De rechtbank in Seoel heeft Google opgedragen te onthullen welke persoonlijke informatie van zes activisten in Zuid-Korea zijn doorgespeeld naar inlichtingendiensten in de VS. De Koreaanse wet eist dat dienstverleners reageren op verzoeken van burgers om te melden met wie data gedeeld is.
Zes activisten in Zuid-Korea begonnen in juli 2014 een rechtszaak tegen Google, omdat het zoekbedrijf weigerde te reageren op verzoeken om duidelijk te maken of het hun persoonlijke info met Amerikaanse inlichtingendiensten had gedeeld. De rechtbank van Seoel heeft de zes nu in het gelijk gesteld en beslist dat Google de lijst met persoonlijke gegevens die het met derden deelde, waaronder de NSA, moet onthullen. Dat schrijft het Koreaanse Yonhap News. De roep van de zes om een schadevergoeding van 3 miljoen Koreaanse won, omgerekend 2330 euro, wees de rechtbank echter van de hand.
De activisten behoren tot de Citizens' Coalition for Economic Justice, het Korean Progressive Network Center en de Zuid-Koreaanse tak van Amnesty International. Ze wezen er op dat Google volgens de documenten die Edward Snowden vrijgegeven heeft, persoonlijke data via het Prism-programma met de NSA gedeeld heeft. De onthulling van het Prism-programma in 2013 leidde tot veel ophef.
"Ook al gaat het om servers van Google in de VS of andere landen, het bedrijf moet zich aan de wet in Zuid-Korea houden als het om Koreaanse gebruikers gaat", maakt de CCEJ in een verklaring bekend. "Google moet daarom reageren op verzoeken om informatie over het lekken van gevoelige gegevens."