Ontwikkelaars dichten kwetsbaarheid in PHPMailer

Oudere versies van het populaire php-script voor het automatisch versturen van mail, PHPMailer, blijken een kwetsbaarheid te bevatten die het voor een aanvaller mogelijk maakt op afstand code uit te voeren. In de laatste versie hebben de ontwikkelaars het probleem opgelost.

Om de PHPMailer-kwetsbaarheid met aanduiding CVE-2016-10033 te misbruiken, hoeft een aanvaller de webapplicatie alleen een mail te laten versturen door de kwetsbare PHPMailer-klasse, bijvoorbeeld via contact-, feedback- en registratieformulieren of het resetten van e-mailwachtwoorden. Vervolgens kan de aanvaller als webservergebruiker op afstand code uitvoeren. Dat beschrijft de Poolse beveiligingsonderzoeker Dawid Golunski van Legal Hackers, die ook een exploit ontwikkeld heeft. De precieze details maakt hij op een later moment bekend om beheerders tijd te geven de code bij te werken.

De ontwikkelaars van PHPMailer dringen er voor alle gebruikers op aan dat ze hun versie bijwerken naar versie 5.2.18. Bij deze actuele versie is het probleem opgelost. PHPMailer is een van de meestgebruikte php-libraries en is onder andere verwerkt in WordPress, Joomla, Drupal, SugarCRM en Mantis. Volgens BleepingComputer is inmiddels ook door derde partijen ontwikkelde exploitcode online verschenen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-12-2016 • 15:10

41 Linkedin

Submitter: kuurtjes

Reacties (41)

Wijzig sortering
Het is niet dé oplossing, maar als je zelf het mailadres server-side op invoervalidatie controleert met bijv. Filter_var(), dan lijkt de exploit niet uitgevoerd te kunnen worden.
Am i right?

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 28 december 2016 11:45]

Afhankelijk van hoe streng de filter voor e-mail is, in het verleden was deze niet RFC compliant.
Wat in deze situatie juist een voordeel blijkt te zijn, want de de RFC accepteert [code]"Attacker@test.com\" -X/var/www/test_swiftmailer/phpcode.php -oQ/tmp test"@test.com[/code] als geldig e-maiadres 8)7 (Want wie gebruikt er nu geen aanhalingstekens en dubbele @ in het e-mailadres?)

Maar filter_var() daarin tegen accepteert dit niet, https://github.com/swiftmailer/swiftmailer/issues/844 De e-mailadres RFC accepteer zelfs new lines en comments :? geen wonder dat dit fout gaat.
De stabiele versie is inmiddels al 5.2.19
Ondertussen blijkt de patch ook kwetsbaar te zijn: CVE-2016-10045
Heb de redactie gevraagd een update bij dit nieuwsbericht te plaatsen.
And there is a fix, just merged (11:11):
https://github.com/PHPMailer/PHPMailer/pull/929

Edit Lees het commentaar in #1 van de fix:
Needs to be tested to ensure no significant functionality is broken. Will avoid sending -f argument to sendmail when it's deemed unsafe to do so. Note that while this is a big step forward, more work needs to be done to increase security on Windows. sendmail and mail transport options should not be used on Windows for the time being.

[Reactie gewijzigd door Jan-E op 28 december 2016 11:20]

De fix is nog niet compleet zo te zien en er zitten nog fouten in, dus ik zou wachten met updaten tot de release 5.2.20 officieel klaar staat.

Joomla zelf geeft btw aan niet kwetsbaar te zijn:
No action required for Joomla users, the updated library will be included in the next scheduled release and additional mechanisms exist in Joomla core to prevent triggering the vulnerability. Users of the PHPMailer library separate from Joomla are advised to upgrade to 5.2.18 or newer ASAP.
Bron: http://feeds.joomla.org/JoomlaSecurityNews

Kan iemand bevestigen dat dit het geval is?
Ja, tenzij je 3rd party modules gebruikt met een mailformulier die niet via de Joomla 'api' werken. Dan heb je kans dat er niet goed gefilterd wordt.
0Anoniem: 426269
@helonaut4 januari 2017 21:55
Ik gebruik nog steeds versie 2.3. Ik vraag me af of die veiliger is omdat die al zo oud is dat er toch geen onveilige toeters en bellen in zitten? :) Ik gebruik alleen Mail, geen SMTP.
Hij is ook 3x zo klein qua bestandsgrootte. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 4 januari 2017 21:56]

Sterker nog: 5.2.18 bevat een forse bug. Als je kiest voor sendmail als verzendmethode loop je tegen deze Exception aan:
https://github.com/PHPMai...class.phpmailer.php#L1368

Ze testen daar of '/usr/sbin/sendmail met alle opties' een file is en executable. Zo niet: plof. Die fout is er pas in 5.2.19 uitgehaald:
https://github.com/PHPMai...f578139c491c256ab1933c7c9

Edit: Wordpress zit nog op PHPMailer 5.2.14. Ik heb mijn installatie maar even met het handje gepatcht.

[Reactie gewijzigd door Jan-E op 27 december 2016 17:28]

WordPress core is niet kwetsbaar, omdat die de kwetsbare functionaliteit in PHPMailer niet gebruikt.
Er staat in het artikel dat Drupal core gebruik maakt van PHPMailer, maar dat is niet zo. Ze waarschuwen er wel voor: https://www.drupal.org/psa-2016-004.
Inmiddels is 5.2.20 verschenen:
https://github.com/PHPMailer/PHPMailer/releases
Important security update!

This release patches the critical vulnerability described in CVE-2016-10045 a remote code execution vulnerability, responsibly reported by Dawid Golunski, and patched by Paul Buonopane (@Zenexer).

Possible side effect - complex sender addresses (such as those used in VERP addressing) may no longer work. We advise switching to the SMTP transport if you need that functionality, and it offers higher performance anyway.

Please update your systems as soon as possible.

Additional notes on this incident are available in the PHPMailer wiki.

Note that the vulnerability described in here likely affects many other projects in a similar way, so please practice responsible disclosure, and help project maintainers fix security issues.
Edit. En zojuist ook nog 5.2.21 zonder functional changes. Het regent releases.

[Reactie gewijzigd door Jan-E op 28 december 2016 16:40]

Weet iemand of Swiftmailer gebruikt maakt van deze libraries?
---Edit---
Ik zie net dat dit juist concurrenten zijn O-)

[Reactie gewijzigd door SilentLucidity op 27 december 2016 15:13]

Dat is wel goed om te weten, heel erg bedankt!
--edit--
Someone give this guy an upvote

[Reactie gewijzigd door SilentLucidity op 29 december 2016 12:40]

Nope, Swiftmailer is zelf een library.
Ik denk zelf dat de bug in het aanroepen van mail() of sendmail zit, of een outdated aanroep naar een preg* met de 'e' modifier.
Natuurlijk kan Swiftmailer het zelfde probleem in een andere context hebben.
Als je de CVE bekijkt dan is dit een traditionele exploit waarbij men niet correct omgaat met parameters die worden doorgezet naar de sendmail executable. Als je overstapt naar het SMTP protocol om je mail te injecteren ipv mail() ben je van veel van dit soort problemen af. Oa PHPMailer en Swift Mailer ondersteunen dit al enige tijd gelukken en andere volgen ook omdat het handig is om een mailservice te hebben op je webserver.
Als je overstapt naar het SMTP protocol om je mail te injecteren ipv mail() ben je van veel van dit soort problemen af.
En je krijgt er weer andere voor terug. Door daadwerkelijk via een socket te connecten naar een MTA weet je niet meer welke gebruiker het is in de MTA. Ratelimiting is daar niet meer mee mogelijk in de MTA. Tevens heeft dit nogal wat overhead vergeleken met de overhead van direct injecteren via sendmail.

Desondanks zou ik de sendmail binary (hoeft niet de MTA sendmail te zijn) vermijden als het kan, dat ding is historisch altijd setuid root. MTAs zijn historisch gezien vaak een probleem geweest wat betreft privilege escalation (vooral de daadwerkelijke MTA sendmail).
Wat een niveau zeg :') over PHP te zeiken, maar als Ruby of Python lek is dan horen we niemand zeggen dat de taal/systeem zo slecht is.

PHPMailer is een library die al aardig wat jaren bestaat, en ondanks verschillende verbeteringen en ontwikkelingen in PHP zelf worden niet alle php projecten bijgewerkt om beter gebruik te maken van deze verbeteringen, waarom? Compatibiliteit, als ze plots klap alles gaan aanpassen kan je niet direct overstappen naar de nieuwste versie. Gevolg, mensen blijven liever de oude (niet onderhouden versie) gebruiken want die werkt te minste! Dus oude versies onderhouden, hoe vervelend ook is toch echt belangrijker dan altijd maar het nieuwste verplichten, geldelijk alles aanpassen is dan een betere optie (zie Symfony bijvoorbeeld, die maken een overstap van 2.8 naar 3.0 zo pijnloos mogelijk).

Is dit schuld van PHP? Nee! PHP is flink verbeterd sinds het 4.3 tijdperk, maar aangezien een project aanpassen geld en tijd kost blijven mensen nu eenmaal bij oude versies, ze zijn tevreden als iets werkt en zullen niet snel overstappen naar het nieuwere, veiligere, en snellere PHP 7 en diens verbeterde syntax.

Dat is niet de schuld van PHP maar de schuld van oude gewoontes, en koppige mensen. Beter bekend als software ontwikkeling O-)

Edit. Grammatica fouten.

[Reactie gewijzigd door s.stok op 27 december 2016 16:05]

weer Windows, weer Linux, weer een OpenSource pakket (C++), weer Java .... Ow wacht die zijn ook allemaal populair, zou er een verband zijn ? O+
Nee niet PHP maar een veelgebruikt script wat PHP gebruikt :|
Dit heeft vrij weinig te maken met PHP, maar met verkeerde code geschreven in PHP. :p Had net zo goed kunnen gebeuren met C#, Java, Python of welke taal dan ook...
Ik lees een heleboel negatieve reacties over PHPMailer en PHP expliciet.
Ooit schreef ikzelf een mailerscript in PHP en liep continue tegen problemen op die veel tijd kosten.
Als dan een club een prima script schrijft en dan ook nog eens onderhoudt, dan kan ik alleen maar zeer blij zijn.
Ik vind PHPMailer een geweldig script dat veel vervelend werk uit handen neemt, ondanks alle negatievelingen ten spijt.
Er is ook een alternatief voor PHPMailer genaamd Swiftmailer die meer moderne technieken gebruikt, uiteraard is dit ook niet vrij van bugs (vooral edge cases). Maar dat is meer te wijten aan de complexiteit van de verschillende RCF's (https://github.com/swiftm...mailer/tree/4.1/notes/rfc, oude links gaat meer om de hoeveelheid).

Ik heb zelf meegeholpen met het inbouwen van S/MIME wat gezien de geweldige API van OpenSSL niet zonder slag of stoot ging 8)7
Interessant, ga ik zeker eens bekijken.
Bedankt.
De fix die in v5.2.19 is doorgevoerd verhelpt de kwetsbaarheid niet: https://legalhackers.com/...45-Vuln-Patch-Bypass.html. Er staat nu een PR open met hopelijk de juiste fix: https://github.com/PHPMailer/PHPMailer/pull/930.
Volgens mij staat hier gewoon haarfijn uitgelegd hoe de kwetsbaarheid gebruikt kan worden: https://legalhackers.com/...-CVE-2016-10033-Vuln.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee