'Bijna 35 procent Windows-smartphones krijgt geen update naar Windows 10'

Zo'n 35 procent van alle in gebruik zijnde Windows Phone-toestellen krijgt geen update naar Windows 10 Mobile. Dat is onder andere het gevolg van de beslissing van Microsoft om apparaten met 512MB ram geen upgrade te geven.

De Tsjechische site Windows Mobile Mania vergeleek de lijst van modellen die een upgrade mogen verwachten met informatie van Adduplex, een site die zich richt op de promotie van Windows Phone-applicaties. De gegevens laten zien welke Lumia-smartphones momenteel in gebruik zijn. Van de toestellen die in januari en februari in gebruik waren, krijgen respectievelijk 33,6 procent en 32,7 procent de upgrade naar Windows 10 Mobile niet.

Het betreft in alle gevallen de oudere Nokia-Lumia's en geen Microsoft-Lumia's, al krijgen ook niet alle Microsoft-Lumia's een upgrade. Aanvankelijk beloofde het Lumia-team dat alle toestellen met Windows Phone 8 een upgrade naar Windows 10 Mobile zouden krijgen. Die belofte wordt echter niet nagekomen, want Microsoft zegt nu dat Lumia's met 512MB werkgeheugen de update niet krijgen.

De hardware is niet de enige beperking, want ook toestellen zoals de Lumia 1020 en 920, die 2GB en 1GB ram hebben, krijgen de update niet. Veelgebruikte smartphones die de update ook niet krijgen, zijn verder de Lumia 630, 625, 530 en 520. Het Windows Insider-account laat op Twitter weten dat een upgrade voor deze toestellen ook niet op de planning staat.

Windows Insider op Twitter

Voor veel gebruikers van deze telefoons is het uitblijven van een update een teleurstelling. Dat heeft ook te maken met het feit dat ze wel de Windows 10 Mobile Preview konden draaien op hun smartphone, maar nu niet de uiteindelijke versie krijgen. Volgens Gabe Aul, topman van het Windows Insider-programma, is de gebruikerservaring op de oudere toestellen niet voldoende en richt Microsoft zich daarom op de nieuwere modellen.

De toestellen die wel een upgrade krijgen zijn de Lumia 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q en de MCJ Madosma Q501.

Veel populaire Lumia-smartphones krijgen de update naar Windows 10 Mobile niet

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

18-03-2016 • 14:23

367 Linkedin

Reacties (367)

367
355
215
5
0
40
Wijzig sortering
Lumia 820: november 2012
Lumia 920: november 2012
Lumia 520: januari 2013
Lumia 620: januari 2013
Lumia 720: januari 2013
Lumia 1020: juli 2013
Lumia 1320: oktober 2013
Lumia 630: april 2014
Lumia 530: juli 2014

Gezien de release-dates vind ik het niet zo heel gek dat deze telefoons niet officieel ondersteund worden.
Ik denk vooral zuur voor degene met een insider-build van Windows 10, maar ik geloof niet dat "normale gebruikers" dit als een enorm probleem gaan ervaren.
Voor mij is HET onderscheidende kenmerk van windows phones dat ze WEL updates kunnen krijgen langer dan de m.i. schofferende wijze waarop de android telefoons worden ondersteund door hun makers. Een mid range phone na twee jaar toch nog naar windows 10 helpen zou echt fantastische reclame zijn.
Dat een Windows Phone na enkele jaren nog net zo responsief is als dat ze was toen het toestel nieuw was gekocht is nog steeds wel een statement. WP8.1 krijgt natuurlijk nog steeds netjes haar updates. Dat MS in staat zou zijn geweest om alle WP8 phones te migreren naar WP10 zou een huzarenstukje zijn geweest waarmee een "eat that" signaal naar de andere mobiele besturingssystemen kon worden gegeven.

Dat dit nu niet waargemaakt kan worden is bijkans een gevoeliger tik voor Microsoft dan wanneer ze de belofte aan haar gebruikers helemaal niet had gemaakt. Ook maak ik mij nu zorgen dat het WP platform verder in grootte zal afnemen omdat het vertrouwen in het platform wel een deuk heeft gekregen.

Hoe zou Microsoft deze afname in grootte van het platform kunnen stutten? Ze zou haar belofte over de duur van de support van WP8.1 in positieve zin kunnen "breken" door de support te verlengen dan de nu toegezegde 3 jaar. Hiermee wordt een gebaar gemaakt naar de groep gebruikers die op het verkeerde been zijn gezet. Ook wordt deze groep nog wat sterker aan het platform gebonden, dit kan de drempel verlagen om na de WP8 phone toch weer een nieuwe WP10 Phone te kopen.

Natuurlijk staat de verlenging haaks op het huidige beleid van Microsoft om iedereen over te krijgen in de WP10 invloedssfeer. Als het Microsoft zelf zo snel niet lukt zou het ook moeten accepteren dat haar mobiele gebruikers er meer tijd voor nemen. Het mogelijk kunnen kwijtraken van 30% van de gebruikers is een gegeven dat het platform niet kan gebruiken. De maatregelen om dit uit te dempen kunnen daarom ook onorthodox zijn.
Mee eens, maar alleen als de performance voldoende blijft. Het meest belangrijke is of Microsoft wel beveiligings updates voor de oudere systemen uitbrengt, want daar winnen ze dan ook al op. Voor Android is een telefoon na enige tijd waardeloos, als enige vorm van beveiliging gewenst is.
Ben het er mee eens. de 3 jaar update periode is ook die microsoft beloofd heeft voor de 920. Toch vind ik beloftes breken voor een systeem dat nog zo'n klein aandeel heeft niet zo slim
Welke belofte is er dan gebroken? Ik zie veel mensen claimen dat Microsoft beloofd heeft alle W8.x toestellen van W10 te voorzien. Dat is echter niet het geval geweest, behalve in één tweet van het Lumiateam in 2014. Microsoft heeft kort na de release van de 950 en 950XL te kennen gegeven dat een aantal toestellen 'snel' de update zouden krijgen (bron: nieuws: Windows 10 Mobile komt pas in 2016 naar oudere Windows Phone-smartphones). Al die toestellen hebben nu daadwerkelijk W10M en heeft Microsoft zich aan die belofte gehouden. Verder heeft MS aangegeven "zijn uiterste best te doen om Windows 10 beschikbaar te stellen op alle Lumia-toestellen". En dat is dus niet helemaal gelukt. Als W10 niet zo soepel loopt op de betreffende toestellen dan is de update niet aanbieden logisch. Het enige wat vreemd is is dat er voor sommige toestellen wél een Insider Preview was/is maar geen officiële versie. Overigens is er voor de 920 en 1020 nog geen bevestiging of ontkenning van officiële W10M. Die kunnen dus in de tweede ronde nog een officiële update krijgen.

[Reactie gewijzigd door Evest op 18 maart 2016 16:40]

Hmm check. Geen officieel zwart-op-wit statement maar meer een erg positieve voorspelling die ze niet hadden moeten doen. Ik kan me ook niet voorstellen dat ze op 11 november 2014 (datum van tweet) al een idee hadden hoe alles ondersteund zou worden. Je zou als bedrijf moeten weten dat je tegen problemen aan gaat lopen...
Hmm check. Geen officieel zwart-op-wit statement maar meer een erg positieve voorspelling die ze niet hadden moeten doen.
Uit dat bericht:
There will be Windows 10 upgrades for all Lumia Windows Phone 8 devices :) And we will release new Windows 10 models in the future!
Dat is geen voorspelling. Dat is iets neerzetten als feit, gemaakt door het officiële kanaal over alles Lumia (zie links). Je kan het bijna niet harder en officiëler neerzetten dan dat.
Ik kan me ook niet voorstellen dat ze op 11 november 2014 (datum van tweet) al een idee hadden hoe alles ondersteund zou worden. Je zou als bedrijf moeten weten dat je tegen problemen aan gaat lopen...
Dus wat veel mensen schrijven is terecht. Met een belofte maak je verwachtingen, en wat volgt is een teleurstelling. Zulke slechte PR is iets dat een kabbelend besturingssysteem niet kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 maart 2016 16:01]

Wel... er IS een upgrade voor alle Lumia toestellen, het wordt gewoon niet voor alle toestellen officieel ondersteund. Daarbij is het sowieso niet aan het @Lumia-kanaal om dit soort aankondigingen te maken, en dat weten we al langer dan vandaag, dit is geen officiële bevestiging van Microsoft.
Nee, er is geen upgrade voor alle Lumia toestellen. De 512mb toestellen zijn ook meteen uit de preview gehaald.
Als je nog een 512mb toestel hebt met windows 10 beta hou je dit, maar deze krijgt geen nieuwe builds meer.
Je kan nog steeds gewoon deze toestellen aansluiten om nu van Windows Phone 8.1 naar Windows 10 Mobile te upgraden.
En toch is zo'n twitter bericht gewoon een officieel kanaal (als je hier als bedrijf niet achter staat, dan moet je dit soort dingen echt ASAP intrekken. Inconsistente communicatie gewoon de dood van je marketing. En terecht). Bovendien werd door MS wel vaker gezegd dat alle WP8 toestellen WP10 zouden krijgen. Toen kon het toch ineens niet op de 4GB toestellen, toen de <=512MB RAM toestellen ineens niet meer en nu ook zelfs gewoon toestellen die het kwa hardware sowieso makkelijk aan moeten kunnen (aangezien veel zwakkere toestellen het upgrade wel krijgen). En hoewel je wel kan zeggen, die dingen zijn 3-3.5 jaar geleden uitgebracht, is het alsnog geen excuus om de belofte niet na te komen. WP doet het al zo bagger kwa verkopen. Met beloftes maken en vervolgens breken kan je alleen maar mensen verliezen. En terecht. Toe WP aangekondigt werd, dacht ik chill (de UI was uitstekend en de app voorsprong was nog niet zo groot. Helaas niet beste hardware, dus nooit wat van gekomen). Toen kwam WP8 en ineens waren alle WP7 toestellen direct obsolete (de apps waren halfgaar compatibel en WP7 was ook gewoon niet af kwa features). Dat was de eerste grote deuk in mijn vertrouwen in WP als platform. Toen kwam WP8 en de belofte van MS om het update beleid strak in handen te houden en het allemaal beter te doen dan het versplinterde Android. Toen begon het verhaal over WP10. En Microsoft direct zeggen dat _alle_ WP8 toestellen een update zouden krijgen. Wat blijkt uiteindelijk? 1/3 telefoons krijgt helemaal geen update: Sterker nog, tal van telefoons die nog werden verkocht toen die belofte nog werd gemaakt krijgen geen update. Nou sorry, MS, maar dat moet echt beter. Consumenten klagen en dat terecht.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 18 maart 2016 19:03]

dit is geen officiële bevestiging van Microsoft.
Links in het Twitter kanaal staat een omschrijving dat het om het officiële Lumia kanaal gaat van Microsoft. Daarbij staat het Microsoft logo, en het adres van Microsoft. Verder erkent Microsoft dat dit het officiële kanaal is. Hoe officieel wil je het hebben?

Het verbaast mij hoeveel mensen dit proberen recht te praten. Niet dat ik het punt erin wil hameren. Liever heb ik dat de fout erkend wordt en dat het in de toekomst wordt voorkomen. Gekeken naar het track record van Microsoft (Windows RT, Windows Phone 7, en nu Windows Phone 8(.1) toestellen) heb ik er echter een hard hoofd in.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 maart 2016 16:46]

Dat het een officieel kanaal is maakt het nog geen officiële bevestiging.
Wat is dan wel een officiële bevestiging?
Een bevestiging waar het bedrijf achter staat, niet enkel één van zijn ondersteuningskanalen.
Maar het bedrijf stond er ook daad werkelijk achter. En wouden het ook doen. Net zoals windows phone naar de HD2 zou komen. Maar nooit is gekomen. En dan maakt het medium niets uit.
"will" geeft toekomst aan en is dus in die zin een voorspelling, zij het enorm bevestigend. Je hebt gelijk dat dit enorm slordig is, ondanks dat het een oudere uitspraak is. Ik snap echter niet waarom de ophef nu juist zo groot is aangezien MS dus al na de release van W10 op de 950(XL) heeft aangegeven dat het niet 100% zeker is dat elke telefoon de update krijgt. Nou ja, nu is er officieel geen upgrade, dat zal het zijn.

[Reactie gewijzigd door Evest op 18 maart 2016 16:37]

Anoniem: 132385
@Evest18 maart 2016 17:13
' in the future' geeft toekomst aan. 'Will' is een bevestiging waar ze nu dus op terugkomen.

In marketingtermen kun je woorden buigen zoals je nu doet en zal waarschijnlijk deze mededeling ook onder vallen zodat ze hun oude toestellen beter zouden verkopen maar om nu te zeggen dat 'will' met een 'afhankelijk van' betekend in de context van het bericht is nergens af te leiden.

Het bericht zelf is per ongeluk verkeerd opgestelt of bewust om de consument te misleiden. Welke van de twee dat hangt af van de persoon die het leest.

Edit:
In het Twitter bericht dat wordt aangehaald in het artikel wordt gezegt dat ze plannen om alle toestellen te upgrade naar w10 dus geven ze ook nog eens tegenstrijdige berichten uit op Twitter.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 132385 op 18 maart 2016 17:19]

In het engels heb je twee werkwoorden voor het aangeven van een toekomstige actie: 'Will' en 'going to'. 'Going to' betekend dat het ongetwijfeld gaat gebeuren, 100% zekerheid. 'Will' daarentegen is een verwachting, maar er zit wel een kleine onzekerheid in de claim.

Dat gezegd, het klopt wel dat de suggestie gewekt werd dat alle toestellen de upgrade zouden krijgen. Ikzelf was ook in de veronderstelling dat dat het geval was. Ik snap de teleurstelling, maar aan de andere kant snap ik de beslissing ook wel. Windows 10 is zwaarder dan WP8, vanwege de universele basis. Het is wel jammer, maar essentieel voor het platform om de focus goed te houden en een goede gebruikservaring te garanderen. Ik klaag in ieder geval niet met m'n xiaomi mi4 :D
Ik heb geleerd: "We will..." is "Wij zullen..." is dus bevestigend.
Ik heb het op deze manier geleerd op mijn tweetalige opleiding. https://www.englishforums...etweenGoing/brkb/post.htm Daar is ook een aardige discussie, die hetzelfde zegt. 'Will' slaat meer op een spontane beslissing, en niet iets dat gepland is en dus met zekerheid gaat gebeuren. Ook voor verwachtingen kan je 'will' gebruiken. Het verschil is subtiel, maar wel aanwezig.
Beetje (te) kort door de bocht: Het Engels telt wel vijf verschillende 'future tenses' en gebruik en betekenis is sterk context afhankelijk.
Ik vind 65% van alle oude telefoons nog steeds veel. Bij Android zou de kop zijn '65% van Android telefoons krijgt geen update naar Lollipop'

Daarnaast, willen die mensen zo graag een update naar een slechtere ervaring? Ik heb liever dat ze niet upgraden dan het wel doen waarna al die mensen gaan klagen dat het zo slecht werkt allemaal.
Dat er wel een insider build is wil niets zeggen natturlijk. Dankzij die builds kan men net gaan kijken of het toestel wel goed draait met het nieuwe OS. Als de feedback dan negatief is mag men niet verbaasd zijn dat MS alsnog kiest om geen final uit te brengen.
Helemaal wanneer de 925, (identieke telefoon) wel een update krijgt.
925 krijgt geen update
inderdaad, ik vind het jammer. De snapdragon 200 is nou niet bepaald beter dan de s4
Ik zie hem niet in het rijtje staan met telefoons die de upgrade NIET krijgen en ook niet in het rijtje WEL!
Ook de Lumia modellen met 512MB zouden de upgrade krijgen (heb geen link, maar die van Evest omvat deze) dat is meerdere malen gezegd.

De 635 van mijn vrouw zit er gelukkig wel bij.
Ja, zoiets kan ik mij ook herinneren. Ik ben gelukkig net van de 920 af. Kapot glas op naar nexus (Moet zeggen, het doet wonderen)
ik heb nog steeds een 920, ik had de preview en net ge-update naar versie 1511 build 10.0.10586.164. ik ben er na de laatste updates wel tevreden over. in eerste instantie baalde ik van de mail en de agenda app. maar nu werkt het een stuk prettiger. Crashes zoals hier onder ergens vermeld wordt heb ik eerlijk gezegd geen last van.
De 830 van mijn vriendin heb ik ook net ge-update naar W10.

[Reactie gewijzigd door Core-Memory op 21 maart 2016 00:06]

Uhm, alle Windows Phone 8 en Windows Phone 8.1 toestellen zijn gelanceerd met beloofde ondersteuning van 18 maanden, die ondersteuning is voor sommige verlengt met nog eens 18 maanden na de Windows Phone 8.1 release. Dat is dus een totaal van 2 jaar en 11 maanden. De meeste Lumia's, inclusief de meeste toestellen die nu wél een upgrade krijgen, waren dus al buiten hun support periode, enkel de 950, 950 XL, 650, 550, 535, 532, 430, 435, 640, 640 XL en 540 worden officieel gezien nu nog ondersteund.*

*Met de Windows 10 Mobile release is de ondersteuning voor alle toestellen die officieel geüpgraded kunnen worden opnieuw verlengt met 18 maanden, dus de 1520, 930, 830, etc.
Zo ver ik weet geeft MS 36 maanden update garantie. Thats it
In november 2012 was de 920 in Nederland slecht/niet leverbaar overigens.

Mijn 920 werkt ondertussen vrij klote, zelfs de browser werkt slecht en crasht veel. Mij is maanden dan wel jaren belooft dat ik W10M zou krijgen en een dag nadat ze zijn begonnen met het uitrollen van W10M melden ze doodleuk dat ik de update niet krijg.

Ik voel me dus gewoon genaaid en ben letterlijk voorgelogen. Dat hele Windows Phone-gebeuren zit al vol lege beloftes en slechte ondersteuning van derden en nu beëindigen ze de levensloop van mijn telefoon op deze achterbakse manier. Ik ben echt pisnijdig. Ik ben Windows op pc al zat en nu dit gezeur weer. MS is door deze actie veel klanten kwijtgeraakt.

Er is ook gewoon een Insider-build en de 925 krijgt wél een update... Onbegrijpelijk dit.

[Reactie gewijzigd door Ample Energy op 18 maart 2016 15:54]

Nou ik heb dat dus steeds met whatsapp, constant "laden" of "hervatten" vervolgens een crash. Laden van apps etc wordt gewoon trager terwijl het dezelfde apps zijn die ik al sinds 2014 gebruik. J
ammer he dat W10M er nu niet komt. Ik ben wel overgehaald. Tabee Microsoft, hallo S7 (voor nu dan)
Dit is inderdaad wel echt jammerlijk, zo'n 920 zou die update gewoon moeten krijgen, dat is pas reclame t.o.v. Android, maar MS gaat weer doodleuk de fout in... Ik vind W10M prima werken op mijn 950, hij werkt nu feilloos... Maar als ik geweten had dat hij zo'n waardeloze start had? Dan was ik liever voor Nexus gegaan, dan kan ik ten minste die hype-apps downloaden.
Ik had het ook graag geprobeerd op de 920 maarja helaas pindakaas. Dat app aanbod he, dat is gewoon een drama met Windows. Alhoewel tegenwoordig de echt belangrijkste 'programma's' er wel zijn.Als die Samsung een beetje is gezakt in prijs misschien eens daarvoor kijken.
Ik mis eigenlijk niets, ik hoef die tienduizenden scheet & scheerapps niet... Instagram is er nu ook (wel beta), geport vanaf iOS, dat belooft veel goeds! En via Osmeta, van Facebook!

Doe mij maar de 950, die iPhone is net een Volkswagen, ze doen alles goed, maar blinken nergens in uit. Ik heb nu een knaloranje telefoon die al menigeen heeft weten te verbazen met zijn camerafunctionaliteit (oké, tijd om te stoppen, ik dwaal af)...
Dat is altijd zon onzin. Ik heb ook de 950 (na de 710 en 1320) maar ik mis veel apps hoor.

Mijn zonnepanelen kan ik niet uitlezen, op android en ios wel. Televisiebediening apps, weegschaalapps (withings), bediening van mijn huishoudelijke apparatuur (Siemens vaatwasser bijvoorbeeld de resterende tijd of instellingen, alleen ios en android), auto mogelijkheden en zo kan ik nog wel even doorgaan..

Ik heb nu de 950 dus, en hij loopt 10-15 keer per dag vast, ondanks resets. Toch 600€ voor betaald, maar dit was mijn allerlaatste aankoop van Windows Mobile, terwijl ik indertijd mijn vrouw, mijn broer, mijn vader en mijn moeder aan Windows phone gekregen heb omdat ik er zo tevreden over was.

Voor hun is het ook de laatste keer, muv mijn moeder.
Fabrieksinstellingen doet wonderen!
Rebooten hielp ook al zodanig dat fabrieksinstellingen niet nodig waren uit te proberen. Toch bedankt ;)
Fabrieksinstellingen doet wonderen!

Waar staat dat de 925 WEL een upgrade krijgt. Ik heb deze, maar zie nergens NIET staan en nergens WEL :-(

[Reactie gewijzigd door foxathome op 19 maart 2016 01:21]

ik vind het van de 630 en 530 wel jammer. die zijn immers nog geen 2 jaar oud. en de 630 is al begonnen met 8.1 je mag toch wel verwachten dat je 1 nieuwere versie krijgt.
Anoniem: 620056
@loki50418 maart 2016 20:50
Ik heb op de 630 de W10 draaien, build 164, en die doet het prima!
Via windows Insider lukt het mij om Insider Release Preview wel om W10 te installeren. Eveneens build 164.
Er is een registry hack om 14291.1001 te installeren op bijvoorbeeld een Lumia 920. Niet ideaal, maar schijnt te werken, en kan je zelf beslissen of je naar W10M gaat:

http://www.meu-smartphone...ia-com-windows-10-mobile/
Vergeet niet Lumia 925 uit 2013 en die zijn release dates voor een selecte markt. De 920 was in veel landen pas te koop in maart 2013. Een beetje zoals windows 10 for telefoons die in november 2015 uit kwam, maar nu pas echt uit is. Tot nu toe waren het allemaal soort test versies.

Microsoft gaf een aantal keer aan dat alle Lumia toestellen windows 10 krijgen, maar dat krijgen ze niet.
Lumia 1520: October 2013, waarom die dan wel?
Wat wel indrukwekkend is, is dat eigenlijk 65% wel een update krijgt en dat Android Kenners er met respect naar kijken hoe Microsoft het toch weer voor elkaar heeft gekregen.

http://www.androidcentral...565.2062080796.1438723368
Opzich wel logisch, maar het blijft dan wel vreemd dat ik Win 10 wel op m'n 920 had met de insider build.
Man man!! Gister win 10 geïnstalleerd op me 930 en wat is het mooi en snel!! Edge en groove zijn zo een universum apart vergeleken met hun voorgangers en alles is gwn net ietsjes sneller. Voelt alsof ik een nieuwe telefoon heb! Wou ik ff met jullie delen aangezien ik zo bang gemaakt werd op fora. :*)
Misschien moet dit wat genuanceerd worden. Hoeveel procent van de Android telefoons krijgt geen update naar Marshmallow? Dat zijn er volgens mij een stuk meer. Dus als je het op die manier gaat bekijken, dan is het percentage Windows telefoons dat Windows 10 krijgt erg hoog.
Én hoeveel procent van de oudere iPhones wordt (te) traag na een nieuwe iOS versie? Dan kan je beter de upgrade niet aanbieden en klanten op die manier teleurstellen. Als de knip op basis van hardware specs is lijkt dit me juist de enige goede keuze. Bij Android worden telefoons die het prima aankunnen wordt het achterwege gelaten omdat het te veel tijd en geld kost(verscheidenheid aan modellen) en omdat ze ook nieuwe telefoons willen verkopen en krijgen de oudere versies ook nog eens amper security updates. Bij Apple wordt het juist wél gedaan op telefoons en tablets die het amper aankunnen en net niet onbruikbaar worden.

Nou weet ik niet hoe het zit met security updates voor oudere versies, maar als dat nog even snor zit zou ik als klant voor de Microsoft oplossing kiezen. Dus: geen willekeur in welke telefoon wel of niet ge-update wordt(is een lot uit de loterij), geen telefoons die semi-onbruikbaar worden door de update en nog wel support(is een gok).

Het is jammer voor degenen die achter moeten blijven, maar 65% vind ik niet slecht(zeker als je naar Android kijkt, maar zelfs iPhone haalt geen 100%), en ze hadden nooit moeten zeggen dat alle telefoons een update zouden krijgen, maar ik vind dit geen schandaal.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 18 maart 2016 14:53]

Laten we wel wezen, Apple heeft een zeer nette track record wat betreft updates en security patches. Er is wat te zeggen voor dat het misschien niet optimaal draait, maar het draait en is optioneel - op een telefoon uit 2011.
Ik zeg ook niks over de security bij Apple bij oudere versies nadat er een nieuwe versie is. Daar weet ik weinig genoeg van om er iets zinnigs over te zeggen. En zomaar wat internet waarheden opzoeken vind ik ook niet netjes(mijn stuk over de oudere versies sloeg overigens op Microsoft en ook daar ga ik niet zomaar internet waarheden geloven). Het gaat daar om het andere punt namelijk dat als de hardware pool zo beheersbaar is zou je niet verwachten dat apparaten een update aangeboden krijgen die ze eigenlijk maar half aan kunnen. Daarom vind ik het te makkelijk om Microsoft in een slecht daglicht te zetten omdat ze niet 100% naar een nieuw OS updaten. Ze hadden het niet moeten zeggen, maar niet doen is beter dan mensen achter laten met een telefoon die niet meer vlot is. En misschien komt het nog wel.

Microsoft wordt soms net iets te makkelijk gebashed vooral omdat ze belaagd worden door fanboys van alle kanten. Microsoft is niet cool meer, maar daarom begin ik ze juist te waarderen. Ik heb genoeg van de fanboys van de alternatieven. Eerst alleen bij Apple, maar bij Android wat ik zelf heb begint het ook vervelend te worden. En als je puur objectief gaat kijken is dat eigenlijk onzin. Sowieso; Het zijn maar merken die geld aan je proberen te verdienen. Als niemand zich voor hun karretje laat spannen wordt de markt opener en interoperabiliteit ook beter. En dan kunnen er ook weer normale gesprekken gevoerd worden over iets simpels als een telefoon.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 18 maart 2016 17:27]

Microsoft wordt inderdaad te gemakkelijk gebashed. En ze upgraden veel meer dan fabrikanten van Android toestellen. Maar deze update hadden ze uit moeten stellen. Wegens voorgaand uitstel hebben ze hem mogelijk toch door geduwd. Maar het OS is soms erg traag ivm met WP8.1, niet altijd even intuitief meer en niet altijd betrouwbaar. Terwijl er ook goeie punten zijn. Alleen maken die negatives de ervaring kapot. Want uiteindelijk wil ik in de eerste plaats een betrouwbare en vlot werkende telefoon.

EDIT: Ben nu een update aan het installeren. Hopelijk verloopt dat goed en lost het een aantal issues op. Maar Microsoft moet zijn update niet in 2 stappen doen. En de ervaring laten verpesten. De eerste moet raak zijn. En van zodra er een beter versie is, moet die gewoon rechtstreeks gebruikt worden. Dus geen tussenstap meer.

[Reactie gewijzigd door Jack77 op 19 maart 2016 12:11]

... Er is wat te zeggen voor dat het misschien niet optimaal draait, maar het draait en is optioneel - ...
Dat optioneel zou ik niet te hard zeggen, Apple stopt immers met het doen van updates op de oude versies, en dat betreft ook de security-updates die je toch wel moet hebben.
Dat is idd het manco. Je wordt gedwongen om een zwaardere nieuwe versie te installeren.

Bij Android ligt dat anders. Installeerde je CM, dan krijgt je versie telkens nieuwe updates en hoef je niet naar een nieuwe versie.

Maar nog beter is dat een nieuwe Android versie vaak sneller werkt dan de vorige. Op een Galaxy S3 van 4 jaar oud draait CM Marshmallow als een nieuwe telefoon.

Een iPhone 4 met iOS 9.2 kan een hele andere ervaring zijn.

De ondersteuning van de fabrikant Apple is langer dan bij de meeste Android fabrikanten. Maar met iPhone ben je op de lange duur niet altijd het beste af.
Je moet dan dus wel over op custom rom's (zoals CM). Die worden echter door sommige app-bouwers niet geaccepteerd (banken bv) en het installeren is omslachtig (niet voor een echte tweaker, maar wel voor de gemiddelde consument, en ik heb ook niet echt de tijd om dat soort dingen nog allemaal uit te zoeken, ik lees tweakers vooral om bij te blijven met de ontwikkelingen.)
Daar heb je gelijk in. CM is niet het ideaal. Ik heb zelf eens problemen ondervonden met de Horizon app van Ziggo. Met de bank-app had ik echter geen problemen.
Laten we wel wezen, als je iets simpels als je telefoon opnemen pas na meer dan 5 seconden lukt, dan is dat een dikke vinger. Irritant. Dat slechte update beleid heeft mij doen besluiten om mijn iPhone destijds te verkopen.
optioneel?
Probeer je telefoon dan eens naar factory te resetten via iTunes.
Niets optioneels aan.

En jij hebt liever een slechte user experience met nieuw os dan een goede user experience met oud os?
Ook een Android nieuwsposter is het met je eens:

http://www.androidcentral...oid-partners-thing-or-two
Microsoft has begun rolling out the Windows 10 Mobile upgrade to a long list of phones. I'm not a Windows fan by any stretch of the imagination, but I am a mobile tech fan so I'm interested. I jumped over to Windows Central to check out the news about the rollout, to see which devices were getting it and find out when people should expect it. I immediately saw two things that made me pause:
The 2014 Lumia 535 is getting updated.
The very low-end Lumia 430 is getting updated.

You probably know where I'm going with this.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 18 maart 2016 17:24]

Nou weet ik niet hoe het zit met security updates voor oudere versies, maar als dat nog even snor zit zou ik als klant voor de Microsoft oplossing kiezen. Dus: geen willekeur in welke telefoon wel of niet ge-update wordt(is een lot uit de loterij), geen telefoons die semi-onbruikbaar worden door de update en nog wel support(is een gok).
Als men voor de toestellen die naar W10 gaan de support op W8(.1) beëindigd, is het minder werk om de support voor W8.1 wat langer door te laten gaan voor die toestellen die niet naar W10 kunnen, zoals de 512MB modellen en de 920/1020. Van die laatste begrijp ik wel niet waarom die niet meegaan, misschien komt dat later nog (ook voor de 512MB modellen zou het later zijn)
Ik snap je gevoel, bekijk het van de andere kant. Microsoft probeert wel met nieuwe dingen te komen zoals de Hololens en de Surface machines. Ze hadden ook de stekker helemaal uit WP kunnen trekken wegens tegenvallend marktaandeel, bijv zoals bij de Zune mp3 spelers.

Ik ben zelf ook zeer tegen het huidige update beleid aangezien in mijn ogen een apparaat zeker 5 jaar mee moet kunnen. Van de andere kant zie ik dat het zo ongelofelijk snel gaat. Kijk naar 2011 toen de Galaxy S1 uit kwam. Prima ding nog steeds als je het mij vraagt. Ik herinner me nog steeds dat ik ze aan de lopende band verkocht als verkoper. Inmiddels zijn we 6 generaties verder... De techniek gaat gewoon zo hard dat Microsoft om nog mee te kunnen de keuze maakt om met nieuwere hardware door te gaan.
Microsoft bood je met die upgrade een extra service die de levensduur van je telefoon extra zou verlengen. Microsoft bood je met de 630 een phone met een onderhoudsplan van, naar ik begrijp, 3 jaar updates. Hieraan verandert niets, Je krijgt dus wat je koopt.

Dat neemt niet weg dat het mij ook zwaar tegenvalt dat die update niet plaatsvindt. Mijn vrouw en ik zijn beiden ook 630 bezitters. Microsoft heeft met de W10 verandering een heel ambitieus plan opgepakt, wat nu averij oploopt. Eigenlijk hoop ik op wat reparatiewerk van de zijde van Microsoft in de vorm van een gebaar naar de WP8.1 achterblijvers.

Maar Microsoft ervan betichten dat ze haar verplichtingen niet naar haar gebruikers inlost voor hetgeen dat is gekocht is gewoon niet waar, probeer die nuance wel te blijven zien.
Android en Windows zijn onvergelijkbaar, Windows kent hardwarelimitaties, Android niet. Bovendien krijg je op Android nog netjes (deels) API updates, (deels) security updates, system app updates en dergelijke..
Security updates? Ja, ik ben heel blij dat mijn M8 toch nog naar Marshmallow is gegaan(halverwege januari), want de dag ervoor faalde hij nog de Stagefright check(op 2 CVE's als ik het goed heb). Het model(dus niet mijn telefoon) is nu ongeveer 2 jaar oud..... En dat vond ik toch een behoorlijk nasty bug die alom bekend is. En dan vind ik dat HTC het nog best goed doet.

Dus ja, Android is heus up to date, maar hoeveel procent is in de positie om een compleet upt-to-date Android te draaien? Ja, met een Nexus zit je redelijk goed, maar daar gaat je Android hardware diversiteit... Bovendien ben ik dan nog iets directer Google aan het financieren, ipv een fabrikant waarmee ik affiniteit heb.

En custom firmware is ook geen optie omdat daar sommige juist belangrijke apps(banking/streaming) niet werken. Bovendien hebben velen daar geen kennis voor en/of zin in.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 18 maart 2016 15:35]

Waarom zou banking niet werken op een custom ROM? Ik draai cyogenmod op een rooted HTC en ik kan gewoon met m'n ING app bankieren.
Het komt soms voor dat bepaalde bank apps niet werken, of een waarschuwing geven dat zij niet de veiligheid kunnen garanderen, en dat het dus op je eigen risico is.

Dit komt ook voor met bepaalde bank apps op jailbroken idevices. (Barclays is één van de banken die het op beide OSen blokkeerd.)

Het ligt dus net aan de bank, zelf bij ING inderdaad geen last van.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 18 maart 2016 16:11]

Precies en ik snap die banken ook wel. Het is naïef om aan te nemen dat alle custom firmware veilig is én goede bedoelingen heeft. Bovendien is het controleren van individuele firmwares en versies voor hen een onmogelijke zaak. Dus is het alles of niets, en dan vind ik het niet vreemd dat ze voor niets kiezen. Aangezien zij mogen dokken bij een onverklaarbare betaling, omdat iedereen anders zijn vertrouwen in de bank en misschien wel ons financiële systeem opzegt.
Android en Windows zijn onvergelijkbaar, Windows kent hardwarelimitaties, Android niet.
Ik zie jou deze uitspraak vaker doen maar het is simpelweg gewoon niet waar. Ook Android heeft stelt minimale hardware requirements. Mocht je niks te doen hebben vanavond , kan je hier de requirements van Android 6.0 door lezen.http://static.googleuserc...ility/android-6.0-cdd.pdf
Helaas moet ik vanavond gewoon werken :P

Je hebt gelijk, maar tegelijkertijd betekent dat niet dat ik niet gelijk heb.
Google stelt eisen aan de devices, maar tegelijk maakt Google het niet uit of je een ARM, x86 of MIPS chip gebruikt. Dat is een voorbeeld, maar zo zijn er wel meer voorbeelden te bedenken. Bij Windows Mobile is dit niet mogelijk, daar kan je enkel chips en dergelijke gebruiken waar Microsoft al drivers voor in het OS heeft zitten.
Wel moet de fabrikant bij Android wel zelf voor de driver zorgen die de desbetreffende hardware laat werken op Android in tegenstelling tot op Windows Mobile 10 / Windows Phone waar Microsoft de drivers al in het OS heeft gestopt.
dat is wel de enige manier voor microsoft om het update beleid strak te houden. waarom denk je dat het bij android zo in de soep is gelopen qua updates?
En dat interesseert de consument hoeveel? Die ziet alleen wat model geen of wel een update krijgt.
Android en Windows zijn mobiele OS'en en op basis daarvan kun je ze prima vergelijken. Verder betekent 'geen update naar W10' niet dat er geen updates meer zullen komen voor Firmware, systeemapps en beveiliging.
Het grote verschil is natuurlijk wel dat Microsoft had beloofd dat alle toestellen een upgrade zouden krijgen.
Belofte maakt schuld.
Maar een twitter uitspraak kun je moeilijk als officieel standpunt nemen... Het is geen persbericht. Je kunt dus niet praten over "belofte maakt schuld". Het was de bedoeling, en ze hebben het geprobeerd, maar de resultaten waren voor de zeer oude telefoons niet goed genoeg. Meer mag je niet verwachten.
Waar staat dat? In de link hierboven staat "we plan to". En ja, ik vindt het ook erg jammer.
Inderdaad, mijn LG g flex 2 heeft LG nog geen upgrade voor genoemd. En het leukste is nog wel dat ze de bootloader ook niet unlocken en zit ik dus met een kromme telefoon die niet naar de nieuwe Android te krijgen is.
Maar het percentage windowsphone op de markt is klein en dan van dat kleine percentage zo'n 35% niet de update geven is dan toch erg groot.
Maar je wil die gebruikers wel een goede ervaring geven. Wat voor nut heeft het om hen toch een upgrade te geven als het toestel daardoor minder goed werkt? Al eens gezien hoeveel kritiek Apple krijgt omdat iPhones en iPads trager gaan met nieuwe iOS versies?
De preview werkt deftig op de 520, maar er zijn ook andere modellen die uit de boot vallen die het best aankunnen (de 920, maar wel de 925?). Ik kan me dus best inbeelden dat mensen dit een teleurstelling vinden. Ook veel minder kans dat universele apps beschikbaar komen voor je oudere toestel dan.
Een kameraad had een Lumia 700, content van maar geen update naar WP8. Uiteindelijk toch een 720 gekocht met het gedacht dat die wel zou upgraden, weer niet. Zijn volgende zal dus geen Windows device meer zijn. Desnoods optioneel (bij pc kan je ook terug), maar dit is nieuws dat het platform niet echt kan gebruiken. Mijn 520 en 920 krijgen geen update, men 830 dan weer wel. Nota bene het toestel waar ik de minst prettige ervaringen op heb met de preview.
Jammer... Erg jammer.
35% van de toestel types, niet aantallen.
Daaintegen is er nooit beloofd dat die toestellen een upgrade zouden krijgen!
Net geinstalleerd op mijn Lumia 640 DS and men eerste indruk: een ernrome achteruitgang ten opzichte van 8.1:
- Stukken trager dan 8.1
- Toetsenboard was overzichterlijker in 8.1 (Swipen met spatie om taal te veranderen?!).
- De search button toont een Bing image niet eens full screen en geen mogelijkheid meer om dingen (bvb. barcodes) te scannen of muziek te herkennen.
- Nog steeds geen Cortana voor men regio.
- Spotify start niet meer op
- Facebook integratie is weg in kalender en contacten
- Als je notificatiemenu naar beneden schuift kan je nu 16 opties zien ipv 4 maar je kan de volgorde niet veranderen. Niet meer vlug naar beneden schuiven en camera app opstarten om mijn Lumia zonder camera button want de camera staat tussen de 16 opties en niet onderaan bij de 4 meer die je standaard ziet.
- Here drive verdwijnt vanaf 30 juni 2016.

En ik kan zo nog wel even doorgaan.
De keuze is gemaakt, terug naar iPhone of een Andoid telefoon.
of terug naar 8.1?
Op korte termijn inderdaad de oplossing, ik heb nu sinds hij uit is de Lumia 640 DS en vond het toestel best OK voor zijn prijs.

Maar ik besef dat eens er een nieuw OS is, apps snel niet meer kunnen geupdate worden en gewoon stoppen met werken omdat de backend ze niet meer aanvaardt.
Anoniem: 534992
@a_l_aise18 maart 2016 16:46
Heb je al een hard resetgedaan, bij een upgrade van 8.1 naar win10m insider preview heb
ik elke keer een hard reset moeten doen anders werkte Win10m niet lekker.
Raar, ik heb ook Windows 10 op mijn Lumia 640 (niet DS) en het is bij mij veel sneller als 8.1

Ook heb ik Cortana (ok, ik woon in Duitsland), in elk geval is het geen achteruitgang als 't voorheen ook niet ging, maar daar moet Microsoft in elk geval iets doen!

Spotify werkt bij mij prima, maar heeft natuurlijk geen Connect of Chromecast ondersteuning, ander thema helaas ook vervelend.

Here drive verdwijnt, ja... ik hoop ook dat Microsoft de Maps App beetje sneller ontwikkelt, niet alle functies zijn voorhanden... :(

Facebook gebruik ik niet veel, maar ik heb 't eigenlijk in de Contact & Calendar gezien??
Heb op mijn 640 ook nooit iets gemerkt van traagheid. En Cortana is in het engels ook goed bruikbaar (al is het spijtig dat je je toestel dan op een foutieve regio moet zetten)
Als eerste:
zorg dat je alle apps geupdated hebt, dit kan even duren en meerdere "Controleer op updates-acties" nodig hebben in de store.
- Spotify: hier geen problemen, maar zie hierboven, app al geupdated?
- Notificatiemenu: is gewoon aan te passen (instellingen, notificaties & acties)
- Here Drive: de huidige kaarten app is al vrij goed, en met de nieuwe update een flink stuk verbeterd. In juni verwacht ik helemaal dat er geen reden is terug te gaan naar here (ze gebruiken dezelfde kaarten)
- Cortana is geen achteruitgang tov 8.1, aangezien het daar ook niet beschikbaar was
- Toetsenbord vind ik juist prima werken, maar eerste dagen is het altijd even wennen. spatie-language change heb ik overigens zelf nooit last van. (via instellingen, toetsenboerd, "meer toetsenbord instellingen" kan je overigens aanvinken dat je het taal-icoontje wilt zien, dan is er geen change meer dmv swipen over spatie.)

Ik raad je aan eerst eens een paar dagen met W10 Mobile te werken en vooral je vragen in het forum te stellen, want misschien is het stiekem toch niet zo erg omdat veel dingen ook gewoon "niet weten hoe het moet" kunnen zijn.
Je moet toch nog even verder zoeken en kijken, want klopt niet allemaal wat je zegt.

- Toetsenboard was overzichterlijker in 8.1 (Swipen met spatie om taal te veranderen?!).
=Optie in je toetsenbord setting om die knop terug te krijgen.

- Spotify start niet meer op
=Werkt hier zonder problemen. Misschien even de app proberen opnieuw te installeren.

- Als je notificatiemenu naar beneden schuift kan je nu 16 opties zien ipv 4 maar je kan de volgorde niet veranderen. Niet meer vlug naar beneden schuiven en camera app opstarten om mijn Lumia zonder camera button want de camera staat tussen de 16 opties en niet onderaan bij de 4 meer die je standaard ziet.
= Je kunt collapse indrukken om er max 4 te zien. Tevens kun je de toetsen configureren, welke je ziet in de rij van 4.

- Here drive verdwijnt vanaf 30 juni 2016.
= Wordt vervangen door nieuwe apps van Microsoft

- Stukken trager dan 8.1
= Dat heb ik persoonlijk niet gemerkt op mijn 930, alles nog steeds net zo snel. App switchen is zelf weer sneller geworden.
Want een iPhone word nooit trager van een ios update.....
En een android krijgt een update.....


De punten die je noemt hebben slechts voor een deel met windows 10 te maken.
- Trager is hij het eerste uur omdat op de achtergond nog updates uitgevoerd worden
- Spotify misschien opnieuw installeren?
- Here drive is al vervangen door microsoft app
Kan je niet meer terugkeren naar wp8.1?
En ik denk wel dat er voor alles wat je hier aanhaalt oplossingen te vinden zijn.
Om maar te zeggen voor jouw camera. Om die knoppen te veranderen moet je gaan kijken bij de instellingen (zelfde plaats als op pc).
De instellingen zijn btw zo goed als het zelfde als die van de pc
Klopt niet helemaal, Facebook-integratie zit nog wel in contacts en calendar, misschien de Facebook-app even opnieuw downloaden? Spotify zelfde verhaal, die hoort het gewoon te doen. Notificatiemenu kan je wel aanpassen, onder Instellingen, Systeem, Meldingen en acties, daar kun je je 4 (of meer, afhankelijk van je toestel en DPI-instelling) 'snelle acties' uitkiezen.

De overige punten ben ik het mee eens, dat is erg jammer.
Ik ga er niet al te uitgebreid op in, daar hebben we het forum voor, maar je kunt je camera app aan je startscherm pinnen, om hem vandaar uit direct te starten?
Klinkt heel vervelend, maar zet de fabrieksinstellingen eens terug en doe geen restore. Bij sommige toestellen is je userprofile zodanig vervuild dat dit problemen opleverde. Ik had ook wat issues op een 930, maar na de hard reset verdwenen als sneeuw voor de zon..

En mee eens: zo zou het niet moeten, maarja: werkt wel ;-)
Hi,

Heb de preview al een tijdje draaien op 640 (enkel sim)
M.b.t. de snelle acties (notificatiemenu) die kun je wijzigen.
Ga naar
instellingen --> meldingen en acties --> bovenaan ku je de snelle acties veranderen.

De camera staat bij mij bij de eerste 4.

Verder tjah, t kan zeker beter.
Je kan de volgorde van de Quick Actions wel gewoon nog aanpassen. Wat HERE betreft is Windows Maps een waardig alternatief.
Heb je m wel de tijd gegeven om alle apps te downloaden updaten voordat je er mee ging werken? Nadat ik mn backup terug gezet had was ie ook uur niet echt handig. Daarna als een speer.

Daarnaast kan ik met mijn inside preview wel gewoon de 4 snelkeuzes aanpassen, denk dat je even in settings bij melding en acties moet kijken :Y)

[Reactie gewijzigd door huntedjohan op 18 maart 2016 16:55]

die is in het begin altijd wat trager net na een update .. hoewel je het systeem gewoon opstart enzo is de telefoon op de achtergrond vaak nog bezig (afhankelijk wat en hoeveel er allemaal opstond) om dingen terug te zetten etc ... dus traagheid net na de update is logisch . zou zeggen probeer over paar uur of morgen nog is dan is die een stuk sneller :)
- Stukken trager dan 8.1
- Op mijn 930 sneller dan 8.1

- Toetsenboard was overzichterlijker in 8.1 (Swipen met spatie om taal te veranderen?!).
- Inderdaad irritan, moet er echt aan wennen.

- De search button toont een Bing image niet eens full screen en geen mogelijkheid meer om dingen (bvb. barcodes) te scannen of muziek te herkennen.
- was me nog niet opgevallen, maar inderdaad irritant, was 1 van de dingen die ik fijn vond, dat je geen QR-reader voor nodig had.

- Nog steeds geen Cortana voor men regio.
- Mijn grootste ergernis.

- Spotify start niet meer op
- Hier wel

- Facebook integratie is weg in kalender en contacten
- Nee hoor, werkt gewoon nog

- Als je notificatiemenu naar beneden schuift kan je nu 16 opties zien ipv 4 maar je kan de volgorde niet veranderen. Niet meer vlug naar beneden schuiven en camera app opstarten om mijn Lumia zonder camera button want de camera staat tussen de 16 opties en niet onderaan bij de 4 meer die je standaard ziet.
- voor mij niet echt storend, vindt het centrum eigenlijk wel beter

- Here drive verdwijnt vanaf 30 juni 2016.
- Dat zou jammer zijn.
Facebook integratie is er gewoon nog steeds en ook de 4 quick action knoppen zijn gewoon in te stellen via notifications and actions
- Stukken trager dan 8.1
- Toetsenboard was overzichterlijker in 8.1 (Swipen met spatie om taal te veranderen?!).
- De search button toont een Bing image niet eens full screen en geen mogelijkheid meer om dingen (bvb. barcodes) te scannen of muziek te herkennen.
- Nog steeds geen Cortana voor men regio.
- Spotify start niet meer op
- Facebook integratie is weg in kalender en contacten
- Als je notificatiemenu naar beneden schuift kan je nu 16 opties zien ipv 4 maar je kan de volgorde niet veranderen. Niet meer vlug naar beneden schuiven en camera app opstarten om mijn Lumia zonder camera button want de camera staat tussen de 16 opties en niet onderaan bij de 4 meer die je standaard ziet.
- Here drive verdwijnt vanaf 30 juni 2016.
 • Herken ik niet op mijn Lumia 920. Heb hierop de insider preview draaien en na een reset draait deze Windows 10 Mobile net zo soepel en snel als Windows Phone 8.1
 • Toetsenbord vind ik net zo prettig als in WP8.1 en deze heeft nu zelfs meer layout opties
 • Spotify werkt prima hier op zowel mijn L920 als mijn L950XL
 • Facebook integratie is nog steeds aanwezig in de Calendar en People hub hoor ;)
 • Cortana is een kwestie van tijd. Franse taal is net toegevoegd. NL zit er heus wel aan te komen.
 • De 4 quicklaunch buttons kun je nog steeds zelf bepalen
 • HERE Drive verdwijnt weliswaar, maar Windows Maps werkt net zo goed, dan niet beter.
 • Met Bing kun je nog steeds muziek herkennen. Barcodes kan altijd via een app. Big deal.
Sorry, maar je argumenten zijn niet herkenbaar. Misschien toch eens een factory reset doen en je wat meer verdiepen in het OS?

[Reactie gewijzigd door LCP op 18 maart 2016 14:54]

sommige dingen los je niet op met een factory reset. En vergeet niet dat hij een ander toestel heeft!
Dus om nou te zeggen : sorry, maar.....
Is een beetje te kort door de bocht.
Of je reageert inhoudelijk? Veel ergenissen die opgenoemd worden zijn gewoon simpel op te lossen. Helaas is het benoemen hiervan volgens jou fanboy gedrag. Nee, het is gewoon een keer 10 minuten besteden om te kijken wat je alllemaal aan kan pssen zonder eerst te gaan klagen.
Het zou gewoon meteen goed moeten werken, zonder dat je van alles aan moet passen.
Dat ben ik compleet met je eens, echter heeft geen enkel mobiel OS dit voor elkaar gekregen vanwege 1 simpele reden:

Iedereen heeft andere wensen. Voorbeeld is de 4 iconen die je zelf kan indelen (of in de balk die je naar beneden sleept, of in android/iOS onderaan staan), daar kunnen ze niet van zorgen dat het "meteen goed werkt". Omdat iedereen hier andere wensen heeft.
Ik heb 100x liever dat ik wat werk moet doen om iets aan te passen, dan dat voor mij wordt bepaald hoe ik iets moet doen.
Ruim 65 procent van Windows-smartphones krijgt update naar Windows 10...
Aangezien Microsoft altijd geroepen heeft dat álle Win8+ telefoons de upgrade naar Win10 zouden gaan krijgen, is de titel van Tweakers.net een heel stuk accurater.

Het gaat hier niet om MS vs Android vs Apple, het gaat om MS Beloftes vs MS Praktijk en dan is dit bericht gewoon enorm zielig te noemen.
Dat is niet waar, ze hebben altijd geroepen dat de intentie er is. Geen belofte gedaan, al moet ik toegeven dat ik er wel vanuit ging dat mijn 920 ook bijgewerkt zou worden.

Je kan hem overigens gewoon krijgen via de insider preview app. Dat is dezelfde build als die nu gereleased is. In de toekomst zullen ze een keer (!) stoppen met supporten, maar dat is logisch.

Aan de andere kant snap ik het wel. De user experience op mijn 920 is beduidend minder dan onder 8.1. Apps starten veel trager op en soms moet je een app sluiten voordat hij echt opstart.Dat schijnt dus vooral te liggen aan de dual core x2x apparaten. Het oudste app. die wel onderstuend wordt (de 1520) heeft al een quad core.
Dat is niet waar, ze hebben altijd geroepen dat de intentie er is. Geen belofte gedaan, al moet ik toegeven dat ik er wel vanuit ging dat mijn 920 ook bijgewerkt zou worden.
Als het niet zeker is moet je dat soort opmerking niet maken of een slag om de arm nemen. Dit is gewoon een PR-blunder.

Mijn 930 krijgt zo te zien gelukkig wel nog steeds een update, hopelijk lost dat mijn problemen met notificaties ook op. Pas na 20 minuten een notificatie krijgen is echt waardeloos en de "support" van MS daarop is lachwekkend. Al met al geen punten voor MS, terwijl ik tot een paar maanden geleden eigenlijk heel tevreden was over mijn smartphone.
Mijn ervaring is op de 920 anders beter onder W10M dan het was op WP8.1.
Ach als je naar de toestellen kijkt, zoals de 520, dat ding is 3 jaar ondersteund geweest, voor een toestel onder de 100 euro is dat gewoon erg netjes te noemen.
de 520 was 170€ toen het werd uitgebracht
Tja, dmv Windows Insider kan het in veel gevallen alsnog dus op zich is er niet zo'n groot probleem. Vooral als je nagaat dat veel van die telefoons inmiddels wel aardig oud zijn en aan vervanging toe zijn.

In de praktijk gaan hier maar erg weinig mensen last van hebben, want wie van die 35 procent gebruikt deze nog actief?
Mijn Lumia 820 functioneert nog prima en is zeker nog niet aan vervanging toe. Dit is de eerste Smartphone die mij geen sloot met geld heeft gekost en er binnen twee jaar er mee op hield, nee dit toestel is de helft kwa prijs van zijn Android voorgangers en houdt het met nu bijna drie jaar ver weg het langst uit. Hij draait inmiddels op Window 10 Mobile en dit gaat zeer vloeiend en soepel zonder vast lopers of andere problemen. Dus ja erg jammer dat het er op lijkt dat er geen officiele update voor dit toestel wordt uitgegeven.
Voor jou is er dan toch feitelijk geen verschil? Je hebt immers al Windows 10 Mobile. Kwestie van switchen naar de productie-branch en je bent officieel geupdate.
In de praktijk gaan hier maar erg weinig mensen last van hebben, want wie van die 35 procent gebruikt deze nog actief?
Iedereen van die 35 procent gebruikt deze nog actief. Adduplex is een advertentieplatform. De getallen komen dus van actieve telefoons waar ads in apps getoond worden.
Helemaal niet. MS geeft oude smartphone nog steeds een update. Wat wil je nog meer?

Apple doet dat ook heel netjes, maar in vergelijking met android is dit een prestatie voor MS.

Als je een telefoon hebt van enkele jaren oud waarvoor je max €300 voor hebt betaalt, mag je niet klagen wanneer die geen update krijgt (nogmaals, na enkele jaren).

Verder heeft MS het nooit direct beloofd en iedere halve gare oan bedenken dat een oude telefoon op nieuwe software niet soepeltjes loopt. Dus iedereen met een oude lumia wist wel dat hij toe was aann een nieuwe telefoon.

[Reactie gewijzigd door X-tiaan op 18 maart 2016 14:59]

Baal er toch van dat mijn 920 geen update krijgt terwijl de rest van de *20 telefoons het wel krijgt.
Welke dan allemaal? Want ik zie alleen de 1520 die de update krijgt. De rest is allemaal *30+
Ik was in de veronderstelling dat de 720 en 820 hem wel kregen :/
nee hoor goed kijken alleen 1520
Mn 620 staat ook niet in de lijst. De preview draait best goed overigens. Hopelijk wordt de lijst no uitgebreid op een later tijdstip.
Ik ook, maar wat kunnen we doen? De 920 is geen budget mobiel, dus ik had verwacht dat die wel WP 10 kreeg.
Helemaal mee eens dat het hier niet gaat om de OS'en onderling. Microsoft maakt een belofte... communiceert die duidelijk in de media, nu komt puntje bij paaltje en is het... "Neenee, want reden x" |:(

Communiceer dan niets EN als je dan toch wenst om terug te komen op je standpunt, doe dat dan fatsoenlijk. Leg uit waarom niet en niet met de reden "geen consistente UI ervaring". Zoals meerdere reacties laten zien draaien sommige telefoons die nu ineens toch de update niet krijgen al weken/maanden succesvol de builds uit het Insider program. Leg dat uit! Dan kunnen klanten misschien ook begrip opbrengen, nu is er veel te veel ruimte voor speculatie, niemand weet waar die aan toen is wat helemaal niet helpt.

Ikzelf ben teleurgesteld in Microsoft wat betreft het updatebeleid. Ik heb geen zin om mijn daily phone het Insider Program in te gooien waar de kans bestaat dat er gezeur ontstaat. Daarom lang afgewacht op W10M om uiteindelijk te horen, nee toch niet... Dit soort grapjes haalt klanten niet over om een andere telefoon te kopen maar schaden wel het vertrouwen in het platform/merk/whatever. Om dan te zeggen, oke, telefoon in de prullenbak en hallo Android/iOS gaat mij ook wat ver, maar Microsoft helpt zichzelf ook niet...

En dan de mensen die zeggen, tsja, je kunt wel het Insider Program erop loaden, dat is leuk en aardig, maar sommige mensen zien geen updates meer en als je het al voor elkaar krijgt, dan zit je een OS wat niet verder ondersteund wordt. Daarvoor moet je terug naar 8.1/nieuwe telefoon kopen.... 8)7

Jammer Microsoft, jammer.

* Trotse bezitter van een HTC 8X en Lumia 1320
dat valt zat mee .. van die 35 procent denk ik dat 90 procent van de mensen het niet boeit of er geen windows 10 op komt of wel.. denk dat meer dan de helf uberhaubt niet eens weet dat er een windows 10 update op je toestel is ... dus dat valt zat mee,
de enige die het wel boeit is een klein percentage en dat is idd jammer als je geen update krijgt dan, maar van die paar man die het echt boeit zijn er al die de insider draaien en daar gewoon mee verder gaan .. je kan gewoon de insider slow ring draaien dan krijg je echt gewoon bijna de zelfde versie als Retail .. zit echt maar een korte periode tussen ook, dus al met al is het lang niet zo zwartwit als jij het ziet volgens mij.
Probleem is dus dat je in de slow ring 'vast loopt' op een bepaalde build en je verder geen ondersteuning meer krijgt... security updates etc zijn ook niet meer beschikbaar. Daarvoor zegt Microsoft terug te gaan naar 8.1 aangezien daar wel fixes en updates voor uit te blijven brengen, want dat is wel een 'supported OS'. Niet echt handig voor een daily phone :) Zwart-wit zie ik het dus niet echt... het grijs is alleen geen handige keuze wil je een degelijke stabiele ervaring blijven houden.
Mee eens, geeft toch net een andere toon.
De Lumia 920 gebruikers zullen toch best teleur gesteld zijn, daar de preview er wel redelijk goed op draaide.
"redelijk goed" klinkt als een enorme bak gezeur die je gaat krijgen van mensen die erop achteruit gaan en/of compatibiliteits issues ervaren en het derhalve onvoldoende vinden. Dat zal per saldo een imagoschade opleveren die groter zal zijn dan het niet uitbrengen van nieuwe software op oude hardware.
Dat kan wel eens een heel duidelijke zakelijke afweging zijn geweest. Wat de nu nog gaat de 920 gebruiker kopen als deze op 8.1 blijft steken? Een nieuwe W10 wellicht. Maar wat gaat deze kopen als deze W10 op de 920 gehad heeft en het niet soepel loopt? Wellicht toch geen W10 toestel.
De 920 heeft toch 1 GB geheugen, wellicht dat deze in fase 2 alsnog officieel de update krijgt? De laatste versie 10586.164 draait er iig prima op vanuit het insider programma. Dat deze dan misschien niet door kan naar de Redstone release branch daar kan ik mee leven.
Maar komt er nog een fase 2? Daar wordt niet veel over gesproken heb ik zo de indruk. Ze krijgen nu hopen kritiek over zich heen, dus als er een fase 2 is lijkt het mij slimmer om dan ook even te melden dzt deze telefoons in fase 2 wel de update krijgen.
Inderdaad. Ik begrijp ook niet zo goed wat de reden daarvan is.
Windows 10 draait moeiteloos op mijn 920, ik snap er geen reet van :?
Heb je de insiders vragen beantwoord die je regelmatig in beeld kreeg? En heb je die allemaal positief beantwoord? Want volgens de mensen die hebben geantwoord werkte het niet zo goed blijkbaar
(Mijn oude 920 had bv regelmatig reboots en ik gebruik hem nauwelijks)
Nooit gekregen die vragen, misschien uitgeschakeld ofzo. Ik heb nooit last van reboots?
Ja, hoe snel gaat de telefoonmarkt tegewoordig, en hoe oud zijn de telefoons met maar 512 MB... Bij Android had je al vanaf dag 1 geen updates meer gehad..
Klopt. Mijn 630 is al wat ouder. Maar kreeg laatst nog steeds een beveiligings update. Zolang ik die krijg vind ik het prima
Zo kreeg mijn 'oude' Samsung S3 ook een beveiligings update ....
Dus zo speciaal is dat niet.

Maar omdat de Android bedrijven geen nieuwe OSversies uitbrengen is het ineens slecht, terwijl Microsoft dit ook net zo hard doet, alleen Apple houdt zijn menigte happy door een hoger nummertje neer te zetten, maar onderhuids wel allerlei functies niet te laten werken, of traag en onwerkbaar.

updates zijn niet alleen maar cijfertjes, het is een veel breder spectrum
Anoniem: 706671
@FreshMaker18 maart 2016 14:45
Hmm ik vind nochtans 3 jaar en een paar maanden voor een mobieltje al lange garantie maar wel veel minder dan in desktopland

Maar wie zegt dat beveiligingsupdates wegvallen?
Maar wie zegt dat beveiligingsupdates wegvallen?
Niemand, en als je had gekeken waar op gereageerd word is dat ook helemaal niet relevant...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 18 maart 2016 14:54]

ms had inderdaad ook zoals apple dat doet iedereen die update kunnen geven, maar ms houdt rekening met hoe w10 op de telefoons draait. Dit zou apple, van wat ik gelezen heb, ook moeten gaan doen.
Bij Android had je al vanaf dag 1 geen updates meer gehad.
Het komt nogal dom over om heel Android proberen af te kraken, daar is het veel te verdeeld voor :)

De ene fabrikant doet het wel goed en de andere niet, en weer een ander zit er tussen.

Je opmerking kan dus altijd onderuit gehaald worden door nu naar de Nexus serie te wijzen of 1 van de 1000 telefoons die maar 512MB hadden en wel een update hebben gehad...
Als je een 100 euro android telefoon als uitgangspunt neemt, dan is er geen enkele kans op een officiële update en zal je altijd naar de custom roms moeten.

Wat dat betreft doet MS het sowieso beter, aangezien die oude toestellen iig nog security updates en bug fixes krijgen naar 3+ jaar.

Bij de 920 ligt het wat genuanceerder, die ligt in de prijsklasse van nexus apparaten, hoelang krijgen die updates? De nexus 4 (uit 2012 net als de 920) heeft afgelopen jaar zijn laatste update gehad. En dat is zo'n beetje het beste dat je in android land kan verwachten.

Kortom, MS doet het gewoon netjes in vergelijking met de Android markt.

En ze doen het ook netjes in vergelijking met Apple. Heb zelf al meegemaakt dat Apple een update pusht die een telefoon onwerkbaar maakte en heb sinds dien nog vaak die klacht gehoord van andere apple gebruikers .

Het probleem is dat op het internet geldt: plan == je hebt het beloofd en nu moet je het doen anders worden we met zijn allen boos"
Lezen is wel lastig he, het is geen ver plas wedstrijd...

Ik doe niet net of Android beter is, alleen hoeft dat niet met leugens duidelijk gemaakt te worden, dat is waarom ik mijn vorige berichtje heb gepost :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 18 maart 2016 15:43]

Ik ben het met je eens dat zijn uitspraak erg ongenuanceerd is, maar als je kijkt in de prijsklasse waarin de Lumia 5xx en 6xx zich bevinden is dit zeker waar, ongeacht de hoeveelheid geheugen.

In deze prijsklasse heeft Apple niet eens producten. Voor de budgetmarkt is Windows Phone / Windows 10 mobile nu simpelweg het best ondersteunde product qua updates en bugfixes.

MS geeft ondersteuning vergelijkbaar met Google voor telefoons van 100 euro, dat doet geen enkele concurrent.
Anoniem: 112442
@pweide18 maart 2016 14:50
Ja, hoe snel gaat de telefoonmarkt tegewoordig, en hoe oud zijn de telefoons met maar 512 MB... Bij Android had je al vanaf dag 1 geen updates meer gehad..
Net 2 jaar net geen 2 jaar Updates vind ik erg karig, zeker als je op tweakers hoorde hoe geweldig de support van Microsoft is, tevens hebben alleen de klanten van dag een een support termijn van bijna 2 jaar gehad.

Lumia 630
Lumia 635

Te stellen dat Android geen updates vanaf dag 1 meer krijgt is onzin, dit hangt helemaal van de Smartphone fabrikant af.

De security support tijd van een Nexus device is 3 jaar bijvoorbeeld.

Voor de Fairphone 1, in Mei 2016 2,5 jaar oud, komt ook nog (minimaal) een Update uit.
Long-term software support for Fairphone 1
Dat de betreffende toestellen geen update naar Windows 10 krijgen betekent natuurlijk niet dat de gehele software-ondersteuning wat betreft security-updates en dergelijke stopt. Het is bovendien nog maar de vraag wat 'kariger' is: Een telefoon met vloeiend werkende WP 8.1 of een telefoon die een stuk minder vlot W10 draait. Bij iPhones hebben we al gezien dat sommigen liever géén update gezien hadden naar de nieuwste iOS omdat de performance vermindert. Dat geldt hier net zo.
Qua beveiligingsupdates kun je via MS Support Lifecycle opzoeken hoe lang jouw versie nog ondersteuning heeft: https://support.microsoft...s%20Phone&Filter=FilterNO Dat is gewoon goede geregeld, bijvoorbeeld ook voor EOL WinRT tablets. De link geeft de resultaten voor WP weer. Qua apps gaan mensen zich echter richten op W10 en die apps kun je niet installeren op WP8.1. Dat is dus flink anders dan bij de laatste versies van Android en iOS waarbij apps op verschillende OS versies werken.
Dus jij concludeert hieruit dat alle telefoons in "other" ook de update krijgen :p. Was dat maar zo. Het enige dat je uit het figuur kunt halen is dat sommige populaire smartphones de update niet krijgen
Hu? Waarom zou je dat niet uit het figuur kunnen halen? Alle telefoons die de update niet krijgen vormen samen de 32,7%.
De rest krijgt hem gewoon, dus "other" ook. Of zie ik dit verkeerd? 8)7
Denk niet dat je dit kunt zeggen, het kan zijn dat alle telefoon in Other hem krijgt, maar kan ook goed dat geen in Other de update krijgen. Zonder te weten welke telefoon in Other zitten. Kan je daar niks over zeggen
De gebruikte taartdiagram is er een die de verdeling van Windows smartphones in februari 2016 laat zien. Die is gemaakt om 'marktaandeel' te tonen van de verschillende types.

Nu is er van meerdere modellen bekend dat deze geen update krijgen naar W10.
Ze hebben daarom een heldere, bestaande afbeelding gepakt en vervolgens daarin die telefoons doorgestreept waarvan men weet dat ze geen update krijgen.
Dat zegt dus helemaal niets over de andere telefoons.

Ze hadden ook een taartdiagraam kunnen pakken met alle modellen smartphone, dus inclusief Android en IOS, en daar de namen kunnen doorstrepen.
Zelfde idee, maar gezien het aandeel van Windows telefoons zou dat niet meer zo'n goed leesbare grafiek zijn geworden....
De titel van het artikel zegt "bijna 35% krijgt geen update"
Simpel rekensommetje geeft dan dat 65% wel een update krijgt.
Als er maar 2 opties (ja en nee) zouden zijn is dat het sommetje inderdaad, maar er is ook nog een optie "onbekend".
if it's not black, doesn't mean it's white.
Tsja... dit is alsnog een middelvinger van MS naar de klanten... Overigens was dit ook wel weer verwacht, de Windows fans hier roepen constant dat je wél netjes updates krijgt bij Windows. Los van dat Windows veel beperkter is dan Android op hardwaregebied, update Microsoft dus ook gewoon nog 35% van de Windows Phones niet...
Nuance naar 35% van de klanten. Hoeveel zou dat bij Android zijn na 2 jaar? 70%? Die middelvinger is dus wat dikker ;)
En of dat een middelvinger is, is de vraag. Er staat 'we plan to'. Gaf hoop inderdaad, maar geen garantie.
En dan: wel updaten maar een te trage ervaring geven? Dit is net zo goed een middelvinger. Vandaag weer bij de klant: steen en been klagen over de trage iPhones. Zelfs het simpelweg opnemen van een belletje lukt soms pas na 5 seconden 8)7

Updaten of niet, blijft een lastig onderwerp.
Precies dit. Geen upgrade naar een nieuw OS versus niet eens fatsoenlijke security updates(of in elk geval veel te lang op zich laten wachten) na een door de dobbelsteen te bepalen tijd. Ik weet wel wat ik liever heb. En daarom kijk ik ook met een scheel oog naar een Windows telefoon.

En dan kan je roepen dat je altijd nog custom firmware kan draaien. A) Daar heb ik geen behoefte in B ) Kan het zijn dat juist essentiële apps(banking, streaming media) niet werken.

Dan heb ik geen probleem met een beperkt aanbod in de store. De niet-aanwezige apps kan ik waarschijnlijk toch wel missen. Enige die dwarszit is Snapchat, maar hun mentaliteit t.o.v. Microsoft staat me toch niet aan. Niet omdat het tegen Microsoft is, maar geen App uitbrengen omdat je een kinderachtige haat tegen een platform hebt is een zielige manier van in het leven staan.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 18 maart 2016 15:24]

Op mijn s5 mini wacht ik al maanden op de update naar lollipop.
Die werd in dec 2014 beloofd, begon in januari 2016 met de uitrol, maar ik heb hem nog steeds niet en er is geen mogelijkheid die op een officiële manier er zelf op te zetten.
Volgens mij haal je hier 2 dingen door elkaar. Updates krijgen (waaronder bugfixes) is wat anders dan upgrades krijgen (van 8.1 naar 10). De 35% krijgen dus nog steeds updates, maar alleen geen upgrades.
Dat vind ik een betere titel. De percentages van android zijn denk ik erger maar dat nagelaten ik vind het heel apart dat de 920/1020 geen upgrade krijgen.
De 920 is 4 jaar oud en nergens meer in de winkel te vinden. Zo gek is dat niet.

In feite bevat de lijst van toestellen die geen upgrade krijgen enkel de volgende drie groepen:
- toestellen ouder dan 3 jaar
- toestellen met 512MB geheugen en 4GB opslag die het fysiek niet kunnen draaien.
- non-Microsoft/Nokia toestellen
Het ging mij toen meer omdat ze andere dingen beloofd hadden. Zie andere reacites
Dat was precies de gedachte die ik kreeg bij het lezen...
Eigenlijk:

Ruim 65 procent van Windows-smartphones krijgt officiële update naar Windows 10.

De toestellen die hier nu als "niet" worden aangeduid kunnen ook gewoon upgraden, ze worden echter gewoon niet officieel ondersteund, maar blijven wel updates krijgen tot aan Redstone.
Ik snap dit dus niet.... Ik heb de 1320 met 1GB werkgeheugen... en toch krijg ik de upgrade niet!!!!
mijn vriendin met haar 520 ook niet... ik zeg belofte maakt schuld, afkomen met die upgrade...
Lang ons lekker maken met een vette upgrade en dan lang later afhaken... kan toch niet meer, jongens!
:(
Anoniem: 16328
@qbig197018 maart 2016 14:36
MS moet wat doen om de verkopen van de Lumia's op te krikken. Als mensen hun toestel voor jaren en jaren kunnen gebruiken dan schiet het voor hun omzet niet op. Of dit een slimme manier is om mensen aan je platform te binden betwijfel ik wel.
Dit is klanten tegen je in het harnas jagen!!!!!!!!!!!!!!
Tweakers-kop over een een half jaar: "Verkopen Microsoft's Lumia's Flink Gekelderd!"
DUH!
Tweakers-kop over een een half jaar: "Verkopen Microsoft's Lumia's Flink Gekelderd!"
DUH!
Het kan niet echt flink kelderen, want de verkopen (t.o.v. Android toestellen en iPhones) zijn al bijna niets. Ze komen dit jaar ook verder niet met nieuwe Lumia toestellen. 'Hoogstens' zal de verkoop afvlakken naar 0. ;)

Overigens hoop ik dat Windows 10 Mobile het wel gaat halen. Het is concurrentie, en concurrentie houdt iedereen scherp. Het is alleen jammer dat Microsoft dezelfde fout maakt als met Windows Phone 7 en Windows RT, door een groot deel van hun gebruikers teleur te stellen m.b.t. updates.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 maart 2016 14:57]

Hoezo is dit klanten tegen je in het harnas jagen? Misschien dat ik het punt hier mis hoor. Even ter vergelijking ik zit nog steeds op Android 5.0, krijg ik nog een update naar 6? Verwacht het niet, Laat staan naar 5.1
Zit Samsung mij hier dan ook tegen in het harnas te jagen???

In dit voorbeeld pak ik mijn Samsung maar dit kan net zo goet merk X zijn...
Samsung heeft tegen jou niet gezegd:"Jou toestel krijgt upgrade naar Android 6!"
Microsoft wel tegen mij! (dat ik W10M zou krijgen)
Ik kan me alleen dit nieuwsbericht nog herinneren, had nog niet heel het nieuwsartikel gelezen :)

Kan aan mij liggen maar de belofte is niet 'Klanten tegen je in het harnas jagen' maar is gewoon een flink voorbarige reactie geven op iets wat ze toen al wisten dat ze misschien niet waar kunnen maken. Dan ga je zo'n kreet de wereld toch niet insturen 8)7
Of het slim is betwijfel ik ook ten zeerste: ik weet iig. dat ze naar mijn centen kunnen fluiten, na me eerst met - wat pas later bleek - niet upgrade-bare Lumia 800 op te zadelen, en nu waarschijnlijk weer (Lumia 925) op een dood spoor te zetten.
Aan de andere kant, hele volksstammen blijven ook gewoon sequels op dramatische game releases pre-orderen, dus de vraag is hoe veel mensen dit gewoon zullen accepteren (ik heb wat dat betreft dan niet echt veel vertrouwen in de mensheid en diens intelligentie...)
Langs de andere kant krijgen veel Android telefoons na een jaar (en soms zelfs minder) al geen updates meer en sommige iPhones krijgen updates die deze eigenlijk niet aankunnen waardoor ze traag worden. Een Lumia 925 is bijna 3 jaar oud en is eigenlijk een 920 variant een deze is al 3,5 jaar uit. Dat zijn fossielen in telefoonland.

Ik vind dat er veel verontwaardiging is tov Microsoft terwijl de rest van de markt nog ergere praktijken niet schuwt. Net zo selectief als de verontwaardiging Dary Surface RT geen x86 apps kon draaien terwijl een iPad dat ook niet kon en daar was dat normaal.

Ik heb trouwens een 3 jaar oude 920 dus ik snap de teleurstelling deels maar liever geen update dan een update die mijn telefoon misschien niet aankan en drie jaar... Mijn vorige (Android) telefoon heeft zelfs nooit een noemenswaardige update gehad.

Tenslotte: W10 zo ontwerpen dat een 520 het nog aan kan zal ook niet positief zijn voor de functionaliteiten van nieuwe toestellen. Dan lopen die nog meer achter een wil niemand deze.

de 800 is een ander verhaal, die gebruikers hebben meer recht tot klagen

[Reactie gewijzigd door Vnze op 18 maart 2016 16:46]

Als mij een jaar geleden al duidelijk was gemaakt dat er geen WM10 ondersteuning voor mijn toestel zou komen, was het een heel ander verhaal geweest. Wat mij namelijk erg stoort is dat er in eerste instantie nogal triomfantelijk via een officieel Twitter-kanaal werd verkondigd dat alle WP8(.1) toestellen de update gaan krijgen, om zich daarna vervolgens lange tijd in stilte te hullen, en tot slot, wanneer de release redelijk dichtbij komt (volgens MS's eigen roadmap) out of the blue de keutel ineens weer in te trekken. Vind je het dan vreemd dat mensen pissed zijn?

Wat betreft de hardware ben ik het overigens niet met je eens: er zijn toestellen met mindere hardware dan een Lumia 920/925/1020 die wel ondersteund worden. Ook is al wel aangetoond dat het OS prima draait op veel van de mindere goden uit de Lumia-lijn. Hoe Android daar mee omgaat lijkt me verder volstrekt irrelevant (we vragen andere auto-fabrikanten immers ook niet om sjoemel-software te installeren omdat VW het toch ook doet ;)
Vind het sowieso schandalig dat goed werkende hardware na 2-3 jaar (vaak zelfs binnen 2 jaar) moedwillig vanuit de fabrikant tot schroot bestempeld wordt - de wegwerpmaatschappij als business model, ik vind het ronduit stuitend. Maar goed, da's een andere discussie.

Waar het mij primair om gaat is dat MS feitelijk voor de tweede deze stunt uithaalt: een vette worst voorhangen, om als puntje bij paaltje komt je feitelijk gewoon schaamteloos te schofferen. Nogmaals, ik wacht nog op een definitief woord vanuit MS betreffende de Lumia 925, maar als MS andermaal een WP7-kaliber streek levert, dan zijn zij mijn vertrouwen, en daarmee mij als klant definitief kwijt (alsof ik het ook maar een nano-seconde zou overwegen dat gedrag te belonen door een nieuw WM toestel te kopen 8)7 ).
Hoe jammer ik het ook vind, want ik vind WP8.1 een prima OS, en keek erg uit naar WM10.

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 18 maart 2016 21:42]

Ik bedoelde niet dat het "normaal" is dat dit gebeurd. Zelf ben ik ook absoluut geen fan van de wegwerpmaatschappij en dit heeft er inderdaad wel wat van weg. En natuurlijk is het niet OK omdat een ander bedrijf hetzelfde doet.

Ik vind het gewoon opmerkelijk dat hier pagina's vol met klachten staan terwijl het overal gebeurd (en dat we ook als Tweakers weer bewijzen dat we goed zijn in selectieve verontwaardiging). Over Android zie je veel minder artikelen over het al-dan-niet krijgen van updates ook al is dat marktaandeel veel groter. Daar is het immers normaal (niet enkel op Tweakers overigens).

Over de hardware zat ik inderdaad mis hoewel het ook kan dat het niet over pure hardware kracht gaat maar over architecturale verschillen want dat zou ook niet de eerste keer zijn. Maar goed, ik ken de gebruikte chipsets niet genoeg om dat te kunnen staven.
Dat een oude iPhone met een nieuwe versie van iOS traag wordt betekent niet dat dat ook standaard is.
Windows 10 draait sneller dan 8.1 op mijn Lumia 925, maar als er geen upgrade komt, tja, dan hebben we er nog niets aan.
Nergens staat met zekerheid WEL/NIET een upgrade voor de 925...
Mijn 630 krijgt dus ook geen update!
Dus Microsoft denkt dat ik dan een nieuwe phone ga kopen?
Dat is juist, echter zal het geen toestel meer zijn van hun!

Ook mede omdat het app aanbod nog steeds erg slecht is.
En omdat ik de upgrade naar W10 niet krijg ook geen mogelijkheid krijg dat ik later gepoorte iOS apps zou kunnen draaien.
Als dat uiteindelijk nog komt, ze hebben het project om Android apps te poorten ook al laten vallen.

[Reactie gewijzigd door Cerebro op 18 maart 2016 14:42]

[quote]
MS moet wat doen om de verkopen van de Lumia's op te krikken. Als mensen hun toestel voor jaren en jaren kunnen gebruiken dan schiet het voor hun omzet niet op. Of dit een slimme manier is om mensen aan je platform te binden betwijfel ik wel.
[/quote
Oke Samsung is ook niet je dat met Upgrades, maar dankzij de comnunity draait het toestel uit 2010 nu wel Marshmallow.
En het bel het sms het skyped het Telegramed,het navigeert speelt muzie en maakt foto,; en je kunt het ook gebruiken als vibra tor. Waarschijnlijk kun je straks op de oude Widow toestellen gewoon CM 25 kunnen draaien
Tja, als je dan toch unsupported zit te vergelijken... MS geeft aan dat de niet supported Lumia's via het Insiders programma gewoon nog unsupported win10 kunnen draaien.
Ik had de Lumia 1320 voor 2 maanden en nu heb ik twee gloednieuwe Lumia 1520's met Windows 10.
Maar mijn gevoel draaide Windows 10 goed op de Lumia 1320.
Alleen het upgraden naar Windows 10 duurde wel een stuk langer.
Met de 1320 heb je misschien een punt, maar de 520, kom op zeg...
Het is een toestel wat al 3 jaar op de markt is, was voor onder de 100 euro op de markt...

Ergens houdt het op en ik vind die 3 jaar heel wat voor zo'n goedkoop toestel.
Ik snap de teleurstelling maar je telefoon werkt toch ook prima nu?
Ja, maar hoe zit het met het toekomstperspectief van WP8.1? Dat is namelijk nogal een belangrijke zaak: mochten OS en apps nog geruime tijd goed ondersteund worden, prima (niet minder teleurstellend, overigens), mocht MS zich echter beperken tot het strict noodzakelijk en app-bouwers massaal het WP8.1 platform de rug toekeren (zowel qua support als development), dan zit je feitelijk weer met een WP7.x toestel...
Ja, ok. Maar.... je moet dit niet doen als bedrijf zijnde... kijk naar al die Insiders die al heel lang met W10M-Insiders draaien en alsnog de final niet krijgen.... Dafuq! Echt. Dit kan niet!
Je krijgt een jaarlang om een testrit met de nieuwste Lamborghini te rijden... je mag de auto alleen niet kopen... Huh, hoe dan? Ik ben echt even speechless!
Eens. Had ze dan ook niet mee laten lopen in de Insider. Dat geeft terecht valse hoop.
Microsoft is op vele vlakken goed bezig maar hier slaan ze toch de plank mis.

Ze hadden beter niet gezegd dat alle toestellen de update naar W10M gingen krijgen.
Nu hebben ze alleen maar teleurgestelde mensen ook al gaat het over toestellen van meer dan 2 jaar oud.

Mijn 1320 werkt goed met de insider preview maar nu krijgt hij de officiele stabiele versie niet.
De officiele "stabiele" versie is gewoon een versie die je eveneens via de Insider preview hebt gekregen. Ik begrijp dus niet echt waarom je laat uitschijnen dat je nu een slechtere versie zou hebben al is de "officiele" stempel natuurlijk wel een fijner gevoel.
Ik zit op de fast ring dit zijn al de redstone pre-builds dacht ik.

We krijgen ook geen updates meer nu via het insider program weet niet of ik nog naar de slow ring kan gaan. Zal dat vanavond eens proberen te doen.
Helaas niet, redstone pre-builds zijn (voorlopig) alleen voor toestellen die met W10 zijn gelanceerd (dus 950, 550, etc)
Alleen voor x50 devices
Omdat de toestellen die officiële ondersteuning hebben ook insider builds van redstone krijgen, de anderen niet. En daar was ik wel nieuwsgierig naar. Ook hier een 1320 trouwens. Het rare is dat voor dat model de 2 argumenten eigenlijk ongeldig zijn. Die heeft 1GB ram, en een snapdragon 400. Er zijn andere telefoons met die combo die wel een update krijgen. Die hebben dan wel een quadcore, maar de 430 (die wel een sd 200 heeft) is toch wel trager denk ik. De 1320 is een beetje een geval apart en ik krijg een beetje het gevoel dat die er tussenuit valt omdat toch niet veel mensen er een hebben.
Mee eens, was een van de redenen om de 635 te halen. Hij zou immers geupdate worden zodat je er lang mee vooruit kon.
Wat een vaag gedoe van ms. Ze hadden gewoon een duidelijke afkapwaarde moeten geven van min. specs voor win10 mobile. Nu krijg je een boel boze mensen die boos zijn omdat ze hun beloofde upgrade niet krijgen ondanks dat ze wel win10 kunnen draaien middels een insider preview release.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 18 maart 2016 14:55]

Probleem is dat zoiets moeilijk in te schatten is. De keuze lag ook eerst simpelweg op toestellen met minder dan 1GB RAM, maar de ervaring van insider builds leert dus dat dat niet voldoende is. Dan begrijp ik MS wel dat ze liever mensen op een oudere OS versie laten zitten dan hen een upgrade te geven waar ze mogelijk ook niet tevreden mee zijn.
Volgens Nadella (Microsoft CEO) draait Windows 10 op alles, behalve hun eigen telefoons dan: http://www.windowscentral...will-be-able-run-anything
Het is niet omdat je iets werkend kan krijgen dat je daarop ook een geweldige ervaring kunt of zult krijgen. Het is een keuze tussen boze klanten die gehoopt hadden op W10 of boze klanten omdat W10 niet soepel draait.
512Mb is genoeg als ik kijk hoe het draait op een van mn 620`s. Ik bel en mail voornamelijk. Gamen doe ik er niet op. Zie niet veel verschil in performance.
Wat jij bedoelt is een soort van End Of Life-cyclus geven wat ze ook bij Windows doen?
Helemaal mee eens, dat zou een hoop teleurstellingen voorkomen!
Het enige wat ik jammer vind aan dit besluit is dat men mensen niet de keuze geeft om - tegen een verslechterde ervaring - toch mee te gaan met de nieuwe lichting software.

Bouw een melding in: "WARNING: Your phone might become annoyingly slow since it is not built for this upgrade" en je hebt gebruikers afdoende gewaarschuwd (zoals Apple niet deed met hun iPhone 4S <-> iOS 9.1 indertijd)
Apple wilt je een nieuwe telefoon verkopen. Na de update is je oude niet meer fatsoenlijk bruikbaar, dus moet je een nieuwe kopen. Doel van Apple is gehaald.

Zouden ze je informeren en je doet de update niet, dan hebben zij een gemiste verkoop. Dat geldook voor de laptops en desktops. Voor Microsoft speelt dat minder omdat zij de laptops en desktops niet verkopen hebben zij er geen belang bij om je device trager te maken.Voor de telefoons geldt dat ze nog marktaandeel moeten veroveren om voor de developers, en dus ook voor de klant op termijn voldoende interessant te blijven/worden.
Uhm, mensen krijgen de keuzen om te upgraden. Toestellen die niet officieel ondersteund worden kunnen gewoon upgraden naar Windows 10 Mobile en krijgen ook gewoon patches voor zolang 10586 ondersteund wordt, daarna is het wel echt gedaan voor die toestellen.
Sorry hoor, maar we krijgen dus de keuze tussen een "unsupported (preview )" of een "dood (8.1)" os
Ik heb voor m'n 920 destijds nog 600€ betaald, heb braaf meegespeeld met de previews, heb geloof gehecht aan de nu blijkbaar waardeloze halve beloftes van Microsoft.
En nu de preview goed werkt op m'n 920 krijgen we deze koude douche.
Ik vindt het een rotstreek van Microsoft. (vul hier maar een flink scheldwoord in ;) )
En met 2 desktops, 3 laptops, 1 tablet, 4 Windows telefoons en een xbox one in huis ben ik zeker geen Microsoft hater.
Hoeveel Android gebruikers hebben hun toestel wel niet geroot om een nieuw OS erop te krijgen, en dan wordt dit nog over officiële wegen gedaan zonder rooten.
Ik zie niet in waarom Android er bijgehaald moet worden, dit gaat over halfgare beloftes van Microsoft, en wacht maar eens tot er een x86 telefoon uitkomt, dan gebeurd dit spelletje opnieuw, met de huidige telefoons.
Waarom wordt de Lumia 925 nergens vernoemd, wat gaat daar mee gebeuren?
Ik heb er even de Upgrade Advisor op losgelaten en het verdikt is:
"Your phone is not supported for the upgrade to Windows 10"
Ja ik vind dit ook erg irritant, ook in officiële berichtgeving lijkt MS vaak te vergeten dat de 925 (en in de VS modellen zoals de 928) bestaan. Lijken weliswaar intern veel op de 920, maar hebben veel mooier scherm en betere camera. We weten nou nog niet duidelijk hoe dit nu zit.

Heb gister zelf de laatste stabiele preview build geïnstalleerd via Insider Preview (alleen moest die voor de verandering via Settings -> Updates worden geïnstalleerd) en daarna had ik voor het proberen nog even de Upgrade Advisor gedaan. Bij mij zegt ie dus dat er geen nieuwere updates voor mij beschikbaar zijn, maar krijg dus niet de melding dat mijn telefoon niet ondersteund wordt. Komt misschien doordat ik dus al van die preview builds erop heb staan, maar maakt het niet duidelijker.

[Reactie gewijzigd door SebasC88 op 19 maart 2016 10:00]

Ik dacht dat de eerdere berichten waren dat alle lumia een update zou krijgen
Niet alle Lumia's zouden W10M krijgen... sommige Lumias konden bijvoorbeeld WP8 niet eens aan (Lumia 800 enzo), laat staan dat die W10M zouden gaan krijgen.

Er is volgens mij nooit een volledige lijst gerelased van welke toestellen wel en welke niet W10M zouden krijgen, alleen een lijst met toestellen die het als eerste zouden gaan krijgen.
Die lumias die nu 8.1 draaide bedoelde ik ook
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee