Netgear voorziet ReadyNAS 716 van twee 10Gbit-ethernetpoorten

Netgear heeft de ReadyNAS 716 aangekondigd, een nas met zes drivebays. Het opslagsysteem is volgens Netgear de snelste desktop-nas die momenteel op de markt verkrijgbaar is, terwijl de maximale opslagcapaciteit uitkomt op maximaal 24TB.

De nas is voorzien van een Intel Xeon E3-1265L, een quadcore-processor met een kloksnelheid van 2,5GHz. Verder is er 16GB ecc ddr3-werkgeheugen aanwezig. In de zes drivebays kunnen 3,5"-schijven van maximaal 4TB worden geplaatst, goed voor maximaal 24TB. Met een optioneel uitbreidingschassis kan de opslag nog vergroot worden naar 84TB. Schijven worden standaard geformatteerd op basis van het btrfs-bestandssysteem.

Netgear heeft de ReadyNAS 716 voorzien van twee 10Gbit-ethernetpoorten, samen met twee gigabit-ethernetaansluitingen. Door de aanwezigheid van 10Gbit-poorten en een snelle cpu worden volgens Netgear de hoogste doorvoersnelheden behaald bij de huidige desktop-nas-modellen.

De ReadyNAS 716 telt tal van aansluitingen, zoals twee usb 3.0- en drie usb 2.0-poorten. Ook zijn drie esata-aansluitingen aanwezig, evenals een hdmi-uitgang. Verder is er een expansieslot, maar deze is al bezet door een netwerkkaartje voor de twee 10Gbit-ethernetpoorten. De ReadyNAS 716 is met zijn adviesprijs van circa 2600 euro en ondersteuning voor maximaal vijfhonderd gebruikers voornamelijk gericht op zakelijke gebruikers.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-11-2013 • 19:07

49 Linkedin

Reacties (49)

49
49
33
6
0
11
Wijzig sortering
Waarom niet SFP erin zodat klanten zelf kunnen kiezen?

Dan was het een leuke virtualisatie opslag geweest voor onze servers.
We leven nu in het gouden tijdpark van SFP+. Het eind van dat tijdperk is echter nabij, omdat 10Gbit in een prijsklasse komt dat mensen goedkope UTP-kabels willen gaan gebruiken.
beetje traag volgends mij als "virtualisatie-storage-bak"
Tenzij je er misschien SSD's instopt natuurlijk ..
Met de juiste opstelling kun je anders best aardige prestaties halen, ook voor virtualisatie. De LAN poorten zullen in ieder geval niet snel de beperkende factor zijn.
Geen idee wat je onder virtualisatie verstaat maar zonder enige benchmarks in termen van IOPS en queuing, kan ook een NetApp 6290 niet voldoen aan "virtualisatie".

Zoals je begrijpt, ik vind jouw uitspraak wat kort door de bocht. Je kan in dit model ook gewoon SATA-Raptors hangen; het lijkt me sterk dat 6 van die jongens in RAID0 (en niet specifiek JBOD) niet voldoen aan een opstelling waar je 10 to 25 VM's kan thin-provisionen met bijvoorbeeld XenServer.
10 tot 25 vm's op 6 sata schijven ... ik dacht het niet. Tenzij die alle 25 niets doen ..
hoeveel random iops haalt 1 raptor ? at best 125 dat is gewoon de industry standard Voor een 10K sas schijf tussen de 115 en 150 iops zonder rekening te houden met raid.
Laten we voorzichtig coservatief zijn 650 iops voor een raid 10 config
Daar doe je dus niks mee, 1 heel eenvoudige dabaseserver met wat random queries door een dataset van 100GB haalt dit setje zo onderuit, tenzij je natuurlijk je DB server gaat voorzien van genoeg geheugen zodat de database in het geheugen past.

Leuk om mee te spelen maar in het bedrijfsleven wil je toch echt wat anders enige optie is dit ding volstouwen met SSD's wil je genoeg iops hebben en gebruik willen maken van de 10Gbit ethernet links en dan nog die prijs .. 2600€. Daar koop je gewoon een "echte" server voor, zoals een DL360, met veel meer uitbreidingsmogelijkheden.


Hier 1 van de vele calculators online voor de huis tuin en keuken gebruikers.
http://www.thecloudcalcul...s/disk-raid-and-iops.html

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 28 november 2013 23:06]

Mooi ding hoor .. als je snelheid van gegegevens opslag nodig hebt dan krijg je die hiermee wel ...

Ja idd beetje jammer van die twee 10Gb koper poorten (rj45) , wanneer het combi Rj45/SFP sloten waren geweest dan kon je kiezen tussen verschillende smaken fiber (SR/LR/ER/ZR) of CAT6e/CAT7 voor rj45 ethernet.

Volgens mij is er geen SFP/GLC met 10GB RJ45 poort ... anders had je die in de SFP poorten kunnen doen .. er is wel een X2-10GB-T .. maar X2 is wat te groot en prijzig.

Best goede features :
Two built-in 10GBASE-T ports
VPN quality remote data transfer and management
Encrypted remote access
Thin or thick provisioned LUNs
ReadyDROP™ file synchronization
ReadyDLNA™ mobile clients for remote media streaming

http://www.netgear.com/ab.../2013/11182013_RN716.aspx
Er zijn wel switches met SFP en 10GB RJ45.

Zie D-link DXS-3600 series:

8+8 poorts: http://www.dlink.com/us/e...-top-of-rack-10gbe-switch
24+8 poorts: http://www.dlink.com/us/e...-top-of-rack-10gbe-switch
Netgear zelf heeft een op nagenoeg alle 10G switchen meerdere RJ45 10G poortjes.
Daar maken ze ook volop reclame voor.

http://www.netgear.com/business/products/switches/smart/10g-smart-switch.aspx

Dit is een redelijk betaalbare 10G switch.

Zet deze ReadyNAS op twee van deze switchen met een stuk of drie Shuttle DS61 Slim PC's voorzien van 16GB RAM en een Core i5 of i7 in en je hebt een mega VMWare of Hyper-V test omgeving waarbij storage bandbreedte en latency geen probleem zijn.
Leuke kant en klare oplossing, maar voor dat geld, en zeker in de zakelijke omgeving waar er veelal personen zijn die hier kennis van hebben zullen ze zoiets zelf wel bouwen denk ik...
Ik heb eigenlijk zoiets nog nooit zelf zien bouwen in een bedrijf. Meestal is dat dan iets wat men aankoopt, enkel het inbouwen van hdd's gebeurt wel eens. Als je een apparaat aankoopt bij een dell/hp/netapp/... dan is het veel makkelijker i.v.m. garantie. Gaat er iets stuk, staat er de dag zelf nog iemand voor je deur die dikwijls alle onderdelen (moederbord/cpu/memory/...) bij heeft en wat kosteloos vervangen wordt. Of een vervangend onderdeel wordt kosteloos opgestuurd.

Het bedrijf waar ik nu werk (~6000 medewerkers in NL), daar stellen we gewoon de vraag: we hebben een server nodig voor x en y, met budget z., maak maar een offerte.
Zakelijke omgeving, zelf bouwen? Dat noem ik niet echt professioneel. Ik zou mijn bedrijfskritische data echt niet op een zelfbouw omgeving willen hosten. Als je problemen hebt met de hardware kan je nergens aankloppen.
Het ligt er wel aan waar Soulaimen werkt. Ik kan me inbeelden dat je als klein bedrijf (lees: 5 werkstations bijvoorbeeld) graag kiest voor een zelfbouw machine, met eventueel een extra moederbord als back-up mocht er iets aan de hand zijn met het systeem. Zo kunnen kleine bedrijven ook voor een normaal bedrag (lees €1500 tot €2000) redelijke hardware in huis halen (bijvoorbeeld een Intel Core i5 processor met 480 GB SDD's in RAID 1). Uiteraard kan je dan ook nog andere veilige opties er bij bedenken zoals off site back-up of een NAS die op een (brand) veilige plaats staat.
Ook al heb je één desktop, als je verstandig bent werk je niet met een zelfbouw oplossingen. Waarom ga je besparen op een omgeving waar je bedrijf afhankelijk van is? Als het plat gaat omdat er niet voor een bedrijfszekere oplossing is gekozen kan het duizenden euro's kosten.

Niet kunnen werken = geen geld.

Als je dat niet als ondernemer begrijpt kan je beter voor een baas gaan werken :) Ikzelf zou bij een beperkt budget genoegen nemen met minder, maar dan wel wetend dat ik kan terugvallen op een fabrikant.

Het voordeel van een product zoals deze NAS van Netgear, is dat deze samenstelling uitvoering is getest, en in enorme aantallen wordt verkocht. Netgear is zeker niet heilig, maar ze hebben toch een reputatie hoog te houden. Zeker bij zakelijke klanten. Ik verwacht dan ook dat Netgear een prima supportdesk heeft, en net zoals bij andere producten uitgebreide garantie contracten verkoopt.

Ik zie eigenlijk geen reden waarom dit product enorm duur is, of niet zou passen binnen zakelijke omgevingen. Ze hebben nou juist een uniek product, een uitblinker in het enorme NAS'en assortiment :) Je moet tegenwoordig iets doen om onderscheidend te zijn en dat doen ze hier prima.
Veel kleine bedrijven zullen geen Dell of HP kopen. Ze huren een klein IT bedrijf in. Zeggen dat e-mail willen en documenten delen. IT bedrijf zet zelf een computer in elkaar, zet daar Windows Server op met Outlook, even een gedeelde map of of schijf aanmaken. Daar is uw server meneer. Wij weten dat dit niet onder onze termen van server valt, maar een klein bedrijf houdt zich daar niet mee bezig in de meeste gevallen. Ze kunnen bestanden delen, e-mail, back-up maken. Klaar ze zijn tevreden. Als ze na de garantie elke keer een Dell monteur moeten betalen zijn ze teveel kwijt.
grappig dat je het zegt want ik vind juist in kleine bedrijfjes, laten we zeggen 25 of minder desktops, kiezen voor dikke dure dell machines en dan liefst een stuk of 3, echt het toppunt van slect en onprofessioneel it-management.

koop maar een dell, ja waarom dan, omdat dat moet anders ben je niet professioneel.

elke oook maar een beetje goede it manager, die maakt een degelijke risico analyse, die kijkt naar de verschillende mogelijkheden, en als dan blijft dat die zelfbouw server gewoon 1000 euro goedkoper kan, of dat je voor het zelfde geld veel meer data kunt verwerken ... omdat er een i5 in je storage server zit in plaats van een atom...

wat mij trouwens opvalt is dat er voor linux met btrfs is gekozen, op dit moment zou ik toch echt nog voor bsd met zfs kiezen omdat dit aanzienlijk volwassener is en met deze hardware zou dat prima moeten gaan..
€1000 = werknemer met een loonkost van €4000/maand (€200/dag) x 5 dagen werk. Gedurende 3 jaar dat de machine standaard is afgeschreven.

@v0dka: Die afschrijving is een wettelijk iets en bepaald wanneer een aankoop belastingsaftrekbaar is.
http://www.belastingdiens...ijving_duurzame_goederen/

Je kan er langer mee doen, maar dan wordt de kans op falen en hogere (loon)kosten ook groter.
Bij een HP/Dell/... is de kans groter dat vervangende onderdelen veel langer in stock gehouden worden. Als de machine zelf samengesteld is, moet weer intern iemand gaan uitzoeken wat een goede vervanger is.

[Reactie gewijzigd door kluyze op 22 november 2013 13:23]

Maar met betere hardware verbeter je de gebruikservaring en verleng je de levensduur. Het kan wel degelijk effect hebben om af te wijken van de gebaande paden.
ja ik kan iets soortgelijks maken, daar twijfel ik niet aan. Maar kan ik de garanties bieden die dit toestel bied, zowel qua snelheid als duurzaamheid? En dan spreek ik nog niet over het verbruik...
Anoniem: 541661
21 november 2013 19:12
Iets wat ik niet vaak zie op een nas , een schermpje met IP Adres , Koppelen aan je AD van je bedrijf en hoppa een snel bestandssysteem
Sarcastisch bedoeld neem ik aan, er zijn legio nassen die een ip schermpje hebben...

Verder een dure oplossing zo. Voor dat geld heb je ook een simpele Dell server, WD Red schijven er in en ook klaar. Kun je meteen een volwaardige printserver, mailserver en user management doen.
Ik vind de prijs eigenlijk nog best wel meevallen. Die Dell server mag dan wel wat goedkoper zijn. Maar vergeet niet dat dit apparaat van Netgear inclusief OS is. Een Dell server met bijv. Microsoft OS vereist toch wel wat meer onderhoud. Dit zal vast worden terugzien in de facturen die de ondernemer ontvangt van de IT partner :)

Netgear richt zich met dit apparaat op de veeleisende klein zakelijke ondernemer (zonder rack! :))
Die vaak teren op de diensten van een IT partner. Hoe minder onderhoud hoe lager de TCO.

[Reactie gewijzigd door Marchel op 21 november 2013 22:23]

Als je in die Dell server 2 10GBe poorten zet dan betwijfel ik of je voor 2600 euro klaar bent. Een beetje goede dual 10GBe kaart doet al snel 1000 euro namelijk. Blijft er nog maar 1600 over voor de rest van de server.

Bovendien als je snelle storage zoekt dan wil je dat juist niet combineren met allerlei andere functionaliteit, dat vertraagt alleen maar de toegang tot de bestanden.
Het duurt anders nog wel effe voor er 10 GigaByte kaarten bestaan...

Dual 10Gbit ethernet heb je ondertussen ook al voor veel minder dan 1000 euro.
Mellanox dual sfp NICs kosten maar een kleine 400 dollar bijvoorbeeld.
dit is bijna geen nas meer dit is practisch gezien een volwaardige server in een fancy box xD
wel erg mooi spul dat zeker! en dat schermpje is inderdaad wel luxe :) al neem ik aan dat dat IP constant is maar toch erg leuk.
De goedkoopste 10 gigabit switch kost 779 euro, dus voorlopig zie ik 10 gigabit nog niet een daverend succes worden, maar wel leuk dat het mondjesmaat wel begint te komen :)
800€ is peanuts voor een doorsnee bedrijf van 500 werknemers.
een 800 € 10 gigabit switch ga je voor een bedrijf van 500 werknemers niet kopen. Dan praat je al snel over 24 of 48 poorts switchen en dan zou ik nog 1Gbit nemen met een backbone van 10 Gbit. Een NAS (of volwaardige storage server) dan met 10Gbit redundant uitvoeren is dan dus wel zo handig.
afgezien van het feit dat ik een unmanaged 8-port 10Gb switch een belachelijke combinatie vindt, kan ik wel snappen dat je er in bepaalde situaties zo'n 2 van neerzet, waarbij ze met elkaar verbonden zijn en een aantal data-intensieve servers en deze NAS elk met 1 10Gb poort op zo'n switch hangt. De minder data-intensieve devices kunnen dan op een 1Gb-switchen hangen die met 10Gb uplink port op deze switchen hangen.

Je verbruikt daarom trouwens geen 10Gbit, maar alles boven de 1Gbit per poort is winst en lekker future-proof
Meestal werk het zo dat de switches komen met zeg 15 1gb poorten en 1 10gb poort.
De 15 1gb poorten delen dan de 10 gb waardoor ze bijna altijd op 1gb met verschillende pc's de schijf kunnen benaderen.

Wwat echter wel niet klopt is 4tb max x 6 is 24tb. Denk wel dat je als bedrijf dit soort dingen in raid wil laten draaien en dat de hdd's draaiend te vervangen zijn.
24TB klopt dan wel degelijk. Er wordt hier de theoretische maximale capaciteit genoemd, zonder enige vorm van RAID. Er zullen daarentegen inderdaad maar weinig mensen zijn wie een NAS als deze inzetten zonder gebruik te maken van RAID.
RAID zit native in btrfs ingebouwd, vergelijkbaar met niet identiek aan ZFS. Er staan mooie video's op Youtube die een en ander demonstreren. Vooral de snapshotfunctionaliteit is cool voor een consumergrade fs.
Niemand wat te zeggen over het btrfs filesysteem wat op deze nas mogelijk is?
Netgear loopt hiermee toch redelijk voorop t.o.v. andere nas fabrikanten.
Goed gezien, en dat eigenlijk nog het belangrijkste van het geheel, namelijk een super betrouwbaar bestandssysteem is een pré voor de data storage.
Btrfs wordt nog steeds als experimenteel bestempeld. Los daarvan, het is wel een cool fs.
Ja, ben wel benieuwd idd. Hoe verhoudt het zich tot ZFS?

[Reactie gewijzigd door - peter - op 22 november 2013 00:19]

Netgear loopt op nog wel meer vlakken "voor".

Ik zie veel configuraties voorbij komen waarbij een low cost NAS als remote backup locatie wordt gebruikt. Waar alleen vaak aan voorbij gegaan wordt is hoe de garantie afhandeling is.
Een Synology heeft Cary-In garantie. De schijven moet je zelf kopen. Oftewel bij een probleem met een schijf moet je zelf een schijf retour sturen en hopen dat je snel een nieuwe hebt. Gaat de NAS zelf stuk, dan is deze in een pech geval gewoon twee weken weg.
Ga jij aan een klant vertellen dat ie dan geen backup meer offsite heeft staan en het risico lopen dat een klant ALLES kwijt raakt? Ik niet.

Netgear komt de NAS op locatie omruilen en dit kun je ook nog verbeteren tot zelfs 5 jaar.
Koop je de NAS incl. schijven, dan zorgt Netgear volgens de next-business-day garantie dat je nooit langer dan 3 dagen zonder schijf zit. Meestal is er de volgende dag. Dat is allemaal extra waarde tegen een kleine meerprijs, maar met dit soort apparaten wel belangrijk.
Ik vraag me altijd af hoe groot de doelgroep van dit soort apparaten nou daadwerkelijk is. Op zich kan ik me genoeg scenario's bedenken waarin dit een handige toevoeging aan je netwerk is, alleen in die scenario's is er over het algemeen ook wel een werknemer aanwezig die genoeg verstand van zaken heeft om dit zelf te bouwen.

Dan blijft natuurlijk nog over support, maar in dat geval zou ik eerder voor een bedrijf als HP of Dell gaan.
Bovendien wil je dit soort zaken in 1U formaat in je rack hangen, zeker gezien de doelgroep.
Op mijn bedrijf hebben we we wel een NAS van 8 TB met schermpje maarjah het voegt niet echt veel toe.

Weergeeft alleen of LAN 1-2 down is en ip adress en nog iets anders
Ti's eigenlijk alleen handig voor de initiële setup en voor foutinfo. Voor de rest gebruik je het niet.
Maar ALS je em nodig hebt, is het toch heel wat makkelijker dan een knipperend error LEDje.
Anoniem: 304166
21 november 2013 19:49
het lijkt precies een woofer ding van je thuis setje.

nu nog een hefboompje en wat inklapbare wieletjes en je hebt een san mobieltje
Ik vind dat Netgear ondergewaardeerd wordt tov Synology en QNAP. Ook de vorige series (Ultra) zijn echt prachtige machines met een goed community! Legio plug-ins en goede support. Toen ik enkele jaren terug een probleem had kon ik het NAS remote openen voor tech support, zij hebben via SSH het probleem verholpen. En dat voor een 4-bay consumer NAS, petje af! De ReadyNAS community
NetGear is inderdaad wel iets dat ik graag zou willen aanschaffen in de toekomst. Evenals IOmega systemen. QNap begin ik nooit meer aan, regelmatig storingen op dat ******ding
Iomega? Echt? Ik kan je het met KLEM afraden. We hebben helaas heel veel Iomega NAS'sen hier gebruikt, en 75% is defect. Allemaal zelfde probleem, de apparaten lopen regelmatig helemaal vast, RAID gaat onderuit, geeft aan dat er disks kapot zijn (die zijn na formatteren weer in orde) en heel traag. Tevens kunnen er geen normale harddisks is, want er moet speciale Iomega software op staan dus je kunt niet zomaar nieuwe disks kopen. Die disks zijn ook nog een veel duurder.
We zijn ermee gestopt uiteraard. We kregen van Iomega wel elke keer een refurbished model, maar ook die zijn inmiddels allemaal defect na een jaar. We hebben alleen nog werkende ix4-200r's draaien; alle desktop modellen zijn overleden (ix2/ix4). Ze waren ook nog eens heel duur; echt een desinvestering. We zijn nu over naar Netgear, Thecus en QNAP en dit werkt voortreffelijk.
Momenteel is Iomega overgenomen door Lenovo geloof ik, ik weet niet hoe de kwailteit nu is. Ik hoop beter; voornamelijk de software is een draak.
Dan zal ik dat inderdaad niet doen, bedankt voor de tip!
Precies deze dingen die jij nu opnoemt heb ik dus met Qnap...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee