Sony kondigt 6,1mm dunne Xperia Z4 Tablet aan

Sony heeft op het Mobile World Congress de Xperia Z4 Tablet aangekondigd. De tablet heeft een 10,1"-touchscreen en is 6,1mm dun. Daarmee is de Tablet Z4 Tablet volgens Sony momenteel de dunste 10"-tablet op de markt. Er staat ook een model met 4g op stapel.

Het 10,1"-scherm van de Xperia Z4 Tablet heeft een resolutie van 2560x1440 pixels meegekregen. Sony claimt dat het ips-scherm de hoogste helderheid heeft van de tablets in dit prijssegment; ten opzichte van zijn voorganger, de Z2 Tablet, zou de helderheid met 40 procent zijn toegenomen.

De behuizing van de tablet is 6,1mm dun, ook slanker dan zijn voorganger. Daarnaast heeft Sony de Xperia Z4 Tablet lichter gemaakt: de tablet weegt een bescheiden 393 gram. Tevens claimt de fabrikant dat de tablet water- en stofdicht is volgens de IP68-norm. De camera aan de voorzijde van de tablet heeft een resolutie van 5,1-megapixel, terwijl de camera aan de achterzijde 8,1-megapixel biedt.

Intern bevat de tablet een Snapdragon 810, een 64bit-soc met acht cores. De opslagcapaciteit bedraagt 32GB en er is 3GB ram aanwezig. De Xperia Z4 Tablet bevat een 6000mAh-accu. Sony claimt een lange accuduur die zou kunnen oplopen tot 17 uur. De tablet zal ook beschikbaar komen in een 4g-versie, terwijl 802.11ac-wifi met mimo-technologie standaard aanwezig is.

Volgens Sony zal de Xperia Z4 Tablet vanaf juni in Nederland verkrijgbaar zijn. De adviesprijzen zijn nog onbekend.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-03-2015 • 09:36

85 Linkedin

Reacties (85)

Wijzig sortering
De bezels rondom de schermen zijn wel enorm hoor! Hopen dat ze dat nog een keer kunnen aanpakken :)
Of niet, hoe dunner die zijn, hoe minder materiaal de tablet stevig houdt. Met deze dikte is het niet 'will it b(l)end', maar 'when will it bend'. Ik ben benieuwd naar de stevigheid van deze tablet.
Afgaande op de Z2 zal dat wel prima zijn. De z2 is tot nu toe de strakste Android tablet die ik heb meegemaakt; echt een rpemium design en feel.

En geen "bend"; de z2 tablet voelt als het ware als een dure plak dun hout ... al moet ik zeggen dat ik wel altijd de neiging heb om het te proberen, zo dun is dat ding. Als ik rijk was zou ik het doen, om te kijken hoe het voelt, zo'n dunne tablet knakken :)
Mijn gaf na een maand of zo de geest. Wou niet meer opstarten of opladen... Alle mogelijke dingen geprobeerd, maar zelfs aan de pc hangen wordt hij niet herkent. Was een fijn ding totdat dat dus gebeurde |:( Nu wachten tot ik terug in het land van aankoop ben (Niet-EU) om te kijken of ik daar mijn garantie kan gebruiken... natuurlijk veel liever zelf dat ding terug aan de praat gekregen.. zat ik niet 10 maanden zonder 8)7

Deze nieuwe ziet er wel goed uit. Dat lichtheid is snel weg eens je een cover er op hebt... Zonder voelt ie net aan alsof het een stukje karton is dat je vasthoudt. Ik heb de Z2 voornamelijk voor performance en accu toen aangeschaft.

[Reactie gewijzigd door Anima-t3d op 2 maart 2015 23:30]

helaas is die van mij wel verbogen bij normaal gebruik :(
Wow! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen!?
goeie vraag keek laatst naar mn tablet en zag het toen maar hij doet het gelukkig nog wel en kan hem nog normaal gebruiken :)
Als je de hulk bent kan ik het mij goed voorstellen :P
Tablet in je broekzak en gaan zitten? :p
Ook knap kunstje...
Oneindige stijfheid (dat is nl. het woord waar je naar zocht) ligt in het hoekje bij de puntmassa's en plintentrappen, je bevindt je echter in een ronde kamer.

It will always bend. Maar is dat erg? Je past je ontwerp er gewoon op aan. Dat het iets ergs is zit in de consument z'n kop.
Wel meer ruimte voor de batterij :)
Zit een toetsenbord bijgeleverd die de accuduur ook verlengd
Er zit ook een accu bij met ingebouwd toetsenbord :+
Ik vind dit bij tablets toch anders dan bij smartphones. En tablet houd ik vaak vast met bijv mijn duim over de rand (dus op de zwarte bezel) of met beide handen waardoor mijn handpalmen op de bezels rusten. Wellicht zijn dunnere bezels optisch mooier maar bij tablets vind ik het eigenlijk wel goed zo.
Bezels zijn een lastig iets bij tablets, dat zie ik ook wel bij mijn Ipad Mini, vooral als je hem in portrait mode met 1 hand wil vasthouden, zoals je een magazine vast zou houden terwijl je je kopje the drinkt. Je zit dan toch met je duim op het beeld wat soms irritant/ongewenste dingen kan veroorzaken.

In tegen stelling tot een telefoon (hand kan er omheen) of monitor/tv (niet vasthouden) zijn ze bij tablets denk ik een noodzakelijk kwaad.
Anoniem: 126717
@DennusB2 maart 2015 09:45
De bezels zijn ook nodig om hem vast te houden. Ik gebruik mijn (kleinere) tablet bijna alleen maar in portret stand. Dus wil hem ook gewoon kunnen grijpen met bezel.
Waarom wil je hele smalle bezels op een tablet, je hebt toch juist een rand nodig om hem goed vast te kunnen houden? Zowel boven als onder zodat je hem in landscape als portait modus goed kan vasthouden. Dus prima :)
De bezels rondom de schermen zijn wel enorm hoor! Hopen dat ze dat nog een keer kunnen aanpakken :)
Ik vind grote bezels rond een tablet juist fijn om de tablet te kunnen "aanpakken" :P
Persoonlijk heb ik liever een dikkere bezel. Zorgt voor meer stevigheid en dan moet ik niet gedurend met mijn vingers op het scherm zitten.
Hehe, eindelijk weer eens leven in de high-end android tablet markt. Afgelopen jaar was bedroevend te noemen; geen high-end 9 of 10" van asus, samsung stopte soc's in tablets met een overkill aan resolutie die niet helemaal in balans waren, google kwam met een erg dure nexus die niet helemaal kon wedijveren met de ipad air 2, enz. Gek genoeg was de tablet Z2 afgelopen jaar een van de toppers, zo niet de topper met zijn lange accuduur, prestaties en ram. Terwijl die al vroeg in het voorjaar was uitgekomen. Nadien zijn er bijv. ook geen tablets verschenen met snapdragon 805, en de tegra K1 zag je al bijna niet in 9 of 10" tablets, slechts in de shield, nexus en de mipad.

Wel enigzins opvallend dat de tablet Z4 net als de Z2 3gb ram heeft, vooral gezien de geruchten over 4gb ram in de Z4. Maar goed, 3gb ram is voor nu en de nabije toekomst wel zat, krijg m'n xperia Z2 ook niet op de knieen met 26 tabs open in chrome... Voor een tablet nog lekkerder.
Geen 1 tablet ( geen windows tablets meegerekend) komen in de buurt van de ipad air 2, ben fan van sony maar ik heb dan toch liever een ipad air 2 dan deze.
De ipad air 2 is inderdaad erg goed, maar beter dan de Z2 tablet? Het is volgens mij vooral een kwestie van smaak en voorkeuren. Als Android gebruiker heb veel meer controle over je gebruikservaring en als de Sony-stijl je bevalt dan zijn dit erg goede tablets.

Daarbij zal deze Z4 tablet ongetwijfeld op Android Lolipop draaien, wat een flinke verbetering is ten opzichte van Kitkat en waarmee iOS nog verder achter loopt. Gecombineerd met een verbeterd scherm (waar de ipad air 2 duidelijk een voorsprong heeft op de Z2 tablet) en verder ook goede hardware is voor mij de keuze niet moeilijk.

PS. Ik ben natuurlijk als gebruiker van een Z2 Tablet niet helemaal objectief :)
Ik kan de z2 niet zelf beoordelen, de air 2 eigenlijk ook niet. Maar er is een reden dat tweakers de z2 3,5 ster geeft en de ipad air 2 die een half jaar later uitkwam 4,5 ster. Maar zoals je al zeg als je niet met ios wilt werken moet je geen ipad kopen, persoonlijk zit ik nogal vast aan ios.
Kan je ook beargumenteren waarom? Zo speciaal is de Air 2 niet..
Dun, supersnelle chip a8x, mooi scherm en persoonlijk voor mij ios, ook al vind ik remote play een voordeel voor sony, maar vind de skin van sony lelijk.
Ja heel leuk allemaal zo'n dunne iPad AIr 2, maar als je daarop muziek uit de speakers laat knallen transformeert de iPad in een vibrator waar je vriendin jaloers op zou kunnen zijn :+
Ik ben dan ook benieuwd hoe erg deze Z4 zal trillen bij het speakervolume voluit.

Tevens heeft de Ipad AIr 2 door zijn dunheid / het verwijderen van extra lagen in het scherm colour distortion; hou je de tablet in portrait modus met je rechterhand vast dan krijg je verkleuringen/ vage plekken te zien op het scherm. Echt onacceptabel als je het mij vraagt. En die A8X chip is in geen enkel representatief scenario als echt voordeel aan te merken, aangezien iOS geen 'echte' multitasking ondersteunt. Ja, wellicht als je zwaar gaat videobewerken dat de A8X daadwerkelijk voordeel biedt.
Ik heb trouwens een Ipad Air 1.
Dat met portrait mode wist ik niet, maar er zal wel een reden zijn dat de air 2 als enige minpunten slechtere batterij ( wel prima) en basis 16gb. Als je nagaat dat de z4 pas in juni op de markt komt, is de air 2 al een half jaar oud.
"Ja heel leuk allemaal zo'n dunne iPad AIr 2, maar als je daarop muziek uit de speakers laat knallen transformeert de iPad in een vibrator waar je vriendin jaloers op zou kunnen zijn :+
Ik ben dan ook benieuwd hoe erg deze Z4 zal trillen bij het speakervolume voluit."

Ik ben in het bezit van een Z1 en daarbij was het geluid "redelijk" en zodoende ook geheel in lijn met de verwachting. Van een trillende tablet heb ik weinig last, al moet ik zeggen dat ik het volume normaal niet op maximaal zet, omdat dat - geheel volgens de verwachting bij tablet speakertjes- geen geweldig resultaat geeft.
Klopt, zeker als je deze Z4 Tablet vergelijkt met de Nexus 10 :
254 x 166 x 6.1mm en 393 gram : Z4 Tablet
263,9 x 177,6 x 8,9mm en 603 gram : Nexus 10

Indrukwekkend.
Ik weet al wat de opvolger van mijn Nexus 10 zou worden, mocht die niet meer voldoen.
Zeer mooie tablet met het strakke design van Sony wat mij zeker aanspreekt.

Ben ook benieuwd wanneer ze de Z4 (smartphone) gaan presenteren.
Liever een Z4 compact. Maar ik twijfel. Er is nog helemaal niks over bekend
Als het goed is komen zowel de Z4 als Z4 Compact :)
Maar worden ze ook daadwerkelijk vandaag / deze beurs aangekondigd? Mijn vriendin mag namelijk binnenkort verlengen. Wil wel een Sony, maar geen grote Z meer. Dus wel een compact :D
Dat durf ik niet te zeggen, ik denk het niet eerlijk gezegd, anders waren er wel meer geruchten over.
Waren er over de Z4 tablet meer geruchten dan over de Z4 phone?
Er waren geruchten dat die zou worden aangekocht op deze beurs inderdaad en van de Z4 juist geruchten dat die niet zou worden aangekondigd!

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 2 maart 2015 14:42]

Als het goed is komen ze met een Z4 compact, Z4 en Z4 ultra. Aankondiging zal ergens in mei ofzo worden
Las ergens dat er een toetsenbord standaard wordt bijgeleverd. Kan t niet zo snel in de tekst vinden
Dat stond op nu.nl: http://www.nu.nl/mobiel/4...n-dun-als-ipad-air-2.html
De tablet is wederom water- en stofbestendig en wordt dit jaar standaard geleverd met het BKB50 toetsenbord dat gekoppeld kan worden. Een prijs voor het totaalpakket is nog niet bekendgemaakt.
Thanks. Deze ga ik echt halen! Echt mooi dat ie er standaard bij zit. Prijs zal wel 499 voor 32GB zijn

[Reactie gewijzigd door Wesley-groet op 2 maart 2015 11:42]

freaking juni... das wel erg lang na release/show datum.
wifi 32 gb inclusief toetsenbord 649 euro http://eshop.sonymobile.c...peria-z4-tablet-wifi-32gb
volgens sony's eigen site

[Reactie gewijzigd door parsnep op 2 maart 2015 12:21]

klinkt goed, thxs. Echter waarom wordt er dan gerept over juni. Kijk wel ff.
De prijzen in de Store van Sony zelf zijn vaak fors hoger dan die van haar wederverkopers (waarmee ze kennelijk geen ruzie willen). Het lijken vaak adviesprijzen te zijn. Niettemin is het redelijk te veronderstellen dat de marktprijs van de wifi 32gb bij introductie waarschijnlijk rond de EUR 600,- zal liggen, zeker als er ook een toetsenbord mee wordt geleverd.
Mooi spul trouwens, ik gebruik zelf de tablet Z nog steeds naar tevredenheid!
dat was inderdaad ook zo bij de z2 tablet
inmiddels dus 749 en de link is verwijderd... waardeloos
ze zullen vast een foutje hebben gemaakt :)
ik had het gezien inderdaad
echter :)

http://eshop.sonymobile.c...peria-z4-tablet-wifi-32gb

id germany voor maar 550 alleen wifi zonder stomme TB.
Ik vind het echt super dat Sony aan zoveel apparaten water- en stofdichtheid toevoegt, dat zijn wat mij betreft 100x nuttiger toevoegingen dan bijvoorbeeld een nog groter scherm omdat de rest dat ook heeft (apple) of een scherm wat over de zijkant van de telefoon loopt (samsung).

Ik hoop dat dit de komende jaren gewoon standaard gaat worden in higher-end apparaten.

Mooie tablets voor de rest, hoewel ik graag een een mm of 2, 3 extra had gezien als dat een (nog) grotere batterij en iets meer stevigheid had betekend.
Nou, een 10.5" scherm had ik toch ook wel liever gezien.. maargoed 10.1" is dan altijd nog beter dan al die inimini schermpjes van 7" t/m 9"... ;)
Ieder z'n meug, ik vind het verschil tussen 10,5 en 10,1 verwaarloosbaar en had 9 ook nog prima gevonden (kleiner verdwijnt wat mij betreft de meerwaarde t.o.v. een telefoon een beetje). Schijnt dat apple binnenkort met een 12 of 13 inch pro iPad komt, dat past wellicht beter in jouw straatje.
12" met een hele kleine bezel is nog te doen, maar met de standaard bezel wordt het weer net te groot.. maar precies zoals je zegt, ieder z'n meug..
Daarmee is de Tablet Z4 Tablet volgens Sony momenteel de dunste 10"-tablet op de markt.
Sony claimt dat het ips-scherm de hoogste helderheid heeft van de tablets in dit prijssegment
Tevens claimt de fabrikant dat de tablet water- en stofdicht is volgens de IP68-norm.
Sony claimt een lange accuduur die zou kunnen oplopen tot 17 uur.
Pfff, ze claimen wel véél zeg! Maargoed, als fabrikant zijnde moet je natuurlijk ook wat om je tablet aan de man te brengen.

Overigens zijn het eerste (zie hier onder) en derde punt makkelijk op te zoeken, dus daar kan ik ze dan nog wel gelijk in geven. Wat betreft het tweede en vierde punt: eerst zien, dan geloven. Praatjes zijn leuk, daadwerkelijke prestaties zijn leuker ;).

Maar om daadwerkelijk te kunnen claimen dat de tablet de dunste is moet er nog wel een klein stukje vanaf hoor! De Apple iPad Air 2 is namelijk óók 6,1mm 'dik'.
Afmetingen en gewicht: iPad Air 2 Wi-Fi
Hoogte: 240 mm
Breedte: 169,5 mm
Diepte: 6,1 mm
Verder ziet de tablet er qua specs e.d. erg leuk uit!

Kleine aanvullingen op het artikel:
- Opslaggeheugen is tot een extra 128GB uit te breiden met microSD kaartjes;
- Het scherm zou ook een 'anti-fingerprint coating' hebben. Hier ben ik aardig benieuwd naar, de meeste schermen zijn (mits je vette vingers hebt) toch aardig vingerafdruk gevoelig;
- Qua netwerken wordt er: 2G, 3G en 4G (LTE) ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 2 maart 2015 10:01]

De ipad is 9.7 inch, deze 10.1
En dus? Dat doet niets onder aan het feit dat Sony claimt de 'dunste' tablet te hebben met 6,1mm terwijl de iPad Air 2 dat al was/is. Beide zijn ze zo dun.
Nee, Sony noemt het de dunste 10,1 inch tablet. Goed lezen
Toegegeven: het is de dunste 10,1" tablet die er is. Kleine nuance die voor het claimen van de 'dunste (10,1") tablet' van belang is ;).
Het 10,1"-scherm van de Xperia Z4 Tablet heeft een resolutie van 2560x1440 pixels meegekregen. Sony claimt dat het ips-scherm de hoogste helderheid heeft van de tablets in dit prijssegment; ten opzichte van zijn voorganger, de Z2 Tablet, zou de helderheid met 40 procent zijn toegenomen.
Dat is best netjes.
Want het vorige scherm had al veel lichtopbrengst met ongeveer 420nits.
Op beide vlakken doet de Z2-tablet het in vergelijking met de concurrentie prima. Met een helderheid van 421cd/m², of nits, voert hij de lijst aan en de contrastverhouding van 962:1 is beter dan bij veel Samsung-tablets, maar weer iets minder goed dan bij de iPad Air
Dus komt de nieuwe nu uit op ongeveer 590 nits:

Ter vergelijking:
 • Galaxy Note: 10.1 414 nits
 • Ipad air 2 : 401 nits
 • Passport: 730 nits
 • Galaxy note4: 602 nits
 • Xiami Mi pad: 406 nits

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 2 maart 2015 09:47]

Zie voor het gemak deze tabel: Tweakers Helderheid tabel.

Dit is een overzicht van alle door Tweakers geteste tablets. Heb alvast op Tablets gefilterd want anders stonden alle smartphones er ook tussen..

Uitgaande van de tabel en de (na berekening) door Sony geclaimde helderheid van 590 nits dan komen ze bovenaan het lijstje te staan. We zullen zien hoeveel het daadwerkelijk wordt!
Zal niet goedkoop zijn
De lenovo heeft ook goedkope tablets geintroduceerd
tab 2 a10 en die heeft een soundbar met full hd mediatek chip. Laat ik nu echt goed geluid belangrijk vinden. En dat vanaf 200 dollar.
Ik ga uit van €499. Met een 500+ prijs zullen de verkopen toch minder worden
Gelukkig een 10" model, want anders had ik gebaald dat ik nog maar net de Z3 Tablet Compact gekocht had. De beeldverhouding is toch ook wel meer vierkant dan de vorige modellen? Toch frappant om te zien dat meer en meer Android tablets qua beeldverhouding naar de iPad neigen.

[Reactie gewijzigd door SToRM666 op 2 maart 2015 12:18]

Frappant? Volgens mij zijn de iPads als devices op zich nog steeds veel succesvoller dan welk model android tablet dan ook. Ik vind het op zich niet vreemd dat ze eigenschappen overnemen. Persoonlijk vind ik de iPad beeldverhouding veel prettiger dan 16:9 behalve voor films.
Ik vind alle Sony Z tablets, echt vanaf de eerste Z Tablet op dit moment nog steeds de beste tablets. Toen ik in 2013 rondliep met een loeizware iPad 3 en de tablet Z ff oppakte voelde ik mezelf echt oerdom. Die tablet weegde helemaal niks tov de iPad, was veel strakker en sjieker. Werkte verder prima had alles wat je wilde.
Daarna zijn ze alleen maar nog dunner en lichter geworden maar je kan nu nog voor de eerste Z Tablet gaan en daarmee een prim product in huis halen!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee