat de grote meerderheid van consumenten dit niet kan installeren. Het is pure onzin dat dit gefixt kan worden omdat Android open source is.

Ik vind dit medelijden voor fabrikanten (en het afschuiven van verantwoording op de consument) in deze discussie zo belachelijk. De fabrikanten ontlopen hun verantwoordelijkheid massaal en er zijn vervolgens consumenten die het voor ze opnemen. Belachelijk.
De meerderheid van de security bugs zit in closed source hardware drivers
Echt? Als ik de security ellende zo zie langs komen zaten de grootste exploits (Stagefright, Certifi-gate, Towelroot, "Android Installer hijacking") niet in closed-source drivers.
Dan heb je zeker de verschillende exploits in de Broadcom-driver gemist, of de privilege escalations in Samsung-configuratie van kerneldrivers.

Je hoeft maar een blik te werpen op de Android Security Bulletins van Google om te zien waar de meeste kritieke CVEs naartoe gaan. Dat zijn drivers.

Het installeren van LineageOS op je telefoon geeft een mooi fijn gevoel dat het getalletje van je "Android Security Patch Level" wordt opgehoogd maar dat is helaas maar een deel van het verhaal. Met het ophogen van dat getalletje worden alleen de patches van AOSP meegenomen - en dat wordt niet eens consequent voor elk device gedaan. Dus zelfs als consumenten in staat waren alternatieve software te installeren - en dat is niet zo, en dat zouden ze niet moeten hoeven doen - biedt de relatieve openheid van Android geen uitkomst.

[Reactie gewijzigd door DCK op 5 september 2017 19:07]

Hangt het niet een beetje van het device af? Voorbeeld: Motorola geeft drivers vrij. (Dacht ik.) Die drivers gaan de kernel van de LOS builds - voor het betreffende device - in, gok ik.
Nee, dat hangt niet van het device af. Als de fabrikant geen updates meer geeft, dan kan LineageOS ook geen updates meer geven dan de drivers.

Het beste dat LineageOS kan doen is de drivers uit de laatste firmware update pakken van de fabrikant en in LineageOS stoppen. Dat is het beste wat ze kunnen doen, maar dat gebeurt niet consequent voor elk apparaat.

Aangezien bijna alle belangrijke drivers closed source zijn kunnen fabrikanten ook niets meer doen. Zij maken de componenten niet dus mogen hoogstens alleen wat blobjes vrijgeven. Geen idee wat Motorola zou vrijgeven maar ik weet zeker dat niks kan zijn dat de drivers in LineageOS verder helpt.
Oké, op die manier. :)

Hoe zit dat eigenlijk met LOS voor Xiaomi's? Voor Xiaomi's wordt aangeraden eerst de laatste MIUI (dus de firmware van Xiaomi zelf) te flashen, voordat je LOS flasht. Heb je dan wel/niet de laatste drivers? Want die drivers zaten in de MIUI kernel (die je dus overschrijft wanneer je LOS flasht) of in de HAL.

Als een fabrikant geen driver-updates uitbrengt, dan ben je toch net zo de klos met stock Android als met LOS? (Natuurlijk wel meer de klos met LOS als de laatste drivers nog niet in de betreffende LOS build zitten.)

Edit: MIUI kernel is natuurlijk gewoon de Android kernel. Ik snap dat MIUI een gemodificeerd Android OS is.

[Reactie gewijzigd door G3kk3Henkie op 12 september 2017 11:32]

Prima, verplicht de fabrikanten dan maar om de firmware can de SoCs vrij te geven.
Het wordt tijd dat er ipv roms, gewoon installers beschikbaar komen voor telefoons zodat je zelf je OS er op kan installeren. Waarom op pc's en laptops wel en op smartphones en tablets niet?
Lijkt me niets mis mee als er bij hardware gewoon aan driver ontwikkeling gedaan wordt.
Ehh? Monolithische kernel? Hoewel... misschien kan Project Treble dat veranderen.
Ik mag hopen dat Project Treble er door komt. Het is in ieder geval een stap in de goede richting. Het zou helemaal mooi zijn als je op iedere telefoon zelf kan kiezen of je stock android wilt draaien of dat je het vendor sausje er ook bij wilt.
Waarbij je in ieder geval bij stock android _altijd_ de laatste security updates kan installeren.
Als je voortaan telefoons wil hebben die *en* 2000 euro kosten *en* maar zes maanden meegaan voordat je ze opnieuw moet installeren *en* regelmatig crashen, sure, let's do that!
Wat een onzin zeg. Net of dit het geval is bij de gemiddelde laptop. Juist door radicaal te veranderen en het concept van hardware drivers te gebruiken ipv roms creeer je JUIST dat telefoons langer meegaan en minder gaan kosten. (mijn linux laptop installeer ik misschien 1 keer per jaar. Niet omdat dat nodig is, maar omdat ik weer eens een andere distro wil proberen)

[Reactie gewijzigd door 26779 op 7 september 2017 11:22]

Wat heeft je linux laptop ermee te maken? *Die* draait juist niet met drivers. Linux is een monolithische kernel.

Er is maar een OS dat by design draait op alle hardware en werkt met drivers, en dat is Windows. En je weet hoe lang het gekost heeft om dat fatsoenlijk aan de praat te krijgen. De vergelijking die ik trek is niet met laptops nu, maar laptops anno 1997.
Monolitisch amehoela. Ja er zitten standaard _veel_ drivers ingebakken in de linux kernel. Maar al lang niet meer voor alle hardware. Er moeten wel degelijk nog drivers gedownload worden. Denk bijvoorbeeld aan video drivers voor de nieuw(st)e videokaarten. (die dan tevens 9 van de 10 keer niet open zijn)

En dan nog. Voor Android moet er voor iedere telefoon een nieuwe ROM gebakken worden. WAAROM niet een installer die de hardware probet en vervolgens de juiste instellingen doet voor de aanwezige hardware. Ik wil van die ROM af. Of een installert nu 1GB 4GB of 10GB is, maakt mij niet uit. Het uiteindelijke OS zou dan slim genoeg moeten zijn om de overbodige zut te ditchen.
Ik zie het ROM systeem eerder als een manier om de consument steeds maar weer een nieuwe telefoon aan te smeren. En IMO zou daar heel snel een eind aan moeten komen.
Verdiep je anders eens in hoe de linux kernel werkt. Monolithisch is een eigenschap van de software.
Als Linux _volledig_ monolitisch zou zijn, dan zouden er geen andere drivers meer (nodig) zijn. Dit is niet zo.
En ja, ik weet wel degelijk hoe (de) Linux (kernel) in elkaar steekt Ik noem deze al lang niet meer monolitisch. Maar goed, dan blijf ik nog steeds op het standpunt dat, al dan niet monolitisch, Android net als Linux op de laptop/desktop een installer zou moeten zijn.
Je kan op die telefoon van €1000 natuurlijk langere support verwachten, maar ik denk dat je in veel gevallen teleurgesteld gaat worden. De wettelijke garantietermijn is 2 jaar en dat is dus waar de meeste bedrijven de lijn trekken...los van de aanschafprijs.

Verder is 3 jaar beveiligingsupdates wat mij betreft ondermaats, eerder een ondergrens dan 'echt heel netjes'. Ik zou zeggen dat duur van beveiligingsupdates minimaal de MTTF zou moeten zijn.

In die prijsklasse zijn er best toestellen die langer dan 3 jaar beveiligingsupdates krijgen hoor...ze draaien alleen geen Android.
En welke toestellen zijn dat dan? Er zijn geen iPhones in die prijsklasse, dus wat heb je dan nog dat geen Android draait? Featurephones? Die krijgen gewoon helemaal nooit updates, dus dat zijn het ook niet. Ieder ander smartphone OS wordt niet meer gemaakt.
Tja, laten we eerlijk zijn, hoeveel support mag je verwachten voor een telefoon van nog geen 200 euro (minus belasting).
Bij Xiaomi? Heel erg lang :) Zou me zelf niet verbazen moest deze Mi A1 minder lang support krijgt dan de gemiddelde Xiaomi phone.
Alleen kun je voor de prijs van één iPhone, dus drie van deze telefoons kopen. Dan kun je er opeens 9 jaar mee doen :)
En 6 jaar van de tijd zal je op een verouderde Android draaien. Liever eentje met langere support dan.
En jij doet dan 9 jaar met je iPhone? Kom op zeg, beetje reëel blijven.
Het maakt tegelijkertijd niet meer sense om 3 maal dezelfde telefoon te kopen en te zeggen dat dat een betere oplossing is. Dat eerste was dus al niet reeël.
3 maal dezelfde telefoon
Jeroenneman bedoelt: om de 3 jaar de jongste Android One telefoon kopen. Dat is slimmer dan 9 jaar rondlopen met dezelfde iPhone. Alsof je nu nog een iPhone 1 hebt. :P

[Reactie gewijzigd door G3kk3Henkie op 6 september 2017 22:12]

Dit is Android One. Die krijgen updates gelijk van Google. Je kunt dus de eerste drie jaar met dit toestel doen, vervolgens koop je een A2 (oid) en kun je daar weer 3 jaar mee doen. En dan koop je een A3, en doe je daar weer 3 jaar mee.

Zo ben je 9 jaar lang up to date, voor minder dan 1000 euro.
Het staat verder toch niet vastgesteld dat er een A2 of A3 zal zijn? Dat zal eerst aan het succes en samenwerkingskracht van Xiaomi en Google moeten liggen. Niet iedereen wilt een nieuwe telefoon elke 2-3 jaar, dus aan een gelimiteerde doelgroep zal dat idee wel bevallen, dat is waar.

Verder vind ik de de A1 wel een leuk model, alleen die net te dikke zwarte randjes weer minder ( Vergelijkbare gevallen met veel andere telefoons van Xiaomi).

Hopelijk komt er nog een betere model, die kwa looks en specs vergelijkbaar is met de Mi6. Ik ben heel tevreden met dat model.
Die komt er ook denk ik. De Mi 7 is waarschijnlijk minsten ook het dubbele qua prijs. :+
ehh... er wordt 3 jaar security updates beloofd. Verder nog 2 jaar aan feature updates. Dan zit je maximaal 3 jaar op een '1 jaar verouderd' systeem. Dus hoezo verouderd?
Alleen kun je voor de prijs van één iphone ook daadwerkelijk meer dan 3 jaar doen, maar dan mét updates, als je dan een iphone koopt.

-edit-
ik las het verkeerd, maar sommige mensen hebben liever langer dezelfde telefoon, niet alleen voor het geld, maar ook omdat ze het fijn vinden.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 5 september 2017 15:12]

Smartphones worden door de panelleden het snelst vervangen: gemiddeld na 2,5 jaar.
Item consumentenbond.nl

Gemiddeld gezien zit je met 2,5 / 3 jaar dus goed maar persoonlijk vind ik het niet netjes dat er niet langer support wordt gegeven. Een zwaar tellend argument is daarbij het in stand houden van de consumptiemaatschappij. Zou toch mooi zijn als men wat langer doet met smartphones en andere consumenten elektronica.
Op zich heb je met een open source OS als Android onbeperkte support, zolang de community zelf de bugs fixt.
Het enige wat opensource is, is het os zelf, de drivers e.d. meestal niet
"Doe het maar zelf" is niet "ondersteuning".
"in vergelijking met die andere fabrikant" kosten de meeste toestellen uit het Android One programma dan ook maar een fractie van de toestelprijs van "die andere fabrikant", dat maakt wellicht ook het verschil.
Bij gebrek aan updates (na het eerste half jaar) is een telefoon eigenlijk al na een jaar afgeschreven. Bugs in de eigen software maken me dan nog weinig uit, maar security-patches wil ik wel gewoon graag ontvangen...

Het gebrek aan updates maakt dat ik nu na 1,5 jaar al een andere telefoon wil. Voor de rest is ie gewoon prima. Het gaat om een Honor 7, mooie midrange geprijsde telefoon.
3 jaar met een telefoon van +-250 euro is totaal niet kort. Dat is een prima levensduur. Tegen die tijd is je accu toch naar de klote.
Als je 'm tenminste koopt op het moment dat-ie uitkomt.
"Google belooft twee jaar lang updates van het besturingssysteem en drie jaar lang beveiligingsupdates." Ze verwachtten dat je de telefoon dus in 3 jaar afschrijft. Lijkt me voor een hoop mensen een beetje kort (en zeker in vergelijking met die andere fabrikant).
Inderdaad zeer ironisch dat deze telefoon gewoon minder lang support gaat krijgen dan Xiaomi's eigen toestellen.
dit is toch gewoon de mi5x onder een andere naam????
Ah, dan is de mi5x ineens interessant geworden :) als vervanging voor mijn redmi note 2, ging eerst voor de mi5c.
De hardware is gelijk, maar we weten nog niet of je die Mi A1 ROMs gewoon kan flashen op een Mi5x.
Klopt de A1 is gebaseerd op de 5X volgens een directeur van Xiaomi.

"This afternoon millet in New Delhi, India held a new conference, officially launched it and Google to build the first Android One phone A1, according to millet mobile product marketing director Zang Zhiyuan introduction, which is based on millet 5X for the prototype to build."

http://news.mydrivers.com/1/547/547204.htm
Wederom geen band 20. NL en DE ontbreken daarom denk ik in de landen lijst waar de telefoon uit gaat komen

Toch met Band 20. Hier de full specs https://www.mi.com/en/mi-a1/specs/

[Reactie gewijzigd door pdidi op 5 september 2017 13:09]

In bv Tsjechie is er ook band 20, en toch wordt deze telefoon daar uitgebracht.
NL ontbreekt omdat ze hier officieel geen xiaomi verkopen denk ik.
Wellicht ook interessant is dat deze Mi A1 dualsim is, met (helaas) een hybride SIM/SD card slot. Ook een 3.5mm headphones uitgang, en infrarood.

Toch wel typisch trouwens dat Xiaomi hiermee hun MIUI bloatware laat vallen, daar zetten ze voorheen zo sterk op in.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 september 2017 11:12]

Met het afschaffen van roaming-tarieven vind ik een dual-sim / SD card slot nu een stuk minder storend eerlijk gezegd.

Wel vraag ik me af waarom er geen SD kaartjes met SIM beschikbaar zijn. Met wat hitte en lijm is het zelf redelijk te beunen...
De SIM kaarten komen altijd van je telco af, dus vraag het aan hen waarom ze geen SIM-kaarten-met-ingebouwde-SD-card aanbieden?
Met het afschaffen van roaming-tarieven vind ik een dual-sim / SD card slot nu een stuk minder storend eerlijk gezegd.
Liever één phone met privé en werk-SIM dan met een privé toestel en dat van het werk te hoeven rondlopen ;)
met 64gb zal het de meeste mensen niet zoveel uitmaken dat je met 2 simkaarten geen sdkaart meer kunt gebruiken
Nou ja, gezien het succes van de 256 GB iPhone, en de geruchten rond een 512 GB iPhone 8, is er blijkbaar nog een aardige markt voor veel storage.
klopt, maar voor die markt zijn die 256gb en 512gb dan ook waarschijnlijk. want de markt die dat nodig heeft koopt dan toch wel een iphone
Ze laten het niet vallen, ze testen de markt uit voor een versie zonder. Net zo goed als het feit dat LG een Pixel maakt niet betekent dat ze hun eigen software "laten vallen".
Wel een beetje vreemd dat ze op hun eigen marketingmateriaal de iPhone 7 afbeelden. Het is wel echt een verkoopargument dat ze zoveel op elkaar lijken.

Denk dat veel consumenten in India dat helemaal niet zo erg zullen vinden.
Zou sowieso niet weten waarom consumenten het erg zouden moeten vinden, zolang de apparaten maar doen wat ze moeten doen en de prijs te verantwoorden is. :)

Voor de bedrijven is het natuurlijk een ander verhaal, ben benieuwd hoe Xiaomi er uiteindelijk uit komt. Zou Apple zich hierin vast gaan bijten?
Ja, dat is ook de echte reden dat je geen Xiaomi telefoons (maar wel andere producten) in Europa of de USA kunt kopen. Apple heeft nog een appeltje met ze te schillen, en niet geheel onterecht want het is af en toe kloonwerk eerste klas.

Omgedraaid, waarom kunnen OnePlus en Huawei als Chinese merken hier wel telefoons verkopen en Xiaomi niet? Het is een van de grootste clubs ter wereld, dus redeneringen zoals in dit interview vallen gewoon plat.
Stock android: houdt dat in dat alle google troep er dan wel opstaat?
(muziek/films/hangouts/translate/foto's/mail/...) Zou fijn zijn als dat ook te verwijderen is.
Het houdt ook niet het voorinstalleren tegen van allerlei andere apps van / door de fabrikant. Alleen het meeleveren van een eigen skin rond Android.
Het houdt het niet tegen, maar wel in de perken.

Ik kan helaas niet meer de echte 'regels' van Android One vinden, mede doordat deze in de loop van de tijd veranderd (lees: voor hardware versoepeld) zijn, maar er is sowieso een regel aanwezig voor het toevoegen van 'eigen' apps.

Zo voegt Xiaomi 3 eigen apps toe:
- Mi remote
- Mi market
- Mi feedback
Idd ietsjepietsje minder stock dan een Nexus/Pixel. Maar veel dichterbij stock dan elke andere Android telefoon.

Edit: wie gaat de OTAs leveren? Xiaomi? Google? De Nexus/Pixel images kun je direct downloaden.

[Reactie gewijzigd door G3kk3Henkie op 6 september 2017 22:09]

"Xiaomi zegt dat de telefoon als eerste Android P zal draaien."

Hier hecht ik dus geen enkele waarde aan. Ik heb al enkele jaren verschillende telefoons van Xiaomi gehad, en werd bij elke telefoon opnieuw teleurgesteld door beloofde updates die niet/veel te laat kwamen.
Alleen krijgen android one toestellen wel altijd direct updates. Dit toestel is gemaakt door xiaomi, maar de software wordt verzorgd door google. En google heeft de beste track record van alle fabrikanten die android gebruiken op hun telefoons, want ja, ze maken het.
Maar Google is afhankelijk van derden om drivers voor alle hardware te leveren.
Nu lijken de onderdelen mij op het eerste gezicht allemaal standaard. Maar wanneer één hardwareleverancier er geen heil in ziet om drivers voor Android P te maken houdt het op. Bv. een tilt-sensor waarvan voor een prikkie de laatste partij is opgekocht en waar de fabrikant geen moeite meer voor gaat doen.
android one is een samenwerking met google, en er wordt op die manier dus wel gezorgd voor een goed update beleid.
android p komt er gewoon voor die telefoon, net als dat de general mobile gm 5 plus de beloofde grote update heeft gehad naar nougat, en daarbinnen ook de verschillende updates, straks ook android p.

bovendien is het probleem met updates vaak dat een fabrikant hun eigen laag eroverheen gooit, wat tijd kost, en daarom niet meer gebeurd voor de oudere toestellen. als een fabrikant een update uit wil brengen zullen de leveranciers van de hardware vaak wel drivers maken.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 5 september 2017 15:34]

Vind hem er best netjes uit zien. Ben benieuwd hoe lang hij mee gaat op een accu.
Als hij rond de 220 euro uitkomt is het zeker een nette telefoon.
Prijs in Hongarije lijkt met de huidige wisselkoers uit te komen op €215,- (64,900 forint), en beschikbaarheid vanaf eind september '17 aldus Mobilarena.hu.

(bron: https://mobilarena.hu/hir/itt_a_xiaomi_mi_a1.html)

[Reactie gewijzigd door mdrop op 5 september 2017 11:52]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee