Chinese zakenman bekent betrokkenheid bij Amerikaanse defensiehack

De Chinese zakenman Su Bin, die in 2014 werd aangeklaagd voor het stelen van militaire gegevens van de leveranciers van de Amerikaanse defensie, heeft zijn medeschuld bekend. Hij heeft met twee andere Chinezen samengewerkt voor het verkrijgen van de gegevens.

Volgens de aanklacht heeft de vijftigjarige zakenman tussen 2008 en 2014 plannen gemaakt om gegevens te stelen van bedrijven als Boeing, zo meldt Yahoo News. Daarbij had hij het in samenwerking met anderen gemunt op gegevens over militaire vliegtuigen, zoals de C-17, F-22 en F-35. Su Bin heeft zijn schuld voor conspiracy bekend voor een Californische rechter met een plea agreement, waarbij een lagere straf wordt opgelegd in ruil voor een bekentenis. Daardoor hangt hem nu een straf van vijf jaar gevangenis boven het hoofd in plaats van dertig jaar.

De man deed zaken vanuit China op het gebied van luchtvaart. Zijn aandeel in het stelen van gegevens was het doorgeven van potentiële doelwitten aan Chinese hackers via e-mail. Na een succesvolle hack vertaalde hij de verkregen gegevens in het Chinees en bepaalde hij de waarde ervan. Su Bin werd in 2014 opgepakt in Canada, waar hij een luchtvaartbedrijf bezit.

De VS en China hebben in september 2015 een overeenkomst gesloten om elkaar niet te hacken, waarmee ook digitale economische spionage werd uitgesloten. Bij de arrestatie van Su Bin stelde een woordvoerder van de Chinese overheid dat 'China nooit hacks via internet heeft ondernomen en daar fel op tegen is'. De advocaat van de man laat aan Yahoo weten dat hij 'alleen maar door wil gaan met zijn leven'. De zitting waarbij de straf wordt opgelegd is gepland voor 13 juli.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

24-03-2016 • 10:10

31 Linkedin

Reacties (31)

31
29
21
0
0
0
Wijzig sortering
"Su Bin heeft zijn schuld voor conspiracy bekend voor een Californische rechter met een zogenaamde plea agreement, waarbij er een lagere straf wordt opgelegd in ruil voor een bekentenis. Daardoor hangt hem nu een straf van vijf jaar gevangenis boven het hoofd, in plaats van dertig jaar."

Met andere woorden: beken of je schuldig bent of we vertragen je zaak jaren lang (tijd die je ook gewoon vast zit) en veoordelen je dan mogelijk nog 6x (!) langer. Gek he dat er zoveel mensen "schuldig" pleiten in Amerika.

Dit is denk ik niet heel veel anders als de psychologie achter "Wil je nu 10 euro krijgen, of later mogelijk 100 euro" waar dan in de praktijk bijna iedereen voor de 10 euro kiest. Een principe waar veel reclames op gebaseerd zijn. Maar dan omgekeerd, uiteraard.

Vind het toch een beetje dubieus overkomen altijd, maar ben er ook niet echt goed in thuis. Dus correct me if I'm wrong.
gebeurt in Nederland ook hoor, er zijn genoeg mensen op een festivalletje gepakt met een klein beetje partydrugs....die krijgen ook een schikking (waarmee je schuld bekent!) en dan is het klaar....
Rond de 90% van alle zaken worden geschikt in de VS. Men heeft daar echt de gewoonte van: Werk je niet mee door schuld te bekennen, dan gaan we voor de hoogste straf.

Vrij luie manier van werken van het OM en veel mensen dat niet het geld hebben om een advocaat in te zetten bekennen liever schuld ( zelf onschuldig ) dan jaren rechtszaak en dan nog altijd de kans dat je schuldig bevonden word. Is niet de eerste keer ( correctie, gebeurt veel ) in de VS dat een onschuldige de gevangenis in beland. Men word daar onrechtstreeks beloont van hoe meer bekentenissen hoe beter.

Nu in dit geval .. zal me niet verbazen dat die persoon echt schuldig is. De informatie is een beetje te specifiek. China zal handen in onschuld wassen. Gast neem schuld op en weet dat hem 9/10 kans wel beloning krijgt van China wegens zijn mond te houden. Alle ... beloning is groot woord. Geen gevolgen als hem vrijkomt later zal meer accuraat zijn. Moest hem de Chinese regering aan het spit draaien, dan zou men wel tegen reageren.
In nederland ook..

De Schuldeiser OM bepaald de hoogte van de straf die zij rechtvaardig vinden. En de rechter kan uiteindelijk of een hogere straf of lager geven.
Voor heel veel zaken zijn in zake Strafvordering gewoon beleidsregels opgesteld voor het bepalen van de gestelde eisen in een rechtzaak:
Openbaar Ministerie: Strafvorderingsrichtlijnen

Overigens vind ik het niet heel vreemd dat hij een deal gemaakt heeft om onder hoge straffen voor spionage en samenzwering tegen de Staat uit te komen. Dat zijn beschuldigingen die ook in Nederland zouden voorzien worden van een aanzienlijke strafeis.

Wat ik wel heel apart vind is dat deze misdaad tegen een staat an sich is gepleegd in het buitenland waardoor de zakenman die niet in de VS verbleef is uitgeleverd aan de partij die betrokken is bij zaak als benadeelde.

[Reactie gewijzigd door Clueless op 24 maart 2016 12:22]

Niet zo lang geleden is toch ook een nederlander naar de US gestuurd voor zo iets? Ging volgens mij om wikileaks. maar ook uit het buitenland zijn er mensen naar nederland gehaald voor een strafzaak..
Dat er onschuldige mensen in de cel zitten in de VS is tot bijna mythische proporties opgeblazen.

De realiteit is dat er gruwelijk veel mensen wonen in de VS. Als we de Benelux, Duitsland, Frankrijk, VK, Spanje, Italië op een hoop gooien dan nog hebben we niet eens het aantal inwoners.

Dat het niet feilloos is, is een gegeven en dat is al eeuwenoud bekend.
http://www.filosofie.nl/socrates.html Alleen hebben zich tot heden geen betere alternatieven zich gemeld.
Anoniem: 463321
@Iblies24 maart 2016 14:27
320 miljoen vind jij gruwelijk veel mensen? Ga eens naar India of China zou ik zeggen.
De landen die jij opnoemt hebben samen een kleine 350 miljoen inwoners. Geen idee wat je er mee wilt zeggen. Ik kan ook tot een rijtje landen komen dat meer of minder inwoners heeft. Vergeleken met de oppervlakte is 320 miljoen daar niets. Maar dit allemaal terzijde.

Ik heb geen idee wat hier in Europa de verhouding onschuldigen is. Maar lukraak zeggen dat het voor de VS is opgeblazen doe ik ook niet. Heb jij bronnen hiervoor?
Vergelijking met India en China gaat natuurlijk niet helemaal op, die beschouwen we niet helemaal als integer.

Maar voorbeelden van verkeerde veroordelingen is gewoon netjes een wiki-pagina's over gemaakt.

Is bij lange na niet compleet, en je ziet verschillen als je de talen eens een keer aanklikt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Miscarriage_of_justice

We trekken vaak te snel de conclusie dat de rechtspraak in de US slecht is, terwijl dat zwaar meevalt.
Gebeurt in Nederland ook hoor, maar hier worden bijna nooit de maximum straffen opgelegd waardoor het verschil kleiner is
Neen, een plea agreement is meer dan alleen schuld bekennen.
Justitie bied een lage straf aan in ruil voor een volledige schuldbekentenis en dat de aangeklaagde volledig meewerkt. Dat deze dus zegt hoe hij het gedaan heeft, wie zijn partners in de zaak waren etc.
Je hebt gelijk, dat is precies een van de redenen om je niet op dat continent te vestigen.
Ze zijn daar erg goed in het er in luizen van mensen, het kapot maken van bedrijven en het zonder reden afpakken van al je bezittingen.
Heb je het nu over China of de VS :+
Anoniem: 145867
@moozzuzz24 maart 2016 12:49
Europa is nog zo slecht nog niet. Ik ben best blij met Europa. :)
Ik mis alleen een dikke silicon valley in de EU.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 24 maart 2016 12:49]

Beide eigenlijk
Holy shit, dat zijn gewoon mensenrechten die geschonden worden (artikel 17 om precies te zijn). Nu ben ik niet zo naïef om te denken dat dat bijv in de strijd tegen terrorisme niet ook is gebeurd, maar op deze manier verwacht je het eigenlijk alleen van communistische landen en andere idiote gevallen zoals het Zimbabwe van Mugabe (zie recente gebeurtenissen daar).
Wow, dat wist ik niet. Dat is simpelweg gelegaliseerde misdaad gepleegd door politie en OM...

Stuitend dat je agenten in totaal irrelevante zaken ziet vragen hoeveel cash mensen bij zich hebben.

Dat grote land aan de overkant van de plas is nog verderfelijker dan ik al dacht...
Off-topic: Dit is natuurlijk niet het forum om over politiek te praten, maar de socialistische partij in Nederland heeft nog nimmer een rol van betekenis gespeeld in de beleidsvorming. Met name de VVD heeft het afgelopen decennium een forse vinger in de beleidspap gehad. Dat heeft nou niet bepaald geleid tot een beleid wat socialistisch te noemen is.

On-topic: Dit soort plea agreements zijn inderdaad een vorm van chantage en daarmee enigszins dubieus. Ook in Nederland worden deals gesloten met criminelen voor strafvermindering; maar ik hoop toch niet voor 66% strafvermindering.
Bij een poging tot plegen van een misdrijf geldt: "Het maximum van de hoofdstraffen op het misdrijf gesteld wordt bij poging met een derde verminderd." (Artikel 45)

Doodslag is ten hoogste 15 jaren (Artikel 287).

Dus poging tot doodslag is maximum 10 jaren.

Maar: Bron: http://www.strafrechtadvo...t/290-poging-tot-doodslag
Vaak zien we dat het in de praktijk reuze meevalt bij een verdenking poging tot doodslag. Dit noemen wij ook wel 'politie-inflatie'; de politie maakt de beschuldiging ernstiger dan het vaak in de praktijk is geweest. Dit wordt onder meer gedaan met het oog op het kunnen toepassen van bepaalde dwangmiddelen, waaronder de voorlopige hechtenis. Door het feit zwaarder aan te zetten, heeft de officier van justitie iets meer mogelijkheden om zwaarder in te zetten bij het verlengen van de duur van het voorarrest en het inzetten van opsporingsbevoegdheden, maar met de juiste verdediging kunnen wij de verdenking vaak al vrij snel terugbrengen tot de juiste proportie zodat de rechter al snel door deze zware aantijging kan prikken.
Dus indien slechts een maand gevangenisstraf wordt gegeven heeft de rechter waarschijnlijk de politie-inflatie doorgeprikt...

[Reactie gewijzigd door resma op 25 maart 2016 11:34]

Nou, dat kan deze jongen jou perfect uitleggen:

http://nos.nl/artikel/209...udent-in-noord-korea.html

15jaar dwanarbeid in noord-korea...
Su /Bin, what's in a name.
Anoniem: 145867
@Basszje24 maart 2016 12:50
Misschien had hij gewoon daarom overal root toegang en kon hij zich de informatie verschaffen. ;)
Anoniem: 752137
@Basszje24 maart 2016 16:00
Haha inderdaad.
In dit soort situaties weet je gewoon niet wat schijn is en echt is. Het zou net zo goed kunnen dat dit in opdracht van is gebeurd. Speculatiemogelijkheden genoeg.

Er zijn volgens mij geen westerse landen die niet spioneren. Zelfs op elkaar! Dus ja...
Anoniem: 463321
@Maistah24 maart 2016 14:10
Het gaat hier niet eens om een land dat een ander land bespioneert of hackt. Het is een zakenman uit een bepaald land. Het had net zo goed een zakenman uit Japan, Brazilië of Frankrijk kunnen zijn. Dat hij chinees is wil ook niet eens zeggen dat hij in China woont.

Je kan dan moeilijk gaan zeggen dat de overheid dan ook verantwoordelijk is voor hacken en vice versa. De opmerking in het artikel over een niet-hack-overeenkomst tussen China en de VS heeft dan ook niets te maken met deze zaak.
Anoniem: 55563
24 maart 2016 10:44
conspiracy == samenzwering
plea agreement == pleidooiovereenkomst

Wie weet wat voor "house of cards" hier nog meer achter zit. De man zal ongetwijfeld van nog meer zaken beschuldigd worden achter gesloten deuren. Waarom zouden ze iemand immers strafvermindering geven in ruil voor een bekentenis als ze bewijs hebben? De man is wellicht flink onder druk gezet omdat hij nog veel meer heeft gedaan dan wat ze nu bekend maken, alles in het kader van "national security." Er is voornamelijk bewijsmateriaal zonder sluitend bewijs en dan is dit de enige manier om gevangenisstraf te bedingen door het Amerikaans OM.
Inressant om te weten zou zijn:
- Aan wie hij deze gegevens verkocht ?
- Of de Chinese hackers op eigen houtje opdrachten aannamen of aan een andere entiteit gelieërd zijn ?
Hij wil alleen maar door met zijn leven, nou dat had je dan eerder moeten bedenken jochie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee