Gebruikers melden defacement van websites door 'Turkse hackers' - update

Gebruikers melden maandag defacement van verschillende websites, waarbij de site zelf is vervangen door een boodschap die afkomstig lijkt te zijn van een Turkse groepering. Hoeveel websites getroffen zijn, is vooralsnog onduidelijk.

Meldingen over de aangepaste websites zijn te vinden op GoT en op het forum van hostingpartij Versio. Of het bedrijf de enige hoster is die te maken heeft met het verschijnsel, is onduidelijk. Tweakers heeft vooralsnog geen contact met Versio kunnen leggen. De boodschap die op de websites wordt getoond, is voorzien van een gifje met daarop een Turkse vlag. De bijbehorende tekst is Engels en leest: "Jullie Nederlanders denken dat wij niets zullen doen, maar dat klopt niet. Wij zullen nooit vergeten wat jullie hebben gedaan."

Er is geen directe verwijzing naar de gebeurtenissen rond de Turkse minister van Familiezaken Kaya, die dit weekend plaatsvonden. De boodschap sluit af met een link naar de pagina van 'Private Hackers', dat een forum is waar onder andere discussie over exploits en defacements in het Turks plaatsvinden. Zo zijn er verschillende threads te vinden over 'gehackte' Nederlandse sites. Het gaat om verschillende aantallen, waarbij het grootste genoemde aantal rond de 1500 websites ligt.

De gebruiker die deze mededeling doet en in het bericht wordt genoemd, heeft zijn acties gemeld aan de site Zone-H. Daar is, naast een aantal Amerikaanse sites, een verzameling Nederlandse sites te zien die voor een groot deel dezelfde boodschap vertonen of niet te bereiken zijn.

Update, 15:45: In het topic op het Versio-forum heeft directeur Reshad Bashir aangegeven dat twee servers van het bedrijf zijn gehackt. Daarbij werden bij verschillende sites de php- en html-versies van het index-bestand aangepast. Bashir geeft geen verdere details over de toedracht en stelt dat de getroffen sites inmiddels weer hersteld zijn.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

13-03-2017 • 14:23

409 Linkedin

Submitter: Cleyman

Reacties (409)

Wijzig sortering
https://www.versio.nl/forum/6152-directadmin-gehacked
Reshad Bashir
Versio medewerker
Reactie geplaatst op: 13-03-2017 om 15:15
We hebben inderdaad een hack ondervonden op twee verschillende servers van ons webhosting platform. Hierdoor waren de index.php en index.html van circa 1000 websites vervangen. De bron van de hack is gevonden en wordt momenteel opgelost. We zullen tevens aanvullende maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

Wegens de gevoeligheid van deze kwestie gaan wij momenteel niet in op de details omtrent de hack. We gaan aangifte doen van de hack bij de politie.

De websites die gedefaced waren zijn weer hersteld en zouden weer moeten werken.

Mocht u nog problemen ondervinden, neem dan contact op met onze helpdesk.

Onze excuses voor het ongemak dat u heeft ondervonden.
Uit de logs blijkt dat er niets anders is gedaan dan het wijzigen van de index bestanden van de websites. Het wijzigen van de wachtwoorden kan echter geen kwaad, maar er is op dit moment voor ons geen reden om te vermoeden dat er wachtwoorden of andere data is achterhaald.
Getroffen servers;
Dat zijn servers 141 en 192 geweest

[Reactie gewijzigd door TommyGun op 13 maart 2017 16:36]

Het zijn er zeker meer geweest, want server 112 is ook getroffen.. btw kreeg geen antwoord van Versio op mails direct na hack.
Blijkbaar was versio niet de enige, kom er nog meer tegen:

http://bedrijfsadviseur.nl/
http://draai-het-eens-om.nl
http://corpusinterieur.nl

etc. etc.

Zijn servers van hosted zo lijkt het....

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 13 maart 2017 16:35]

Hier is een lijst met alle gehackt (Nederlandse) domeinen.

http://zone-h.org/archive/filter=1/fulltext=1/domain=.nl

Het wordt geupdate door de hackers zelf ;)
Klopt, daar heb ik bovenstaande vandaan,.aar die worden allemaal gehost bij hosted. Ondertussen ook opgelost zie ik. Vraag me af of dit op een soortgelijke ma Ier is gebeurt als bij versio. Iemand toevallig een bericht van hosted?
Ik ben eigenlijk blij dat het om mass defacement gaat. Al die vulnerable servers, het zou makkelijk zijn om daarop en klein javascriptje te plaatsen om deel te nemen van een ddos. Nu is het zichtbaar en kan het ook worden gefikst.

[Reactie gewijzigd door jerkitout op 13 maart 2017 21:10]

Prima opgelost als je het mij vraagt.
Prima opgelost? Het is niet de eerste keer dat een hoop websites gehost bij Versio gedefaced worden. Misschien moeten ze eens stilaan hun security nakijken...
Hmmm... Versio zit onderste kant van budget hosting servers met 500 en meer sites is standaard bij hun.
Is niet bijster relevant. Al staan er 1000 sites op, gewoon goed beveiligen die hap.
Het maakt wel uit of een bedrijf structureel aan overselling doet of niet.

Immers het betekend hoeveel waarde men aan infrastructuur besteed. En in dat soort gevallen is hoe meer site hoe groter de minachting.

Verder is hst lastiger tot vrijwel onmogelijk om in eem shared hosting omgeving alles sites veilig te houden.

Chattr +i /home/* is niet handig ;)

Elke site kan op zichzelf staand gehacked worden zonder dat ze daarvoor ooit IP van site bezocht hebben (nameserver, trojan op werkpc van iemand).

Vervolgens als er een lokaal account gepakt is kan deze soms gebruikt worden om server of te rooten en dan helpt chattr niet meer maar wat je vaker ziet is dat ze configiratie files van opensource/commerciele php oplossingen en werken zo een hele server af. En daar doe je als hoster weinig tegen.
Tegen server-brede hacks doe je dus juist wél iets. Individuele accounts kun je bijna niet beschermen, maar toegang tot een hele server is wel degelijk te voorkomen.

Natuurlijk kost dat arbeid en kennis, die ze misschien niet hebben en waar ze niet voor willen betalen, maar dat is een keuze.
Niet in een shared hosting omgeving.

Probleem is dat je met een local 0day in shared omgeving met X accounts hebt die je niet kunt beveiligingen.

Zodra 1 van die accounts "valt" is de weg vrij.

Je kunt site chrooted draaien maar dat gaat weer ten loste van perfomance en ook uit chroot breken is een hobby.
Nou, ten eerste ontbreekt in het voorbeeld hier heel duidelijk rudimentaire beveiliging. Het is in een goed geconfigureerd systeem niet mogelijk om de folders van een ander user uit te lezen, laat staan ernaar te schrijven. Dat wijst 100% op een gigantisch slechte inrichting.

Wat jij beschrijft is trouwens ook redelijk goed te ondervangen. Kijk eens naar CageFS van CloudLinux bijvoorbeeld, dat geeft echt een enorme boost aan je veiligheid - en tot dusver is daar bar weinig gebreken aan te vinden, de performance is ook niet in het geding.

Het komt er dus gewoon op neer wat je bereid bent te doen en hoe goed je nadenkt over dit soort zaken. In een shared hosting omgeving loop je iets meer risico met zero days in het OS of in bepaalde sub-software, absoluut... Maar dan is het toch gek dat de meeste hosting providers met vele sites op een server, totaal niet de problemen hebben die Versio hier heeft.

Neem GoDaddy en HostGator (of een random EIG-merk...), de smerigste oversellers die er bestaan. Maar de servers zijn goed dichtgetimmerd hoor. En die zijn nog een graadje erger qua overselling dan het voorbeeld hier. ;) Die hebben complete cloud infra's met duizenden sites per cluster, en hebben niet te maken met dit soort belachelijke beveiligingsproblemen.

Het is dus maar wat je er zelf van maakt. Ja, software (zeker software als PHP) draaien in een shared omgeving geeft een verhoogd risico - maar daar pas je je op aan. Niets is 100% veilig, maar je kan het zeker wel zo veilig mogelijk trachten te maken. En dan is het absoluut geen peulenschilletje om zomaar andere mensen hun bestanden uit te lezen/te bewerken. Je doet het op mij overkomen alsof één gehackte WordPress site in een shared omgeving meteen betekend dat ze ook de gehele server kunnen benaderen, maar dan moet er echt wel veel meer mis zijn met de server zelf om dat mogelijk te maken. :P
Kan ik kan je niet vertellen waarom je ongelijk hebt.

Heeft niet met argumenten te maken. Maar met wat ik op dit moment in me toolbox heb voor pen-test doeleinden.
Nou, vertel... Wat heb jij in je pen-test toolboxje staan dat alle limieten remote zou kunnen omzeilen? :)
Ik had het ook over de situatie niet over de veiligheid van Versio.
Tsja, probleem kan je niet tegenhouden helaas. Mensen zullen het altijd oneens zijn met andere mensen. Maar waarom in godesnaam (of allahsnaam, of who ever z'n naam) volledig willekeurige sites hier de dupe van moeten worden?

Wij ' het Neerlandsche volck' hebben toch niks met dat pure politieke gedoe te maken?
Jammer dat een hoop mensen hun hoofd keren voor feiten die zowel op foto als video zijn vastgelegd op de betreffende avond..

[Reactie gewijzigd door Macchillie op 13 maart 2017 14:30]

Probleem is dat je met extremisten niet kan praten. Deze mensen hebben een beeld en dat is volgens hun het enige juist beeld.

Het trieste is dat ze hiermee hun eigen land meer kwaad dan goed doen. Idem de vele Nederlandse Turken die misschien toch op dit alles worden aangekeken maar er helemaal niet achterstaan.

Er is helaas een sfeer bij extremisten of je bent voor ons en ben je dan niet ben je tegen ons.
Probleem is dat je met extremisten niet kan praten.
Met dit als feit neerzetten zou ik oppassen. Daarmee wordt alleen maar meer gepolariseerd ('wij' tegen 'zij'). Als je te horen krijgt dat er niet met jou te praten valt, dan heb je (ook) daardoor niet de neiging om te praten. Degene die blijft oproepen tot praten krijgt op de lange termijn meer erkenning/legitimiteit, ongeacht hoe de andere partij daarop reageert.

Dit even los van politieke meningen. Een praktische mening: computervredebreuk is ongewenst.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 maart 2017 15:09]

Ik destilleer uit de nieuwsberichten en interviews rondom dit kleuterachtige gedoe, en met name doelende op de Erdogan supporters, dat die polarisering/scheur er al lang is. Misschien is hij er zelfs altijd al geweest.
Wij/hun lijkt de norm.

En laten we wel wezen, echt een andere conclusie als "valt niet mee te praten" kan je eigenlijk ook niet trekken wanneer een land als officieel statement een ander land een stelletje Nazi's noemt zonder redelijke context.
Ook dat constante gehamer op die geschonden mensenrechten van met name de geweerde ministers en in kwestie en Erdogan zelf is hilarisch, in het achterhoofd houdende dat ze thuis gevangenissen vol mensen hebben die er niets te zoeken hebben.

De escalatie van deze situatie ligt voor de volledige 100 procent bij Erdogan. Door te gaan dreigen met "maatregelen" nog voor er überhaupt wat was besloten rondom die ministers die zieltjes wouden komen winnen, heeft hij in feite gewoon aangestuurd op escalatie. En daar zit hij nu moeilijk over te doen. Ik vind dat gewoon schizofreen.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 13 maart 2017 16:28]

Ik vind het vooral heel slim van hem.
Stel je eens voor dat je de regering van een ánder land voor je karretje kan spannen om reclame te maken en zieltjes te winnen. Paar mensen op het vliegtuig, beetje schreeuwen, et voila.

Rutte & co. kunnen zich bij lange na niet meten bij het politieke spel dat Erdogan speelt. Het wordt tijd dat dit soort zaken op Europees niveau uitgevochten worden door mensen die strategie wél in hun vakkenpakket hadden.

De Turkse dictator met nog meer stemmen van het volk achter zich, zoveel is een (door populisme voortgestuwde) winst in onze verkiezingen echt niet waard.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 14 maart 2017 00:39]

Helemaal mee eens. Ook al is het zo dat het gros van de extremisten niet mee valt te praten, als we het niet eens meer proberen vergroten we het probleem alleen maar enorm. Het moment dat we stoppen met met elkaar praten is het moment dat geweld de enige manier is waarmee verschillen worden "opgelost".
Ik durf wel te betwijfelen of er met extremisten niet te praten valt. Vaak komt hier echter de term "stille diplomatie" om de hoek kijken. En geduld, laten we dat ook niet uitvlakken.

Vooral een trots volk als de Turken zullen niet in het openbaar een onderhandeling gaan voeren waarbij ook zij wat zullen moeten inleveren. Ook de "extremisten" hebben een achterban koest te houden.
Trotse mensen misdragen zich niet. Arrogante mensen wel.
Trotse mensen verkondigen geen onzin, Megalomane mensen wel.

Zou je trots zijn, dan keer je je hiervan af.
Trots kunnen zijn vereist ook dapper zijn. Zo dapper zijn dat je je excuses maakt voor misplaatste uitspraken.

Erdogan is helemaal geen trotse Turk. Het is een machtwellustige Turk. Arrogant, verwaand, megalomaan.

Jammer, Turkije is een mooi land met over het algemeen heel aardige mensen. Een land dat hard op weg is naar de middeleeuwen. Al het werk van Kemal Ataturk en het moderniseren van Turkije naar de knoppen. Door een kerel die denkt groter te zijn dan de stichter van de moderne Turkse staat.
Ik zie veel seculiere fatsoenlijke mensen op Nederlanse fora hoog opgeven over Kemal Ataturk. Weet niet waar dat vandaan komt, omdat de Turken hem zelf eerden? Hij onderdrukte, zeker aanvankelijk, alle minderheden. Zo verbood hij de Koerdische taal, Koerdische achternamen etc. etc.

Allemaal informatie die overal te vinden is, om te beginnen op Wikipedia in elke taal.

Ataturk was namelijk heel transparant over zijn onderdrukking, beslist geen geheim.
Ataturk was namelijk heel transparant over zijn onderdrukking, beslist geen geheim.
Dat maakt wel verschil. Bij Kemal Ataturk wist je wel waar het naar toe ging en ook al laakbaar en te veroordelen, het was een "binnenlandse" aangelegenheid.
Het zit nu nogal anders. Erdogan bedrijft een gevaarlijk politiek ook buiten zijn eigen landsgrenzen. Erdogan denkt bestuur en regels in andere landen te kunnen buigen of ontwijken, desnoods de landen te frustreren en beledigen om zijn zin te krijgen.

Ik had het over trots.. Erdogan is geen trotse leider. Het is er een met een misplaatste hoge eigendunk.
Over machtwellust gesproken. Ik vraag me sterk af of dat niet ook de oorzaak is dat dit een rel geworden is.
Vooral een trots volk als de Turken
Ik moet altijd lachen om die uitdrukking een trots volk. De betekenis is niks anders dan een lage eigenwaarde met een kort lontje.

[Reactie gewijzigd door yoom op 13 maart 2017 18:00]

Trots kun je heel makkelijk krenken, doe mij maar nuchterheid.
Exact. Jezelf prestaties toe-eigenen zonder er zelf aan bijgedragen te hebben...
Dat is een hele goeie.. idd er wordt vaak gerept over "trots volk".
Trots waarop? Gebaseerd op resultaten uit een ver verleden, vaak ingehaald door geschiedkundige feiten en de realiteit.

Verleden: Onderdrukking van minderheden, de genocide op de Armeniers. Er is genoeg om NIET trots op te zijn. (En daarom mag je er niks over zeggen)

Onderdrukking van minderheden en politieke tegenstanders, uithollen van de rechterlijke macht, persvrijheid tegengaan, tot over de eigen grenzen tegenstanders vervolgen, bondgenoten schofferen en beledigen. Er is NIETS om trots op te zijn.

Als Turk zou je je kapot moeten schamen dat zo'n man toegestaan wordt het land naar de kloten te helpen. Als Turk zou je je kapot moeten schamen dat je landgenoten hebt die dat allemaal voor zoete koek slikken en op zo'n man stemmen.


En ja hoor ik als NL-er heb ook genoeg... Ik schaam me ook kapot dat een groot deel van mijn landgenoten denkt dat een vergelijkbare eikel als Wilders met zijn PVV de problemen gaat oplossen met beledigingen en uitsluiting. Ik schaam me ook kapot dat volwassen NL-ers voor de ogen van kinderen (bijna) op de vuist gaan ivm Zwarte Piet (of niet)...

Trots kan je zijn op je eigen prestaties, trots kan je zijn op iets waar je je eigen bijdrage aan hebt geleverd. De rest is misplaatste eigendunk.
Nationalisme is sowieso eng. Al die vlaggendragers en dat patriotisme, brrr. Het leidt alleen maar tot irrationeel gedrag, arrogantie, blindheid en verdeeldheid. Turkije, maar ook de VS zijn daar een goed voorbeeld van. Het is haast een soort religie:
Ons team doet nooit iets fout. Wij zijn de goeden. Als wij de internationele wetten overtreden is dat om een betere wereld te creeeren (VS).
Degene die blijft oproepen tot praten krijgt op de lange termijn meer erkenning/legitimiteit,
Of een mooie grafsteen. Chamberlain is het helemaal met je eens.
Helemaal waar, hier op de zaak zitten ook wat Turkse Nederlanders, ook Erdogaanders, maar die willen hier zó verschrikkelijk niks mee te maken hebben..

Het is een kleine groep die het 'verpest' voor de anderen. En de kleine groep zijn de extremisten
Helaas verpest de kleine groep het idd voor de grote groep.
Bijkomend probleem de grote groep zal zwijgen.
Doe je als Nederlandse Turk namelijk je mond open en ben je tegen Erdogan dan heb je grote kans dat een pro Erdogan aanhanger jou naam doorgeeft. Mocht je de volgende keer op bezoek gaan bij Familie in Turkije kun je ineens wel eens een probleem hebben als je anti Erdogan bent.
Denk dat veel Nederlandse Turken hier ook bang voor is en dat je daarom maar weinigen zult horen.
Op wat voor "probleem" doel je dan?

PS Tja sommige mensen zullen nooit anders doen dan hun eigen mening te forceren ipv accepteren dat iedereen zijn eigen mening heeft.
Een probleem á la Ebru Umar, om maar eens wat te noemen. Zij heeft de hoogsensitieve teentjes van Erdogan ook op (in zijn ogen) schandalige wijze betast. Dat is allemaal nog niet zo lang geleden gebeurd. Ik kan me voorstellen dat een eenvoudige sterveling geen zin heeft om tijdens een vakantie of familiebezoek zo'n "behandeling" te krijgen.
Opgepakt worden voor ondervraging.
Preventieve opsluiting
Geweigerd om het land in te komen.
...

Een dictatuur is nogal kwistig met dit soort pesterijen.
zoek eens op Ebru Umar, die vorig jaar vast kwam te zitten omdat ze iets op internet had gezet wat Erdogan niet leuk vond.
Denk eens aan het fysiek bedreigen van familie woonachtig in Turkije. Maar zelfs in Nederland zijn mensen niet veilig. Eerwraak en zo.
En het ergste is dat wij dat als Nederland jarenlang hebben gestimuleerd. Turken hoefden niet te integreren, Turkse overheid kreeg inzage in onze basisadministratie, extremistische organisaties zoals de grijze wolven werd geen strobreed in de weggelegd. En dit is het resultaat.
idd en het is heel moeilijk om te 'meten' in welke verhouding er tegenstanders van Erdogan maar bvb. ook gematigde Turken bij ons leven. Cijfers hierover zou de autochtone bevolking een meer juiste beeldvorming kunnen geven i.p.v. meningen gebaseerd op gevoel in valse intuïtie.
Ik ben geen echte tweaker maar ik voel hier duidelijk aan dat deze zogenoemde Turkse hackers niet het kruim zijn. En dat is wss zelfs nog een overstatement.
Doe jezelf een plezier zoek even ebru umar op en je zal zien hoe het werkt. Dat je dit misschien niet wil zien, jou keuze.
Er is tenslotte een kliklijn..... zegt een Nederlands Turkse collega van mij (waarvan ik verwacht, dat die het toch zou moeten weten en niet iemand, die ik 'verdenk' van uitkramen van onzin).

Mocht dit niet kloppen, dan zie ik graag bewijs, dat dat niet zo is, zodat ik hem/haar gerust kan stellen.
Zoek even Ebru Umar en je zal genoeg informatie vinden of kliklijnen en hoe extreem het allemaal kan gaan als je commentaar hebt. Zij heeft zich dus negatief uitgelaten over Erdogan, opgepakt na tips uit Nederland.
Was het een terroriste ? Een Journaliste, kritisch ja en dat mag niet.
Ze is na meermaals de wetten en regels niet gerespecteerd te hebben gevraagd geweest het land te verlaten, dit heeft ze niet gedaan. Wat ze wel gedaan heeft is zich naar conflictgebieden gegaan, waar de overheid haar veiligheid niet kon garanderen, om vervolgens onjuiste propaganda te verspreiden waarbij ze de overheid expres in een negatief daglicht stelde. Alles wat Ebru Umar van informatie heeft verspreid is subjectief en gaat over een toenmalig afgesloten en geïsoleerd gebied vanwege conflicten, waardoor de informatie niet geldt voor het hele land.

Je kan zeggen wat je wil over de Turkse media, maar de westerse media zijn ook geen katjes om zonder handschoenen te benaderen.
Dus Turkije vraag een staatsburger, want ze heeft / had toen nog een Turks paspoort om het land te verlaten. Je weet dus wel wat je daar zegt ? Iemand met een paspoort van dat land vragen dat land te verlaten.

Wat betreft leugens, ik wil me daar niet eens over uitlaten. Het enige dat ik zag zie is dat kritische media de mond wordt gesnoerd, gesloten over en uit.

De westerse media is er in alle soorten en maten, links rechts, midden, kritisch, sensatie. 1 ding hebben ze gemeen ze kunnen dit allemaal doen zonder dat ze de mond gesnoerd worden. Dat kan in Turkije dus niet en dat zegt denk ik genoeg.

Maar ik begrijp uit je argumentatie dat je al een bepaalde keuze gemaakt hebt en dingen helaas niet objectief kan of wil zien.

In Veel Arabische landen is een dictatuur, Syrië, Saudi Arabië, Emiraten, In Iran hebben de geestelijken het voor het zeggen, In Egypte het leger. Je kan daar voor of tegen zijn maar het is gewoon duidelijk. Turkije wil met Erdogan ook naar een soort Dictatuur toe en dat via een referendum. Als dat de keuze is dan is dat zo maar laten we niet schijnheilig doen dat Turkije nu een land is dat mensenrechten respecteert, onderdrukking koerden, media sluiten.
De wereld is rot en is niet alleen in Turkije zo, maar ben a.u.n niet hypocriet om te doen alsof het daar nu zo mooi en goed is voor iedereen.
Goede post, je draait alleen twee dingen om in een zin. Dient te zijn Erdogan wil met Turkije naar een dictatuur in plaats van andersom.

(voor zover hij dit al lang niet is, zie rechtsmaatregelen na "coup" in Turkije.)
Echter maakt de westerse media elke keer er iets gebeurd in Turkije er iets extreem sensationeel van.
Je claimt objectief te zijn. Apart dat in dit geval bijna alle media links rechts midden op 1 lijn zitten. Stel je eens de vraag hoe dat komt ?

Democratisch verkozen ? Omschrijf democratie als je kritische media de mond snoert, mensen laat vervolgen, hoe kun je dan nog spreken over een democratie.
Poetin is ook democratisch verkozen bij gebrek aan kritisch media en criticaster die de mond gesnoerd worden of erger nog vermoord.
En wat was er precies mis met subjectieve berichtgeving? Je mag je mening toch uiten over iets?
Dat noemen ze opiniestukken, geen nieuwsverslagen.
Nogal wiedes, als ik niet zou denken dat die hele coup in scene gezet is door Erdogan dan zou ik gewenst hebben dat ze gelukt was. En ik denk met mij vele Europeanen, maar politici zullen dat niet zo gauw hardop zeggen. Maar om nu Erdolf te gaan steunen is het andere uiterste.
Waarom zou jij nu wensen dat die coup al dan niet gelukt zou zijn, zit je zoveel in met een land 2500 Km van jou vandaan dan?
Bet zou in elk geval de sluipende genocide op de Koerden een slag toe brengen.
Hier in Nederland was een bericht in het nieuws, niet lang na de coup poging, dat de Turkse ambassade een telefoon nummer bekend had gemaakt waar men door kon geven wie Gullen aanhangers waren of zich negatief uit lieten over Erdogan.

En ik weet niet of het veel had uitgemaakt als men sneller steun voor Erdogan had uitgesproken. Misschien als EU, maar de VS/NAVO zijn verantwoordelijk voor meerdere coups in het verleden in Turkije en het leek er sterk op dat ze ook deze keer weer van de partij waren. Gezien de leugenachtige tweet van een MSNBC medewerker die van bronnen uit hoge kringen in het Pentagon had gehoord dat Erdogan het land was ontvlucht, asiel zou hebben aangevraagd in Duitsland, maar dat zou hem geweigerd zijn. Duidelijk een coup ondersteunende tweet, en Gullen is ook door de aanbevelingen van hoge CIA mensen de VS ingekomen, in eerste instantie werd hij geweigerd. Dus het Gullen netwerk is een CIA asset geworden.
Een uur na de tweet kwam Erdogan op TV en riep de mensen op de straat op te gaan en de rest is geschiedenis.

Het vermoeden is dat de coup plannen waren uitgelekt en daarom was men genoodzaakt om de planning los te laten en gelijk tot actie over te gaan. Sommigen denken dat de Russische inlichtingen dienst Turkije gewaarschuwd heeft, maar das puur een gerucht.
maar das puur een gerucht.
Sorry maar volgens mij is de andere helft van jou verhaal ook allemaal gerucht, cia asset, Russen.

Dat soort complot theorieën doen het altijd leuk, spannen te lezen, net als een goed boek maar toch altijd fiction.
Dat van de Russen is puur een theorie. Maar wel ontstaan door logisch redeneren. Dat een geslaagde NAVO coup niet goed zou zijn voor de Russen is redelijk waarschijnlijk. En na de coup verbeterde de relaties tussen Rusland en Turkije opvallend snel.
Ook hebben de Turken de luchtmacht basis Incirlik, waar de NAVO/VS gestationeerd zijn, een paar weken omsingeld en de stroom af gesloten.

Maar dat Gullen een CIA asset is heb ik weinig mensen aan horen twijfelen. Zonder ingrijpen van hoge figuren uit de inlichtingen diensten was hij nooit het land in gekomen.

En dat de coup vervroeg is uitgevoerd lijkt me duidelijk. Normaal begin je zoiets om 2 a 3 uur snachts en als iedereen wakker is de volgende ochtend is het al gedaan. Niet op vrijdag avond om een uur of 21:00. En het onjuiste bericht wat door Pentagon/MSNBC de wereld is geslingerd is de hele wereld pers rond gegaan totdat ie op TV verscheen.

En IMO zijn dit vrij normale omstandigheden voor dergelijke gebeurtenissen, niet vergelijkbaar met de wildste conspiracy theorieën.
Er is helemaal geen kliklijn, je kan natuurlijk altijd de autoriteiten bellen en vertellen dat persoon X een terrorist is etc. waarna ze die persoon 100% zullen screenen bij het betreden van het land.

Dus een kliklijn .........
De overheid geeft een mogelijkheid om (anoniem) telefonisch over iemand te klagen en waaruit een onderzoek uit voort kan/zal komen.
Dat kan toch in elk land... Ik zou nu ook evengoed de lokale politie kunnen contacteren om hen al dan niet correcte info door te geven op anonieme wijze.
kleine groep; zwarte pieten discussie

vaak blijft dat een kleine club, met veel stampij, meer voor elkaar krijgt dan een grote club, die het rustig aan doet :F :N
Extremisten zul je altijd behouden en heeft verschillende oorzaken. Je kunt gerust stellen dat deze hackers op hetzelfde niveau zitten als de extreme PVV stemmers: erg nationalistisch en bijna fascistisch. Dat is dan ook de ironie die van de uitspraak van Erdogan afdruipt!

Belangrijk is om een leider te hebben die niet extremistisch is en op zoek gaat naar gouden middenweg. In dit geval dus geen Erdogan, Putin, Trump of Geert Wilders. En uiteraard samen als Europa een duidelijke afkeur richting Turkije geven (wat ondertussen ook is gebeurd).
Het punt van democratie is dat er een leider wordt gekozen met wie niet iedereen het eens hoeft te zijn. Democratie vergt moed.

En wat extreem is.... Dat is subjectief en afhankelijk van waar je vandaan komt.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 13 maart 2017 18:59]

Het punt van democratie is dat er een leider wordt gekozen met wie niet iedereen het eens hoeft te zijn. Democratie vergt moed.
Democratie vergt stemmen ;). Tegen de stroom in gaan vergt moed. Een goede democratie vergt respect voor AL je stemmers
En wat extreem is.... Dat is subjectief en afhankelijk van waar je vandaan komt.
;l
Ik heb het over Nederland dus ;). In dit geval ga ik mee met de mening hierboven dat met extremisten niet te praten valt in de zin van dat feiten naast hun neergelegd worden en zwart/wit denken.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 13 maart 2017 19:24]

Ik heb het over Nederland dus
Spreek jij voor alle Nederlanders?
[...]


Spreek jij voor alle Nederlanders?
Zucht... nee! Evenals jij niet. Maar we hebben het over extremen en jij beargumenteert dat dit afhankelijk is waar we vandaan komen. Dus ik geef aan Nederland.

Want ja het is subjectief of relatief. Op basis wat de middenmoot is in Nederland. Wijk je daar veel vanaf, dan ben je een extremist.

Enkele voorbeelden wie wij in onze hedendaagse westerse cultuur als extremisme bestempelen:
 • Anarchisme
 • Communisme in het algemeen en de stalinistische en maoïstische stromingen daarbinnen in het bijzonder
 • Fascisme
 • Islamisme
 • Kapitalisme
 • Nationaalsocialisme
Maar we hebben het over extremen en jij beargumenteert dat dit afhankelijk is waar we vandaan komen. Dus ik geef aan Nederland.

Want ja het is subjectief of relatief.
Misverstand: met "waar je vandaan komt" bedoel ik geen land maar politieke voorkeur.

Het is dus idd subjectief of relatief of iemand een extremist is.

Jij noemt Trump extremistisch.
Ik herken Trump echter niet in jou lijstje:
 • Anarchisme
 • Communisme in het algemeen en de stalinistische en maoïstische stromingen daarbinnen in het bijzonder
 • Fascisme
 • Islamisme
 • Kapitalisme
 • Nationaalsocialisme
Dus vandaar mijn verwarring.
Ik herken toch wel degelijk kapitalisme en in enige mate facisme in de goede man met vleugjes nationaalsocialisme

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 14 maart 2017 09:13]

Het kapitalisme klopt wel. Maar dat beschouw ik niet als extreem.
Kapitalisme is het verzamelen van kapitaal om een productiefaciliteit op te zetten. Daar is onze maatschappij op ingericht.

Er zijn ookongewenste uitwassen van kapitalisme, maar dat is imho een andere discussie.

Trump fascistisch: hij vertoont sommige trekjes die er aan doen denken. Maar ik denk dat hij vanzelf gecorrigeerd wordt. Zo werken democratieën. Ik verwacht niet dat Trump de grondwet gaat aanpassen voor meer macht. Maar we moeten afwachten.
An sich is er niks mis met kapitalisme. Maar als je beschermde natuurgebieden weer onbeschermd maakt voor bedrijven. Of climate change ontkent omdat dit ongunstig is voor bedrijven. Dan voer je kapitalisme weer te ver door. Los van het feit dat hij zijn positie als president misbruikt voor persoonlijk gewin.
Errr ik denk dat je Trump toch echt wel onder het kapitalisme kunt plaatsen hoor 8-)
Klopt, daar had ik in eerste instantie overheen gelezen.
Maar of kapitalisme extremisme is, daar heb ik zeer mijn twijfels over.
Enkele voorbeelden wie wij in onze hedendaagse westerse cultuur als extremisme bestempelen:
...
 • Kapitalisme
...
Je kunt gerust stellen dat deze hackers op hetzelfde niveau zitten als de extreme PVV stemmers: erg nationalistisch en bijna fascistisch.
Heb je onderzoek gedaan naar het niveau van beide groepen om tot deze conclusie te komen ? Ken je de extreme PVV-stemmers ? Ken je de Turkse hackers/scriptkiddies ?

Gezien deze uitspraak en de daarop volgende uitspraak om Erdogan, Putin, Trump en Wilders in één zin te noemen alszijnde fout en fascistisch, klinkt volgens mijn subjectieve mening als een gefrustreerde linkse socialistische democraat, die andermans mening en gedachte niet kan accepteren en daarom uitgesloten moet worden.
De "andere mening" wordt meteen in de hoek gestopt van : rascistisch, fascistisch, nationalistisch, homofoob, islamofoob, xenofoob, en nog meer van die politiek correcte benamingen.
Je kunt gerust stellen dat deze hackers op hetzelfde niveau zitten als de extreme PVV stemmers: erg nationalistisch en bijna fascistisch.
Heb je onderzoek gedaan naar het niveau van beide groepen om tot deze conclusie te komen ? Ken je de extreme PVV-stemmers ? Ken je de Turkse hackers/scriptkiddies ?
Nee, maar ik kan de extreme pvv/denk/AKP-stemmer gerust als extremist bestempelen. Ik heb het niet over het gros van de stemmer, enkel de nazi's/fascisten/etc.
De "andere mening" wordt meteen in de hoek gestopt van : rascistisch, fascistisch, nationalistisch, homofoob, islamofoob, xenofoob, en nog meer van die politiek correcte benamingen.
Ok ik zal een opsomming maken op basis van met name het pvv-verkiezingsprogramma: :
 • Termen als "America First" en "Nederland wordt weer van ons" zijn nationalistisch.
 • "Nul asielzoekers erbij en geen immigranten meer uit islamitische landen: grenzen dicht" is zowel racistisch als islamofoob
 • We zijn redelijk xenofoob in Nederland, uit een recent onderzoek van ipsos, blijkt dat wij als Nederlander denken dat het percentage moslims op 19% ligt. Terwijl dit daadwerkelijk tussen de 4.9 en 6 % ligt.
 • Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz.: erg kort door de bocht. Geen ontwikkelingshulp is zeer nationalistisch met meer kans op oorlog en emigratie tot gevolg. Geen innovatie? Is die gast for real |:( ? Op die manier hebben alle arme mensen het de komende 4 jaar een stukje beter, maar de generatie daarna moet het dan doen met bijvoorbeeld traag internet (met name het buitengebied), geen speler op globale markt door gebrek aan innovatie (met minder banen tot gevolg), geen nieuwe ontwikkeling in de zorg, geen nieuwe ontwikkelingen in de economie etc.
klinkt volgens mijn subjectieve mening als een gefrustreerde linkse socialistische democraat, die andermans mening en gedachte niet kan accepteren en daarom uitgesloten moet worden.
Dit laatste kun je denk ik ook over je zelf zeggen. Ik neem aan dat je het eens bent met de PVV en hun verkiezingsprogramma van 1 A4? Dat kun je toch niet serieus nemen? Hoe kun je in godsnaam dat beargumenteren? Tevens ben ik het met de PVV eens dat er een probleem is omtrent immigratie, omtrent vluchtelingenstromen en omtrent toekomstige vluchtelingenstromen (veroorzaakt door de verdrogingsproblematiek in het midden oosten, oorlog, slecht welvaart). Alleen, ik vind Geert's oplossing te kortzichtig. That's all O-) .

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 14 maart 2017 23:00]

Ik vind het wat voorbarig om dit toe te schrijven aan Turkse hackers. Genoeg partijen die er belang bij hebben om de relatie tussen Turkije en Nederland/EU te frustreren.
Wij ' het Neerlandsche volck' hebben toch niks met dat pure politieke gedoe te maken?
Indirect wel want NL is een democratie, en ik denk dat de meeste Nederlanders het wel eens zijn met de acties vd overheid in deze kwestie (behalve kennelijk aanhangers van DENK).

Belangrijker is dat het past in de autoritair/nationalistische politiek gevoerd door Erdogan: het is "us versus them", en Nederland/Nederlanders zijn door Erdogan aangewezen als "them". Er is weinig rede om wat dit betreft redelijkheid te verwachten van Erdogan aanhangers.
Indirect wel want NL is een democratie, en ik denk dat de meeste Nederlanders het wel eens zijn met de acties vd overheid in deze kwestie
Zouden "de meeste Nederlanders" ook weten dat onze overheid in deze kwestie nogal met twee maten meet? Tegenstanders van het Turkse referendum wordt namelijk geen strobreed in de weg gelegd. Dat vind ik wel een uiterst dubieuze houding, vooral wanneer je als Nederlandse overheid enerzijds roept dat inmenging van andere landen in onze politiek niet getolereerd wordt terwijl de Nederlandse overheid met het selectief toestaan/weigeren van politieke campagnes zelf indirect wel invloed uitoefent op de politieke situatie in een ander land.
De weerstand van onze regering tegen het campagne voeren is niet het campagne voeren (voor of tegen) maar het campagne voeren door leden van een regering.
Een minister is een bestuurder. Als Turkije parlemenstleden had gestuurd was ze geen strobreed in de weg gelegd. De Nederlandse regering heeft dit meermalen gemeld bij de Turken.

De handelwijze van de Turkse ministers TOCH te komen, tegen alle adviezen in, is er slechts één om te provoceren geweest.

Overigens is de minister van gezinszaken NIET diplomatiek onschendbaar. Dat is voorbehouden aan staatshoofden, eerste ministers, ministers van buitenlandse zaken en natuurlijk de mensen van de diplomatieke missie.

De minister van buitenlandse zaken kon gewoon niet landen omdat landingsrechten daar los van staan. Was hij nou via Duitsland gekomen.....
Het is wel raar dat landingsrechtwn ingetrokken kunnen worden bij een vliegtuig met dergelijke "lading". Hebben vliegtuigen geen diplomatieke "kentekens"?

Diplomatieke auto's hebben die zodat tegenstanders (denk aan politieagenten die het niet eens zijn met...) deze wagens niet aan mogen houden (langdradig doorzoekingen doen waardoor belangrijke afspraken gemist worden).
dimplomatieke onschendbaarheid is slechts dat zij niet vervolgd kunnen/mogen worden. Indien er een gegronde reden is het voertuig staande te houden ivm de (verkeers)veiligheid zal dat gewoon gedaan worden.
Tegenstanders van het Turkse referendum wordt namelijk geen strobreed in de weg gelegd.
Waar in Nederland heeft de bijeenkomst/demonstratie met toespraak van een Turkse minister tegen Erdogan plaatsgevonden?
[...]


Waar in Nederland heeft de bijeenkomst/demonstratie met toespraak van een Turkse minister tegen Erdogan plaatsgevonden?
Geen minister, maar er zijn wel degelijk al bijeenkomsten geweest van het 'nee'-kamp. En natuurlijk geen minister, want er is geen enkele overheidsdienaar die het in zijn hoofd haalt tegen Erdogan in te gaan.
En natuurlijk geen minister
En dat is precies het cruciale verschil.

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 13 maart 2017 16:12]

Wat maakt dat dat verschil zo groot is?
Misschien omdat de regering (Erdo) 2e en 3e generatie Turken (Nederlanders dus) nog steeds "zijn" onderdanen noemt?
Dat zet kwaad bloed.
[...]
En dat is precies het cruciale verschil.
Nee, dat maakt geen bal verschil uit. Het 'nee'-kamp mag wel campagne voeren, 'ja' mag dat niet. regering heeft ook duidelijk aangegeven dat de reden is dat 'wij' niet willen dat er campagne gevoerd wordt voor een referendum dat een land zo duidelijk minder democratisch maakt. Daar wordt ook helemaal niet stiekem over gedaan.

Ik weet het niet zeker, maar ik denk eerlijk gezegd dat 'wij' hetzelfde gezegd zouden hebben als Bouterse meer macht naar zich toe wilde trekken via een referendum, en Surinamers in Nederland wilde winnen voor een 'ja' stem.
Theoretische discussie, maar dat is mijn inschatting.
Er zijn natuurlijk maar weinig Turkse ministers te vinden die openlijk tegen het referendum zijn. Maar ik begreep gisteren dat er wel verschillende oppositieleden in Nederland zijn geweest om tegen het referendum te propageren. Waar dat dan geweest is, durf ik zo even niet te zeggen.
Gezien de desinformatie die de Turkse overheid de wereld inslingert is het wel handig om berichtjes even te checken dan voordat ze verder verspreid worden.

Niet persoonlijk bedoeld overigens.
Gezien de reactie van Erdolf zal nu waarschijnlijk zelfs een PKK vergadering gedoogd worden.
Ben ik het deels met je eens. Wij 'kiezen' inderdaad de volksvertegenwoordigers, maar wat ze aansluitende 4 jaar doen, is compleet de vraag. Ze beloven veel, maar in de praktijk is het een beetje vaag allemaal.. is wat hun goeddunkt.

Overigens ben ik het eens met hoe de boel is afgehandeld (tot nu toe, dit is nog maar het prille begin gok ik)

[Reactie gewijzigd door Macchillie op 13 maart 2017 14:47]

Ach, Rutte heeft ten gunste van zijn eigen politieke promotie eindelijk iets gedaan wat de PVV, VNL etc al de hele tijd graag wilden zien. Overigens krankjorem dat er zoveel Nederlandse Turken het eens zijn dat Turkije langzaam een dictatuur wordt. Als je dat zo graag wilt, wat doe je dan hier in de vrije wereld? Journalisten horen onafhankelijk te zijn, daar is gezien de Turkse kranten weinig van te merken en we mogen niet vergeten dat er nog velen onschuldig in de Turkse gevangenis zitten. Je zou bijna zeggen dat de coup van vorig jaar ook door Erdogan is opgezet om zo meer aanhang voor zijn machtwellust te creëren.

Maar ontopic, was dit een geslaagde hack of gewoon een lakse update beleid gezien het probleem direct verholpen is en extra maatregelen zijn gedaan.?
Gratis tip. Word lid van een politieke partij en oefen zelf invloed uit op hoe het gaat. Ik kan je verklappen, dat werkt een stuk beter dan vanaf de zijlijn een beetje mee schreeuwen.
Ik weet waar ik goed in ben, en dat is zeker niet het leven van een politicus.

Daarnaast zei ik al: mensen zullen het altijd oneens met elkaar zijn, dus zal je ook kritiek moeten kunnen opvangen als politicus. (Dat is niet mijn probleem, kan dat best hebben).

Als er niemand kritiek mag leveren op de politiek (of wat dan ook), waar is dan de democratie? Ben je dan niet een volk schapen die 1 leider volgt?

Plus: ik zie nog geen tweede of eerste kamer met de halve Nederlandse bevolking..

[Reactie gewijzigd door Macchillie op 13 maart 2017 18:20]

Overmorgen heb je er weer te maken. Leg je stempas maar vast klaar.
Ach "de dupe".... ze zijn fijntjes gewezen op een beveiligingslek. Dan is het gangbaar om netjes dankjewel te zeggen en beterschap te beloven.
Dus een site defacen is volgens jou hetzelfde als fijntjes wijzen op een beveiligingslek? Ik hoop toch dat ik op een subtielere wijze gewezen word op lekken. Maar in jouw wereld is dit blijkbaar verfijnd. Ik hoop dat je het sarcastisch bedoelde maar ik vrees dat je het echt meent.
Ach, backupje van gsiteren terug en klaar.
Paar muisklikjes en iedereen ish et morgen weer vergetne.
En dat lost het beveiligings probleem niet op, 8)7
Je andere reactie dat er enkel maar een paar mensen ontslagen zijn... Ik zou haast denken dat je Erdo-liefhebber bent. Vooral alles downplayen.
Tsja, probleem kan je niet tegenhouden helaas.
Tja, en zo wordt niet-tech-gerelateerd nieuws opeens wel tech-gerelateerd.
Wel vindt ik het nos.nl artikel waarnaar verwezen wordt nogal inhoudsloos. Er staat niets noemenswaardig in wat niet ook al in dit Tweakers-artikel staat. Een link naar een artikel met de reden waarom zij is uitgezet had zinvoller geweest.

offtopic:
[quote] Maar waarom in godesnaam (of allahsnaam, of who ever z'n naam) [/quote]
God, met of hoofdletter is een titel, geen naam, al wordt die in de meeste bijbelvertalingen angstvallig weggelaten terwijl die er in de oorspronkelijke tekst wel staat. (en nee ik behoor niet tot de Jehova's getuigen) . Allah is wel min of meer een naam, min of meer omdat die is afgeleid van het Arabische woord voor god, illah. Overiges vinden moslims ook dat niet-moslims deze naam niet mogen gebruiken en hem alleen god mogen noemen. Welke god hij is, moge duidelijk zijn: hij is de maan en de wassende man is ook zijn symbool.
... volledig willekeurige sites hier de dupe van moeten worden?
Tja het zijn Nederlandse sites en ALLE Nederlanders zijn nu in hun ogen medeschuldig.
Daarbij zijn het geen islamitische sites, dus zijn het sites van ongelovigen en ongelovigen zijn volgens fundamentalistische moslims vijanden van Allah en zijn profeet.

Vergelijk daarbij ook deze site die een veel gematigder en genuanceerder beeld oproept.
Wij ' het Neerlandsche volck' hebben toch niks met dat pure politieke gedoe te maken?
'Het Neerlandsche volck' heeft deze regering gekozen dus is zij mede schuldig. Ook als je niet gekozen hebt, maar het niet afkeurt (en je dus aansluit bij deze groep) ben je mede schuldig.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 13 maart 2017 16:22]

Jammer dat veel mensen ook direct aannemen dat dit het werk is van Turken.
Het kunnen natuurlijk net zo goed niet-Turkse 'hackers' zijn die nog wat kolen op het vuur willen gooien.
Indien dit zo is zullen ze hun doel wel bereiken ben ik bang...
Inderdaad. Een van de lastige dingen met met hacks is dat vaak niet goed te achterhalen valt wie ze heeft uitgevoerd. Vaak komt het dan neer op annames.
Misschien zijn het wel Russen die wat extra stoken om de verkiezingen in ons land te beinvloeden.
Ja natuurlijk, waarom niet... De Russen krijgen altijd de schuld, dus waarom nu ook niet he. :+
Ach ja, dan geven we de schuld aan die beroemde hacker, 4chan :P
De Russen kan natuurlijk ook, maar evengoed kunnen het Wilders aanhangers zijn die even willen aantonen hoe slecht die Turken wel niet zijn.
Pas op, ik kies geen partij hoor, ik zeg gewoon dat er verschillende mensen baat hebben bij deze polarisatie. Of wie weet zijn beide kampen wel bezig met hetzelfde.
Misschien zijn het ook wel de Amerikanen of de Belgen of misschien toch gewoon de Turken. Bewijs het maar eens
Precies. Of een stel scriptkiddies uit Liechtenstein ... we weten het simpelweg niet.
Het zijn idd niet-Turkse hackers die een website opzetten in het Turks om nog meer vuur op deze storm in een glas water te gooien :D

Occam's scheermes zegt wanneer er verschillende hypotheses zijn die een verschijnsel in gelijke mate kunnen verklaren, de hypothese gekozen moet worden die de minste aannames bevat en de minste entiteiten veronderstelt.

De Amerikanen hebben hier overigens een grappigere variant van, nl de "duck test". Die gaat als volgt: "If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck."

[Reactie gewijzigd door ABD op 13 maart 2017 16:10]

Occam's scheermes zegt wanneer er verschillende hypotheses zijn die een verschijnsel in gelijke mate kunnen verklaren, de hypothese gekozen moet worden die de minste aannames bevat en de minste entiteiten veronderstelt.
Die hypothese gaat dan ook lang niet altijd op...
Het vuur is in dit geval al zo hoog dat extra kolen geen zin hebben. Als een meneertje erdohan ons facisten noemt en overblijfselen van nazi's dan ga je echt te ver.
Maar met de turkse gemeenschap die het hier mee eens zijn en gaan rellen valt niet te praten, je vraagt ze om hun mening, haalt die onderuit en ze gaan je uitschelden.
Ze noemen zichzelf ook turkse soldaten, en dat terwijl ze in de meeste gevallen hun dienstplicht afkopen, nou wat een soldaten heb je dan. Ik zou zeggen, vol gas beginnen met de de-islamisering van Nederland en een atoombom op Turkije.
Dit kan echt nog veel heter worden hoor. Als er een dode valt zul je pas echt wat zien.
privatehackers (dot) com

'veel mensen' kijken ook direct verder dan een enkel artikel.
wow gebruiken ze gewoon echt profiel photos op die site:

Meneer Picasso is niet heel anoniem

http://privatehackers.com...nda-sitesi-hacklendi.757/

= https://plus.google.com/+FeyyazKurtulu%C5%9F1

Zo gevonden 8)7


Hij heeft ook een blog: https://feyyazkurtulus.bl...gi-psd-tc-kimlik-psd.html

Wat is de kans de Turkse regering dit gaat opvolgen? :+

[Reactie gewijzigd door jerkitout op 13 maart 2017 18:34]

Het kunnen natuurlijk ook Finnen zijn geweest. Het is daar nog koud, dus willen ze nog wat het vuurtje opstoken.........
Ah! Ik kreeg gisteren ook wat mysql logjes binnen van een SQL-injectie poging, vanuit ip-adres 88.252.108.231 dat volgens traceroute in Turkije zit. Ik vroeg me al af of dat iets te maken had met het Turkije-gedoe. Vrij amateuristisch, vermoedelijk script-kiddie werk 8)7
Ook lekker dom om dan te gaan hacken vanuit je eigen IP-adres. Als je het goed wilt doen, gebruik je op z'n minst een VPN.
Wie zegt dat dat een eigen IP adres is?
Een computer hacken en gebruiken voor duistere doeleinden is voor een beetje hacker een peuleschil.

We moeten echt oppassen met het vingertje wijzen in deze kwestie; er zijn genoeg partijen die baat hebben bij een escalatie van dit conflict.
Dan nog: gebruik een VPN waardoor het lijkt alsof je uit een ander land komt. Naja, het kan natuurlijk ook zijn dat het hackers zijn vanuit een ander land, en niet Turkije, maar een VPN gebruiken die in Turkije staat.
VPN dienst weet dan de oorsprong, echte hackers hebben gewoon tig tal slave computers waardoor ze verbinden, waardoor het gewoon lijkt alsof het van een 'prive' IP komt. Dus een VPN is absoluut een slecht en amateuristisch idee. ;)
Hoe kom je daarbij? Sommige VPN diensten loggen helemaal geen reet..
Gebruikers van een Turks hackers forum die een plaatje van het Nederlandse consulaat met een Turkse vlag op sites plaatsen en dit weer melden op het forum komen aan zekerheid grenzend uit Turkije ;-)
Als ik nu iemand zou gaan hacken en dan zou willen doen alsof ik uit turkije kom dan zou ik toch gewoon een VPN aanschaffen met IP uit Turkije. Mensen zoals jij zullen dan toch gaan denken dat iemand uit turkije zo dom is om niet zijn IP te verbergen.
Ze willen toch juist laten zien dat het de wraak van Turken is, waarom zou je je dan achter een VPN gaan verschuilen?
Om niet getraceerd te worden natuurlijk. Je kunt makkelijk je boodschap duidelijk maken, zonder duidelijk te maken waar je je bevindt.
Ze hebben toch niks te vrezen, dit zal gewoon gedoogd worden door de Turkse "overheid".
Alleen vraag ik me af of je als Nederlander zijnde makkelijk iemand kan aanklagen in het buitenland, maar goed, dan zullen ze er toch geen fluit mee doen..
Volgens mij kun je met een bot-net prima filteren waar je aanval vandaan moet komen. Ik was laatst bij een meetup waar iemand van de SIDN vertelde hoe hij een C&C server kon opzetten en daarmee een Cutwail botnet kon overnemen. Hij kon in de interface van de C&C server redelijk specifiek geïnfecteerde clients selecteren waar hij malafide acties op uit wilde voeren.
Lijkt me geen probleem om dit te gebruiken om een script-kiddie aanval zo te plannen dat er alleen clients vanuit Turkije gebruikt worden. Zolang de aangevallen partij niet door heeft dat het om een botnet aanval gaat (en dat kun je redelijk eenvoudig maskeren door elke target maar door 1 client tegelijk te laten aanvallen) lijkt de aanval gewoon uit het land van keuze (Turkije in dit geval) te komen.
Ach, ik zag vandaag een stel amaturken in Ankara druk in de weer met een brandbaar goedje en nog kregen ze die Franse vlag nauwelijks in de fik.

Ik denk dat menig websitebeheerder in bijvoorbeeld Nepal nu opgelucht ademhaalt:)
Vrijwel allemaal gebruikers die hun zaakjes dus niet op orde hebben (alles up to date). Gelukkig is het slechts een deface en geen DDoS door bagger scripts.
Wij hebben op ons platform flinke DDoS aanvallen gezien naar Nederlandse sites. Of dat iets te maken heeft met de Turkijerel is moeilijk te zeggen, het is louter opvallend dat het sinds Zaterdag/Zondag spontaan raak is op sommige sites waar voorheen nooit iets aan de hand was - maar 100% uitsluitsel kan je niet geven. Liggen altijd wel wat servers en sites onder vuur, maar dit is van iets andere sterkte (nog steeds niet heel indrukwekkend.) en duidelijk getarget op Nederlandstalige sites.

Liggen er niet echt wakker van, meer dan voldoende capaciteit voor mitigation, maar ze houden het zo te zien niet bij louter wat script kiddy defacements.
Het is een beetje treurig allemaal. :)
DDoS kan natuurlijk nog komen, die dingen koop je nog makkelijker dan een pakje sigaretten als minderjarige, zou leuk zijn als ze hele zooitje platgooien tijdens de verkiezingen :P
Ach ja elke vrijdagmiddag gaan de cijfers van de attempts omhoog (als de pubers in Rusland en de Oekraine vrij krijgen van school denk ik) en op zondagavond neemt het weer af...
Chinese en Amerikaanse kindjes zijn constanter (of spijbelen veel)
hmm, is dit een cyber-oorlog verklaring? Gaat dan gezellig worden met NAVO leden onder elkaar :P

Is het standaard dat dit soort lui altijd google translate gebruiken ofzo?
Hoe moet dit een oorlogsverklaring zijn? Als ik een website hack krijgt NL dan ook oorlog?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 maart 2017 15:29]

De NATO/NAVO heeft Cyber als (5e) domein aangeduid waar er sprake kan zijn van oorlogsvoering: http://securityaffairs.co...space-warfare-domain.html

In die context kun je elkaar dan zeker wel de oorlog verklaren door het uitvoeren van een Cyberaanval. Maar kun je als een land een ander land verantwoordelijk houden voor acties die niet uit naam van de regering worden uitgevoerd? En hoe zit dit inderdaad in de situatie wanneer 2 NAVO landen dit bij elkaar doen?

Mooie onderwerpen om een avondvullend programma over op te tuigen :).
idd een leuk topic om te bespreken. 1 wilde hacker kan duizenden sites hacken. Met een beetje moeite kan je ook een leuk valse vlag attack maken. Hoe weet je als de hack was goedgekeurd door de overheid of gewoon een groep die het doet voor de lol?
Sorry, die opmerking was niet serieus bedoeld.. Als dit staatshackers zouden zijn was het een ander verhaal..
Gelukkig is een defacement van een website zo terug te draaien, zie overigens dat al veel sites terug gedraaid zijn. zie ook dat er nog veel offline zijn overigens.

Blijft naar dat het websites zijn die echt 0,0 belangen hadden bij het mogelijke conflict van eerder. Echt een trieste situatie. hoop dat alles snel weer in orde is.
Terugdraaien is t grootste probleem niet, het is het daarna wél even die 5 seconden de tijd nemen om je site en alle bagger plugins te updaten. :+
Wordpress is van zichzelf, mits netjes up to date gehouden, behoorlijk veilige software. Het zijn alle brakke plugins, die de meeste mensen ook niet eens up to date houden, die het gelazer veroorzaken.
Helemaal mee eens, die htm pagina weg knikkere en die writerule eruit gooie is zo gedaan allemaal...
Alleen, ik dacht ze binnenkwamen via directadmin, en niet wordpress.
(nu je het zo zegt, meeste sites die online zijn hebben wel wordpress, dus je zou zo maar eens gelijk kunnen hebben hoor. )
Kennelijk toeval dat ze wordpress draaien. Aan t bericht van versio te zien zijn daadwerkelijk de servers gehacked. Dat is nog triester eigenlijk. :+
Kennelijk toeval dat ze wordpress draaien. Aan t bericht van versio te zien zijn daadwerkelijk de servers gehacked. Dat is nog triester eigenlijk. :+
Collega van mij heeft al eerder problemen bij door Versio gehoste sites geconstateerd. Was triviaal mogelijk om een directory dump op te vragen van andere klanten.

Als dat het niveau is waar die toko op draait. Ey... :+
Ja, leuk opbeurend fenomeen, 'patriottisme' en 'nationalisme' . Zo gezond ook voor internationale verhoudingen. En de populisten maar schreeuwen dat we dat hier ook weer terug moeten naar patriottisme en nationialisme. Zie hier waar dat toe gaat leiden.
Dit fenomeen krijg je als de balans zoek is. Dat zie je overal. Als lange tijd één kant van het politieke spectrum redelijk (het debat) overheerst, dan ontstaat onvrede. Als er dan ook nog problemen bijkomen, werkt dat als katalysator en komt opeens een wat extremere partij hoger in de zetelcount omdat de balans weer wat terug naar het midden moet. Risico is dat het dan weer teveel naar de andere kant doorslaat. Het concept "links vs rechts" is zwart/wit, we moeten een gezonde balans hebben. Die is in de ogen van velen nu zoek.
idd, zo zie ik dat in bredere zin ook met oorlog en vrede.
We hebben al zo lang geen oorlog meer gehad, dat mensen niet meer weten hoe erg dat is, en de vrede voor lief nemen, ipv dat het iets is dat je moet bewaren.
Dat men moeilijker verschillen accepteert, niet de moeite doet zich te verplaatsen in de ander, maar liever de ander overal de schuld van geeft, en fantaseert over hoe eenzijdig de verbinding met alle in aantal toenemende vermeende vijanden te verbreken, zou moeten leiden naar een paradijs waarin iedereen gelukkig is.
Als dat zo doorgaat dan krijgen we vanzelf weer oorlog, zodat ons geheugen weer wordt opgefrist en we weer weten hoe dat in vrede met elkaar samenleven ook alweer werkte.
Wat een gedoe om een bijeenkomst, wat mij betreft hadden ze Erdogan in de Arena mogen zetten, de oppositie in de Ziggo Dome en een inhoudelijk debat met voor en tegenstanders op beide locaties, leve de democratie zou ik zeggen.

Wat geeft ons het recht te bepalen wie wel en niet campagne mag voeren voor wat dan ook? Volgens mij is het hier zo geregeld dat de rechter achteraf bepaalde of iets te ver gaat.

De Turkse shadow games zijn natuurlijk niet goed te praten, maar als Erdogan roept dat er met 2 maten wordt gemeten heeft hij natuurlijk geen ongelijk, daarvoor kan hij zelfs naar Amnesty rapporten verwijzen.
Wat geeft ons het recht? Eigendom van ons land en onze wetten, normen en waarden. We hebben alle recht dat te weigeren.

Punt in kwestie is echter dat we het niet geweigerd hebben, maar de Turken door leugens en bedrog probeerden onze regels te omzeilen en een directe bedreiging werden voor de openbare orde en veiligheid. Ja, dan moet je niet gaan janken dat we uitvoeren waar we de Turken al meerdere malen voor hadden gewaarschuwd.
Wat geeft ons het recht? Eigendom van ons land en onze wetten, normen en waarden. We hebben alle recht dat te weigeren.
Onze wetten, normen en waarden worden door onszelf ook aan de kant geschoven als ze niet uitkomen, Amnesty waarschuwt niet zomaar voor een politiestaat.
https://www.amnesty.nl/ac...ek-bedreigt-mensenrechten

www.nu.nl/sinterklaas/435...ietenprotest-onrechtmatig

www.volkskrant.nl/archief...imineert-tijdens-controle
Punt in kwestie is echter dat we het niet geweigerd hebben, maar de Turken door leugens en bedrog probeerden onze regels te omzeilen en een directe bedreiging werden voor de openbare orde en veiligheid. Ja, dan moet je niet gaan janken dat we uitvoeren waar we de Turken al meerdere malen voor hadden gewaarschuwd.
Dit zijn de 'shadow games' waar ik over sprak, niet goed te praten, maar alleen mogelijk omdat de Regering zo krampachtig heeft gereageerd. Had de minister z'n bijeenkomst gehouden of was het afgelast vanwege lokale verordening kan je iets wat scheef is misschien nog recht praten, maar deze lijn staat in mijn ogen totaal haaks op mijn ideeën van het land waarin we leven.

En ga ook niet roepen, het is hier wel beter want we moeten in dit geval echt eerst naar onszelf kijken, zie ook reviews: Technologie in de verkiezingsprogramma's 2017
De grote grap is natuurlijk dat het bij Turkse wet verboden is om in het buitenland campagne te voeren.

En hoe was het denk je gegaan wanneer de Turkse oppositie (voor zover die nog vrij rondloopt) naar Nederland was gekomen om het Turkse volk toe te spreken? Die waren bij terugkomst opgepakt en hadden de zelfde 'special treatment' gekregen als de rechters waarvan gedacht wordt dat ze Gülen symapthisant zijn.

Er is geen democratie meer in Turkije en daar mag je als NAVO-bondgenoot best iets van vinden.
De grote grap is natuurlijk dat het bij Turkse wet verboden is om in het buitenland campagne te voeren.

Er is geen democratie meer in Turkije en daar mag je als NAVO-bondgenoot best iets van vinden.
Het is niet aan Nederland om de Turkse wet te verdedigen, ook niet om daar de democratie te beschermen, de Turken beschikken over hun eigen lot. Als je als NATO lid iets van Turkije wil vinden, vind je dat van hun activiteiten, Koerden, oppositie alles wat je verder noemt, niet van hun standpunten over hoe je een staat moet inrichten, laten we even niet vergeten dat we hier in Nederland de republiek aan de kant gooiden voor een sterke leider en ontlenen we aan hem onze kleur Oranje
Ik zeg ook nergens dat we de Turkse democratie moeten verdedigen. Ik zeg alleen dat we er wat van mogen vinden.

Net als dat we wat mogen vinden van Turkse propaganda op Nederlands grondgebied.
Ik zeg ook nergens dat we de Turkse democratie moeten verdedigen. Ik zeg alleen dat we er wat van mogen vinden.
Onze regering vind het onwenselijk dat een Turkse minister in Nederland campagne voert en maakt dit onmogelijk. Rutte heeft zelf gezegd dat dit vanwege het ondemocratisch karakter van het referendum is.
De Nederlandse regering probeert dus wel degelijk de Turkse democratie te redden.
Net als dat we wat mogen vinden van Turkse propaganda op Nederlands grondgebied.
Ook eens, maar verbieden zou alleen de rechter moeten kunnen.
De Nederlandse regering probeert dus wel degelijk de Turkse democratie te redden.
Nee, ik denk dat ze proberen misbruik van onze democratie te voorkomen.
Hiermee heb je wel een punt, het verbieden van de openbare bijeenkomst -en het aangeven dat Turkse ministers hier ongewenst zijn- was wel discutabel (al vind ik persoonlijk niet dat we de overgang van een halve dictatuur in een hele dictatuur moeten faciliteren)..

Maar na het dreigen van de Turkse kant ben ik het wel heel erg eens met de Nederlandse reactie.
Volgens mij is het hier zo geregeld dat de rechter achteraf bepaalde of iets te ver gaat.
Nee. We hebben wetten waar iedereen zich aan zal moeten houden. Het is niet zo dat je alles mag doen en dat de rechter naderhand moet gaan kijken of iets okay is. Je mag de rechter vragen of de politie en aanklager het recht hadden om je op te pakken.

Nederland vind het niet okay dat een buitenlandse politieke partij (van welke oorsprong dan ook) in Nederland verkiezingsbijeenkomsten van deze aard houdt. Dat is onze keuze en daar heeft Turkije zich aan te houden. Net zoals Turkije een groot probleem zal hebben als wij in Ankara politiek op straat gaan bedrijven.

Dat gezegd, als dit in April gebeurt was en niet net voor de verkiezingen had de zaak vast veel minder problematisch geweest. Maar zelfs dan, Turkije heeft zich in ons land aan onze wetten en normen te houden, Niets meer en niets minder.
Benieuwd of Versio nog met respons komt hoe de hack heeft plaats kunnen vinden. Het zijn nu niet bepaald een 'paar' websites die zijn beklad. Veel concurrentie op hosting gebied dus lijkt me niet bepaald goede PR voor Versio. Altijd weer anderen die het moeten ontgelden.

Ach ja, keyboard warrios to the rescue....not. :|

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 13 maart 2017 14:33]

Op onze servers hebben ze het geprobeerd zie ik in de logs.
They failed, irritante scriptkiddies.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee