Een Israëlisch bedrijf heeft cameratechnologie ontwikkeld waarmee smartphones ‘hyperspectrale’ foto's kunnen nemen. De informatie van de afbeeldingen is te gebruiken om de chemische samenstelling van gefotografeerde objecten deels te achterhalen.
Het Israëlische bedrijf Unispectral Technologies gebruikt geen Bayerfilter maar een aan te passen spectraal filter bij zijn cameratechnologie. Hierdoor kunnen camera's verschillende golflengtes van licht, oftewel spectrale banden, vastleggen. Ieder materiaal heeft zijn eigen spectrale handtekening die een indictie geeft van zijn chemische samenstelling.
Unispectral richt zich met zijn cameratechnologie op gebruik in combinatie met smartphones. Doel is om een partnerbedrijf te vinden dat de genomen afbeeldingen analyseert en informatie over de chemische vingerafdruk terugstuurt naar de mobieltjes. De technologie kan bijvoorbeeld ingezet worden om vervuilde melk in China te detecteren en zo sterfgevallen van baby's in het land te voorkomen, zegt een woordvoerder tegen The Wall Street Journal. In China leidde melamine in melk in het verleden tot tienduizenden ziektegevallen. Onduidelijk is in welke mate het bedrijf de samenstelling kan indiceren.
Daarnaast denkt het bedrijf aan andere toepassingen voor gezondheidsmonitoring en kwaliteitscontrole. Unispectral zou met diverse smartphonemakers, autobedrijven en beveiligingsconcerns in gesprek zijn voor gebruik van de hyperspectrale camera's.
Naast het gewijzigde filter claimt Unispectral nog andere wijzigingen naar mobiele cameramodules te brengen. Zo kan zijn technologie de native resolutie van de sensor gebruiken, voor een betere lichtopbrengst zorgen, pixel-crosstalk terugdringen en het dynamisch bereik verbeteren. Ook is er een component om beelden op 1200fps te schieten. De technologie is wat afmetingen, kosten en verbruik betreft compatibel met hedendaagse smartphones, claimt Unispectral.
Update, maandag 11.30: Claims van het bedrijf genuanceerd.