Het Nederlandse Antenne Company gaat zijn vorig jaar gepresenteerde SuperShaped-antenne gebruiken in auto's. Daarmee is het de eerste toepassing voor de antenne van het bedrijf van oud-Philips-topman Roel Pieper.
Daarvoor heeft het Nederlandse Antenna Company een overeenkomst gesloten met Velio, een bedrijf uit Hongkong dat apparatuur levert voor het monitoren van auto's. De bedrijven hebben een kastje gemaakt dat in de diagnosepoort onder het dashboard van auto's past. Dankzij de antenne heeft die volgens de bedrijven een stabiele verbinding en kan het kastje gegevens over de auto doorsturen via mobiel internet.
De 'SuperShaped'-antenne heeft daarmee een andere toepassing gevonden dan de oorspronkelijke bedoeling was. Pieper wilde zijn technologie slijten aan makers van smartphones, bleek bij de presentatie bijna een jaar geleden, hoewel het bedrijf ook toen al in-car systemen als optie noemde.
Dat de antennes efficiënter zijn, zou te danken zijn aan de Gielis-formule. Die formule, waarmee de 51-jarige Nederlandse wetenschapper Johan Gielis enkele jaren terug promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vervat natuurlijke vormen als bloemen en zeesterren in een wiskundige formule. Gielis zelf is als productplanner bij het bedrijf betrokken. Die formule is eerder toegepast in grafische applicaties voor het renderen van beelden. Dankzij de formule kan dat met behulp van minder rekenkracht.
Door het variëren van de vormen en afmetingen zou de antenne signalen op verschillende frequenties kunnen ontvangen en zo 'ultra wideband'-antennes mogelijk maken, waardoor slechts één antenne nodig is voor onder meer wifi, gps en gsm.
Achter het bedrijf zitten onder meer de investeerder Marcel Boekhoorn, die eerder investeerde in bijvoorbeeld Telfort. Als directeur is Roel Pieper aangetrokken, die eerder topman van Philips was en het computerbedrijf Tandem leidde naar een overname door Compaq.
Boekhoorn en Pieper werkten eerder samen bij het bedrijf The 5th Force, dat een compressietechnologie zou uitbaten die door een Nederlandse ingenieur zou zijn uitgevonden. Die ingenieur, Jan Sloot, stierf echter een dag voordat hij de broncode van zijn technologie bij de notaris zou deponeren. Of die technologie echt bestond, is nooit aangetoond.
Add-on van product van Antenna Company voor iPhones