Cyanogen brengt Android 6.0 naar Nexus 10

Cyanogen heeft een eerste versie van CyanogenMod 13 vrijgegeven voor de Nexus 10. Daarmee krijgen de eigenaren van de tablet een alternatieve manier om Android 6.0 te installeren, nu Google de ondersteuning heeft beëindigd.

De maker van de populaire alternatieve Android-software heeft de software op zijn downloadpagina voor de Nexus 10 gezet. Volgens de gegevens gaat het om een nightly, waarmee wordt aangegeven dat het nog geen final versie is van de rom. Waarschijnlijk wordt een stabiele versie van CyanogenMod 13 in de nabije toekomst uitgebracht; Cyanogen heeft eerder laten weten te mikken op een release eind deze maand, maar het is onduidelijk of de versie voor de Nexus 10 daar ook direct bij zit.

CyanogenMod 13 is de nieuwste versie van de Cyanogen-rom en is gebaseerd op Android 6.0, wat eveneens de nieuwste versie is van het mobiele besturingssysteem. Omdat Google heeft besloten geen nieuwe Android-versies uit te brengen voor de Nexus 10 krijgen eigenaren van de tablet met het uitbrengen van de CyanogenMod 13-nightly de mogelijkheid om Android 6.0 alsnog te installeren. De laatste officiële release bracht Android 5.1.1 naar de Nexus 10.

Het is niet de eerste Android 6.0-rom die verschijnt voor de Nexus 10. Verscheidene ontwikkelaars hebben een dergelijke rom ontwikkeld. Cyanogen is echter een van de populairste makers van alternatieve Android-software en kent een groot aantal ondersteunde apparaten.

Door RoD

Admin Mobile

10-01-2016 • 09:31

67 Linkedin

Reacties (67)

67
66
29
0
0
15
Wijzig sortering
Wat schiet een eigenaar van een Nexus 10 (zoals ik :) ) er mee op om up te graden van Android 5.1 naar 6.0 ? Features, beveiligingsupdates ? Of is de upgrade echt marginaal en is het gewoon maar een versienummertje ?
Doze. Een enorme verademing. Android 6.0 heeft mijn Nexus 4 een nieuw leven ingeblazen.
Waarschijnlijk daarom dat er veel bedrijven hun oude toestellen niet meer updaten naar Android 6. Omdat ze dan een nieuw leven krijgen :)
Jammer genoeg ook zo het geval bij Sony en de Z1 lijn en mijn Z1 compact.
Jammer genoeg is het dan gedaan met bv kijken naar Yelo TV. Dus ik blijf liever op een unrooted device.
Ik heb deze morgen ergens anders gevonden dat de build.prop methode niet meer zou werken sinds een van de laatste versie van de app (sinds Microsoft drm gebruikt wordt) zie bv http://droidyness.blogspo...store-versie-320.html?m=1
Je kunt ook Xposed framework met RootCloak module gebruiken, hiermee kun je Root access verbergen van geselecteerde apps :)
Zijn erg fijne ROM's. Draai Cyanogen eigenlijk altijd op mijn Droid toestellen vanwege zijn hoge configuratie tweakabillaty etc.

Aanrader voor iedere Droid gebruiker met een toestel dat ondersteund word door Cyanogen. En dat zijn zowat alle toestellen.
Helaas werkt de camera van mijn Note 4 nog niet goed met de laatste nightly van CyanogenMod (CM 12.1 / Android 5.1.1). Ook werkt de S-Pen niet en is de vingerafdruklezer nog niet functioneel. Het is dus zeker niet zo dat CyanogenMod voor iedereen geschikt is. Wel is het beduidend sneller, compacter en zuiniger (zowel met accu als RAM) dan de originele Samsung firmware.
Idd.

Heb hem met de ingebouwde kernel tuner nog sneller en zuiniger. Ben er erg tevreden mee. Ook met de extra zelf in te stellen privacy mogelijkheden erg tevreden.
Resurrection remix rom werkt als een zonnetje, vele malen beter als de standaard cyanogenmod rom op mijn note 4, camera bug is er niet in ieder geval. Probeer hem eens zou ik zeggen. Echt een verademing op mijn note 4
https://www.androidfilehost.com/?fid=24269982087002579

[Reactie gewijzigd door Tha op 10 januari 2016 10:16]

Ken de ROM. Is idd ook erg goed en bekend vandaar.
De standaard camera app stelt niet scherp en de FV-5 app die ik normaliter gebruik om te fotograferen loopt vast zodra ik het maximaal aantal megapixels kies of mijn SD-kaart als opslag configureer.

Ik zal de Resurrection Remix eens proberen zodra ik daar tijd voor heb. Bedankt voor de tip !
Ik heb juist een Note om de functionaliteit van de s-pen. Ik ga dus geen cm13 op mijn Note zetten. Natuurlijk heb ik het wel getest en het werkt als een zonnetje nu alleen nog touchwiz functionaliteit en ik ben om.
Tja je gooit in principe wel je touchwiz framework weg dus dan is dat te verwachten. Staat overigens wel netjes bij roms dat dat gebeurt.
Ik heb een custom rom gezet op mijn S3, maar deze start nu significant trager op. Hij doet er zo'n 50% langer over. Ook bij het klikken op apps zit er enkele seconden vertraging in voor deze worden geopend, dit was voorheen niet zo.
Mijn s3 had problemen met het geheugen en hoe deze wordt aangesproken op custom roms. Zelfde symptomen als jij omschrijft. Heb het zelf opgelost door lagfix (fstrim) app te installeren. 1e laten trimmen en dan scheduled op 1x per dag. Nooit meer ergens last van gehad.
Thanks, dat ga ik even proberen.
Controleer van te voren of je een S III hebt met eMMC-geheugen waarin een nare FW bug in zit. Dat kun je controleren met deze app uit de Play Store.

Ik had namelijk dezelfde symptomen als die jij beschreef op mijn S III. Ik had toen nog nèt binnen de garantietermijn het moederbord laten vervangen.
Die eMMC bug heb ik op kunnen lossen met die fstrim app. Duurde wel lang voordat de problemen "vervaagden" though.
Zou kunnen dat deze app niet op Android 4.4+ werkt!
Heb je m wel geflashed met een custom recovery.

Zo ja heb je voordat je ging flashen wel eerst een volledige whipe uitgevoerd.

Is de rom ook daadwerkelijk voor jou S3 type model gemaakt of voor een andere S3 type.
Ik heb een volledige wipe uitgevoerd idd, en netjes de stappen van de guide uitgevoerd. Het was de juiste image volgens xda-developers' forum. Dus zou in orde moeten zijn.
Ik denk dat ik dit gewoon eens ga proberen. Wordt ook meteen mijn eerste custom ROM. Mijn Nexus 10 is inmiddels alweer zo'n 2,5 jaar oud (als ik me niet vergis) en dit maakt hem weer helemaal bij de tijd :) Tot nu toe had ik met mijn Nexus-apparaten geen custom roms nodig, maar de support houdt ergens op natuurlijk :)

@Ruw ER: Bedankt voor de tip, ga ik zeker gebruiken :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 10 januari 2016 10:55]

Gebruik nexus root toolkit. Hoef je enkel in developer options usb debugging en bootloader unlocken aan te vinken, en dat programma doet de rest. Echt top, kan voor je unlocken, rooten, en twrp custom recovery voor je instaleren.
En als het dan is een keer fout gaat met zo'n vol geautomatiseerd programma en het geen knop heeft met "los al mijn problemen op" zit je met de gebakken peren. Je kent geen enkel adb/fastboot commando en kan het dus niet zelf oplossen.

Gewoon netjes de juiste adb en fastboot commando's opzoeken en opschrijven voor later, na een tijdje kan je ze dromen :). Dan ben je zelf in controle en als het dan is een keer mis gaat kan je het zelf oplossen. Totaal geen fan van die geautomatiseerde programma's persoonlijk..

[Reactie gewijzigd door jimmy_dg op 10 januari 2016 15:09]

Daarvoor heb je de factory images, die je in één keer weer kan flashen om alles terug te zetten als er iets niet meer werkt.
Helaas is dat niet altijd zo simpel denk maar eens aan een (semi-)brick.
Daar had ik op mijn vorige telefoon ook last van. Nog we in recovery mode kunnen komen, maar een rom opnieuw installeren werkt niet. Ligt nog steeds in de kast en heb geen toegang tot de foto's ed die er nog op staan.
Als 't fout gaat kun je die adb en fastboot commandos altijd nog opzoeken.
Zo lang ik ze niet nodig heb ga ik me er geen tijd aan besteden.
En als het dan is een keer fout gaat met zo'n vol geautomatiseerd programma en het geen knop heeft met "los al mijn problemen op" zit je met de gebakken peren. Je kent geen enkel adb/fastboot commando en kan het dus niet zelf oplossen.

Gewoon netjes de juiste adb en fastboot commando's opzoeken en opschrijven voor later, na een tijdje kan je ze dromen :). Dan ben je zelf in controle en als het dan is een keer mis gaat kan je het zelf oplossen. Totaal geen fan van die geautomatiseerde programma's persoonlijk..
Ik ga me wel verdiepen in het troubleshooten vanaf de command-line wanneer ik het een keer nodig heb :P tot die tijd dient het gemak de mens.
Als je enige hulp nodig hebt, pm me.
Het mooie van de Android community.
Gebruikers die elkaar helpen :)
@jja2000 en Ruw Er !
Ik denk zelfs dat je dat uitgebreider mag zien: het mooie van de Tweakers community, bijvoorbeeld :Y) Zolang er wat good guys rondlopen, kan je meestal wel ergens terecht met je hard- of software spul. En zeker met zo'n jongens als bij Cyanogen die al vele verschillende soorten devices een tweede nieuw leven gegeven hebben. Maar goed, geheel offtopic wel.
Ik denk zelfs dat je dat uitgebreider mag zien: het mooie van de Tweakers community, bijvoorbeeld :Y) Zolang er wat good guys rondlopen, kan je meestal wel ergens terecht met je hard- of software spul. En zeker met zo'n jongens als bij Cyanogen die al vele verschillende soorten devices een tweede nieuw leven gegeven hebben. Maar goed, geheel offtopic wel.
Inderdaad. Helemaal mee eens.

Wel een beetje offtopic xd
Het mooie van de Android community.
Gebruikers die elkaar helpen :)
@jja2000 en Ruw Er !
Klopt, wij Windows gebruiker slaan elkaar regelmatig om de oren en ik weet zeker dat die Apple gebruikers elkaar ook niet kunnen luchten ;)
Het is zeker interessant om je 'verouderde' tablet naar het nieuwste OS te kunnen upgraden.
Mijn Nexus 10 zal er ook aan moeten geloven. En fijn dat de nexussen zo tweakers vriendelijk zijn. :)

Wat hardware betreft ben je natuurlijk niet meer bij de tijd en kan het zijn dat bepaalde apps zoals games toch niet zo lekker werken als je zou willen. Maar voor de rest zou het prima moeten werken en zo kan je tablet toch weer een tijdje langer mee met de nieuwste apps.
Mja, ik moet zeggen dat ik nog weinig hardware beperkingen merk met de Nexus 10 hoor. Draai er Kodi op, en ook games als Boom Beach, BBR, etc. Bij Boom Beach merk ik alleen wat schokkerigheid als ik op de hoogste grafische instellingen te maken heb met een tegenstander die met een paar honderd units tegelijk aanvalt en ik dat met 4x snelheid nakijk.

Vooralsnog twijfel ik dus nog even of ik wel ga updaten. De security patches krijgen we toch nog steeds meen ik? Als ik me niet vergis ongeveer een maand geleden nog een?
29 oktober 2012 was de release date. Ik vraag me af hoe veel moeite het voor google zou zijn dat ding nog naar 6 te updaten, maar het had zeker erger gekunt.
Goede zaak, gebruik toch altijd liever een Cyanogen-rom dan een andere rom. Puur omdat er meer informatie over te vinden is.
Ik draai ook al weer 2 weken een CM13 - MM 6.0.1 versie van Kushan op mijn S4. Zonder bugs voorlopig. De standaard CM13 lijkt idd. nog wat bugs te bevatten.
Ik hoop eigenlijk dat ik met CM13, mijn 2012 Nexus 7 ook nog eens kan voorzien van MM. :)
Ik geniet ook al een tijdje van Android 6.0 op mijn Nexus 4 via de Chroma rom.
Ondersteuning was opvallend snel aanwezig voor dit niet ondersteunde toestel de meeste roms waren online voor ik door had dat 6.0 uit was (Ongeveer na 2 weken als ik het zo zag).

Dus ook als Cynogenmod nog niet uit is voor jouw desbetreffende tablet of telefoon loont het om even op XDA te kijken welke releases er al zijn.
werkt google now, voice commands en de camera app goed?
Bij mij werkt alles goed op deze rom, ik ben niet tegen rare bugs aangelopen in de nieuwste versies. Standaard worden er bijna geen apps meegeleverd het is aan jouw om via de play store the downloaden wat je graag wilt hebben. Dit vind ik perfect aangezien ik al veel alternatieve apps gebruik en de officiele google varianten allemaal in de play store te vinden zijn.

De camera app na het downloaden vanuit de playstore werkt bij mij foutloos.
Ook werkt google now na een download goed en met spraak herkenning heb ik geen fouten gemerkt. Now on tap heb ik niet kunnen terugvinden, ik weet niet of deze feature uit staat in nederland of niet goed werkt in de rom.

Kun jij voice commands verder toelichten? Gaat dit om Google Now? Welke dien ik te testen?
ja ik gebruik google now ook als mijn gsm gewoon aan de lader zit. Iets wat niet bij alle roms lukt (aosp based is soms een probleem)
OK Google from every screen dus: https://support.google.com/websearch/answer/6031948?hl=en
Een ander groot probleem is de swipe functie van het toetsenbord die niet werkt in het Nederlands op dergelijke rom's.
Leuk idee voor mijn vader. Hij is beetje teleurgesteld dat zijn nexus 10 niet meer geupdate word.
CM13 is ondertussen ook al meer dan een week uit voor de Galaxy S5
En de Galaxy S3! Ook straf als je het mij vraagt. :)
Nu nog wachten op CM13 (of een andere build naam) voor mijn OnePlus One :)
Ja maar als je het topic ziet van de OPO zijn er nog wel eens wat problemen mee, even wachten op een stable versie of een wat latere nightly :)
Ik heb een versie van Sultanxda en heb nergens last van?
Sinds 6.0.1 is er een random reboot bug inderdaad. Ik draai zelf nu de sultanxda versie die heeft dat probleem niet.
Ik draai deze als daily driver en heb soms wel eens last van een kleine bug zoals bvb eens een reboot. Maar niets waardoor ik terug zou willen gaan naar 5.1.1

Zeker het proberen waard
Ik wacht liever op (en die bedoelde ik ook) een stable versie.
Ik was wel al bekend met deze pagina, ik had mijn bericht duidelijker moeten formuleren.
Die is er al meer dan 2 maanden als een van de eerste....
Waar is die te vinden?
Als stable of nightly?
Als nighlty: https://download.cyanogenmod.org/?device=klte
Changelogs: http://www.cmxlog.com/13/klte/

[Reactie gewijzigd door mard0 op 11 januari 2016 11:09]

Thanks!
Hopelijk snel als een stable build, dan ga ik hem waarschijnlijk gebruiken.
Ik heb nu nog een bootloop wanneer ik chrome instaleer (met alle nighlty's). En een aantal apps vinden het niet zo fijn dat BusyBox niet meer mee wordt geleverd. Voor de rest heb ik nog geen serieuze bugs kunnen vinden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee