Een nieuw type malware is gesignaleerd dat voornamelijk poogt een backstab te plegen bij gebruikers van iOS- en BlackBerry-apparaten. De malware richt zich op de op pc's opgeslagen, slecht beveiligde back-ups van de apparaten in plaats van de apparaten zelf.
Beveiligingsonderzoekers van Palo Alto Networks publiceerden hun bevindingen op maandag. Hoewel de backstab-techniek, waarbij een hacker zich richt op een back-up van het doelwit in plaats van het doelwit zelf, al bekend is, blijkt nu pas dat er ook malware actief is die deze tactiek toepast om data van smart devices te bemachtigen. Deze dreiging zou zich voordoen in de vorm van 704 verschillende soorten malware verdeeld over zes families en de tools bestaan in sommige gevallen al vijf jaar.
De malwarevarianten kunnen zowel Windows- als OS X-apparaten infecteren en richten zich momenteel vooral op iOS- en BlackBerry-back-ups. Android-back-ups zouden lastiger te bemachtigen zijn. Op deze manier kunnen strenge beveiligingen op smart devices tenietgedaan worden door slecht beveiligde computers. De malware zou niet eens admin- of roottoegang nodig hebben. Back-ups bevatten zaken als belgeschiedenis, sms-berichten, voicemails, contactpersonen, agenda's, aantekeningen, foto's en bijna alle andere gegevens die op een smartphone staan.
Back-ups van iOS-apparaten zouden het grootste doelwit zijn omdat iTunes-back-ups van de apparaten bij standaardinstellingen niet versleuteld worden opgeslagen en van de apparaten standaard een back-up wordt gemaakt wanneer deze aangesloten worden. Daarbij zegt Palo Alto Networks wel dat vanaf iOS 9.1 gebruikers een dialoogvenster te zien krijgen bij het back-upproces waarin gevraagd wordt of ze encryptie willen toepassen op de back-ups. Daarbij is encryptie de standaardoptie, aangegeven door een blauwe in plaats van een grijze knop. Ook bevatten iOS 9.1-back-ups geen 'gevoelige informatie' als gebruikers kiezen voor onversleutelde back-ups. Deze versie van het besturingssysteem kwam op 21 oktober 2015 uit.
Over kwetsbaarheden bij BlackBerry- en Android-back-ups houden de onderzoekers het kort. De locatie van BlackBerry-back-ups is altijd hetzelfde, wat het werk van de malware vergemakkelijkt. Android is minder kwetsbaar voor de aanval omdat er geen officiële desktopsoftware is om back-ups te maken van de apparaten. Dit kan wel via de Android device bridge, maar die back-ups krijgen geen standaardnamen en worden niet op een standaardlocatie opgeslagen zoals bij iOS en BlackBerry OS het geval is, waardoor ze moeilijker op te sporen zijn. Bovendien worden er door de afwezigheid van officiële desktopsoftware hoogst waarschijnlijk ook minder Android-back-ups gemaakt.
Palo Alto Networks raadt gebruikers aan direct encryptie in te schakelen op hun back-ups en eventuele oudere onversleutelde back-ups te verwijderen. Bovendien moet het wachtwoord waarmee back-ups versleuteld worden krachtig zijn om brute forcing te belemmeren. Bovendien raden ze aan voorzichtig te zijn met het aansluiten van smart devices op andermans pc's. Ook is vanzelfsprekend het gebruik van antivirussoftware belangrijk.