Nederlandse banken gaan de identificatie- en inlogdienst iDIN beschikbaar stellen voor webwinkels, verzekeraars en overheidsdiensten. Met de dienst fungeren de banken als tussenpersoon om de identiteit van de persoon die inlogt te garanderen.
De brede beschikbaarheid volgt op een proef met iDIN door de Belastingdienst, Florius, Interbank, ONVZ Zorgverzekeraar, Verloning.nl en Youfone. Volgens de Betaalvereniging Nederland was die proef succesvol en is de inlogmethode daarom gereed om breed aan te bieden. Webwinkels en andere diensten die gebruik willen maken van iDIN moeten een contract afsluiten met ABN Amro, ING, Rabobank of SNS.
Banken moeten zelf de identiteit van internetters verifiëren bij het openen van bankrekeningen door klanten. Die garantie van de identiteit zetten ze nu in voor de nieuwe inlogmethode. Bij websites en diensten die de methode gebruiken, kunnen internetters straks hun eigen bank selecteren waarna ze doorverwezen worden naar het iDIN-inlogscherm. "Daar log je in met de vertrouwde inlogmiddelen van je bank die vervolgens aan de acceptant kan bevestigen wie je bent", zegt Piet Mallekoote, directeur van de Betaalvereniging.
De dienst lijkt daarmee op de werking van iDeal, maar is niet voorbehouden aan online betalingen. Webwinkels die inloggen met iDIN mogelijk maken, krijgen geen inzage in de saldo- en transactiegegevens van de klant van de bank en omgekeerd krijgen banken geen inzicht in bezochte webpagina's en bestellingen.
Wel stuurt iDIN persoonsgegevens op verzoek van webwinkels en diensten, zoals naam, adres, leeftijd of geslacht. De gebruiker ziet daarbij welke gegevens opgevraagd worden en moet ook nadrukkelijk toestemming geven voor de overdracht. Gaat hij of zij niet akkoord dan is iDIN in dat geval niet te gebruiken en moet eventueel een traditionele inlog met accountnaam en wachtwoord gekozen worden. Met iDIN kunnen diensten bijvoorbeeld leeftijdsclassificaties instellen, bijvoorbeeld voor de verkoop van alcohol.