Pal-V wil start- en landingsbaan voor gyrokopter aanleggen in Raamsdonksveer

Het Nederlandse bedrijf Pal-V wil in Raamsdonksveer, waar het bedrijf gevestigd is, een start- en landingsbaan aanleggen voor de door het bedrijf ontwikkelde gyrokopter. De gemeente Geertruidenberg moet nog toestemming geven voor de aanleg.

De start- en landingsbaan moet tweehonderd meter lang worden. Marco van den Bosch van Pal-V zei tegen Omroep Brabant dat het geen compleet vliegveld wordt, waar veel vliegbewegingen plaatsvinden. Het bedrijf wil de baan gebruiken voor het geven van demonstraties aan klanten en voor evenementen. Binnenkort gaat de gemeente met Pal-V om de tafel zitten om de wensen en eisen van de landingsbaan te bespreken. Volgens een wethouder van de gemeente worden dan de mogelijkheden bekeken. Naast de gemeente moet de provincie Noord-Brabant nog goedkeuring geven aan het project.

De Pal-V Liberty is een tweepersoonsdriewieler met een rotor die in te klappen is, waardoor het voertuig ook de weg op kan alsof het een auto is. Voor opstijgen zijn startbanen van minimaal 180 meter noodzakelijk; bij het maximumgewicht loopt dit op tot 330 meter. Voor landingen is 30 meter aan landingsbaan nodig. Zowel in de lucht als op de weg haalt het voertuig een snelheid van maximaal 180 kilometer per uur. Het geluid van de rotor zou vergelijkbaar zijn met dat van een klein vliegtuig, maar het zou om beduidend minder decibel gaan dan bij een reguliere helikopter. Het ombouwen van het voertuig, waaronder het in- of uitklappen van de rotorbladen, duurt tussen de vijf en tien minuten.

De gyrokopters van Pal-V zijn ontwikkeld met composietmaterialen, waardoor de voertuigen licht genoeg zijn om te vliegen, maar ook sterk genoeg voor gebruik op de weg. Daarbij maakt de Pal-V Liberty gebruik van een hydraulisch systeem waarbij de carrosserie en het voorwiel worden gekanteld op het moment dat het voertuig door een bocht gaat. De achteras met de beide achterwielen kantelt niet mee. Dit kantelmechanisme is door Carver in licentie aan Pal-V gegeven. Carver ging in 2009 failliet en maakte de Carver One, een soort kruising tussen een auto en een motorfiets, die gebruikmaakt van hetzelfde kantelmechanisme.

In februari begon het bedrijf uit Raamsdonksveer met de verkoop van de Pal-V Liberty. Er komen twee versies van de gyrokopter: de Pal-V Liberty Pioneer en de Liberty Sport. De Pioneer is de duurdere versie en gaat exclusief belasting 500.000 euro kosten. De Liberty Sport gaat 300.000 euro kosten. De Liberty Pioneer wordt eind december 2018 als eerste geleverd. Volgens Van den Bosch gaat het goed met de verkoop; van de eerste serie van negentig productietoestellen is ongeveer de helft verkocht. De meeste klanten komen uit Amerika, China en Dubai, maar er zijn ook enkele kopers uit Nederland en België. Voor het vliegen met het toestel is een vliegbrevet nodig. Kopers moeten in ongeveer 35 uur leren omgaan met het vliegen van de gyrokopter voordat ze een vlieglicentie krijgen.

Robert Dingemanse, bestuursvoorzitter van Pal-V, zei in februari tegen Omroep Brabant ervan overtuigd te zijn dat de leverdatum van eind 2018 daadwerkelijk wordt gehaald. "Concepten van andere fabrikanten van vliegende auto's vereisen in veel gevallen gewijzigde regelgeving en zijn vaak gebaseerd zijn op technologie die nog niet bestaat. PAL-V heeft er echter bewust voor gekozen om een vliegende auto te ontwerpen en te bouwen op basis van bewezen technologie en ook volledig binnen de bestaande regelgeving. Dit leidt tot een verwachte leverdatum die zeer dichtbij en ook realistisch is."

Pal-V staat voor Personal Air and Land Vehicle en wordt sinds 2007 ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf. In 2012 werden met een prototype de eerste testvluchten gehouden op de militaire vliegbasis Gilze-Rijen. Het ministerie van Economische Zaken heeft het bedrijf uit Raamsdonksveer gesubsidieerd met een bedrag van tien miljoen euro. Daarnaast heeft Pal-V nog eens twintig miljoen ontvangen van particuliere investeerders.

Door Joris Jansen

Redacteur

18-05-2017 • 15:05

62

Submitter: Mopperman

Reacties (62)

62
61
39
5
0
11
Wijzig sortering
Waarom heeft zoiets zo veel landingsbaan nodig? Kan ie niet verticaal opstijgen / landen als helicopter? Of beter gezegd, wat voor voordeel kan een voertuig zonder vleugels uit een landingsbaan halen?

Ziet er wel leuk uit, nu nog de prijs omlaag :P
de grote rotor wordt niet motorisch aangedreven, maar gaat draaien door de snelheid waarmee het voertuing rijdt/ vliegt, de roter aan de achterzijde zorgt voor de snelheid in de lucht.

de grote rotor zorgt alleen voor lift (opstijging)

330m om op te stijgen (vol bepakt)

30m om te landen.
Bijna goed. Het concept is dat van een autogyro, waarvoor tijdens de vlucht inderdaad de grote rotor niet wordt aangedreven. De autogyro wordt vooruit geblazen door de kleinere propeller achterop, en gedraagt zich daardoor grotendeels als een helikopter waarvan de motor is uitgevallen.

De grote rotor wordt voor de start wel aangeslingerd door een elektromotor, anders zou je aan 300 meter bij lange na niet genoeg hebben.
Om de vraag van rikpro dus volledig te beantwoorden: je hebt voorwaartse verplaatsing nodig om lift te houden. Dat is de reden dat je niet uit stilstand recht omhoog kan, maar een 'aanloopje' moet nemen. Bij het landen moet je dus ook de voorwaartse beweging houden, anders donder je uit de lucht. Echter, door de combinatie van een rotor en propellor heb je veel minder baanlengte nodig om te landen.
Om te landen kan je de laatste paar meter hoogte makkelijk 'crashen': zorg dat je heel langzaam gaat in de lucht op 5 meter hoogte, laat het gas los, en trek de stick steeds verder naar achteren totdat je op 0 meter hoogte 0m/s gaat. Toen ik laatst met iemand meevloog in een autogyro landde hij met iets van 10km/u op het grasveld...
Elke landing is een gecontroleerde crash _/-\o_
Ik zou toch niet graag de testpiloot zijn geweest om als eerste zo'n landing uit te proberen :P

Maar mooi dat het werkt.

Overigens... filmpje erbij is wel zo leuk: https://youtu.be/GfMNtCPChxo

Edit:
Of een uitgebreidere link. Ook leuk https://youtu.be/xfEYry7-jww

[Reactie gewijzigd door Ikkehans op 23 juli 2024 13:53]

Als de autogyro eenmaal draait kan deze prima zonder horizontale snelheid landen. Omdat door de valsnelheid de wieken blijven draaien, net als bij een helikopter en zoals van die speciale blaadjes van een bepaalde boom.
Zou de RDW 'm goed gaan keuren voor gebruik op de openbare weg is mijn vraag. :)
Enige puntje zou misschien zijn dat er leukerds zijn die vanaf de openbare weg gaan opstijgen. Maar ik neem aan dat hij stil moet staan (en 5-10 minuten lang) voordat hij in vliegmodus gaat.
Enige puntje zou misschien zijn dat er leukerds zijn die vanaf de openbare weg gaan opstijgen.
Dat zal je dan snel je brevet gaan kosten.
Je mag in Nederland alleen starten en landen op een luchthaven.
(Link)
(Tenzij voor een noodlanding, maar ze geloven natuurlijk niet dat je iedere dag een noodlanding moet maken op de weg bij je huis...)

edit: rephrase

[Reactie gewijzigd door PPie op 23 juli 2024 13:53]

Er is een uitzondering, een lifeliner en politieheli mogen het wél.
Langs de snelweg zijn er genoeg rustplaatsen :+
Of als je in de file staat. Laat je even een gaatje van 200m vallen en gaan met die banaan.
Als je 5 minuten aan het ombouwen bent dan zal dat gaatje voor je wel groter zijn dan 200m. De rij met automobilisten achter je die jou willen ombouwen trouwens ook..

Zonder dolle, een openbare weg is totaal ongeschikt. Vergis je niet, die rotor is best groot. Meter of 6 doorsnee. Het is niet zo fijn als er een motorrijder twee rijstroken verder langskomt, want die overleeft het niet.
Dat is een van de serieuze plannen die ik ook heb gezien PAL-V: zo'n parkeerplaats langs de snelweg is groot genoeg voor opstijgen en landen. Richt een aantal van dat soort plekken in als startbaan, zodat je als auto naar zo'n startbaan kan rijden, en kan vliegen waar je heen wilt.
Goed idee, wie gaat die start- en landingsbaantjes betalen ? Een miljoen per stuk is niets. En ik denk niet dat er mensen zijn die willen meebetalen aan het hobbyproject van een multimiljonair.
Anoniem: 24916 @Daan151018 mei 2017 15:23
Dat is natuurlijk allemaal al lang gedaan en geregeld... Hij voldoet aan alle eisen!
Dat is natuurlijk allemaal al lang gedaan en geregeld... Hij voldoet aan alle eisen!
Ik weet niet waar jij dat vandaan hebt maar in elk geval is er nog geen luchtvaardigheidsbrevet afgegeven voor zover ik weet.

Voor de weg zal hij een waarschijnlijk een 'eigenbouw' goedkeuring moeten krijgen, dat is meestal niet zo moeilijk. Veel van de technieken lijken van de Carver te komen en die werd ook redelijk soepel goedgekeurd. Of hij lekker zal rijden betwijfel ik. Zelf met het leunen in de bochten hou je echt een bonk gewicht op op het hoogste punt. Rijden met stevige zijwind zal helemaal een avontuur worden. Vliegen zal best lukken, autogiro's zijn eenvoudige techniek waar niet al te veel meer aan te verbeteren is.

Overigens zijn autogiro's enorm populair. Meer dan de helft van de nieuw ingeschreven luchtvaartuigen in west europa zijn gyro's. Het is dan ook enorm leuk vliegen en je kan het in 20 uur leren.
Als je goed had gelezen, dan ging het ook over op de weg rijden en je begint met luchtvaardigheidsbrevet? :-(

Je zit alleen maar te gissen over de rijeigenschappen, kan je niet gewoon beter wachten tot er serieuze reviews zijn? Wat hebben wij aan jouw ervaringen die je niet hebt...? Er zit veel nieuwe techniek in, dus wie weet hoe super die rijdt en tevens zakt hij flink lager op het moment dat hij de weg op gaat, dus komt ook het zwaartepunt een stuk lager te liggen...
Als ze zich aan de regels hebben gehouden wel ja. En als ik lees wat de directeur hierover roept in het artikel, ga ik er toch van uit dat ze zich aan de RDW regels en de luchtvaart hebben gehouden.
"Concepten van andere fabrikanten van vliegende auto's vereisen in veel gevallen gewijzigde regelgeving en zijn vaak gebaseerd zijn op technologie die nog niet bestaat. PAL-V heeft er echter bewust voor gekozen om een vliegende auto te ontwerpen en te bouwen op basis van bewezen technologie en ook volledig binnen de bestaande regelgeving. Dit leidt tot een verwachte leverdatum die zeer dichtbij en ook realistisch is."
Anoniem: 474132 18 mei 2017 15:22
Maken de gyrocopters eigenlijk veel herrie? Ik zie hier in de wijk wel eens van die gemotoriseerde parapenters overvliegen en die maken echt irritant veel lawaai. Naast de uit de hand gelopen drone rage en nachtelijke politiehelicopters zit ik niet te wachten op nog meer druktemakers in het luchtruim, al houd ik mijn hart vast.
Ik denk niet dat je veel van deze toestellen zal zien rondvliegen. De drempel om hem aan te schaffen is vrij hoog. (Vliegbrevet nodig en kost 300k)

Hopelijk wordt dit ooit wel betaalbaar. Ik wil er zo eentje. :)
Die drempel is bewust vrij hoog omdat ze niet iedere frikandel in de lucht willen hebben. Neerstorten boven de stad wil niemand hebben. Zitten een hoop vereisten aan welke vliegroutes je mag afleggen, welke hoogten enzovoorts. Je mag niet zomaar even een rondje boven je huis vliegen. Politie heeft een ontheffing om net als de Traumahelikopter ook 's nachts te vliegen.
Hoef je mij niet uit te leggen hoor. Ik zit midden in een PPL opleiding. En even een rondje boven mijn huis vliegen is absoluut geen probleem als die zich in ongecontroleerd luchtruim bevindt. (trouwens al gedaan met het trainingstoestel van mijn vliegclub)
Volgens mij is bebouwde kom cq stedelijk gebied toch gecontroleerd oftewel verboden? Of je moet minimaal op zoveel meter vliegen. Ik kan me herinneren dat voor de opnamen van Amsterdamned ze op 75 meter wilden vliegen, dat mocht niet. Is uiteindelijk hoger geworden. En dat was de jaren 80 :P
In België is er alvast niet noodzakelijk een gecontroleerd luchtruim boven stedelijk gebied. Boven bebouwde gebieden is er een minimale vlieghoogte van 1000 ft boven het hoogste obstakel in een omgeving van 600m rond het vliegtuig.

(bron: https://www.belgocontrol....ain/html/index-en-GB.html ENR 1.4.2)
300 meter dus. Dat is dan weer net te hoog om leuk zwaaien mogelijk te maken.
Heel veel lager wil je ook niet zitten, anders heb je echt 0,0 ruimte om de kist bij een engine failure veilig aan de grond te zetten.
In Fifty Shades Darker kon dat anders prima :+
Ja, dat lukt jammer genoeg niet zo goed.
Het is wel erg leuk om je eigen omgeving vanuit de lucht te verkennen. :)
Als het goed is zit die drempel in het moeten halen van het vliegbrevet en niet in de kostprijs van het voertuig... Je hebt ook rijke 'frikandellen'...
Beiden. Ik denk dat de eerste series van de PAL-V wel gegund worden qua verkoop. Zal op basis van uitnodiging / vertrouwen zijn. Zou een PR nachtmerrie zijn als zo een crasht in komende jaren als ze net begonnen zijn.
Ook dat staat in het artikel :).
Het geluid van de rotor zou vergelijkbaar zijn met dat van een klein vliegtuig, maar het zou om beduidend minder decibel gaan dan bij een reguliere helikopter.
Dus ik gok ongeveer het geluidsvolume van een Cessna 172 ofzo.
Er zit bijna dezelfde motor in als in zo'n Cessna, en de propeller is ook heel erg vergelijkbaar.
Gaat ze daar nooit lukken, belangrijke oefenroute voor het leger.
Raamsdonkveer ligt dan wel buiten de CTR van Gilze Rijen, maar inderdaad wel in het laagvlieggebied Maas/Waal.
Er ligt een hele mooi strakke baan in Enschede. Nauwelijks gebruikt. Met een mooie omgeving en makkelijk te bereiken vanuit Duitsland. Lijkt mij een goedkopere oplossing dan zelf een baan aanleggen.
Anoniem: 669957 @sroolvink18 mei 2017 15:24
Misschien dat dat stukje luchtruim te druk is I.v.m commerciële lijn vluchten/burger luchtvaart etc
Zou kunnen, maar denk dat ze niet extreem hoog zullen gaan anders valt er voor de mensen die op de grond staan te kijken weinig te zien. Voor demo vluchten zou misschien kunnen, weet ook niet of ze een bepaalde certificering nodig hebben om op bepaalde fligtlevels te komen.
Anoniem: 405071 @sroolvink18 mei 2017 23:22
Voor zover ik het begrepen heb is/(komt) er nog geen IFR rating voor de PAL-V waardoor het sowieso (S)-VFR word, en dat is in principe max 1500FT
Je mag VFR gewoon naar 6500 voet hoor. In de weekeinden zelfs 9500.
Gezien de locatie van het bedrijf is dit niet handig. Daarnaast wil de gemeente dit bedrijf graag in de regio houden.
Alleen niet zo handig voor het bedrijf Pal-V, dat hemelsbreed 150! km verderop zit |:(
150km, dat vlieg je zo aan... oh wait :X
Ja, misschien makkelijk als ze zelf een start- en landingsbaan bouwen dicht bij het bedrijf! ;-)
Er staan genoeg faciliteiten leeg op EHTW. Kleine Shelter huren, inrichten als ontvangst ruimte en showroom, gezien de te aan te leggen baan het toch alleen wordt gebruikt voor Evenementen en Demo's kan dit perfect.
Anoniem: 351596 @chrisO18 mei 2017 15:19
Ze ontwikkelen een "vliegtuig". Kunnen ze er heen vliegen ;)
Niet zonder opstijg baan dus :+
Pakken ze een snelweg in de buurt.
Niet zonder opstijg baan dus :+
Iets dat *copter heet moet geen baan nodig hebben.
Daarom heet dit een autogyro... komt nergens 'copter' in voor. Aangezien deze ook nog eens als auto kan dienen is dit misschien een autoautogyro of een auto²gyro O-)
Daarom heet dit een autogyro... komt nergens 'copter' in voor.
Pal-V wil start- en landingsbaan voor gyrokopter aanleggen..
Toch wel een interessante vraag waarom ze niet op/bij een vliegveld, toch een veel logischer locatie, zitten. Daar hoeven ze niet eens ver voor weg, Brabant stikt in de luchtmachtbases, vliegvelden en -tjes. Dat zijn er zeker een stuk of acht samen.
Het feit dat het bedrijf gevestigd is in Raamsdonksveer zal hierin meespelen. Logisch dat ze het product naast de deur willen demonstreren, in plaats van dat ze hun evenementen altijd op externe locatie moeten gaan organiseren. En als ze het bedrijf verhuizen naar een andere locatie omdat daar een stuk baan ligt, zal dat niet goedkoper zijn dan een 'baantje' van 200 meter aanleggen. Daarbij bestaat vrijwel de gehele omgeving uit landbouwgrond en weilanden, waardoor ze weinig overlast zullen geven.
Anoniem: 636203 18 mei 2017 16:09
Wat mij betreft mag de NL'se landmacht ook wel een paar van deze PAL-V's aanschaffen om dit bedrijf te ondersteunen.

Ook zou ik graag zien dat het bedrijf een UAV ontwikkelt voor de NL'se luchtmacht. Veel landen zijn hier mee bezig. Waarom iets uit het buitenland kopen als we het zelf kunnen maken en verkopen?
Wat heeft de landmacht in vredesnaam aan deze apparaten?
Anoniem: 636203 @BlackOwl19 mei 2017 18:06
Voor verkenningsmissies en voor transport van commando troepen. Deze gyrocopters kunnen bijna overal landen en opstijgen.
Daar lijken deze me wat klein voor.
het concept en idee is geweldig, met zijn allen op luchtbanen van A naar B en de inzetbaarheid voor verschillende instantie is ook super, maar om te beweren dat je hiermee het fileprobleem oplost, dat denk ik niet. Uiteindelijk is het ook nog steeds een auto, die op de grond moet aanschuiven. Vind het knap dat deze groep al vanaf 1999 bezig is en tot de dag van vandaag 0 orders heeft gekregen....talk about doorzettingsvermogen ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.