Chromecast Audio krijgt ondersteuning voor multi-room-streaming

Google heeft een update doorgevoerd voor zijn Chromecast Audio-mediaspeler. Door de update is het mogelijk om dezelfde stream naar verschillende Chromecast Audio-spelers te sturen binnen hetzelfde netwerk. Ook is er ondersteuning voor 96KHz/24-bit lossless audio.

Dat schrijft Google op zijn Chrome-blog. Met de multi-roomoptie is het naast het streamen van dezelfde stream naar alle Chromecast Audio-dongles ook mogelijk om verschillende van de apparaatjes in aparte groepen in te delen. De update zorgt er ook voor dat gebruikers die bestanden in een lossless-formaat aanbieden, ook zo afgespeeld kunnen worden. In dit geval tot maximaal 96KHz/24-bit.

De Chromecast Audio is sinds eind september verkrijgbaar en bestaat uit een rond apparaatje met een 3,5mm-aansluiting om te verbinden met een speaker of een versterker. De speler ondersteunt verschillende streaming-diensten, zoals Spotify, Pandora en Google Play Music. De app draagt versienummer 1.13.13 en werd uitgegeven op 9 december.

Chromecast Audio

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

10-12-2015 • 21:13

113

Reacties (113)

113
105
79
5
0
2
Wijzig sortering
komt er ook multiroom met de audio icm de hdmi versie
ik heb in de keuken een chromecast audio, en in de living een normale (op een avr receiver) voor feestjes zou ik graag deze 2 laten spelen. zou jammer zijn moest ik een audio in de living naast de hdmi moeten gebruiken.
Zit hier met het zelfde probleem. Ik heb 3 HDMI chromecasts waarvan 1 in een receiver waarvoor ik het beeld niet aan hoef te hebben. Deze zou dus gewoon kunnen functioneren als een "Chromecast Audio". En dat ik in een andere kamer het beeld aan heb.

Ik snap niet dat het Multiroom-audio beperkt wordt tot enkel de Chromecast Audio. Mijn 'normale' Chromecasts werken toch ook gewoon met audio? eg. Spotify, TuneIn, GP Music.
ondersteuning voor 96KHz/24-bit lossless audio *snip*
met een 3,5mm-aansluiting om te verbinden met een speaker of een versterker.
Fijn dat Google oogr heeft voor de luisteraar met hoge kwaliteit muziek bestanden (Sonos mag zich hierin beperkt zien tot 16bit). Hoe meer formaten worden ondersteund hoe beter.
Ik ervaar het als vervelend om vanwege de beperkingen van een device ze apart te moeten omzetten naar wèl afspeelbaar forma(a)t. Wel vraag ik mij af hoeveel gebruikers van deze Chromecast Audio bestanden in 96KHz/24-bit opslaan.
Ook kan je naar mijn mening met een 3.5mm aansluiting de potentie van lossless niet (goed) benutten. De ingebouwde DAC is hierbij tevens onvoldoende om die potentie te ontsluiten. [correctie] tenzij je op de Chromecast 3.5mm output een optical digital audio output (TOSLINK) aansluit.
NOTE: of je het verschil zelfs met een een high end DAC, ditto versterker en speakers kunt horen is een heel andere discussie ;)

[Reactie gewijzigd door El_Frigo op 24 juli 2024 10:56]

"De update zorgt er ook voor dat gebruikers die bestanden in een lossless-formaat aanbieden, ook zo afgespeeld kunnen worden. In dit geval tot maximaal 96KHz/24-bit."

Geld dit nu ook voor de "gewone" chromecast?
3.5 mm is analoge audio, daar kun je geen toslink op aansluiten. Het past fysiek niet en toslink is digitaal optisch.
Jawel hoor, je hebt gewoon mini toslink wat er gewoon in past

http://www.androidpolice....py-bluetooth-dongles-now/

[Reactie gewijzigd door bjorntje424 op 24 juli 2024 10:56]

Toslink is 3.5mm kan 3.5 mm zijn :)

Mijn pi heeft jack/toslink, mijn tv en mijn receiver

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 24 juli 2024 10:56]

Mijn stokoude JVC XM-R70 uit 1999 had zelfs al toslink via een 3.5mm duo aansluiting (line-in / toslink)
http://static.tweakers.ne...8YhSrYSUkwN7gDMK/full.jpg

Heb je bij veel laptops ook: de 3.5mm jack ingang heeft dan een ingebouwde led voor de digitale optische overdracht. Heb je alleen optisch kabeltje nodig met aan één kant een kunststof jackplug.
24 bits geluid slaat sowieso nergens op, je hebt letterlijk geen verschil in geluidskwaliteit, maar wel extreem lompe bestanden.
Voor geluidsweergave volstaat 16 bit en is 24 bit inderdaad niet nodig. Sterker nog, de meeste mensen zullen niet eens het verschil waarnemen tussen 12 bit en 16 bit. Dat komt doordat de omgeving (ruimte) per definitie "niet stil genoeg" is om dat dynamische bereik te kunnen weergeven. Ook het verschil tussen 32 KHz, 44.1 KHz en 48 KHz zal in de dagelijkse praktijk voor het merendeel van de mensen niet hoorbaar zijn.

Voor professionals in recording, mixing en mastering geldt natuurlijk dat je gedurende je bewerkingsprocessen wel zo hoog mogelijk probeert te werken. Maar aan het einde gaat het altijd netjes terug naar 16 bit bij 44.1 KHz.

De Chromecast Audio lijkt me een mooi product en de multi-room toevoeging zal denk ik de markt flink doen opschudden. Misschien een leuk cadeau voor onder de kerstboom.
ik ga een eind met je mee, maar je claim dat over 3.5mm aansluiting geen voldoende analoog geluid kan sturen betwist ik. ooit wel eens gezien hoe "groot" de aansluit/soldeerpunten aan de andere kant van die mooie 6.3mm kabel zijn?

wat ik me vooral afvraag is wat voor een DAC er in die nieuwe chromecast audio zit. dat kan natuurlijk een wereld van verschil maken. in hardware ondersteunen van bepaalde bit/sample rate is 1, maar om het ook echt op hoge kwaliteit om te zetten naar analoog is een heel ander verhaal.
Ik las hier: http://www.tiemen.nl/chromecast-audio/ dat er een AK4430ET in zit, die gebufferd wordt door een opamp met variabele gain.
Ietwat off-topic, omdat het niet specifiek om de Chromecast Audio gaat:

Een tijd geleden had ik een Chromecast (V2) gehaald om eens mee te spelen. Het verbaasde hoe beperkt dat ding eigenlijk in gebruik is, tenzij je jezelf overlevert aan de datasilo van Google. Niet gemakkelijk eigen media afspelen, werkt niet zonder internetverbinding (hoewel dat niet als vereiste op de doos staat), alleen streamen vanaf de desktop met behulp van Chrome, geen integratie met open-source mediaspelers zoals Kodi...

Ik had dat ding maar weer gauw terug gebracht. Filmpjes vanaf bijvoorbeeld YouTube zijn ook vanaf een tablet naar Kodi te sturen.
Jouw ervaring is een typisch gevolg van het niet begrijpen waar Chromecast precies voor bedoeld is en wat de designfilosofie erachter is.

Daar is verder niets mis mee, maar het is daardoor ook niet eerlijk om de Chromecast 'beperkt' te noemen.

Voor 39 euro heb je een apparaatje dat je nagenoeg onzichtbaar achter je TV of Homecinema Receiver weg kan werken en dat streams kan afspelen. Onderscheidend tov. een mediacenter of Smart TV interfacef is dat het apparaat zelf een hele beperkte interface heeft en eigenlijk "op afstand bestuurd" dient te worden door apps/diensten die de Chromecast ondersteunen.

Je selecteert dus op je Smartphone,tablet,PC, etc. de content die je wil bekijken. De Chromecast krijgt opdracht en een URL naar de content toe en gaat het streamen. Vanaf dat moment doet hij dat ook autonoom, zonder afhankelijk te zijn van het device waarop je naar de content gezocht hebt.

Dit kan je inderdaad beperkter noemen dan een full-featured mediaspeler of PC met Kodi. Maar tegelijk ook een heel stuk cheaper en voor het gros van de mensen super makkelijk te bedienen, zeker omdat bijna iedere populaire video- of muziekdienst hem ondersteunt.

En zoals in andere reacties te zien, is er tegenwoordig ook genoeg software te vinden die ook je lokale content kan casten. Soms is daar transcoding (en een krachtige PC of NAS) voor nodig omdat de Chromecast niet alle mogelijke codecs zelf kan afspelen.
Jouw ervaring is een typisch gevolg van het niet begrijpen waar Chromecast precies voor bedoeld is en wat de designfilosofie erachter is.
Oh, ik begrijp de filosofie wel. Het is alleen niet mijn filosofie. Een Pi (2) kan ik ook achter mijn TV wegwerken en kan gewoon een veelvoud meer uit zichzelf.
Daar is verder niets mis mee, maar het is daardoor ook niet eerlijk om de Chromecast 'beperkt' te noemen.
Stand-alone is het apparaat beperkter dan een media center.
Dit kan je inderdaad beperkter noemen dan een full-featured mediaspeler of PC met Kodi. Maar tegelijk ook een heel stuk cheaper en voor het gros van de mensen super makkelijk te bedienen, zeker omdat bijna iedere populaire video- of muziekdienst hem ondersteunt.
Nu ben ik niet het gros van de mensen. Ik ben een tweaker die geeft om zijn privacy en niet alle controle aan Google wilt geven. Op een dag wordt de Chromecast niet meer ondersteund, en zal hij dus ook niet meer booten.
En zoals in andere reacties te zien, is er tegenwoordig ook genoeg software te vinden die ook je lokale content kan casten. Soms is daar transcoding (en een krachtige PC of NAS) voor nodig omdat de Chromecast niet alle mogelijke codecs zelf kan afspelen.
Ik ga transcoding en vele andere complexe apparatuur gebruiken terwijl er perfect een media center in elkaar te zetten is die het 'native' kan decoderen voor nauwelijks een meerprijs. 8)7

Nu heb ik gewoon een apparaat dat het vanuit zichzelf of direct vanaf een NAS/server (m.b.v. standaard protocollen die al 20 jaar beschikbaar zijn en de komende 20 jaar nog zullen werken) kan afspelen. En dit alles zonder afhankelijk te zijn van derde partijen die informatie over mijn kijk/luistergedrag graaien. Good enough for me. 8-)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 10:56]

[...]
Oh, ik begrijp de filosofie wel. Het is alleen niet mijn filosofie.
Dan is de chromecast niet voor jou bedoeld.
Een Pi (2) kan ik ook achter mijn TV wegwerken en kan gewoon een veelvoud meer uit zichzelf.
Dus dan moet je een pi kopen en niet zeuren over de chromecast.
Succes met het afspelen van Netflix op je pi!
Werkt prima bij mij, dit is al een behoorlijk tijd geleden gewijzigd.
Voor lokale streaming kun je beter een mediaplayer gebruiken. Chromecast is bedoeld voor internet streaming, waarbij je smart phone de afstandsbediening is.

Mijn receiver ondersteund geen Spotify bijvoorbeeld en DLNA e.d. werkt ook niet vlekkeloos. Dan kan ik wel playstation + tv aanzetten, maar dan verbruik je wel veel elektriciteit voor alleen maar audio. Een chromecast audio is wat dat betreft een goede oplossing.
Precies ook mijn ervaring alleen heb ik niet de moeite genomen om m terug te brengen, de CC V2 hangt hier ongebruikt aan de TV. Beeldkwaliteit van Youtube en Netflix is matig en kon mijn TV al. Kan geen muziek vanaf mijn eigen SMB server afspelen, scherm mirroren van laptop gaat alleen via Chrome Browser en is laggy/traag. Beetje nutteloos ding, beter een mediaspeler kopen
Kan dat niet met zoiets als LocalCast? Ik zie in de beschrijving staan dat je kunt casten vanaf een Samba server. Je moet verder inderdaad niet al teveel verwachten van het ding. Het is een simpel apparaat, bedoeld om simpel te gebruiken. Voor mij is hij ideaal i.c.m. Netflix, NPO, Spotify en Plex.
Casten met Localcast heeft als nadeel dat de telefoon/tablet een tussenstation wordt in het streamen in plaats van dat het direct van de server naar de CC gaat. Hierdoor valt de stream vaak weg. De ontwikkelaar van Localcast zegt hierover:

Hi,
SMB has to be routed through the phone/tablet. I suggest that you try a DLNA server like serviio or Universal Media Server.

Cheers Stefan
matig youtube en netflix? zou jou verbinding even na gaan kijken want dat heb ik niet en dat mirroren van scherm heb je inderdaad de browser nodig maar is het zo'n probleem om google chrome alleen daarvoor te installeren?
Probeer Plex mediaserver eens. Al je content zoals mp3s en videos op je chromecast
Daarnaast kun je in de chrome browser de plugin "videostream" installeren (zowel gratis als betaalde versies), Daarmee kun je videobestanden van je PC naar de chromecast streamen.
Een Chromecast is voor beperkte doeleinde ideaal. Met YouTube, Netflix, Plex en Spotify ben ik volledig voorzien.

De Chromecast Audio wordt met multiroom support een degelijk en goedkoop alternatief voor Sonos terwijl de ervaring op hetzelfde niveau zit. Sterker nog met de Chromecast hoef je niet te betalen voor Spotify.
Waarom geen gewone Chromecast ondersteuning? Er zijn zoveel mensen die deze aan een receiver hebben hangen
Waarom zou je in meerdere kamers hetzelfde op je televisie weergeven?
Waarom zou je in meerdere kamers hetzelfde op je televisie weergeven?
Niet. Je zou een Chromecast via HDMI gewoon aan een audio receiver aan kunnen sluiten zonder een TV aan te zetten. Dan heb je geen overdracht van digitaal naar analoog naar digitaal, maar alles digitaal totdat het naar de speakers moet. Voor de HiFi set in de huiskamer bijvoorbeeld een Chromecast, voor het kleine audiosetje op de hobbykamer met een AUX-in een Chromecast Audio.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 10:56]

Het irritante daaraan is dat de Chromecast een signaal stuurt om je tv aan te zetten, ook bij Spotify.

Onze receiver stuurt dat vrolijk door, zelfs als hij nog niet op de ingang van de Chromecast staat, dus gaat elke keer de tv aan als je muziek via de stereo wil.

Zet je dan de tv uit, dan pauzeert Spotify. Je moet dan snel weer op play drukken, want als je te lang wacht zet ie je tv weer aan, heel vervelend.
Dat soort opties zijn gewoon uit te schakelen op je TV.

Als dit voor de gewone chromecast komt dan komt er ook nog een audio varriant voor buiten bij.
Dat zou je zeggen idd, maar er zijn zover geen opties voor te vinden in de menu's en handleiding.

EDIT: OOOHHHH, zo zie je maar, je moet gewoon even klagen. Simplink, zoals LG het noemt, heeft een apart klein knopje op de afstandsbediening, en is niet in het standaard instellingen menu terug te vinden, logisch natuurlijk :P

Hij gaat niet meer aan, wooooooo!

[Reactie gewijzigd door Diavire op 24 juli 2024 10:56]

haha ik zie je al staan brommen op dat ding en de tv ;)

On-topic:Ik zou niet weten waarom we overal in het huis dezelfde muziek moeten horen.
vind het fijner als je toch 2 chromecast audio's hebt om dan separaat muziek te luisteren bijvoorbeeld op zolder en in de woonkamer.
mooi van harte!! Veel luisterplezier.
Wie heeft het over televisie? Ik doelde meer op de combinatie van een gewone Chromecast en Chromecast Audio
Ik wel wat redenen bedenken anders. Wat dacht je van binnen een bedrijf om in verschillende ruimtes je bedrijfsfilm te laten zien bijvoorbeeld.
Zodat mensen die naar bed gaan het daar kunnen afkijken?
Daarvoor heb je toch geen mutliroom support voor nodig? Je opent de app waar je de video mee gestart bent, wijzigt van dongle en kijkt verder
En wat nou als je ouders beneden kijken?
Ga je naar boven om verder te kijken wat je ouders ook beneden kijken? Ik snap 't niet geheel maar hoeft ook niet uitgelegd te worden hoor.
Ja inderdaad dat is wel jammer, gelukkig heb ik maar 1 hoofdruimte :)

Trouwens @ all mensen die er op reageren ik heb de chromecast via HDMI (maar ook mijn mediaspeler) aan mijn speakers hangen en de speaker geeft het beeld door via HDMI aan mijn TV.
Als de TV niet aanstaat wordt het beeld niet getoond maar wordt er wel geluid afgespeeld, ik speel op die manier ook geregeld muziek.

[Reactie gewijzigd door Ikke_Niels op 24 juli 2024 10:56]

Dat bedoel ik dus. Sommige mensen hier zijn zo enorm kortzichtig |:( |:(
Dat zou de audio versie direct overbodig maken
Hoezo? Niet iedereen heeft een AV Receiver
Ik gebruik de chromecast 1 dagelijks. Het idee vind ik fantastisch en het streamen van NPO of Netflix-content werkt geweldig, ik vind alleen de performance van Googles eigen services als YouTube en Play Music errug sloppy. Vooral Play Music werkt gewoon vaak niet, het tv-scherm freezed nadat ik de app heb gepaired, of na een aantal nummers gaat ie niet meer verder. Het is dan wel een apparaatje dat geen hol kost, maar ik vind dat ze de integratie met hun eigen diensten behoorlijk matig voor elkaar hebben.
Dat is bij de Chromecast 2 heel veel beter, vooral als je op 5 ghz. WIFI gaat zitten :). Hij is in alles echt merkbaar sneller dan de 1
inderdaad, zeer jammer, heb mijn chromecast (2) ingeplugd in een receiver, had hier echt op gehoopt, wat een tegenvaller!
Ik lees optische uitgang, maar waar vind ik die?
De 3,5 uitgang is een gecombineerde analoog/digitale uitgang. Om de digitale uitgang te gebruiken heb je een kabel met mini toslink aansluiting nodig.
Aha, een gecombineerde uitgang. Ik wist niet dat dat dat uberhaupt mogelijk was :)

Meteen een toslink kabeltje besteld!
De 3.5mm jack ondersteund ook mini-optical kabeltjes.

Zie ook deze review waar zo'n kabel ingeplugd zit op de foto.
http://www.androidpolice....py-bluetooth-dongles-now/
Anoniem: 616444 10 december 2015 21:51
Mooi, mooi, mooi. Voor 39 euro een volledige multiroom optie + optische uitgang + lossless maximaal 96KHz/24-bit. Sonos heeft hier echt een gigantische concurrent aan, de audiokwaliteit is zelfs beter dan Sonos. Dat moet pijn doen daar.

Hier ook een zeer tevreden gebruiker van de Chromecast Audio. Ding werkt echt feilloos.

Ik ben wel heel benieuwd wanneer de Google voeding + ethernetaansluiting ook eens naar Europa komt.
Die is er al, was van de week nog een nieuws item over
Ik denk niet dat Sonos hiervan wakker ligt. Ik heb zelf een Sonos Play 1, Squeezebox Duet en Chromecast.

Het sellingpoint van Sonos is all-in-one oplossing: luidspreker, versterker zijn 1 (met de uitzondering van de connect), 1 app waar je alles mee regelt: internetstreaming, netwerkfiles, lokale bestanden, volume, etc etc, 1 kabel heb je nog nodig: stroom

Chromecast is voor 30 euro een fantastisch product, maar sluit je dit aan op verschillende systemen in je huis moet je die allemaal apart aanzetten, bron selecteren, volume regelen etc....
Elke app (youtube, netflix, tunein, deezer, ....) die je allemaal apart te starten en te laten casten...

De integratie is er niet op het niveau van Sonos, maar de prijs is ook helemaal iets anders.

96k/24bit audio is gewoonweg b*llshit.

[Reactie gewijzigd door DinoBe op 24 juli 2024 10:56]

Welke speaker koop ik er dan voor? Ik heb zitten kijken, maar actieve speakers zijn ook reteduur. Dan is een sonos 1 kopen toch een makkelijke oplossing?
Audio-"kwaliteit", 96khz/24bit is de grootste marketing onzin die er bestaat, aldus de maker van ogg-vorbis.
ik vond het lastige aan de chromecast audio dat je er geen youtube streams naartoe kan sturen. ik gebruik stiekem best vaak youtube voor goeie nieuwe muziek (bijv KEXP streams).
Ik weet niet of je een Windows Phone hebt, maar met tubecast kan wat jij wil. Alleen audio doorsturen. Wellicht kan het ook met de Windows app?

[Reactie gewijzigd door MrX_Cuci op 24 juli 2024 10:56]

Nee, ik heb Android en enkel gewoon met de vanilla Youtube app geprobeerd, daarin kun je echter geen Chromecast audio selecteren. Goeie tip, zal het eens gaan bekijken!
Vraag is hoe de gesynchroniseerd de multiroom is, kan mij niet voorstellen dat er via WIFI 2 devices simultaan zonder latency tussen elkaar audio kunnen streamen.
Ik zou mij zeer ergeren als ik vanuit de andere kamer dezelfde muziek hoor, alleen met een delay van 20+ ms
Anoniem: 120539 @Dysan11 december 2015 10:47
Vraag is hoe de gesynchroniseerd de multiroom is, kan mij niet voorstellen dat er via WIFI 2 devices simultaan zonder latency tussen elkaar audio kunnen streamen.
Ik zou mij zeer ergeren als ik vanuit de andere kamer dezelfde muziek hoor, alleen met een delay van 20+ ms
Technisch gezien kan het; Sonos laat dat zien.
Dat gaat zelfs zo ver dat je bij 2 speakers die draadloos aangesloten zijn aan één kunt vertellen dat hij het rechter en de ander het linker kanaal moet doen en je toch een prima stereo-beeld krijgt.
Technisch is het probleem niet, ik kan nergens vinden of de chromecast audio dit kan met de nieuwe update :_)
Dit is een functie die veel mensen miste, vandaag las ik het nog hier op tweakers. Mooie update!

Volgens mij had vooral alleen sonos tot nu toe goede multiroom ondersteuning? Oké de chromecast is totaal iets anders, maar wel multiroom nu. Handig voor de mensen met minder budget, of voor mensen die meer vrijheid willen hebben omtrent boxen keuze etc.

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 24 juli 2024 10:56]

Volgens mij had vooral alleen sonos tot nu toe goede multiroom ondersteuning?
Gramofon ook, in combinatie met Allplay Jukebox.
Werkt ook erg prettig en prefereer ik qua bediening, maar met deze update is CC Audio langzaamaan favoriet (ik heb beide dubbel).
Bose heeft met hun SoundTouch systeem ook een prima oplossing.
Squeezebox ook. Jammer dat Logitech het hele concept naar de kl* geholpen heeft.
Ook de KPN Music Box met Undok app heeft nu multiroom functionaliteit.

UNDOK allows you to add multiple speakers to a multi-room zone to play music in sync around the house; or have your speakers play different music, and control all of them from the same app.

[Reactie gewijzigd door HardMart op 24 juli 2024 10:56]

Waar ik benieuwd naar ben is of het ook echt synchroon wordt weergegeven zoals bij Sonos het geval is.
Heb momenteel een setup met meerdere airplay devices, dit werkt perfect vanuit de Macbook of iMac omdat die ondersteuning hebben voor multiple airplay.
iPad en iPhone kunnen enkel naar één airplay device gelijktijdig en dat is jammer.
Tevens zit er een kleine, toch erg storende, vertraging tussen de airplay devices in multiroom setup.
Het aansluiten via WiFi of via het vaste netwerk maakt hierbij ook geen verschil.
Via iTunes kun je wel multi-room airplay gebruiken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.