Google voert test uit met zwarte links in zoekresultaten

Verschillende Twitter-gebruikers melden dat ze een pagina met zwarte zoekresultaten krijgen voorgeschoteld op het moment dat ze gebruikmaken van Googles zoekfunctie. Het lijkt erop dat het gaat om een a/b-test.

De alternatieve kleur is sinds een paar dagen voor bepaalde gebruikers te zien. De meesten zien daarbij zwart; sommigen geven aan dat er verschillende tinten blauw te zien zijn. Veel gebruikers reageren negatief op de verandering. Het is onduidelijk of Google van plan is om daadwerkelijk de kleur van zoekresultaten te wijzigen, het gaat hoogstwaarschijnlijk om een a/b-test.

Bij een dergelijke test krijgen gebruikers van bijvoorbeeld een website twee verschillende varianten te zien, waarbij wordt bijgehouden welke versie de beste resultaten oplevert, bijvoorbeeld doordat deze meer clicks genereert. Volgens The Guardian voert Google vaker dit soort tests uit met een kleine groep gebruikers voordat het besluit om wijzigingen op grote schaal door te voeren.

Zo heeft het bedrijf bij de introductie van Gmail veertig verschillende tinten blauw getest en merkte het op dat mensen vaker klikten op een naar paars neigend blauw, zo meldt de krant. Deze beslissing zou het bedrijf ongeveer 200 miljoen dollar hebben opgeleverd, stelt de managing director van de Britse afdeling van Google. In China heeft Google bijvoorbeeld rode links.

De zwarte variant van Google

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

09-05-2016 • 16:33

105 Linkedin

Submitter: joepsel

Reacties (105)

105
103
67
5
0
14
Wijzig sortering
Je kan bij je account searches and browsing activity uitzetten om ze terug blauw te maken. Dit zit bij 'Personal info & privacy' - 'Activity controls'. Zie http://imgur.com/WbOene8

Geen idee of dit een permanente oplossing is, als je het al een oplossing kan noemen.
Ik heb deze kleuren zelf. Best leuk om een keer in die 'kleine groep gebruikers' te vallen :)
Zelf vind ik het niet mooi. Het overzicht is snel weg, merk dat ik veel intensiever moet kijken om te lezen wat er op de links staat. Dacht eerst dat er iets mis was, toen ik het overal begon te zien (account geboden, op alle apparaten wordt het grijs weergegeven) snapte ik helemaal niets van de verandering. Voor mij mag het weer terug
Hartstikke leuk dit maar als ik de afgelopen 15 jaar een zoekterm had dan vond ik het in 1 keer met google als ze nu de resultaten met ads gaan mengen omdat de revenue omhoog moet voor de aandeelhouders, dan krijg je straks 9 ads en 1 relevant resultaat.

Ze hebben nu zo een grote monopoly positie om de informatie te leveren die jij wilt dat het geen kwaad kan om 1 ad ertussen te gooien of 9. Ik wil niet terug naar de oude dagen van altavista waar ik mijn query 10 keer moest refrasen om 1 afdoende resultaat te vinden.
Kan iemand mij een alternatief aanbieden dat net zulke goede resultaten bied als google nu doet?
Duckduckgo en bing zijn het niet voor mij, altijd nog beter als altavista en yahoo back in the day, maar toch dit is een weg die google niet moet inslaan, voor je het weet heb je 9 ads en 1 search op 1 pagina.
Theoretisch kunnen ze dat doen, in de praktijk zijn de ads dit jaar juist met factor 4 verminderd :) Zonder dwang helemaal uit zichzelf, Google is niet dom, zou jij het nog gebruiken als 9/10 resultaten ads waren? Precies, dan hebben ze juist minder inkomsten ipv meer.
inderdaad vanaf google 9/1 add zou geven weten ze ook wel dat niemand nog google gebruikt en zijn ze zo hun markt share kwijt.

1/20 (fictief getal) is volgens mij veel interresanter. omdat je je dan sporadish een add heft tussen de resultaten en minder gaat opletten om niet opo een add te klikken.
Nou weet ik waar ik moet klikken, toch ziet dit er mega onduidelijk uit.
Gewenning laat jou op de blauwe links letten en ze duidelijk laten overkomen.

Toen Tweakers deze UI invoerde met al het wit vond ook iedereen het enorm onduidelijk, verwarrend en slecht de eerste paar dagen. Dat is altijd bij verandering.

Maar wellicht een idee van de advocaat van de duivel: de links zwart maken maar je ads dezelfde kleur houden: kassa?
Anoniem: 463321
@ApexAlpha9 mei 2016 17:21
Een van de dingen waarop de mens zaken onderscheid is kleur. Dat is een algemeen feit en heeft niets met gewenning te maken. Door de kleur weg te halen kost het meer moeite (ook al is die moeite qua tijd wellicht een fractie van een seconde) om het onderscheid te maken.
Je ogen worden nu het eerst getrokken naar de groene kleur in plaats van de titel van de site (kleur gaat boven vorm, of in dit geval een vet lettertype). Je wilt als eerste de titel lezen en geen URL's die in de meeste gevallen al niet eens normaal te lezen omdat ze onduidelijk en aaneengesloten zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 463321 op 9 mei 2016 17:24]

Ik ben dus een van de 'gelukkigen' en ben het helemaal met je eens. Alles ziet er hetzelfde uit en vind het verwarrend werken...
Heeft niks met gewenning te maken maar totaal andere aspecten.
Ik heb een dag deze "test" versie voorgeschoteld gekregen (Zaterdag). Eerste gedachte, zit ik nu op bing? oh nee toch niet. En dan nu het punt wat niks met gewenning te maken heeft; Als ik op een link klik en weer terug naar google ga ben ik gewend dat ik weet waar ik ben gebleven in de lijst. (nu worden links een andere kleur) dat is met dit design niet het geval.

Tevens is er niet echt een andere kleur voor handen om de "donkeren" (selectie kleur) te vervangen door een kleur voor bezochte resultaten.

Niet alle vooruitgang is positief.

[Reactie gewijzigd door downcom op 9 mei 2016 16:51]

Niet alle vooruitgang is positief.
Of: Niet alle verandering Is vooruitgang. :)
[. ...]. Eerste gedachte, zit ik nu op bing? oh nee toch niet. [...]
Bing is ook gewoon blauwe titel met groene URL en zwarte samenvatting hoor ;)
Heeft weinig met gewenning te maken aangezien ik precies weet waar ik moet klikken ondanks dat de kleur anders is, echter maakt dit het alleen maar onduidelijker.

Maar zoals mensen hier al zeggen, verwarring veroorzaken en de ad linkjes met hetzelfde kleur gebruiken = $$$.
"Heeft weinig met gewenning te maken aangezien ik precies weet..."

Maw, je bent het gewend :)
..Onduidelijker omdat je het niet gewend bent. :Y)
..Onduidelijker omdat je het niet gewend bent. :Y)
Nee; objectief onduidelijker door een ontbreken van contrast.
Als het over de zwarte versie gaat ben ik het met je eens.
Maar het artikel spreekt ook over 40 verschillende tinten blauw.
Al die versies hebben dat probleem niet.
Blauwe of zwarte links, dat heeft naar mijn idee weinig te maken met hoe duidelijk het nou is. (moet wel toegeven dan een blauwe header iets duidelijker is. Maar de spacing is nog steeds actief waardoor de resultaten gescheiden worden)

Het zit hem vooral in de :visited kleur. Die moet gewoon duidelijker zijn ten opzichte van een link waar nog niet op geklikt is.

(althans dit hoor ik van mensen die hem ook kregen, heb hem zelf nog niet voorgeschoteld gekregen)
daarvoor werd dan owl geïnstalleerd, veel rustiger voor de ogen:P
Precies en dus kan je dan zomaar op reclame klikken, wat dus de bedoeling is.

Bij Google adwords kun je over het algemeen wel herkennen dat het om een reclame link gaat, maar niet als ze deze ook zwart maken. Hiermee is alvast het begin gemaakt om dit stiekem te doen.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 9 mei 2016 16:52]

Wel grappig al die speculatie (en iemand zal het vast wel bij het juiste eind hebben), maar iemand verderop speculeert juist dat ze de advertenties niet aan zullen passen zodat die juist opvallen...
Bij Google adwords kun je over het algemeen wel herkennen dat het om een reclame link gaat, maar niet als ze deze ook zwart maken. Hiermee is alvast het begin gemaakt om dit stiekem te doen.
Nu is er voor zover ik weet ook geen verschil tussen zoekresultaten en betaalde resultaten, muv het 'ads' logo wat er bij staat, lijkt mij niet haalbaar om dat weg te halen zonder de EU op je dak te krijgen, daarnaast hoef je daar ook niet eerst de kleuren van je titels voor aan te passen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 mei 2016 17:42]

Persoonlijk vind ik wel dat er steeds een onderscheid gemaakt moet worden tussen reclame en gewone resultaten.

Langs de andere kant: AdWords is enorm handig als je een onderneming bent.
Het is toch niet zo dat je product of onderneming slecht is omdat je adverteert?

Ik adverteer met AdWords en de effecten zijn fenomenaal. Mijn website is nieuw en nog niet "geoptimaliseerd" om vooraan in Google te staan. Dus adverteren is dan de beste mogelijkheid.

Het gaat om een niche branche. Voor sommige zoekwoorden resulteert 25% van alle clicks in een verkoop van meer 100 euro. Per click rekent Google ongeveer 20 cent.
een goed product verkoopt zichzelf
een minder goed product heeft advertenties nodig
Je mag het beste product ter wereld hebben, het komt er op neer om je potentiële klanten te bereiken. Want die weten helemaal niet dat er ergens verstopt in Nederland de allerlekkerste taarten (ik zeg maar wat) te koop zijn! Reclame en marketing is zo ontzettend belangrijk. Ik ben heel erg tevreden over mollie (betaalmodule), maar misschien is er wel een betere die ik nog niet gevonden heb ;)
Anoniem: 167912
@fevenhuis9 mei 2016 18:59
Precies en dus kan je dan zomaar op reclame klikken, wat dus de bedoeling is.
dat lijkt me niet. Google is al jarenlang heel erg bezig met het filteren van ongeldige kliks omdat die hun hele business model onderuit halen.Het lijkt me sterk dat ze nu zelf mikken op ongeldige kliks.
Waarom is zo'n klik ongeldig? Een klik is een klik?
Klopt, maar eerder met een tegengesteld effect. Stel dat ik reviews zoek van een nieuwe smartphone, dan zal Google de gesponsorde linkjes naar de verschillende webshops erbij zetten. Die zijn uiteraard vrijwel nooit onafhankelijk of onpartijdig - ze willen je immers zo'n telefoon verkopen en zullen dus vooral niet te veel negatieve reviews laten zien.

Maar als ik "per abuis" op zo'n pagina terecht kom, dan erger ik me kapot aan het feit dat Google me eerst door een half dozijn biased websites laat klikken voordat ik bij de echte onafhankelijke vergelijkers uitkom. Raad eens waar ik die telefoon dan in ieder geval niet ga kopen?

Dus vandaar ongeldig. Je wilt wel dat mensen naar je site klikken, maar als ze dan uit pure irritatie niet meer terugkomen of zelfs hun geld uitgeven bij de concurrent, dan werkt hij averechts.
Anoniem: 167912
@Cerberus_tm10 mei 2016 10:32
Niet elke klik is evenveel waard. Google's hele business model is gerichte reclame, het doet er alles aan om het voor adverteerders zo interessant mogelijk te maken te adverteren (vandaar het verzamelen van de gegevens van alle gebruikers zodat men nog gerichter kan gaan adverteren). Als er onzinnige kliks optreden (die toch niet tot een verkoop leiden) brengt dat op korte termijn inderdaad wat op voor google, maar op lange termijn zullen adverteerders inzien dat ze veel betalen voor kliks die toch niets opbrengen. Het kan hen ervan afbrengen nog in google ads te investeren. Daarbij komt dat ook de gebruikers ongewild op websites terecht komen en daar irritatie van ondervinden wat ze - als het maar vaak genoeg gebeurd - zou kunnen doen beslissen om toch maar naar een andere zoekmachine uit te kijken.
Ik denk eerder dat ze hiermee juist de gesponsorde resultaten meer aandacht willen geven en de organische resultaten naar de achtergrond proberen te verschuiven. Als je ziet dat de inkomsten uit ads naast de zoekresultaten onder druk staan (CTR ~9% gedaald), snap ik dit eerlijk gezegd wel.
Anoniem: 126717
@henkjobse9 mei 2016 17:12
Ik krijg meestal een icoontje te zien voor reclame zoekresultaten dus weet altijd tot hoever ik naar beneden moet scrollen om op echte resultaten te komen. Advertenties staan altijd bovenaan.

Dus ik denk niet dat zwart of welke kleur dan ook mij zal verleiden om op die links te klikken.
Bij mij staat het niet aan, weet iemand of de bezochte links wel van kleur veranderen? Zoniet zou ik het heel erg irritant vinden.
Ik ben ook de gelukkige met de nieuwe interface;

Zowel bezochte, als niet bezochte links zijn zwart.

Op die manier is er voor mij geen enkele wijze om te zien of ik een link ooit al had bezocht.

Een zoektocht naar een code-oplossing op bv. StackOverflow weet ik naderhand terug te vinden, doordat ik kan zien dat ik op die link geklikt heb;

Nu zijn alle links zwart, ik heb geen idee of de gevonden oplossing dus achter een link zit, of niet...

Het is zo erg (voor mij) dat ik zelfs een nieuw account heb aangemaakt die gelukkig niet in deze test is opgenomen.

Overigens speelde dit bij mij al sinds een week; ik dacht dat het een error van mijn browser was... pas nadat ik in Incognito ging zoeken, kreeg ik weer kleurcoderingen.

- edit - http://i.imgur.com/8e74CTw.png

Hier zie je het verschil tussen bezochte link (met oplossing voor mijn code issue) en niet-bezochte link (waarvan ik geen idee heb of ik die ooit had bezocht voor de oplossing).

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 9 mei 2016 19:28]

Wellicht als de CTR hiermee omhoog gaat gaat dat ook wel op voor de ads?
Lijkt me erg contra intuïtief. Voor veel mensen is een 'gekleurde tekst' synoniem voor een hyperlink, soms nog geaccentueerd doordat het onderstreept wordt. Nu hebben ze de links zwart gemaakt en de link, die niet klikbaar is, groen gelaten. Ik denk dat daardoor veel mensen eerst op de groene tekst klikken voordat ze op de juiste tekst klikken.

Als het een a/b-test blijkt te zijn hoop ik dat daar negatieve resultaten aan verbonden worden en dat ze een andere oplossing zoeken dan de huidige. Eventueel met italics of underline misschien.
Ik ben wel benieuwd of dat het werkelijk contra-intuïtief is. Concurrent DuckDuckGo heeft al jarenlang eenzelfde stijl: http://i.imgur.com/focjU4J.png?1
Ik zet steevast het klassieke thema terug. Dat donkere ziet er mooi uit maar duidelijk is het niet.
Ik zou liever zien dat ze de klikbaarheid aanpassen of oneindig scrollen invoeren (geeft natuurlijk ook nadelen). Dat zijn dingen die ik fijn vind aan ddg.
Alleen zet DuckDuckGo er een vinkje bij als je de pagina hebt bezocht. Dat doet Google nu niet.

Verder maakt me in dit geval de kleur niet uit, want het hele tekstblok is een link. Als je maar kan zien wat je bezocht hebt zoals @deathrgrunt meldt.
Verklaard gelijk waarom ik vanaf het eerste moment niets van DuckDuckGo moest hebben :-)
Ik heb zelfs met blauwe linkjes al vaak dat ik op de groene tekst klik. Daar staat immers de url waar ik naartoe wil.
Het geeft wel meer rust op de pagina. Alleen zie ik de meerwaarde niet van het zwart maken van alles op de URL na.
Dat ziet Google ook niet. Maar daar is deze test ook niet voor bedoeld. Een aantal varianten en maar kijken welke het beste presteert.
Dit zou zomaar een 'negatieve controle' kunnen zijn waar men er vanuit gaat dat dit het slechtste resultaat op zal leveren. Mocht hier juist wel iets goeds uitkomen dan klopt hun experiment of hun analyse niet.
Anoniem: 524287
@tom.cx9 mei 2016 17:46
Zwart kost minder inkt :+
Je kunt ook in zwart-wit printen om kleuren inkt te besparen :)
Zo heeft het bedrijf bij de introductie van Gmail veertig verschillende tinten blauw getest en merkte het op dat mensen vaker klikten op een naar paars neigend blauw, zo meldt de krant.
Die paarse kleur is toch de standaard kleur van eerder bezochte resultaten? Kan me goed indenken dat deze vaker aangeklikt zullen worden. Steeds minder mensen maken gebruik van bookmarks en gebruiken google om weer even terug op die pagina te komen.

Ik zelf als developer merk dat ook vaak wanneer ik weer voor de zoveelste keer de parameter volgorde wil controleren, bijvoorbeeld.
Geklikte links zijn volgens mij iets lichter van kleur in deze test, maar het verschil is heeel minimaal en ook ik moest twee keer kijken.
Ik zie geen verschil, zelfs niet met F12 developer console en het pipetje...

http://i.imgur.com/FPrVpfP.png

...alles is gewoon #222 bij mij (visited, hover, active en default).

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 9 mei 2016 19:32]

Hmm, check de eerste link uit de screenshot in het artikel, en vergelijk die met de andere links uit de screenshots :) Dan zie je wel verschil met 't pipetje.
Tja, bij mij staat toch heel duidelijk deze code in de sheet;
a:link, a:visited, a:active, a.link:hover { color : #222; }
...dus alles is zwart, bezocht, actief, niet-bezocht en interactief...
Ik zie echt nul verschil ... Mij rest daarom slechts één vraag, hoe zet ik het uit? :)
Cookies weggooien oid? Bij mij verdween het automatisch na een paar dagen
Ik vraag me dan af of de link kleur van de adds ook zwart zijn, of dat deze juist gekleurd blijven.
Ja ik had vanmiddag ook die a/b test gekregen van google.
Ik vond t maar raar, ook de sites die ik had bezocht waren zwart.
Ojee dit worden weer bergen problemen en vragen @work. Ze zijn plots zwart en nu? Kan dat weer blauw worden gemaakt?
Een aantal browser-extensies bieden een functie aan om CSS per website aan te passen. Je zou gewoon de class of id van de links kunnen overschrijven.
Krijg al hoofdpijn bij de vraag...
Kan dat weer blauw worden gemaakt?
Tuurlijk! met een blauwe markeerstift! Succes!
Mja, dat zou ik dus niet zeggen. Kan je straks alle monitors gaan schoonmaken.
Een andere A/B test die Google ook uitvoert is extra ruimte tussen de resultaten. Zie hier voor de vergelijking: http://i.imgur.com/KpO4IQf.jpg

[Reactie gewijzigd door TomONeill op 9 mei 2016 17:03]

Nog meer scrollen/pagina laden... Hoop dat dat niet de standaard word, of toch iets wat je zelf in kunt stellen zoals bij gmail.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee