Asus kondigt RP-AC68U-repeater met leds voor signaalsterkte aan

Asus heeft een 802.11ac-repeater aangekondigd die van vijf gigabitethernetpoorten is voorzien. De opvallend vormgegeven repeater bevat rode leds die de signaalsterkte aangeven zodat de gebruiker deze eenvoudig op de beste plek kan zetten.

De RP-AC68U is een dualband-apparaat dat draadloos met een router verbonden kan worden en dan als repeater, media bridge en toegangspunt dienst kan doen. Verbinden zou eenvoudig gaan via een druk op de wps-knop op beide apparaten. Het apparaat maakt gebruik van een 3x4 mimo-opstelling: drie van de vier interne antennes zenden en alle vier worden ingezet voor ontvangst. De maximale doorvoersnelheid ligt theoretisch op 1900Mbit/s.

Het apparaat bevat vijf gigabitethernetpoorten en een usb 3.0-interface. Volgens Asus kan opslag via de usb-poort aangesloten worden en met behulp van de AiCloud-app kunnen gebruikers die via hun iOS- of Android-apparaat benaderen. In het Asus-logo is verder een touchsensor verwerkt en bij aanraking geven de rode leds van de repeater een indicatie van de signaalsterkte.

De prijzen van de RP-AC68U voor de Benelux zijn nog niet bekend.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-02-2016 • 11:05

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Beetje oud nieuws, deze repeater is meer dan een maand geleden op CES aangekondigd. Hij staat ook al in de pricewatch. Klik hier voor de volledige productinformatie.

Ook is er al een prijs indicatie bekend, op Amazon.de is hij te koop voor €149.
Vraag me eerder af hoe een repeater überhaupt 5 gigabit poorten op fatsoenlijke snelheid gaat bedienen. Snelheden hoger dan usb2 zie ik over wifi nog wel gebeuren... Al is het maar voor het gemak dat er een usb poort op zit.
Die maximale snelheid is in labo omstandigheden, dus speciale ruimte 1 cm van elkaar.
In de praktijk kun je dat delen door 10 voor een reële snelheid.

Het is behoorlijk irritant dat men op deze manier mag adverteren. Echte snelheden zijn natuurlijk afhankelijk van vele factoren maar zelf als je dit ding 30 cm naast je router zet haal je never nooit die 1900 mbit/s zelf niet de helft.

Staar je dus niet blind op de gigabit poorten. Je kan beter een kabel aanleggen die echt gbit snelheid kan halen.
Staar je dus niet blind op de gigabit poorten. Je kan beter een kabel aanleggen die echt gbit snelheid kan halen.
En stel dat één Gb/sec niet voldoende is en je wilt niet investeren in 10 Gb/sec, dan kan je met behulp van extra kabels, extra NIC's en link aggregation één link maken van 2 Gb/sec of meer (minus een beetje overhead).
Link aggregation, leuk en aardig, maar dan moet wel al je apparatuur ermee overweg kunnen. Ik ben laatst overgestapt naar glasvezel van Vodafone, met een draytek modem/router. Deze crasht dus gewoon als ik Link aggregation toe pas.


Overigens zal deze oplossing van Asus in de praktijk niet zo veel langzamer zijn als een extra switch met één kabel naar de modem, alleen wel een stuk duurder...
Ik ben laatst overgestapt naar glasvezel van Vodafone, met een draytek modem/router. Deze crasht dus gewoon als ik Link aggregation toe pas.
Gelukkig kan je die over het algemeen ook gewoon vervangen voor eigen apparatuur, of een eigen router achter plaatsen in een DMZ en het apparaat van je ISP in bridge-modus zetten.
Alleen als je een triple-play pakket hebt kan het iets tricky zijn om de juiste VLAN's aan de interfaces te hangen (en vooral de configuratie van de SIP-server over te nemen), maar het is niet onmogelijk. Ze zullen je er alleen niet bij helpen, waardoor het niet aan te raden is voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-gebruiker.

Zo heb ik de Thomson TG789vn (welke zowel geen bridge-modus als DMZ ondersteund) die ik nog van KPN heb vrijwel volledig buiten spel gezet en werkt het netwerk nu met een ASUS RT-AC87U zowel stabieler als sneller. Heb alleen nog geen zin gehad om echt goed te kijken naar de instellingen voor digitale TV en de WAN toegang, anders had ik dat ding al lang weggetyft. :)
Helaas zijn LAG's wel beperkt tot de oorspronkelijke bandbreedte per connectie. Als je een verbinding tussen pc A en B hebt waarbij beide kanten voorzien zijn van twee of meer gigabit poorten in een LAG, dan is de maximale snelheid voor elke losse verbinding nog steeds maar 1 GBit. Je moet meerdere connecties tegelijk gebruiken wil je baat hebben bij die extra snelheid. Voor torrents werkt het dus prima, maar voor een download met je browser ga je geen verschil zien.
Het klopt dat de testresultaten uit een laboratoriumomgeving komen en dus geen interventie hebben vanuit buitenaf, er mag zeker dus wel gesproken worden van ideale omstandigheden.
Echter worden door alle fabrikanten de testen uitgevoerd over een afstand van 10 tot 15 meter. (zonder objecten er tussen)
Zou eens gaan zoeken naar wat reviewus op internet waar men echte snelheden test gewoon bij jou en mij thuis, met wand ertussen zonder wand.

Je zal zien dat de snelheden stukken lager zijn en je nergens boven de gigabit uit zal komen.

Daarnaast is dit ding als repeater bedoeld en die zet je meestal niet op 5 meter afstand van een basisstation.
Niet. De maximaal haalbare snelheid is 1900mbit/s over wifi. Dergelijke apparaten zou ik dus bekabeld als acces point/switch inzetten.

Overigens ben ik met je eens dat het een net afgewerkt apparaat is. Als ze nou ook laptops in deze stijl zouden maken (ipv glimmend alu dus mat) zou dat echt wel een positief effect hebben op de status van Asus. Hun designs ogen vaak net te goedkoop.
Niet. De maximaal haalbare snelheid is 1900mbit/s over wifi. Dergelijke apparaten zou ik dus bekabeld als acces point/switch inzetten.
[...]
Je kunt toch van apparaat naar apparaat gewoon Gbit trekken, oftewel die 5 poortjes zijn gewoon een interne switch.

En die 1900 Mbps is ook meer een marketing-term.
Waarschijnlijk is het 450 Mbps op 2.4 GHz en 1900-450 = 1450 Mbps op 5 GHz.
Van die 1450 Mbps haal je waarschijnlijk maximaal 50%, dus nog steeds een respectabele 775 Mbps transfer-snelheid.
En waarschijnlijk is het zo'n 170 - 200 Mbps per thread haalbaar over WiFi.

De Fritzbox repeater 1750 haalt hetzelfde uit en daarmee heb ik via WiFi ruim 70 MByte/sec over WiFi kunnen halen (meerdere threads).
Met SMB 3.0, oftewel Windows 10 (mogelijk ook Windows 8.1?) kun je dan dus met die snelheid over het netwerk kopieren.
Het gaat erom dat er een multicore CPU inzit die single-threaded performance (per connectie implementatie) niet meer dan x MBps aankan, vandaar dat meerdere connecties veelal nodig zijn om het maximum uit je radio te halen naar je ethernet stack toe. Tussen ethernet porten zal het hardware offloaded zijn (tot een bepaald niveau, vlans, bonding mogelijk ook nog) en zal je wel wirespeed l2 halen op je switch.
Via de switch zal inderdaad geen enkel probleem zijn.
Dat is ongetwijfeld een standaard switch-chip zijn.
Je kunt niet 5 poorten op volle snelheid bedienen, maar hoe reëel is zo'n situatie? Wie levert die hoeveelheid data? Een bekabelde switch kan minder met een 1gb aanvoer lijntje. Je kunt best 5 apparaten bedienen hiermee.
Doorvoersnelheid is 1900Mbit/s (theoretisch). Wil je dus een file transfer doen van één gigabit ethernet node, over deze repeater, naar een andere gigabit ethernet node, trek je de WiFi bus nieteens vol.

Edit: En over de 5 poorten; hoevaak zijn meerdere poorten tegelijk bezig met hoge snelheid dataoverdracht?

[Reactie gewijzigd door Lantash op 9 februari 2016 11:30]

Over WiFi haal je zelden tot nooit meer dan 50% van de link-speed als transfer-snelheid.
Meestal schommelt dat tussen de 40 en 50% van de link-speed.
En bij dit soort MIMO-technieken zit je per thread ook nog aan een maximum van zo'n 150 Mbps aan effectieve bandbreedte.
Gelukkig past bijvoorbeeld Windows tegenwoordig meerdere threads toe, zodat je wel aanzienlijk meer dan die 18 a 20 MByte/sec kunt halen over WiFi. Uiteraard afhankelijk van de drukte binnen je netwerk.
Dat maakt toch ook niet uit? Even een situatieschets:

Studentenhuis op de eerste verdieping boven een winkel. De repeater pikt het wifi-signaal van de router in de meterkast in de winkel op, maar staat het de studenten toe om op Gbit met elkaar te communiceren. De enige data die over de draadloze verbinding loopt is dus het internetgebruik en dan is deze snelheid ineens prima, tenzij je 1Gbit glasvezel hebt, maar dat is niet bepaald de standaard momenteel ;)

En zo kan het in een gezinswoning ook werken natuurlijk: wifiverbinding met het modem in de meterkast en de rest van het netwerk communiceert over een 1Gbit bedrade verbinding met o.a. een NAS.
Het alternatief voor gbit poorten is 100-megabit poorten. Meer dan 100Mbit is in de praktijk wel haalbaar (i.t.t. gbit inderdaad), vandaar de keuze voor gbit.
Deze repeater ondersteund ook Roaming Assist. Werkt dit goed in combinatie met een Asus router?
Ik gebruik Merlin firmware op een RT-AC68U en RT-AC3200 van Asus en daar heb je gewoon Roaming Assist ondersteuning. Zelf gebruik ik het niet meer sinds ik mijn RT-AC3200 in AP mode heb ingezet en alles zo heb geconfigureerd dat het bereik en snelheid optimaal is voor beide banden door het hele huis.
Ik heb er verder niet heel veel verstand van maar is het zo zonder losse antenne's niet lastiger om het signaal goed af te stemmen op je woning/locatie ?

Overigens zie ik steeds vaker routers met 5 gigabit poorten, eentje extra tov de standaard 4 die je vroegâh altijd zag. Goede vooruitgang, elke poort extra is erg fijn :)
Echter is dit geen full-fledged router maar een repeater.

Wat je met 5 poorten op een repeater wilt vraag ik mijzelf af. Eerst signaal doorkrijgen via WIFI om daarna vijf apparaten per kabel te verbinden? Kan je IMO beter een kabel vanaf het modem/de router naar een switch trekken i.p.v. kabel>draadloos>kabel.
Ik durf te wedden dat dit ook gewoon als router gebruikt kan worden. Juist vanwege die 5 gbit poorten.
http://rog.asus.com/46744.../asus-announces-rp-ac68u/

hoef je niet voor te wedden... staat er toch bijgeschreven? (press release info)

RP-AC68U can also be used in Access Point mode to add ultra-fast Wi-Fi convenience to any existing wired network.
geen router : RP-AC68U Dual-band Wireless-AC1900 Repeater
modes :
Range extender mode
Access point mode
Media bridge mode

Bron : https://www.asus.com/Networking/RP-AC68U/specifications/
Acces point != router hea. Wat jij bedoelt is een switch die al het DHCP verkeer omleid naar de centrale router die er vervolgens een IP-adres aanhangt.

Ik zie nergens een fysieke WAN poort, maar ik kan me zo voorstellen dat Poort 1 wel degelijk WAN functionaliteit kan krijgen door een Software hack.
Als er een DHCP scope is die de juiste gateway en DNS aan de clients geef zie ik niet in waarom het niet zou werken. Nee het is geen modem.

DHCP verkeerd word niet omgeleid via een router of switch. DHCP is gewoon een protocol dat een netwerk config aanbied. Kan ook met BOOTP of handmatig.

DHCP leid niets om. Dit gaat via een DHCPdiscover (broadcast, IPv4 255.255.255.255).

TCP verkeer, dat gaat over de poorten. Zoals eerder gezegd. Als juist ingesteld (BOOTP, DHCP of handmatig) moet dit geen probleem zijn.

Ik denk dat er een vergissing is tussen repeater, router en modem en switch.

Het staat er ook... een bestaand bekabeld netwerk. Dus eentje met al een router.

@Source90 dat kan dus in Accesspoint mode. Bekabeld van router naar AP en daar goede verbinding verzorgen.
Denk eerder dat het gewoon switch is met AP functies, en geen router functies
moet dat apparaat wel in de buurt staan
je bent dan minder flexibel
of je moet tig meter kabels willen leggen

[Reactie gewijzigd door Birdymaniac op 9 februari 2016 11:30]

Dat "in de buurt staan" geldt ook voor draadloos repeaten.
Zeker met muren en plafonds wil je niet te ver weg zitten met een 5G verbinding. IMO niet een afstand die niet per kabel kan.
heeel vroeger waren het erook altijd 5; waarvan 1 voor de "uplink".
Wellicht is intern de access point/repeater aangesloten op een 6 poorts gigabit switch :).
Op Amazon.de staat 'ie al voor € 149.
Herstel, 127,45 euro zelfs! ;)
Moet zeggen dat ik dit oprecht een mooi vormgegeven apparaat vind. Staat helemaal niet verkeerd ergens op een boekenplank. Ben ook wel benieuwd naar de prijs, ben bang dat ik hem te duur vind...
Is er nog een link met de RT-AC68 router?.
(Waar ik zeer tevreden mee ben)
Bijzonder weinig denk ik, alleen het mediabridge gedeelte denk ik.
net een asus RT-AC88U gekocht, precies in dezelfde style en looks :Y)

Vorige repeaters waren netjes wit en konden zo het stopcontact in, dat was/is wel makkelijker dan een zwart met rood (opvallende) doos welke met netstroom, snoer en adapter werkt.
Anoniem: 444754
9 februari 2016 13:26
Kan je hier ook je huidige 2,4 + 5ghz tegelijk verbinden en dan repeaten of clonen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee