De gemeente Rotterdam heeft bij wijze van proef een verkeerslicht voor fietsers voorzien van infraroodcamera's om het aantal wachtenden te detecteren. Als er binnen korte tijd meer dan vijftien fietsers staan te wachten, geeft het verkeerslicht de fietsers eerder groen.
De infraroodcamera's zijn voor fietsers zichtbaar als bolletjes die op een stang boven het verkeerslicht staan. Ze wijzen in verschillende richtingen, vermoedelijk om het fietspad dichterbij en verder weg in kaart te kunnen brengen. De camera's detecteren de warmte die het menselijk lichaam uitstraalt en meet het aantal mensen in beeld. "Zo kan het systeem bijhouden hoeveel mensen er staan te wachten", aldus gemeentewoordvoerster Anna Feiner tegen Tweakers.
Als de camera's drukte detecteren, kunnen ze dat doorgeven aan het verkeerslicht. "Dat gebeurt via een draad en niet via een mobiele verbinding", aldus Feiner. Als het verkeerslicht het signaal krijgt, zal het sneller groen geven aan fietsers op het kruispunt. Nu moeten fietsers tot twee minuten wachten. Dat moet dankzij de proef teruggaan tot maximaal een minuut, mits het druk is.
De infraroodcamera's hangen op de hoek van de Blaak en de Coolsingel in het centrum van Rotterdam. Het systeem is zo afgesteld dat het een signaal geeft bij vijftien tot twintig fietsers, meldt de NOS. Gebruikers kunnen weten dat de infraroodcamera's er hangen door een bord aan de paal van het verkeerslicht. Als de proef succesvol is, volgen er mogelijk meer van zulke camera's. De gemeente Rotterdam claimt de eerste te zijn met 'warmtesensoren' die de drukte meten op het fietspad.
Foto: NOS