Netgear introduceert nieuwe ReadyNAS-systemen

Netwerkapparatuurfabrikant Netgear heeft in Las Vegas een aantal nieuwe ReadyNAS-systemen aangekondigd. De RN 420, 520 en 620 zijn volgens het bedrijf bedoeld voor gebruik in kleine of middelgrote bedrijven.

netgear ReadyNAS 620De meest uitgebreide modellen, in de ReadyNAS 620-serie, beschikken over twee 10Gbit-ethernetpoorten en draaien op een Xeon D-1521-processor van Intel, die de chipmaker eind 2015 introduceerde. Er is zowel in een 6bay- als een 8bay-variant. De maximale opslag is 80TB en kan met een uitbreiding van de kast verhoogd worden naar 130TB, uitgaande van schijven van 10TB. Het werkgeheugen bestaat uit 8GB ddr4-ram.

De modellen in de 520-serie zijn voorzien van een Intel D1500-processor en beschikken over een enkele 10Gbit-ethernetaansluiting. Er zijn drie configuraties te krijgen, in de vorm van 4bay-, 6bay- en 8bay-modellen. Deze beschikken over 4GB ddr4-werkgeheugen.

De modellen in de 420-serie moeten het doen met een Intel Atom C3338-dualcore-processor en beschikken over 2GB werkgeheugen. Deze modellen zijn er in 2bay- en 4bay-varianten en hebben een enkele gigabit-ethernetaansluiting. Alle modellen moeten gedurende dit kwartaal uitkomen; prijzen heeft Netgear nog niet bekendgemaakt.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

06-01-2017 • 17:40

37

Reacties (37)

37
37
25
7
1
7
Wijzig sortering
Zowel Netgear als Synology draaien bij mijn weten BTRFS bovenop een lvm+mdraid laag.
Het is dus geen native BTFS, het probleem van de BTRFS raid5/6 problematiek wordt daarmee vermeden. Netgear was wel eerder met BTRFS dan Synology.
Ik heb nog een stuk of wat Netgear Duonas-sen staan bij klanten, draaien erg stabiel maar zijn nu toch wel achterhaald aan het worden. Ga ze dit jaar allemaal vervangen door Synology BTRFS modellen.
Vreemd dat qnap de trein niet mee op stapt...bij hun zie ik enkel de enterprie producten met BTRFS
Al langere tijd opzoek naar een NAS. Misschien toch maar zo eentje nemen :)
Synology is the way to go. Ik heb zelf een DS 216play en op het werk hebben we 2 DS415play's. Werkt perfect.
Tja, daarover kun je (en doen we vaak genoeg) van mening verschillen. Ik heb al jaren Netgear NAS'sen en ze bevallen mij prima. Ik vind b.v. de build-quality vaak net even beter dan die van Synology, maar dat is uiteraard nogal subjectief, zeker ook m.b.t hoe belangrijk je dat vindt.
Wat ik echt heerlijk vind is dat Netgear zijn OS(6) zo dicht mogelijk bij standaard-Debian houdt, waardoor je echt alles kunt implementeren uit de repository. En hoewel ze niet zo vaak patchen als Synology (het scheelt maar weinig, maar toch) zijn ze met belangrijke security patches meestal wel vlot.
Kortom: het is als zo vaak vooral een kwestie van smaak en (gebruiks-)doel wat bepaalt waar je voorkeuren liggen.
Netgear is meestal (zeker voor de consumentenspullen) net wat goedkoper, wat mij als 'ollander toch wel aanspreekt.
Ik heb zelf geen ervaring met Synology, maar heel veel ervaring met ReadyNAS (Heb technische ReadyNAS trainingen gegeven voor Netgear).
Sinds een aantal jaren is de support echt brak slecht geworden (zeker nadat de infrant gasten massaal weggingen), security patches komen helemaal niet zo snel in mijn ogen. Zeker de oudere RAIDiator versies werder/worden slecht bijgehouden (ook ten tijde dat deze nog verkocht worden). RAIDiator versies met belangrijke security updates die ze in een beta versie stoppen en vervolgens bijna een jaar later nog geen final release lanceren.

Support helemaal drama dus tegenwoordig, door een fout van de kant van Netgear kon ik een bepaalde licentie niet activeren (waar veel voor betaald is). Echter wilden ze me niet helpen omdat ik geen support dienst bij ze afnam, ondanks dat de kwestie warranty moet zijn.

Daarom raad ik tegenwoordig bedrijven/personen af om een ReadyNAS te kopen, terwijl ik vroeger juist enorm achter het product stond (en er voor betaald kreeg).
Op het werk zijn we vorig jaar overgeschakeld op NetGear (was Qnap). De prestaties zijn beter, maar de ondersteuning is inderdaad slecht. Ook de software is niet bugvrij en updates zijn schaars.
Het nieuwe model van Netgear heeft wel erg goede specs, maar de software en het update beleid van Qnap en Synology (wat ik thuis heb staan) is vele malen beter.
was er niet een methode om freenas op deze apparaten te flashen - want als dat zo is dan ben je eigenlijk in eenkeer klaar, de support daar is (als je betaald) wel behoorlijk, en de updates al helemaal,

maar meer ontopic, wat ik hier echt schokkend vind is dat de 2 tot 4 bay modellen ook direct echt budget modellen worden,
ja ik snap dat er geen 2 10Ge poorten op zitten, bij de 620 maar om dan maar gelijk de secundaire nic helemaal weg te laten?
en dat er bij de 420 gewoon voor gbit gekozen wordt snap ik ook, maar wederom, geen 2e nic voor fallback, en dan zelfs met dual (en dus niet quad) core atoms aan komen zetten. alsof het soho nasjes zijn...
Dat oudere OS versies slecht ondersteund worden onderschrijf ik, maar ik had het over OS6.x.x. Dat zit redelijk snor, ook in vergelijking met andere fabrikanten (anders gezegd: ik vind dat ze allemaal steken laten vallen).
En echt heel ernstige security issues kun je vanwege de kleine afwijking van Debian vaak zelf patchen, als je 'self-supporting' kunt zijn o.b.v. je Linux ervaringen. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen en (helaas) ook niet voor kernel-patches, maar je komt een heel eind.
Wat me opvalt op de fora van Netgear is dat er vooral geklaagd wordt over de support voor Apps. En laat ik nou net daar eigenlijk weinig tot geen last van hebben omdat je OS6 als een standaard Debian distro kunt benaderen. Ik heb zelf maar één keer in al die jaren een 'factory default' gedaan en dat was grotendeels omdat ik wat te gehaast een update plaatste (soms moet je niet de allereerste willen zijn 8)7 )
Zoals ik al zei: het is ook een kwestie van smaak en gebruiksdoelen.(en waarschijnlijk ook voorkennis).
Als ik luier was werd het hier vast ook een Synology. :) en je mag van mij aannemen dat ik (gewone doorsnee) consumenten ook liever Synology of QNAP aanbeveel (tenminste als ze meer met een NAS willen kunnen dan alleen storage/backup, anders is alles al gauw redelijk goed genoeg mits de beveiligingspatches maar blijven doorkomen; die ze dan overigens vaak niet plaatsen... }> ). Maar voor (semi-)pro's is Netgear helemaal niet zo verkeerd in mijn ogen. Eerder integendeel.

[Reactie gewijzigd door rikster op 26 juli 2024 10:31]

Microserver gen8 van HP (https://tweakers.net/pric...roserver-gen8-g1610t.html) met Univention corporate server is ook een optie. Gratis Exchange server (met 3 accounts ook met activesync) via Kopano, cloud met Owncloud etc. En als je virtualiseert met de grais VMware Esxi kun je nog flexibeler zijn (Xpenology erbij draaien bijvoorbeeld). Voor het echte tweaken!
Dat Kopano klinkt interessant, maar waar is de gratis versie te vinden dan?
https://kopano.com/pricing/ Hier zie ik ze alleen vanaf 15 euro per jaar per user.
Het werkt net als bij Zarafa, de voorganger. Op het Zarafa forum heeft Kopano dat aangegeven.
Synology is the way to go. Ik heb zelf een DS
Dat is vooral het geval bij tweakers en thuisgebruikers alhier, vermoed ik. :)

QNAP is een goed ander merk en het loont de moeite wat vergelijkingen door te nemen via internet als iemand echt nog niet weet wat en welke te kopen.
Er zijn verschillende merken die een NAS kunnen leveren. Synology en QNAP zijn toch wel de nummers 1 en 2, en met reden!
Ik heb ook een synology
Ds1515+
Maar 10GB nic is zeker leuk
1gb is wat 10mb vroeger was
Ben benieuwd naar de prijs en wat synology tegenover gaat doen

[Reactie gewijzigd door Raoul.TLS op 26 juli 2024 10:31]

As je een NAS zoek, kijk eens naar Synology. Prima spul, uitgebreide mogelijkheden en een super community. Zo is mijn ds215+ ook een adblocker voor mijn hele netwerk, cctv, kodi database, noem maar op. Ik weet niet exact of dit met een ReadyNAS ook allemaal kan.
Ik heb een ReadyNAS 104, en ik koop nooit een Netgear NAS meer. Jongens wat een gedoe. Foute firmware updates die de boel doen crashen, vreemde out of memory errors... En de oplossing die ze aanbieden is een factory reset doen en je data terugzetten van een backup (!), want iedereen neemt uiteraard altijd backups van een redundante nas voor thuisgebruik.

Kijk hier eens voor de fun...
-> https://www.netgear.com/s...adyNAS&q=readynas%20crash

Mijn volgende zal ook wel een Synology zijn, betaal je iets meer voor, maar lijkt me wel een stabielere keuze.

[Reactie gewijzigd door Mayco op 26 juli 2024 10:31]

X2, synology heeft de zaken beter voor elkaar.
Volgens mij zijn veel van de crashes gerelateerd aan NASsen met BTRFS snapshots die geen defrag jobs uitvoeren.

Na een tijd raakt het filesystem zo gefragmenteerd dat de ReadyNAS crashed tijdens het lezen/mounten van de RAIDset. Vooral ARM units hebben hier last van omdat de CPU niet zo sterk is en de ReadyNAS104 slechts 512MB RAM beschikbaar heeft. (dit

Als je bijvoorbeeld hourly/daily snapshots aanzet op een share met torrent downloads fragmenteert deze als een gek.
https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/SysadminGuide

[Reactie gewijzigd door i_r_ op 26 juli 2024 10:31]

Welke adblocker draait erop als ik vragen mag? Heb een oude ds112j staan waar ik geen afscheid van wil nemen en die kan dan mooi dit soort dingen gaan doen. :).
Ik gok er op dat het Pi-Hole is

https://discourse.pi-hole...ole-on-a-synology-nas/289

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 26 juli 2024 10:31]

pi-hole (interdace) is leuk maar hoe regel je dan je interne host namen?

(Ik blijf nog maar de DNS van pfSense gebruiken, met een handjevol domain overrides blijven de grooste trackers buiten de deur (dat noemen ze dan bij tweakers adblocking :| ))

EDIT: Ik zie dat er de nodige pi-hole updates zijn geweest, er zijn heel wat opties/functies bijgekomen.

[Reactie gewijzigd door Red Boll op 26 juli 2024 10:31]

Kijk hier eens:
http://www.synology-forum...server/new/?topicseen#new
Het is inderdaad op basis van Pi-hole. Maar dan wat geavanceerder.
Het is af en toe een beetje zoeken naar de url's die je wil/moet whitelisten, maar als je dat klaar hebt werkt het fantastisch!
Handig voor als je bezoek krijgt, gewoon Facebook blacklisten ;-)
Synology is inderdaad erg fijn. Maar met deze Readynas kan je echt een heel stuk meer dan een Synology.
Sorry ik las pas later dat alleen de 620 met de Xeon-D 1521 uitgerust werd. 8)7
Dus? De Synology RS3617xs+ is met een Intel Xeon D-1531 (6-core 2,2 Ghz) en 8 GB uitbreidbaar tot max 64 GB ram beschikbaar. Hangt wel een prijskaartje aan.
Dat is ook gelijk een RackStation...
Dit zijn naar mijn weten de enige DS modellen met een redelijke SoC:

pricewatch: Synology DiskStation DS3615xs

pricewatch: Synology DiskStation DS3617xs
Zelf heb ik thuis een oude Netgear Readynas, in principe is dit een prima apparaat. Op mijn werk gebruiken we Synology. Voor mij is de zowel de software als het updatebeleid van Synology een heel stuk fijner. Als ik thuis mijn nas ga vervangen denk ik dat het een Synology wordt.
Anoniem: 398486 @Golfboy6 januari 2017 18:00
Ik heb gewoon dlink nas (320L) en alt-f9 firmware er op gezet kan er letterlijk elke server op zetten :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 398486 op 26 juli 2024 10:31]

Wat voor FS gebruiken ze hier dan bij? Ik hoop dat ze met deze specs toch wel eens afstappen van de RAID opties (anders dan 1 en 11) en legacy filesystems...

Misschien dat ze BTRFS draaien? ZFS zal qua licenties niet mogelijk zijn voor Netgear, maar ik mag toch hopen dat ze niet weer met iets als XFS/EXT op een LVM op een RAID5 array aan komen zetten.
Geen idee, maar BTRFS RAID5/6 is stuk, dat lijkt me helemaal geen goed plan.
NAS producenten gebruiken geen BTRFS RAID5/6 . Ze draaien eerst een software RAID laag en draaien daarop een BTRFS filesystem. Hierdoor zijn de BTRFS problemen niet aanwezig (ook niet alle BTRFS voordelen).
Maar dat hoef je dan ook noch op Synology, noch op ReadyNAS systemen te gebruiken. Ik gebruik zelf btfrs en heb geen probleem gehad bij een rebuild op raid-5, maar de waarschuwing is uiteraard wel op zijn plaats. Alleen: wie belangrijke data toevertrouwd aan een (willekeurig) FS heeft toch zeker ook wel een backup daarvan? :)
Tenslotte is geen enkel Raid-level een vervanging van een backup...

Voor ZFS zijn de CPU's en (vooral) memory veelal de bottleneck. Ik denk dat een licentieprobleem weliswaar bestaat, maar niet helemaal onoverkomelijk zou zijn, zie (o.a.) https://insights.ubuntu.c.../zfs-licensing-and-linux/, https://en.wikipedia.org/wiki/ZFS en https://en.wikipedia.org/wiki/OpenZFS
De huidige generatie netgear nas maakt sowieso al gebruik van btrfs. Verwacht dat ze die lijn doorzetten.
Dat klopt dus niet, het is een keuze. Het staat wel standaard als eerste voorgesteld, maar als je EXT(3-4) wilt gebruiken kan dat prima.
Als het een keuze is dan maken ze er toch gebruik van? Sowieso als je gebruik wilt maken van snapshots wat toch een behoorlijk selling point is dan zul je btrfs moeten kiezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.