Het op 9 mei verongelukte militaire transportvliegtuig Airbus A400M stortte neer vanwege een softwareprobleem. Dat meldt Der Spiegel op basis van bronnen bij de fabrikant. De motorregeleenheden zouden door een bug drie motoren kort na de start hebben uitgezet.
De Duitse krant Der Spiegel bericht dat Airbus-ingenieurs het probleem met de motoren dat tot de crash leidde lijken te hebben opgespoord. Door een softwarefout in de motorregeleenheden werden kort na het opstijgen tegenstrijdige opdrachten verzonden aan drie van de vier motoren. Daarop schakelden de drie motoren zich uit. De piloten probeerden nog om het toestel terug te laten keren naar de luchthaven, maar verloren de controle. Het toestel raakte drie minuten na het opstijgen een hoogspanningsmast en stortte vervolgens neer in een veld, circa vier kilometer van de luchthaven.
Het ging om een nieuw militair transporttoestel van Airbus Defence and Space, een dochter van de vliegtuigfabrikant, dat op 9 mei verongelukte. De in Spanje gebouwde A400M stortte neer tijdens een testvlucht vanaf de luchthaven van Sevilla. Het was de eerste crash met het toestel, dat geleverd gaat worden aan de luchtmachten van onder andere Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België. De neergestorte A400M was bedoeld voor de luchtmacht van Turkije. In het vliegtuig zaten zes Spaanse medewerkers van Airbus. De crash kostte aan vier van hen het leven; twee anderen liggen nog steeds met zware verwondingen in het ziekenhuis. Een van de overlevenden vertelde al eerder dat motorproblemen de oorzaak waren van het ongeval.
Volgens Der Spiegel gaat het waarschijnlijk om een probleem in de desbetreffende installatie van de software, geen structurele ontwerpfout. Dinsdag had Airbus desondanks een oproep gedaan aan gebruikers van het toestel, een zogenaamde Alert Operator Transmission. Daarin schreef het bedrijf dat operatoren eenmalige checks moeten uitvoeren op motorregeleenheden, "om mogelijke risico's tijdens een volgende vlucht te voorkomen". Daarbij bevat het document ook andere controles die uitgevoerd moeten worden wanneer een motor of regeleenheid wordt vervangen.
Omdat nu een test bestaat die kan aanwijzen of een motor dezelfde softwarefout bevat als het verongelukte toestel, hoopt de fabrikant dat het na het ongeval opgelegde Spaanse testvliegverbod voor de A400M binnenkort wordt opgeheven, schrijft Der Spiegel. De fabrikant zou het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart ervan hebben kunnen overtuigen de vergunning van het toestel niet in te trekken. De Franse luchtmacht zou binnenkort weer willen gaan vliegen met de A400M. In Duitsland wacht men volgens Der Spiegel liever de resultaten van het officiële onderzoek af.
De ontwikkeling van de A400M verliep ook voor de crash verre van soepel. Het 20 miljard euro kostende project stond bekend om zijn eindeloze vertragingen, veroorzaakt door allerlei technische problemen. De nieuw ontwikkelde turbopropmotoren van het toestel zorgden al eerder voor hoofdbrekens. Zo leidde vertraging in de ontwikkeling van de motorsoftware in 2009 mede tot zo veel uitstel, dat Zuid-Afrika zijn order cancelde. In de afgelopen maanden werd het management van de Spaanse Airbus-dochter gereorganiseerd na nieuwe vertragingen.