Scarlet laat abonnees 45 dagen per jaar roamen zonder extra kosten

De Belgische provider Scarlet, een dochteronderneming van Proximus, schrapt roamingkosten voor abonnees. Tot 45 dagen per jaar kunnen klanten voor hetzelfde tarief als in eigen land binnen Europa bellen, sms'en en mobiel internetten.

Scarlet legt de limiet van 45 dagen op om te voorkomen dat mensen buiten België een abonnement afsluiten bij de provider en vervolgens altijd roamen, schrijft persbureau Belga op onder meer de site van HLN. Voor het overige gelden vanaf komende week geen meerkosten meer voor gebruik van de telefoon buiten België.

Daarmee is de Proximus-dochter de enige provider die dat doet binnen de Benelux. De meeste providers rekenen de toeslag van bijvoorbeeld 6 cent per MB als tarief, een enkele provider rekent zelfs het binnenlandse tarief plus die toeslag. Voor prepaidklanten verdwijnen de roamingtarieven bij sommige providers wel.

De nieuwe tarieven gaan per 30 april in en zijn een opmaat naar het afschaffen van de roamingkosten medio 2017. De Europese Commissie moet nog wel een 'fair use policy' voor data in het buitenland bepalen, waarmee de Commissie wil voorkomen dat mensen abonnementen bij buitenlandse providers afnemen en continu roamen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-04-2016 • 10:07

141

Submitter: TomDS

Reacties (141)

141
131
72
2
0
46
Wijzig sortering
Prima !
Goede ontwikkeling.
We mogen aannemen dat de EC dit ook ziet en volgt.
Maar misschien is de tariefstructuur/ abo nog niet helemaal uitgedacht :
- Waarom bijv 45 dagen ?
Juist voor bellers die zakelijk veel reizen kan dit interessant zijn, maar is 45 dagen in de praktijk te weinig.
- Ook voor mensen die in de buurt vd grens wonen, gaat het nog niet echt werken.

Overigens, in de UK is al een provider die EU roaming zonder extra kosten aanbiedt.
Check : Three.co.uk

Misschien nog even wachten wat de andere (grote) providers in de Benelux gaan doen.
Maar dat ze wat moeten gaan doen is duidelijk :
a. de concurrenten zitten niet niet stil
b. Juni 2017 komt eraan.

k Ben Benieuwd wat voor tarieven en soort abo's je dan krijgt.
Die 45 dagen is wel weer genoeg voor de "gewone" gebruiker: 3 weken zomervakantie, 2 weken skien, paar keer wat dagtochtjes en je zit nog ruim binnen die 45 dagen :)

Ik hoop dat anderen snel volgen, zodat we niet tot 2017 hoeven te wachten! :)
45 dagen per jaar vind ik toch ook voor prive vrij weinig. Ik denk dat ongeveer 160-200 gepast zou zijn. Dat zou het alsnog onmogelijk maken om volledig over te stappen op een buitenlandse provider (tenzij je twee abos neemt, maar dan kunnen ze volgens mij niet meer klagen), maar tegelijkertijd zou het bijvoorbeeld wel bruikbaar zijn voor mobiele europese burgers (dus bvb mensen die half-half wonen er werken). Bovendien zou ik stellen, dat verder alle limiteten van de binnenlandse bundel moeten zijn. Immers is het niet redelijk, dat iemand die 50€ per maand voor zijn bundel betaalt net zo veel of weinig zou mogen roamen als iemand die 10€ per maand betaalt.
45 dagen aaneengesloten is meer dan zat. Er gaan weinig mensen prive meer dan 160-200 dagen aaneengesloten op vakantie (uberhaupt 160-200 dagen in het buitenland is al knap lastig qua vakantie en verlof uren, ik heb niet genoeg vrije dagen om zoveel dagen in het buitenland te zitten) en is t een zakelijke reis dan betaald de baas de kosten (tenzij zzp maar dan is 't zakelijk).

[Reactie gewijzigd door Nogne op 22 juli 2024 18:50]

Als je over de grens woont/werkt dan roam je dagelijks, dat heeft niks met vakantie te maken. Er zijn ruim een miljoen (edit: 1.9 miljoen) grenswerkers in de EU, dus dat tikt aardig aan.

Nu hebben die twee telefoons of een dualsim toestel (waarbij het overigens extreem irritant is dat noch Android, noch Windows Phone automatisch van dataconnectie kan switchen als je over de grens gaat)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 18:50]

Het maakt niet uit, dat dat zat is voor 95% van de mensen (hoewel dat ook sowieso een hoge schatting in. Voor 80% is het misschien genoeg). Waar het om gaat, is dat deze maatregel haar doel bereikt. Namelijk voorkomen dat mensen een contract in een ander land afsluiten en continue roamen. En om dat voor 99% onmogelijk te maken is het al voldoende als je het roamen op 200 dagen limiteert. En daarmee is het doel dus bereikt. Je moet dit zo ruim mogelijk maken voor de klant, niet zo winstgevend mogelijk voor de providers, want anders komen we direct terug in de tijden waar roaming een probleem was.
misschien de mensen in grens gebieden. Of mensen die over de grens werken. Maar als ik om mij heen kijk is het 2/3 weken zomervakantie(vaak genoeg nog buiten Europa ook). en dan nog enkele dagen een weekendje weg. Maar dat is het wel. als jij 160-200 dagen in het buitenland bevind doe je dit niet privé.

Als je 3 weken binnen Europa op vakantie gaat en elke zaterdag en zondag in het buitenland bevind zit je als nog op 125 dagen p/j. ik denk dat weinig mensen priva 160-200 dagen in het buitenland bevinden.
Het gaat ook niet om prive. Dit moet ook voor zakelijke mensen de belachelijke roaming tarieven wegnemen. En 45 dagen schiet gewoon volledig het doel voorbij - want met 200 dagen roaming per jaar kan je alsnog niet in het buitenland een contract nemen omdat het goedkoper is.
Tja dit is ook niet oor zakelijke mensen bedoelt. hoe lullig het ook is.
Het verwijderen van de roamingtarieven vanuit de EU is wel degelijk ook voor de zakelijke klant bedoelt. Juist daar is vergrote mobiliteit van enorme economische waarde.
Maar 90% van de zakelijke klanten werken in 1 land. en die kunnen gewoon met dual sim al een lokale sim kaart. anders had scarlet wel alleen op zakelijke abonnementen gedaan. En misschien komt er ook een zakelijke variant die voor langere dagen zorgt. Maar ook daar zal je voor moeten betalen.
Jij mist het punt echt compleet. Misschien toch even wat beter de hele discussie lezen alvorens je maar gewoon iets schrijft dat er totaal niet toe doet.
IPV van je makkelijk van af maken met roepen dat ik het punt compleet mis. Kan je ook de moeite nemen en zeggen waar ik het dan compleet mis heb.

Jij geeft aan 45 dagen voor prive te weinig vinden. ik ontkracht het en ga je ineens binnen over zakelijke markt en dat het daarvoor bedoelt is. Waarom zeg je dat niet meteen? volgens mij moet jij je ook eens wat meer verdiepen in de discussie voor je zomaar iets typt.
Met het individuele voorbeeld van jou en een handje vol kennisen, heb je weten te ontkrachten dat een deel van de bevolking meer dan 45 dagen per dag in het EU buitenland besteed? Jouw argumentatieskills zijn echt ongekend...
En de mensen op het grensgebied moeten niet worden beschermd voor afzetterij?
45 dagen voor privegebruik is gewoon te weinig. Sterker nog, zelfs 200 dagen zou voor iemand in het grensgebied te weinig zijn in het geval hij voor woon-werk verkeer over de grens moet. Daarvoor zou eerder 250 dagen gepast zijn.
Maar die beperking draait nog steeds slechts om het doel, dat wij als Nederlanders niet straks een abo afsluiten in Polen omdat ie daar veel goedkoper is en vervolgens 365 dagen roamen in Nederland. Als ze daar dan 45 dagen van maken, dan schiet ie zijn doel compleet voorbij EN worden menige mensen toch nog steeds uitgebuit voor roamingkosten, terwijl juist die groep degene is, die zo ontzettend belangrijk is voor de Europese integratie.
Jij vind 45 te weinig Ik niet. Maar als je het zo goed weet en allemaal zo makkelijk te realiseren is kan je ook gewoon je eigen bedrijf beginnen en 250+ dagen roaming free aanbieden. En er zijn al bedrijven die het aanbieden. Maar die kosten ook wat meer. Mede omdat roaming gewoon geld kost. Vroeger kochten we ook gewoon een lokale sim. Nu met dual sims is dat nog makkelijker geworden.

Maar wij gaan hier niet uitkomen dus laat het hier ook bij.
Hier speelt het probleem alleen 'minder' daar zijn het vaak kosten van de baas. Waar het bij consumenten gewoon een domper van je vakantie kan zijn.
Ik denk dat we de komende maanden zullen zien dat die termijn van 45 dagen opgerekt zal worden, tot in 2017 het roamen definitief afgeschaft wordt.
Tot die tijd zullen er ongetwijfeld providers komen met allerlei tussenvormen tussen die 45 dagen en onbeperkt, waarbij iedere keer weer mensen zullen klagen dat het voor hun niet voldoet want... (Te weinig, te duur, te langzaam, noem maar op).
Als de gewone gebruiker twee weken kan skiën, kan hij vast ook wel betalen voor wat extra telefoonkosten.
Het ging even om de globale berekening: er zijn er ook die 4 weken op zomervakantie gaan en niet gaan skiën, er zijn ook mensen die helemaal niet op vakantie gaan... :)
Anoniem: 764281 @SpaceKees_28 april 2016 12:43
Ik zit bij T mobile.
Ik kan onbeperkt bellen:
in NL naar NL nummers
in NL naar EU
in EU naar NL
van EU naar EU
voor 50 euro per maand
Ik woon in NL, mijn vriendin woont in Noorwegen en ik werk voro een Belgische firma
Jep, ik betaal 23 euro/maand, en heb daarmee 150 belminuten die ik van EU naar EU kan gebruiken, en ongelimiteerd SMSen van EU naar EU.

Daarnaast hebben ze recent ook 100MB/maand roaming in de EU toegevoegd aan mijn bundel. Ik ben regelmatig in Belgie, dus voor mij is dit extreem, extreem handig.

Eindelijk gaat dit wat de goede kant op.
Mijn nieuwe abonnement bij T gaat binnenkort in, en ik heb volgens mij standaard 250 mb in EU. Ik vind zeker dat T-mobile er erg goed mee om gaat. Zou dat extra bedrag wat jij betaalt ook niet komen te vervallen? want toen ik mijn abonnement afsloot zou ik volgens mij al 250mb in het buitenland hebben. Ik heb 150 bel&sms, 3gb internet waarvan 250mb eu.
Ik heb 150 bel, 3GB internet, waarvan 100 in de EU< en ongelimiteerde SMS.
Je hebt gelijk, bij de 6gb krijg je pas 250mb. Toch vind ik t-mobile een voorloper hiermee 🤓
Ik vind het nu niet meer terug, maar ik meen me te herinneren dat ik gisteren las dat het beperkt is tot 45 continu in het buitenland, dus niet tot 45 dagen per jaar.
Ik dacht dat lycamobile dat ook al gedaan had ???

http://www.lycamobile.be/nl/geen-roaming-kosten
Aanvulling op Three: Ik woon in de UK op de grens met Ierland, waar je ook Three (3) hebt, en die gratis roaming geldt alleen als je in het buitenland ook op een Three netwerk zit. Ze noemen dat "feel at home". Three heeft geen netwerk bijvoorbeeld geen netwerk in Nederland dus daar zou je gewoon roaming kosten betalen.
Het heeft dus geen nut om in Nederland een abonnement (met onbeperkt data) bij Three af te sluiten...

Helaas, ik zal het moeten blijven doen met de 24gb van Tele2 (wat voor mij niet genoeg is :( )...
Overigens, in de UK is al een provider die EU roaming zonder extra kosten aanbiedt.
Check : Three.co.uk
Dat is niet helemaal correct. Three biedt wel kosteloos roamen aan, maar alleen in zogenaamde "Feel At Home" bestemmingen. Daar vallen veel EU-landen onder, maar bijvoorbeeld niet België, Nederland of Duitsland, maar wel onder meer Australië, Hong Kong en de Verenigde Staten. Een volledig overzicht kun je hier vinden. Ook betaal je in die bestemmingen wel roamingkosten voor lokale telefoongesprekken en sms-berichten; alleen gesprekken en berichten van en naar het Verenigd Koninkrijk vallen binnen je bundel of het nationale tarief. Ongelimiteerde databundels zijn in het buitenland gebonden aan een plafond van 15 GB. Al met al dus een fijne regeling, maar geen "EU-roaming zonder extra kosten".

In het verleden had 3 in andere landen waar het opereert vergelijkbare deals, maar het lijkt erop dat die zijn afgeschaft (in elk geval bij Tre in Italië). Dat waren overigens wel ingewikkelde constructies waarbij je persé moest roamen op het plaatselijke 3-netwerk (of een ander netwerk van Hutchinson, het moederbedrijf van 3) en op andere netwerken wel roamingtarieven betaalde. Edit: zoals LarBor hierboven schrijft, geldt dat nog steeds voor Three in Ierland.

[Reactie gewijzigd door fondacio op 22 juli 2024 18:50]

Deze aanbieder is ook actief in Denemarken en ik moet zeggen dat ik nooit meer anders wil.

Als ik mijn familie in Nederland bezoek, kan ik in de Albert Heijn even wat opzoeken zonder extra kosten. Sta ik in Lissabon, kan ik de snelste route naar dat cafeetje op Google Maps vinden, zonder te klooien met een papieren kaart. Zit ik in een restaurant in Griekenland, dan kan ik even snel snel uitvinden wat er nou eigenlijk op de menukaart staat. En dat allemaal zonder extra kosten.

Helaas zitten nog lang niet alle landen in dat pakket. Momenteel werkt het alleen in:
Maagdeneilanden
België
Cyprus
Engeland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Nederland
Hongkong
Ierland
Italië
Liechtenstein
Luxemburg
Malta
Noord-Ierland
Noorwegen
Portugal
Puerto Rico
San Marino
Zwitserland
Singapore
Schotland
Spanje
Zweden
Duitsland
USA
Wales
Oostenrijk

Maargoed, voor maar €28,- per maand krijg ik 10gb data, onbeperkt bellen en onbeperkt sms/mms in al die landen (en natuurlijk Denemarken). En er worden regelmatig nieuwe landen toegevoegd.

Ik ben fan!
Er zijn veel meer providers die een abonnement aanbieden zonder extra kosten voor EU roaming en dat is ook al heel lang zo. Waar het hier om gaat is dat de provider het (als ik het goed begrijp) voor alle abonnementen afschaft, niet alleen voor die ene waar je extra per maand mag betalen voor het privilege. Dat heeft Three volgens mij ook nog niet gedaan (tenzij zeer recent, maar ik zie dat zo snel niet op hun site en de laatste keer dat een vriendin uit Engeland hier op bezoek was had ze gewoon nog roaming kosten).
"De Europese Commissie moet nog wel een 'fair use policy' voor data in het buitenland bepalen, waarmee de Commissie wil voorkomen dat mensen abonnementen bij buitenlandse providers afnemen en continu roamen."

Ik dacht dat een vrije Europese markt net de bedoeling was?
Als je dat zou willen doortrekken, dan zou je dus als europa je ook niet met de tarieven moeten bemoeien. Dus geen verplicht "gratis" roamen. En daar zit nu juist de kneep: Er staat providers niets in de weg om dit nu al aan te bieden, maar blijkbaar is daar gewoon niet genoeg vraag naar, zeker niet door particulieren.

Dan is dit een prima tussenstap, je wordt niet meer getild op vakantie qua roamingkosten, maar als provider wordt je ook niet verplicht om "gratis" bellen in het buitenland aan te bieden.
Er zijn nou eenmaal dingen die de markt niet zondermeer kan oplossen. De markt voor tarieven voor mobiel bellen is nou eenmaal niet erg transparant omdat hij vrij complex is. Dat gebrek aan transparantie betekent dat de consument niet zonder meer de beste keuze kan maken.

Mensen vinden het al moeilijk om een abonnement te kiezen gebaseerd op enkel de kosten om te bellen. Moet je eens voorstellen dat je ook nog eens interconnectietarieven, terminationfee, roamingkosten etc. in beslissing mee moet nemen! Jouw provider moet dan ellenlange tabellen gaan leveren met de tarieven per minuut en MB die ze met duizenden providers over de hele wereld hebben afgesproken, allemaal nét ietsje anders.

Door ingrijpen van de EU wordt dit soort complexiteit nu overgeheveld van de consument naar de aanbieder. De consument heeft minder zaken waar ze zich over hoeven te buigen (met het risico op kostbare vergissingen) terwijl de provider hun rekenmodellen moeten aanpassen zodat ze nog steeds winstgevend kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 18:50]

Zo moeilijk zou dat niet moeten zijn KPN is toch echt de goedkoopste.
De Europese Unie heeft het initiatief tot betere verdeling van de kosten in eerste instantie gelegd bij de providers.
Die kwamen er niet uit.

Dus moet het initiatief ergens anders vandaan komen. De EU in dit geval.

En de data zijn geregeld opgeschoven om de providers tegemoet te komen.

Goed plan van ze. Eindelijk iets wat duidelijk voor de inwoners van de EU iets opleverd. Een zichtbare verbetering en financieel voelbaar.
Er is geen goede functionerende markt voor mobiel telefoneren en internetten, omdat er weinig concurrentie is. Met slechts 3 à 4 aanbieders is er weinig concurrentie. Als je 100 concurrenten hebt, is er veel kans dat één zijn dienst aan zal bieden voor kostprijs + 10% winst voor hemzelf; en uiteindelijk dalen de prijzen (in theorie, in een perfect functionerende markt) tot (net boven) de kostprijs. Maar geen van de partijen in het huidige oligopolie zal naar zulke prijzen overstappen, omdat elke aanbieder heel goed weet dat er veel meer winst gemaakt kan worden als het oligopolie gehandhaafd blijft. Dit geld min of meer voor elk Europees land.
Dat zou oneerlijke concurrentie betekenen voor landen waar de operators weinig operationele kosten hebben.

Stel dat een Luxemburgse operator weinig kosten heeft door zijn kleine netwerk, dan kan die ook lagere kosten berekenen voor z'n abonnees. Als een Duitser vervolgens dan zonder beperking het Luxemburgse abonnement kan gebruiken, dan is dat niet eerlijk voor de Duitse operators met een meer dan 100x zo omvangrijk netwerk. Er is natuurlijk wel een zeker compensatie door het grotere aantal Duitse klanten, maar als die massaal wegstromen naar de goedkope landjes dan gaan de grote operators makkelijk onderuit.
Nou, nee, het lijkt me logisch dat het (in jou voorbeeld) Duitse provider dan de zendmasten (en kosten daarvan) beheerd en deze door rekent naar de Luxemburgse provider.

EDIT:
Er worden hier twee verschillende interpretaties van roaming door elkaar gehaald. In de titel van het artikel staat "roaming kosten voor abonnees". Dat is iets anders als kosten die provider B doorberekend aan provider B omdat een van A's klanten gebruik wil maken van B zijn netwerk.

[Reactie gewijzigd door Zumpelvelder op 22 juli 2024 18:50]

Met het gevolg dat de Luxemburgse abonnementen duurder worden (je kan het immers niet aan de klant factureren) en de 'inheemse' gebruikers dus last krijgen van de roamende buitenlanders.
Met het gevolg dat de Luxemburgse abonnementen duurder worden (je kan het immers niet aan de klant factureren) en de 'inheemse' gebruikers dus last krijgen van de roamende buitenlanders.
Er staat mobiele providers niets in de weg om goedkope lokale abonnementen aan te bieden, waarmee je niet kan roamen. Zo kan de inheemse bevolking lokaal goedkoop blijven bellen.

Breek die markt maar open. Concurrentie is goed.
Sorry maar als je een duurder abonnement moet nemen om te roamen dan is het hele concept van de afschaffing van roamingkosten toch weg? 8)7
Dan wordt je als Luxenburger toch klant van een Duitse telecomaanbieder als die goedkoper is? (als je een mogelijk enkel duitstalige klantenservice wilt accepteren)

En die luxemburgse maatschappij kan groeien met buitenlandse klanten, of daar een (virtuele) operator worden als dat aantrekkelijker.

En dan gewoon gebruik maken van bijvoorbeeld lagere loonkosten in land A, maar de betere innovatie in land B, of de meerwaarde bieden van klantenservice in meer dan 1 taal.
Wordt het voor iemand in land B ook stukken makkelijker om te wonen, werken of recreeren in land A en daar zn geld spenderen. Want hij/zij is nu gewoon bereikbaar, vindt het doodzonde dat je van Den Helder naar Maastricht kunt pendelen en "gewoon" kan bellen, mailen en appen, maar dat het "ongewoon" of duur is om datzelfde te doen tussen Nijmegen en Keulen.

Wordt het eindelijke eens 1 markt en zijn we af van die eilandjes. Misschien ook een idee om het netwerk van de service prodiver te splitsen, zoals ook het geval is met de elektra.
In de ideale wereld zou het mooi zijn als je inderdaad 'gewoon' alles overal kan betrekken, zodat ik een goedkope energiecontract in Noorwegen kan nemen en een goedkope auto in Griekenland laat registreren en een goedkoop tel abonnement in Luxemburg.

Maar we hebben het niet over de ideale wereld, het gaat om wat er nu gedaan wordt. En dat is roamingtarieven afschaffen met een fair use policy. Het zou mooi zijn als dat verder kan trekken in de toekomst maar je kan niet verwachten van de EC dat ze dat nu meteen doen, mede door het punt dat je een leegloop kan krijgen uit dure landen.

Oftewel: ik deel je wens maar ik ben naar mijn mening wat realistischer ten opzichte van de huidige markt. Vergeet ook niet dat als dit soort dingen nog steeds uit goodwill van de lidstaten wordt mogelijk gemaakt. Als er meer dingen te sterk verplichten kan een lidstaat weigeren mee te werken en dan kunnen we ook een stuk slechter af zijn.
De kosten van netwerkgebruik door (klanten van) andere providers doorberekenen?
Ehm, wilde men dat niet juist afschaffen?
:)
Nou, nee, het lijkt me logisch dat het (in jou voorbeeld) Duitse provider dan de zendmasten (en kosten daarvan) beheerd en deze door rekent naar de Luxemburgse provider.
dat heet roaming en dat mag dus straks niet meer!
Een groter netwerk betekent meestal meer klanten, dus meer geld voor onderhoud. Ik zie niet persee een reden waarom een provider goedkoper moet zijn als het een kleiner netwerk is met minder klanten.
"Een groter netwerk betekent meestal meer klanten, "

Nu wel ja omdat het merendeel in z'n eigen land abonnementhouder is. Als het dankzij onbeperkte roaming interessant wordt om te gaan hoppen naar andere landen met lagere kosten dan kan een duur land z'n kosten niet meer terugverdienen.
Ik denk eerder dat landen waar lonen en belastingen lager liggen de kosten ook lager liggen. Groter betekent meestal ook meer klanten. dus meer geld voor onderhoud. en ja als ik polen een abonnement omgerekent 20 euro kost en hier in nederland 40/50 euro. is het snel gedaan met de Nederlandse providers.
Lijkt jou dat dan de bedoeling van 'de vrije markt' waar je over begon?
Ik begon er niet over dat was Xzylvador.

Ik ben het met je eens dat je niet direct naar de grote van het netwerk moet kijken. Maar eerder naar de kosten om het netwerk te onderhouden. Dit zal in landen als polen goedkoper zijn als bv hier in nederland. Waar de lonen en belasting vele malen hoger liggen.
Je hebt gelijk maar die vlieger zou dan niet mogen opgaan voor providers met een eigen netwerk in diverse landen, neem bijv vodafone of t-mobile.
Niet helemaal waar wat je zegt, ja natuurlijk is het netwerk van een provider in Luxemburg kleiner, ze hebben daarom ook minder abbonees. In Duitsland hebben ze idd een groter netwerk om te beheren, big deal? nee, want een provider in Duitsland heeft ook een veelvoud aan abbonees.
Nee vrij is het zeker niet, het is sterk gereguleerd en wellicht dat sommige operators die een fysiek netwerk beheren niet zouden kunnen overleven als er alleen maar geroamd wordt; daarvoor zou je de situatie in alle EU landen moeten bekijken.
Thumbs up! De eerste provider die een serieus aanbod heeft voor roaming. Driekwart van de mensen zal niet meer dan 45 dagen per jaar in het buitenland zijn en hier dus een prima oplossing mee hebben.
Als je dicht bij de grens je bedrijfje hebt en veel zaken doet over de grens (bv binnen een straal van 20 km ) dan heb je er nog steeds niks aan.

Roaming tarieven zijn nooit echt een ernstig probleem geweest voor mensen op vakantie maar zijn juist wel onnodig pesten voor mensen die in grensstreken wonen.
Kan me niet voorstellen hoe irritant het is als je in een enclave woont of bv Andorra/Luxemburg.
Dat is helemaal waar, maar de meeste inwoners wonen niet in de grensstreek en voor hen zal het wel gedelijk een prima oplossing zijn. Voor grensstreek bellers is er toch al jaren een andere regeling bij oa telecom providers juist om dit te tackelen (los van of dat met het oog op nieuwe wetgeving prijstechnisch nog steeds zo voordelig uitkomt, dat zal zich ongetwijfeld nog gaan regelen).
Voor grensstreek bellers is er toch al jaren een andere regeling bij oa telecom providers juist om dit te tackelen...
Laat je me even weten welke? Ik woon en werk in de grensstreek dus ik ben zeker geïnteresseerd.
Enige uitleg graag. Hoe tackelen ze dat dan? Ik woon zeer dicht aan de grens en moet steeds kijken welke provider ik ontvang. Handmatig zoeken is dan ook een van de meest gebruikte functies omdat anders de kosten volstrekt niet te overzien zijn.
"bellen in grensgebied" in Google, 1e of 2e hit, in dit geval KPN:

Met BuurlandBundel van KPN kun je voordeliger bellen in België en Duitsland.
- Voordelig bellen en gratis gebeld worden in de grensstreek
- Het voordeeltarief geldt voor alle Belgische en Duitse netwerken
- Je zit nergens aan vast, de BuurlandBundel is maandelijks opzegbaar

meer: https://www.kpn.com/prive...opties/buurlandbundel.htm

en nog veel meer:
http://lmgtfy.com/?q=bellen+in+grensgebied
Anoniem: 583079 @DonLexos28 april 2016 11:07
"Voor grensstreek bellers is er toch al jaren een andere regeling bij oa telecom providers juist om dit te tackelen"

Huuh?
Hoeveel EU burgers gaan er op vakantie in de EU en hebben "last" van de roaming tarieven? Ik heb geen cijfers, maar mijn boerenverstand zegt dat dat er heel wat meer zijn dan de mensen met een bedrijfje binnen 20 KM van een grens.

Lullig dat het probleem van de mensen met een bedrijfje aan de grens niet opgelost wordt maar dit is voor heel veel mensen een prima ontwikkeling.
Anoniem: 382732 @Vizzie28 april 2016 12:52
Dan moet je nog wel de weegfactoren toepassen: aantal reiziger x aantal dagen vs. grensbewoners x 365 dagen.
Roaming tarieven zijn nooit echt een ernstig probleem geweest voor mensen op vakantie
Nou ga maar eens een data abonnement aanzetten als je niet naar een "voordeel" land gaat.
Betaal je €5 per dag.
Daar zal een dual-sim phone dan weer de oplossing zijn zeker? Al is dat natuurlijk ook niet volledig sluitend...
Anoniem: 696390 @matroosoft28 april 2016 10:16
Misschien de eerste in de Benelux. Drei en Three.co.uk doen dit al in bijna 13 EU landen al zeker 2 jaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 696390 op 22 juli 2024 18:50]

45 dagen per jaar lijkt me een eerlijke fair use policy. Tipje voor de EC? Blijkbaar is dit technisch mogelijk, want Scarlet heeft het nu.

T-mobile(NL) heeft nu ook al 250 MB zonder extra kosten roaming binnen de EU, bij het Stel Samen & Stel Bij abonnement.

[Reactie gewijzigd door RedPixel op 22 juli 2024 18:50]

Anoniem: 583079 @RedPixel28 april 2016 10:16
Ik vind 45 aan de lage kant. Ik ben wekelijks minstens een dag in het buitenland (niet altijd hetzelfde land) en daarbovenop komen een aantal vakanties... Waarom bvb niet 100 dagen of zo? Niemand zal vanuit het buitenland een abonnement afsluiten om 100 dagen te roamen...
sommige mensen kunnen ook altijd zeuren. het gros van de mensen gaat 3 weken op vakantie. punt
Een fair use policy moet afgestemd zijn op fair use, niet op average use.
Dan nog is 45 dagen ruim voldoende, als jij het vaker nodig hebt.. dan zijn daar speciale bundels voor.
Nee, ik heb recht op gratis roaming under fair use policy. Ik vind 45 dagen veel te beperkt voor fair use.
Geef mensen een vinger en ze willen je arm... *zucht* ...

De enige mensen dat constant op buitenlandse zend masten kunnen eindigen is mensen dat recht op de grens leven.

Er zijn geen mensen dat wekelijk één of meerdere dagen in het buitenland rondhangen, zonder dat dit afhankelijk is van hun beroep.

Als je meer dan 45 dagen of meer in het buitenland rondhangt dan ben je een professional gebruiker in mijn boekje. En kan je wel betalen voor dat soort abonnement ( wat dan nog eens aftrekbaar is van je winst marge ).

In België is het gemiddeld 20 a 22 dagen vakantie per jaar. Dat betekend dat iemand 4 a 5 weken maximaal vakantie kan nemen in sequentie. Laten we 5 weken nemen, maal 7 dagen = 35 dagen in sequentie.

Men krijgt 45 dagen ... dat is dan nog eens 10 dagen meer dan de meeste mensen vakantie kunnen nemen. Dat is 5 extra weekends of 10 extra snipper dagen.

Lijkt mij dat men zelf dik boven de average use gegaan is. En over wat zaag je eigenlijk. Staat het je niet aan. Dan kan je wachten tot 2017 wanneer het in voege treed bij alle providers. Jongens toch ...

In de meeste topics zal ik met plezier providers een kick onder hun achterste geven maar nu vind ik de kritiek wel een beetje overdreven. Zeker omdat je het voor de wettelijk termijn krijgt.
Anoniem: 583079 @Wulfklaue28 april 2016 11:00
Ik leef op 5km van de grens... Alleen al daarom is 45 dagen niet redelijk. En ik werk minstens 2dagen/maand in het buitenland (ik werk voor een internationaal bedrijf met hoofdkantoor in Parijs). En ik ben mijn eigen baas en neem dus vakantie wanneer ik wil.
Nogmaals: een fair use policy hoort niet afgestemd te worden op average use, maar op fair use.
Ik heb het ook niet over wat deze provider specifiek aanbiedt, maar ik reageerde op het feit dat iemand suggereerde dat dit een goede regel kon zijn voor de fair use policy van de EC.
Indien je 2 dagen / maand werkt in een kantoor in Parijs dan ben je een professionele gebruiker en dan gebruik je andere tarieven / formules ( dat je nota bene kan aftrekken van je winst ).

Dat je je eigen baas bent en vakantie neemt wanneer je wilt is eigenlijk irrelevant. Met die 45 dagen kan je bijna 7 weken vakantie nemen ( no way as zelfstandige. Ben nu al voor 7 jaar zelfstandig geweest en weet goed genoeg dat vakantie niet hoog op de lijst staat van zelfstandigen in algemeen ).

Dat Fair use niet afgestemd hoort te zijn op average use, daar kan ik gerust op meegaan. Maar dit is niet het topic. De 45 dagen is wat deze provider je aanbied, één jaar voor ze eigenlijk wettelijk verplicht zijn.

Ik quote je even:
Nee, ik heb recht op gratis roaming under fair use policy. Ik vind 45 dagen veel te beperkt voor fair use.
Dat is je mening. Dat je denk dat je recht heb op gratis roaming is één ding. Wat Fair use omvat is een ander ding. Ik kan je verhalen vertellen van Fair Use bij providers dat jaren geleden je 10 a 20GB/maand gaven omdat dit het gemiddelde was. Tanden op kapot genast ... Ja ... oplossing: Ga naar een andere provider.

Gevolg was dat heel wat van die providers met beperkte fair use, de boel dan hoger & hoger begonnen te zetten naar maten klanten naar nieuwe firma's gingen.

Fair use betekend ook niet dat iedereen voor dagen kan gaan bellen in het buitenland. Het is een iets meer ingewikkelde toestand dan met binnenland bellen. Binnenland blijf je op de provider hun netwerk. Makkelijk voor hun.

Zodra je naar het buitenland gaat, dan spring je over één of meerdere netwerken met hun eigen kosten enz... Dat maakt dat voor providers dat ze meer kosten hebben op het administratief deel en idem met het gebruik.

Het gratis gratis klinkt leuk in de oren maar de praktijk zit er vaak voor iets tussen.

Niet ieder land zal evenredig gebruik maken van de roaming. Het is zoals de zomer vakantie. In België staan ze te schuimen omdat de wegen kapot gereden worden door toeristen dat naar hun vakantie gebied gaan = hogere kosten. In Frankrijk losten ze dat op met tarieven op de snelwegen. Je gedachten gang is dat ieder weg in ieder land gratis moet zijn. Maar niet iedereen ondervind even veel hinder.

Hetzelfde met de roaming. Je krijgt pieken in de Zuiderse buurlanden omdat iedereen naar daar gaat. Dat betekend dat hun netwerk hogere kosten heeft omdat ze die pieken moeten opvangen. Wanneer het "gratis" is en mensen bellen er op los, ipv dat ze zich nu inhouden, betekend meer kosten voor die providers. Dit bovenop de extra compliciteit van netwerk verbindingen, administratie kosten enz.

Snappie het probleem? Gratis bestaat niet. Uiteindelijk moet iemand ervoor opdraaien. Dat men de gemiddelde neemt is niet logische omdat mensen het gemiddelde omhoog duwen naar maten mensen meer en meer het maximaal eruit halen. Dat men bij deze provider 45 dagen geeft, wat al een dikke 30 a 35% boven het gemiddelde wat men verwacht van vakantie is, is een goed begin.

En zoals ik zei, dit is een algemene regel, niet een zakelijk regel. De zakelijke markt is een andere markt, meestal duurder maar je krijgt vaak ook meer opties ( zoals internet lijn met vaste IP ). In je geval ben je over duidelijk een zakelijke klant en hoor je eigenlijk niet gebruik te maken van een consumenten abonnement ( wat volgens mij zelf in heel wat contracten staat, dat deze niet voor zakelijke doeleinden zijn ).
Anoniem: 583079 @Wulfklaue28 april 2016 11:46
Er is niemand die zegt dat roamen gratis moet zijn. Het gaat er om dat je overal in Europa moet kunnen bellen/SMSen/data gebruiken zonder dat de plaats van waar je belt invloed zou moeten hebben op de kosten voor de gebruiker. Hoe dat best moet geregeld worden tussen providers onderling, is een ander probleem, je moet de twee niet dooreen halen.

Ik begrijp niet waarom je onderscheid maakt tussen particulier en zakelijk gebruik Het principe dat ik aanhaal, geldt evengoed voor particulier als voor zakelijk gebruik.
En particulier en zakelijk gebruik lopen overigens dooreen. Ik heb één telefoon en die gebruik ik zakelijk en particulier.
En ja, ik heb overigens een zakelijk abonnement. Het kost bij mijn provider (Base in België) net hetzelfde als een overeenkomstig particulier abonnement en heeft bij mijn weten dezelfde voorwaarden, kostenstructuur enzovoort.
Als je veel in het buitenland bent voor de baas, dan gebruik je inderdaad je zakelijke telefoon... voor zaken. Je vergeet echter dat je daardoor ook veel prive tijd doorbrengt in het land, en op de zakelijke telefoon zullen de meeste mensen niet whatsappen en facebooken. Vaak is dat niet toegestaan, los van het feit of je dat uberhaupt wilt!
Er zijn ook mensen die hun geliefde over de grens gaan zoeken, is mij in het verre verleden 3x overkomen.
Net als quantumleapje woon ik op 5 km van de grens (BE-NL in mijn geval) en buiten het feit dat ik daarom ook vaak ik het buitenland (NL) moet zijn, heb ik ook nog het probleem dat mijn telefoon spontaan op een NL-se provider springt omdat het Belgische signaal soms gewoon te zwak is.

Daarvoor hoef je echt niet OP de grens te wonen
Kletskoekverhaal. Mensen in de grensstreek zijn ook onafhankelijk van hun beroep vaak in het buitenland of zitten ongewild op een buitenlands signaal. Gewoon afschaffen die flauwekul die alleen bedoeld is om de providers te spekken. Geef mij maar één europees tarief zonder allerlei de onderlinge concurrentie beperkende maatregelen.
Vanaf juni 2017 heb je mogelijk gelijk, maar tot die tijd zal je alleen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die hierop vooruitlopen. Als je iedere week een dag in het buitenland bent zit je met 45 van 52 toch al redelijk in de buurt (tov nu 1 dag per week duur roamen).
Vanaf mid-2017 in elk geval wel. En die rechten moeten zo ruim mogelijk geïnterpreteerd worden, zeker niet als "45 dagen fair use" want dat zou weer een onverantwoorde beperking zijn van het principe van "gelijke kosten gelijk waar in de EU".
Waarom zouden de rechten zo ruim mogelijk geïnterpreteerd moeten worden? Een wet geeft een minimum.
Anoniem: 583079 @_Pussycat_28 april 2016 21:12
Het minimum moet zo ruim mogelijk geïnterpreteerd worden door de wet/richtlijn, anders wordt de grondslag van de richtlijn (het principe dat de prijs voor bellen/SMSen/surfen binnen de EU niet afhangt van waar je bent) ondergraven en is het een half-lege doos.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 22 juli 2024 18:50]

Het gaat om het feit dat Roaming een onrechtmatige constructie is, opgezet door onderlingen afspraken tussen telecombedrijven in Europa. De EU heeft onderkend dat dit een onwenselijke constructie is die ingaat tegen de principes van vrij verkeer binnen de EU en dat het dus moet afgebouwd worden en verdwijnen.
Mijn rechten komen voort uit dat principe en het gaat hier over mijn rechten wanneer de Roaming afgeschaft zal worden (mid-2017 dus): wanneer onredelijke beperkende maatregelen worden ingevoerd, dan wordt het principe geweld aangedaan. En 45 dagen is voor bepaalde mensen een onredelijke beperkende maatregel - ik woon namelijk op 5km van de grens.
Je haalt alles door elkaar. Roaming, netneutraliteit, kosten voor de provider, de nationale telecom kosten...

Het gaat erom dat in een ééngemaakte Europese markt de plaats van waar je belt en waar je naar toe belt, niet zouden mogen uitmaken voor de prijs die je betaalt. Nationaal=internationaal.

Hoe dat tussen providers geregeld moet worden zodat iedereen een faire vergoeding krijgt, is weer een andere kwestie, maar het doet niets af aan het principe.

Het is helemaal niet zo zeker dat de prijzen zullen stijgen nav het afschaffen van roaming tarieven. Het kan evengoed leiden tot lagere tarieven, door toegenomen concurrentie.
Want vakantie is de enige reden om zo een abonnement te nemen? Hoe zit het met de mensen die af en toe in het buitenland werken of in de grensstreek wonen? Stel je bent piloot of steward(ess), buschauffeur, treinmachinist of conducteur? Dan haal je die 45 dagen met gemak.
Je zakelijke telefoon gebruiken voor persoonlijke doeleinden is niet altijd toegestaan door de baas. Bovendien surf ik voor prive doeleinden sowieso liever op mijn persoonlijke telefoon, de baas hoeft niet te weten welke sites ik bezoek.
Waar slaat je reactie nou op? Mensen met de beroepen die ik noemde hebben meestal geen zakelijke telefoon.
Yariva Moderator internet & netwerken @Anoniem: 58307928 april 2016 10:20
Maar het overgrote deel van de bevolking is niet 1 dag vd week in het buitenland. 45 dagen zal voor de gemiddelde gebruiker een hele fijne periode zijn.
Anoniem: 583079 @Yariva28 april 2016 10:38
Ik woon op 5km van Frankrijk...
Het grote probleem voor mensen in de grensstreek blijft dus voortduren, zij moeten met 2 simkaarten rond blijven lopen. Daarom moeten de roamingkosten voor buurlanden iig afgeschaft worden. Verder denk ik dat voor mensen zoals jij (ik neem aan dat je een bovengemiddeld loon hebt) dit abonnement uitkomst biedt, voor grote groepen mensen is in de grensstreek is 99€ per maand wat veel.
Opzich is dat een mooi abonnement voor ondernemers die veel naar het buitenland gaan, al vraag ik me af wat de kosten zijn voor bellen naar het buitenland. Voor mijn vader is dat het voornamelijkste probleem.
Anoniem: 382732 @klonic28 april 2016 12:58
Daarom is het zo mooi dat we de EU hebben die dat probleem per volgend jaar oplost.
Er zijn altijd weer mensen die gaan klagen omdat het te weinig is......je geeft ze 1 vinger maar nee ze willen je hele hand!
Hoeveel mensen zijn wekelijks in het buitenland......juist niet veel!

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 22 juli 2024 18:50]

Anoniem: 583079 @Jay4728 april 2016 10:30
Het gaat om fair use - jij verwart dat met average use.
Roaming kosten is een commerciële uitvinding. Er is geen technische/economische reden om roaming kosten aan te rekenen in een eengemaakt Europa.
Het gaat niet om klagen, het gaat om onze rechten als consument, tegenover de praktijken van telecom bedrijven die onderling afspraken maken om meer geld te verdienen.
Ik weet best wel dat een netwerk opbouwen en "interconnecten" kosten met zich meebrengt. En ik zeg ook niet dat bellen/SMSen, data gebruiken gratis moet zijn.

Maar roaming tarieven zijn gewoon commerciële constructies, het resultaat van kartelvorming in de telecom. Het zijn constructies die geen directe relatie hebben met de onderliggende kostenstructuren en die helemaal in tegenspraak zijn met de principes van de interne markt in de EU.

Bovendien houden de roamingtarieven het status quo van "nationale netwerken" in stand. Ze hadden al veel eerder moeten afgeschaft worden.
Anoniem: 126717 @RedPixel28 april 2016 10:16
Vanaf juni volgend jaar heeft iedereen het, dus geen tip nodig, ze hebben het al in fases afgeschaft.
Het gaat heel interessant worden vanaf dan, ik ben benieuwd hoe de Pricewatch er dan uit gaat zien. ;)
De Europese Commissie moet nog wel een 'fair use policy' voor data in het buitenland bepalen
:X
Een limiet op de roaming is buitengewoon onredelijk. Hele volksstammen, waaronder ondergetekende, die iedere dag roamen. Mijn werk bevindt zich in NL en BE, mijn huis staat in DE. Het abonnement is een NL abo.
Maar dan kunnen Nederlandse providers geen onredelijke prijzen meer vragen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 18:50]

Merk overigens op dat het Franse Free dit al jaren aanbiedt: tot ~40 dagen per jaar gratis roamen.
Je weet toch wel dat Frankrijk niet bij de BeNeLux hoort hè
Je weet toch dat het ook niet heel ver is he ;)

Voor alle krachttaal over een gezamelijk markt in de Benelux, is in ieder geval Free ze dus al jaren voor. Er wordt teveel gepraat en beloofd, en ondertussen is Nederland nog steeds het duurste land voor mobiele verbindingen...
Dat is je eigen keuze geweest.

Goedkoop huis in Duitsland, maar wel werken in Nederland en België? Dan heb je vast geld over voor een abonnement met roaming.
Dat ik geld bespaar aan huisvestingskosten, wil niet zeggen dat ik dan maar onzinnige lasten aan een telco moet gaan betalen.

Overigens, de primaire driver was niet kosten maar wooncomfort. We wilden een bepaald type huis, maar dat was destijds in NL niet haalbaar. In DE hadden we wel de mogelijkheid om een wat groter huis te kopen.
Neen. Er zijn ook andere overwegende factoren.
Zijn er eigenlijk cijfers bekend hoeveel mensen daadwerkelijk roamen en hoeveel per jaar? Het heeft zoveel aandacht elke keer, maar vraag me af wie er daadwerkelijk veel van gebruik maakt.
Ik maak er nooit gebruik van ivm de kosten. Ondanks dat ik het wel erg handig zou vinden. Nu gebruik ik in het buitenland dus WiFi spots en VoIP bellen, wat meer moeite is (afhankelijk van waar je bent) dan gewoon roamen.

De cijfers over hoeveel mensen er gebruik van maken lijken me daarom niet echt een goede maatstaf om te zien hoe groot de vraag is. Veel mensen gebruiken vermoedelijk een alternatief om geen onredelijke kosten te maken ivm de huidige roaming situatie.

[Reactie gewijzigd door menne op 22 juli 2024 18:50]

Klopt helemaal. Ik ben zelf meer in het buitenland dan in Nederland. Helaas zijn er geen geschikte Nederlandse EU roaming abonnementen als je het prijstechnisch vergelijkt met een nationale SIM. Helaas een bak vol met SIM's liggen hier. En als ik zie dat we met 45 dagen tevreden moeten zijn zal deze regeling voor mij geen zin hebben.
Er zijn sowieso 1.9 miljoen grenswerkers in de EU, die roamen dagelijks.
Binnen Europa of de EU? Dat is nogal een verschil...

Ik zit zelf bij Vodafone en vertrek binnenkort voor een paar dagen naar Kyev (Oekraïne).
En ik schrok van de roamingkosten daar: Ruim 9 euro per MB! En bellen bijna 2 euro p/m. Belachelijk... Dus ga ik daar maar een prepaid simkaart kopen. En naar verluid is het gebruiken van dat kaartje in NL zelfs goedkoper dan hier een NL sim gebruiken...

Met andere woorden: Snel afschaffen die roamingkosten binnen Europa. En hopelijk ooit wereldwijd. Onzinnige melkkoe.
Providers gaan dat natuurlijk niet vrijwillig afschaffen, dat kan alleen de EU verplichten. En zolang men massaal nee stemt bij een potentiele toetreding tot de EU van Oekraïne duurt het tot Sint Juttemis voordat je in Kiev geen roaming hebt.
Dat snap ik... Maar 9 euro per MB slaat nergens op. En Oekraïne is een Europees land, maar geen EU lid.
Als ik dan in dit nieuwsbericht lees dat Scarlet alle roamingkosten afschaft in Europa (dus niet alleen de EU) ga ik mij toch achter de oren krabben.

Het gaat hier dus om het verschil tussen Europa <> EU.

@Ascension: Ik lees het nu ook ja. Slechte berichtgeving door Tweakers helaas.

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 22 juli 2024 18:50]

Het bericht van Scarlet heeft wel degelijk betrekking op alleen de EU, zie het originele nieuwsbericht van HLN.be.
@ Tweakers " een enkele provider rekent zelfs het binnenlandse tarief plus die toeslag" : waarom die dan niet bij naam vernoemen , of weten jullie ook niet wie ?
Uit dat artikel kan ik niet opmaken dat het KPN is die toeslag er bij telt... (enkel dat providers in Europa het recht hebben om het zo te doen)
Een stap in de goede richting, imo.
Echter, voor iemand als mij, die ongeveer 3 weken per maand in het buitenland zit, nog niet echt voldoende.
Maar goed, ik ben meer een uitzondering dan een regel, wat dat betreft.

Nog even geduld, tot de volledige afschaffing.
Als je 3 weken per maand in het buitenland bent dan is dat neem ik aan voor je werk en dan moet je werk (ook als je voor jezelf werkt) zorgen dat je een abonnement hebt dat daarbij aansluit.
Helaas werkt dat niet zo als je voor een buitenlandse werkgever werkt, en dit soort afspraken geen onderdeel zijn van het contract.. ;)
Ik ben meer dan 45 dagen niet in het land waar ik woon en meestal is dat niet voor werk. Wat individuele providers doen zal me verder een zorg zijn maar ik hoop dat de EU regeling niet alleen voor Jan Modaal gunstig is.
Nee stel je voor dat de EU een regeling maakt die voor de meeste mensen gunstig is en geen rekening houdt met alle uitzonderingen die mensen kunnen verzinnen ;)
Als hun datalimiet niet belachelijk laag zou zijn, zou ik hun misschien wel overwegen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.