'Betere antenne' van oud-Philips-topman Roel Pieper komt in auto's

Het Nederlandse Antenne Company gaat zijn vorig jaar gepresenteerde SuperShaped-antenne gebruiken in auto's. Daarmee is het de eerste toepassing voor de antenne van het bedrijf van oud-Philips-topman Roel Pieper.

Daarvoor heeft het Nederlandse Antenna Company een overeenkomst gesloten met Velio, een bedrijf uit Hongkong dat apparatuur levert voor het monitoren van auto's. De bedrijven hebben een kastje gemaakt dat in de diagnosepoort onder het dashboard van auto's past. Dankzij de antenne heeft die volgens de bedrijven een stabiele verbinding en kan het kastje gegevens over de auto doorsturen via mobiel internet.

De 'SuperShaped'-antenne heeft daarmee een andere toepassing gevonden dan de oorspronkelijke bedoeling was. Pieper wilde zijn technologie slijten aan makers van smartphones, bleek bij de presentatie bijna een jaar geleden, hoewel het bedrijf ook toen al in-car systemen als optie noemde.

Dat de antennes efficiënter zijn, zou te danken zijn aan de Gielis-formule. Die formule, waarmee de 51-jarige Nederlandse wetenschapper Johan Gielis enkele jaren terug promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vervat natuurlijke vormen als bloemen en zeesterren in een wiskundige formule. Gielis zelf is als productplanner bij het bedrijf betrokken. Die formule is eerder toegepast in grafische applicaties voor het renderen van beelden. Dankzij de formule kan dat met behulp van minder rekenkracht.

Door het variëren van de vormen en afmetingen zou de antenne signalen op verschillende frequenties kunnen ontvangen en zo 'ultra wideband'-antennes mogelijk maken, waardoor slechts één antenne nodig is voor onder meer wifi, gps en gsm.

Achter het bedrijf zitten onder meer de investeerder Marcel Boekhoorn, die eerder investeerde in bijvoorbeeld Telfort. Als directeur is Roel Pieper aangetrokken, die eerder topman van Philips was en het computerbedrijf Tandem leidde naar een overname door Compaq.

Boekhoorn en Pieper werkten eerder samen bij het bedrijf The 5th Force, dat een compressietechnologie zou uitbaten die door een Nederlandse ingenieur zou zijn uitgevonden. Die ingenieur, Jan Sloot, stierf echter een dag voordat hij de broncode van zijn technologie bij de notaris zou deponeren. Of die technologie echt bestond, is nooit aangetoond.

Add-on Supershaped antenne

Add-on van product van Antenna Company voor iPhones

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-01-2015 • 10:53

78

Reacties (78)

78
75
53
1
0
14
Wijzig sortering
oja dat verhaal ken ik nog wel een hele film in 256 byte kunnen comprimeren.
maar idd nooit aangetoont helaas
Dacht dat het 1024 bytes waren, maar dat terzijde. Het lijkt mij onmogelijk, sterker nog als je dan alle mogelijke combinaties zou genereren heb je alle toekomstige films al beschikbaar. Ook bijvoorbeeld de opname van het RTL-Z nieuws van 20-01-2016, dus kom maar op.. Hoezo voorkennis ;-)

//ontopic
Als deze antennes doen wat ze beloven, dan worden systems on a chip ook steeds kleiner. Geen uitgangen meer nodig voor elke antenne.
Tjah, in theorie zou je ook kunnen stellen dat 'pi' alle informatie bevat die er bestaat. Alle films, liedjes en al het overige dat je kunt bedenken zit in pi, aangezien pi oneindig is en dus vanzelfsprekend alles bevat :)
Hoe zeiden ze ook alweer? "Pi is an infinite, nonrepeating decimal - meaning that every possible number combination exists somewhere in pi. Converted into ASCII text, somewhere in that infinite string of digits is the name of every person you will ever love, the date, time, and manner of your death, and the answers to all the great questions of the universe. Converted into a bitmap, somewhere in that infinite string of digits is a pixel-perfect representation of the first thing you saw on this earth, the last thing you will see before your life leaves you, and all the moments, momentous and mundane, that will occur between those two points." :-)
"Pi is an infinite, nonrepeating decimal"
Ok .. so far so good.
Maar kan je daaruit dan ook het volgende concluderen:
"meaning that every possible number combination exists somewhere in pi."
Oneindigheid bestaat niet in dit heelal. Het is een wiskundige kunstgreep.
Pi is eindig in decimalen omdat de oneindigheid niet te bewijzen valt. De tijd is te kort (hoe lang ze ook mag zijn) en de energie niet toereikend (hoeveel energie dan ook resteert van de oerknal) om het blijven uit te rekenen.
Ergo - pi heeft een eindig aantal decimalen. Waar het eindigt is voor ons niet te achterhalen, en wellicht achterhaalt niets of niemand het. Maar het eindigt.

En er is trouwens ook nooit bewezen dat pi niet cyclisch is. ;)
Ik ben geen natuurkundige, dus ik geloof je maar op je woord dat oneindigheid in de (physische) werkelijkheid niet bestaat. Maar waarom dat van belang is voor de wiskunde is mij niet duidelijk. Wiskunde is abstractie. In de werkelijkheid bestaan er twee appels en twee peren, maar naar "twee" als getal kun je lang zoeken. Het is een abstractie: men merkte dat appels tellen en peren tellen eigenlijk hetzelfde is en -- floep! -- wiskunde was geboren. Maar als je getallen als objecten aan het onderzoeken bent dan kun je je plotseling afvragen hoeveel getallen er eigenlijk zijn, en dan krijg je al met oneindigheid te maken. Want als er eindig veel getallen zouden zijn, zou er een grootste getal moeten zijn. Tel hierbij 1 op, en we hebben een groter getal. Dat is in tegenspraak met de aanname en dus zijn er oneindig veel getallen: in de wiskunde is oneindigheid zeer echt.

Je kunt natuurlijk tegenwerpen dat wiskunde alleen maar bestaat uit spelletjes voor wiskundigen bestaat en dat dat allemaal niks met de werkelijkheid te maken heeft. Laat ik je daarom een soort anekdote vertellen. In een bepaalde tak van wiskunde is de uitkomst van de oneindige som 1+2+3+4+... gelijk aan -1/12. Dat is geen grap: min een twaalfde. Je kunt je afvragen wat dit resultaat in godsnaam met de werkelijkheid te maken kan hebben. Dat zou je dan aan natuurkundigen moeten vragen, want in de snaartheorie wordt dat resultaat inderdaad gebruikt.

Kortom, in de wiskunde bestaat oneindigheid wel degelijk, en in de wiskunde is ook wel degelijk bewezen dat pi oneindig veel niet repeterende decimalen heeft, en dus ook "niet cyclisch" is.
Er is ook niet bewezen dat het eindig is. Dat kan jij dus niet claimen. Je neemt de oerknal mee in je redenatie terwijl dat een theorie is met vele tegenstrijdigheden.
Dus wat je beweerd zijn wilde aannames.
Nee.
1. "Pi is an infinite, nonrepeating decimal"
2. Pi is dus één van "every possible number combination"
3. ( Pi -1 ) is één andere van "every possible number combination"
4. Pi en (Pi -1) kunnen niet beide in Pi bestaan
Oke, oke, elke *eindige* combinatie zit er in.
Waarom kan vier niet?
In dit kader is Pi een verzameling, om precies te zijn de verzameling van alle 'possible number combinations'.

Nu is het zo dat elke verzameling ook z'n eigen deelverzameling is.
("1,2,3" en "1,2,3,4" zijn beide deelverzamelingen van "1,2,3,4")

Pi is dus verzameling (V) en deelverzameling (D).
Maar omdat je V en D dus beide de totale verzameling beschrijven kun je ook zeggen dat V een deelverzameling is van D.

Die relatie van beide verzamelingen, V=D, sluit uit dat V nog iets anders kan omvatten dan D.

Het is wat kor door de bocht, maar goed, het is geen wiskundeles...
Nee, dat kun je daar niet uit concluderen. Bijvoorbeeld:
0.1001000100001000001 etc is een infinite nonrepeating decimal, maar daar zit niet elke combinatie in.

Bij pi (en wortel 2, etc) is er aanvullend bewijs voor.
Dan neem je een willekeurig getal Pi, waarom?

Alle digitale informatie bestaat inderdaad al, alleen de volgorde van 1en en 0en moet geordend worden.

Net als alle boeken al geschreven zijn, alle letters moet alleen nog in goede volgorde en hoeveelheid.

Maar goed wie gaat al dat werk doen, dat is de vraag.
De reden is dat "gewone" getallen als 1/3 zichzelf herhalen en lang niet alle patronen bevatten.

(Er is wel een subtiele tussencategorie. Zo is er een getal 2.0220222022220.... wat zichzelf niet herhaalt, maar het is duidelijk dat heet cijfer 1 er niet in voorkomt. Pi bevat wél alle patronen)
Dit is niet alleen waar in theorie, het is ook gewoon waar in de praktijk. Iedere reeks getallen komt voor in pi en dus ook iedere bitreeks. Je kunt dus een film 'opslaan' door twee getallen te geven, het beginpunt en het eindpunt in de reeks. Echter hebben we geen algoritme om die punten te vinden, weten we ook niet hoe moeilijk het is om die punten te berekenen, en het aantal bits dat je nodig hebt om die twee getallen uit te drukken is wellicht ook onbegrensd.
Nu nog commercieel praatje van maken en dhr. Pieper steekt er een hoop geld in....
Precies! πfs doet dit al implementeren om belachelijk hoge compessie te bereiken!
Is dat in essentie niet hetzelfde als wat Jan Sloot al dan niet bedacht heeft, alleen dan dus niet met Pi, maar met een andere reeks/library welke hij in 350MB opsloeg? Het principe is dus zo gek nog niet, zolang je maar de juiste index hebt :)
Neh...
Een echte tweaker weet....
The answer to all things is....
42


;)
Maar wat was de vraag? ;)
nah, 37 is the new 42

artikel new scientist (wel achter paywall jammer genoeg)
lol....
A cosmologist and astrobiologist at the Fesenkov Astrophysical Institute in Almaty, Kazakhstan, Makukov says the numbers reveal that all terrestrial life came from outer space. Not only that, it was planted on Earth by intelligent aliens. Billions of years ago, the planet was barren and lifeless. But then, at some distant and unknowable moment, it was seeded with what Makukov calls an "intelligent-like signal" – a signal that is too orderly and intricate to have occurred ...
Sorry..... afgezien van die billions of years kreeg ik toch even een flashback naar zondagschool en genesis 1
"aangezien pi oneindig is en dus vanzelfsprekend alles bevat :)"
Dat argument heb ik dus nooit begrepen.

Als we dat liedje uit pi knippen dan hebben we alsnog een oneindig groot getal. De kans dat hij erin zit lijkt oneindig groot maar het hoeft dus niet per se, vanzelfsprekend vind ik het in ieder geval niet.

[Reactie gewijzigd door mcmalden op 24 juli 2024 02:43]

Dacht dat het 1024 bytes waren, maar dat terzijde. Het lijkt mij onmogelijk, sterker nog als je dan alle mogelijke combinaties zou genereren heb je alle toekomstige films al beschikbaar.
1024 bytes klinkt misschien weinig, maar het aantal verschillende combinaties dat je met 1024 bytes kunt maken is onvoorstelbaar groot, nl. 2^8192 of zo'n 10^2466. Ter vergelijking, het geschatte aantal atomen in het universum is slechts 10^80.

In de praktijk zijn er dus zo goed als oneindig meer combinaties van 1024 bytes mogelijk dan er films gemaakt kunnen worden en hoeft dus niet iedere combinatie een zinnige film op te leveren.

Desalniettemin lijkt het mij ook wel erg onwaarschijnlijk dat een hele film tot 1024 bytes gecomprimeerd zou kunnen worden.

edit:
lol @ kokx, precies dezelfde reactie :)

[Reactie gewijzigd door aap op 24 juli 2024 02:43]

Maar anders, laten we eens kijken naar een film van 2 uur, 25 frames per seconde, resolutie uit 'die oude tijd' van 640 x 480, bij een pessimistisch ingeschatte single byte color-depth, 3 bytes per pixel. Dat zijn 2 * 3600 * 25 * 640 * 480 * 3 * 8, is 1.3 * 10^12.

Dus er is een een-op-een mapping mogelijk tussen 1 kilobyte en een volledige film. Dat verbaast me eigenlijk wel. :-)

2 uur, op 4K, 100Hz, met 8 byte color depth wordt dan
2 * 3600 * 100 * 3840 * 2160 * 8 * 3 * 8 = 1.1 * 10^15

Dus 1024 bytes is zelf nog zwaar meer dan nodig.

Dus nog steeds geen enkel probleem. Interessant om een codec voor die mapping te bouwen. Zou nog wel eens smerig tegen kunnen vallen.
Eh, er zit een klein gat in je redering. Je rekent nu toch uit dat je voor deze manier van coderen 10^12 bytes = 1 terabyte nodig hebt? Codecs van tegenwoordig zijn al behoorlijk efficienter dan dat. ;)
Ja, dat wel. Maar het is een theoretisch mximum. :-)
Het is een misvatting dat het om compressie gaat.
Hij heeft een analoge oplossing en heeft daar bijbehorende hardware gebouwd.
Niet voor niets melde hij het einde van de digitale tijdperk aan.
Maar je gaat er van uit dat iedere combinatie van 2^8192 een film oplevert. Dat betekent dan toch ook dat er 8192 bits per film nodig/beschikbaar zijn en dat is nog geen 3 bits per seconde. Wordt niet echt interessant om naar te kijken dunkt me.
Zolang je dusdanig lineair blijft denken gaat het inderdaad niet gebeuren. maar realiseer je goed dat huidige compressie algorithmen het concept tijd in een film al negeren en dus al niet in "Dat is dus X bits per seconde" uitgedrukt kunnen worden....

Ik geloof niet in het idee van het comprimeren van een film in 1KB maar het argument "dat is 3 bits per seconde" is zinloos in een compressie algorithme; zo werkt het simpelweg niet.
Kun je dat toelichten? Zelfs voor een moderne codec als HEVC wordt de efficientie nog altijd uitgedrukt in bitrate (bit/s) om een bepaalde kwaliteit te halen. Een betere codec haalt een lagere bitrate bij gelijke kwaliteit over een type bronmateriaal van keuze en van voldoende lengte.

Daarnaast zou ik juist argumenteren dat video codecs het concept tijd juist exploiteren in plaats van negeren. Ze gebruiken namelijk de eigenschap dat video veel temporele correlatie heeft, met andere woorden dat er over het algemeen weinig verschillen zijn tussen een frame en het volgende frame.
Daarnaast zou ik juist argumenteren dat video codecs het concept tijd juist exploiteren in plaats van negeren. Ze gebruiken namelijk de eigenschap dat video veel temporele correlatie heeft, met andere woorden dat er over het algemeen weinig verschillen zijn tussen een frame en het volgende frame.
En daarmee bevestig je mijn punt. Een gecomprimeerde video heeft geen vaste bitrate. De bitrate is niet vast voor iedere seconde.
Nee joh, je begrijpt het niet: het zijn 3,1415926535897932384626433832795... bits per film
Sorry, ik heb gisteren gerekend als iemand die geen opleiding genoten heeft.
Aantal mogelijkheden is niet

2 * 3600 * 25 * 640 * 480 * 3 * 8,

maar

2^(3600 * 25 * 640 * 480 * 3 * 8) = heeel eeeeerg veeeeel. Veel meer dan combinaties dan in een kilobyte.

en voor 4K wordt dat alleen maar meer.
Het aantal films wat ik kan maken is nog veel groter, de enige manier waarmee films in 1024 bytes zijn te proppen is als het universum deterministisch EN voorspelbaar is.
Je kunt nog steeds niet alle films genereren in dat geval. 1024 bytes, betekend 8*1024 = 8192 bits in totaal.

Dat wil zeggen dat er 2^8192 mogelijke films zijn. Dat getal is enorm groot. In numerieke representatie heeft het 2467 cijfers. Als je bedenkt dat men schat dat er ongeveer 10^80 atomen zijn in het universum, zou je al die verschillende films niet eens op kunnen slaan.
Dan heb je enkel machten van 2, en al wat daartussen ligt heb je niet...

Mijns inziens kan je in theorie wel een enorme compressie behalen als je een hele film (divx in de tijd van Jan Sloot dus vandaar die 500MB om hem uit te pakken) gaat factoriseren naar x^n * y^n + z maar zolang we geen werkende quantumcomputers hebben gaat dat behoorlijk lastig worden :)
Sterker nog, het waren 4096 bytes. Hij beweerde 16 films op een kaartje van 64kB op te kunnen slaan. :)
Klopt. Was wel een interessant verhaal overigens http://ticc.uvt.nl/~pspronck/sloot.html
Voor meer informatie kan je het boek 'de broncode' van Eric Smit lezen, een interessant verhaal. Er wordt onder meer uitgelegd dat rond de dag van Jan Sloot's dood er ingebroken is in het huis van de uitvinder en er een heleboel apparatuur en documenten meegegraaid zijn. Mede daardoor is de dood van Jan Sloot altijd mysterieus gebleven, omdat het net uitgerekend op de dag van het deponeren van de broncode gebeurde. Echter de doodsoorzaak (hartaanval) is dan weer minder mysterieus. Maar nog meer bizar is, is dat Roel Pieper in die periode ook Philips verliet om zich bezig te houden met 'the 5th force'.

Het is een van de merkwaardigste verhalen in de 'technologie' geschiedenis, een Philips topman die zijn bedrijf verlaat, doet toch het vermoeden ontstaan dat er wel degelijk een 'product' aanwezig was. Aangezien de documenten verloren zijn gegaan, blijft het echter gissen of de technologie van Jan effectief werkte, ofwel of het om één grote misleiding van investeerders ging. Dat laatste lijkt raar aangezien er effectief broncode gedeponeerd ging worden.

Ik kan mij vergissen, maar ik kreeg niet de indruk uit het boek dat er gegarandeerd werd dat alle films op 1024 bytes zouden passen. Ik meen mij te herinneren dat er sprake was van 'compressietechnologie die vele malen kleiner was dan de bestaande technologie' en dan meer specifiek 'een film die op een bankaart-chip past (EMV technologie)' (ik meen in die periode 64 kb).

Er zijn enkele prototypes gebruikt maar die zijn steeds angstvallig geheim gehouden door Jan zelf. Zo was er een grote presentatie waar het prototype zelf stuk ging doordat de uitvinder zijn eigen product liet vallen en daardoor het kastje brak. Andere presentaties verliepen dan weer wel vlot, maar het apparaat zelf is nooit echt bestudeerd geraakt. Ik heb grote twijfels over het hele verhaal. Niet alleen lijkt het te mooi om waar te zijn, indien de technologie gestolen werd, zou er al lang een uitgewerkt product moeten bestaan. Tenzij de ontvreemders het apparaat nooit hebben kunnen reverse engineeren...
Tenzij de ontvreemders het apparaat nooit hebben kunnen reverse engineeren...
Of nu grof verdienen aan schijven van 1 tm 8TB, wie heeft er nou een 8TB schijf nodig als je op 1TB al alle films ter wereld kan brengen, en de techniek is dan misschien ook bruikbaar op andere gegevens waardoor je eigenlijk nergens meer een grote HDD voor nodig hebt.

Anyway ik heb alle twijfels bij zijn verhaal maar als die het echt had en kon dan zie ik wel genoeg redenen om de techniek te stelen voor bepaalde industrieën :)
Niet bestaande redenen in elk geval. Met een goede compressietechniek kun je veel rijker worden dan met productie van alleen maar harde schijven. Stel je voor, op een schijf van 1TB kun je opeens 100TB aan data kwijt (*), iedereen koopt dat ding!

Zefls als je alle films op de beloofde 1kB + 500MB kwijt kunt, is er nog steeds een even grote markt voor harde schijven vanwege die 500MB (tegenwoordig USB sticks, maar toen was dat een hoeveelheid die je op een harde schijf moest opslaan) en zoals gezegd willen mensen meer opslaan dan alleen films.

Complottheorieen werken alleen als je ze zeer stevig onderbouwt, en dan zijn het ironisch genoeg geen complottheorieen meer maar gewoon (bijvoorbeeld) kartels. In dit geval is de onderbouwing simpel onderuit te halen en is er ook geen sprake van een complottheorie.


(*) Een realistische schatting van wat een revolutionair algoritme op algemene data zou halen, in werkelijkheid ontbreekt de technische onderbouwing en is het verhaal inhoudelijk al zeer onwaarschijnlijk en kan er in dat geval per definitie geen complot zijn.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 02:43]

Een prachtige samenvatting van Pieter Spronck!
Wanneer je 2^(1024*8) in een getal uitdrukt, krijg je een getal dat waarschijnlijk veel groter is dan het aantal deeltjes in het universum. Maar waar Sloot aan voorbij gaat is de factor relatie. Ieder deeltje heeft een relatie tot zijn buurman en niet alleen in plaats, maar ook in tijd. (En mogelijk nog veel meer relaties) Ik denk dat Roel Pieper zich dat niet voldoende gerealiseerd heeft indertijd.
(dit staat uiteraard los van een ontwikkeling op het gebied van antennes)
Roel Pieper speelde waarschijnlijk de stereotype manager zonder inhoudelijk inzicht. Dat kun je hem naar keuze wel of niet kwalijk nemen en betekent inderdaad niet dat latere uitvindingen die hij aan de man brengt per definitie onbetrouwbaar zijn, maar de koper ervan doet er goed aan om zijn onderzoeksplicht te gebruiken.
In dat verhaal staat dat de broncode, de notities en de prototypes van Jan Sloot z'n 'uitvinding' verloren zijn. Spontane ontbranding toen Sloot zelf overleed? Lijkt me sterk dat ze niks hebben kunnen terugvinden.
Dat dacht ik ook, maar dit was alleen voor 1 kleur dacht ik, want hij had alleen zwart/wit beelden die hij liet zien, om niet alles prijs te geven !!
Voor de mensen met interesse achter het verhasl van jan sloot:

https://m.bol.com/nl/p/de-broncode/1001004002131780/

Of het waar is weet ik niet, maar het boek is in iedergeval wel erg interessant!
Het verhaal van Jan Sloot is sowieso interessant. De omstandigheden omtrent zijn dood geven het verhaal eromheen extra veel waarde, aangezien niemand zal kunnen ontkennen dat die omstandigheden erg verdacht zijn.

Had hij echt de heilige graal van compressie uitgevonden? In dat geval zou dat betekenen dat de gehele digital-storage markt uit elkaar zou vallen en mensen met een dial-up modem volledige films binnen zou kunnen krijgen binnen een seconde. Een ramp voor de gehele entertainmentindustrie, zeker op dat moment!
De omstandigheden omtrent zijn dood geven het verhaal eromheen extra veel waarde, aangezien niemand zal kunnen ontkennen dat die omstandigheden erg verdacht zijn.
Is het werkelijk zo verdacht dat een 54 jarige hartpatient die dagelijks een batterij aan medicijnen in moet nemen, ondanks zijn ziekte regelmatig hele nachten over slaat, vanwege zijn achterdochtige karakter constant gestresst is en bij het minste of geringste volledig emotioneel explodeert, komt te overlijden aan een hartaanval?
Dit gebeurt notabene kort nadat hij in een paar dagen de halve wereld heeft rondgereisd in een privejet, en vlak voordat hij multimiljonair wordt...
Bovendien was de man aantoonbaar een oplichter. De demo's die hij gaf, waren een aantal filmpjes die hij op dubbele snelheid afspeelde. En wat gebeurt er als je filmpjes op dubbele snelheid afspeelt? Precies; je dropt de helft van de frames...
Anoniem: 627048 @dr8620 januari 2015 11:25
Ik heb het boek hier staan en uiteraard gelezen. Bloed aan de handen van een aantal van deze mensen.
Over dat verhaal is al genoeg geschreven, ook op tweakers. Zie bijvoorbeeld dit artikel, de reacties daarop geven ook interessante info.

Persoonlijk heb ik altijd het gevoel gehad dat de arme man zijn eigen hashmethodiek had uitgevonden ofzo, of een indexsysteem waarmee slim verwezen kon worden naar zaken in een bibliotheek ofzo. De rest zal wel gewoon een marketingverhaal zijn geweest.

[Reactie gewijzigd door Jheroun op 24 juli 2024 02:43]

Anoniem: 112442 @dr8620 januari 2015 12:27
Voor de mensen met interesse achter het verhasl van jan sloot:

https://m.bol.com/nl/p/de-broncode/1001004002131780/

Of het waar is weet ik niet, maar het boek is in iedergeval wel erg interessant!
Heel toepasselijk. ;)
ANDEREN BEKEKEN OOK

Nina
Eric Smit
Nederlands | Paperback
€ 19,95
Het boek over de ene oplichter/luchtfietser verwijst naar het boek van de nadere.

IMO is Jan Sloot's gedachten spinsel het Nederlandse monster van Loch Ness.

Waarschijnlijm heeft hij een hardinfarct gekregen omdat hij niet wist hoe hij na ondertekening van het contract zijn leugen moest rechtbreien.
Een antenne die de functie van meerdere verschillende antennes tegelijk kan vervullen zal zeker een vooruitgang zijn. Niet alleen bespaart het ruimte, maar ook het stroomverbruik zal omlaag gaan. Het is maar iets kleins, maar toch: wie 't kleine niet eert is 't grote niet weerd. ;)
Een antenne welke de functie van verschillende antennes kan vervullen en op alle fronten verbeteringen brengt is altijd vooruitgang.
De vraag is echter hoe veel beter deze antenne is tov van de rest.
Dat Johan Gielis iets heeft verbeterd geloof ik zonder meer, maar zodra Roel Pieper weer om de hoek komt kijken met een persbericht dan leest ik deze eerst goed door.
Als ik het zo lees dan maakt Velio oa ODB2 pluggen welke via deze antenne gekoppeld zijn aan het mobiele netwerk.
Vernieuwing is dat nu met deze antenne ook via GPS data verzonden kan worden!
(qoute: Dankzij deze antenne kan de auto nog betrouwbaarder informatie verzenden via GPS en het internet," zegt CEO Christian Kerssens van Velio. )
Misschien zei hij GPRS maar hoorde de verslaggever GPS?
"Een antenne welke de functie van verschillende antennes kan vervullen en op alle fronten verbeteringen brengt is altijd vooruitgang."
Natuurkundig een onmogelijkheid. Er blijven altijd compromissen.
Hoe kom je erbij dat een antenne die veel breedbandiger is (en dus minder efficient voor 1 frequentie) ook er voor zorgt dat het energiegebruik omlaag gaat?
Of droom je groen?
Anoniem: 601896 20 januari 2015 10:57
Mooi!
Maar wat mij betreft wordt de super-antenne alsnog ook gesleten aan telefoon fabrikanten. Want ook in Nederland kunnen we nog wat extra bereik gebruiken, langs de grens en op afgelegen gebieden.
langs de grens, zodanig dat je nog sneller verbinding kan maken met je buurland :+
Voor deze frequenties levert hoogte je bereik en de antenne is daar een stuk minder voor verantwoordelijk. Dit soort frequenties gedraagt zich voornamelijk als lichtgolven en dus rechtlijnig. En omdat de aarde een bol is....
Ik denk dat veel telefoonfabrikanten wel geïnteressend zijn in één antenne voor alle draadloze technologiën, zo kunnen telefoons weer een stukje kleiner worden en komen volledige unibody metalen designs weer een stapje dichterbij.
De pest voor deze lui is dat ze proberen in te breken in een bestaande markt met hele grote spelers. De marges op antennes zijn waarschijnlijk niet heel groot. De voordelen zijn vast ook niet zo groot als beweerd en treden waarschijnlijk alleen op in bijzondere situaties. De bereidheid van bestaande spelers om een licentie te nemen op de techniek is dan niet bijzonder groot. Wel leuk dat ze nu 1 partij zo ver hebben.

Het verhaal van Sloot was een onmogelijk verhaal. Er is zo iets als het Nyquist Shannon Theorem dat harde grenzen stelt aan het reproduceren van een analoog signaal met gebruik van digitale technologie. Tuurlijk je kunt meer informatie weg gooien, maar dan kun je niet betrouwbaar dat signaal reconstrueren. Je kunt in de buurt komen, maar perfect is het niet. We kennen dit allemaal. Van een 32kbps MP3 kun je geen hoogkwaliteits Flacc recording maken.
Nyquiest/shannon is analoog. Sloot's verhaal gaat stuk om een veel simpelere reden, het "pigeonhole principle". Als je 20 duiven hebt, en 19 duivennesten, dan hoef je niet te weten welke duif bij welk nest hoort om in te zien dat je een duif overhoudt. En als je 512 Kbit codes hebt, en meer films dan 2^512K, dan heb je ook meer films dan codes.
Dankzij de antenne heeft die een stabiele verbinding en kan gegevens over de auto doorsturen via mobiel internet.

De 'SuperShaped'-antenne heeft daarmee een andere toepassing gevonden dan de oorspronkelijke bedoeling was. Pieper wilde zijn technologie slijten aan makers van smartphones, bleek bij de presentatie bijna een jaar geleden, hoewel het bedrijf ook toen al in-car systemen als optie noemde.
Dit is best wel een fail.. Er zijn honderden OBD dongles op de markt met GPRS verbinding. Die hebben allemaal een prima verbinding, ook zonder Pieperantenne. Zo speciaal is het dus allemaal niet. En GPS werkt meestal ook wel op die plek met de reguliere antennes. En als GPS niet werkt, denk ik niet dat de Pieperantenne daar iets aan kan doen.

Quote uit het persbericht:
,,Dankzij deze antenne kan de auto nog betrouwbaarder informatie verzenden via GPS en het internet,"
Informatie verzenden via GPS? Knappe antenne die dat kan..

De truck van deze antennes is natuurlijk dat ze een antenne kunnen gebruiken voor meerdere frequenties, wat in theorie een kostenbesparing met zich meebrengt. Performance is wellicht beter dan voorheen ontwikkelde technieken die een antenne voor meerdere frequenties gebruiken, maar ik geloof niet echt dit beter werkt dan losse dedicated antennes. Als dat zo was, had het bedrijf vast wel meer succes gehad, zeker in smartphone land.

[Reactie gewijzigd door voodooless op 24 juli 2024 02:43]

[is inderdaad een eng idee, dat er straks dus 1 antenne is die met de juiste software in de hogere freq kan meeluisteren en data kan toevoegen.
mag dat wel van het leger???

(niet 5 ghz dus maar de ***ghz band waar de o zo leuke drones op bestuurd worden)

[Reactie gewijzigd door sprikkel25 op 24 juli 2024 02:43]

Zelfs een stukje draad is in staat de meeste frequenties op te vangen. Dus die antenne is er al een jaar of 200.
Oh, de drone band is 2,5 GHz, die ontvangt ie ook wel.

[Reactie gewijzigd door Moosenl op 24 juli 2024 02:43]

Dus Roel Pieper mag nog een bedrijf, toeleveranciers, werknemers ruineren? Men leert het ook nooit.

Overigens was Pieper maar heel kort (1 jaar) "topman" van Philips.
Ik heb dat boek 'de broncode' nog ergens op de plank staan, misschien maar eens lezen.
Anoniem: 439180 20 januari 2015 12:29
Het wordt nu echt tijd dat de heer Roel pieper nu ook eens reageert op al deze reactie's!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.