Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 94 reacties
Submitter: Martinspire

Microsoft heeft aangekondigd dat het per direct mogelijk is om samen te werken binnen Word 2016 via OneDrive. De functie was al langer beschikbaar voor preview-gebruikers die via SharePoint Online documenten deelden.

Dat schrijft het bedrijf op zijn Office-blog. Het is nu mogelijk voor iedereen die de laatste Office 2016-preview draait, documenten via OneDrive te delen en gebruik te maken van het real-time samenwerken. De functie werkt als twee of meer gebruikers de laatste preview-versie van Word draaien. De gebruikers zien dan waar de cursor van de andere gebruiker zich bevindt.

Om de functie te kunnen gebruiken, moet het Word-document opgeslagen zijn in OneDrive en beide gebruikers moeten bewerkingsrechten hebben. Bij gebruik voor de eerste keer, moet de gebruiker toestaan automatisch de wijzigingen te delen.

Microsoft is al langer bezig OneDrive en verschillende Office-functies te combineren en het delen van mappen handiger te maken.

word 2016

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (94)

Hoevaak zit iemand nou samen achter een beeldscherm? Ik zie het niet als een WOW-functie. Want volgens mij wordt er in de praktijk door een leek eerder gezegd "Mail mij het document dan kijk ik het wel eventjes voor je na...." Je kunt als je remotedesktop weet tevinden dezelfde "sharing feature" of "live editing" simuleren.
Je zit niet met twee mensen achter het zelfde beeldscherm, maar met twee mensen in het zelfde document vanaf je eigen computer. Een beetje zoals al bij Google docs kon (maar Google docs heeft niet zo'n fancy text editor).

Met remote desktop kun je dit niet namaken, je bent dan immers beide op precies het zelfde stukje in het document. Niet altijd handig ;).

Ik kan je vertellen dat het erg handig is bij groepsprojecten. De een kan reviewen en notities toevoegen terwijl de andere aan het zelfde stuk bezig is. Ook als je beide aan een ander hoofdstuk bezig bent is het prettig. Vroeger zou je dan beide een eigen documentje hebben met je eigen hoofdstuk maar dan moet je op het laatst klooien met referenties en stijlen goed krijgen en dat gaat nu in een keer goed. Ook vind ik het zelf altijd wel motiverend als ik een ander ook zie werken :).

[Reactie gewijzigd door roy-t op 14 augustus 2015 10:22]

Mijn redenering van samen achter een computer zitten is zowel fysiek als virtueel bedoelt. De vraag is of er je er wat uit kan halen. Er is immers maar 1 cursor die characters kan invoeren en dus is er maar 1 persoon die op dat moment de leiding kan voeren in het document. En nogmaals met andere technieken kan het zelfde bereikt worden en niemand gebruikt die technieken dus waarom zou een embedded edit modus meerwaarde hebben. In praktijk gebeurd dit soort dingen echt niet want mensen hebben op dat moment wat anders te doen.
Nee, dat is dus juist de kracht van deze techniek.
Iedereen heeft zijn eigen cursor en kan aanpassingen doen, zelfstandig van elkaar.
Zo kan jij bijvoorbeeld op pagina 1 iets aan het typen zijn, terwijl je collega op pagina 10 de conclusie aan het schrijven is, je ziet live elkaars wijzigingen verschijnen..
Op deze manier hoef je dus ook nooit meer te controleren of een collega toevallig het document open heeft staan voordat jij iets wijzigt oid, dat kan allemaal tegelijkertijd ;)

Zoals hieronder al aangegeven inderdaad wat Google Docs al jaren doet in de webbrowser.
Met het verschil met Google docs, dat gdocs nauwelijks meer kan dan notepad terwijl MS word een van de meest uitgebreide tekstverwerkers op de markt is...
Tja Google Docs is natuurlijk niet echt een concurrent als je complexe documenten wilt maken. iWork van Apple heeft dit onderhand ook een tijdje en die is al een stuk uitgebreider.

Maar Microsoft is natuurlijk al een hele periode waarschijnlijk de beste in de markt, dus het is mooi dat ze hier ook in meegaan. De optie is namelijk enorm handig als je bijvoorbeeld een presentatie aan het maken bent samen met iemand anders.
Volgens mij begrijp je het niet helemaal.
Er is immers maar 1 cursor die characters kan invoeren en dus is er maar 1 persoon die op dat moment de leiding kan voeren in het document.
Dit is dus niet waar. Je kunt met meerdere mensen, op verschillende plekken in het document, verschillende acties uitvoeren. Totaal wat anders dan wat jij voor ogen hebt.
Er is niet maar 1 cursor er zijn er meerdere van ieder persoon 1.
Je zou google drive een keer moeten proberen dan weet je hoe het werkt ;)
Het is echt een hele handige functie die ik echt miste bij word!
Ok dat wist ik niet over meerdere cursors.
Ik zie in het artikel niets staan over meerdere cursors.
Google Drive, nee dankje ik hecht veel waarde aan mijn bedrijfsinformatie en blijf liever bij Office 2013 want ik werkt altijd alleen en zit ook niet in een groep

[Reactie gewijzigd door donderdraak op 14 augustus 2015 11:47]

Google Drive, nee dankje ik hecht veel waarde aan mijn bedrijfsinformatie
Wat gaat er mis met je bedrijfsinformatie bij Google Drive dan?
Heb je argumenten of is dit een onderbuikje?
Bij google gaat er van alles mis met je gevoelige bedrijfsinformatie

(al moet ik toegeven dat ik zelf nog nooit de moeite genomen heb om helemaal door hun voorwaarden heen te ploegen)

[Reactie gewijzigd door Seewred op 14 augustus 2015 12:29]

Is niet waar waar je zegt. Google Apps for Work heeft andere voorwaarden. Gegevens worden niet gescant.
Tja de voorwaarden zijn anders, maar toch konden wij het niet krijgen omdat ze toch niet veel kunnen garanderen, ook al niet naar een groot partner bedrijf.
het is wel duidelijk hoe weinig feitelijke kennis je hebt, om dan toch zulke stellingen te nemen is ronduit bedroevend je zult vast goed zijn in de dingen die je doet maar it-beslissingen zou ik aan iemand anders overlaten dat lijkt me wel zo verstandig voor je bedrijfsvoering.

ik ben hoe dan ook benieuwd naar de vraag hoe jij kunt denken dat niemand dit gebruikt, misschien komt het door je gebrek aan team-gebonden werkzaamheden maar ik komt het geregeld tegen (en lang niet alleen via google docs.. het is jammer te noemen dat dit nu blijkbaar via google drive moet, want het is lang niet altijd wenselijk alles maar in de cloud te steken,

zelf zou ik er wel wat voor over hebben om een server te kunnen deployen waar dit soort dingen ook op kunnen maar dan lokaal, en vooral ook tegen vergelijkbare kosten,
wat vroeger sharepoint was lijkt langzaam-aan te gaan verdwijnen en dat is ergens wel jammer, en tegelijk ook een gemiste kans tot MS met MS SBS server aan kwam zetten.
Zelf gebruik ik Google for Business, waarin je een overeenkomst aangaat m.b.t. vertrouwelijke documenten.

Ik vrees dat in een post acolyptische wereld mijn gegevens nog niet kwijt ben.
en toch hebben we op het werk de instructie gekregen om geen gevoelige informatie op te slaan op Google drive (for Business)
dus blijkbaar kunnen ze een en ander toch niet garanderen
(en het werkt overigens gewoon slecht, maar dat is een andere discussie)
Patriot Act blijft van toepassing :/

Documenten worden enkel niet meer gescand voor advertenties en andere toestanden + nog heel wat extra's die niet betalende klanten niet hebben uiteraard.

https://sites.google.com/...atters/FAQ-privacy-and-US
Dat is dus het hele punt, je kunt met meerdere personen tegelijk text invoeren en het document bewerken. In jouw woorden zijn er 'oneindig' cursors, waarmee 'oneindig' mensen het document kunnen aanpassen.
En om die chaos dan te beteugelen zet je track changes aan...
Voor de release nog even elkaars changes goedkeuren, en klaar is kees!
Ga het zelf ervaren. Het is echt goud.
Ik wil eerder zeggen "eindelijk": eind jaren negentig kon dit al in Lotus Notes. Niet dat ik daar zo'n fan van was, maar het bewijst vooral dat innovatie pas op gang komt als er weer sprake is van gezonde concurrentie.

In de tijd van de MS Office / MS Windows desktop hegemonie is deze functie er nooit gekomen, en Sharepoint is toch ook al weer een jaar of 15 oud...

Pas sinds online office tools en mobiele devices opkomen wordt dit opgepakt bij Microsoft.
Hij impliceert nergens dat het een nieuwe functie is...
Het werkt al jaren met SharePoint en Word. Het zit nu dus ook in OneDrive.

Ik gebruik het al heel lang. Prima functie. Je ziet alleen niet wie waar zit te typen. Nu dus wel met Word 2016. Mooie upgrade dus.
Ik gebruik dit bij allerlei team-projecten. Vooral bij lijstje (Excel) is dit goud waard!

Ik gebruik het bijvoorbeeld voor (eenvoudige)incidentenlijstjes bij een oplevering of kort project. Iedereen heeft altijd de laatste status van de incidenten. Iedereen kan direct opmerkingen inzien of erbij typen. Online chat.

Echt. Ge-wel-dig.
Bedankt donderdraak voor je bijdrage.
Zoals anderen hier ook al opperen: Deze "samen tegelijk aan hetzelfde document werken" functie is juist bedoeld voor mensen die níet samen achter een beeldscherm zitten.

En remote desktop levert zeker níet dezelfde functionaliteit op. Zoals ik deze nieuwe feature van Office 2016 zie, kunnen meerdere mesen op meerdere locaties editen aan hetzelfde document. Dus gebruiker 1 edit een paragraaf op pagina 5. Gebruiker 2 edit een paragraaf op pagina 10, tegelijk. Gebruiker 2 scrollt eventjes naar pagina 5 en ziet meteen de wijzigingen die gebruiker 1 zojuist heeft gedaan. Probeer jij die usecase maar eens te vervullen met Remote Desktop.

En hoe in de praktijk nu door leken wordt omgegaan met het samenwerken aan een document hoeft nog geen argument te zijn om het dan maar bij het huidige te laten.

Dat laatste is de drogreden die sceptici al door de eeuwen heen gebruiken om uitvindingen of bedenksels af te doen als "niet belangrijk", "dat gaat nooit gebruikt worden", etc. Op die manier hadden we nu nieteens computers, vliegtuigen, auto's of zelfs fietsen gehad.

Het enige wat ik hoop is dat ze deze functionaliteit ook aanbieden als je andere cloud opslagdiensten (of zelfs je lokale netwerk) gebruikt. Uiteraard wel alleen als je netwerkprotocol of clouddienst het tegelijk open hebben van (en schrijven naar) een bestand ondersteunt. En vooral dat laatste is vaak nog wel een uitdaging. Hoe dan ook lijkt deze functie me ook eigenlijk alleen betrouwbaar als de opslagdienst ook de 'mediator' is die alle Word instanties in het gareel houdt.

[Reactie gewijzigd door eymey op 14 augustus 2015 10:34]

Mijn redenering van samen achter een computer zitten is zowel fysiek als virtueel bedoelt. Ik heb nog nooit van de term usecase gehoord. Het klinkt erg ingewikkeld voor de doorsnee gebruiker. Ik zou jouw usecase oplossen door de documenten splitsen en onder verdelen door te delegreren. De winst haal je uiteindelijk met op elkaar afgestemde processen. In praktijk gebeurd dit soort dingen echt niet want mensen hebben op dat moment wat anders te doen.
Volgens mij begrijp jij echt geen fluit van wat deze nieuwe functie te bieden heeft, ik zal het artikel nog maar eens een lkeer lezen :p.

Superhandig voor op kantoor. Zoals hierboven ook al aangehaald werd, er worden zo vaak verschillende documenten aangemaakt en heen en weer gestuurd naar elkaar. Voor projecten is het enorm fijn dat mensen nu eindelijk tegelijkertijd in hetzelfde document kunnen werken.

En wat jij aanhaalde, Donderdraak, met remote desktop in hetzelfde document werken? Ben je wel lekker? Haha, mega onhandig en totaal niet functioneel.
Je hebt er nogsteeds helemaal geen fluit van begrepen.

Het punt is juist dat mensen geheel zelfstandig, onafhankelijk van elkaar, tegelijktijdig, op verschillende computers, live, aan hetzelfde document kunnen werken. Iedereen kan dus aan een ander deel van het document werken en wijzigingen worden gesynchroniseerd.

Het heeft werkelijk gehelemaal niets met cursors, monitors, naast erkaar zitten of met RDP te maken.

gelijktijdig kunnen werken aan 1 en hetzelfde document, daar gaat het om.
Natuurlijk werkt dat niet hetzelfde. Want op dat moment moet jij ook in het document zitten. Het grote voordeel hiervan is dat je helemaal onafhankelijk van elkaar, zowel op een ander als op hetzelfde tijdstip, tegelijk aan de laatste versie van het document kunt werken, die ook echt de laatste versie blijft.

Zeker als je met een groep documenten maakt werkt dat geweldig (tenminste, in Google Docs).
Zie de reactie van Francoski inderdaad.
Het gaat niet zozeer om 'nakijken', het gaat om tegelijk werken aan éénzelfde document, zonder om de beurt achter een toetsenbord te kruipen.
Op zich wel nuttig dat het constant wordt gesynchroniseerd :).

[Reactie gewijzigd door ChicaneBT op 14 augustus 2015 13:43]

Welkom in 2015; was het leuk onder de steen? ;)

Wij gebruiken al jaren Google Docs precies voor deze toepassing: meerdere mensen op verschillende plekken (soms zelfs continenten) die tegelijk aan hetzelfde document werken. Dat werkt veel beter dan documentjes heen en weer sturen. Een document opsplitsen geeft alleen maar meer chaos!

Wat mij betreft zijn er plenty real-life toepassingen te bedenken voor dergelijke collaborative software. Persoonlijk ben ik erg fan van google docs, omdat het nagenoeg platform-agnostisch werkt. Echter, ik kan me voorstellen dat andere mensen, vanwege diverse redenen, de voorkeur geven aan MS Office.

Volgens mij praat je over 2 verschillende dingen: process management en tooling. Als je nog nooit van de term use-case gehoord hebt, dan gok ik dat je niet uit de it/software hoek komt ;)
Ook kleine bedrijfjes hier hun voordeel mee kunnen doen.

Zolang het voorkomt dat er meerdere mensen aan hetzelfde document werken biedt dit de reeds genoemde voordelen (geen gedoe met samenvoegen, altijd de laatste versie, niet op elkaar hoeven wachten,...).

Vooruit, als je echt een eenpitter bent, die niet met zijn klanten samenwerkt, dan is deze functie inderdaad vrij nutteloos (maar dat geldt dan ook voor remote desktop achtige constructies).
Ik zie het helemaal voor me. Een document van 30 pagina's. Afdrukken, naar je collega toe. Die vindt een paar spelfouten. Aangepast, alle 30 pagina's opnieuw afdrukken. Weer naar de ander, die voegt zijn deel toe. 40 pagina's afdrukken. Oeps, paginanummering is van slag. Aangepast, opnieuw afdrukken. Alles gecontroleerd, nu goed. Nog een keer afdrukken met schuin DRAFT als achtergrond over iedere pagina. Naar je leidinggevende toe. Die vindt de index niet mooi uitgelijnd. Aangepast, voor de zekerheid hele document opnieuw afdrukken. Leidinggevende vindt het goed. Opnieuw afdrukken, DRAFT niet vergeten weg te halen.

Leve de fysieke revisies!

Donderdraak, bedankt voor een kwartiertje met veel plezier lezen hoe je met je dwarsheid iedereen op de kast kreeg over een verder doodsaai onderwerp. We kunnen alleen maar hopen dat dat je bedoeling was.
Wat hier op kantoor gebeurt is dat je eindeloos veel verschillende versies van documenten krijgt in allerhande mailboxen. Als iedereen aan hetzelfde document kan werken voorkom je dat en heeft iedereen altijd de enige up-to-date version, best handig denk ik.
Dat voorkom je hier ook niet mee. Men kopieert het document toch weer door naar allerhande locaties om het daar te bewerken. Bijvoorbeeld als ze op reis gaan wordt het document "even" lokaal gezet of naar het netwerk gekopieerd etc.. De enige oplossing is en blijft een DMS of CMS en zelfs dat is niet zaligmakend zonder goede procedures.
en dat is precies waar onedrive/sharepoint binnen komt, daar kan je de gedeelde bestanden in een offline kopie meenemen, bewerken en terugsyncen.
Vraag me wel af wat voor sync strategie je hierbij krijgt (full overwrite, merge, ?) is wel relevant.

En het gaat er niet om dat je alle use cases voorkomt hiermee, je kan in ieder geval zorgen dat ik kritieke processen (bezwaarschiften, aanbestedingen, juridische documenten, concept wetteksten, etc.) geen kostbare tijd verloren gaat met handmatig mergen van changes door 10-tallen gebruikers.
Word zelf had al goede merge opties altijd vond ik, onder de tab 'review' moet je eens op 'compare' klikken.
En je kan word zelfs track changes laten opbouwen bij het samenvoegen van twee verschillende documenten.
Ik ben goed bekend met die functionaliteit. Maar het zorg wel voor handwerk om meedere documenten te mergen. Dit gaat bij 2 versies nog wel goed (al kost het meer tijd dan nodig, want je moet elke mutatie handmatig bekijken en beoordelen).
Maar ik ben in mijn werk regelmatig situaties tegengekomen waarin ik revisies op 1 stuk tekst van 4 man tegelijk kreeg, en daar het beste van moet maken.
Voor die gevallen is dit een absoluut geweldige oplossing.
Mogelijk, maar het lijkt me dat je nu niet een volledig document inchecked, maar alleen de wijzigingen. Als iemand een hoofdstuk alleen maakt, is dat dus geen probleem voor de rest van het document, ook al is ie een tijdje weg.

Verder zie ik niet waarom je zou toestaan om documenten lang uit te checken. Dat je een kopie hebt, is prima maar wijzigingen moet je gewoon zsm opslaan.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 14 augustus 2015 11:25]

Dat voorkom je hier ook niet mee. Men kopieert het document toch weer door naar allerhande locaties om het daar te bewerken. Bijvoorbeeld als ze op reis gaan wordt het document "even" lokaal gezet of naar het netwerk gekopieerd etc.. De enige oplossing is en blijft een DMS of CMS en zelfs dat is niet zaligmakend zonder goede procedures.
Als iedereen aan hetzelfde document kan werken voorkom je dat en heeft iedereen altijd de enige up-to-date version, best handig denk ik.
Staat niet in lijn met elkaar... de situatie wordt geschets waarbij men het dus niet 'even' lokaal kopieert... dat is hetzelfde als zeggen dat een alarm je huis niet beveiligd omdat het 'even' uitgezet kan worden voor je weggaat... daarmee haal je dus bewust de functionaliteit weg.. het is nou juist de bedoeling dat men het niet lokaal kopieert (en zeker niet naar het netwerk, dan heb 99% zeker kans op toegang tot het lokaal document dus onnodig)....
Zeer herkenbaar dat eeuwige doorsturen van attachments. Moet je eerst weer lokaal opslaan, dan bewerken en weer terugsturen. Dat doen meerdere mensen en dan mag de oorspronkelijke eigenaar alles weer samenvoegen.

Juist daarom is Outlook 2016 ook zeer handig; bij het toevoegen van lokale attachments stelt Outlook voor om deze in je OneDrive te plaatsen. Je kunt per geadresseerde aangeven wat het rechtenniveau wordt.
Ik zou mail sowieso niet gebruiken voor bijlagen. Verwijs maar naar een document wat ergens opgeslagen is.

Verder ben ik er voorstander van om alleen externe communicatie via mail te doen en verder een andere methode gebruiken (dingen als Slack bv) voor interne communicatie. Dan heb je het hele probleem sowieso niet meer omdat je dan niet meer met duplicaten werkt. En bijkomend voordeel is dat het ook niet makkelijk gelekt kan worden.

Sharepoint kan trouwens ook, maar die wordt te vaak te slecht en onhandig ingedeeld zodat er lastig mee te werken is.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 14 augustus 2015 11:28]

"This document is locked for editing by....."
Volume shadow copy?
Notuleren tijdens een skype vergadering misschien? :-)
In het geval van groepswerk of projecten op bijvoorbeeld het werk of op school, zie ik hier wel een uitkomst in.

Heb meerdere malen meegemaakt dat we met 6 personen aan hetzelfde document aan het werken zijn, waardoor er allemaal conflicted copies ontstaan. Dit is dan in het geval van Dropbox, fijn dat dit straks in Office 2016 in combinatie met OneDrive is opgelost.

Hopelijk zullen ze deze functie ook uitrollen in combinatie met Dropbox, gezien het feit ze Dropbox al op al hun mobiele apps hebben geïntegreerd.
Studenten en scholieren gebruiken het best veel bij samenwerkingsopdrachten. Ik vond het wel prettig werken in Google docs. Dan hoef je inderdaad niet steeds een nieuwe versie te uploaden of stukjes samen te voegen. Het kan best handig zijn.
Dat zal steeds vaker gebeuren. Er wordt steeds vaker met virtuele teams gewerkt en dan is zo'n functie erg handig. Als je fysiek naast elkaar zit is het veel makkelijker om aan te geven wat je bedoelt als 1 persoon aan het editten is. Als je dit via conference calls e.d. moet doen is het veel praktischer als meerdere mensen in kunnen voeren wat ze bedoelen i.p.v. dat proberen uit te leggen.
Hoevaak zit iemand nou samen achter een beeldscherm?
Hier amper maar het is wel lekker werken via Sharepoint als je met je consultants of je andere collega's tegelijk aan een document kan werken wat een bepaalde deadline heeft en niet iedereen tijd heeft om op dezelfde lokatie te zitten voor een ouderwets overleg. Koppel Live Editing aan een mooie Skype-vergadering en je bent veel efficienter bezig dan lekker ouderwets aan een vergadertafel gaan zitten.

Ook ontlast je hiermee een klein gedeelte van je omgeving; je kan/mag dus minder revisies bijhouden omdat je met je collega toch al de goede informatie in een document hebt gezet.
Precies mijn idee. Dit kan zomaar een hoop zinlose kilometers verhelpen voor een bepaalde doelgroep.
Omdat studenten geen Sharepoint hebben. Sharepoint is een business toepassing.

En Sharepoint is bij een groot deel van de markt geen gemeengoed. Verder kun je nu ook met offline wordvarianten samenwerken. Dit kon hiervoor nog niet.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 14 augustus 2015 12:07]

Studenten hebben dat juist vaak wel via Office 365
Ik sta echt verbaasd van de naïviteit van tweakers. Dit is toch echt overduidelijk een troll, guys. Kan niet geloven dat zijn comments zoveel (serieuze) reacties uitlokken.
Toen ik samen met iemand anders een scriptie schreef die een half uur verder zat, was deze optie via Google echt een verademing!
Het gaat er juist om dat je niet samen achter een beeldscherm zit, maar op verschillende werkplekken in hetzelfde document werkt. Ik doe dit nu al een hele tijd met collega's in Google Docs en dat werkt fantastisch. Als Microsoft dit net zo goed laat werken als Google het doet, dan is dat erg fijn :)
Grappig hoe je dit artikel interpreteerd.

Zelf gebruik ik al jaren Google Doc's die de zelfde funtionaliteit biedt, maar mensen snappen het niet, kennen het niet, of zien de toepassing er niet voor.

Jammer dat de media (in films en series e.d.) hier nog niet veel gedaan mee wordt. Om eerlijk te zijn, zie ik bij debGoogle reclame's ook alleen maar tekstcursors door het beeld heen dansen, daar alleen wordt je niet wijzer van.

Hoe dan ook, misschien omdat het nu een onderdeel van Word is zal het de norm worden.
Ik denk dat van een Tweaker best verwacht mag worden dat hij ook wat achtergrondkennis heeft of eventueel even wat achtergrondinformatie opzoekt. In de relatief korte artikelen van Tweakers kan uiteraard niet alles uitgelicht worden (daarom staan er ook vaak links in de artikelen naar de achtergrondartikelen). Ze houden hier dan ook geen informatie moedwillig achter om jou te benadelen en zover ik heb gezien kloppen de feiten in het artikel ook. Tweakers 'de schuld ergens van geven' lijkt mij dan ook niet gepast (en is terecht gedownmod evenals enkele andere posts hierboven).

In dit specifieke geval lijkt het dat bij jou achtergrondkennis echter ontbreekt: deze optie biedt gebruikers de mogelijkheid om tegelijkertijd een document te wijzigen (ook op verschillende plekken). Dat betekent dat elke gebruiker dus op de normale manier werkt, maar tegelijkertijd ook de updates van de andere gebruiker in dit document ziet. Op die manier kan de eerste persoon bijvoorbeeld een paragraaf typen, terwijl een tweede persoon de afbeeldingen en grafieken toevoegd in een reeds voltooide paragraaf.

Wat betreft privacy is er hier niet heel veel nieuws: documenten konden al in de cloud staan en dat is uiteraard een keuze van de gebruiker. Indien de gebruiker hiervoor kiest krijgt hij daar dus nu extra functionateit voor terug (wat uiteraard niet mogelijk is als je lokaal een kopie hebt en niets deelt).
Ik ben benieuwd hoe ze het 'verspring' gedoe aan gaan pakken dat ik bij Google Docs had ervaren. Daarmee bedoel ik het volgende: stel je hebt een document van 10 pagina's waar gebruiker 1 op pagina 3 bezig is en gebruiker 2 op pagina 7. Wanneer gebruiker 1 tekst toevoegde waardoor de tekst naar beneden schoof, schoof de tekst van gebruiker 2 uiteraard ook naar beneden. Het was super irritant wanneer tekst naar beneden schoof buiten jouw toedoen. Hebben ze iets bedacht waardoor het beeld gefocust blijft op jouw cursor?
Dat vroeg ik mij dus ook al af. Overigens is die techniek er al wel, dus de vraga is of het erin zit. Ik heb bijvoorbeeld bij diverse Twitter-apps ook al gezien dat het prima mogelijk is om het beeld vast te houden ook al komen er items voor of na bij.

Lijkt me in ieder geval iets om in de uiteindelijke review mee te nemen.
Wel fijn voor Office gebruikers, Google Docs heeft deze feature sinds 2010.
Office Online heeft deze functionaliteit ook al verschillende jaren en Office 2013 ondersteund ook het tegelijk bewerken van Office documenten, nu wordt dit gewoon direct zichtbaar, in plaats van in stukken.
Wilde ik ook net zeggen. Ik gebruik dit al jaren in Google Docs en vond het dan ook een van de handigste functies die ze hebben. Samen een planning op maken gaat zo wel héél goed. Zeker omdat je dan ook nog een chat functie hebt naast het document om eventueel overleg te plegen.
Met Microsoft SharePoint kan het ook al sinds 2010. echter nu wordt het gratis toegevoegd aan Onedrive.
Wat ook fijn is voor office gebruikers is dat er niet meegekeken wordt in hun documenten om zo reclame voor te schotelen.
Office 2016 begint een aardig mooie update te worden. Ik vind persoonlijk dat het "Kleurrijk"-thema al een aardige verbetering is, fijn om wat kleur te hebben in de Office suite, in plaats van alleen maar wit, grijs, zwart of blauw.

Wat functionaliteit betreft is dit natuurlijk ook weer een fijne toevoeging, net als de nieuwe grafiektypes in Excel bijvoorbeeld. Ben blij met mijn Office 365 abonnement, laat de update maar komen! Ik hoop eigenlijk stiekem ook wel dat ze ook een desktop-versie van Sway gaan maken, ik gebruik daar nu de app voor, maar natuurlijk draait nog niet overal Windows 10...
Was dit niet al mogelijk sinds Office 2010? Het enige nieuwe nu is dat ze duidelijker weergeven waar iemand wat verandert.

http://blogs.technet.com/...n-without-compromise.aspx
Verschil is dat het nu realtime is, in 2010 werden alle wijzigingen per save verstuurd.
Gebruikte dit in Google Docs en Google Slides ook heel veel samen met een collega. Fijn dat het nu ook in de nieuwste Office komt. Kan veel gedoe schelen hier op de zaak.
Wat vindt het bedrijf ervan dat je nu allerlei zakelijke informatie deelt via Google?
Dat vind het bedrijf prima. Mijn eigen bedrijf namelijk ;)
De open source tegenhanger waar nu aan gewerkt wordt: LibreOffice Online (LOOL)
https://libreoffice-from-collabora.com/news/

Als ik het goed begrepen heb dan kan men daar volgend jaar iets van verwachten.
Sharepoint werd bij mijn werkgever (10000+ medewerkers) ook al jaren gebruikt, maar een paar maanden geleden is men ermee gestopt, omdat te veel mensen het te moeilijk en veel gedoe vinden. Het werd steeds minder gebruikt en was dus niet up-to-date. Dus we sturen nu gewoon elkaar weer Excel en Word bestanden. De afstand tussen medewerkers die goed met computers kunnen omgaan en digibeten wordt bij nieuwe ontwikkelingen met de dag groter.
Handig dat dit nu ook eindelijk voor Word beschikbaar is. Als deeltijd student werk ik soms met Google Docs, maar nooit aan een bestand dat later ingeleverd moet worden. Helaas is de export functie van Docs naar Word niet zo geweldig en ben je alsnog de nodige tijd kwijt aan simpele opmaak zaken. Direct in Word kunnen werken is dan wel zo fijn, en voor het teamlid die alles moet samenvoegen en opmaken scheelt dit een enorme berg met werk.
Ik ben ondertussen al een tijdje van school. Dit klinkt als ideale software voor scholieren die aan projecten moeten samenwerken.

In het verleden heb ik zoveel moeten klooien met usb sticks en bestanden via de mail. Dit zou me een boel tijd hebben bespaard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True