'Juridische chatbot hielp 160.000 parkeerboetes terug te draaien'

De chatbot DoNotPay van een 19-jarige ontwikkelaar zou sinds herfst vorig jaar geholpen hebben 160.000 van 250.000 parkeerbonnen in Londen met succes aan te vechten. Dat claimt althans de ontwikkelaar zelf. De chatbot is sinds kort beschikbaar voor mensen uit New York.

Joshua Browder maakte zijn chatbot DoNotPay omdat hij het niet eens is met parkeerboetes. "Ik vind dat mensen die parkeerbonnen krijgen kwetsbaar zijn. Ze zijn er niet op uit om de wet te overtreden. Ik denk dat ze misbruikt worden als een bron van omzet door lokale overheden", zegt hij tegen Venture Beat.

De chatbot vraagt gebruikers naar de omstandigheden en genereert op basis daarvan een brief die gebruikers kunnen hanteren om boetes aan te vechten. De bot werkt niet alleen voor parkeerbonnen, maar ook voor andere restituties, zoals bij vertragingen en voor basale juridische vragen.

Browder heeft DoNotPay nu ook beschikbaar gemaakt voor New Yorkers, die er inmiddels negenduizend keer van gebruikgemaakt zouden hebben. De volgende stad waar de chatbot voor geïntroduceerd moet worden, is Seattle.

De ontwikkelaar werkt daarnaast aan bots die juridische bijstand verlenen aan mensen met hiv en aan asielzoekers. Deze laatste gebruikt IBM Watson voor de vertaling van Arabisch naar Engels.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-06-2016 • 16:54

80

Reacties (80)

80
78
34
0
0
24
Wijzig sortering
vind dat mensen die parkeerbonnen krijgen kwetsbaar zijn. Ze zijn er niet op uit om de wet te breken. Ik denk dat ze misbruikt worden als een bron van omzet door lokale overheden
Niemand is er op uit om de wet te overtreden, het is niet dat ik in de auto zit op een 120 weg en denk.. goh laat ik eens flink de wet overtreden.. 124km/h! Zie mij eens kwetsbaar zijn.

Er zijn tal van sites waar je met formuliertje standaard brief kan aanmaken, dat optiek weinig bijzonders, leuk dat een 19jarige daaromheen een script kan schrijven in chat-variant.

Maar ik neem aan dat ze toch op bepaald moment het systeem doorhebben en zulke brieven standaard gaan behandelen? Afaik deed CJIB dat jaar of wat geleden met die 'voorbeeldbrief' systemen.

Toegevoegde waar zal wel zitten in de vertragingsbrieven en de overige claimprincipes, veel mensen willen niet aan zo'n batterij werk beginnen en lopen het op zo'n manier mis.
Since the first version of the bot was released in London last fall, 160,000 of 250,000 tickets have been successfully challenged with DoNotPay, Browder said
Nu heb ik geen idee wat de totale cijfers zijn in Londen, maar is dit niet bizar veel?
In de meeste landen ben je als boete uitdelende instantie verplicht om een antwoord binnen x termijn te geven. Als jij ineens een medewerker al die 160.000 brieven inhoudelijk moet laten behandelen, loop je al snel tegen wettelijke behandeltermijnen aan...

Daarnaast zijn veel van dit soort zaken een welles/nietes verhaal, wat een redelijke kans heeft om bij een rechter ongeldig verklaard te worden omdat niet bewezen kan worden dat de boete terecht is uitgedeeld.
onzin, een politieagent stelt een PV op en is daar voor gemachtigd
de rechter zal dus ALTIJD partij kiezen voor de agent (of men moet aantonen dat de agent liegt...)
in geval van een parkeerwachter... maak je meer kans
maar bijna alle parkeerwachters werken tegenwoordig met fotobewijs
het komt er gewoon op neer dat vele overheden kun administratie het niet aan kan als iedereen in beroep gaat
Voorbeeldje, parkeerkaartje/bezoekerskaart is niet aanwezig... Fotobewijs is leuk, maar dan moet de parkeerwachter nog steeds 5 minuten wachten om te zien of jij niet onderweg bent met dat kaartje. Doet men niet als het flink regent kan ik je uit persoonlijke ervaring vertellen... Wordt wel kwijtgescholden als je daar dus even op wijst (vrij direct bij het melden dat ik weiger mijn oma door de regen de bezoekerskaart mee naar binnen te laten nemen, hence ik 3x er doorheen). Gelukkig hebben we dus meer regels dan jouw "fotobewijs" en "ALTIJD partij kiezen voor de agent".

Een rechter zal overigens nooit "altijd partij kiezen", want dat mag een rechter niet. Het is wel zo dat de integriteit van een agent / wetsdienaar zeer hoog tot ongeschonden wordt geacht. Je zal daarom ook niet snel dat punt onderuit halen, maar bewijsvoering blijft bewijsvoering.

En soms heeft aanvechten geen nut... Ondanks een dashcam stond ik wel met rood op de foto. Jammer, de timing zal niet geklopt hebben (iets met niet direct mogen flitsen en een relatief kort oranje voor mijn gevoel), maar ik pakte toch rood. Dan gewoon betalen ben ik met je eens, maar parkeerboetes terwijl je bezig bent met een automaat wat niet fatsoenlijk werkt.. hell no! ;)

[Reactie gewijzigd door Freaky_Angelus op 25 juli 2024 22:58]

Een PV is een beschrijving van een feit door de ogen van de ambtenaar, dat is niet per definitie correct of niet voor reden vatbaar. Dus een rechter moet ook hier voor en nadelen afwegen. De vraag is of voor de gemiddelde persoon de werk/kosten voor een juridische zaak de boete waard is. In de meeste gevallen is betalen gewoon goedkoper, zelfs al is de overtreding mogelijks niet geldig...
Dan moet de overheid wellicht eens een reageerbot maken.
Maar ik neem aan dat ze toch op bepaald moment het systeem doorhebben en zulke brieven standaard gaan behandelen? Afaik deed CJIB dat jaar of wat geleden met die 'voorbeeldbrief' systemen.
Ik hoop het wel. Als beide kanten de boel nu automatiseren en een interface afspreken om met elkaar te communiceren dan kunnen we er een api van maken. De volgende stap is een app op je telefoon of de boordcomputer van je auto die informatie verzamelt. Dan nog een messagebus zodat je een notificatie krijgt als een automatisch systeem een boete uitschrijft zodat jouw computer direct kan reageren. Als er extra bewijs nodig is kun je zelfs nog even terugrijden om een foto te maken ofzo.

Dan hebben we klacht en bezwaar in een mooi gestandariseerd formaat, 1 minuut nadat de boete is uitgeschreven. Na 2 minuten weet de computer van de politie of het bezwaar ontvankelijk is en wordt het automatisch doorgestuurd naar de rechter. Daar controleert de computer of alle procedures gevolgd zijn en dat het bewijs acceptabel en volledig is.
moest gelijk aan de fith element denken :)
De bewegenredenen lijkt inderdaad nogal naief. Als je vermoed dat zelfde naiviteit op de "meting" van de resultaten is toegepast dan zal het allemaal wel nog meevallen.
Maar gelukkig heeft Joshua het recht om zo naief te zijn, andere mensen te helpen met het aanvechten van verkeersboetes en te geloven dat hij heirmee een grote maatschappelijke bijdrage levert. Het is niet illegaal en van een heel andere orde dan leeftijdgenoten die even naief een torrent site opzetten omdat ze het auteursrecht maar stom vinden (lees: niet begrijpen).
In Nederland hebben ze het hoofdstuk dossier-vorming steeds beter geregeld.

CJIB heeft enkele jaren geleden een halt toegeroepen aan de scala aan informatie-verzoeken door een deel van de gegevens gelijk in te laten kijken via het internet. Foto's van overtreding en gegevens van meetapparatuur zijn er te vinden.

Op gemeentelijk niveau worden tegenwoordig ook heel hard foto's gemaakt als je verkeerd bent geparkeerd of geen ticketje hebt.


Zijn succes is eerder een tekortkoming van de gemeente dan een daadwerkelijke verdienste. Het feit dat hij het financieel niet is gaan uitbuiten is weer te prijzen.
Dat getal valt wel mee, als de dichtstbijzijnde machine niet werkt hoef je niet naar een andere te lopen. Het is tenslotte niet de gebruikers hun probleem dat de eigenaar zijn zaakjes niet op orde heeft. Je krijgt echter wel een boete maar die wordt kwijtgescholden wanneer je bezwaar aantekent. En machines werken nou eenmaal heel erg vaak niet hier in de uk.
[...]

Niemand is er op uit om de wet te overtreden, het is niet dat ik in de auto zit op een 120 weg en denk.. goh laat ik eens flink de wet overtreden.. 124km/h! Zie mij eens kwetsbaar zijn.
Als ik zie hoe sommige mensen zich in het verkeer gedragen, zijn die toch bewust de wet aan het overtreden...
En ook hoe er hier in Den Haag op sommige plaatsen geparkeerd wordt... bewust op de stoep en op hoeken etc.

Maar inderdaad die paar km te hard (vaak onbewust en zonder opzet) of die 3 minuten buiten parkeertijd.
Ja dat zijn lullige en m.i. Onnodige boetes...
Link naar de bot in kwestie: http://www.donotpay.co.uk/signup.php

[Reactie gewijzigd door thomasv op 25 juli 2024 22:58]

Anoniem: 390704 @thomasv28 juni 2016 17:08
Dank voor de link. Het lijkt trouwens meer op een invulscherm, dan een bot. Althans: voor de vertraagde vluchten.
Inderdaad, deze "intelligentie" is zeer irritant bewerkelijk om "in te vullen".
Een standaard formulier met een paar validatie checks (EU vlucht, meer dan 3 uur vertraging) werkt stukken sneller en is meer trefzeker voor de gebruiker.
.
Er staat me bij dat de NS ook zo'n bot had voor het beantwoorden van vragen (klachten?),
Die hebben ze gelukkig snel weer offline gehaald.
Is dit hoge aantal van 160.000 teruggetrokken boetes het verhaal dat ze onterecht waren of het verhaal dat de gemeente (of andere verantwoordelijke instantie) geen zin had in de procedure en het boete liet rusten?
In Nederland zijn ze gewoon bureaucratisch en zien ze het als inkomsten in plaats van boetes, ik heb een keer een boete uit België gehad voor een kleine overtreding, daar vragen ze keurig of er een reden was en kun je reageren, netjes verklaard en niks meer van gehoord...
Hier is het gewoon zoeken naar puntjes om te mierenneuken en vervolgens geld vangen en zo niet dan mag je nog meer gaan betalen als je het er niet mee eens bent een onredelijk hoge boete te krijgen voor een knullig iets...
De reden dat ze dat vroegen aan je is omdat ze geen geld kunnen innen van Buitenlanders momenteel. (Al weet ik niet of ze het nu hebben opgelost) Er was een periode dat wij Belgen buitenlanders niet konden bekeuren ivm problemen met de jurisdictie en nummerplaten. We konden ze enkel beboeten op Belgisch grondgebied en dan werd dit enkel door onmiddelijke inning gedaan.

Al ben ik hier niet volledig van op de hoogte dus als iemand meer weet hierover please do correct me if i'm wrong.

Update: Artikel gevonden: http://www.hln.be/regio/n...euro-te-betalen-a2692578/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 459363 op 25 juli 2024 22:58]

Ook wij belgen krijgen bij een boete eerst een antwoordformulier, en een weekje later pas een verzoek tot betaling (indien minnelijke schikking). Je bent niet verplicht van het antwoordformulier terug te sturen. Indien je wel iets invult en de reden wordt niet aanvaard komt er 10 EUR bij de boete bij.
Klopt, Nederland is vrij uniek met Wet Mulder. Moest ook wel met zoveel boetes per hoofd. In Nederland is een snelheidsboete dus bestuursrecht en ambtelijk, en niet zoals in de meeste andere landen strafrecht en dus via de officier van justitie.
De reden dat ze dat vroegen aan je is omdat ze geen geld kunnen innen van Buitenlanders momenteel.
Tussen Belgie en Nederland is dat erg goed geregeld hoor. Parkeerboetes zal lastiger zijn, maar snelheidsovertredingen komen via incasso van je eigen land binnen.
Anoniem: 459363 @boe228 juni 2016 17:19
Toch even erop inpikken, ik heb een artikel gevonden wat mijn uitleg ondersteund.

http://www.hln.be/regio/n...euro-te-betalen-a2692578/
Je reden is dan toch ook irrelevant? Vind het wel prima hoe ze het in Nederland doen.
Zo goed is het hier niet geregeld hoor, als zelfbenoemd fatsoenlijke weggebruiker heb ik 3 boets van ik meen 4, 5 en nogmaals 5km/ph te hard voor een totaal van minimaal 100euro aan boetes in 10 jaar tijd.
Iedereen rijd wel eens een momentje onbewust iets te hard, maar laat die boetes voor enkele kilometers te snel dan vanaf een euro of 5 beginnen bijv en laat het vanaf 10-15 km/ph pas hard oplopen.
Leuk en aardig dat ze de echte hardrijders willen pakken maar dit is natuurlijk gewoon puur om de gaten in de begroting op te vullen.
Anoniem: 9278 @Sergelwd28 juni 2016 18:33
Onzin natuurlijk, want waar leg je dan de grens? Max 100 is na correctie 103 geloof ik. Leg je de grens dan bij 108? Of doe je daar dan weer 5 bij? Het was immers maar 5km harder dan 108.
Dat is precies waar dit soort argumenten gebruik van maakt: Als je, discussie-technisch, dit argument valideert dan is de consequentie dat er geen enkele grens meer mogelijk is.

Waarom dat zo is? Omdat het argument zich zelf valideert ten opzichte van de 'nieuwe' grens. Oftewel: De nieuwe grens wordt officieus 109. Immers 5 km te hard ten opzichte van de gecorrigeerde snelheid van 103 wordt als flauw ervaren. 109 is vervolgens de nieuwe 100 er consequentelijk wordt een boete van 5 te hard (netto 114) dus als flauw ervaren. Waarmee de volgende stap wordt gevalideerd.
De grens moet ook niet worden opgerekt want dat is inderdaad een gebed zonder eind. De boetes voor de kleinere snelheidsovertredingen mogen alleen wel wat schappelijker.
Anoniem: 9278 @nehal3m29 juni 2016 09:56
Het probleem met schappelijker is dat er dan een punt komt waarop de meerderheid denkt: "Het zal wel. Die 2 tientjes, gas erop". Er is ongetwijfeld over nagedacht. Met 15-16 miljoen mensen kun je niet iedereen tevreden houden. Wil je dat wel, dan wordt het 1 grote slachtpartij. Of zoals Hans Teeuwen zei: "KAPOT KAPOT KAPOT!. En dan wordt het weer gezellig." :)
De reden dat boetes voor lage snelheidsovertredingen zo relatief hoog liggen is omdat het gewoon erg veel kost om een boete te innen. Een boete van zeg maar 5 EUR kost gemiddeld veel meer dan die opbrengt.
Als die grens maar ergens ligt..
Maar als ze enkel hoge boetes geven bij wat hogere overtredingen kan je tenminste nog stellen dat je het voor de veiligheid doet.
de grens ligt gewoon ergens. en als jij voor 5km te hard een boete krijg, heb je dus bijna altijd nog harder gereden dan 5km te hard omdat merendeel van de km tellers afwijken naar boven.

De boetes zijn hoog, maar om daar over te gaan lopen klagen als je te hard rijd ben je wel een behoorlijk zwak. Je heb ogen om te kijken hoe hard je rijd, met diezelfde ogen kun je ook behoorlijk goed bekijken hoe hard je op de weg mag, en je heb gewoon gezond verstand gekregen om te beseffen dat je bij te hard rijden een bekeuring kan krijgen. Wees dan ook een kerel als je die bekeuring krijg en betaal m gewoon.
Dus jij kijkt elke 100m op je teller en zal nooit eens per ongeluk iets te hard rijden??
Dan ben je waarschijnlijk de enige die dat voor elkaar krijgt.. Afgezien van mensen die standaard een kilometer of 10 onder de snelheid zitten.
Maar een gebrek aan empathie daar ben je in ieder geval niet alleen in.
waar lees je in mijn verhaal dat ik nooit te hard rijd?

Ik zit elke dag 10-13 uur op de weg dus je hoef mij echt niet te vertellen hoe het er aan toe gaat, en je idee van gebrek aan empathie is dus gebaseerd op gebakken lucht.

enig verschil tussen jou en mij is blijkbaar het feit dat ik gelukkig vaak mn cruise control gebruik en dus automatisch vaak niet te hard rijd, en doe ik dat wel om bijvoorbeeld in te halen en word ik gepakt ik gewoon de bekeuring betaal zonder te gaan zeveren over grenzen e.d. Er zijn gewoon hele duidelijke grenzen aan snelheden en waar bekeuringen beginnen, dat jij daar niets mee doe is toch echt je eigen fout en probleem.
"Er zijn gewoon hele duidelijke grenzen aan snelheden en waar bekeuringen beginnen, dat jij daar niets mee doe is toch echt je eigen fout en probleem"

Ik zeg niet dat ik daar niets mee doe.. Enkel dat ik dit niets met de veiligheid te maken vind hebben(eerder feit dan mening) en die bedragen veel een veel te hoog vind.
En ja met cruiscontrol kan ik t ook ja;p
Waarom gebruik je de cruise control dan niet? Nooit meer boete.
Zit niet in mijn bolide dus dat zal niet gaan helaas..
Maar dat is hier in Nederland imo toch ook geen oplossing, in ieder geval niet op de wegen waar ik meestal rijd.
Da's geen feit. Snelheidsverschil is wel degelijk een grote oorzaak van ongelukken. Ik rij 40k km per jaar en maak dit dagelijks mee.
Dat klopt..dat ontken ik niet.
Maar pak dan ook juist die snelheidsduivels en ga niet voor elk dingetje torenhoge boetes uitdelen.
Ik zou alle boetes van boven de 10kmph graag verdubbeld zien en alles eronder op zijn minst gehalveerd, dan pas kan je zeggen dat je aan de veiligheid bezig bent.
Jullie boetes zijn toch wel laag hoor. In België betaal je een pak meer. Was laatst geflitst in Nederland.
Weet niet meer exact de snelheid (was niet overdreven). Maar in België had ik zeker €30 meer moeten betalen.
Inderdaad, minimumboete voor een snelheidsovertreding is €50 en ze stijgen snel...
Oh, dus jij rijdt vooraan in de file :Y)

Maar ik ben voorstander van de boetes relatief te houden. Kleine overtreding, kleine boete. Rij je 40 in een 30 km zone nabij een school dan mag de boete zwaar zijn. Rij je 60 op een doorgaande weg waar je 50 mag (ze bestaan) dan is deze boete veel minder zwaar..
Er zijn genoeg oudere auto's die geen cc hebben en waarbij het heel lastig is op snelwegen 100 aan te houden.

Tot nu toe ben ik de dans ontsprongen, maar voor hoelang nog?

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 25 juli 2024 22:58]

Zelf maak ik soms bewust de keuze harder te rijden dan toegestaan.

Wanneer ik een boete krijg maak ik daar geen probleem van.

Ik rijdt ruim 300km per dag, als files mij erg veel ophouden haal ik dat soms in op rustige stukken.

Gelukkig maar 3 boetes in 200000km en dan in mijn voordeel die van 4km na correctie ipv 30km. Wel vraag ik naar de kalibratie rapportage... een boete voor 20 km is niet oke als ik 30 km te hard reed.
Anoniem: 310408 @Sergelwd29 juni 2016 10:49
Dus jij kijkt elke 100m op je teller en zal nooit eens per ongeluk iets te hard rijden??
Maar word dat beter als de boetes voor kleine overtredingen lager worden of de grens opgerekt? Naar mijn idee niet. We hebben met zijn allen afgesproken dat we wetten in dit land hebben en dan zullen die ook gehandhaaft moeten worden.

Ik wil de discussie niet winnen hoor maar als je te hard bent gegaan betaal dan gewoon de boete. Of je dan een vent ben mag je zelf bepalen.
We hebben met zijn allen afgesproken dat we wetten in dit land hebben en dan zullen die ook gehandhaaft moeten worden.
Wie van die allen hebben dat exact "afgesproken" :+ ? Ik was er niet bij in elk geval!
Idd prima vooral de boedling de burgers te naiien met parkeerboetes.

In amsterdam een alles overzichtelijk maken waar je wel en niet kan parkeren, oeps minder inkomsten dus paaltjes uit de grond en zorgen dat mensen toch ergens kunnen parkeren waar het niet mag en zie daar meer inkomsten.

Ondertussen lopen steden leeg want mensen blijven weg door hoge tarieven.

Parkeerboetes zijn in nederland onderdeel van een gemeentelijke begroting en dat is heel erg fout.
Anoniem: 310408 @bbob29 juni 2016 10:52
Parkeerboetes zijn in nederland onderdeel van een gemeentelijke begroting en dat is heel erg fout.
Maar als mensen stelselmatig verkeerd blijven parkeren en dat al decennia lang doen ligt dat voor de hand nietwaar? Jij vind dat ze elk jaar weer met grote verbazing en onder het uitroepen van "t'is niet waar!" de inkomsten uit parkeerheffingen moeten zien?

Kom aan, beetje realisme kan geen kwaad.
Gaf het al aan stelselmatig is in admsterdam bewust gedaan, paaltjes weg waardoor je je auto weer ergens kan neerzetten.
Daarnaast veel onduidelijk kleine borden situaties waar het niet duidelijk is of je wel of niet kan parkeren.
5 minuten te laat hup bon, maar 30 munten te veel betaald, jammer dan maar.
Privacy schenden met kenteken parkeren en de gegevens zelfs doorsturen aan de belastingdienst. Ja het gaat lekker met parkeerbelied in Nederland.

Ondertussen lopen binnensteden leeg o.a door internet concurrentie maar ook veel te hoge parkeertarieven en het gezeik met boetes.
In België is het niet veel anders hoor.

Je krijgt een PV met antwoordformulier, en enkele dagen later een voorstel tot betaling van minnelijke schikking.

Ga je in op de minnelijke schikking, wordt alles verticaal geklasseerd.
Ga je er niet op in, gebruik je het antwoord formulier om tegen de klacht in te gaan, of om verzachtende omstandigheden aan te halen.

Dit wordt dan bekeken voor een of andere dienst bij justitie
Gaat justitie volledig akkoord met uw weerwoord, wordt de zaak ook weer verticaal geklasseerd (je krijgt er zelfs geen feedback over)
Acht justitie eventuele verzachtende omstandigheden terecht, kan er een nieuw voorstel tot minnelijke schikking volgen. (onwaarschijnlijk)
Gaat justitie niet akkoord met uw weerwoord krijgt u een nieuw, maar in dit geval HOGER voorstel tot minnelijke schikking.

Dan gaat het terug naar jou:
Je kan daar dan weer mee instemmen, met verticale klassering tot gevolg.
Of je kan de zaak doordrijven en dan komt het voor de (politie)rechtbank.

Op de politierechtbank:
Kan er toch rekening gehouden worden met de voorgelegde argumenten, waardoor de straf beperkt of volledig kwijtgescholden kan worden.
Of wordt je gewoon veroordeeld waarbij de totale boete NOG meer oploopt en er nog eens gerechtskosten bijkomen.

Het komt gewoon neer op gelegaliseerde chantage.
Nog een verschil in Nederland, niet betalen hup boete omhoog, dan nog een keer omhoog tot het 3x de originele boete is. Dan beslag op je rekening.
In beroep, eerst betlaen dan naar de rechter.

Voor normale incasso zaken gelden hele andere regels maar de overheid tja die mag gewoon de orginele boete x3 verhogen als je niet betaald.

In België werken ze wat dat betreft nog anders en niet zo belachelijk als in Nederland.

Neemt niet weg, heb je een boete in Nederland, stuur een creative brief, ze moeten reageren en dat kost ze ook weer geld.
Maar het bedrag voor de vervaldag in 2 termijnen over, liefst nog 1 euro te veel, die kun je dan weer terug eisen.
Gebruik niet de acceptgiro maar doe het handmatig.

Als heel Nederland hier mee begint kun je de boel daar mooi frustreren.
Tja voor die 9 euro administratiekosten die ze in rekening brengen wil ik ook waar voor mijn geld.
Anoniem: 310408 @bbob29 juni 2016 10:55
Als heel Nederland hier mee begint kun je de boel daar mooi frustreren.
Tja voor die 9 euro administratiekosten die ze in rekening brengen wil ik ook waar voor mijn geld.
Gelukkig zijn er niet veel mensen die als een kleuter reageren op een boete, want als jij dat doet frustreer je niet alleen de mensen van wie we verwachten dat ze de boete innen maar je laat mij als belasting betaler voor de extra kosten opdraaien.
Je kan het kleurer noieme maar 9 euro administratiekosten is al een hele discussie geweeest.

Waarom moet je voor een boete nog administratiekosten betalen, een boete is een boete daar moet alles in zitten.

Boetes hebben normaal als doel opvoedkundig te werken, maar ik denk net als heel veel Nederlanders dat ze onderdeel van een begroting zijn en niets met opvoeden te maken hebben.

Jij noemt het kinderlijk, het is wel een manier om je ongenoegen naar de overheid kenbaar te maken, ander mogelijkheden zijn er niet echt dus dan maar op deze manier.
Parkeerboete's worden toch niet verhoogd als je het er niet mee eens bent?
Misschien niet als eerste reactie, maar ze doen dit wel degelijk.
Ik ben Belg, misschien dat het in NL anders loopt.

In 2014 is mijn auto foutief weggesleept (datum op verbodsbord was verkeerd). heb dit dan ook aangevochten.
Eerst kreeg ik antwoord dat ze niet akkoord waren en dat er een minnelijke schikking (sleepkosten) werden aangerekend. te betalen voor termijn x, anders kwamen er kosten bij en werd het dossier naar het openbaar ministerie doorgestuurd.
Uiteindelijk heb ik niet gereageerd (als ze in fout zijn moeten ze maar procederen :) ), maar ondertussen krijg je wel een soort dreigbrieven van justitie, waarin wel degelijk extra kosten worden aangerekend.

Dit is NIET correct, ik vind niet dat ze extra kosten mogen aanrekenen, wanneer er nog geen uitspraak is van een rechter. Ze blijven pushen en het bedrag verhogen, om je uit schrik maar te laten betalen en het niet naar de rechtbank te laten gaan.

Ik heb het zijn beloop gelaten, voorlopig heb ik niets meer gehoord en in augustus verjaard de zaak, maar de manier waarop hiermee word omgegaan is allerminst professioneel te noemen.
Ik zou een tegeneis indienen; onkostenvergoeding voor onrechtmatig veroorzaakte schade... Wat is je uurloon? Hoeveel uur ben je hier aan kwijt geweest? Hoeveel andere extra kosten heb je gemaakt? Schade aan je auto? Emotionele schade door hun chantage brieven? ...
(Heb je foto's als bewijs? En alle papieren bewaard? ...)

(Ik ben Nederlander; verjaring in twee jaar???)

[Reactie gewijzigd door onetime op 25 juli 2024 22:58]

Ben Belg.
Heb een advocaat in de familie, die zei me dat zulke feiten op 1 jaar verjaren, maar via 'onderzoeksdaden' kan dit gestuit worden tot 1 jaar verder.

Ik ga er geen energie meer in steken, ik vind dat ik in mijn gelijk ben, dus als ze willen procederen, dan doen ze maar (en ja ik heb fotografisch bewijs van het foutieve bord en al hun brieven).
Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met een chatbot had ik niet door dat dit een bot was.. Pas tijdens mijn 2e sessie viel het kwartje :D
Date je nog steeds met haar?
You need a girlfriend who's last name isnt .js :D
Hoe weet je dat het een zij was? Maar inderdaad :X
Ditto, maar inmiddels had ik al 10k overgemaakt naar Nigerian Prince.
Watch jij ook nog steeds op de erfenis van de overleden oom?
Mja, de wet is nu eenmaal een soort van if-this-then-that boek. Zou me niets verbazen als iemand daar eens een keer een mooi softwarepakket omheenschrijft , en daarmee veel juristen buiten spel zet. Zeg maar een mooi pakket met standaard geschillen erin waarbij je een hoop ja/ nee vragen kan beantwoorden, waarna er je beste verweer en de waarschijnlijke uitkomst uitrolt.

[Reactie gewijzigd door 461943 op 25 juli 2024 22:58]

Zolang de rechters maar hun menselijke werk kunnen blijven doen zal het mij een zorg zijn hoe je (hopelijk nooit) je zaak wil verdedigen.
Aan de ander kant zou in theorie een computer helemaal onpartijdig zijn en dus een beter rechter dan een menselijke. Toch ben ik het wel met je eens.
... in theorie [zou] een computer helemaal onpartijdig zijn...
Da's een cirkelredenering :+
Ook een rechter is gebonden aan de wet. Het is niet altijd een vraag van redelijkheid en billijkheid als de wet er nu eenmaal duidelijk over is.

Moet die redelijkheid afgewogen worden, dan wordt het een ander verhaal. Maar zo niet, dan niet. Dit terwijl we in het recente verleden zaken hebben gezien waarbij aangegeven is dat de maatschappelijke tendens ervoor gezorgd hebben dat bepaalde straffen zwaarder uitvielen. Denk aan terreurverdachten.

Wanneer je echter denkt aan iets als klokkenluiders, ben je waarschijnlijk beter af bij een menselijke rechter.
En om het helemaal van deze tijd te maken, gooi je al deze data in een blockchain..
Anoniem: 459363 28 juni 2016 17:07
ik vind dit initiatief zeker goed!
Nu hoop ik stiekem dat we dit ook in België en mijn vrienden in Nederland dit ook gaan krijgen door een leuke initiatiefnemer wat op de hoogte is van de Belgische en de Nederlandse wet.

Het probleem is ook hier in België dat een privébedrijf de boetes uitschrijft en dat de gewone burger amper tot niet op de hoogte is van wat kan en wat niet kan, en zij profiteren hier al eens van... Er zal vast wel een samenwerking zijn met de overheid die dan zelf ook een mooi pluimpje ervan opvangt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 459363 op 25 juli 2024 22:58]

Gemakkelijkste manier om de parkeerbedrijven te pesten in België, is wachten op de 2e aanmaning en dan gewoon de originele boete betalen. De kosten om de rest op te eisen zijn de moeite niet voor hun.
Anoniem: 459363 @robindemey29 juni 2016 15:14
Hahaha, die moet ik onthouden, ga ik zeker gebruik van maken! :D
Mijn beeld bij de titel van dit artikel was dat de chat robot namens jouw het gesprek aan ging met de overheid om bezwaar te maken.

Maar na het lezen van het artikel blijkt te gaan om een generator van voorbeeldbrieven op basis van een beslisboom welke via een chat interface de interactie heeft met de gebruiker.

Zelf heb ik in 2006 met succes bezwaar gemaakt tegen het wegknippen van een fiets bij het station op grond van spoed met behulp van een voorbeeld brief van de fietsersbond. http://www.fietsersbond.n...-raad/hoe-maak-ik-bezwaar

Het goede eraan is dat deze juridische informatie op een eenvoudige wijze beschikbaar komt. Wanneer je een organisatie zo'n brief stuurt waarin alles netjes en correct staat en met verwijzingen naar jurisprudentie die jouw zaak onderbouwd zullen ze wel gek zijn om dit naar de rechten te laten gaan en zullen er voor kiezen om jouw te compenseren.
Wauw, van dit concept had ik dus nog nooit gehoord. Maar wel heel erg vet. Zoiets zou ik in Nederland toch ook erg graag zien. Scheelt toch weer een hoop gedoe, hoef ik niet zelf bezwaar te maken. Daarentegen, zo vaak zou ik hem niet nodig hebben geloof ik... :+
Altijd een goed idee om alle gegevens die nodig zijn om in te loggen bij een luchtvaart maatschappij af te geven. Doorgaans is vluchtdatum, booking reference en achternaam voldoende...
Joshua Browder maakte zijn chatbot DoNotPay omdat hij het niet eens is met parkeerboetes. "Ik vind dat mensen die parkeerbonnen krijgen kwetsbaar zijn. Ze zijn er niet op uit om de wet te breken. Ik denk dat ze misbruikt worden als een bron van omzet door lokale overheden"
Mensen zijn vooral uit op gemak hebik het idee, als er geen parkeermeter in zicht is gaat men er vanuit dat men niet hoeft te betalen.
En als men er wel een ziet en maar kort hoeft te parkeren gaat men ervanuit dat ze toch niet gecontroleerd worden en ermee wegkomen.

Ja, de overheid heeft er inkomsten aan maar hoeveel uitgaven ze als er weer eens een kruispunt vernieuwd moet worden om files te voorkomen? Of het aanleggen van oplaadpunten voor electrische auto's?
Als je gokt kan je verliezen maar dan moet je niet klagen over dat het spelletje vals is.
Daaraantegen zijn er ook meer dan genoeg plekken in NL waar het heel duidelijk is dat de overheid hoopt op boetes met als klapper de snelheid-lappendeken op onze snelwegen.

Dan weer 100, dan 120, dan 130, dan voorwaardelijk 130, etc
Snelwegen die 4/5 strooks zijn en dan maar 100 mogen. Zo'n dingen.
Maar gebleken is ook dat op het moment dat er bekend is dat de camera's uit staan dat het grootste deel dan ook weer te hard rijdt, geeft ook wel aan dat ze nodig zijn op die plekken.
Daarbij zijn de meeste boetes voor 5 tot 10KM te hard rijden, da's niet vanwege onwetendheid maar omdat men iets eerder thuis wil zijn.
Of men houdt er rekening mee dat er ook nog 4% correctie vanaf gaat, dan mag je ipv 120 124,8km/u rijden is dan de gedachte.

Daarbij is het een maximumsnelheid, geen minimum, je mag langzamer rijden, zolang je het verkeer maar niet ophoudt.
Men weet ook dat er zoveel camera's en trajectcontroles zijn maar toch zijn er een hele hoop mensen die zich er niks van aan lijken te trekken.. tot ze een boete krijgen, dan is die natuurlijk geheel onterecht en is de overheid een uitzuiger.
Men heeft zo'n boete toch echt zelf in de hand.
5KM per uur te hard heb je zo buiten de randstad.
Ik moet bijvoorbeeld als forens over de A59. Als er weer eens wind staat (best vaak => open veld) moet je meer gas geven om niet onder de 100 te zakken.
Als dan de wind even weg valt/je een geluidsscherm tegen komt schiet je snelheid zo naar 105/108 als je geen CC hebt. Zeker in een beetje middenklasser die genoeg vermogen heeft zoals mijn auto.
Als er dan net een flitser staat, prent.

Net als die brug daar bij Waalwijk. ga je ineens van 120 naar 70 -_-' De enigste reden waarom niet veel een prent daar krijgen is omdat die weg altijd vast staat in de spits.
Ik ontken niet dat er genoeg zijn die veel te hard rijden, maar een hoop boetes zijn gewoon van niveau van even niet opletten of dat de weg niet duidelijk is hoe hard je mag.
Er is namelijk geen visueel verschil tussen een 120 en 130 weg! Heb je net dat eerste 120 bordje gemist ben je zuur met 10 te hard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.