Mozilla heeft een vroege versie van zijn nieuwe Firefox-browser uitgebracht. Deze zogenaamde pre-bèta bevat onder andere extra privacyfeatures. Zo moet voorkomen worden dat websites informatie vergaren over de Firefox-gebruiker.
Volgens de browsermaker zit er in de nieuwe software een tool die automatisch content blokkeert waarmee websites informatie van de gebruiker proberen te verkrijgen. Het gaat bijvoorbeeld om analytics-software of social-plugins. Het is een toevoeging aan de private browsing-modus die Firefox al had; deze zorgde er wel voor dat bezochte websites niet in de geschiedenis verschenen, maar beschermde niet tegen informatievergaring door websitemakers.
Omdat niet alle websites even goed werken als allerlei tracking-plugins worden geblokkeerd heeft Mozilla een optionele deblokkeringsfunctie ingebouwd. Ook is er een Control Center waarin gebruikers hun privacyinstellingen kunnen aanpassen. Mozilla wil dat gebruikers de functie gaan testen en feedback sturen, zodat er nog verbeteringen doorgevoerd kunnen worden.
Verder heeft Mozilla in de pre-bèta een manier ingebouwd om add-ons te verifiëren. Dat moet de veiligheid van de add-ons te verbeteren, door te voorkomen dat gebruikers mogelijk schadelijke nepversies installeren. In de pre-bèta zijn niet-geverifieerde add-ons daarom geblokkeerd. Waarschijnlijk voert Mozilla dit ook door in zijn final versie van de browser, al is er ook een mogelijkheid om de verificatie uit te schakelen.