Google stopt met ondersteuning voor Android-plug-in in Eclipse

Google is gestopt met de ondersteuning van de Eclipse-plug-in waarmee Android-software ontwikkeld kan worden. Voortaan zal de zoekgigant alleen nog de ontwikkeling steunen in het zelfgemaakte Android Studio, waarvan net versie 2.2 is verschenen.

Apps die zijn gemaakt in Eclipse zullen nog wel blijven werken, maar ontwikkelaars kunnen niet meer met nieuwe features van Android aan de slag in Eclipse, zegt Google. Volgens het bedrijf is het voor ontwikkelaars makkelijk om over te stappen door Studio te installeren en daarna bestaande projecten te importeren.

De plug-in voor Eclipse is even oud als het besturingssysteem zelf. Bij het vrijgeven van de sdk in november 2007 publiceerde Google gelijk de Eclipse-plug-in. Eclipse is een ide die een stichting met bedrijven als leden ontwikkelt en uitbrengt. Eclipse blijft bestaan en de plug-in blijft ook zonder ondersteuning nog functioneren. Het Amerikaanse bedrijf bracht in 2014 voor het eerst Android Studio uit en komt donderdag met versie 2.2. Die heeft onder meer ondersteuning voor C++.

Android-plug-in in Eclipse

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-11-2016 • 11:26

43 Linkedin

Reacties (43)

43
43
34
1
0
0
Wijzig sortering
Laat ik nou net met een project groep 4 weken hebben gespendeerd om een groot open source project te laten werken in Eclipse. wat een timing. fml.

[Reactie gewijzigd door Odyssey op 3 november 2016 12:32]

Nou kan ik uit je tekst niet uit halen of het gaat om een nieuw project of een bestaande, maar als je begint met het zoeken naar Android SDK dan kom je hoe dan ook altijd uit op Android Studio.
Als je ook maar ergens Eclipse ADT ziet dan krijg je al tig waarschuwingsteksten dat je over moet op Android Studio.

Tevens is het importeren van een Eclipse ADT project naar Android Studio ook te doen. Je zal wel hier en daar wat dingetjes moeten aanpassen(google services lib die je voortaan uit gradle moet halen) maar het is geen rocket science.

Ik ontwikkel in Eclipse voor onze java backend en in Android Studio voor de Android app. Zo vergelijk ik ook vaker de functionaliteit van beide IDE's. Ik kan in ieder geval nog niet zeggen dat de een beter is dan het ander. Android Studio werkt net ook ff wat anders. Zoals opslaan van een bestand gaat automatisch na het typen. Geen CTRL + S spam meer nodig.
In Android Studio wordt alleen je openstaande klassen compiled. Dus bij het refactoren kan het zomaar zijn dat je er pas bij het builden achterkomt dat je een bepaalde methode niet heb geimplementeerd.

Ik kan de hotkeys van Eclipse wel dromen. Heb deze ook aan staan in Android Studio.

Hoe gaat jullie met meerdere IDE's mee om? Houden jullie de standaard hotkeys aan of gebruiken jullie ook dezelfde IDE's van jullie favoriet?
Ik gebruikte altijd Eclipse, nu op mijn werk Netbeans en thuis voor android projectjes IntelliJ met de android plugin (zelfde als Android studio dus, maar dan ook bruikbaar voor normale Java projecten). Soms gebruik ik ze dus alle 3 door elkaar.

Toch ben ik maar gewoon alle 3 de hotkeys gaan leren. In mijn ervaring werkt een ide het best als je het gebruikt zoals hij bedoelt is (dus niet Netbeans op Eclipse shortcuts zetten). Ook als Netbeans bijvoorbeeld shortcuts voor een feature heeft dat Eclipse niet heeft, maar de shortcut van Eclipse hem dus overschrijft met iets anders. Ik heb liever dat ik met de standaard setup overweg kan.

Het enige wat ik haat is de delete line van IntelliJ. Die is namelijk control + Y, wat redo is in Netbeans, notepad++ en eclipse. Ten eerste gebruik je delete line best vaak en is control + y niet lekker met een hand te doen (control + e in netbeans en control + d in Eclipse zijn prima te doen). Ten tweede doe je een wijziging, die undo je met control z. Dan wil je hem redo'en en druk je per ongeluk control + y uit gewoonte. Dan undo je die delete line omdat het per ongeluk was, maar als je dan een echte redo doet (control shift z volgens mij) heeft hij je delete line als redo onthouden, FFFFFFFF. Sorry voor lange rage antwoord :)

Ik plan uiteindelijk wel om helemaal naar IntelliJ te gaan omdat ik daar android + web + desktop projecten in kan openen.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 4 november 2016 09:43]

Je kunt toch de shortcuts in NetBeans op de Eclipse-keys zetten?
Je weet dat je in IntelliJ de shotcuts van Eclipse kan instellen? (File -> Settings -> Keymap -> Keymaps dropdown -> Selecteer eclipse)

Hou er wel rekening mee dat dit dan altijd wel de windows shortcuts zijn, zelfs op macos)
Het gaat om een bestaand project met front end android en een back end java server. Eclipse was hier dus een zeer geschikte keuze om te sleutel aan beiden tegelijk. We houden geen rekening met meerdere IDE's naast Eclipse en Android Studio. Mochten er nog andere mogelijke IDE's zijn dan mogen toekomstige ontwikkelaars dat lekker zelf uitzoeken.
Dat blijft nog gewoon werken hoor. En als je AS zou gebruiken wordt je code niet anders.
Zeker. Maar Continuous integration staat centraal in dit project. We werken met de kennis het volledige project niet af te kunnen krijgen en hebben specifiek de opdracht gekregen het zo makkelijk mogelijk te maken voor de volgende crew die er mee bezig gaat. Het is een project met veel frameworks en dependencies, vandaar dat we alles ook hebben moeten documenteren. Dit heeft weken gekost. En ik kan nu bij de volgende Sprint Demo gaan uitleggen waarom ons werk van de afgelopen weken de prullenbak in kan. We kunnen immers niet een product (de handleidingen en documentatie in dit geval) neerzetten wat geen gebruik kan maken van toekomstige features.
Jammer. Vooral omdat Android Studio gewoon nog lang niet zo lekker werkt als Eclipse. AS is echt ontzettend traag, vooral de Gradle builds en syncs zijn ontzettend langzaam en maken je hele systeem unresponsive.
Android Studio is naar mijn mening sneller zodra deze eenmaal is opgestart. Het opstarten kost even tijd omdat hij alles moet indexeren en het gradle project gaat syncen.

Als hij eenmaal geladen is is hij naar mijn mening veel sneller in:
 • Auto completion
 • Hot reloading van changes!!!
 • View prototyping
 • Warning messages genereren
 • Auto formatting
 • etc. etc...
Zou zeker niet zeggen dat AS trager is. Alleen de eerste keer. Op een normale werkdag ben ik max 3 min aan het wachten tot hij volledig klaar is.
Het opstarten kost even tijd omdat hij alles moet indexeren en het gradle project gaat syncen.
Het probleem is dat dit niet eenmalig is maar continue. Na elke build volgt een Index (en dan van ALLE open AS windows, niet alleen van het project wat je net bouwde). Bij elke kleine wijziging aan je Build.gradle volgt er een nieuwe sync en index wat weer eeuwen duurt.

Ik ben per dag zeker een uur of 2 kwijt met wachten op Android Studio's bullshit. Bij Eclipse heb ik dit totaal niet.
Hmm dan zit er zeker wat fout in je gradle scripts denk ik. Dat is namelijk niet normaal. Google er maar eens op. Hopelijk zit er tussen de 20 tips eentje die het oplost voor je. Met een paar settings aanpassen (afhankelijk van jou hardware) is Android Studio een stuk te optimaliseren.
Nee, dit is een probleem in de Android Gradle plugin, zie voor meer informatie ticket 66696
Ik maak daaruit op dat je ook niet een hele snelle setup hebt. Je zegt dat Android Studio traag is terwijl in werkelijkheid dit alleen voor jou zo is. Over het algemeen is AS snel genoeg voor goede ontwikkeling.
MacBook Pro, 2.7Ghz i5, 16GB RAM, en een PCIe SSD. Deze machine wordt alleen maar traag als AS draait. Heb verder nog een shitload dingen draaien (Eclipse. Glassfish, PostgreSQL, 3 browsers, foutlook, word, postman, wireshark, pgadmin, etc. etc.) en dat alles terwijl ie een 4k scherm in scaled-mode aanstuurt en 't bakkie geeft geen krimp. Als ik alleen AS start en verder niets dan gaat ie al op z'n gat en schiet de system load naar absurde hoogtes.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 3 november 2016 14:40]

Hier dezelfde trage ervaring: 2 minuten 4 cores op 100 procent voor een build. Clean? Bijna hetzelfde. Zeer frustrerend. Eclipse werkt zonder tweaks veeel sneller! Bij collega developers zelfde resultaat.
Er is recent een update voor de Gradle Plugin in Android Studio uitgekomen (versie 2.2 meen ik), die flinke performance-verbeteringen met zich mee brengt. Persoonlijk vind ik het verschil groot. Gradle builds gaan veel sneller, en je app verschijnt veel sneller op je test-apparaat.
Merk hier geen verschil met 2.1, het is nog steeds ontzettend traag en hoe meer AS projecten je opent hoe trager het wordt. Om de een of andere reden triggert een Gradle build/sync een sync/index in ELK open project, ook als het er niets mee te maken heeft. Ik heb op het moment 6 projecten open en het begint al behoorlijk traag te worden, als je boven de 10 komt is het niet te doen.

Ter vergelijking: in m'n huidige Eclipse workspace heb ik 41 projecten open en geen centje pijn.
Vreemd, in mijn ervaring is juist Eclipse erg traag. Android studio vind ik prima werken. Maar mijn ervaring is ook gelimiteerd tot het builden van .jar bestanden die maar enkele classes bevatten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 3 november 2016 12:12]

Tja, ik werk aan projecten met veel losse libraries, dus heb vaak een stuk of 10 AS projecten open en daarnaast nog een Eclipse voor de server-side spullen. Mijn machine is eigenlijk altijd perfect responsive (MBP, 16GB) ongeacht wat ik er tegenaan gooi met als enige uitzondering Android Studio. Dat is het enige stuk software wat 'm op z'n knieën krijgt.

Voor zover ik weet is het probleem dat de Android Gradle plugin onbeperkt threads opstart ipv deze netjes dmv een threadpool te limiteren. Je zal dus bij een grote build een enorm hoge load zien omdat er opeens een shitload threads gestart worden. Uiteraard is dit probleem al heel lang geleden gemeld bij Google, maar Google negeert 't gewoon en is meer bezig met het toevoegen van nieuwe features ipv zorgen dat de bestaande features goed werken. Beetje net zoals bij het Android OS zelf dus.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 3 november 2016 12:31]

Ik vond beide heel slecht werken, het zijn draken van applicaties die onlogisch in elkaar steken en super traag zijn met opstarten. Beide zijn gemaakt in Java.

Waarom kan men dit soort ontwikkelomgevingen niet in C++ schrijven? Dat zou de interactiviteit in elk geval ten goede komen.
De 'interactiviteit' van de software is afhankelijk van de developers en eventuele designers, niet van de taal waarin het geprogrammeerd is.
Daarom Visual Studio Community Edition.
Leuk als je op Ubuntu werkt. Windows only IDE ...
Visual Studio Code != Visual Studio. Dit is meer een editor dan een IDE.
Hier het linkje naar de pagina.
Anoniem: 382732
3 november 2016 12:19
Kan je met Android Studio ook applicaties voor andere platforms maken? Of alleen Android apps? Indien dat laatste: Eclipse biedt dan wel veel voordelen.
Alleen Android apps.
Android Studio is gebaseerd op IntelliJ IDEA. Een IDE die ik momenteel gebruik en persoonlijk beter vind dan Eclipse. Echter als je alle features wil, moet je betalen.
Heb 6 jaar lang Eclipse gebruikt. IntelliJ geprobeerd en nooit meer teruggegaan. Betaal nu braaf ieder jaar voor een licentie.
https://www.youtube.com/watch?v=1FJHYqE0RDg

Nu alweer nostalgie.. Gaat echt snel allemaal als je zon filmpje terug ziet

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 3 november 2016 12:00]

mis nog steeds een beetje de notificatiebalk tikker
De vraag is waarom zij er mee stoppen. Waarom kan een bedrijf als Google geen twee plugins ondersteunen, ze altijd voor open protocolen en dergelijke. Is er geen community die deze plugin wilt blijven onderhouden?
De google versie van Android wordt ook steeds minder open.
Google wil steeds meer naar zichzelf toetrekken. Eerst van de voordelen genieten van bepaalde dingen om daarna de boel weer teug te trekken als ze het niet meer nodig achten.
Google lijkt een beetje de omgekeerde weg van Microsoft te volgen nu.
Verschiet er eigenlijk van dat ze deze zo lang gesupporteerd hebben.. Android Studio werkt veel prettiger dan Eclipse, dat geldt voor alle IntelliJ gebaseerde zaken eigenlijk (al dan niet betalend natuurlijk, wat natuurlijk het verschil al dan niet rechtvaardigt) .

Alleen de indexering in AS is soms wat irritant, het feit dat folders hiervan excluden nogal zit weggemoffeld helpt daar niet bij.
De support voor c en c++ is al zo vaak aangekondigd. Ook in 2.1 zou er al support voor de JNI in zitten dacht ik. Het dubuggen van zulke applicaties kan vaak toch wel wat hoofdpijn opleveren. De debugging van zulke applicaties is vaak redelijk moeilijk.

Het is zeker waar dat Android Studio traag kan zijn in sommige gevallen. AS zonder ssd betekent vaak toch wel veel koffie drinken. Als Android Studio (en alle Jetbrains IDE's) eenmaal gestart is dan werkt het zeer vlot. Mijn ervaring is dat de autocompletion veel sneller is dan bij bijvoorbeeld eclipse. De startup time heb ik er dan ook graag voor over.

Verder vind ik Gradle nu een stuk volwassener aan het worden dan Ant. Gradle's dsl is een stuk fijner te analyseren alhoewel dat natuurlijk vooral persoonlijke voorkeur is. In de nieuwere versies van Gradle is support voor hot-reloading ingebouwd. Dit maakt het ontwikkelen een stuk makkelijker en sneller.

Al met al vind ik het een goede stap van Google.
Op zo'n manier is een SSD snel vol.

Beetje jammer dat je voor elk platform een IDE nodig hebt terwijl als alle spelers een beetje moeite doen dat het één IDE nodig hebt voor meerdere platforms en talen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 3 november 2016 11:59]

da's natuurlijk niet helemaal waar want AS is gebaseerd op IntelliJ. Die kun je ook gewoon gebruiken en daarnaast heb je dan ook support voor alle platformen die IntelliJ ook ondersteund : http://www.jetbrains.org/pages/viewpage.action?pageId=983889
Omdat de plugin interface soms niet voldoet en je dus diepere integratie wil. Maar inderdaad zoals je zegt heeft dat ook nadelen. Het is een keuze.
De ironie is dat Android Studio een IntelliJ IDEA skin is wat weer een platform is voor een dozijn taaltjes.
Anoniem: 819885
3 november 2016 11:52
Ik vind Android Studio lang niet zo fijn en snel werken als Eclipse. Maar ja.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee