Onder meer de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk sluiten zich aan bij het Global Forum on Cyber Expertise, dat in Nederland wordt gehuisvest. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is de organisatie vooral bedoeld om informatie uit te wisselen.
Naast de VS, Australië en de Britten sluiten ook Zwitserland, Zuid-Korea, Noorwegen en een aantal ontwikkelingslanden zich aan, evenals Senegal en Bangladesh. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten en de International Telecommunications Union werken mee, zo maakte minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie bekend tijdens de 'cybertop', een internationale bijeenkomst die deze week in Den Haag wordt gehouden. Ook bedrijven kunnen zich aansluiten: op dit moment zijn dat Microsoft, HP en Symantec.
Volgens het kabinet moet de organisatie het internet veiliger maken door overheden en bedrijven informatie over beveiliging en dreigingen in een 'informele sfeer' uit te laten wisselen. Daarbij kunnen ze hun 'expertise bundelen', stelde minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Op welke manier dat in de praktijk moet gaan gebeuren, bleef echter onduidelijk.
"We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om onze digitale infrastructuur te beschermen", zei minister Van der Steur op de cybertop. Volgens hem kunnen digitale dreigingen ook gevolgen hebben voor de sociale orde in een maatschappij. De minister bestempelde de oprichting van de organisatie 'een belangrijke stap' om dat tegen te gaan. De oprichting van de organisatie lekte woensdag al uit.
De conferentie in Den Haag