Panasonic heeft de Lumix DMC-G7 aangekondigd, een micro-four-thirds-systeemcamera die video in 4k-resolutie kan opnemen. Het toestel heeft een 16-megapixelsensor, een oled-evf en wifi-functionaliteit, en beschikt ten opzichte van zijn voorganger over een vernieuwde behuizing.
Vorige week verschenen al foto's en specificaties van het toestel online. Nu introduceert Panasonic de camera officieel. Het apparaat beschikt net als zijn voorganger, de Lumix DMC-G6, over een 16-megapixelsensor in het four-thirds-formaat. Het isobereik is ongewijzigd en bedraagt 160-25.600 iso. Voor beeldstabilisatie is de camera afhankelijk van in de lens ingebouwde stabilisatie. De minimale sluitertijd is verlaagd naar 1/16.000.
De camera beschikt over een vernieuwde Venus Engine-beeldchip, die met vier cores is uitgerust. Dat verbetert volgens Panasonic de fotokwaliteit en maakt ook filmen in 4k mogelijk. De maximale resolutie bedraagt 3840x2160 pixels bij 25fps. Met de 4k-fotofunctie kan uit de filmopnames een afzonderlijk frame worden geknipt. De resulterende foto heeft een resolutie van 8 megapixel, wat hem geschikt moet maken voor bijvoorbeeld afdrukken op A3-formaat. In volledige resolutie kan de camera overigens maximaal 8 foto's per seconde maken.
Het 3"-lcd-scherm op de achterkant heeft 1,04 miljoen subpixels en kan net als dat van de G6 draaien. Ook een oled-viewfinder is weer aanwezig, al is de resolutie daarvan verhoogd naar 2,36 miljoen subpixels. De G6 had nog een viewfinder met 1,44 miljoen subpixels. Zowel de viewfinder als het aanraakscherm biedt een volledige dekking, waardoor de hele compositie van de foto te zien is.
Panasonic belooft dat de autofocus van de G7 sneller kan scherpstellen dan die van zijn voorganger. Het apparaat beschikt net als de duurdere GH4 over DFD-autofocus, een soort contrastdetectie-af waarbij de camera minder last zou hebben van focus hunting, oftewel moeite met automatisch scherpstellen in bepaalde omstandigheden. Daarbij is de af-tracking verbeterd; een nieuw algoritme houdt ook rekening met de grootte en beweging van objecten.
De body van de camera is wat groter en hoekiger dan die van de G6. De G7 heeft een extra draaiwiel aan de linkerkant, terwijl aan de rechterzijde de Intelligent Auto-knop is vervangen door een functieknop. Rond de sluiterknop zit nu een draaiwieltje, dat op de G6 verticaal was geplaatst. Achterop heeft een aantal knoppen een nieuwe plaats of functie gekregen. Het gewicht is ten opzichte van de G6 omhooggegaan, naar 410g inclusief body, batterij en lens, waar de G6 nog 390g woog. Net als de G6 heeft de G7 een 3,5mm-aansluiting voor een externe microfoon. Ook een flitsvoet is aanwezig.
De camerasoftware beschikt over 22 filters om aan de gemaakte foto's een creatieve draai te geven. Met behulp van de panoramafunctie kan de camera een 360 graden-opname maken. Ook heeft de camera functies voor timelapse en stop-motion-beelden. Met de wifi-functionaliteit kan de camera met één druk op de knop worden verbonden met een smartphone of tablet, mits die is voorzien van de Panasonic Image App. Foto's en video's kunnen zo vanaf de camera worden gedeeld via e-mail of social media. Daarnaast kunnen verbonden smartphones of tablets worden gebruikt als afstandsbediening voor de G7.
Eind juni moet de G7 in Nederland beschikbaar zijn. Voor de body alleen moet 699,95 euro worden neergeteld. In combinatie met de 14-42mm f/3,5-5,6-kitlens kost de camera 799,95 euro. Een dubbelkit met de 14-42mm-lens plus een 45-150mm f/4-5.6 kost 999,95 euro. Voor hetzelfde bedrag is de G7 ook in combinatie met de 14-140mm f/3.5-5.6-lens beschikbaar.