Nederlandse online kiosk MyJour stopt ermee

De Nederlandse online kiosk MyJour stopt ermee. De kiosk voor losse tijdschrift- en krantenartikelen heeft vier jaar bestaan, maar heeft in die tijd onvoldoende gebruikers getrokken en kon geen goed verdienmodel maken om te blijven bestaan.

MyJour heeft veertigduizend gebruikers, waarvan tweeduizend wel eens hebben betaald voor tegoed, zo laat MyJour weten. Het bedrijf zegt nog plannen te hebben met de 'techniek' van MyJour, maar het platform zelf zal op 31 maart offline gaan. MyJour biedt losse artikelen van media tegen betaling aan.

Het platform ging de afgelopen jaren de concurrentie aan met onder meer eLinea en Blendle. Vooral die laatste trok de afgelopen jaren veel aandacht. "Waar andere partijen zoals Blendle op gebied van communicatie de weg kozen naar journalisten en mediapartijen, kozen wij de weg via uitgevers. Het blijkt achteraf dat de journalisten meer het verschil hebben gemaakt doordat zij snel een groot publiek van lezers wisten te bereiken", aldus Jan Verheul van MyJour.

Het is onbekend wat er gaat gebeuren met de technologie achter het platform, maar MyJour zegt dat het anderhalf jaar in overleg is geweest met TMG voor een 'regionaal concept'. Die onderhandelingen zijn volgens het bedrijf stukgelopen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-03-2016 • 12:49

28 Linkedin

Reacties (28)

Wijzig sortering
Jammer, want het was een van de weinige diensten waarbij je onbeperkt kon lezen voor een vast bedrag per maand. Nadeel was dat er slechts een beperkt aantal artikelen beschikbaar waren per titel. Jammer dat het model wat Spotify en Netflix gebruiken nog niet beschikbaar is voor tekstitems.

Bliyoo van Bruna komt een heel eind in de goede richting (onbeperkt tijdschriften of boeken €9,95 p/m, beide onbeperkt €14,95 p/m, relatief groot aanbod), maar daarbij ontbreken nieuwsartikelen en kranten. Dat toevoegen zou Bliyoo mijns inziens helemaal afmaken.

Ik heb zelf een eLinea, Blendle en MyJour account, maar geen van de drie is voor mij de oplossing. Blendle heeft wel het grootste aanbod, maar het betalen per artikel zorgt ervoor dat je niet onbezorgd kan lezen. Dit model heeft er natuurlijk wel voor gezorgd dat Blendle zo groot is geworden, de media zien graag dat dit model gebruikt wordt. Daarom zal er ook wel meer aandacht voor Blendle zijn geweest dan voor de twee andere diensten.

Ik kreeg zojuist de mail van MyYour:
Beste gebruiker van Myjour,

Laten we maar met de deur in huis vallen: Myjour zal eind deze maand helaas offline gezet worden.

De afgelopen vier jaar hebben we hard gewerkt aan ons platform waarin jullie losse artikelen konden vinden uit de meest uiteenlopende kranten, tijdschriften en vakbladen. Zelfs auteurs konden hun eigen artikelen eenvoudig publiceren in Myjour!

Als echte pioniers liepen we helaas tegen een aantal barrières aan die ons uiteindelijk de das om hebben gedaan. We zijn er dan ook niet in geslaagd een winstgevend verdienmodel uit te rollen voor het online lezen van artikelen. Dit betekent dat we hebben besloten dat Myjour.com donderdag 31 maart offline gezet zal worden. Tot die tijd kunnen jullie dus nog je tegoed opmaken aan de mooie artikelen die in Myjour te vinden zijn.

Ondertussen zijn we meerdere nieuwe mogelijkheden met bestaande partners aan het onderzoeken zodat we jullie toch in jullie informatiebehoefte kunnen blijven voorzien. Er bestaat ten slotte nog zoveel interessante content die nog steeds niet makkelijk te bereiken is!

Rest ons te zeggen: Bedankt voor jullie vertrouwen in ons. En wellicht tot in de toekomst!

Met vriendelijke groet,

Jan Verheul
Een van de initiatiefnemers van Myjour.com
Hier een linkje naar het persbericht.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 3 maart 2016 13:09]

Jan heeft gelijk, ik had er nog nooit van gehoord.
Blendle wel, zo zie je maar weer wat 'gratis' reclame op dwdd kan doen.
Ik kijk DWDD niet, maar toch ken ik Blendle terwijl ik het niet gebruik. De marketing van Blendle is vele malen beter dan die van Myjour.
Anoniem: 463321
@ShellGhost3 maart 2016 16:18
Buiten DWDD had ik ook nooit van Blendle geweten. Welke marketingtechnieken gebruikt(e) Blendle zoal?
Het enige waardoor het naar voren komt is omdat het vrij populair is geworden door de aandacht in DWDD en daardoor ook telkens wordt aangehaald in artikelen met vergelijkbare producten, zoals nu ook weer het geval is.
Nou, dat zal zeker een factor zijn, maar een belangrijke reden waarom Blendel zo populair is geworden is dat het zo ongeveer alle belangrijke kranten en tijdschriften heeft. Voor zover ik weet hebben de alternatieven dat niet.

Een andere reden is dat je met Blendel niet aan een abonnement vast zit een niet in één keer een grotere hoeveelheid geld hoeft te betalen: je hebt meer het gevoel van controle.

Het feit dat Blendel nieuwe gebruikers een beetje gratis tegoed geeft zal ook helpen. Maar dat doen de concurrenten misschien ook?

Ik vind het alleen jammer dat Blendel erg duur wordt als je veel artikelen uit verschillende kranten wilt lezen, kan zo honderden euro's per maand worden.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 3 maart 2016 18:14]

Je site beginnen met de quote:
Myjour. Alleen voor mensen met interesses.
Is nou ook niet echt een pakkende quote vind ik.
Anoniem: 463321
@defixje3 maart 2016 16:21
Klopt. Het had al beter kunnen zijn 'Voor iedereen met interesses'. Dat klinkt tenminste niet dat je een bepaalde groep uitsluit; iets dat indirect negatief overkomt.
Verder slaat de slogan nergens op want iedereen heeft interesses. Dus hoe nietszeggend wil je het hebben.
Ja juist, dat zou inderdaad al een veel betere quote zijn.

Ik had nog nooit van die site gehoord, maar als ik daar op zou komen als ik opzoek was naar het lezen van tijdschriftartikelen online, dan was ik denk ik alleen al door die quote weg gegaan.

Neemt niet weg dat ik het wel een goed initiatief met potentie vind/vond, maar helaas heeft hun marketing gefaald. Want bij Blendle weten wel veel mensen wat het ongeveer is en aanbied, bij het horen van MyJour zal er (denk ik) bij niemand een belletje gaan rinkelen.
Jan heeft gelijk, ik had er nog nooit van gehoord.
Blendle wel, zo zie je maar weer wat 'gratis' reclame op dwdd kan doen.
Daar zeg je de pure waarheid.
Klöpping heeft zijn 'invloed' en kruiwagens goed ingezet.
Niets mis mee natuurlijk, "if you got'em - use 'em"

Zo hoort het voor een deel te gaan, je kan zo'n goed product hebben, maar zonder ( on/offline) netwerk kom je er gewoonweg niet.
Anoniem: 16328
@Soldaatje3 maart 2016 13:35
DWDD met het grachtengordel kliekje zorgt voor veel bekendheid bij de doelgroep. Ook werd Blendl absurd vaak geplugd op Tweakers. Vele andere Hollandse startups hoor je niets van.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 3 maart 2016 13:37]

Nou nou, je frustratie over DWDD zit wel diep zeg.

OT: Ik denk dat Blendle een goede start heeft gemaakt door het via een veel bekeken medium aan te prijzen. Alleen ben ik bang dat het een kansloos verhaal is.

De enige mensen die enthousiast zijn over Blendle zijn papieren uitgevers. Deze denken dat Blendle een oplossing is voor hun jarenlang negeren en zelfs tegenwerken van de vooruitgang.
Uitgevers zullen net zo uitsterven als de dino's en daar helpt geen lapmiddel als Blendle tegen.
Hij heeft wel een punt. Aanprijzen via DWDD gaat een stuk makkelijker als de mede-oprichter met enige regelmaat er aan tafel zit. Die gratis bekendheid via een van de meest bekeken tv-programma's en het bijbehorende netwerkeffect (zoals hier op Tweakers in het nieuws komen, makkelijker voet tussen de deur bij uitgevers, etc) is zeldzaam.
Wat gek eigenlijk.. De Ako shop is er pas ook al mee gestopt. Je zou zeggen dat het wel aanslaat met de verspreiding van tablets tegenwoordig.

Wat ik van de ako app wel super slecht vond was dat het gewoon een rebranded Amerikaanse app was, die werkte erg slecht. Traag enzo en veel opties maar half vertaald. Ook klopte de content voor geen meter, ik kocht wel eens de Donald Duck en vaak misten er pagina's in de online versie. Of stonden ze in de verkeerde volgorde, waren sommige pagina's opeens super low-res en dus niet goed te lezen, enz. Als het je core business is (en je verkoopt het voor de volle prijs), doe het dan gewoon goed. Zo komt het nooit van de grond. Hier had duidelijk niet eens even iemand naar gekeken voor het de publicatie in ging.

Deze MyJour kende ik helemaal niet maar die van de Ako was echt bar slecht. Plus dat ik destijds betaald heb voor tijdschriften die ik nu niet meer kan lezen omdat ze er geen zin meer in hebben. Dat is ook wel een flink nadeel.

Wat ik het meest waardeer is de manier waarop de C'T het nu doet, die sturen me als abonnee gewoon elke maand een PDF zonder DRM die altijd blijft werken en het gewoon overal op doet. Zo hoort het! Nu nog een online-only abonnement want het papieren tijdschrijft haal ik niet eens meer uit het plastic.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 maart 2016 13:03]

En daar zeg je wat. User experience is nog steeds een ondergeschoven kindje in Nederland. Terwijl dat juist zo belangrijk is in een relatief kleine afzetmarkt waarin 3 concurrenten eigenlijk al te veel is.. In Amerika kan je er mee wegkomen omdat de interne markt veel groter is.

Ook bio MyJour heb ik het idee alsof het door een 1e jaars informatica student in elkaar gezet is. De bootstrap straalt er vanaf en het credo lijkt te zijn dat er zoveel mogelijk op je scherm getoond moet worden. Helaas voor de heren, afscheid nemen van je startup is altijd pijnlijk.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 3 maart 2016 13:21]

Precies, Blendle is de enige in die categorie die kaas heeft gegeten van UX. Niks is perfect, maar je merkt aan allerlei dingen dat ze eraan gewerkt hebben.
Zoals velen al aangeven nog nooit van gehoord. Dan mag je idee nog zo goed zijn, als je marketing dat niet is kan je toch wel problemen hebben klanten te werven. Echter 40.000 klanten is best een groot leger voor mond op mond reclame.
o/t: ik mag hopen dat je mond-tot-mond bedoelt, anders is het wel een kleffe situatie geweest :)
Haha, ja dat ja. Al hoewel mond tot mond is nog veel sterker! Dat vergeet je meestal niet.
Ik begrijp het wel. Als je over een periode van 4j maar 2000 mensen hebt die ooit betaald hebben voor je content, dan raak je niet ver.
Het is ook opvallend dat hier op Tweakers nooit over Myjour gesproken werd. Ter vergelijking: er zijn 17 artikelen over Blendle, en 1 over elinea. Dan heb je je marketing niet op orde. Punt.
Ze staan wel degelijk op Tweakers: "Nederlandse online kiosk MyJour stopt ermee" :+
Verder ook dit soort gelijk artikel op NU en Emerce (helaas te laat, en natuurlijk negatief.)
Ik heb er ook nog nooit van gehoord, een persbericht had wonderen verricht.
Het probleem was myJour was niet alleeen dat ze via uitgevers de weg kozen, maar vooral nìet via de consument. Vandaag is de eerste keer dat ik van het bedrijf hoor, terwijl ik al lange tijd Blendle gebruik...
Als ik zo kijk is het aanbod ook niet denderend. https://myjour.com/kiosk/
Computer Totaal, Quest en TED komen in de buurt van interessant zijn. De rest lijkt allemaal bejaarden meuk te zijn, welke het internet toch niet snappen.
De gedachte dat bejaarden het internet niet snappen is al een tijdje over de houdbaarheidsdatum heen. Voor ons bedrijf was ik eerst ook bang om van kranten advertenties af te stappen, maar er komen genoeg 70/80 plussers de winkel in stappen met een Ipad en die ons op Google hebben gevonden. Mijn vader is dan weer zo'n bejaarde die bang is voor pc's dus ze bestaan natuurlijk wel.

Verder nog nooit gehoord van dit bedrijf terwijl het concept best mijn interesse had kunnen wekken.
Was ook maar flauw bedoelt, de meeste komen een heel eind (alle 80+ers in mijn familie zitten op het internet, en ik hoef zelden hun PC te fixen). Maar zolang er velen zijn met hun Samsung iPad de meest simpele dingen komen vragen en Googlen op "tijdschrift X lezen" komt Myjour niet voorbij, hiervoor dien je dus buiten de standaard bekende kanalen van Google, Facebook en Youtube te gaan en dan komen de meeste _bejaarden_ niet ver meer.
+1 voor je Samsung iPad. Wat is dat toch een grap bij het overgrote deel van Nederland.
Voor het eerst dat ik over deze dienst hoor, dat kan nooit een goed teken zijn.
Nooit van gehoord inderdaad!
Myjour? Nooit van gehoord. eLinea een beetje, maar nooit de moeite genomen om erachter te komen wat dat nu eigenlijk inhield. Dus op marketing wint Blendle het zeker. Dat is ook belangrijk: dat de mensen weten welke naam voor een bepaalde dienst staat.

Blendle vind ik geweldig, maar het is ook nog eens veel en veel duurder dan een abonnement op een willekeurige krant. Dat komt natuurlijk ook doordat kranten vol advertenties zitten en Blendle juist niet.

Toch is het te hopen dat Blendle (of een andere partij) op de een of andere manier met een all-you-can-read abonnement komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee