Het is natuurlijk makkelijk om te gaan lopen zeuren en miepen bij een controle en flink lastig te doen.
Het is maar hoe u het bekijkt. "Ik beroep mij op mijn burgerrechten" kunt u inderdaad ook opvatten als "u doet lastig".
Als een stalker uw vrouw in haar billekes knijpt en uw vrouw "doet lastig" tegen die stalker, is het dan gerechtvaardigd dat uw vrouw "lastig" doet? Lastig wil in dit geval zeggen: uw vrouw beroept zich op haar burgerrechten, belt de politie etc.
In mijn persoonlijke geval, ze mogen van mij alle "dirty little secrets" zien als dat me veilig houdt.
Schijnt bedriegt.
- Uw "dirty little secrets" worden vrijwel uitsluitend in uw nadeel gebruikt, en vrijwel niet in uw voordeel. Bijvoorbeeld: stel dat iemand die dezelfde auto heeft als u besluit om uw kenteken na te maken. Vervolgens gaat deze persoon keihard rijden op de snelwegen. Hij wordt geflitst en de boete valt bij u op de deurmat. Dat is niet eerlijk, want het was niet uw auto die geflitst is. Gaat de Nederlandse Staat u dan opbellen om te zeggen "Goed nieuws: onze geheime diensten hebben overuren gedraaid om aan te tonen dat u onschuldig bent!" ?? Waarom gebruikt de Nederlandse Staat haar informatie in dit geval niet in uw voordeel? U zult erg veel moeite moeten doen om te bewijzen dat u niet degene bent geweest die is geflitst, en dat terwijl de Staat al die tijd wel in het bezit is geweest van data die uw onschuld direct had kunnen aantonen: ze hadden kunnen zien dat u op dat moment ergens anders reed, dat uw mobiele telefoon contact heeft gemaakt met een zendmast ver weg van de plaats-delict, dat u gefotografeerd bent op een treinstation die niet in de buurt is van de plaats-delict etc. Het zou mooi zijn als de data ook eens in uw voordeel gebruikt zou worden, zonder dat u daar zoveel moeite voor hoeft te doen.
- Neem Cuba en China als voorbeeld waarbij de overheid volledige inzage heeft in het priveleven van de burgers. De overheid luistert mensen af, maakt hun brieven open, etc. Wordt die informatie gebruikt om de bevolking te beschermen? Ja, want de terroristen die De Staat bedreigen worden opgepakt. En wie zijn die 'terroristen'? Dat zijn mensen die zich uitspreken tegen de overheid, en daarmee bewezen hebben dat ze plannen hebben om de overheid omver te werpen. Hun mening maakt dat ze door de overheid als terrorist worden beschouwd. Uitdaging: noem mij 1 land op waar de overheid volledige inzage heeft in het priveleven van de burgers maar waarbij de overheid deze informatie niet misbruikt voor slechte doeleinden. Ik denk dat die 2 dingen niet met elkaar samengaan: volledige transparantie en eerlijke overheid. Tenzij u het tegendeel kunt bewijzen. Overigens, in een volledig transparante maatschappij is het de burger die transparant is en de overheid die privacy geniet.
- Wanneer de Nederlandse overheid over een aantal jaar volledige inzage heeft in het priveleven van de burgers, dan voelt u zich veilig. Bedenk dan dat criminelen niet zullen deelnemen aan deze transparantie: ze zullen geen DigiD aanvragen, ze zullen geen Nederlandse kentekens gebruiken, ze zullen geen e-mail gebruiken, ze zullen geen huis kopen etc. Wat er dan overblijft is een overheidssysteem waarin alleen brave burgers geregistreerd zijn. Weet u nog hoe Bin Laden geen gebruik maakte van satelliettelefoons, mobiele telefoons en alle andere overheidsgereguleerde middelen? Hij zag in dat hij als terrorist weg moest blijven uit overheidssystemen. Dat zullen de terroristen in Nederland toch ook doen? Voelt u zich dan toch nog veilig met een "volledig gedigitaliseerde overheid"?
- (Zelfmoord)terroristen zijn vrijwel niet te stoppen. Zelfs het land met de beste beveiliging ter wereld, Israel, slaagt er niet in om het aantal aanslagen omlaag te brengen naar 0. Daaruit kunt u concluderen dat wij geen of weinig actieve zelfmoordterroristen in Nederland hebben. Wij hebben niet 100 militairen op elke hoek van de straat; er rijden ook niet elke dag tanks door onze straten om ons landje te bewaken. En toch hebben wij minder (zelfmoord)aanslagen dan in Israel. Zou dat komen omdat onze beveiliging beter is dan die van Israel, of zou dat komen omdat wij vrijwel geen zelfmoordterroristen hebben? Onze minister van defensie zou antwoorden: "Wij hebben minder zelfmoordterroristen omdat wij alle telefoons aftappen". Ja ja... dus al die telefoontaps, internettaps, SyRI, DigiD etc waarborgen onze veiligheid? Waarom gebruiken ze dan geen telefoontaps etc in Israel, in Irak en Afghanistan? Kortom, u voelt zich niet veilig omdat de overheid al uw geheimen weet, maar u voelt zich veilig omdat die zelfmoordterroristen niet massaal actief zijn in ons land. Als die terroristen massaal neerstrijken in Nederland, dan hebben die telefoontaps geen zin meer hoor.
Mijn info kan nooit zo interessant zijn voor de overheid
- Regel nr 1 uit de beveiliging: hoe meer iemand over u weet, hoe meer schade hij kan aanrichten.
- Informatie die de overheid over u weet, kan ook bij kwaadwillenden terechtkomen: brievenbussen die gehengeld worden, phishing websites, BSN-nummer voor het inschrijven bij een uitzendbureau, WiFi in de trein, kenteken dat nagemaakt wordt etc.
- Zoals eerder gezegd: uw info wordt niet in uw voordeel gebruikt, wel in uw nadeel. Nog een voorbeeld: vorige week stond er in de krant dat er 160 gezinnen zijn gedupeerd door 1 oplichter (bron). Zoals je hebt gelezen zijn er gezinnen die al 4 jaar bezig zijn om geld terug te betalen aan de overheid terwijl de oplichter dit geld heeft gestolen. In deze 4 jaar tijd had de overheid toch alle info over deze mensen kunnen opzoeken om te zien dat ze geen kwade bedoelingen hadden? Waarom heeft de overheid deze info niet gebruikt om te bewijzen dat deze mensen onschuldig zijn? De overheid weet hun bankrekeningen, de overheid kan zien dat ze geen geld hebben ontvangen etc. Al deze info kan de overheid zien. Weer dezelfde conclusie: de overheid verzamelt allerlei info over burgers, maar gebruikt deze info niet in hun voordeel (wel in hun nadeel).
daarbij, het zijn de mensen die we zelf als bevolking gekozen hebben. Juist in tijden zoals deze zouden we, mijns inziens, wat meer hoop en vertrouwen mogen hebben in de mensen die wij zelf in het pluche hebben geholpen.
Het laatste voorbeeld wat ik hierboven heb gegeven toont maar weer eens aan dat we de overheid toch niet zomaar blindelings dienen te vertrouwen, ook al hebben we deze mensen zelf gekozen. Vergeet niet dat burgers vroeger een overheid nodig hadden om in hun belang te handelen, terwijl tegenwoordig de overheid de burger in de tang vasthoudt. De rollen zijn echt omgedraaid, want als een gezin uit het voorbeeld van hierboven zou zeggen "Na 4 jaar is het genoeg geweest, ik ga geen belasting meer betalen tot dat dit probleem is opgelost", dan zou dat gezin alleen maar gestraft kunnen worden door de zelfgekozen overheid. En vergeet niet: nadat de overheid geld terug heeft gekregen van de gezinnen, gaat de overheid ook geld terugvorderen van de oplichter. Waarom heeft u zo'n rotsvast vertrouwen in een dergelijke overheid? Een overheid die belooft om het kwartje van Kok terug te betalen en vervolgens niet thuis geeft is toch niet een overheid om te vertrouwen? Als de overheid opnieuw zou vragen om het kwartje van Kok, laten we zeggen een euro van Schultz, zou u er weer in trappen of zou u opnieuw vertrouwen hebben dat de overheid het geld later terugbetaalt?
Ik vind het interessant dat u een rotsvast vertrouwen heeft in de overheid. Elke 4 jaar kunnen we de mensen kiezen die we willen hebben in de overheid. Nadat wij deze keuze hebben gemaakt, zal de overheid namens ons en in ons belang handelen. Echter er wordt niet in ons belang gehandeld. Een politicus gaat werken aan zijn CV, dus aan zijn eigen belang. Vandaar dat een politicus er baat bij heeft dat er een prestigeproject (paradepaardje) op zijn naam staat. Daarnaast moet een minister ervoor zorgen dat de balans van zijn portefeuille voor het volgende jaar klopt. Dus als die minister een gat heeft in zijn begroting, en dat kan hij dichten door veel te bezuinigen (de burger betaalt) in plaats van te zoeken naar een structurele oplossing of te erkennen dat er een probleem is, dan is er sprake van eigen belang. Want, nadat de minister heeft bezuinigd, klopt "zijn" budget voor volgend jaar, de burger moet inleveren, en als de minister dat 4 jaar kan volhouden dan ligt het probleem op het bordje van iemand anders. "Not my problem". Ander voorbeeld. Een politicus zal zoveel mogelijk optimistisch proberen te zijn. Teveel optimisme kan een misleidend beeld geven. Aan de andere kant, als de politicus slecht nieuws vertelt, dan kan dat voor chaos zorgen en is het land in gevaar. Een politicus kiest er vrijwel altijd voor om het slechte nieuws op een optimistische manier te brengen of indien mogelijk te maskeren of verbergen. Bijvoorbeeld, heeft Lubbers de kernkoppen verzwegen "uit nationaal belang" of uit eigen belang (
bron)? Handelt Jetta Kleinsma uit eigen belang als ze mensen aanspoort om een moestuintje te nemen? Probeert ze haar tijd als minister uit te zitten of probeert ze echte oplossingen aan te dragen? Welke concrete werkende oplossingen heeft ze aangedragen? Mensen aanraden om een moestuintje te stichten naast hun pensioen is toch verantwoordelijkheid opschuiven? Zo zijn er meer voorbeelden waaruit blijkt dat de overheid uit eigen belang handelt. Het valt buiten de scope van deze thread om dat allemaal ter sprake te brengen. Overigens, dit zijn steeds terugkerende thema's bij elke overheid in Nederland. Als het eenmalige thema's zouden zijn geweest, dan had ik tussen de vingers gekeken.
Het klinkt misschien wat hard, maar stel je een wereld voor waarbij kwaadwillenden als eerste slachtoffers zouden kiezen voor hen die zo extreem voor privacy zijn? Hoeveel zouden dan ineens meewerken bij controles?
Ik denk dat iemand die extreem voorstander is van privacy alleen maar meer voorstander zou zijn van privacy. Immers, hoe minder privacy hij zou naleven, hoe makkelijker hij getraceerd zou worden door die kwaadwillenden, dus hoe kwetsbaarder hij zou worden voor die kwaadwillenden. Hoe meer informatie iemand prijsgeeft, hoe kwetsbaader hij is. Vraag dat maar aan een slachtoffer van een stalker.