Wetenschappers bouwen optische switch om 'droom-slaap' te induceren

Een groep Amerikaanse wetenschappers kan letterlijk de hersenen in een bepaalde slaapstand zetten. Bij muizen bouwden zij een optische schakelaar in die met een laser kan worden omgezet, om zo de dieren in remslaap te brengen. In deze staat komen doorgaans de meeste dromen voor.

Het onderzoek is uitgevoerd door de universiteit van Californië in Berkeley en gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature. Samenvattend hebben de wetenschappers een manier gevonden om de remslaap te induceren bij proefdieren. Dat doen zij door bepaalde neuronen te activeren in een hersengebied dat de medulla wordt genoemd. Deze specifieke groep neuronen doen hun werk door productie van de neurotransmitter GABA en er werd al van vermoed dat zij een belangrijke rol spelen bij het induceren van remslaap.

Om de precieze rol te kunnen onderzoeken van deze neuronen bouwden de onderzoekers uit Berkeley een optische switch in de hersenen van muizen. Bij het aanzetten van deze switch, door middel van laserlicht, werden de neuronen in de medulla geactiveerd, waarna de wetenschappers ontdekten dat de remslaap al na enkele seconden zijn intrede deed.

De switch wordt gebouwd door gebruik te maken van virussen die in staat zijn om een specifieke soort neuronen te infecteren, om vervolgens genen in het dna in te bouwen die speciale kanaaltjes produceren. Deze kanaaltjes verplaatsen zich na productie in de celkern naar het celoppervlak en kunnen zichzelf openen als zij worden gestimuleerd door een lichtsignaal, in dit geval dus afkomstig van een laser. Na opening stromen ionen de cel binnen en wordt de neuronale activiteit opgehoogd.

Rem is een afkorting voor rapid eye movement, en is een 'slaapstand' die wordt gekarakteriseerd door een relatief hoge hersenactiviteit. De meeste dromen worden geïnduceerd in deze staat en zijn dan tevens het meest intens. Door het activeren van de remslaap is het dus ook mogelijk om dromen te stimuleren. Overigens moesten de muizen in het onderzoek al wel eerst in slaap zijn gevallen om de schakelaar zijn werk te laten doen: het aanzetten van de switch bij wakkere muizen zorgde er slechts voor dat zij meer gingen eten.

Volgens de onderzoekers kan de optische switch gebruikt worden om onderzoek te doen naar remslaap. Over de precieze werking en functie van slaap is namelijk nog veel onbekend. Theoretisch gezien zou de techniek ook gebruikt kunnen worden om dromen mee te induceren, maar dergelijke plannen lijken niet te zijn geformuleerd. Ook toepassingen bij mensen lijken vooralsnog niet op de planning te staan.

rem-slaap

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

17-10-2015 • 09:28

74

Reacties (74)

74
74
39
5
1
0
Wijzig sortering
Hmmm. . stel je hebt oorlog, je infecteert het leger van de tegenstanders met het virus. Stuurt het signaal en iedereen slaapt. Geen doden meer.

Uiteraard wel het risico op het Doornroosje syndroom; ze blijven hangen in de remslaap, en weten zichzelf er niet uit te krijgen.

Dus een reset virus ontwikkelen is ook noodzakelijk. Met het risico op resistentie en preventie.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 21:11]

Ik wil dit graag beter uitleggen, het staat niet helemaal duidelijk in het tweakers-artikel (maar het is dan ook best ingewikkeld):

Ze gebruiken een standaard moleculair biologische techniek, namelijk adeno-associated virus met daarin het gen dat codeert voor het nieuwe kanaal. Het virus heeft dus niet meer zijn eigen standaard genen bij zich, dus hij kan zich niet meer voortplanten - hij kan alleen nog maar dat kanaal ergens heenbrengen. Dit virus infecteert niet speciefiek neuronen, maar de onderzoekers hebben het virus nou eenmaal in de hersenen geïnjecteerd, waardoor het alleen maar bij neuronen terecht kon komen: de hersenen zijn omgeven door een zogenaamde blood-brain-barrier die enorm moeilijk te doordringen is. Maar goed ook, want daardoor zijn je hersenen goed beschermd tegen ziekten. En blijkbaar handig als je juist specifiek hersenen wilt infecteren via een enge naald ;)

Waarom een AAV, een virus dus, en niet een minder eng klinkende, goedkopere manier om een gen in te brengen? Er bestaan namelijk ook stofjes, simpele vetzuren, die je met het genetisch materiaal kunt mengen, waarna je 'mutatie' krijgt. Dat is omdat het adeno-associated virus het gen duurzaam inbrengt: net als herpes doet (AAV is een soort herpes), wordt het gen permanent in het kern-DNA van de gastheercel ingebouwd (daarom kom je nooit meer van herpes af, en deze muizen komen nooit meer van het kanaaltje af.) Zo kun je een experiment doen over een langere tijdsduur, want als je het DNA niet in de kern bij zou inbouwen, dan is het na een paar uur weer voor een groot deel verdwenen. Daarom dus de virus-techniek: genomic integration, en niet tissue-specificity (die is met lokale injectie bereikt - het artikel noemt de genomic integration wel netjes, trouwens.)

Over de kanaaltjes, hun productie, en hun transport: de kanaaltjes worden in het endoplasmatisch reticulum (ER) gemaakt, dat is een celcompartiment dat niet de kern is. In de kern wordt het DNA vertaald naar een stukje messenger-RNA, en dat messenger-RNA wordt naar het ER gebracht. Daar vertalen ribosomen het RNA naar aminozuren, waardoor het eiwit gebouwd wordt. Dat eiwit is extra lang, er zit namelijk een staart met een soort postzegel nog extra aan. Die staart wordt herkend door transport-eiwitten, die het kanaal naar de bestemming slepen (in dit geval de celwand). Na bezorging wordt de postzegel afgeknipt en is het eiwit klaar voor gebruik in de celwand. (In het echt is het nog ingewikkelder -en nog mooier!- maar dat zou te lang zijn om uit te leggen.)

De laser: de muizen krijgen een stukje glas in hun schedel ingebouwd, waardoor de laser rechtstreeks in hun hersenen kan schijnen. Dit gebeurt wel vaker als organen in vivo onderzocht worden. Er bestaan hele muizenrassen die geoptimaliseerd zijn voor venster-inbouw-lever, of venster-inbouw-nieren, et cetera. Essentieel om microscopisch naar levende organen te kunnen kijken.

Maar dankzij zo'n raam: je hoeft dus niet bang te zijn dat zoiets als dit ook maar enige praktische toepassing zal hebben, ooit. Maar voor onderzoek is het ERG indrukwekkend. Prachtig artikel, belangrijke ontdekking, tweakers bedankt voor het plaatsen.
Nog wat verbeteringen en aanvullingen op dit verhaal:

1. De specificiteit komt inderdaad niet van het virus, zoals in het artikel staat, maar van de DNA code. In de code zit een soort tag (promoter) die zorgt dat het ingebouwde gen alleen actief is bij een specifiek type neuronen, in dit geval GABA-neuronen.
2. Activatie van de switch gebeurt niet met een raampje, maar met een optische fiber die is geimplanteerd. Zo'n raampje wordt wel eens gebruikt bij in vivo microscopie, dan kun je naar cellulaire processen kijken en dit proberen te relateren aan gedrag.
3. Overigens deze techniek heet optogenetica, en bestaat nu zo'n 10 jaar. Omdat het mogelijk maakt om in levende muizen een specifieke celpopulatie tijdelijk aan of uit te zetten, is het een zeer waardevolle techniek voor de neurowetenschappen. Zo kun je gedragsexperimenten doen en kijken wat het verschil is met de laser aan of uit en zo te weten komen welke cellen nodig zijn om een bepaalde gedraging tot stand te brengen. Zo is het wetenschappers bijvoorbeeld gelukt om hiermee een specifieke herinnering tijdelijk uit te zetten (maar andere herinneringen niet), erg bizar!


(heb tijdens een stage zelf met deze techniek gewerkt)
Bedankt voor de uitleg Stygeon.
Ik had wel nog een vraagje:
Maar dankzij zo'n raam: je hoeft dus niet bang te zijn dat zoiets als dit ook maar enige praktische toepassing zal hebben, ooit.
Uiteindelijk dient dat raam toch enkel om het laserlicht de switch te laten activeren, neen? Stel dat zij dit vervangen door een receptor voor radiogolven... dan kan die toch als switch fungeren en is er geen nood meer aan het glas, niet?
En ben ik simplistisch als ik denk dat de activatieswitch laten werken op radiogolven i.p.v. licht niet zo een grote moeilijkheid is (gezien de complexiteit van de rest van het onderwerp)?
En jij bedankt voor de uitgebreide uitleg!
Anoniem: 387522 @djwice17 oktober 2015 12:55
"Geen doden meer"
Wat denk je dan van het winnende leger? Allemaal lieverdjes natuurlijk, droom zelf lekker verder.
Anoniem: 119593 @djwice17 oktober 2015 13:07
Resistentie en preventie hebben weinig te maken met een goed slaap/waak ritme.
Geen doden meer.. als de slapende bevolking gevoed wordt tenminste..
Want anders zijn ze met een weekje zonder voeding en water wel overleden.
Hmmm. . stel je hebt oorlog, je infecteert het leger van de tegenstanders met het virus. Stuurt het signaal en iedereen slaapt. Geen doden meer.

Uiteraard wel het risico op het Doornroosje syndroom; ze blijven hangen in de remslaap, en weten zichzelf er niet uit te krijgen.

Dus een reset virus ontwikkelen is ook noodzakelijk. Met het risico op resistentie en preventie.
Overigens moesten de muizen in het onderzoek al wel eerst in slaap zijn gevallen om de schakelaar zijn werk te laten doen: het aanzetten van de switch bij wakkere muizen zorgde er slechts voor dat zij meer gingen eten.
euh omdat ze enkel meer gaan eten, hop dat het dan geen kannibalen worden wegens de grote honger. tot zo ver geen doden.
Wetenschap is mooi, maar dit nieuwsbericht komt bij mij over van "hoe fcked up is de mens over een paar jaar" je gaat rommelen aan dingen waar je de uitkomt totaal niet van weet. En het gevaar zit hem in, dat ze denken het te weten.

Edit: Ik ben niet tegen vooruitgang en ontwikkeling. Het is juist erg mooi. Maar soms denk ik wel van, waar gaat het heen..

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 22 juli 2024 21:11]

Die optische switch waar in het artikel over gesproken wordt is een genetische modificatie en is dus bij lange na niet haalbaar in mensen. Technisch misschien wel, al liggen daar ook nog wel de nodige uitdagingen, maar dit gaat zich niet zo snel naar de mens vertalen. Het is eerder relevant om met deze muizen onderzoek te kunnen doen naar slaap.
inderdaad, waar men vaak aan voorbij gaat is het feit dat je een generatie proefdieren zeer snel kan opkweken voor een bepaald onderzoek, maar dat die genetische aanpassingen helemaal niet mogelijk zijn op volwassen mensen.
Die genetische aanpassingen zijn wel mogelijk bij volwassen mensen. Je zou zelfs kunnen zeggen: helaas. Herpes is namelijk ook zo'n genetische aanpassing, en volwassenen zijn bepaald niet immuun voor Herpes.
dan spreek je over al dan niet plaatselijke, virale mutaties. De kans dat een volwassen mens vrijwillig zijn DNA wil laten muteren door een genetisch gemanipuleerd virus om proeven op te laten doen is wel extreem klein, laat staan dat dit door de ethische commissie wordt toegelaten
Je kunt wel zeggen "extreem kleine kans", maar die kans is 100% aangezien het daadwerkelijk gebeurd is. Niet voor dit slaap onderzoek uiteraard, maar voor ernstige aangeboren afwijkingen. Als het DNA al rottig is om mee te beginnen, dan is het niet zo moeilijk meer om in te stemmen met opzettelijke DNA mutatie.
rommelen aan dingen waar je de uitkomt totaal niet van weet
Dat geldt voor bijna alles in de wetenschap.

Als je niets test, verifieert, empirisch onderzoekt, dan moet je uit blijven gaan van aannames en fabeltjes. Aannames en fabeltjes zijn leuk wanneer het onderbuikgevoelens of levensbeschouwing betreft, maar wanneer het biologische/medische toepassingen betreft moet je er verre van blijven.

Een onderzoek als dit is van redelijk groot belang. We "weten" nog redelijk weinig van slapen en de slaapcyclus. Wat de stadia in slaapcycli voor invloed hebben, wat de stadia triggert, etc.
Begrip hieromtrent is redelijk belangrijk, denk bijvoorbeeld aan mensen met bepaalde slaapstoornissen.
Ik merk op dat je een aantal dingen zegt:

1: Aannames
2: fabeltjes
3: Onderbuikgevoelens
4: levensbeschouwing

Daarna volgen:

A: onderzoek van groot belang
B: weten
C: begrip
D: slaapstoornissen

Ofwel, eerst zet je Dacuuu weg als behorend tot een groep die je in verband brengt met 1, 2 en 3. Je haalt 4 er bij om wetenschap af te zetten tegen alles wat non-wetenschap is. Wetenschap rijmt niet met 1, vandaar dat je dat zodiende even dubbel duidelijk maakt.

4, levensbeschouwing, je bedoelt natuurlijk spiritualiteit in de vorm van wijsbegeerte, godsdienst etc.

Daarna stel je A, groot belang en refereert aan D. Zoals altijd wordt het nut van onderzoek gekoppeld aan een medische aandoening. Dat is natuurlijk altijd de makkelijke verantwoording. Je noemt B omdat B beter is dan 1 t/m 4. Je meent dat C de beste manier is om te komen tot een oplossing voor D.

Wat ik hiermee aantoon is dat je blijkbaar vooraf al duidelijk wilt hebben dat wetenschap boven alles staat, daar niet aan getwijfeld moet worden en beter is dan al de rest.

Je schrijft: "...maar wanneer het biologische/medische toepassingen betreft moet je er verre van blijven.". Daar laat je zien dat je huiverig bent voor wat wetenschap kan of zou kunnen doen met B en C en wat dat zou betekenen voor mensen.

Immers snap je dat C en D in de martelkamer van de dictator gebruikt kan worden voor subtiele vormen van marteling en gegevensgaring, zoiets als een nerologische waterboarding.

En toch meen je dat A beter is dan al wat niet behoord tot wetenschap. Wetenschap krijgt het voordeel van de twijfel, hoewel je in feite met jezelf in tegenspraak bent. Laten we het toch maar doen, ondanks de martelkamer en oneigenlijk gebruik van kennis want je paradigma verheft wetenschap boven alle twijfel, bij twijfel, toch doen vanwege D.

Waarom denk je dat je eerst 1 t/m 4 'doet' en dan A t/m D? Denk je dat het nodig is? Ben je je bewust van de double think?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 22 juli 2024 21:11]

Ofwel, eerst zet je Dacuuu weg als behorend tot een groep die je in verband brengt met 1, 2 en 3. Je haalt 4 er bij om wetenschap af te zetten tegen alles wat non-wetenschap is. Wetenschap rijmt niet met 1, vandaar dat je dat zodiende even dubbel duidelijk maakt.

4, levensbeschouwing, je bedoelt natuurlijk spiritualiteit in de vorm van wijsbegeerte, godsdienst etc.
Aannames, aannames.
Daarna stel je A, groot belang en refereert aan D. Zoals altijd wordt het nut van onderzoek gekoppeld aan een medische aandoening. Dat is natuurlijk altijd de makkelijke verantwoording. Je noemt B omdat B beter is dan 1 t/m 4. Je meent dat C de beste manier is om te komen tot een oplossing voor D.

Wat ik hiermee aantoon is dat je blijkbaar vooraf al duidelijk wilt hebben dat wetenschap boven alles staat, daar niet aan getwijfeld moet worden en beter is dan al de rest.
Nee. Ik stel dat ik het nut en de noodzaak van dit onderzoek in zie. De rest maak je er zelf van.
Wat ik hiermee aantoon is dat je blijkbaar vooraf al duidelijk wilt hebben dat wetenschap boven alles staat, daar niet aan getwijfeld moet worden en beter is dan al de rest.
Weeral een aanname. Ik stel nergens wetenschap boven alles, dat maak je er wederom zelf van.

Mijn mening en off topic in deze context, verkort en versimpeld:
Wetenschap, wanneer correct bedreven, heeft niet een aanname als oplossing voor een vraagstuk. Het gaat uit van empirische aantoonbaarheid. Dat neemt niet weg dat iets dat niet, of nog niet, empirisch aantoonbaar/weerlegbaar is niet kan bestaan.

In een medische/biologische context mag je imho stellen dat aannames en fabeltjes uitgesloten moeten worden. Dus dat zaken empirisch aantoonbaar of weerlegbaar moeten zijn. Tevens moet het aantoonbaar zijn dat er medisch meer goed dan kwaad wordt gedaan. En als er een betere oplossing voor een bestaand vraagstuk mogelijk is, of een nieuwe oplossing voor een nieuw/lopend vraagstuk, dan verdient dat empirisch onderzoek.
In de medische wereld bestaan nog veel openstaande vraagstukken, die verdienen een oplossing zodat er mensen mee geholpen kunnen worden.
Waarom denk je dat je eerst 1 t/m 4 'doet' en dan A t/m D? Denk je dat het nodig is? Ben je je bewust van de double think?
Die "double think" bestaat alleen omdat je dat er zelf van gemaakt hebt.
Een hele lap tekst, maar snap je überhaupt zelf nog wel wat je zegt...?
Sorry, ik heb t geprobeerd, maar ik snap geen hol van wat je probeert uit te leggen hier....

Ben je het nu wel of niet met hem eens? Of weet je het zelf ook niet meer?
"If we knew what we were doing, it would not be called research." A. Einstein. :P

Ze doen deze testen en zo toch allemaal JUIST om er meer over te leren? Dat ze er een rapport met feiten die tot nu toe geconstateerd zijn over uitbrengen betekent niet dat jij morgen zo'n switch kan kopen als je dat zou willen.

Maar, om het onderzoek meer concrete data te verschaffen over hoe het bij de mens gaat werken, kan je je vast wel aanmelden als proefpersoon daar. :)
Vind dit soort onderzoek enorm belangrijk voor de vooruitgang van de mensheid. Meer kennis Is altijd een mooi iets. Door te experimenteren zijn al duizenden keren wereldveranderende ontdekkingen gedaan. Wie weet ontdekken ze wel iets heel anders tijdens zo'n experiment.
Meer kennis is niet altijd mooi. Kennis kan zowel voor goede als slechte doeleinden worden gebruikt. In dit geval zie ik vooral een negatieve uitkomst. Hoe meer er bekend wordt over de werking van de hersenen, hoe dichterbij we komen naar een maatschappij waarin een chip in de hersenen verplicht wordt gesteld zodat je op afstand kan worden bediend. De natte droom van iedere overheid of commercieel bedrijf.

En voor struisvogels die mij nu een aluhoedje vinden: kijk maar eens naar alle dingen die in de jaren 70/80 als science fiction werden beschouwd en nu, minder dan 50 jaar later, al mogelijk zijn. Als het zo hard blijft gaan zullen jouw kinderen nog in zo'n soort maatschappij moeten leven, waarin iedereen omgebouwd wordt tot een soort robot die niet meer zelf na mag denken.

Resistance is futile.
Je kunt beter banger zijn voor het heden dan wat er nog gaat komen.

We rommelen al gruwelijk veel met ons brein zonder dat we daar stil bij staan.

Onder andere Bram Bakker geeft het in Nederland en omstreken al jaren aan. Trieste is dat hij zich daarbij vaak baseert op onderzoeken van de farmaceuten. Bij veel medicijnen is bekend dat er zware bijwerkingen zijn en dat ze niet te lang moeten worden gebruikt en dat staat ook vermeld in de bijsluiter.
http://brambakker.com

Als er vanuit een andere invalshoek iets soortgelijks kunt bereiken is dat mooi meegenomen. En er wordt al best veel mee met elektrische impulsen gedaan; er worden oa tremors mee beperkt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tremor
De meeste medicijnen hebben bijwerkingen, ja. Het criterium om een medicijn goed te keuren is namelijk dat de bijwerkingen een acceptabele ruil zijn voor de verbeteringen die het medicijn oplevert. En juist bij hersenstoornissen zijn de gevolgen van de ziekte vaak zo erg dat zwaardere bijwerkingen alsnog acceptabel zijn. Vergeet ook niet dat de bijsluiter vooral bijwerkingen vermelden die kunnen voorkomen - verreweg de meeste bijwerkingen zijn zeldzaam.

Wat betreft de bijsluiter die zegt: "beperkt gebruiken" - een bijsluiter kan nu eenmaal niet elke individuele situatie adresseren. Een dokter en patient kunnen, de gevolgen overziende, besluiten om in een specifieke situatie van dit algemene advies af te wijken.

Ook voor deze techniek zal ongetwijfeld hetzelde gaan gelden. Dat het optisch in plaats van chemisch is doet daar niets aan af: er zullen bijwerkingen zijn, en de meeste behandelingen zullen kort zijn.
Anoniem: 80910 @Dacuuu17 oktober 2015 09:55
Ik denk dat we zelfs een aantal nieuw soort hackers gaan krijgen, als dit makkelijk te realiseren is....
Die hackers bestaan al: dat zijn de retrovirussen waar het in dit onderzoek over gaat. Ik zie niet in welke andere hackers dit zouden kunnen misbruiken
Anoniem: 80910 @jp18 oktober 2015 14:36
Haha😊
Dat gevoel krijg ik ook een beetje bij de medische wetenschap. Onlangs was er nieuws over een pil die je lichaam fopt alsof je een workout doet, er zijn pillen die de vetopname verminderen, etc etc. Ik vraag me altijd een beetje af hoe je lichaam gaat reageren op die externe ingrepen in hormoonsystemen e.d...

Ik vind dit wel interessant onderzoek hoor, want er zijn nu eenmaal mensen die van zichzelf al f*cked up zijn omdat ze een slaapstoornis hebben. Die hebben in het dagelijks leven dusdanig veel last van hun slaapgebrek dat ze zullen denken "hoeveel erger kan het worden?".
want er zijn nu eenmaal mensen die van zichzelf al f*cked up zijn omdat ze een slaapstoornis hebben. Die hebben in het dagelijks leven dusdanig veel last van hun slaapgebrek dat ze zullen denken "hoeveel erger kan het worden?".
Een slaapstoornis is niet op voorhand per se een slaaptekort. En dan daarbij is het ook nog maar eens de vraag of meer slaap überhaupt helpt. Goed slapen en fitheid daarna hangt aan zoveel factoren af buitenom of je wel voldoende slaapt. Maar interessant is het zeker. :)
Anoniem: 454358 @Dacuuu17 oktober 2015 11:47
Iedereen: "de aarde is plat, dat weet iedereen."
Jij: " ik denk dat hij wel eens rond kan zijn, en om dat te onderzoeken, vaar ik naar die rand toe"
Iedereen: " die is knettergek, die valt straks over de rand en is dan hartstikke dood."
Fabeltje. Op het nivo mensen die er serieus over nadachten (zoals scheepsnavigatoren) was het algemeen bekend dat de aarde rond was. Dat was al bekend sinds de oude Grieken. De discussie was hoe groot de aarde was. Columbus was optimistisch, de rest dacht dat Azie verder was via de Atlantische Oceaan. En die laatsten hadden gelijk totdat het Panamakanaal gegraven werd.
De aarde is rond. Net als een pannenkoek...... (Herman Finkers)
https://www.youtube.com/watch?v=bcnfa-OGUBY

[Reactie gewijzigd door Synthiman op 22 juli 2024 21:11]

Mijn eerste reactie was hetzelfde. Maar aan de andere kant, als iemand problemen heeft met zijn/haar remslaap kunnen ze de andere kant ook beter begrijpen en die persoon mischien helpen om zijn/haar leven terug te krijgen.
Anoniem: 214148 @Dacuuu17 oktober 2015 18:02
Volledig met u eens. Mengele was niet met electronica doch wel ook met proefnemingen aan de gang :-(((((
Is er dan een verband tussen slecht slapen en weinig eten?
Dat lijkt me logisch. Slecht eten leidt tot gebrek aan allerlei stoffen waaronder ook de complexe stoffen die nodig zijn voor de hersenen zelf en om lichaamsfuncties aan te sturen. In extreme gevallen zoals zware ondervoeding of honger kan dit mensen labiel of zelfs krankzinnig maken.
Is er dan een verband tussen slecht slapen en weinig eten?
Dat kan. Al staat weinig nog echt onomstotelijk vast wat dat betreft. Verschillende onderzoeken geven verschillende uitkomsten.

In algemene zin geldt:
- Een honger gevoel houdt het brein "alert", daardoor zul je niet in slaap kunnen raken of eerder/vaker ontwaken.
- Slaap en je metabolisme zijn onderling afhankelijk en hebben onderling invloed, je metabolisme heeft invloed op je nachtrust en je nachtrust heeft invloed op je metabolisme.
- En zowel je metabolisme als je nachtrust hebben direct invloed op je gezondheid in brede zin.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 22 juli 2024 21:11]

Uit persoonlijke ervaring kan ik stellen dat dit het geval is.

Als je slecht slaapt heb je meer voedsel nodig omdat je lichaam niet is herstelt. Aan de andere kant zul je slechter slapen wanneer je niet voldoende hebt gegeten omdat je die verhoogde hersenactiviteit zult moeten voeden. Je zult er verstelt van staan hoe veel brandstof de hersenen nodig hebben en hoeveel je nodig hebt om jezelf van (het gemiddelde van) 8 uur goede slaap te kunnen voorzien.
Als ik weinig eet slaap ik beter droom ik meer en wordt ik uitgerust en fris wakker
Aluhoedjes en voor de hand liggende grappen daargelaten, de techniek waarbij virussen gebruikt worden om neuronen selectieve activatiepatronen te kunnen geven is natuurlijk wel iets waar de militaire machten van deze wereld hevig in geïnteresseerd zouden kunnen raken. Blootstelling aan laserlicht is niet bijzonder praktisch, maar ik kan me voorstellen dat er ook andere primitieve ingangen zijn voor zulke signalen. Het vermogen om, zeg, een mens op een tactische positie te kunnen beïnvloeden met bepaalde stimuli (en dat mag zo simpel zijn als die persoon buiten westen slaan, het hoeft geen geraffineerde mind control te wezen) kan best interessant zijn. Natuurlijk is iemand doorzeven met kogels in de meeste gevallen praktischer, maar voor spionage en black ops zijn er wel gekkere plannen ontwikkeld.
Dit is militair streng verboden (Biological Weapons Convention) en de meeste legers hebben er ook echt geen zin in. Biologische wapens hebben de vervelende eigenschap dat ze nog makkelijker dan chemische wapens per ongeluk je eigen troepen kunnen doden. Daarom was de Biological Weapons Convention niet heel erg controversieel.
Legers wel, maar geheime diensten hebben doorgaans wat minder scrupules (en meer ruimte om een en ander te ontkennen). Mensen met radioactieve stoffen vergiftigen schendt ook conventies, tenslotte (die tegen giftige wapens, het gebruik van radioactieve wapens an sich dan weer niet). Als zulke technologie er komt zie ik meer toepassingen voor individuele doelen dan om het los te laten op een slagveld.
Vet!
Een knopje om te gaan dromen zou wel tof zijn, dat doe ik voor mijn gevoel veel te weinig :P
het aanzetten van de switch bij wakkere muizen zorgde er slechts voor dat zij meer gingen eten.
Dat verklaart dus de honger als je snachts wakker wordt :Y)
Dat beinvloeden van dromen wordt al heel lang gedaan door de mensen. De Senoi in Borneo doen aan Lucid Dreaming en de Chontal in Mexico gebruiken een kruid "Calea zacatechichi" dat dromen intenser maakt (wat ik hier ook kweek en het werkt geweldig goed :) ) Tien jaar geleden was de Nova Dreamer er (verwondert me dat daarvan niks op een site als Tweakers te vinden is) en nu dus dit.
hmmm...doet me denken aan de aflevering van The A-Team waarin ze B.A. met het woord eclipse in trance kunnen laten vallen... guess what? "Clips, gimmie clips". Straks zit je achter het stuur, zit er een jochie met laserpennen te spelen die bedoeld zijn om je in slaap te laten vallen.
Ik moest meer aan The Fifth Element denken met de Sleep Regulator.
Tenzij die laserpennen in de hersenpan worden aangezet en de cellen van de medulla rechtstreeks beschijnen zou ik me niet al te ongerust maken
Straks zit je achter het stuur, zit er een jochie met laserpennen te spelen die bedoeld zijn om je in slaap te laten vallen.
Uit her artikel:
Overigens moesten de muizen in het onderzoek al wel eerst in slaap zijn gevallen om de schakelaar zijn werk te laten doen: het aanzetten van de switch bij wakkere muizen zorgde er slechts voor dat zij meer gingen eten.
Zolang je niet slapend achter het stuur zit, zal je weinig meer overkomen dan dat je trek krijgt.
Het enige wat dan kan gebeuren is dat je de eerst volgende mcdrive binnen rijdt. :P zoals te lezen is in het stukje.
Dus tegen de tijd dat er mensen hiermee rond lopen beginnen die grote M borden langs de snelweg waarschijnlijk een beetje vreemd licht uit te stralen ;)
Cool, stel je voor, straks hoef je niet meer 1x per dag heel lang te gaan slapen, maar je kan dan door de dag heen kleine dutjes doen (omdat je dan geen tijd nodig hebt om in slaap te vallen). Efficient slapen, wil ik wel. Kan je zoveel nuttige dingen doen met je tijd.
Volgens mij kan dat ongezond zijn omdat niet alle functies van de slaap bekend zijn. Rem-slaap is niet de enige slaap. De andere fases zullen ook vast wel een belangrijke functie hebben. Als je er over nadenkt kan het volgens mij niet veel efficiënter, immers de evolutie heeft ons gebracht waar we nu zijn waarbij we een minimaal bepaald aantal uur slaap nodig hebben. Maar ik heb hier geen verstand van dus ik kan het fout hebben.
Ja, wat je zegt klopt, maar als ze nu een switch hebben om mensen in rem slaap te krijgen, kan dat lijkt mij later, ook dat ze alle andere slaap soorten kunnen activeren. Dus stel je voor een soort profiel, en je stelt in, ik wil x minuten rem slaap, x minuten x slaap, etc. Hoe het nu is, zeker omdat het nog nieuwe technologie is en niet genoeg getest, zou ik het niet aanraden nee.
Nu maar hopen dat die virussen niet ontsnappen, mensen infecteren en ze omvormt tot vretende machines overdag...
Hmm slaperige mensen met een ongezonde vreetkick... volgens mij is het virus al ontsnapt want ik zie dagelijks zulke types door de stad banjeren. :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.