Uitvinder neemt kapitale vondst mee in het graf

TheOneLLama schrijft dat er vandaag een vaag artikeltje staat in De Gelderlander. Volgens de krant had Jan Sloot een geniale uitvinding gedaan die de computerwereld op zijn kop had kunnen zetten, een techniek waarmee het mogelijk zou worden om alle films die ooit zijn uitgebracht op slechts één CD te zetten. Jammer genoeg is de man overleden, en weet niemand waar de broncode verstopt is. De marktwaarde van de uitvinding werd door Pieper geschat op 250 miljard gulden:

UTRECHT - De uitvinding had de computerwereld op zijn kop kunnen zetten. De uitvinder zelf, de 54-jarige Jan Sloot uit Nieuwegein, was door kenners voorspeld dat hij de rijkste man ter wereld zou worden. Voormalig Philips-topman Roel Pieper dacht goud te hebben aangeboord.

Maar de kapitale uitvinding is verdwenen. Door Jan Sloot anderhalf jaar geleden meegenomen in zijn graf. Hij stierf onverwacht aan een hartaanval. Sloot ontwikkelde een techniek die de distributie van videobeelden op internet duizend keer zou versnellen. Hij bewaarde de broncode van zijn vinding angstvallig in een kluis. Maar niemand weet welke kluis.

Sindsdien worden de nabestaanden van Sloot gekweld door vragen waarop ze maar geen antwoord kunnen vinden. Waar is de broncode voor dat revolutionaire digitale opslagsysteem die vele miljarden guldens waard zou zijn? Heeft de uitvinder die zelf vernietigd? Of is er iemand mee aan de haal gegaan? De rijkweidte van de uitvinding is duizelingwekkend. Alle films die ooit zijn uitgebracht zouden hiermee op één cd-rom samengeperst kunnen worden.

Door Hielko van der Hoorn

26-01-2001 • 07:57

120 Linkedin

Bron: De Gelderlander

Reacties (120)

120
117
92
15
2
1
Wijzig sortering
lijkt mij een hoax, die getallen zoals "alle films die ooit zijn gemaakt op één cd zetten" dat lijkt mij toch wel sterk hoor!!!
Ik geloof er eerlijk gezegd ook weinig van, maar omdat ik het al gezien heb in verschillende kranten dacht ik dat ik het toch maar op t.net moest zetten. Heb er wel een leuk polletje bij gezet om te kijken hoe de rest er over denkt.

Edit: Ik denk dat, dat al aardig duidelijk is: ongeveer 90% geloofd er niks van.
Ik kan alle nooit uitgebrachte films op 1 CD zetten. :+
pffft..., da's nog niks...

ik heb een uitvinding gedaan waarbij het mogelijk is om alle overleden mensen tot nu toe in 1 kist te stoppen :P

...kep het ergens op ceedee staan :+
Ach, het script in plain-text mode! (uitvinder met een goed gevoel voor humor ;) )
Afgelopen week las ik dit artikel in een van de trein krantjes (metro, spits of news.nl). Dit was een stuk geloofwaardiger. Er werdt o.a. verteld dat het zeer waarschijnlijk is dat deze compressie techniek allang voorbijgestreefd is door anderen (DivX ed.) en toen der tijd erg revolutionair was.
Dus naar aanleiding wat ik heb gelezen, geloof ik wel dat deze man een leuke uitvinding had gedaan!
Ik zit net het hele verhaal in de Quote van deze maand te lezen. Of het technische mogelijk is geweest, kan ik niet beoordelen. Dat een hele hoop top zakenmensen er enthousiast over waren, blijkt wel.
Anoniem: 17326
26 januari 2001 08:19
Mijn medeleven naar de nabestaanden... Altijd triest als er iemand overlijd. En dat ie zijn geheim mee het graf inneemt... spijtig... meer niet. Of het nu gelwl is of niet doet er niet echt toe. Voolopig moeten we het doen met 1 film per CD (Divx).

Als de Philipsman echt die uitvinding ooit had vervolmaakt, had ie volgens mij het NOOIT openbaar gemaakt. Philips verdient nu namelijk 25 ct per CD (kan best minder zijn, maar ik bevrucht geen mieren). Met die uitvinding zou Philips dus in elk geval aan de DivX scene 1000 keer minder gaan verdienen. Lijkt me geen scenario waar Philips op hoopt.
Daarnaast is het ook zo dat het patent dat Philips op de cd heeft, verlopen is (of ze hebben nog 1 jaar ofzo).

Philips verdient dus al geen geld uit patent licenties meer aan de cd.
Yup .. maar ze bedoelen geweoon dat ie zo goed als iedere film op 1 cd kan gooien ..
dus 1 film per cd ..
DivX anyone ? En dat is goed voor flips .. cd's leveren geld op ..
DVD niet zo veel ... 6cent .. en 6cent voor Sony en nog wat voor andere companies
Daar staat tegenover dat een licentie op een dergelijke technologie, als Philips die gepatendeerd heeft, ook al miljoenen op kan brengen. Maar het zal ook z'n nut hebben kunnen hebben buiten de speelfilmindustrie.

Of, als Philips een dergelijk patent zou hebben, kan niemand anders het gebruiken en berschermt Philips zo z'n eigen markt.

Dit alles als het waar zou zijn, natuurlijk, wat ik zeer sterk betwijfel.
Even goed lezen: Roel Pieper is een voormalig Philips-topman! Hij is al jaren niet meer in dienst van Philips.
Hier zou zowiezo geen markt voor zijn, want ze verdienen natuurlijk vet aan al die losse films.

Dat gaan ze echt niet ammal op 1 cd zetten en dan 2000,- ofzo voor vragen.
Ik heb dit nieuws al eerder deze week (in de Telegraaf) gelezen en ik hecht er wel geloof aan (het komt tenslotte uit de Telegraaf ;) )
Ofschoon dit enigszins overdreven lijkt, weet ik dat men (al jaaaren geleden) een nieuw soort CD-ROM aan het ontwikkelen was die niet alleen multi-layer techniek gebruikte, maar ook nog eens gebruik maakte van verschillende kleuren. Het reflecterende materiaal zond afhankelijk van hóe het gebrand was (belichtingstijd ?) een bepaalde golflengte uit. Er konden 3000 verschillende golflengtes onderscheiden worden. Als we uitgaan van (pak 'em beet) 4 layers, kom je aan 3000*650*4MB ofwel 7,8 GB op een schijfje ter grotevan een CD! In het geval van 99-min. CD's dus >10TB !!

Laatst was het op t-net al iets te lezen over een super-schijf met 10 layers, dus reken maar ff mee...

Alle films op één CD is natuurlijk bull, maar met deze technieken kom je toch een heel eind!
En stel dat je de zelfde techniek zo toepassingen op een schijf ter grote van een laser disc in plaats van een CD.
Een laserdisc is geloof qua oppervlakte 7x groter oftewel 7x>10TBNog niet genoeg denk ik maar goed :)
Leuk dat je het over CD's hebt, maar als je dat nou eens omrekende naar DVD? DVD is tenslotte ook gewoon een doorontwikkeling van de CDrom.
Ik wist niet dat die uitvinding bij de categorie 'virussen' thuishoort. Ik denk dat je beter op www.broodjeaap.nl kunt kijken


:7
Misschien is de man gestorven aan EBOLA?
Moeilijk om grappen te snappen heh? lees taco tip's post nog es en check de URL en heel misschien zal je hem dan begrijpen, zo niet zou ik je adviseren om terug te gaan naar kleuterschool.
ha ha ha

nee ik vond, en vind, hem nog steeds niet leuk

ik denk, minusone, dat verschillende mensen verschillende soorten humor hebben, maar dat zal jij wel niet kunnen begrijpen anders had je nooit zoiets gepost (nog lekker off-topic ook)

:7
Alle films ter wereld ooit uitgebracht, zeer kort samen gevat moet kunnen
0 = slechte film
1 = goede film
kan je 600*(1024^2) films kwijt op 1 cd (Zonder titels etc)
Anoniem: 17839
@jkf26 januari 2001 08:27
Je kunt elk bitje ook "omhoog" of "omlaag" zetten. Dat zijn dus 650*(1024^2)*8 = 5 452 595 200 films.

misschien dat er nog niet zoveel films bestaan, dus heb je zelfs meerdere bitjes per film! Dan past het makkelijk! Dat ik dat zelf niet bedacht heb! :)

jammer is alleen dat de titels niet allemaal passen, maar daar moet ik nog een nachtje over :Z
Opmerkelijk, iemand zit op zijn zolderkamertje te werken aan dé uitvinding van de eeuw (als je er een paar miljard mee kan verdienen dan is dat dé uitvinding van de eeuw).

Die man stopt al zijn informatie (hét bewijs daarvoor) in een kluis, die man gaat dood en er is he-le-maal niemand die ook maar het geringste bewijs te vinden dat er sprake is van een dergelijke vinding? Maar dan ook vrijwel helemaal niets.

Ik geloof er dan ook geen fl*kker van.

[paranoia mode]
Kijk als dadelijk er spontaan nabestaanden van de beste man het loodje leggen, dan moet je het mischien gaan geloven en dan zit natuurlijk de CIA er achter.

Dan weet je ook meteen waar de informatie ligt, in een kluis bij de CIA, naast de documenten waarin staat wie JFK vermoord heeft en de volledige informatie over area 51 en de UFO's daar.
[/paranoia mode]

In ieder geval heeft er iemand publiciteit gekregen :)

[nuchtere denk mode]
Het zou wel stoer zijn als hij het daadwerkelijk bedacht had en eeuwig jammer als de kluis pas over 30 jaar gevonden wordt!
[/nuchtere denk mode]
documenten waarin staat wie JFK vermoord heeft en de volledige informatie over area 51 en de UFO's daar.
Boeie dat wist ik al lang.....
JFK is vermoord door de Cancer man (zie X-files)
Area 51 is een geheim testfacilit 100m onder de grond.
En wist jij dat de eerste mens op de maan niet Armstrong was maar die cameraman, wie anders filmde hem.
En ja hij werkte aan MPEG 10 .
Hij kreeg een hartaanval DUH vind je het gek wie zou er geen hartaanval krijgen als je hoort dat je uitvinding 250miljard gulden waard word, ik geef dus de gene de schuld die hem heeft verteld dat ie 250miljard ermee kon verdienen van zijn hartaanval.
Kan iemand aan zijn adres komen dan bekogelen we hem met eieren }>
Natuurlijk is het waar, hoe durven jullie daar aan te twijfelen ;)

Hij schijnt ook het gloeilampje te hebben uitgevonden die geen stroom verbruikt. Maar die schijnt hij te hebben begraven omdat hij niet kon slapen met al dat licht :+.

* 786562 MrKnowitall
doet mij denken aan een Compressie Progje, dat ik ooit op een BBS gevonden had (is jaren terug :) ). Dat kon alle DATA compressen tot 1BYTE. Als je dan wilde DE-compressen, dan kreeg je een mooie melding dat het een grapje was . . .

DJ
Ach... ik kan de hele bijbel compressen tot 1 bit en dan ook nog de Britannica tot 1 bit.......


ok, dat het codeer/decodeer programma die twee boekjes bevat is een tweede :+
Anoniem: 6357
@DJ26 januari 2001 16:23
In de BBS tijd was er ook eens een compressieprogramma dat prima compressie had doordat hij het FAT gewoon wat aanpaste.

Als je dan chkdsk of ndd uitvoerde sloopte je al je bestanden :)
Interview van Quote met meneer Pieper:
http://www.equote.nl/pieper.htm

Info op webwerld:
http://www.webwereld.nl/nieuws/dysta/6517.phtml

fragment:
De uitvinding was van de elektrotechnicus Jan Sloot. Hij zou een coderingssysteem hebben ontwikkeld waarmee het mogelijk zou zijn om beeld- en geluidsbestanden met een factor 2 miljoen te comprimeren. Met de vinding van Sloot zou het mogelijk zijn om alle films die ooit zijn gemaakt, op één cd te zetten. Bij presentaties gebruikte Sloot een witte smartcard met een 64 kilobyte chip. Op de smartcard stonden 16 volledige speelfilms!!!.
maar toch, geloof niet alles wat je leest of hoort... ;)
Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahhahaahaa.

64 KB voor 16 Films. Dat is 64/16=32768 bits per film. Als een film 2 uur duurt, is er gemiddeld 4.5 bits beschikbaar per seconde. Sorry, maar het is theoretisch onmogelijk om in 5 bits 30 beeldjes film en 1 sec geluid te stoppen. Alleen al de meta-informatie kost vele malen meer ruimte. Verder: bij alles wat gecodeerd is, is sprake van een stukje initialisatie info, die al een stuk groter is dan 32 KB, zeker bij zulke xtreme compressie.

Dit kan alleen waar zijn met ultiem lossy compressie: dus 1 pixel die het beeld voorstelt, en 1 monotoon gezoem dat het geluid voorstelt.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee