Uit onderzoek zou blijken dat de hartslagmeting van de Fitbit Surge en Charge HR afwijkt met gemiddeld twintig hartslagen per minuut. Voor het onderzoek werden de resultaten van de fitnesstrackers vergeleken met een elektrocardiogram. Fitbit weerspreekt de claims.
De onderzoekers voorzagen 43 deelnemers van de twee Fitbit-fitnesstrackers en voerden tegelijkertijd een ecg uit. Vervolgens werd de hartslag gemeten in rust en tijdens het uitvoeren van verschillende trainingsomstandigheden zoals hardlopen, fietsen en traplopen. Volgens de onderzoekers is de hartslagmeting met name tijdens oefeningen met middelhoge tot hoge intensiteit onbetrouwbaar. Het verschil met de fitnesstrackers en de professionele ecg-apparatuur bedraagt gemiddeld zo'n 20bpm.
Afwijkingen in de gerapporteerde hartslag kunnen potentieel gevaarlijk zijn, omdat gebruikers bijvoorbeeld trainen met een te hoge hartslag, zonder dat zij dat door hebben. Het onderzoek wijst geen oorzaak van de afwijkingen aan, maar suggereert dat het te maken zou kunnen hebben met de algoritmes die Fitbit gebruikt.
Fitbit maakt voor zijn PurePuls-techniek gebruik van optische sensoren voor hartslagmeting en combineert de metingen met algoritmes. Het bedrijf claimt dat zijn techniek geschikt is om de intensiteit van een work-out aan de hand van de hartslag te bepalen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers aan de California State Polytechnic University, in opdracht van advocatenkantoor Lieff Cabraser. Dat kantoor voert een class action-rechtszaak tegen Fitbit, vanwege de vermeende onnauwkeurige hartslagmetingen.
De resultaten komen overeen met een eerder onafhankelijk onderzoek, dat op kleinere schaal werd uitgevoerd. In die test gaf een Fitbit Charge HR-tracker een hartslag van 68 aan, terwijl een pulse oximeter een hartslag van 91 registreerde.
Update 16.30: Fitbit weerspreek het onderzoek in een reactie, gepubliceerd door Gizmodo. Volgens de maker van de wearables is het onderzoek niet juist uitgevoerd en partijdig, omdat het in opdracht van het advocatenkantoor is gemaakt. Fitbit stelt dat het onderzoek werd uitgevoerd met een 'consumergrade' ecg en niet met een medisch apparaat.