Gigabyte introduceert ontwikkelbord met Celeron N3350-dualcore - update

Gigabyte heeft een compact ontwikkelbord aangekondigd dat over een Intel Celeron N3350 beschikt. De singleboard-pc met geïntegreerde heatspreader is onder andere in te zetten voor internet-of-things-toepassingen.

De Gigabyte GA-SBCAP3350 meet 146x102mm en een aluminium geperforeerde heatsink neemt de gehele achterkant in beslag. Wie de Celeron N3350 actief wil koelen kan dat doen: er is een fanheader aanwezig. Voor het geheugen is er een so-dimm-sleuf aanwezig voor maximaal 8GB ddr3l-1866 en de twee mini-pci-e-sleuven zijn in te zetten voor een draadloze netwerkkaart of msata-ssd.

Verder bevat het bord hdmi en vga en zijn er twee gigabit-ethernetpoorten en een duo usb 3.0-poorten. De combinatie van de HD Graphics 500-gpu van de Celeron en hdmi zou het draaien van beelden op een resolutie van 3840x2160 pixels mogelijk maken.

Er is daarnaast een reeks interne i/o-connectors aanwezig, waaronder die voor gpio, zodat er bijvoorbeeld sensoren aangesloten kunnen worden. Op het bord kan in ieder geval Windows 10 gedraaid worden; voor Linux-ondersteuning verwijst Gigabyte naar eventuele Linux-drivers van de leveranciers van de onderdelen. Niet bekend is wat het ontwikkelbord gaat kosten of wanneer dit beschikbaar komt.

Update, dinsdag 12.00: Tweaker stefan212 heeft van Gigabyte te horen gekregen dat het bord half augustus naar Nederland komt.

Gigabyte GA-SBCAP3350 (rev. 1.0)Gigabyte GA-SBCAP3350 (rev. 1.0)Gigabyte GA-SBCAP3350 (rev. 1.0)

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-07-2017 • 17:42

56

Reacties (56)

56
53
26
1
0
17
Wijzig sortering
Is als ander alternatief een UP board of UP2 board ook niet interessant? http://www.up-board.org/.

Ik heb al een tijdje een UP draaien, eerst met Linux, nu met Windows 10. Dit bordje heeft betere specs dan dit Gigabyte bordje.

Op de UP zit een quadcore Intel atom, je kan hem krijgen tot 4gb geheugen en tot 64Gb aan opslag. En duur zijn ze absoluut niet. Een instapmodel met 2gb geheugen en 16gb opslag kost 99 dollar exclusief BTW.

En dit bordje is pin compatible met de GPIO pins van de PI. Enige nadeel wat ik mij kan bedenken is dat de UP slechts 1 gbit poort heeft.
Zo te zien komt er een up2 aan die wel 2 ethernet (realtek 8111G) poorten heeft.

[Reactie gewijzigd door Sepio op 22 juli 2024 21:15]

Concurrent voor de RPI?
Ik vermoed dat deze te duur gaat worden om mee te concurreren, zal waarschijnlijk 100+ euro worden.

Kan een leuk platform zijn om er een router van te maken.

[Reactie gewijzigd door AndreStarTrek op 22 juli 2024 21:15]

Nou maar hopen dat het Intel-based NIC's zijn, en geen Realtek.
Helaas zijn het Realteks...

LAN
2 x Realtek®GbE LAN chips (10/100/1000 Mbit)
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-SBCAP3350-rev-10#sp
Misschien een domme vraag, maar maakt dat heel veel uit?
intel drivers zijn aanzienlijk stabieler (en vooral voor pfsense (bsd) maakt dat uit, persoonlijk kan het me verder geen ..... roesten, als het werkt dan prima verder niet naar kijken dual nic is wel echt een pre maar die UP klinkt wel aanzienlijk beter (jammer dat daar dan weer maar een enkel netwerkpoortje zit.

grootste voordeel van deze dingen lijkt toch dat de verbinding met hardware pver PCI bruggen loopt en dus niet via de USB-host zoals bij de Rasberry PI, je mag dus verwachten dat performance (netwerk throughput) een veelvoud is van die van een PI.
Daarom worden AMD laptops en moederborden meestal ook van Realtek chips voorzien, dan kan de klant daarna de schuld van de instabiel internet op AMD afschuiven. De Lenovo G70-70-2957U hier met Celeron 2957U heeft trouwens ook continu netwerkproblemen. De bedrade ethernet werkt al helemaal niet. Volgens mij ligt dit aan Windows 10 maar ook onder 8 waren er continu allerlei problemen.
Dit is erg gaaf! Die n3350 heeft een enorm lage tdp, en AES(!) , perfect voor pfsense. Nu nog een goedkoop 1u 19" kastje en mijn volgende firewall is geboren! :) Hebben!!
een goedkoop 1u kastjes is eenvoudig genoeg wel te vinden op marktplaats. desnoods breek je een oude 1u switch open om de meuk eruit te halen.
Dat is het eerste wat ik dacht ook. Maar ik lees alweer dat het realtek nics zijn. Maar goed als de prijs laag is nog steeds erg interessant.

Vraag me af of je twee hiervan met CARP kan gebruiken en of dat veel toegevoegde waarde heeft. Het klinkt iig wel heel tof :9
Ik weet niet of je daar al te zwaar aan moet tillen; ik draai sinds jaar en dag pfsense op machines met realtek nics. Eigenlijk nooit gedoe mee gehad. Voor thuisgebruik prima. Ik geloof direct dat met een enorme load je die nics over de ze*k krijgt echter, zelf nooit voor elkaar gekregen. Toch "in mijn wilde jaren" een berg gefragmenteerd ( ;-) ) verkeer overheen getrokken, nooit gedoe mee gehad. In het verleden wilde pfsense problemen geven met kabelmodems (die dingen geven bij booten een link, de nic gaat weer uit, docsis start op en vervolgens komt de nic weer in de lucht). Maar dat is ook nu geen probleem meer (althans, bij mij).

Uiteraard is een deftige machine met intel pro nics het mooiste, maar tegen de tijd dat je een zuinige 1u machine in elkaar hebt zitten met deze eigenschappen ben je vele honderden euro's verder...
Opnsense? (van eigen bodem en erg prettig)
Ik zou hem daar wel voor gebruiken, mits hij goedkoop is. Ik heb nu een volledige desktop die PfSense draait, dus opzich is het interessant.
Ja,of eventjes wachten op de quadcore-variant, die waren bij Silvermont niet duurder en ze gebruikten ook niet meer stroom.

Het nieuwe Goldmont platform kan ook interessant zijn voor een mediaplayer, de hardwarematige decoding is uitgebreid (4K, 60fps, H.265..), al is het de vraag of HDMI 2.0 en HDR worden ondersteund. Ook is het de vraag of je dan niet beter gelijk voor een Haswell/Broadwell dualcore kunt gaan, dat is vaak niet veel duurder.
Router, NAS, htpc/mediaspeler, home-automation server, mailserver etc, allemaal interessant.

Je ziet niet vaak I/O aansluitingen op zo'n bordje, wat het juist fijn maakt voor bijvoorbeeld een mediaspeler die nog gewoon knopjes heeft voor volgende/vorige/volume.
Meer dan 138 euro, oftewel de goedkoopste NUC, zal ie niet moeten kosten, want dan heeft die NUC meer te bieden. (Op 2* eth en gpio na)

[Reactie gewijzigd door TD-er op 22 juli 2024 21:15]

Inderdaad nu meerdere geinstalleerd en vooral met de celeron J3455 werkt super.
Stuurt een 55inch Samsung moeiteloos aan.
realiseer je wel dat NUC gebaseerd zijn op consumer based Celeron CPU's. En vaak de versies met een hoger TDP. Dit board gebruikt een CPU met iets betere GPU chip en is langer beschikbaar, dus voor bedrijven veel interessanter om te gebruiken.
Het zal wel duurder zijn dan de Rpi. Maar een Celeron CPU, 2x een Gbit LAN en SATA aansluitingen maakt het interessant voor een thuis-NAS.
Dan had hij op zijn minst 6X een SATA plug moeten hebben (de mSata voor de bootdisk en 5 of 6 voor een fatsoenlijke NAS config. Er zijn alternatieven zat voor deze opstelling met maar 2 SATA pluggen. Het lijkt me dat met deze specs: 2 x RS232/422/485, 2 x RS232, Digital I/O 8-in/8-out meer een ding om simpel domotica achtige dingen of kassasystemen (of je PBX) via een netwerk te ontsluiten. Bijvoorbeeld de vrieskisten bij de Appie qua temperatuur in de gaten houden, een achterdeur om bij andere apparatuur te kunnen komen.

2X Irrelevant? Really?

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 21:15]

Voor mij is anders 2x8TB schijf is genoeg (raid-1), oftewel 8TB aan ruimte. Dan is er nog een slot voor een pci-ssd om je OS op te zetten...

Ik zie hier ook wel een NAS in, uiteraard volledig afhankelijk van de prijs natuurlijk!
Mmm, 5X2TB in raid 5 geeft relatief minder verlies in schijfruimte en is ook veel goedkoper in aanschaf. Stroomkosten wegen daar ook al niet tegenop, iets van 150 euro verschil. En als er één schijf kapot is, zijn de vervangingskosten 220 euro versus 61 euro. Ook al niet fijn. Daarnaast heeft Raid5 nog wat andere voordelen. Maar ieder zijn smaak :)
je zou via de mini pcie extra sata poorten toe kunnen voegen

dit lijkt mij ook wel een leuk bordje icm met een quad tv tuner van digital devices en mediaportal tv server. digital devices bieden ook een interface voor mini pcie

[Reactie gewijzigd door jwvdst op 22 juli 2024 21:15]

Al eens naar [url="HDHR3-4DC"]deze[/url] gekeken? Genoeg te vinden hoe die gaat werken met Ziggo en kaartlezer :)
gaat bij mij niet werken heb geen kabel (buitengebied) dus ben veroordeeld tot digitenne of canel digitaal. iptv gaat ook niet werken omdat we te ver van de telefooncentrale af zitten.
digital devices werkt out of the box met gecodeerde zenders in combinatie met de optionele CI interface. Hun hebben ook een netwerktuner met CI support
http://www.digital-device...2i/4-cableip-networktuner

ik heb nu deze set in mn vmware server bak zitten
http://www.digital-device...2x-ci-slot-for-pcie?c=160 en deze draait al 4 jaar na volle tevredenheid in combinatie met mediaportal

[Reactie gewijzigd door jwvdst op 22 juli 2024 21:15]

't Werd me even wit om de neus van die prijs ... Maar mooi spul, dat zeker :)
Waarschijnlijk zal dit bordje flink wat duurder zijn dan de RPI's
Staat inderdaad al in diverse news feeds aangekondigd als PI concurent...

Maar zonder dat er een prijs bekend is lijkt met dat erg voorbarig en gezien de IO snelheden en dubbele nic verwacht een significant hogere prijs.

Iets positiever, volgens mij zou het met een aantrekkelijk prijs zeker een pi concurent kunnen zijn aangezien voorzover ik kan inschatten alle drivers opensource beschikbaar zijn.

p.s. houd hem zelf in de gaten als goedkope nas :)
Geen directe concurrent (zie ook de andere antwoorden op je vraag). Als je dit in termen van RPi uit wil drukken, dan denk ik dat je beter kunt zeggen "De oplossing voor Raspberry-achtige projecten waarvoor de Raspberry zelf niet krachtig genoeg is".
Geen directe concurrent. Deze is vele malen krachtiger en duurder van een RPi, andere doelgroep dus.
Dual core. En volgens de specs Gigabyte:
" Built in with an Intel® Quad-Core Celeron® N3350 SoC (1.6 GHz)
* Do not disassemble the onboard SoC and the heatsinks by yourself to avoid damage to these components.
2 MB Cache"
Wat dus waarschijnlijk Gigabyte fout heeft?
http://ark.intel.com/prod...50-2M-Cache-up-to-2_4-GHz

[Reactie gewijzigd door XRayXI op 22 juli 2024 21:15]

Foutje van Gigabyte, op de hoofdpagina staat het wel goed (en in de database van Intel ook :P )
Vreemd. Volgens ARK is de N3350 in ieder geval een dualcore.
Apart want de N3350 is op deze Intel site toch echt dual-core.
Ze hebben ook een stukje over 4K op de site, maar daarna bij "HDMI" lees je: "up to 1080P”? 8)7
Anoniem: 939609 21 juli 2017 17:58
Ik heb deze cpu in een laptop zitten, ook met een geperforeerde plaat voor koeling maar dan van koper dat werkt perfect maar deze cpu is vooral grafisch (zelfs op 1080) niet snel. Bij 3840x2160 verwacht ik dus redelijk snel problemen.
Dat hangt helemaal af van de refresh rate en grafische complexiteit die je verwacht. Als je hierop een video van je nep haardvuur of nep aquarium wilt weergeven, dan zie ik dat bijvoorbeeld nog wel prima werken eigenlijk. Als je in plaats van een video het realtime wil renderen dan gaat het misschien wel lastig worden; van de andere kant, zou zo'n toepassing niet nog steeds prima werken op 10 FPS?
Hoe is dit een 'ontwikkelbord'? Om dat er 'GPIO' op zit? Dat is geen magische term die van elk bord een ontwikkelbord maakt... en ook geen IoT bord. Al die marketingwank betekent niet zo veel als mensen nu lijken dat het doet. Wedden dat er een 'echte' ontwikkelversie van dit bord bestaat met populated testheaders voor LPC, SPI, Intel Extreme Debugger header, unlocked Management Firmware en volledige sources en documentatie? Dat is pas een 'ontwikkelbord'. Niet alles wat klein is en niet standaard in een behuizing zit hoeft 'ontwikkel' getypeerd te worden.

Dit is eigenlijk niks anders dan een SBC met sub-ITX of NGFF form factor. Sure, leuk bordje, maar noem het gewoon een single board computer. Dit ding heeft niks te zoeken tussen de embedded bordjes, IoT sensoren of low power gateway devices. Zelfs de Pi 3 B is bijna te krachtig om nog als embedded computer door te kunnen...

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 22 juli 2024 21:15]

Eens al is iot natuurlijk ook niet alles met een Nic.
Waar zit de cpu? Ik vermoed op de achterkant waar ook de aluminium headsink zit. Moet je die er dan afslopen als je actief wil koelen? Of is de fanheader bedoeld voor een willekeurige fan zodat je in een dicht kastje nog wat airflow kan maken als je wilt? Die fanheader lijkt mij niet bedoeld om je cpu te koelen....
Ik snap ook niet waarom d'r door dat aluminium blok niet van die richels gefreesd zijn, mij dunkt dat een beetje extra contactoppervlakte helpt eveneens als lichte airflow (vandaar de header)?
Ik zie niet voor welk marktsegment dit bord is.
Voor IOT doeleinden is dit een veel te lomp en stroomvretende processor. Er is een markt voor X86 in embedded land maar ik betwijfel of mensen Celerons die rol in duwen. Atoms en nog slomere (oudere) low power chips lijken me daar toch echt meer in trek.

Als iemand geen X86 restrictie heeft kun je verschillende ARM socs deze rol in duwen, de singlethreaded performance van deze Celeron moet toch haast wel te matchen zijn?
dion_b Moderator Harde Waren @bantoo22 juli 2017 10:58
Niet blindstaren op "Celeron" - dat is een marketingterm en dit is gewoon een Atom, niet een uitgeklede desktopCPU.
oeh dit in combinatie met die intel neurale usb stick.
Heb je een leuk setje
Anoniem: 948579 21 juli 2017 21:08
Het bordje heeft 2 Mini-PCIe Slots. Dus Wifi en SSD.
Ik ben blij om te zien dat ze echt keihard aan de weg aan het timmeren zijn. Aorus liquid 1080ti 4jr garantie. En dit. Heuluh grote stappen. Mooi. Het hoeft niet altijd maar msi en asus te zijn. Benga. Ook in t klein =9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.