NZXT brengt G12-bracket uit om aio-waterkoelers op gpu's te installeren

NZXT introduceert de Kraken G12, een bracket om all-in-onewaterkoelers te installeren op videokaarten. Volgens de fabrikant is het nieuwe model makkelijker te installeren dan voorganger Kraken G10. De adapter is compatibel met dertig aio-waterkoelers.

De Kraken G12 is volgens NZXT te combineren met zijn eigen waterkoelers uit de Kraken X-serie, maar kan ook gebruikt worden met modellen uit de Corsair H-serie en met verschillende waterkoelers van Thermaltake, Antec en Zalman.

In de bracket is een 92mm-ventilator verwerkt die voor de koeling van het geheugen en de vrm's moet zorgen. Deze fan draait op 1500rpm. Het accessoire werkt met vrijwel alle recente videokaarten van Nvidia en AMD. Bij sommige modellen uit de Radeon R9 300- en R9 200-serie kan een koperen shim nodig zijn.

NZXT brengt een zwarte en witte variant van de Kraken G12 uit. Het accessoire kost 29,95 dollar en heeft daarmee dezelfde adviesprijs als de huidige Kraken G10, die te koop is voor ongeveer 22 euro.

NZXT Kraken G12NZXT Kraken G12NZXT Kraken G12NZXT Kraken G12

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-04-2017 • 11:20

33

Reacties (33)

33
33
11
1
0
19
Wijzig sortering
Met al die watergekoelde <100Watt CPUs vind ik teleurstellend dat het nog steeds uitzonderlijk is om je GPU watergekoeld te hebben, terwijl die het juist veel beter kunnen gebruiken. GPUs hebben veel groter energie-verbruik, worden tijdens gaming gebruikelijk continue 100% belast, en er is veel minder ruimte voor koeling.

Dat terwijl we wel CPUs makkelijk kunnen waterkoelen terwijl die zelden voor langere tijd 100% belast worden, veel meer ruimte hebben voor een luchtkoeler, en hun top verbruik veel kleiner is

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 22:02]

Beetje rare reactie voor onder een bericht wat juist informeert over het tegenovergestelde..
Ik denk dat ik snap wat hij bedoeld. Gezien de veel hogere TDPs van dGPUs, is het inderdaad vreemd dat het niet gangbaar is om, net zoals we al met CPUs jaar en dag doen, een eigen waterkoeler te kunnen installeren. Ik bedoel niemand houd je tegen om dat nu al te doen (mits de OEM niet lastig is omtrent garantie als je de stock cooler eraf haalt), maar je moet nog steeds de VRMs koelen. De in het artikel genoemde adapter van NZXT helpt daar wat bij, maar ideaal is het niet.

Wat ik liever zou zien is dat fabrikanten graka's zonder de koeler leveren, met alleen wat heatsinks op de VRMs (net zoals dat op high performance moederborden dat gebruikelijk is). Dat zou weer een paar tientjes schelen, en heb je geen adapter zoals die NZXT per se nodig.
Omdat een paar aluminum heatsinks voor de VRMs niet meer dan een paar euro kosten zouden de leveranciers deze in de verpakking er bij kunnen doen. Uit eigen ervaring met custom cooling weet ik intussen ook dat alleen een paar flinke fans op de grafische kaart niet voldoende is de VRMs echt koel te houden. Deze heethoofden hebben alle hulp nodig die ze krijgen kunnen.

Wel een leuke optie om eens aan te denken bij de volgende grafische kaart.
Gezien de veel hogere TDPs van dGPUs, is het inderdaad vreemd dat het niet gangbaar is om, net zoals we al met CPUs jaar en dag doen, een eigen waterkoeler te kunnen installeren.
Een CPU koeling vervangen is een fluitje van een cent, en redelijk risicovrij omdat de cores netjes beschermt zijn met een metalen cover. Daarnaast is de handeling eigenlijk altijd identiek, of je dus een Intel i3 of i7 koopt maakt niet uit, of het die van dit jaar of van 5 jaar oud is, nog steeds exact dezelfde simpele handeling.

Dat verhaal gaat niet op voor GPU's, voor vrijwel elk model moet je eigenlijk specifieke instructies leveren, en indien full cover waterkoeling ook een specifiek koelblok. Er is daar dan ook simpelweg minder vraag naar omdat het veel omslachtiger is. Naast dat de fullcover blokken makkelijk 2 a 3x zo veel kosten als high end koeling voor je CPU. En dan zoals je ook al noemt het garantieverhaal.

Ik had altijd waterkoeling (vandaar mijn nickname), maar ben daar al lange tijd van af, eigenlijk voegt het heel weinig toe, het is wel heel gaaf, maar daar houdt het op. Mijn CPU/GPU kunnen praktisch niet verder OCed worden met waterkoeling, en stiller word een praktisch onhoorbare PC ook niet :D
ik ben onlangs begonnen met waterkoeling omdat ik al mijn pc's aan het ombouwen ben naar itx met slechts 2 12cm fans in de kast en alle kabels voedingen en meuk werd de a10 7850 die erin zit behoorlijk warm, nu met een H55 erin werkt alles echt een stuk beter,
Wat ik liever zou zien is dat fabrikanten graka's zonder de koeler leveren, met alleen wat heatsinks op de VRMs (net zoals dat op high performance moederborden dat gebruikelijk is). Dat zou weer een paar tientjes schelen, en heb je geen adapter zoals die NZXT per se nodig.
Je bedoelt alle GPU's? Dat zou ik als fabrikant niet doen. Ja je hebt GPU's die dat hebben, maar die zijn dan niet high end. Maar als ze ook high end GPU's gaat verkopen zonder koeling, dan zal er ongetwijfeld ook kopers zijn die dan denken dat het geluidsloze videokaarten zijn die geen koeling nodig hebben en ze zo erin zetten zonder enig besef. Dus dat is eigenlijk gevaarlijk want niet iedere koper gaat hier naar kijken.

Je kan dat beter doen zoals een CPU doen, alleen dan wel dat die erop zit en dat je 'm makkelijk eraf kan halen of dat die er los bij zit.

[Reactie gewijzigd door Settler11 op 24 juli 2024 22:02]

ik zou eerder zeggen waarom niet als OEM van grafische kaarten standaard zo'n bracket als dit erop zetten met contact op de vrm's en het ram, en één of twee sockets om een eigen koeler te plaatsen, dan kun je zo'n aio ding pakken, een los waterblock of een stock (cpu) koeler.

vooral dan kun je als fabrikant ook makkelijker AiO's bouwen met 2 koelblokken, een voor cpu en een voor gpu.
de meerkosten van zo'n setup weten niet op tegen de kosten van een zelfbouw-set en bovendien ik zit echt niet te wachten op eigen slangetjes fittings en overige ellende.
Daar heeft EVGA de oplossing voor

EVGA QRC (CPU) & EVGA QRG (GPU). Gewoon een paar slangetjes aan elkaar klikken en klaar is kees.

Is een soort van Custom loop voor dummy's.
Ik vind het helemaal niet uitzonderlijk. Je processor is compact en klein en kan daarom makkelijk gekoeld worden. Een grafische kaart heeft veel componenten verspreidt zitten, wat ervoor zorgt dat je waterkoelblok niet de hele kaart kan koelen, alleen de processing unit op de kaart. Daarom is het simpeler om één koeler te maken die over de gehele kaart heenblaast.
De koeler (zo groot als de hele kaart) op mijn GTX 970 heeft alleen maar contact met de gpu hoor.
Vroeger toen alles nog niet zo skeer was, werden die gewoon ook bedekt met die TIM foam padjes. Nee alle grappen ter zijde, ik denk dat je ze vaker tegenkomt in het duurste model en vroeger werden ze ook gekoeld in de minder dure modellen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het gewoonweg niet meer nodig is, en dat convectie met behulp van een verse luchtstroom voor adequate koeling zorgt.
Maar de ventilatoren van je GTX 970 zorgen wel ook voor luchtstroom over je caps, VRM's, geheugen, etc.

Die onderdelen worden daar best blij van, vandaar dat deze bracket dus ook dat 92 mm-ventilatortje heeft.
Geval van de 200 series is de eerste plate (waarop de fan en heatsink etc zit) wel in contact met alle onderdelen op je kaart, zie bv dit plaatje:
http://i62.tinypic.com/161hwn8.jpg
Er is een reden die koelvinnen vertikaal staan, namelijk zodat de lucht langs het bordje en de andere onderdelen van je grafische kaart kan stromen en ze op die manier kan koelen.
Dit komt waarschijnlijk omdat iedere GPU anders is. De VRMS zitten op andere plaatsen, de GPU zelf zit net een paar millimeter op een andere plek..

Toch ben ik het volkomen met je eens, heb zelf een 290X en heb die nu watergekoeld. Door de daling van de temperatuur is de kaart ook veel zuiniger geworden en is er zelfs ruimte voor een fatsoenlijke overklok.
De prijs van een Fury X met waterkoeling gezien? Gerust € 100 duurder bovenop de kaart die luchtgekoeld is.

GPU's verbruiken het meest als je een tool zoals Furmark erop loslaat. Niet in een game ofzo. Waterkoeling is leuk, voor een RX480 haal je mischien de 1400 ~ 1450 mhz ermee in een OC maar dat is het dan.
In de bracket is een 92mm-ventilator verwerkt die voor de koeling van het geheugen en de vrm's moet zorgen. Deze fan draait op 1500rpm. Het accessoire werkt met vrijwel alle recente videokaarten van Nvidia en AMD. Bij sommige modellen uit de Radeon R9 300- en R9 200-serie kan een koperen shim nodig zijn.
Die fan alleen gaat niet voldoende koeling geven voor de VRM's, daar heb je heb je echt nog een aparte koel-kit voor nodig, zeker voor de 200series. Gelid heeft een leuk goedkope kit die je daarvoor kan gebruiken, zeker aan te raden.

Wel grappig dat ze hem nu ook precies zo laten zien, terwijl net als de G10 dat ding juist andersom op je videokaart komt te zitten. Grootste nadeel hierbij, de fan vervangen is niet bepaald makkelijk.

De lagers van mijn G10 beginnen het te begeven, superkwaliteit zijn die fans niet echt.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 24 juli 2024 22:02]

NZXT fans gaan bij mij ook te snel mankementen. Je kan ze beter vervangen met een ander merk.

Jammer dat zij nog steeds geen oplossing hebben om de standaard GPU behuizing aan te passen zodat je vram en vrm's goed meegenomen worden. Nu is het knoeien met die fan afstelling en vram koelblokjes wat niet echt efficient is en er eigenlijk gewoon lelijk uitziet.
Ik heb bij mijn G10's meteen 92mm noctua PWM-fans gekocht en een klein adapterkabeltje om die fans op de GPU aan te sluiten. Die fans van NZXT zagen me er verre van denderend uit.

Op GTX 980ti's en soortgelijke high-end kaarten heb je inderdaad niet genoeg aan die fan (bepaalde reviews hebben er FLIR-foto's van) en ben je wel even zoet met ramsinks op die VRM's te kleven.

Corsair heeft ook AIO-adapters voor GPU's, die fysiek contact maken met de VRM's en de RAM, maar die kon ik niet makkelijk (en betaalbaar) verkrijgen. Keerzijde aan dat fysiek contact is dat die modellen slechts met specifieke (reference design) kaarten werken.
Die fan alleen gaat niet voldoende koeling geven voor de VRM's
Dat verschilt sowieso totaal per uitvoering videokaart uiteraard. Ook genoeg kaarten te vinden waar de VRM's aan de IO kant van de GPU zit, daar gaat enkel deze bracket ook niet werken als ze extra koeling nodig hebben.

En aan de andere kant, bij mijn MSI 1060 6GT OC zit er vanaf de fabriek geen koelblok op de VRM's, word de airflow van bovenaf bijna volledig geblokkeerd door de heatsink van de GPU, maar toch blijft de temperatuur van binnen de perken (omdat per VRM-phase er 3 mosfets worden gebruikt ipv 1 of 2).

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 24 juli 2024 22:02]

De huidige line-up zijn allemaal fdb fan's. kwaliteit's issues lijken dus verleden tijd te zijn bij NZXT :) , ze hebben hun lesje wel geleerd.

RGB : product: NZXT Aer RGB
NON RGB : product: NZXT Aer P

Tevens denk ik dat de X31 echt al goed genoeg is om je VGA kaart mee te koelen tegenover de X42.... Kun je er bijna 2 voor kopen :)

pricewatch: NZXT Kraken X31

[Reactie gewijzigd door Gipsy King op 24 juli 2024 22:02]

Dan heb je dus een watercooler op je GPU zelf maar niks op je VRAM, das nuttig...
Ventilator is voor je vrm/mosfets enzo. Waterblok is voor de gpu.

Wat ik mij afvroeg, kan je bij kaarten zoals de Fury X met HBM dat dicht op de die zit het geheugen beter overclocken omdat het ook watergekoeld wordt?
na ja iets word niet altijd beter te overclocken met betere koeling dus in het geval met de fury x verwacht ik niet super veel verbetering en de fury x heeft standaard al waterkoeling dus dan heeft deze koeler kopen ook niet veel zin.

Maar als het gaat om andere video kaarten vraag ik me af of het wel zo handig is, ik bedoel alleen een fan op je VRAM richten zonder een koelblok lijkt me niet erg nuttig.
Ik zou denken dat juist omdat alles dichter op elkaar zit, alle componenten eerder warmte aan elkaar afgeven en elkaar opwarmen. De Fury X verbruikt bij een maximum load ruim 300 watt, hetgeen voor zoveel hitte zorgt dat ik denk dat waterkoeling wel nodig was om de GPU überhaupt draaiende te houden, laat staan het geheugen en de vrm & mosfets.

De Fury X beschikt niet over een fan aan de binnenkant, hetgeen weer het tegendeel van wat ik net zei zou bewijzen, namelijk dat het niet nodig is om vrm/mosfets actief te koelen, maar met een heatsync of een thermal pad.

Edit: bij de Fury X loopt er een heatpipe als een aftakking van de radiator naar het GPU-block over de VRM, dus het wordt soort van wel actief gekoeld, I guess?

Plaatje binnenkant van de Fury X

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 24 juli 2024 22:02]

Daarvoor heb je custom blokken. Het is onmogelijk om een generiek ontwerp te maken als het VRAM niet bij elke kaart en elk merk op dezelfde plek zit.

Over het algemeen zitten koelblokken van luchtgekoelde kaarten ook niet op de VRAM. Die hebben niet zoveel dissipatie en een beetje luchtstroom voldoet.

Als je extreem wilt overklokken heb je andere oplossingen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 24 juli 2024 22:02]

Ja je hebt custom blokken maar waarom zou je deze dan nog kopen?

Ik heb daartegen meer video kaarten gezien waar het VRAM wel gekoeld worden met de lucht koeler dan dat ik video kaarten heb gezien die dat niet hebben .

En als je niet extreem wilt overklokken koop je zo en zo deze waterkoeler niet aangezien je hier toch al flink wat voor betaald dus kan je net zo goed een custom koelblok kopen.
Deze is is dus voor de mensen die niet extreem willen overklokken en niet veel geld over hebben voor een custom blok moet je zelf met leidingen en koelwater aan de gang. Met systeem kun je een aio waterkoeling gebruiken, wat voor veel mensen makkelijker is. Er is in ieder geval een markt voor, ook al zie jij het nut niet.
Wat ik niet zo interessant vind is een 1500 rpm 90 mm fan want die maakt een hoop lawaai, en een extra pomp en een of twee fans op the radiator. Dus je hebt een hoop herrie voor een onderdeel dat warm mag worden, soms toch niet zoveel overklok potentieel heeft. Dan zou ik eerder voor een uitgebreidere loop gaan, een groter waterkoeling systeem. Helaas is ieder waterblok dan weer voor een specifieke layout zoals hierboven genoemd.
Die fans draaien volgens mij nooit op hun max. Ik zou raar opkijken als die dingen boven de 800 rpm uit komen.

Als voorbeeld: Mijn watercooling fans gaan pas draaien als de cpu 50+ graden wordt, dan gaan ze op 600 rpm hun ding doen, en houden ze hem op die temp. Ook al staan ze ingesteld op 1200 rpm. De cpu wordt niet warmer op deze rpm, dus dan hoeft de fan ook niet naar zijn piek.

De pomp en radiator alleen al houden het veel koeler.
Anoniem: 390145 12 april 2017 12:30
Met betrekking tot waterkoeling ziet een CPU aio er nog wel goed uit. Deze kit en ook de EVGA ombouwkit voor de GPU vind ik persoonlijk niet erg net. Ook het nadeel dat als je de CPU en GPU beide zo doet waterkoelen dat je een hoop leidingen in je kast hebt lopen die niet erg mooi ogen. Natuurlijk is een custom loop wat duurder, als je met 2 krakens je CPU/GPU wilt koelen plus deze mount ben je 300 euro kwijt. Voor een simpele soft tubing waterloop ben je wel 500 kwijt bij EKWB, maar het ziet er een stuk netter uit en koelt je hele kaart.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 390145 op 24 juli 2024 22:02]

Eindelijk een betaalbare bracket voor mijn rx 480! Had al geprobeerd er een X31 op te beunen, maar dat wilde niet zo goed lukken helaas.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.