Rotterdams verkeerslicht heeft ir-camera's voor sneller groen licht bij drukte

De gemeente Rotterdam heeft bij wijze van proef een verkeerslicht voor fietsers voorzien van infraroodcamera's om het aantal wachtenden te detecteren. Als er binnen korte tijd meer dan vijftien fietsers staan te wachten, geeft het verkeerslicht de fietsers eerder groen.

Infraroodcamera's bij verkeerslichten RotterdamDe infraroodcamera's zijn voor fietsers zichtbaar als bolletjes die op een stang boven het verkeerslicht staan. Ze wijzen in verschillende richtingen, vermoedelijk om het fietspad dichterbij en verder weg in kaart te kunnen brengen. De camera's detecteren de warmte die het menselijk lichaam uitstraalt en meet het aantal mensen in beeld. "Zo kan het systeem bijhouden hoeveel mensen er staan te wachten", aldus gemeentewoordvoerster Anna Feiner tegen Tweakers.

Als de camera's drukte detecteren, kunnen ze dat doorgeven aan het verkeerslicht. "Dat gebeurt via een draad en niet via een mobiele verbinding", aldus Feiner. Als het verkeerslicht het signaal krijgt, zal het sneller groen geven aan fietsers op het kruispunt. Nu moeten fietsers tot twee minuten wachten. Dat moet dankzij de proef teruggaan tot maximaal een minuut, mits het druk is.

De infraroodcamera's hangen op de hoek van de Blaak en de Coolsingel in het centrum van Rotterdam. Het systeem is zo afgesteld dat het een signaal geeft bij vijftien tot twintig fietsers, meldt de NOS. Gebruikers kunnen weten dat de infraroodcamera's er hangen door een bord aan de paal van het verkeerslicht. Als de proef succesvol is, volgen er mogelijk meer van zulke camera's. De gemeente Rotterdam claimt de eerste te zijn met 'warmtesensoren' die de drukte meten op het fietspad.

Foto: NOS

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-09-2016 • 13:26

153

Submitter: Who Am I?

Reacties (153)

153
151
97
4
1
41
Wijzig sortering
Anoniem: 278437 22 september 2016 13:30
Voor meer technische info, deze zijn waarschijnlijk van de traficam series van flir systems:
http://www.flir.com/traffic/display/?id=61992
Voor meer technische info, deze zijn waarschijnlijk van de traficam series van flir systems:
http://www.flir.com/traffic/display/?id=61992
Flir heeft ook camerasystemen voor het detecteren van voertuigen. Echter kampen ze nogal met de betrouwbaarheid van hun systemen. Occlusie is serieus probleem waardoor verkeer niet altijd even betrouwbaar wordt gedetecteerd.

De ouderwetse lussen in het wegdek zijn nog altijd het beste wat betrouwbaarheid van detectie aangaat, maar hebben als nadeel dat je in het wegdek moet slijpen. Als een lus vervangen moet worden betekend dit wegafzettingen en extra slijtage aan het wegdek. Wat je tegenwoordig ook ziet is dat lussen worden aangebracht in een onderlaag van het wegdek. Hier komt vervolgens een toplaag (asfalt) overheen waardoor de lussen beter beschermd worden en langer mee gaan.

Dynniq heeft systemen voor het detecteren van voertuigen en voetgangers en het verlenen van voorrang op basis van coöperatieve en connected systemen. Bij coöperatieve systemen wisselen voertuigen gegevens uit met verkeersregelautomaten via 802.11p (WiFi-p), en bij connected systemen wisselen voertuigen en voetgangers (via een app) gegevens uit met een verkeerscentrale.

Hierdoor kunnen bepaalde voertuig categorieën voorrang krijgen. Denk aan hulpdiensten, vrachtverkeer of grote aantallen personenauto's. Het grote voordeel van de manier van Dynniq is dat je niet elk kruispunt hoef te voorzien van dure Flir camera's voor het detecteren van voetgangers. Nadeel is wel dat je een bepaalde kritieke massa nodig hebt voor het indienen van voorrangsverzoek, hoewel hier in de begin fase wel het nodige aan te tweaken valt. Men zou een enkele aanvraag als groep van 15 kunnen behandelen bijvoorbeeld.
[...]
De ouderwetse lussen in het wegdek zijn nog altijd het beste wat betrouwbaarheid van detectie aangaat, maar hebben als nadeel dat je in het wegdek moet slijpen. Als een lus vervangen moet worden betekend dit wegafzettingen en extra slijtage aan het wegdek. Wat je tegenwoordig ook ziet is dat lussen worden aangebracht in een onderlaag van het wegdek. Hier komt vervolgens een toplaag (asfalt) overheen waardoor de lussen beter beschermd worden en langer mee gaan.
Ik snap die lussen in de weg totaal niet. Gigantisch veel werk (manuren) om aan te leggen en nogal ingrijpend voor het wegdek (moeten over de hele breedte meerdere gleuven in gezaagd/freest worden).

Met nog wat engineers heb ik in jaren geleden wel eens een prototype gebouwd van een apparaatje dat je in 1 gaatje in de weg zou kunnen laten vallen en die perfect auto's (en andere metalen voertuigen) kan detecteren. Geen kabels nodig, want: batterij (levensduur ergens tussen de 5 en 10 jaar) + radio met flink bereik.

De sensor was op basis van 3D compas/magnetometer (en dus echt spotgoedkoop, waarschijnlijk letterlijk zo'n 1000x goedkoper dan deze IR sensoren in zowel aanschaf als ook installatie).

We hebben er prototypes van gebouwd en getest en die waren zo nauwkeurig dat we zelfs met 1 enkele sensor een inschatting konden geven van de snelheid van het voertuig als ook het soort voertuig (kleine auto, grote auto, vrachtwagen, fiets, etc).


De infrastructuur bedrijven hadden er echter geen interesse in, want: innovatief en dus "risicovol" en (waarschijnlijk) niet duur genoeg om aan te leggen. Jammer...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 29 juli 2024 03:15]

Te laat... dat soort systemen wordt al sinds een jaar of 8 verkocht door bedrijven zoals Sensys en Trafficware. In diverse landen zijn die systemen ook erg succesvol. maar in Nederland niet aangeslagen om verschillende redenen:
1) Zelden goedkoper dan lussen. Een lus slijpen kost €150, daarbovenop de kabel ingraven. Een sensor kost de klant €350. Killing zijn de lange wachtlussen die we in Nederland gebruiken, daar heb je 3 sensoren voor nodig om gelijke functionaliteit te bieden. Per rijstrook dan al snel 5 sensoren. Verkeersautomaten met een andere regelmethode zou hierbij helpen maar de Nederlandse verkeersmarkt is zeer behoudend.
2) Problemen met zendbereik. Zo'n groot stilstaand metalen object boven je zender is slecht voor je bereik en daarom zul je meer ontvangers op de wegkanten moeten plaatsen. Fysiek kan dat niet altijd en is duur (ontvangers, palen plaatsen en alsnog kabels ingraven).
3) Betrouwbaarheid is belangrijk omdat anders mensen door rood licht gaan rijden. Bij temperaturen onder de -15C doen accu's het slecht.

In andere landen zijn de kleine sensoren wel succesvol omdat in een steenachtige bodem het zeer duur is om kabels te leggen. Ook gebruiken ze in het buitenland nergens zoveel lussen als wij, met een enkele sensor per rijstrook zijn ze al blij. En als laatste, Sensys is succesvol in Californië waar de accu's zelden last hebben van vrieskou.
Het is voornamelijk een kwestie van betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Lussen zijn een bewezen technologie met een hoge graad van werking. Je kunt erop vertrouwen dat ze het doen. Zoek de samenwerking op met een wegbeheerder en toon aan dat je apparaat een paar jaar op gelijk niveau presteert met detectielussen en je kunt best een eind komen.
Informatieve post!

Nadeel van dat draadloze, lijkt me, is dat het waarschijnlijk wel een keer gehackt zal worden. Kans bestaat dan dat mensen dit gaan misbruiken om altijd voorrang te krijgen. Dat lijkt me ook de reden waarom er expliciet in het artikel vermeldt wordt dat de warmtecamera's niet draadloos zijn verbonden met de stoplichten.
Ja inderdaad, ik juich bekabeling bij dit soort zaken ook toe, gewoon om het hacken van stoplichten meteen volledig uit te bannen.
Hmmz, of je moet de paal doormidden zagen.....

Ok, voor 99,9% dan ;-)
Einde van de maand wordt de gunning door het ministerie van I&M de C-ITS aanbesteding van Talking traffic defiinitief (http://beterbenutten.nl/talking-traffic). Voorlopig op basis van 4G, maar zsm over op WiFi P. Rotterdam wil daarbinnen ook zich op het fietsverkeer richten. Maar dat vereist fietsers die online zijn en een app aan hebben staan. Zolang dat nog niet een grote penetratiegraad heeft, zijn alternatieve detectiemethoden interessant. Niet alleen voor het fietspad, maar ook voor de rijweg. Elders experimenteert men daar mee (Rijswijk dacht ik)
C-ITS is echt niet iets van Dynniq hoor. Mooi reclame-praatje. Maar in de basis klopt je verhaal.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 29 juli 2024 03:15]

Interessant is dat de camera een 10-6075 ETH interface heeft, welke ook dus een live videostream heeft. Zal de camera ook worden gebruikt als cameratoezicht op het verkeer? :)
Link: http://www.flir.com/traffic/display/?id=61992
Kijk naar je eigen link en zie daar de resolutie is 640x480 pixels (VGA)
Lijkt me niet meer van deze tijd voor toezicht op verkeer.afgezien daarvan geen zoom functie dus niet bruikbaar voor toezicht lijkt me
Fik, brand en omgevallen fietsers kan je daar nog wel mee herkennen hoor.
Hee, das een goed idee: gewoon een brandende fakkel of andere IR-bron mee op de fiets en je hebt sneller groen licht! :+
Lol ja haha gewoon 12 volt kerstversiering op je fiets en trappen maar hahaha
Toevallig een keer gekeken naar "De meldkamer" op SBS6? Hier worden ook dit soort resoluties gebruikt en kan dit evengoed bruikbare informatie zijn.
Tja dat zien we soms bij opsprong verzocht aan de duidelijke 640x480 beelden, herkend u deze dader, uh vul de rest zelf maar in.
Ik denk dat je deze link wilt hebben: (TrafiSense ipv TrafiCam)
http://www.flir.com/traffic/display/?id=62071
Voor zover ik kan zien doet jouw versie niet aan thermische detectie:)
Mijn ervaring met IR sensoren is dat ze wel eens moeite kunnen hebben om "door" jassen heen te kijken (ervaring als in: de deuren hier op kantoor openen van binnenuit met IR sensor, reageren regelmatig niet als mensen hun jas aan hebben). Ben benieuwd of deze daar beter mee overweg kunnen.
De detectie werkt niet alleen op warmte en beweging, maar bij warmte op het contrast hiervan.

Zoals je aangeeft gaat het om mensen die BINNEN lopen met jassen, gezien het binnen relatief warm is, is het warmte contrast allicht te laag voor accurate detectie.

Echter op het moment dat mensen dikke winterjassen en sjalen gaan gebruiken is het meestal relatief koud buiten..(duh) Dus is de uitgestraalde warmte dan welliswaar afgenomen maar het warmtecontrast zal niet wezenlijk veranderen.
Jassen is tot daar aan toe, maar wat als het echt koud weer is en mensen ook handschoenen, mutsen en sjaals tot net onder de ogen dragen?
Dan heb je het niet koud als je voor een rood stoplicht staat te wachten :+
Hij bedoeld dat de kleren hem gaan isoleren denk ik.
Nou dat zal denk ik niet gebeuren toch? Tenzij je aluminium kleren draagt.
Ik mag hopen dat als ik een dikke jas, sjaal, handschoenen, etc aan heb in de winter, dat ik niet zo heel erg veel warmte uitstraal... Dat is namelijk het hele idee van een jas dragen in de winter.
Haha ik hoopte dat die emoticon het sarcasme aangaf |:( :Y) :+
Dan moet je een vlammenwerper meenemen.
Infrarood licht weerkaatst ook gewoon, dus alleen daar aan kan je al een object "zien"
met aluminiumfolie geisoleerde fietsende burka draagsters zijn denk ik geen gemeengoed, dus vindt je het heel erg dat die gemist wordt indien ze in haar eentje voor het stoplicht staat? 8)7
Nee, maar warmgeklede fietsers is wel gemeengoed. Dus die kunnen ook maar genegeerd worden?
Dat klinkt logisch, want infraroodstraling is warmte. Een jas werk isolerend dus dan straal je minder warmte uit. Dus jassen uit als je het verkeerslicht snel op groen wilt hebben!
Hoe kan het dat dit niet standaard is? Hoe zit dat bij verkeerslichten voor auto's? Ook niet? Ik snap wel dat het een complex algoritme kan worden, maar toch.
Auto's worden gedetecteerd met lussen in het wegdek (dmv inductie). Deze IR camera's doen dus inderdaad ongeveer hetzelfde, alleen is de detectiemethode anders.
Hoe zou deze detectie werken in de winter, wanneer je door je dikke jas, sjaal etc. geen huid meer ziet en de buitenste laag koud is door het vriezen?
Zal geen verschil maken. Je bent nog steeds een flink stuk warmer dan de materialen om je heen (de grond, je fiets, je jas, etc..)

[Reactie gewijzigd door .SnifraM op 29 juli 2024 03:15]

Het zou zelfs best mogelijk zijn dat het juist in de zomer lastiger is voor de camera.
Zoals ik het zie detecteert het niet alleen warmte maar ook andere aspecten(TrafiCam)
Both the TrafiCam and TrafiCam x-stream sensors are used for detection and monitoring of moving and stationary vehicles at signalized intersections.
Trouwens: infrarood kan je zelfs door muren detecteren, dus een sjaal gaat echt niet helpen.

Ik zat te denken aan die sterke infrarood brillen die ze gebruiken bij het leger.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 29 juli 2024 03:15]

Infrarood licht gaat niet door muren. Ook niet door glas.
Volgens mij denk je aan UV
Nee hoor. Infrarood licht, en dan hebben we het over mid-ir wat gebruikt wordt om warmte te detecteren, gaat helaas niet door glas heen.
Infrarood gaat prima door glas heen hoor. IR camera's kunnen een glazen lens hebben.

Een glazen plaat zal echter wel wat infra rood licht tegen houden. Maakt overigens ook nog uit wat voor glas en hoeveel IR we het over hebben.

[Reactie gewijzigd door nallath op 29 juli 2024 03:15]

Toch niet. Voor nabij-infrarood (bijv afstandsbedieningen, "nachtzicht" van beveiligingscameras, etc) is dit zeker waar, maar voor thermisch infrarood wat hier wordt gebruikt (zeg, >3µm, al vermoed ik ergens 8-14 in dit geval 7-14) is glas ondoorzichtig. Zie ook figuur 4 hier.

EDIT: FLIR-site bekeken :)

[Reactie gewijzigd door svenvbins op 29 juli 2024 03:15]

Helaas kan ook het leger niet door muren kijken met IR ;) Zeker, als iemand tegen een dun muurtje leunt kun je met wat geluk een wat warmere vlek zien, maar daar houdt het ook echt wel mee op.
Je hoofd steekt toch nog uit?
Dan ben je nog steeds veel warmer als de rest van de omgeving, dus ik denk dat het dan ook nog gewoon werkt.

Edit: Beetje laat dit, vergeten te refreshen :O

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 29 juli 2024 03:15]

Je hebt dit geloof ik reeds bij auto's al. Je ziet vaak voor een stoplicht een soort van parallellogram qua belijningen. Daarvoor zit vaak een langwerpig vlak (je kunt de detectielussen vrijwel altijd goed zien). Bij fietsers heb je deze detectielus ook, maar niet een vlak ervoor om een "rij te meten".
Bij fietsers zal dat tevens lastiger zijn aangezien die geen strikte rijbanen hebben bij stoplichten.
Helaas lijken die in Den Haag bijna allemaal niet meer actief. Als je in de buurt van de markt, Neherkade, moerwijk, spoorwijk etc rijdt, zal je merken dat de stoplichten allemaal tijdsgebonden schakelen. Dit ivm. Zogenaamde "groene golf", wat in feite neerkomt op dat de stoplicht groen blijft voor een golf voertuigen, ook als die er niet is. Wat zeer frustrerend werkt en juist rood rijders creëert (bij een leeg kruispunt wat je savonds enorm vaak ziet).
Neherkade rijswijkseweg is net aangepast en schakelt nu wel op aanbod. Met groentijdverlenging zo te zien. Aansluiting bij binckhorst wordt nog helemaal aangepast (rotterdamsebaan) en is onlangs wel geoptimaliseerd.
Auto's worden gedetecteerd door lussen in het wegdek. Er zijn kruispunten waar auto's voorrang krijgen als het druk is, maar dit is lang niet overal het geval.
Inductielussen voor auto's detecteren de aanwezigheid van een auto, maar niet de hoeveelheid auto's in de rij.
Tegenwoordig zie je steeds vaker rond grote kruispunten een soort camera's (zie hier) die kentekens registreren. Hiermee kunnen de daadwerkelijke vervoersstromen worden berekend. Deze worden bij mijn weten echter niet gebruikt voor het meten van het aantal auto's dat staat te wachten.

@ SuperDre hieronder: Klopt. Deze radars worden gebruikt bij zebrapaden etc. om te detecteren hoe druk/vol het zebrapad nog is. Ook bij sommige fietslichten vind je deze in plaats van de klassieke detectielus.
Die kleine camera's zijn inderdaad voor het berekenen van reistijden op langere trajecten. Daarmee wordt geen verkeer geteld, en die camera's zijn ook niet direct verbonden met een verkeersregelinstallatie.
Er zijn wel uitgebreide lussystemen die dingen als wel/niet groene golf berekenen, bijv. rond de Kardinaal de Jongweg in Utrecht.

Werkt allemaal niet helemaal vlekkeloos, maar beter dan niets. En ook onbegrijpelijk dat het niet 24/7 aan staat: 's nachts krijg je vanuit een zijstraat weliswaar sneller groen, maar vervolgens krijg je alleen maar rood, de hele tijd...
Klopt, alleen werken deze ook puur met detectie en niet met aantallen. Voor zover ik weet kan een groene golf ook niet zelf (aan de hand van de drukte) bepalen of de groene golf wel of niet wordt ingezet.
Uit mijn eigen ervaring op de Kardinaal de Jongweg werkt de groene golf inderdaad alleen overdag (misschien zelfs alleen in de spits).
Ik had de indruk dat hij aan gaat als een bepaald aantal auto's over de eerste lus rijdt. Eerst staat hij dan nog niet aan en vanaf dat aantal gaat hij ineens aan en springen de borden ook meteen aan.

Werkt niet heel slecht maar eea zou volgens mij nog beter moeten kunnen, maar vrij complex om goed te krijgen. Maatschappelijke impact en milieu-impact van een beter systeem wordt m.i. sterk onderschat.
De lamp met de groene golf gaat toch gewoon op basis van timing? Hij gaat uit als je het op de normale snelheid niet zou redden. Als je dan even flink gas bijgeeft (nooit doen natuurlijk) kun je hem nog halen.
Nee, was dat maar zo. Hij blijft te lang aan. Hij geeft snelheden 40/45/50 aan als snelheden waarmee je het haalt maar helaas klopt het niet ontzettend allemaal (vaak geeft hij 40 aan maar haal je het ook bij 50 zonder te remmen, of er staat 50 vlak voordat hij uit gaat en je moet 70 rijden om hem te halen). In Utrecht tenminste.
Ok, daar in de buurt heb ik er geen ervaring mee. De borden die ik ken (rij er ook niet heel regelmatig, is in de richting van Overijssel maar ik durf niet te zeggen waar het precies is) hebben alleen een groene lamp met golfmasker erin die aangeeft of je al dan niet "meedoet". Als je de maximumsnelheid daar rijdt dan red je het, soms ben je net te laat en dan red je het eerste stoplicht niet. Vanaf het tweede stoplicht rij je dan alsnog mee.
Groene golven werken niet verkeersafhankelijk maar altijd met timers.
Alles kost geld, dat is veel te duur.
Alleen in Randsteden speelt geld minder rol. Daar is innovatie sneller te vinden. Als voorbeeld: moet er een tunnel gegraven worden in de randstad, geen probleem en dit doen ze vaak nog tolvrij opleveren. Hier in Zeeland betalen mensen al 12 jaar voor de Westerscheldetunnel. Ze hadden beloofd dat de tol stopgezet zou worden. Echter moest er weer een nieuwe tunnel bij Sluiskil omgeving gebouwd worden en hebben ze de tolheffing met flink wat jaren verlengt. Conclusie we gaan langer tol heffen terwijl we wegenbelasting betalen. Het erge in Zeeland is dat er geen andere alternatieven zijn dan de tunnel of voet fietsverkeer per pondje. Eigenlijk monopolie positie. Ik hoop dan ook dat innovatie snel zal uitbreiden naar andere delen van Nederland dan alleen in randstad.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 29 juli 2024 03:15]

Volgens mij stond al in 1998 al in de Tunnelwet dat dat 30 jaar zou duren... Daarnaast is die tunnel gewoon van de provincie Zeeland dus misschien moet je het bij je provinciegenoten zoeken... (ik zeg niks over zeeuwen en geld :X :Y) )

[Reactie gewijzigd door Tank80 op 29 juli 2024 03:15]

Je gaat op een eiland wonen en bent dan verbaast dat het lastig is er op en af te komen... :?

[Reactie gewijzigd door ATS op 29 juli 2024 03:15]

Anoniem: 287804 @ATS22 september 2016 15:25
Kijk eens goed naar Rotterdam en Dordrecht - die liggen ook op 'eilanden', misschien nog wel meer dan Zeeland..
en daar hebben we de Kiltunnel (ik woon op de Hoeksche Waard) waar ik elke keer 1,45e (met kaart) of 2e contant mag aftikken per doorgang.
minimaal 10x per week er door heen is al gauw 60e per maand!
En die tunnel staat er al veel langer dan de westerscheldetunnel.
Hij wordt ook nooit meer tolvrij, omdat er ingeschat was dat er meer verkeer door zou gaan dat er daadwerkelijk door gaat.
De andere tunnel die we hebben de Heinenoordtunnel is al jaar en dag sinds het begin tolvrij...
Dat soort argumenten kun je voor de stad ook opwerpen... voegt dus niet zo veel toe.
Pas 12 jaar? Wij moeten al sinds 1651 ( :+ ) tol betalen als om via de kortste route richting Gouda te rijden: http://www.nieuwerbrug.net/tolbrug/
Je kunt als fietser natuurlijk ook gewoon vaker op het knopje drukken, dan gaat het stoplicht eerder op groen
Je kunt als fietser natuurlijk ook gewoon vaker op het knopje drukken, dan gaat het stoplicht eerder op groen
Of "Hup!" of "Groen!" of "Kom op!" roepen. Schijnt goed te helpen. Persoonlijk als fietser en automobilist heb ik een hekel aan die drukknopjes en dan ook nog eens bij verkeerslichten die op tijd lopen. Placeboknopjes.
Persoonlijk heb ik als automobilist ook een hekel aan die drukknopjes. Je staat altijd net weer wat te ver van het paaltje om ze lekker in te kunnen drukken. :+
Wat?? Ik wist niet dat.. Oh, dus daarom sta ik altijd zo lang te wachten.. :+
:) ik erger me eraan als automobilist dat er van die drukknopjes staan en als er géén fietser is, het fietslicht toch op groen gaat en je voor John Dick staat te wachten met je CO2 fabriek.
Ow daarom sta ik met de auto altijd zo lang te wachten voor het stoplicht. Ik vergeet altijd op de knop te drukken.
De meeste van die knopjes zijn sowieso onzin, want bij veel fietsstoplichten liggen er al inductielussen die gewoon fietsen detecteren. Als je als eerste aankomt bij een stoplicht worden fietsers achter je vaak nerveus omdat je niet op het knopje hebt gedrukt }>
Als je carbon wielen hebt kun je nog wel eens lang staan dan. ;)
Nee, dat is een fabeltje.
Het groene licht wordt dmv piezo geladen. Vaker drukken = sneller op de benodigde spanning.
Klok-klepel. Het rode licht wordt juist op spanning gehouden op die manier. Hoe vaker je drukt, des te langer sta je te wachten.
volgens mij loopt er na 1x drukken gewoon een timer...
herhaaldelijk indrukken zal dat niet versnellen...
Sarcasm ontbreekt bij jou?
Nee, maar de eind-e wel. :)
ben benieuwd of een pizza bezorger als drie fietsers geteld wordt of niet, vanwege de drie hitte bronnen (bezorger, pizza, brommer)
Pizza's zullen niet zo'n probleem zijn, maar een goede test onder alle weersomstandigheden is natuurlijk essentieel.
Zeker als we buiten temperaturen krijgen hoger als 30 graden.
"Ziet"de camera dan nog fietsers ten opzichte van het asfalt? of ziet de camera dan continu een hittebron; het asfalt zonder dat er fietsers staan?
Dit soort camera's werken doorgaans met temperatuurverschillen.
Haha even met alle pizza's zwaaien om eerder aan de beurt te zijn
Mooie techniek met een goed doel: efficiëntie :). Het efficienter maken van de doorstroming maken bij stoplichten mogen ze ook wel eens bij auto stoplichten gaan implementeren. Het principe van hoe meer mensen staan te wachten hoe groter de prioriteit vind ik een goed streven.
Dat gebeurt in principe nu ook al. Daar zorgt de zogeheten lange lus voor. Die ligt een eind van de stopstreep en is wat langer waardoor hij constant 'op' blijft als er achter elkaar rijdende auto's overheen rijden. Dan kan de groentijd verlengd worden.
Bij elke aanpassing van "slimme verkeerslichten" die ik merk (confirmation bias) is het resultaat dat ik langer moet wachten. Elke keer als een kruising "verbeterd" is kan ik weer een ticket aanmaken bij de wegbeheerder dat ik niet meer wordt gedetecteerd. Stromen die normaal gesproken gezamelijk gaan blijven nu op rood omdat er geen voertuig was gedetecteerd op moment van schakelen, gevolg is dat de laatkomer een cyclus moet wachten. Kruisingen waar alles op rood staat in afwachting op verkeer springen altijd te traag op groen waardoor er dus weer onnodig geremt/versnelt wordt. Kruisingen waar O.V. voorrand krijgt die minuten lang lamgelegt zijn omdat de bus bij de halte stil staat, etc. etc.
Het systeem is zo afgesteld dat het een signaal geeft bij vijftien tot twintig fietsers [...]
Dat lijkt me sterk. Het systeem stopt niet met het signaal wanneer er twintig fietsers of meer wachten. Dat het exacte getal niet bekend is, is niet erg, maar zeg dan "ongeveer 15 fietsers".
Offtopic: uberhaupt een vreemd verhaal dat fietsers voor rood licht wachten. Ik heb het vorig jaar voor het laatst gezien en toen ben ik even gestopt om te vragen of er iets aan de hand was.
Ik weet niet of Heemskerk zo ongevaarlijk is, maar in Amsterdam stop ik maar al te graag. Gewoon te veel mogelijkheden waar het fout kan gaan: fietsers, scooters, auto's, trams, taxibanen.
Vertel mij wat. Gisteren had ik er ook bijna 2 onder liggen. Ik had toch echt groen als automobilist.
Het is dat is rechtsaf moest en daarom al afremde. Daardoor kon ik op tijd stoppen, anders was het 112 bellen geweest.
In Rotterdam zijn er genoeg plekken (waaronder de plek uit het artikel) waar je beter wel kunt wachten voor groen licht. Desalniettemin staan de desbetreffende stoplichten mijns inziens k*t afgesteld want soms staan de stoplichten voor voetgangers beide op groen (zodat je dus helemaal kunt oversteken) maar blijft die voor de fietsers op rood.

Daarnaast zijn er ook plekken waar je zonder problemen door rood kunt rijden, neem bijvoorbeeld Eendrachtsplein waar het richting 17u qua auto's helemaal vast staat maar de fietsers alsnog bijna twee minuten moeten wachten op groen licht.
Ik fiets daar dus vanmorgen langs en denk nog: das handig.
Er zijn ook regen sensoren bij drukke kruispunten die het stoplicht eerder op groen laten gaan bij regen.
En iedereen maar tegen die paal aan tuffen :+
Fijn, sta ik lekker extra in de regen op de motor. Gewoon voor iedere verkeersdeelnemer gelijke wachttijden, is veel eerlijker.
sta ik lekker extra in de regen op de motor. Gewoon voor iedere verkeersdeelnemer gelijke wachttijden
Precies! Het moet eens afgelopen zijn met motorfietsen die tussen de files doorrijden en voorkruipen bij verkeerslichten! Gewoon in de rij op je beurt wachten :+
De meeste motoren zijn luchtgekoeld ;)
Die oververhitten als ze te lang in de file staan
Luchtgekoeld? 1990 belde net en wil z'n motortechniek terug...
Elke serieuze brommer heeft al heel lang waterkoeling hoor.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 23 juli 2024 14:55]

Er zijn anders nog genoeg motoren (als in motorfiets) die een gegeven moment oververhitten als ze te lang draaien zonder rijwind ;)
De motor van een auto of vrachtauto is inderdaad wel vloeistof gekoeld.

Maar buiten dat, het maakt ook de file korter als de motoren tussen de file door kunnen rijden.

De motor zelf wordt uiteraard gekoeld door de olie, maar de olie zelf wordt doorsnee door de rijwind over een groot koelblok gekoeld.

Grote nadeel vloeistofkoeling : complexer en kan veel makkelijker kapot. Nogal een probleem op een motor die bloot staat aan de elementen.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 29 juli 2024 03:15]

Maar door zijn actie heb jij geen hinder of hoef je niet langer te wachten :-)
Jaloezie is een emotie die niet met ratio te bestrijden is.
En zo zijn motorrijders jaloers op automobilisten als het van zonnig ineens gaat regenen en je geen regenpak aan hebt.. Dat heft elkaar weer mooi op ;-)
Maar door zijn actie heb jij geen hinder of hoef je niet langer te wachten :-)
Ik schrik me anders geregeld de tandjes als ik langzaam file-rijd en er komt een motor tussendoor die me bijna raakt.
Dan moet je misschien wat vaker in je spiegels kijken, dan zie je ze aankomen en kan je nog een beetje opschuiven ook :-)

Plus motorrijders weten wat ze doen, als jij normaal door blijft rijden en niet ineens opschuift, hoef je je geen zorgen te maken dat de auto wordt geraakt..
Met de huidige situatie zijn het vaak de fietsers die langer moeten wachten.
Anoniem: 324173 22 september 2016 13:39
Niet helemaal waar. Wat eerder goed werkt voor auto's bij hele drukke kruispunten zal een rotonde zijn. Maar dit is offtopic omdat het om fietsers gaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 324173 op 29 juli 2024 03:15]

Alleen de rotondes waar fietsers géén voorrang hebben zijn efficiënt. Of het fietspad zodanig maken dat er in ieder geval 1 auto al op de afslag kan staan zodat niet meteen de rotonde vast slaat.
Anoniem: 324173 @xAn5222 september 2016 15:39
Fietsers hopen zich eerder bij een stoplicht op dan bij de oversteek van een afslag van een rotonde. Het iswel gevaarlijker voor een fietser die voor de automobilist van rechts komt.
Dit is toch niets nieuws? bij voetgangers stoplichten etc staan ook al lang van die kleine sensoren, en volgensmij ook vaak voor auto's op plekken waar geen detectielus aanwezig is (of als aanvulling op de detectielus voor verderop)..
Wat nieuw is, is dat ze nu kunnen meten hoeveel mensen er staan. Eerst wisten ze alleen dat ze er staan.
Zal wel de eerste keer zijn dat ze het implementeren bij een fietspad dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.