BlackBerry-ceo John Chen toont Android-smartphone Priv - update

BlackBerry heeft een eerste indruk gegeven van zijn Android-smartphone Priv. Ceo John Chen liet de smartphone zien, en toonde onder meer het uitschuifbare toetsenbord. Eerder waren al enkele testmodellen in het wild terechtgekomen.

In een interview met het Canadese Business News Network liet Chen de nog onuitgebrachte smartphone zien. Daarbij toonde hij onder andere het Android-besturingssysteem, waarbij het er op lijkt dat BlackBerry weinig aanpassingen heeft doorgevoerd aan de standaardinterface. Wel levert het bedrijf enkele op privacy gerichte features mee, al ontbreken de details. Chen bevestigt dat de smartphone een gekromd 5,5"-scherm krijgt en de 'nieuwste' Qualcomm-soc. Om welk model het precies gaat maakt hij echter niet duidelijk.

Ook toont Chen het uitschuifbare toetsenbord dat onder het scherm verschijnt. Het heeft capacitieve knoppen en kan door de aanraakgevoeligheid ook gebruikt worden om bijvoorbeeld mee te scrollen. In de video toont Chen kort hoe dat werkt.

Tegelijkertijd heeft BlackBerry bij de presentatie van de kwartaalcijfers te kennen gegeven dat het de Priv nog dit jaar uit wil brengen in 'belangrijke markten'. Meer details zijn er niet, maar het Canadese bedrijf komt in de komende weken met meer informatie. Dan moet ook blijken of de Priv naar Nederlandse winkels komt.

Vorige week bevestigde BlackBerry dat het een Android-smartphone gaat uitbrengen nadat dit al enkele malen in geruchten werd gesuggereerd. De reden voor het uitbrengen van een smartphone met Googles besturingssysteem is dat BlackBerry 10 nog te weinig apps heeft om succesvol te zijn, zo gaf Chen aan tegenover Business News Network.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Update 20:14 uur: Informatie over de beschikbaarheid toegevoegd.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

27-09-2015 • 11:04

146

Reacties (146)

146
137
115
4
0
0
Wijzig sortering
Waarom maakt BB eigenlijk een telefoon met android erop aangezien je op blackberry 10 android apps kan draaien.
Het is niet slim om afhankelijk te zijn van mogelijke grillen van andermans bedrijf en hun software. Met een nieuwe versie van android zou zomaar je compatibiliteit om zeep geholpen kunnen zijn en kan je potentieel klanten verliezen. Dat is geen goed busines model.

Ik denk ook dat die android apps langzamer zullen draaien op je BB, dus dat is ook niet wenselijk. EN je zal je moeten houden aan de schermresoluties van android, dan is het interessanter om te proberen een succesvol android phone op de markt te zetten en later naar BB OS over te schakelen of een android fork voor BB te maken en daarmee gebruikers en devvers aan je merk te binden.
Android apps zijn niet langzamer/sneller op BB. Dit komt omdat Android veelal op Java wordt geprogrammeerd, hierom is Android ook makkelijk naar de PC te porten of een ander apparaat en draaien Android apps ook op vrijwel alle apparaten zonder al te veel aanpassingen te doen. Dit is de kracht en tevens ook de zwakte, het werkt makkelijk overal alleen het heeft niet de hoogst haalbare efficiëntie.

Android schaalt daarbij zeer goed, het werkt immers zelfs op tablets of TVs die allemaal verschillende schermformaten en resoluties hebben. Dit wordt ook vaak als een negatief punt aangedragen bij Android, omdat er zoveel fragmentatie is. De BB telefoons hebben naar mijn weten behalve de Passport niet echt hele afwijkende maten (er zijn ook Android telefoons, vooral oude, die een 4:3 vormfactor hebben).

Het enige lastige voor BB is dat er out-of-the-box geen Google play store staat en dat de Google services niet mogelijk zijn op dit platform. Daarbij vereist het platform om gestures te gebruiken in plaats van een home knop wat anders is dan bij andere mobile OSen en hierbij mensen af kan schrikken. Om mensen toch te laten zien dat BB telefoons met een toetsenbord eigenlijk hele goede toestellen zoals iedere andere is, wordt er (denk ik dus) een Android telefoon uitgebracht. Van een BB telefoon met Android naar een BB telefoon met BB OS te stappen zal kleiner zijn dan van een Apple of andere Android telefoon met bijvoorbeeld touchwiz eroverheen.

Een andere reden kan zijn dat BB wil gaan kijken of ze ook geld kunnen verdienen door diensten af te leveren op Android waardoor ze geen telefoons/OS zelf meer hoeven te maken (ze zijn immers meer aan het inzetten op diensten in plaats van harde waren verkoop).
Compatibiliteit om zeep ben ik niet zo bang voor. Als android aanbieder ben je nummer x in het rijtje van 500 anderen. blackberry was ooit groot, maar marktaandeel terugkrijgen gaat niet zo snel
Veel mensen hoorde ik juist eerst klagen over de software omdat ze o.a. veel crashes hadden. Nu heb ik opzich wel veel goeds gehoord over BB10 maar voor veel mensen is het de gok denk ik niet waard.
Mijn persoonlijke ervaring met Android apps op Blackberry is overweldigend positief. Bijna nooit crashes, in ieder geval niet meer als toen ik nog een Androidtoestel had. En indien een crash optreed levert dat in ieder geval niet een onstabieler OS op.

Ook krijg je out-of-the-box krijg je de Appstore van Amazon. Dus opzich niet heel complex voor de leek om apk te installeren. Zelf heb ik met een kleine tweak Google Play geïnstalleerd. Ook updates van Android apps (inclusief degenen uit de Playstore) worden automatisch geïnstalleerd.

Het klopt inderdaad dat het niet mogelijk is om Play Services te installeren. Dit is vervelend, maar het is niet onmogelijk om apps te gebruiken die hier gebruik van maken (bijvoorbeeld de markplaats app)
Alleen de chromecast krijg je niet werkend op os10 en dat is erg vervelend.
Via de Native BB10 app Cast, kun je toch een aantal zaken naar de Chromecast Casten. Zoals lokale Filmpjes en Youtube streams.
Maar geen netflix en daar gaat het mij om.
Hoe zit het dan met Android-applicaties die gebruikmaken van de push-functie van Google? Het lijkt me dat dat dan niet werkt?
Google staat hen niet toe om Google Play Services te draaien op Blackberry's OS. Dus alle apps die daar gebruik van maken werken niet (zomaar vanzelf).
Google Services is privacy en beveiliginsprobleem, wat ook bij de BlackPhone werd geblokkeerd.
Omdat buiten tweakers dat misschien bijna niemand weet?

BlackBerry is hier gewoon een niche markt aan het verkennen (toetsenbord Android is redelijk uniek tegenwoordig).

[Reactie gewijzigd door horizon1978 op 23 juli 2024 23:41]

Het mooiste is dat de CEO bij het openen van chrome de app met een swipe de app wil verkleinen om eventueel een andere app te openen. Dit werkt niet bij android die nog met toetsen werkt zoals terugtoets en home toets :) . ik moet er niet aan denken om weer een stap terug qua software gebruik en weer met toetsen te werken om ergens te komen. Lekker omlsachtig en minder direct/snel.
ik moet er niet aan denken om weer een stap terug qua software gebruik en weer met toetsen te werken om ergens te komen. Lekker omlsachtig en minder direct/snel.
Is puur een kwestie van wat je gewend bent. Laten we eerlijk wezen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 532811 op 23 juli 2024 23:41]

Ik moet regelmatig een android toestel testen en heb een android tablet, maar zelf mijn dochter die gewend is aan een playbook , kan nu wel om met haar eigen android tablet , maar vindt de UI van de Playbook beter. Zoontje wil gewoon playbook blijven gebruiken met streaming.

Ik ben het wel met je eens ,aan alles wen je en voor je het weet je niet beter, maar kan als ex android niet meer genieten van Android als ik nog een BB10 heb.
Zo irriteer ik me helemaal kapot aan Windows sinds ik ben overgestapt naar OS X. Iedere keer als ik achter een PC zit mis ik zaken zoals Quick Look, Mission Control, de image/PDF editing tools van Preview, etc. Ben er aan gewend geraakt dat in OS X zoveel van dit soort handigheden standaard ingebakken zitten en aan de workflow die ik zo heb.

Allemaal gewenning. :P
Hij werd aangeschoten voor een interview en heeft toen snel nog even het toestel in zijn handen gedrukt gekregen. Ze besloten toen meer op het toestel in te gaan.

Niet slim
Omdat niet alle apps even goed op BB10 draaien. Omdat je standaard de Google play store niet in kan en de Amazon store minder aanbod en vaak verouderde versies heeft. Omdat niet iedereen zin heeft om allemaal verschillende versies te testen om te kijken welke het beste werkt. Omdat Google play services inderdaad standaard ook niet werken... Take your pick.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 23:41]

Commercieel beter verkoopbaar (ook de zakelijke markt kiest vaak voor toestellen die ook leuke speledingetjes zijn), mogelijkheid om Blackberrydiensten (in principe altijd de belangrijkste bron van inkomsten geweest) op Android te showcasen, misschien een deel van de generale consumentenmarkt aanspreken om zo iig meer merkbekendheid terug te krijgen.

Verder ondersteunt BBOS10 geen google services (het schijnt wel te kunnen, maar wel met de nodige moeite), terwijl veel mensen hiervan gebruik maken (vaak zonder het te weten, waardoor het ervaren wordt als 'app x werkt niet in de runtime').
Anoniem: 203064 @valvy27 september 2015 15:15
Om een grotere doelgroep te bereiken? Daarbij is John Chen als de CEO van BlackBerry mogelijk een financiële overeenkomst aangegaan met Google. Om de bedrijfscontinuiteit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 203064 op 23 juli 2024 23:41]

Anoniem: 457607 27 september 2015 11:24
Een aardige man, maar hij maakt naar mijn mening een slechte beurt hier.

De demo is uiterst klunzig. Een lange delay bij het starten van chrome. Touch lijkt amper te werken of hij weet niet hoe het werkt. Een beetje zoals mijn moeder, die ook 15 keer op een icoontje tikt en nog steeds geen hit heeft. Daarna probeert hij te scrollen, en ook dat lukt niet. Dan ineens is het keyboard daar, maar er wordt niet getoond hoe dat ineens tevoorschijn komt.

Tot slot, met een opmerking als "this is the best we can do" toont hij weinig vertrouwen in het concept, en de kritiek op het eigen OS is terecht en eerlijk, maar ook een klap in het gezicht van die paar trouwe fans die men nog heeft.
Geen idee waarom je off-topic wordt gezet, maar ik zit ook wel even met mijn ogen te knipperen.

Natuurlijk hoeft niet iedereen van elke telefoon-introductie een heel media-circus a la Apple te maken, maar dit is wel weer een heel schril contrast.

De man kan de telefoon nauwelijks bedienen, heeft zijn talking points (Android vs. BB-OS) niet klaar en in plaats van hem aan te prijzen als "most amazing phone we ever made" is het een mat, verontschuldigend "the best we could do".

Natuurlijk heeft BB het moeilijk, maar een beetje media-introductie moeten ze toch nog wel kunnen?
Wist niet eens dat het op offtopic stond, maakt niet uit :)

Over Apple: Blackberry kan wel wat leren van Apple hier. Natuurlijk is Apple overdreven in zijn presentaties, maar het is een deel van hun success. Ze beheersen de media als een dictator. Slechts op vooraf geplande events worden produkten getoond, en die worden superstrak gepresenteerd, en daar wordt weken op geoefend.

Deels showbusiness, maar je zult geen Tim Cook zien stuntelen met een eigen gemaakte telefoon of horen zeggen dat dit het is want meer geld hadden we niet. Ik heb bij deze spontane demo het idee dat men amper zelf geloofd in het idee.

Ik vind het overigens wel een interessant idee, het is gewoon slecht aangeprijsd.
Dit was dan ook geen geplande presentatie event. Een geplande presentatie event zal plaatsvinden over een aantal weken wanneer het toestel officieel gepresenteerd zal worden. Dan zal de media uitgenodigd worden om kennis te maken met het toestel.
Klopt, en dat bedoel ik dus: Apple zou nooit vooraf aan een produktpresentatie halfslachtig, onvoorbereid en ongecontroleerd een produkt demonstreren.
Apple is een verhaal op zich. Je verwacht dat het hoogtepunt aan het aantal verkochte toestellen is geweest, maar dan doen ze het nog altijd een stuk beter. Apple weet dat de gebruikers weer naar de winkel zullen rennen om een nieuwe Iphone te halen. Dan zit je natuurlijk in een luxe positie.

Chen is gewoon niet echt een groot liefhebber van Android. Hij heeft sinds zijn aantreden gewerkt met BB10 en dat werkt gewoon anders dan Android. Ik denk dat Chen het meer een noodzakelijk kwaad vindt om een toestel uit te brengen met Android. Hij had ook meer moeten doen met BB10. Heeft niet een 'conventioneel' high end touchreen toestel uitgebracht met BB10. Dit jaar is hij gekomen met de Leap maar dat kan je absoluut geen vervanger noemen van een Z10 of de Z30. Onbegrijpelijk dat er geen Z50 is gekomen met dito specificaties.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 23 juli 2024 23:41]

Deze telefoon is gewoon een witte vlag van de kant van Blackberry. Kun je ze niet kwalijk nemen dat het tegen de zin is.
Eens dat het klunzig is. Hilarisch bijna...

Het lijkt erop dat Chrome opende in een soort tutorial ipv gewoon in een browser tab. Dan ben je op zo'n moment even van je stuk gebracht. Maar goed, ook de rest van de demo was erg klunzig en slecht (niet?) voorbereid.

Ik vind het een interessante optie: een Android telefoon met extra aandacht voor veiigheid en privacy. Maar waar die betere privacy uit bestaat wordt nog niet duidelijk gemaakt. Eerst zien, dan geloven.

Dat fysieke toetsenbord zal voor veel mensen een pre zijn, maar het lijkt mij dat het niet op een handige plek zit. Als het uitgeschoven is moet je de telefoon dus op het dunne gedeelte hanteren en hangt de rest topzwaar over je vingers heen (bij typen met twee duimen). Met een hand gaat het daardoor ook niet lekker werken. Maar goed, ook hier: eerst maar eens zien.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 23 juli 2024 23:41]

De eerste keer dat je Chrome opent geeft hij wat info en vraagt hij daarna of je wilt inloggen met een Google-account of niet, dat was het tweede scherm dat hij weg probeerde te swipen.

Het toestel, of in ieder geval Chrome, was dus echt nog helemaal niet gebruikt. Lullig.
Dat fysieke toetsenbord zal voor veel mensen een pre zijn, maar het lijkt mij dat het niet op een handige plek zit. Als het uitgeschoven is moet je de telefoon dus op het dunne gedeelte hanteren en hangt de rest topzwaar over je vingers heen (bij typen met twee duimen). Met een hand gaat het daardoor ook niet lekker werken. Maar goed, ook hier: eerst maar eens zien.
Helemaal mee eens. Ik ben een die-hard fysiek toetsenbord fan, maar wie deze layout bedacht heeft?! We zien de super voor de hand liggende reviews wel weer verschijnen...
De swipe omhoog die hij deed is kennelijk het BB10 gesture om tussen apps te schakelen: http://www.laptopmag.com/...r-blackberry-10s-gestures

Chrome leek welhaast moeizaam te openen omdat de curve van het scherm ook aanraak gevoelig is.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 23 juli 2024 23:41]

Ik vond het i.i.g. erg grappig uitzien. Voor met die meid ernaast die bijna hysterisch werd toen ze het toetsenbord zag. :P
Ik denk dat vooral interessant is wat BlackBerry onderhuids heeft doorgevoerd. Ze waren en zijn heer en meester in beveiliging en om die reputatie met stock Android op het spel te zetten lijkt mij een riskante stap. Misschien dat ze nog iets van QNX of beveiliging toepassen.
Als er nog QNX onder zou zitten dan zouden ze ook wel adverteren dat je er 'legacy' Blackberry apps op kan draaien. Dit is vast gewoon een pure Android (Linux ipv. QNX).

Wel kan je iets verwachten á la Silent Circle Blackphone's aanpassingen. Volgens mij waren er überhaupt wat financiële problemen in dat bedrijf. En dat alleen het OS nog verder ontwikkeld werd, voor klanten met een support contract. Ergens dus vreemd dat Blackberry ze niet opgekocht heeft.

Ref: http://www.cnet.com/news/...ckphone-hardware-partner/

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 23 juli 2024 23:41]

Dan ben ik benieuwd wat ze aan beveiliging doen op het gewone Android :P
Android heeft wel een andere kernel in dit geval, maar niet QNX maar Grsecurity. (http://crackberry.com/eve...ng-android-powered-slider)

Daarnaast draait er ook BlackBerry Safeguard op de telefoon welke andere manieren van unlocken (picture password) en andere delen qua beveiliging van BlackBerry 10 overbrengt naar Android
Dit https://grsecurity.net/ gebruiken ze als kernel.. Android is op elk toestel weer anders, dat blijkt maar weer.
Ik ben niet een groot fan van Android en ik begrijp niet echt waarom blackberry met een Android-toestel op de proppen komt. De Android markt is vrij gesatureerd en een hoop fabrikanten verdient niet echt veel aan Android. Zie HTC die maar net het hoofd boven water houdt. De overgrote meerderheid van de Android gebruikers vindt veiligheid van minder groot belang. Zij gaan meer voor de specs, aanpasbaarheid en apps.

Blackberry concentreert zich te veel op de 'niche' markt. In de afgelopen drie jaar heeft blackberry de z10 en de z30 niet vervangen. Ze zijn dit jaar gekomen met de leap, maar dat noem ik niet een vervanger voor de z10, laat staan de z30. De leap heeft dezelfde 1.5ghz dual core processor als de z10. Hoe kan je dan verwachten dat het toestel goed verkoopt.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat ook. Een aantal blackberry gebruikers noemt de cijfers bemoedigend, maar dat zijn ze nou niet echt. De fabrikant heeft slechts 800.000 toestellen verkocht over juni, juli en augustus. Apple en Samsung verkopen dat aantal in twee of drie dagen. Natuurlijk moet je blackberry niet vergelijken met Apple en Samsun, maar het geeft wel te denken. Ook de omzet van 490 miljoen dollar is vrij alarmerend. Vorig jaar nog 900 miljoen dollar en nu gehalveerd. Het verlies is beperkt gebleven tot 66 miljoen dollar.

De baby van John Chen, software en licenties, is gestegen met 19 procent, maar dat brengt vooralsnog niet genoeg geld in het laatje. Blackberry heeft 74 miljoen dollar aan software verdiend. Ik noem dat 'peanuts'.

De passport en de passport edition zijn goede toestellen met dito specs, maar het zijn 'niche' producten. Genoeg consumenten halen het niet vanwege de vorm factor. Dan vraag ik mij af waarom blackberry in de afgelopen 2,5 jaar niet een high end touchscreen toestel heeft gelanceerd? Een z50 bijvoorbeeld met de passport specificaties. De z10 en de z30 worden niet meer verkocht en het enige alternatief is nu de leap. Dat toestel maakt gebruik van een prehistorische processor uit 2011/begin 2012. Blackberry dient gewoon een conventionele toestel uit te brengen met bb10. Goede specificaties zodat meer consumenten geïnteresseerd raken. Nu brengen ze met de priv wel een toestel met dito specificaties, maar die draait op Android. Waarom dat niet gedaan met bb10? Er moet echt meer gedaan worden om bb10 onder de aandacht te brengen, want het is echt een goed os.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 23 juli 2024 23:41]

Zoals ik het internet interpreteer hebben BB telefoons twee belangrijke eigenschappen, veiligheid en hardwarematige toetsenborden. Veiligheid en Android is een combinatie die niet altijd even lekker samengaat. Maar: Google heeft aangegeven dat ze maandelijkse security updates willen gaan uitbrengen en BB heeft een naam hoog te houden als het om veiligheid gaat en zal ook specifieke software voor Android voor deze telefoon ontwikkelen. Blijkbaar ziet BB deze combinatie wel zitten.

Dat ze voor Android kiezen is niet raar, het is verreweg het grootste mobiele OS ter wereld, iOS is onmogelijk en WP is, net als BB10, een nichemarkt vergeleken met de eerste twee. Daarnaast is Android vanaf versie 4.4 (KitKat) een behoorlijk goed OS geworden, het huidige 5.1.1 is hier een verdere verbetering op (negeer het boe-geroep uit het publiek) en kan zich makkelijk meten met alle andere mobiele OS'en.

Dus: een BB Android met een fysiek toetsenbord. Of het BB gaat "redden" weet ik niet maar het zou zomaar het best verkopende toestel van BB in de afgelopen maanden/jaren(?) kunnen worden.
Het klopt dat Android het grootste OS is ter wereld, maar het is ook een vrij 'gesatureerde' markt. Samsung verdient genoeg aan Android, alhoewel hun winst ook teruggelopen is, en de rest maakt een kleine winst of levert geld in. HTC maakt ene kwartaal een kleine wist en het andere kwartaal draait het een verlies. Sony ook hetzelfde verhaal.

Zoals al eerder geschreven: het grootste gedeelte van de Android-gebruikers vindt veiligheid van minder groot belang. Er is een gedeelte die geeft om veiligheid, maar die is in verre minderheid. Als Android-gebruikers veiligheid zo belangrijk vonden, dan waren er wel meer overgestapt op BB10.

Blackberry brengt de laatste tijd vooral toestellen die een soort van 'niche' markt bedienen. Ook de Priv is zo'n toestel. Een verre minderheid van de Android-gebruikers zal het wel overwegen, maar het overgrote meerderheid niet. Ook met de Passport en de Passport Silver Edition concentreert Blackberry zich op de 'niche' markt. Het probleem van die beslissing is dat het niet de verkoopaantallen met zich meebrengt die voldoende is om de tak 'toestellen' winstgevend te maken. Slechts 800.000 toestellen in een kwartaal verkopen is ronduit beroerd.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 23 juli 2024 23:41]

Iedere gebruiker vind veiligheid van belang. Dat gebruikers zich daar niet altijd naar gedragen is een ander verhaal. Het is ook niet de primaire verantwoordelijkheid van een gebruiker om de veiligheid van het OS zelf te garanderen.

Ik denk dat Android zo populair is omdat het gewoon zo breed aanwezig is, in alle prijsklassen en met vele toestellen. Ik geloof niet dat Android zo populair is omdat het zo goed, veilig of fijn is.
Het overgrote meerderheid van de Android-gebruikers vindt veiligheid van minder groot belang. Android-gebruikers vinden apps, aanpasbaarheid en specs belangrijk. Er is een gedeelte die veiligheid belangrijk vindt, maar die is in een grote minderheid.

De Blackberry Priv zal een klein gedeelte van de Android-gebruikers aanspreken, maar het overgrote meerderheid zal niet malen dat het toestel extra veilig is. Als veiligheid belangrijk was voor de Android-user, dan hadden wel meer van die users wel de overstap gemaakt naar BB10.
"Het overgrote meerderheid van de Android-gebruikers vindt veiligheid van minder groot belang"

Eens dat men daar niet bewust op selecteerd, maar daaruit kun je niet de conclusie trekken dat men het niet van belang vind. Men is er totaal niet mee bezig en vertrouwd op het systeem, vergelijkbaar met Windows.

" Android-gebruikers vinden apps, aanpasbaarheid en specs belangrijk."

De Android markt is zo groot dat dit niet opgaat voor iedereen. Zowat de helft van de Android markt bestaat uit een publiek die niet eens op internet komt en nooit een app installeerd. Dit zijn in feite gewoon dumb phones.

Ook hier in ontwikkelde landen zijn veel Android gebruikers die het ding out of the box gebruiken. Ik ken genoeg (oude) mensen die willen whatsappen en een goedkope Android hebben.

En dan heb je een deel publiek wat doet wat jij zegt: apps installeren, dingen aanpassen, maar zo heel veel zijn er dat niet. Wellicht is ons beeld vertekend omdat we op Tweakers zitten.
Men selecteert er niet op en men vindt het van minder groot belang. De consument gaat in een telefoonwinkel echt niet aan de verkoper vragen hoe het toestel is beveiligd. De vraag is meestal of het Android draait en wat de specificaties zijn.

Dat is ook het probleem van Blackberry. Chen zet heel erg in op veiligheid, maar daarmee bereik je maar een klein gedeelte van de consument. In de afgelopen tijd heeft hij ook 'niche' producten op de markt gezet. De Passport en de nieuwe Passport Edition zijn absoluut goede toestellen, maar het zijn geen 'conventionele' toestellen. Er is gewoon geen vervanger op de markt gekomen voor de Z10 en de Z30. Hij is met de Leap gekomen, maar dat is gewoon geen vervanger voor de Z10/Z30. Dezelfde processor gebruiken als in de Z10 is gewoon ronduit lachwekkend. Nu heeft hij een product portfolio van producten die bedoeld zijn voor maar een heel klein gedeelte van de markt. Dan vind ik het niet vreemd dat Blackberry in de afgelopen drie maanden slechts 800.000 toestellen heeft verkocht.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 23 juli 2024 23:41]

omdat bb10 voor veel mensen juist een reden is om het niet te kopen. de meeste mensen denken "blackberry kan je niks mee", niet "is het mogelijk hier android apps op te draaien".
bb heeft niet meer de reputatie die het een paar jaar geleden had, en moet dus iets veranderen. dit is hun keuze.
Ik ben benieuwd hoe ze Google in de hand houden als het gaat om privicy.
Ik heb het idee dat google zo veel mogelijk wil bij houden op je telefoon en alles maar wil synchoniseren met hun servers.
Misschien dat ze een Cyanogen-mod-eske aanpassing hebben toegepast, zodat je per app de toegangen kan beheren zoals dit ook kan in hun eigen BB10 (voor BB10-apps iig, bij Android-apps die je in de runtime draait kan het niet)? Al zou Google daar niet blij mee zijn en dit waarschijnlijk gecoverd hebben in de voorwaarden, wat betekent dat ze dit dus hebben gelaten voor wat het is. Maar goed, je kiest voor Android, en daarmee komen dergelijke voorwaarden. Als je dit niet wil, moet je voor BB10 gaan (of Sailfish, misschien Ubuntu?).
In Android M kan je standaard de permissies per app wijzigen en moet elke app toestemming krijgen voor bepaalde permissies.. Google heeft dat zelf toegevoegd :P
O ja, zoiets had ik inderdaad ergens meegekregen. Maar geldt dit ook voor Google services? Of alleen voor de toegang tot je ID, contactlijst, etc. en wordt je generale gebruik wel gewoon doorgecommuniceerd? En wordt dit vooraf ook aangeboden zoals in BB10? We zagen dat dit soort details ook verschil kan uitmaken in de browsercase rondom Windows waar een browserkeuzescherm in moest zitten vanaf een bepaald moment.
Je moet ook Google apps toestemming geven, die hebben niet toestemming by default. Ik weet niet precies wat je met ´generale gebruik´ bedoelt.
Browsergeschiedenis, welke apps er op je telefoon staan, info van het besturingssysteem en toestelinformatie, cookies van apps of van de browser,
GPS locatie, belgeschiedenis, SMS geschiedenis enzovoorts. Er valt zat te bedenken wat onder normaal gebruik van een telefoon valt.

Nu weet ik niet wat er in Android M zit, maar ik weet bij het oude BB OS 7.1 dat je gewoon iedere toetsemming kon geven of intrekken. Zo kon een app dingen worden geweigerd en als de app dan niet bleek te werken dan maar weer verwijderen.
Locatie wordt ook eerst toestemming om gevraagd. Cookies kun je in iedere browser uitzetten, maar als je dat niet doet, stel je inderdaad waarschijnlijk buiten de website, ook de maker van je OS op de hoogte. Maar die andere gegevens worden inderdaad gedeeld en daar heb je niets over te zeggen. Dit is vrij normaal voor iedere smartphone OS, en het wordt ook verbonden aan je persoonlijke gegevens.

Overigens, wat je zegt over BBOS7 kan in OS10 ook als het een native app is. Bij Android apps niet.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 23:41]

Misschien over hun eigen appjes ofzo, over google-android kan hij het niet hebben, dat is gemaakt voor data verzameling (business model)
Op deze telefoon zitten alle Google apps. Zoals Chrome, Google Play Services, Playstore en meer. Je krijgt dus alle Google tracking zoals men dat dan noemt er gratis bij. Op zich kun je natuurlijk met allerlei apps nog wel een goed beveiligde telefoon aanbieden alleen ben je dan niet beveiligd tegen het datagraaien van Google wat immers de OS leverancier is. Bij BB10 had BB het allemaal in eigen hand, de hardware en software werd door henzelf gebouwd en beheerd.
Je kan zelf kiezen of je die Google diensten wel of niet gebruikt*... eigenlijk nog mooier dan bij BB10 waar je geen keuze hebt dus.

* op de Play Store na

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 23 juli 2024 23:41]

Play services == google apps == data graaien door Google.
Hoe kan BB dit dan ooit in de markt zetten als een toestel wat rekening houdt met je privacy? Dat is het bij voorbaat al niet.
Of begrijp ik het verkeerd.
Dat denken veel mensen, maar dat is niet zo. Veel zaken die in Play Services zitten moeten bij de eerste setup wel aangevinkt (bij sommige telefoons afgevinkt). Het is niet zo dat Play Services per definitie veel data doorstuurt.
De onkunde van deze CEO druipt er af. Heeft hij ooit eerder een smartphone vast gehad? Het lijkt bijna alsof hij de oude draaiknop zoekt. Echt.

Overigens ga ik deze wel kopen, sinds mijn htc desire Z mis ik een fysiek toetsenbord.
inderdaad, weet niet waar hij het over heeft (the latest specs) druk 100x op dezelfde knop (duurt trouwens erg lang voordat chrome opent) en zit maar wat een te klooien.

Bereid je voor man, dat moest je al op de basisschool voor je spreekbeurt doen, kom op
Helemaal mee eens. Over de snelheid van het opstarten van Chrome kunnen we denk ik niet teveel zeggen omdat de telefoon gewoon niet voorbereid was. Hoe krijg je het voor elkaar om zelfs de accountinstellingen niet doorlopen te hebben als je een telefoon in een "exclusive" presenteert. Het is net alsof hij dat helemaal in z'n eentje 5 minuten voor het schieten van dit filmpje heeft bedacht: "Ik pak even zo'n Priv mee hier, is hij opgeladen? Mooi, ik ga hem gewoon aan de wereld tonen. Hoe werkt dat eigenlijk, een smartphone?"
Misschien was het niet het plan maar zag hij die journaliste en dacht, "Change of plans!" 8)7

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 23 juli 2024 23:41]

De man is een lachertje. Het meisje wil de telefoon liefst overnemen om hem te ontzien in zijn onkunde :) :)
De Priv zou een snapdragon 808 hebben (met 3gb ram uit mijn hoofd). Dus dat is wel "redelijk" latest specs.
hij komt van een BB10 af die dus heel anders werk en verwarring bij hem zorgt.
jammer dat hij zich niet voorbereid heeft. :(

kijk maar hij drukt home knop terwijl hij in de home scherm zit en swiped in de browser van beneden naar boven wat een BB10 future is.

dat de toetsen een touchlaag hebben ken ik van de ps3 keyboard.
http://www.sonyinsider.co...ment-for-ps3-controllers/

[Reactie gewijzigd door raro007 op 23 juli 2024 23:41]

Zie je hoe Chen de browser omhoog probeert te swipen? Dat is dus de manier om een App te minimaliseren in BB10. Dat gaat niet werken Chen! Dat krijg je er van als je kiest voor een traditionelere UX.
traditioneler waar mensen verstand van hebben, dan hokus pokus dingen als in bb10.
mensen willen iets zien als ze wat drukken en niet dat ze uit het niets de multie tasking of wat dan ook oproepen.

http://tweakers.net/nieuw...jfers-blackberry-z10.html
Klanten zouden het toestel terugbrengen omdat ze de besturing van BlackBerry 10 via gebaren 'niet intuïtief' vonden.
zelfde probleem hebben mensen met ios en oude android versies met multitasking bijvoorbeeld.

toetel ziet er mooi uit en verwacht nu het een traditionelere UX gebruikt wel gaat verkopen.
denk zelfs als je geen keyboard wilt op je toestel nog steen een mooi toestel is om te hebben!!
Ik heb nooit begrepen dat het niet intuïtief is..

Van onder naar boven swipen:
• kan je de phone mee unlocken
• kan je uit de app gaan

Van boven naar onder swipen:
• quick menu/settings zoals bij android op homepage
• settings van de app

That's it. Ik vind het fijner werken. :)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 23 juli 2024 23:41]

Heb je moeten leren welke functie het naar boven swipen had, of deed je dat uit jezelf zonder dat je wist wat het deed?

Tegenwoordig haalt iedereen de begrippen intuïtief, gebruiksvriendelijk en handig door elkaar.

Intuitief is als je iets kunt hanteren zonder dat je verteld is hoe je het moet hanteren. De meeste deuren werken bijvoorbeeld heel intuitief (voor mensen). Sommige deuren juist niet (bepaalde deuren in treinen bijvoorbeeld - vrijwel iedereen staat de eerste keer te hannesen met die dingen).

Iets werkt handig als het minimale effort kost om een bepaald doel comfortabel te bereiken. Omhoog swipen om iets te bereiken valt handig te noemen. "Start" -> "Shutdown" -> "Shutdown" is bijvoorbeeld niet handig.

Commandline interfaces kunnen enorm handig zijn. Ze zijn echter vrijwel nooit intuitief.
GUIs zijn vaak een stuk intuitiever dan CLIs, maar meer dan eens zijn ze relatief onhandig.

Gebruiksvriendelijk is een heel ruim begrip waar bovenstaande begrippen onderdeel van (kunnen) zijn, maar er horen ook dingen bij zoals responsiveness.

Relevant voor deze smartphone is overigens dat een hardwaretoetsenbord enorm intuitief is. Een touch toetsenbord met autocorrect en/of swipe-functionaliteit is dat niet (al zou je het wel 'handig' kunnen noemen),
Nja, er is automatisch een kleine "tutorial" als je de phone voor het eerst opstart. Daar moet je eens van boven naar onder swipen en van onder naar boven en zie je wat er gebeurt.

Het is dus wss niet letterlijk "intuïtief" zoals bv. een knop met tekst/symbool erop.
Het is even intuïtief als swipen naar rechts of links om een andere pagina te zien.
Door de animatie zie je echt dat je de app verkleint en op de hoofdpagina verschijnt (bij swipen van onder naar boven, je neemt zegmaar de app met je vinger en veegt hem naar de homepagina).

Dus ergens kan je het wel intuïtief noemen omdat het over een algemeen gekend gebaar gaat bij smartphones, namelijk swipen. Al is dat natuurlijk ook aangeleerd, maar dat kan je natuurlijk over bijna alles zeggen. Enkel de natuurlijke intuïtie van overleven enzo is dan echt intuïtief.. :p

Anyways.. Je hoeft het maar 1x te zien en je bent ermee weg. Het werkt heel handig imo.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 23 juli 2024 23:41]

Het is dus wss niet letterlijk "intuïtief"
Nee, het is gewoon niet intuitief. Je kunt niet een woord verkeerd gebruiken en dan doen alsof de echte betekenis 'letterlijk' is en jouw interpretatie ervan ook een soort van juist is. Er zijn duizenden woorden in de Nederlandse taal en met een beetje oefening en goede wil kun je erin slagen om de juiste woorden te gebruiken om hetgeen je wil zeggen uit te drukken: "Het werkt heel handig imo."
Dat is hier het juiste woord.
Het is even intuïtief als swipen naar rechts of links om een andere pagina te zien.
Nee. Dat is een gebaar dat lijkt op hoe mensen al eeuwen gewend zijn om een logisch opvolgende 'pagina' te zien en is daarmee redelijk intuïtief. Er is eigenlijk geen enkel ander voorbeeld waar we een naar boven gaande beweging met onze duim of hand maken om een taak 'af te sluiten' of te wisselen van taak.

Eigenlijk is het meer de facto of cultureel intuïtief dan biologisch intuïtief. Voor iemand die nog nooit een boek of ander werk bestaande uit meerdere pagina's in handen heeft gehad en 'gebruikt' is dat swipen niet intuïtief, terwijl deze wel zonder moeite bepaalde deuren zou kunnen openmaken (ook al heeft dat niets met overleven of evolutie te maken).
Dus ergens kan je het wel intuïtief noemen omdat het over een algemeen gekend gebaar gaat bij smartphones, namelijk swipen
Bizar om dat te zeggen bij een artikel waar een video bij staat waar precies die handeling fout gaat - op een smartphone, dus.

Zo zou je ook kunnen beargumenteren dat 2s op het midden van het scherm drukken om de telefoon opnieuw op te starten intuïtief is, omdat long-press een algemeen bekend gebaar is bij smartphones. Aangezien dat vrij duidelijk onzin is, is daarmee de redenatie bewezen onjuist en je claim 'omhoog swipen om een app af te sluiten is intuïtief te noemen, omdat swipen intuitief is' bewezen onwaar.
Tja, maar dan is er feitelijk geen intuïtive interface mogelijk. Voor alle interfaces zul je eraan moeten wennen en wat instructie nodig hebben. De steilheid van de leercurve is veel relevanter.

De video laat zien dat de user interface van Android ook niet intuïtief is, Chen doet het immers fout. In Android en iOS zitten ook genoeg zaken waar je aan moet wennen.

Het grootste probleem met BB OS 10 is dan vooral dat mensen weigeren om de (vrij vlakke) leercurve van het OS te overwinnen. De gestures zijn doodeenvoudig, worden bij het voor de eerste keer starten voorgedaan en zijn door het hele OS consequent in gebruik. Na de tutorial van 2 minuten kon ik er feilloos mee werken.
Tja, maar dan is er feitelijk geen intuïtive interface mogelijk. Voor alle interfaces zul je eraan moeten wennen en wat instructie nodig hebben
Onzin. Er bestaat zoiets als affordance ( https://en.wikipedia.org/wiki/Affordance ) en dat betekent grofweg dat een interface-component een uiterlijk heeft dat de mogelijke interactie ermee prijsgeeft. Een knop die eruit ziet als een daadwerkelijke knop nodigt uit om op te drukken (er valt een lange discussie te voeren over hoe dit verband houdt met hyperlinks, flat interfaces en de mate waarin een kleine leercurve voordelen heeft boven het altijd tot indrukken uitnodigen van een knop).

Als er dan in tekst ook nog op aangegeven staat welk resultaat er redelijkerwijs te verwachten is, hoef je geen seconde na te denken of uitleg te krijgen over het gebruik van die knop.
In Android en iOS zitten ook genoeg zaken waar je aan moet wennen.
Mee eens, maar het is een volstrekt irrelevante opmerking. Ik heb nooit beweerd dat dat niet zo was of geïmpliceerd BBOS niet intuïtief of minder intuïtief is dan andere OSen.

Het gaat mij enkel om het misbruik van het woord intuïtief.

Zo veel mensen die op hun teentjes getrapt zijn als je het waagt om iets niet intuïtief te noemen, terwijl de definitie en de feiten duidelijk zijn. Again: noem het gewoon 'handig' of 'simpel' of 'makkelijk'. Maar vertroebel de betekenis van intuïtief niet omdat het in de mode is en je er als interface niet bij hoort als je het niet bent.
Nou ja, ik denk dat intuïtief vooral een zeer subjectief begrip is. Ik ben een tech-nerd die al sinds jongs af aan met computers bezig is en ook al ver voor iOS en Android met toentertijds "smart"phones liep. Als ik een interface voor mijn neus krijg die ik nog nooit gezien, over gelezen heb of wat van gehoord heb heb ik kan ik doorgaans op basis van mijn ervaring voorspellen hoe ik deze moet gebruiken.

Kijk ik naar de defintie van Van Dale:
(als) bij intuïtie: een intuïtief inzicht
dan nodigt dat uit om verder te kijken naar het begrip intuïtie:
inzicht zonder nadenken
Als ik, op basis van mijn ervaring, zonder nadenken kan werken met een nieuwe interface dan voldoet dat voor mij dus aan de definitie van intuïtief. Als ik diezelfde interface aan mijn moeder voorleg zal zij daar dagenlang hard aan moeten wennen aangezien zij pas op zeer late leeftijd met dergelijke technische dingen in aanraking gekomen is. En dan nog zal zij vrij lang, of zelfs altijd, moeten nadenken bij diezelfde handelingen. Voor haar voldoet exact dezelfde interface dan niet meer aan de definitie van intuïtief. Voor haar is het niet logisch om op een knop te drukken. Zij heeft altijd geleerd dat je niet aan knopjes mag zitten dus een knop nodigt niet uit tot drukken. Dan wil ze eerst zeker weten dat ze de juiste knop indrukt.

Nu zou je het iets algemener kunnen trekken door te stellen dat iets intuïtief is als het grootste deel van de doelgroep er zonder nadenken mee overweg kan. Maar dat is natuurlijk een moving target en biased naar wat men gewend is. Een nieuwe versie van Android met minimale aanpassingen aan de interface zullen gebruikers van een oudere versie vrij snel zonder nadenken mee aan de slag kunnen. Door het grote aandeel van Android zou Android dan eerder onder de noemer "intuïtief" vallen, terwijl dat absoluut niet betekent dat het handig of makkelijk is.

Verder heeft mijn dochter van 2 absoluut geen enkele moeite met het bedienen van de BlackBerry Z10 van mijn vrouw. Het swipen door de foto's was al lang geen probleem maar ze heeft de laatste maand ook ontdekt hoe ze kan switchen tussen de foto-app en de video-app. Natuurlijk heeft ze het van mijn vrouw afgekeken, maar het is niet alsof ze er instructie voor gehad heeft of iets dergelijks. Intuïtief?

Met andere woorden: volgens mij ligt het niet zo simpel, en kun je zeker niet stellen dat de betekenis van intuïtief vertroebelt. Het is gewoon een erg wazig en subjectief concept. Net als handig en makkelijk overigens.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 23 juli 2024 23:41]

Het is absoluut waar dat je bepaalde handelingen onder intuïtief kan scharen, simpelweg omdat we vergelijkbare handelingen met vergelijkbaar effect al heel vaak gedaan hebben in andere situaties. Ik probeerde het onderscheid al even aan te geven met cultureel en biologisch intuïtief.

Je zou kunnen zeggen dat intuïtief meer een spectrum is dan een zwart-wit situatie en dat dezelfde handeling op verschillende plekken op het spectrum ligt, afhankelijk van de cultuur (op dat moment) van de beschouwde groep.

Dat laatste is hier belangrijk. Als je niet specificeert over welke groep je het hebt, over welke groep hebben we het dan?

In eerste instantie ging het hier over deze vraag: "Ik heb nooit begrepen dat het niet intuïtief is.. ",
Hierbij hoef je gegeven het bovenstaande eigenlijk alleen maar aan te tonen dat er een niet abnormale groep mensen is die wel moeten nadenken over of instructie nodig hebben voor die swipe omhoog om apps af te sluiten.

Vervolgens ging het hierom: "Dus ergens kan je het wel intuïtief noemen omdat het over een algemeen gekend gebaar gaat bij smartphones, namelijk swipen."
Zelfs als je van de spectrum (fuzzy) definitie van intuïtie uitgaat, klopt die redenatie niet. Je kan nog zo'n techie zijn en miljoenen malen geswipet hebben, maar je zult toch echt niet zonder instructie of proberen of nadenken achterhalen dat omhoog swipen 'app afsluiten' betekent.

Daarna kwam jouw reactie waarin dit gesteld werd: " Voor alle interfaces zul je eraan moeten wennen en wat instructie nodig hebben."
Ook hier biedt de spectrum-definitie geen soelaas. Er zijn interface-elementen waar je gewoon precies kan weten, zonder instructie, wat ze doen en hoe ze gebruikt moeten worden. De enige mogelijke uitweg is beweren dat bijvoorbeeld de tekst 'Verwijderen' an sich ook al als instructie telt, maar volgens mij kom je dan in een heel klein hoekje van een discussie over de definitie van 'instructie' uit ;-)
Voor haar is het niet logisch om op een knop te drukken. Zij heeft altijd geleerd dat je niet aan knopjes mag zitten dus een knop nodigt niet uit tot drukken. Dan wil ze eerst zeker weten dat ze de juiste knop indrukt.
De (visuele) vorm van de knop geeft niet per se de functie weer, maar de manier om ermee te interacteren. Zodra ze besloten heeft dat ze die functie wil activeren, zal ze niet hoeven nadenken of ze moet vegen of iets dergelijks, maar ze zal de knop proberen in te drukken. Dat is de affordance.
Verder heeft mijn dochter van 2 absoluut geen enkele moeite met het bedienen van de BlackBerry Z10 van mijn vrouw. Het swipen door de foto's was al lang geen probleem maar ze heeft de laatste maand ook ontdekt hoe ze kan switchen tussen de foto-app en de video-app. Natuurlijk heeft ze het van mijn vrouw afgekeken, maar het is niet alsof ze er instructie voor gehad heeft of iets dergelijks. Intuïtief?
Nee, aangeleerd. Kinderen hebben wat dit betreft een aantal voordelen:
1. Hun hersenen zitten in een leerfase en ze pakken nieuwe dingen dan ook snel op.
2. Ze zijn minder bang om dingen stuk te maken, dus ze proberen van alles, waardoor ze alle mogelijkheden heel snel verkennen.
Zoals je al liet zien met het eerdere voorbeeld is dat laatste vaak een van de moeilijkste dingen voor de wat oudere mensen om te doen/accepteren (paradoxaal genoeg overigens niet als het gaat om dingen als toolbars installeren ;-). Beste manier om ze daar overheen te laten komen is zeggen: "Nee joh, gewoon lekker klikken. Er kan bijna niets echt misgaan en als je denkt dat er wel echt iets misgaat, dan bel je mij maar."
Door schade en schande wordt men wijs.

Er zijn allerlei tradeoffs te maken tussen handigheid, intuïtiviteit, leerbaarheid en mogelijkheden. Goed interface-ontwerp is moeilijk, deels wetenschap en deels kunst. Het is ook zeker complex en op een aantal vlakken subjectief. Maar je kunt niet zomaar de verschillende concepten als uitwisselbaar zien en bijvoorbeeld zeggen dat een 'goede' interface altijd intuïtief is. Er zijn hele goede interfaces die niet intuïtief zijn en er zijn hele slechte interfaces die heel intuïtief zijn.

Mijn ervaring is dat als je iets bestempelt als 'niet intuïtief' dat mensen dat interpreteren als 'slecht'. En daarin zit hem imho de vertroebeling.
Er zijn allerlei tradeoffs te maken tussen handigheid, intuïtiviteit, leerbaarheid en mogelijkheden. Goed interface-ontwerp is moeilijk, deels wetenschap en deels kunst. Het is ook zeker complex en op een aantal vlakken subjectief. Maar je kunt niet zomaar de verschillende concepten als uitwisselbaar zien en bijvoorbeeld zeggen dat een 'goede' interface altijd intuïtief is. Er zijn hele goede interfaces die niet intuïtief zijn en er zijn hele slechte interfaces die heel intuïtief zijn.

Mijn ervaring is dat als je iets bestempelt als 'niet intuïtief' dat mensen dat interpreteren als 'slecht'. En daarin zit hem imho de vertroebeling.
Daar ben ik het absoluut mee eens. The Zep Man noemde hierboven vim ook al als voorbeeld. Niet intuïtief, niet eenvoudig, niet gebruikersvriendelijk. Steile leercurve. Maar handig! Mijn favoriete editor. Je bent wel een tijdje bezig voor je hem onder de knie hebt, maar de snelheid en eenvoud waarmee je dan dingen gedaan krijgt is fenomenaal.

Ik ben het ook met je eens dat het indrukken van een knop intuïtiever is dan het naar boven vegen om tussen taken te switchen op BlackBerry OS 10. Echter, bij die knop spelen nog vele factoren mee om de intuïtiviteit te bepalen. Alle functies passen natuurlijk niet op één scherm, dus in een interface zitten knoppen op vele plekken verstopt. De inrichting van al die schermen kan ook intuïtief of niet intuïtief zijn. Als het niet intuïtief is ben je lang aan het zoeken om een bepaalde functie te zoeken. Dan is het heel leuk dat je visueel uitgenodigd wordt om die knop in te drukken, maar dan moet je hem wel eerst vinden.

Wat ik daarmee probeer te zeggen is dat of een interface intuïtief is niet alleen afhangt van of de interface elementen an sich intuïtief zijn, maar het nog veel meer om de samenhang en consistentie van de compositie van die elementen.

Intuïtief kan ik met hetzelfde gemak uitleggen dat swipen naarboven voor de hand liggend is. Stel ik zit aan mijn bureau en ik ben met 10 dingen tegelijk bezig. Dan liggen ze voor mij op mijn bureau uitgestald. Mijn actieve taak ligt bovenop. Nu wil ik ergens anders mee bezig. Mijn huidige "taak" veeg ik dan omhoog, zodat ik de dingen eronder kan zien om de andere taken te vinden. Net zo logisch als door een boek heenbladeren analoog te zien aan naar links en rechts swipen.
Je bent wel een tijdje bezig voor je hem onder de knie hebt, maar de snelheid en eenvoud waarmee je dan dingen gedaan krijgt is fenomenaal.
Op zich ben ik wel een fan van keyboard shortcuts, maar eerlijk gezegd gaat vim me een paar stappen te ver. De features die mensen vaak noemen als het gaat om wat er allemaal mogelijk is met vim zijn ofwel dusdanig obscuur en vrijwel nooit relevant of zijn net zo simpel mogelijk (zo niet uitgebreider) in bijvoorbeeld een editor als Notepad++ (gegeven dat je niet noodzakelijkerwijs aan een CLI vastzit) of een fatsoenlijke IDE.
Ik ben het ook met je eens dat het indrukken van een knop intuïtiever is dan het naar boven vegen om tussen taken te switchen op BlackBerry OS 10
Dat heb ik niet gezegd. Een knop waar 'sdfgasdfa' op staat is absoluut niet intuïtief. Of nog erger: een knop waar 'Refresh' op staat, maar die je hele device formatteert.
De inrichting van al die schermen kan ook intuïtief of niet intuïtief zijn.
En dat is iets heel anders dan of een interface-element an sich intuïtief is. Als ik zeg dat de deur van een auto blauw is, dan kun je wel zeggen "ja, maar de motorkap is rood", maar dat maakt de deur niet meer of minder blauw.
Wat ik daarmee probeer te zeggen is dat of een interface intuïtief is niet alleen afhangt van of de interface elementen an sich intuïtief zijn, maar het nog veel meer om de samenhang en consistentie van de compositie van die elementen.
Het eerste deel ben ik het mee eens. Het tweede deel niet noodzakelijkerwijs. Je kan een superconsistente interface (alle actieknopjes zijn blauw, alle tekst is groen) met supermooie samenhang (nette indeling etc.) hebben, maar als er alleen QR-codes op de knoppen staan, is de interface niet te gebruiken en in het geheel niet intuïtief. Daarentegen is zelfs de meest onsamenhangende inconsequente interface waar een knop Login in zit die 'login' doet enigszins intuïtief.

In ieder geval is de redenatie die je opzet op geen manier te gebruiken om aan te geven dat het omhoog swipen om apps af te sluiten intuïtief is. Je zou wel kunnen beargumenteren dat de _hele_ BBOS-experience behoorlijk intuïtief is, en dat de consistentie van de functie van het omhoog swipen daaraan bijdraagt. Overigens schijnt het dat mensen op BBOS ook wel eens een app afsluiten als ze gewoon willen scrollen, dus zelfs daar kun je je twijfels bij hebben.
Dan liggen ze voor mij op mijn bureau uitgestald. Mijn actieve taak ligt bovenop. Nu wil ik ergens anders mee bezig. Mijn huidige "taak" veeg ik dan omhoog
Klets niet. Wie in vredesnaam veegt er consequent een boek of een set papieren en bureauartikelen omhoog op z'n bureau of van/op een stapel? Kun je werkelijk met droge ogen beweren dat veel mensen dat regelmatig doen?
Wat mensen doen is die spullen oppakken en ze ergens anders neerleggen (1. overigens de metafoor van click and drag 2. en zo ontstaan de befaamde stapeltjes).
Vertel mij één functie op welke smartphone dan ook die volgens jouw definitie intuïtief is. Elke handeling die je ooit uitgelegd hebt moeten krijgen, waarvoor je iets moet lezen of een icoontje voor moet zien die uitlegt wat het doet is al niet meer intuïtief.

Waar SmokingCrop op doelt is het gemak en de uniformiteit van de bediening. In werkelijk elke app komt het menu tevoorschijn door van boven naar beneden te swipen. Hoewel dit gebaar je één keer is aangeleerd, werkt het daarna altijd en overal, dat voelt fijn en noemen we voor het gemak intuïtief (in een nieuwe app hoef je niet te 'zoeken' naar het menu). Niets tegen Android (ik gebruik Android ook met veel plezier), maar daar hoef je bij Android bv. niet mee aan te komen.

[edit]nuance en verduidelijking

[Reactie gewijzigd door Het_Eendje op 23 juli 2024 23:41]

Vertel mij één functie op welke smartphone dan ook die volgens jouw definitie intuïtief is.
Een knop met daarop 'verwijderen'.

Also, het is niet 'mijn' definitie. Het is de definitie.
http://www.encyclo.nl/begrip/intu%C3%AFtief
Waar SmokingCrop op doelt is het gemak en de uniformiteit van de bediening. In werkelijk elke app komt het menu tevoorschijn door van boven naar beneden te swipen. Hoewel dit gebaar je één keer is aangeleerd, werkt het daarna altijd en overal, dat voelt fijn en noemen we voor het gemak intuïtief
'We' noemen dat niet voor het gemak intuïtief. Mensen met een gebrekkige kennis van de taal en interface-concepten, en met de drang om 'hun' interface te verdedigen noemen het intuïtief.
Waar jij het over hebt betreft 'consistency'.
https://en.wikipedia.org/..._of_user_interface_design
http://blog.teamtreehouse...rface-design-fundamentals
(in een nieuwe app hoef je niet te 'zoeken' naar het menu). Niets tegen Android (ik gebruik Android ook met veel plezier), maar daar hoef je bij Android bv. niet mee aan te komen.
Tja. Ze hadden vroeger nota bene een dedicated menu-'knop'.
Er zit een filosofie achter het verwijderen van die knop die an sich te verdedigen valt, maar het grote probleem is dat er veel backwards compatibility is ingebouwd in de zin dat oude apps ook nog steeds moeten werken: http://android-developers...odbye-to-menu-button.html

Dit houdt dan verband met wat je een groot manco of een grote verworvenheid van Android kan noemen. Apps geschreven voor Android 1.0 werken grotendeels nog precies zoals ze dat toen deden, ook als ze nooit geupdate zijn. Persoonlijk denk ik dat Google allang had moeten kiezen om wat backwards compatibility op te geven om een meer consistent user experience af te dwingen. Aan de andere kant heeft Android veel grotere problemen die ik liever aangepakt zou zien en die op dat vlak ook enorm zouden meehelpen.
De definitie waar je naar linkt heeft het over 'gevoelsmatig', 'instinctief', 'wat je aanvoelt zonder te hoeven denken'. Een knop die zichzelf uit moet leggen door het label 'verwijderen' erop te plakken, is allesbehalve intuïtief. Juist volgens de definitie die je geeft. Een knop met een woord is als een vlag waar je de naam van het land of de stad op moet zetten, omdat de symboliek niet duidelijk is.

Het als vanzelfsprekend pikken naar de bek van een moeder-zilvermeeuw, omdat daar een rode vlek op zit is instinctief. Het braken van diezelfde meeuw als op de snavel getikt wordt is ook instinctief. Zoiets komt bij het gebruik van smartphones niet voor.

De reden dat ik tegen je in ga, is omdat ik vind dat je de discussie vermijdt en om zeep helpt door met exacte definities te beginnen. Niet iedereen is expert op elk gebied en kent alle vaktermen (nee, dat heeft niets met taalkunde te maken). Vaktermen hebben vaak specifieke betekenissen. Door op een openbaar forum je zo te focussen op een detail, ga je de inhoudelijke discussie uit de weg over waarom gebaren (of de gebaren die je tegenkomt in BB10) al dan niet intuïtief of handig of makkelijk zijn (lees: voor 'of' de logische '∨', misschien niet intuïtief, wel duidelijk).
Mensen met een gebrekkige kennis van de taal en interface-concepten, en met de drang om 'hun' interface te verdedigen noemen het intuïtief.
Argumentum ad hominem. Als je je standpunt niet eerlijk wilt verdedigen ga ik de discussie verder niet met je aan.
Een knop die zichzelf uit moet leggen door het label 'verwijderen' erop te plakken, is allesbehalve intuïtief. Juist volgens de definitie die je geeft. Een knop met een woord is als een vlag waar je de naam van het land of de stad op moet zetten, omdat de symboliek niet duidelijk is
Dit is een misrepresentatie van het concept 'symbool'. Een woord is net zo goed een symbool als een icoon (of vlag, in dit voorbeeld). Het voordeel dat visuele symbolen kunnen hebben is dat ze taalonafhankelijk zijn. Dat betekent echter niet dat het symbool van een prullenbakje of een kruisje noodzakelijkerwijs intuïtiever is dan het symbool 'verwijderen'. Sommige iconen zijn dermate ondoorzichtig dat hun werking alleen door ervaring of instructie (tooltip) achterhaald kan worden. In Gmail kun je bijvoorbeeld kiezen (via het tandwieltje, leg de intuïviteit daarvan maar eens uit ;-)) voor Button labels as 'text' ipv 'icon'. Als je een Gmail-account hebt, moet je voor de grap maar even heen en weer switchen (en een mailtje openen) en bij jezelf nagaan met welke van de twee opties je cognitief meer moeite hebt.

In ieder geval is het zo dat
1. instinctief en intuïtief niet hetzelfde zijn. Instinctieve dingen zijn noodzakelijkerwijs intuïtief, maar andersom niet. Zo kun je dus ook niet beweren dat als iets niet instinctief is, dat het ook niet intuïtief
kan zijn. Deze eenrichtingsrelatie is niet goed weer te geven in woordenboeken.
2. het lezen van verwijderen niet hetzelfde is als 'erover moeten nadenken'. De betekenis ervan is direct helder. Er hoeft geen bewuste recombinatie van concepten plaats te vinden.

De lakmoesproef voor of een interface-element intuïtief is, is kijken welk percentage van de doelgroep zonder enige instructie, de eerste keer, zonder twijfel het element alleen juist gebruikt. Natuurlijk maakt de plaatsing en de context van een 'Verwijderen'-knop uit, maar volgens mij is het erg moeilijk om aannemelijk te maken dat er een significant deel van de doelgroep twijfelt wat een knop 'Verwijderen' doet en deze onjuist gebruikt bij het eerste gebruik.
Door op een openbaar forum je zo te focussen op een detail, ga je de inhoudelijke discussie uit de weg over waarom gebaren (of de gebaren die je tegenkomt in BB10) al dan niet intuïtief of handig of makkelijk zijn (lees: voor 'of' de logische '∨', misschien niet intuïtief, wel duidelijk).
De vraag waar ik op reageerde was deze: "Ik heb nooit begrepen dat [omhoog swipen om een app te sluiten] niet intuïtief is.. "
Die vraag heb ik volgens mij gedegen beantwoord. Ik heb ook expliciet aangegeven dat het prima is om het handig te noemen.

De reacties die ik daarop kreeg waren niet "oh, dan snap ik waarom mensen het niet intuïtief vinden" maar van de vorm "nou, ik vind het wel intuïtief" en "volgens mijn definitie is het wel intuïtief"

Logischerwijs is de betekenis van intuïtief dan waar je het vervolgens over moet hebben, wil je het ooit eens worden. Feit blijft dat voor het besproken gebaar er sprake is van de noodzaak tot expliciete instructie. Als je wil ageren dat een dergelijk gebaar alsnog intuïtief genoemd kan worden, dan wordt het volgens mij enorm moeilijk om ooit te begrijpen waarom mensen het gebaar niet intuïtief kunnen noemen.
Argumentum ad hominem. Als je je standpunt niet eerlijk wilt verdedigen ga ik de discussie verder niet met je aan.
Toegegeven, dat was niet netjes. Excuses daarvoor. Wat ik ervaar als slordig taalgebruik en het verdedigen ervan ontlokt meer irrationaliteit in me dan zou moeten.
Klanten zouden het toestel terugbrengen omdat ze de besturing van BlackBerry 10 via gebaren 'niet intuïtief' vonden.
Ik denk dat men bij BB niet (tot voorheen) het onderscheid zag tussen gewone eindgebruikers en power users, waarbij de eerste categorie 99,99% van de doelgroep beslaat.

Vergelijk het met experts die vim of emacs gebruiken. Zij kunnen heel snel en voor hun comfortabel tekstverwerken voor programmeren, het schrijven van mailtjes, etc. Dit is niet voor iedereen. Geef een gewone eindgebruiker vim (of zelfs iets simpels als nano) en hij rent gillend weg.

Hetzelfde met BlackBerry's besturingssysteem. Al die onzichtbare gestures zijn hartstikke leuk, maar alleen voor mensen die op een bepaalde manier abstract kunnen denken. De rest van de massa moet gewoon zien wat zij (kunnen) doen. Daarom dat Android en iOS zo succesvol zijn, en wereldwijd waarschijnlijk meer succesvol dan alle desktop besturingssystemen bij elkaar (er wordt nu meer ge-internet via smartphones/tablets dan via PC's): het past in het denkpatroon van de massa, en niet alleen in dat van een paar geeks. En de massa denkt niet na over 'multi-tasking'. De massa denkt alleen maar dat het moet werken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 23:41]

Nee daar ligt het niet aan. Een smartphone was eerst ook alleen voor de poweruser (pocketPC, oude Blackberries wat de voorlopers waren). Echter tegenwoordig zit iedereen te browsen, e-mailen en te facebooken op een pocketformaat PC, oftewel een smartphone. Kijk maar naar hoe Apple de iPhone heeft gepresenteerd, het was een telefoon die iets meer kon, maar iedereen werd wel overgehaald door de presentatie.

Blackberry moet hier echt iets aan doen, net zoals met dit product, het is een gat in de markt, want het grootste mankement van toestellen van tegenwoordig is toch wel het typgemak. Maak dit beter (zoals deze telefoon hoogstwaarschijnlijk doet) en je hebt een streep voor op de concurrentie.

BB OS 7.1 vond ik ook niet veel onderdoen in vergelijking met de huidige telefoons, er was whats app, er was facebook en hele goede integratie van e-mail e.d. Het enige wat ontbrak waren goede toestellen (die tenminste snel konden browsen) en 'fancy widgets' die mij persoonlijk weinig uitmaken. Iedereen vond ineens iOS en Android beter in vergelijking met BB OS, terwijl er weinig verschil zat in de OSen, behalve dat de toestellen echt 'ouderwets' waren.

Ik ben dan ook een gewone gebruiker en ik vond windows 8 (niet 8.1) ook helemaal niet prettig werken met een full screen rekenmachine en standaard een ander 'bureaublad' wat ik juist minder overzichtelijk vond. Ook vind ik Android nog steeds minder intuïtief werken dat het oude BB OS dat deed, je kan apps niet eens normaal afsluiten in de app.. (alleen minimaliseren). Nu weet ik niet of dat met het nieuwe BB OS nog steeds kan maar dat swypen om bijvoorbeeld naar een andere app toe te gaan lijkt mij veel handiger dan iedere keer naar 'home' toe te gaan, dus een beetje hetzelfde als Windows ineens deed door iedere keer dat full screen start scherm te tonen.

Het probleem is dat mensen gewoonte dieren zijn, als iets werkt volgens de manier dat ze kennen, stappen ze niet snel over naar iets wat anders werkt. Als het niet overduidelijk wordt gemaakt en niet als het ware ingestampt wordt dan vind men het 'slecht' en 'traag' en 'stom'. Maar Blackberry richt zich dan nu ook niet op de consumenten markt en werkt dit ook niet en blijft het grootste gedeelte bij iOS of Android.

[Reactie gewijzigd door Yamotek op 23 juli 2024 23:41]

Dan kun net zo goed samsung edge kopen.Het mooie is dat je het uitklap toetsenboard ook als een muis soort muis kan gebruiken.Er zijn maar weinig high ends met toetsenboard op het moment. Nu vind ik het wel jammer dat ze overstappen op android ipv blackberry. Ben zelf eerlijk gezegt ook wel beetje uitgekeken op android.Zou jammer zijn als er weer een OS verdwijnd.
Zou kunnen dat ze dit misschien ingebouwd hebben en dat dit niet goed werkt op dit testmodel? Je ziet bij de verschillende Android-telefoons dat ze deze Meego-eske features ook hebben ingebouwd. Bijv. HTC met het unlocken bij het swipen, en LG ook (kan zijn dat LG alleen tap to unlock doet, iets wat Blackberry niet heeft overgenomen voor hun BB10).
Ik zag het! Ik vroeg me al af wat hij daarmee wilde bereiken.
:P :P :P ik heb me kapot gelachen in deze video!! :)
Ik voelde me zeer ongemakkelijk met het kijken van de video. Maarja, interesante telefoon. Vooral erg handig voor mijn moeder die moeite heeft met touchscreen toetsenborden. Ze was altijd erg te spreken over BlackBerry toetsenborden.
Daar had inderdaad even een wat betere voorbereiding aan vooraf kunnen gaan.
Ik voelde me zeer ongemakkelijk met het kijken van de video. Maarja, interesante telefoon. Vooral erg handig voor mijn moeder die moeite heeft met touchscreen toetsenborden. Ze was altijd erg te spreken over BlackBerry toetsenborden.
Dit "toetsenbord" is ook gewoon een capacitief touchscreen. Eigenlijk gewoon een extra schermpje dus. Beetje rare keuze.
Nee, het zijn harde knopjes met een touchlaag voor scrollen.
Het is een echt fysiek toetsenbord met capacitieve eigenschappen net als bij de passport. Dat is wezenlijk iets anders dan jij zegt.
Moet zeggen dat ik mezelf niet heel erg heb verdiept in deze telefoon, maar geen fysiek toetsenbordje met knopjes? Dat zou erg jammer zijn.
Chen weet er niks van en de presentatrice weet ook net hoe een telefoon aan moet. Inderdaad geen goede introductie of demo.
Belachelijk slechte presentatie.
- Hij moest 3 keer drukken op Chrome
- Hij was helemaal in de war van het introductiescherm van Chrome, terug naar home.
- Hij liet dus niet zien hoe makkelijk en snel je kan typen. (fail) Ik heb mensen zeer snel zien typen op een Blackberry(blind en feilloos). Dat is de kracht van een "fysiek" toetsenbord.
- Hij liet de muisaanwijzer niet zien(Tenminste, ik zag hem niet). Hij liet hier ook geen handige toepassing voor zien.

Ik ga er van uit dat deze phone een fysiek toetsenbord heeft, die je dus kan indrukken. Vervolgens zijn de toetsen ook gevoelig zodat je er over heen kan aaien zodat je een muis functie hebt.
Een ceo van een tech company en dan zeggen dat de phone Google runt. En dan afvragen waarom het niet zo goed gaat met blackberry :(

Ik vind het overigens best wel een coole phone!

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 23:41]

Blackberry draait op diensten. Dit is al sinds jaar en dag zo. Het is niet voor niets dat die BB-abonnementen altijd zo prijzig waren. Die diensten bieden ze ook aan op iOS, Android (en zelfs Windows Phone). En de weg naar boven heeft Blackberry al gevonden. Vergeet niet (of misschien wist je het niet) dat Blackberry al een tijdje bezich is zich te herpositioneren om de zakelijke markt aan te vallen. Zo hebben ze recentelijk Good Technology (voor meer dan 400 miljoen) overgenomen en AtHoc (waar geen bedragen over bekend zijn, maar gezien de aard van het bedrijf is dat waarschijnlijk meer geweest). Daarnaast bezitten ze QNX wat de basis is voor het OS op allerlei medische systemen en autosystemen (waaronder Carplay en Android Auto).

Zelfs als organisaties en regeringen zo weinig om security geven als momenteel het geval is, gaat Blackberry alsnog groeien in omzet. Ze hebben al aangegeven dat ze verwachten in de volgende periode al winst te maken.
Het is te hopen dat Blackberry in de volgende periode winst gaat maken. De laatste kwartaalcijfers kan je nou niet goed noemen. 800.000 toestellen verkopen, verlies van 66 miljoen dollar noteren en een omzet draaien van 490 miljoen dollar, dat noem ik nou niet echt bemoedigende cijfers.

Het is wel positief dat het totaal aan cash en investeringen is toegenomen naar 3.35 miljard dollar.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 23 juli 2024 23:41]

Stiekem ben ik echt benieuwd naar deze telefoon.
Het lijkt me een S6-Edge verder ontwikkeld, met iig het gemiste keyboard.
Als het werkelijk "the latest greatest Qualcom" heeft, kan BB hier zeker me scoren in de Androidwereld.

Nu eens kijken hoeveel 'ex' Desire Z klanten geld leggen waar hun dromen liggen, en hem aanschaffen ;)

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 23 juli 2024 23:41]

John chen is niet echt een fan van Android en dat is ook wel te zien in het filmpje. Hij heeft zich niet echt verdiept in Android.

Hij moet een tandje bijzetten met bb10. Met hun eigen os kunnen ze de optimale veiligheid bieden. Wat ie achterwege heeft gelaten is met een high end touch screen toestel komen. Er zijn toestellen gelanceerd die een niche markt bedienen en met de leap is men gekomen met dezelfde processor als de z10, en dat toestel dateert uit 2012. Dat stuwt gewoon niet de verkopen. Kom met een 'conventioneel' bb10 toestel met dito specs.

[Reactie gewijzigd door emporio81 op 23 juli 2024 23:41]

Juist, vindt het frapant waar de meeste techsites toch ook in het bericht vermelden over de onkunde van de CEO tijdens de presentatie, dat tweakers weer dit vergeet te melden, terwijl het toch een behoorlijk punt is...
Ik zie in ieder geval de play store, dus die krijg je blijkbaar wel gewoon. Dat is op zich goed nieuws denk ik, maar het is dan even afwachten hoe ze dat veilig willen maken. Ik vind het in ieder geval wel een mooi toestel en het keyboard kan zeker een erg nuttige toevoeging zijn (ook het feit dat het capacitive is zoals de passport bv heeft, daar is het erg handig).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.