VS, VK en Japan sluiten zich aan bij secretariaat voor digitale veiligheid

Onder meer de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk sluiten zich aan bij het Global Forum on Cyber Expertise, dat in Nederland wordt gehuisvest. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is de organisatie vooral bedoeld om informatie uit te wisselen.

Naast de VS, Australië en de Britten sluiten ook Zwitserland, Zuid-Korea, Noorwegen en een aantal ontwikkelingslanden zich aan, evenals Senegal en Bangladesh. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten en de International Telecommunications Union werken mee, zo maakte minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie bekend tijdens de 'cybertop', een internationale bijeenkomst die deze week in Den Haag wordt gehouden. Ook bedrijven kunnen zich aansluiten: op dit moment zijn dat Microsoft, HP en Symantec.

Volgens het kabinet moet de organisatie het internet veiliger maken door overheden en bedrijven informatie over beveiliging en dreigingen in een 'informele sfeer' uit te laten wisselen. Daarbij kunnen ze hun 'expertise bundelen', stelde minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Op welke manier dat in de praktijk moet gaan gebeuren, bleef echter onduidelijk.

"We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om onze digitale infrastructuur te beschermen", zei minister Van der Steur op de cybertop. Volgens hem kunnen digitale dreigingen ook gevolgen hebben voor de sociale orde in een maatschappij. De minister bestempelde de oprichting van de organisatie 'een belangrijke stap' om dat tegen te gaan. De oprichting van de organisatie lekte woensdag al uit.

De conferentie in Den Haag

Door Joost Schellevis

Redacteur

16-04-2015 • 19:21

24 Linkedin

Reacties (24)

24
23
12
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 601896
16 april 2015 19:27
Netjes. Ik heb de conferentie vandaag een beetje gevolgd via de stream. En de opzet het secretariaat van digitale veiligheid is heel mooi. Naast dat de technologisch ontwikkelde landen arme landen gaan ondersteunen bij ontwikkeling van hun infrastructuur, digitale opsporingsdiensten en digitale veiligheid, is het ook zo dat alle landen die meedoen aan het secretariaat gaan samenwerken om internetcriminaliteit beter te kunnen aanpakken. Want internetcriminaliteit stopt niet bij de grens.

Tijdens de top wordt door sprekers en participanten wel benoemd dat het aantal aantal techbedrijven dat zich wil committeren aan het secretariaat beperkt is, banken maar ook grote dienstverleners als facebook zouden ook veel kunnen hebben aan internationale samenwerking.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 16 april 2015 19:41]

En de opzet het secretariaat van digitale veiligheid is heel mooi. Naast dat de technologisch ontwikkelde landen arme landen gaan ondersteunen bij ontwikkeling van hun infrastructuur, digitale opsporingsdiensten en digitale veiligheid, is het ook zo dat alle landen die meedoen aan het secretariaat gaan samenwerken om internetcriminaliteit beter te kunnen aanpakken. Want internetcriminaliteit stopt niet bij de grens.
Mooi idee inderdaad... maar het staat of valt bij de deelnemende "donorlanden":
Onder meer de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk sluiten zich aan bij het Global Forum on Cyber Expertise, dat in Nederland wordt gehuisvest.
Ik weet niet of ontwikkelingslanden er goed aan doen om aan te kloppen bij "wij bespioneren en hacken onze bondgenoten" plus twee van zijn medeplichtigen.
Dan krijgen ze advies dat best goed klinkt, voeren ze het uit... staat opeens de infrastructuur in hun hele land open voor "veiligheidsdiensten" die er niet voor terugdeinzen om commerciële bedrijven in "bevriende" landen aan te vallen voor hun eigen economische gewin... :X
Heb je ergens een link voor de stream? :)
https://www.gccs2015.com/nl/programma

De streams zijn inmiddels afgelopen maar aan de rechterkant van de pagina zitten knoppen met 'watch livestream' daar kan je de stream terug kijken.
Anoniem: 601896
@Julesk16 april 2015 19:39
Dit waren ze.
https://m.youtube.com/watch?v=8kyj2HBqDyM
https://m.youtube.com/watch?v=NkuIq96Fx68

Op de sprekers en sommige discussies na was het best saai.
Je had volgens mij wel honderd landen die ongeveer hetzelfde vertelden: 'Dankjewel Nederland voor de ontvangst, wij als land vinden, internetveiligheid belangrijk, internet is van economisch belang, we moeten meer samenwerken.

Conclusie, commitment om samen te werken is er bij vele landen, maar hoe die samenwerking moet worden ingevuld zal de komende jaren nog moeten blijken. Doordat het secretariaat in Nederland ligt, zal het waarschijnlijk wel zo zijn dat we 'stiekem' als Nederland net weer wat meer invloed zullen hebben dan andere landen.

Maar goed, het secretariaat gaat niet over 'hoe het internet gaat werken'. Maar vooral over hoe landen internet criminaliteit gaan oplossen.
Er staat ook opsporing. Dus we kunnen mogelijk verkapte onschuldige mensen gaan volgen en helpen vervolgen?
En wat werd er verteld over cyberspionage? Niets zeker? Wat een lachertje en geldverspilling dit zeg!
wel vreemd dat ze dan meteen de grootste spion ter wereld tot hun leden rekenen en dan woorden als "informeel" en "informatie uitwisselen" te lezen.

De VS is ook meteen de grootste bedreiging voor de stabiliteit van het internet. Zij zijn de baas over ICANN en daarmee ook IANA en de helft van de root dns-servers. Zet hun infrastructuur in voor cyberwarfare en heel de wereld ligt plat
Anoniem: 428562
@dasiro16 april 2015 20:17
Het doel van de VS is om iedere vorm van communicatie tussen personen, iedere financiële transactie en biometrie van iedere persoon op aarde vast te leggen. Afwijkend gedrag zal bestraft worden en in feite is iedereen een slaaf van de overheid. Voor ieder zelfdenkend mens die over zijn/haar eigen toekomst wil beslissen ziet de toekomst er erg slecht uit.
Voelt altijd wel weer prettig als er zoiets groots in Nederland word gehouden ^^ dan heb je toch nog het gevoel dat je landje meetelt :+
Veiligheid voor het Internet.. Amerika, Microsoft... Yeah right. Zal wel weer ten koste gaan van onze privacy. PRISM anyone?

Maar ja uiteraard voor onze veiligheid.
Vind het een heel mooi initiatief, maar had liever gezien dat dit enkel voor Europa zou worden opgezet.
Reden is dat ik het niet zo'n strak plan vind als THTC straks de digitale problemen aan Amerika voor gaat leggen, ze zitten al diep genoeg met hun vingers in onze data.
Eii... Als ik dit soort grote namen voorbij zie komen zie ik gelijk al weer zo'n doom scenario tevoorschijn komen... en wie weet helemaal niet onterecht.

Wij zullen niet weten wat voor "informatieve" informatie word gedeeld.. zowel NL als alle deelnemers hebben allemaal baat bij het spelen van internet politie en privacy breker.

wanneer komt internet 2.0? waar blijft dat open internet netwerk met al die satellieten in de ruimte?

Ik had liever overheid on afhankelijke namen zien langs komen dan wat hier dus word vertoont/beschreven.
Leuk dat het hier in NL word gehouden, maar Nederland staat echter zelf niet achter ons privacy.
Anoniem: 399807
17 april 2015 16:16
Ik maak me zorgen. Als dit secretariaat wordt opgericht met o.a, als doel het beschermen van de sociale orde, dan kun je daaronder van alles verantwoorden.

Als een hacker een sluis open zet dan verstoort dat al gauw de sociale orde. Bepaalde ideeën en meningen kunnen nogal problematisch vallen, zoals G. Wilders in het Land der Germanen aan de Oostelijke zijkant des landes onlangs ondervond toen hij werd gewaarschuwd om geen stoute dingen te verkondigen. Bloggers, columnisten moeten uitkijken. Mochten ze al ontsnappen aan de social engineering, dan is er nog de nauwe samenwerking binnen dit secretariaat. En daarmee bedoelen ze, de geheime diensten gaan nog meer uitwisselen.

Oproepen tot een straatfeest, sociale unruhe. De informele sfeer waarin info gedeeld wordt tussen landen betekent niets anders dan ontransparante achterkamertjespolitiek. Dan schudt iemand een ander even de lage hand, zal ik maar zeggen, voor een contractje virus beveiliging in Senegal. Allemaal proprietary natuurlijk, dus Senegal wordt straks gegijzeld door Symantec. Wat die luisteren naar de NSA en als die zegt, we willen toegang, dan krijgen ze dat.
Anoniem: 382713
16 april 2015 19:25
"Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is de organisatie vooral bedoeld om informatie uit te wisselen." Ha, hoe ironisch :+
Politici die roepen dat ze een veilig internet willen klinken als pedofielen die veiligheid voor kinderen willen.
Dat kleine landje is anders een van de grootste spelers als het om internet gaat. In wat voor vormen dan ook.
met de meeste IT verspilling en Onkunde daarbij horend

enige reden dat we een grote speler kunnen zijn (wij zijn nog geen silicon valley) is omdat we geografisch goed liggen (weinig tot geen rampen) en een goede infrastructuur hebben.

alleen mag het wat betreft de integratie met de politiek echt een heel stuk beter er zouden in mijn optiek wat meer mensen met echte know how van ICT in de politiek moeten komen die consequenties kunnen inzien van bepaalde wetten/regelgeving/projecten.
Dit is elders echt niet anders. In ieder land wordt er geklaagd over een ondeskundige overheid. En nog iets: als je klaagt over ondeskundigheid bij de overheid - neem zelf initiatief en doe er iets aan. Klagen verandert weinig.
Ik weet van mij zelf dat ik dit niet kan echter weten veel mensen in de regering niet dat zij van zichzelf niet kunnen.

voor bepaalde beroepen zou men geen digibeet mogen zijn en daar zijn er teveel van met name de leider van de Cyber criminaliteit bestrijding waar Opstelten zat en nu die andere persoon waarvan de naam mij nu ontschiet.

je gaat een politieke lijder ook niet als generaal voor oorlog voering inzetten?

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 18 april 2015 08:53]

Alsof we allemaal glasvezel kunnen afnemen....
Daar zijn we wel druk mee bezig.. er ligt in heel veel gebieden al glasvezel.
Vergelijk je situatie eens met menig inwoner in de VS bijvoorbeeld en je zult merken dat we een behoorlijk betere infrastructuur hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee