Deadline: Lucasfilm werkt aan nieuwe Star Wars-trilogie

Lucasfilm is volgens betrokkenen bezig met de ontwikkeling van een nieuwe Star Wars-trilogie. Simon Kinberg is de films naar verluidt aan het schrijven. Mogelijk gaat het om een voortzetting van de Skywalker-saga, al wordt deze informatie door andere bronnen betwist.

Simon Kinberg
Bron: IMDB

Deadline meldt op basis van betrokkenen dat de films van Lucasfilm een voortzetting zijn van de Skywalker-saga, die rode draad door de drie bestaande filmtrilogieën. IGN claimt op basis van eigen bronnen dat het om een nieuwe saga gaat en dus niet voortborduurt op de leden van de iconische Skywalker-familie.

Beide media melden dat Kinberg de films schrijft. De Brit produceerde uiteenlopende grote films, waaronder Logan, de drie Deadpool-films, The Martian, Elysium, Jumper, Fantastic Four en verschillende X-Men-films. Al die films hebben elementen van sciencefiction. Hij schreef daarnaast Mr. and Mrs. Smith, recente X-Men-films en de gerenommeerde Star Wars-spin-offserie Star Wars Rebels. Kindberg zou tevens als consultant hebben bijgedragen aan Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, de eerste en best beoordeelde film uit de Skywalker-sequeltrilogie.

Lucasfilm, de studio van de oorspronkelijke bedenker van Star Wars en de maker van de eerste twee trilogieën van George Lucas, kondigde eerder drie liveactionfilms binnen de Star Wars-franchise aan. Hier zouden onder meer Logan-regisseur James Mangold, Thor Ragnarok-maker Taika Waititi en acteur en muzikant Donald Glover bij betrokken zijn. Volgens Deadline gaat de nog onaangekondigde Star Wars-trilogie naast de drie andere films bestaan. Er zouden dus in totaal in ieder geval zes nieuwe Star Wars-films in productie zijn.

Voor zover bekend is Lucas zelf niet betrokken bij de nieuwe films. De Amerikaan was tot 2012 hoofd van Lucasfilm, maar verkocht de studio in dat jaar aan The Walt Disney Company. Sindsdien is hij effectief gestopt met het maken van films. Overigens zou Lucas als consultant meewerken aan The Force Awakens, maar nadat zijn ideeën niet werden gebruikt zou hij daarmee gestopt zijn. Hij bekritiseerde de film uit 2015 zelfs publiekelijk en vergeleek het verkopen van de franchise aan Disney als het 'verkopen van je kinderen aan slavendrijvers', refererend naar de handel in mensen, wat in verschillende Star Wars-films voorbijkomt.

Door Yannick Spinner

Redacteur

07-11-2024 • 21:16

133

Reacties (132)

132
126
43
1
0
56
Wijzig sortering
Ik zou bijna zeggen: who cares. Toen het in 1977 allemaal begon was het nog nieuw en spannend en de toetssteen van een genre, maar de klad kwam er al een beetje in met de derde film, nota bene. De prequel trilogie, hoe vermakelijk en meme-waardig ook, kun je met de beste wil van de wereld niet op hetzelfde niveau zetten. En sinds Disney het heeft, en duidelijk van gekheid eigenlijk niet weet wat ze ermee aan moeten behalve dat ze winst willen maken, is het helemaal prijsschieten.

Het materiaal varieert nu van tenenkrommend tot middelmatig tot verbazend goed, afhankelijk van wie er aan het roer staat, maar het universum zelf is gewoon niet zo interessant meer -- we weten het nu wel, space wizards with laser sticks. Series als Andor en The Mandalorian (eerste seizoen dan) die er nog een originele draai aan proberen te geven zijn dungezaaid, en elk succesje wordt wanhopig uitgemolken, waardoor je in een serie als Boba Fett ineens stiekem toch weer Mandalorian zit te kijken, want die kan de kijkcijfers opkrikken. :P

Het is niet dat je helemaal geen goede Star Wars verhalen meer kan vertellen, maar meer ondanks dan dankzij. Als je al hoort dat men van plan is alvast zes films uit te poepen zakt de moed je in de schoenen. Jongens, zullen we er eerst weer eens één doen en kijken of dat wat is? Dan wel alvast met een plan voor sequels als die er komen, zodat we niet dezelfde situatie krijgen als bij de Skywalker-films waarbij film 3 vooral film 2 ongedaan probeert te maken, maar niet gelijk al zes films uitwerken.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 7 november 2024 23:15]

Dat laatste is nu juist wat ze met de laatste trilogie fout hebben gedaan. Na Force Awakens is er iemand met het verhaal aan de haal gegaan en de trilogie de verkeerde kant op gestuurd. Had er een groter plan geweest dan had dat niet kunnen gebeuren.
Dat zeg ik. :P Al moet ik ook zeggen dat ik sommige ideeën in The Last Jedi eigenlijk best aardig vond. De film probeerde tenminste nog wat, waar deel 1 een pure remake was met een flinke dot nostalgie. Dat die ideeën enorm in het verkeerde keelgat schoten waardoor deel 3 vooral een heilloze poging was om heel het schip compleet te keren was dan weer het gevolg van het ontbreken van een uitgewerkte verhaallijn ja, maar men had voort kunnen borduren op deel 2. Het had volgens mij ongetwijfeld een betere film opgeleverd, ook al was je het 10x oneens met wat er in deel 2 gebeurde. Het halfslappe "oh nee dat was trouwens allemaal onzin, negeer dat, en hier heb je Palpatine weer" van deel 3 was pas echt een zwaktebod.
"somehow, Palpatine returned"
Nja... je weet waar ze het soort van aan koppelen:
While attending the opera, Palpatine, who is secretly the Sith Lord Darth Sidious, tells Anakin Skywalker about "the tragedy of Darth Plagueis the Wise". Palpatine explains that Plagueis was so powerful and wise, he had mastered the dark side of the Force to such an extent that he could cheat death and create life; unnatural abilities which are unknown to the Jedi. Ironically, Plagueis was unable to prevent his own death at the hands of his apprentice (who was Palpatine himself), who killed him in his sleep.
Niet heel goed ofzo... maar goed.
Het probleem is natuurlijk:
1. Het doet een groot deel van de originele trilogie teniet. Luke die Darth Vader terugkrijgt naar Anakin, en samen verslaan ze Palpatine.
2. Het is lui: Zo’n groot universum en dan weer hetzelfde riedeltje doen. Dit kunnen we overigens ook zeggen van VI met nog een Death Star, maar dat wordt grotendeels goedgemaakt door de confrontatie van Luke/Vader/Palpatine.

De serie Andor is trouwens wel super. Die vertelt de andere kant van het verhaal, de gewone mensen (zonder superkrachten). Het voelt alsof die wereld bestaat en niet enkel een sprookje is, waarbij we onze gedachten op nul hoeven zetten om mee te kunnen komen.
Verhalen zoals die van Andor zijn altijd vet. The Boys is ook een mooi voorbeeld van een dergelijk verhaal.
De eerdere seizoenen van The Boys dan toch. Ondertussen hebben ze ook allemaal superpowers. Ze zijn hun eigen grap geworden.
Ik ben nooit heel ver in de serie gekomen. Aan het begin was het duidelijk het punt, maar geen aanrader dus om opnieuw op te pakken?
Na de release van de eerste trilogy zijn er comic books gereleased die op de gebeurtenissen van de films doorborduurden. In een van die comic books werd verteld dat Palpatine en geheime basis met klonen van zichzelf had ingericht en dat hij via kennis die hij als Sith Lord had opgedaan in staat was om zijn bewustzijn via the Dark Side over te zetten in een van die klonen.

https://starwars.fandom.com/wiki/Dark_Empire

Als ze dit vanaf het begin af aan als plot point hadden gebruikt voor de sequel trilogy, dan hadden ze er een consistent verhaal van kunnen maken, i.p.v. Palpatine ineens als een duiveltje uit de doos te laten opspringen.

Natuurlijk was het beter geweest om een originele verhaallijn te verzinnen, of proberen George Lucas zijn script ideeën voor een sequel trilogie te nemen en daar iets van proberen te maken.

BTW: Omdat alle fanbois zaten te miepen over The Last Jedi, is Disney gaan proberen de koers te veranderen voor de laatste film, omdat ze anders vreesden dat de laatste film zou floppen. Zie hier het belang om niet meteen door te draaien als de "fan" community te zwaar aan het klagen gaat, want waarschijnlijk is het alleen een klein gedeelte van die community die van zich laat horen, niet de meerderheid.

[Reactie gewijzigd door CrazyJoe op 8 november 2024 11:21]

Ik vond de enorme plotholes en het breken met de star wars canon in het 2e deel vooral stuitend en een zwaktebod. Daar kon men niet mee verder, dan zouden ze de eerste 2 trilogieën compleet invalideren.
Ik denk dat het verhaal niet zo relevant is voor Disney, het gaat er meer om dat er content blijft komen om zoveel mogelijk merchandise etc te kunnen blijven verkopen.
De originele triologie ook houtje-touwtje aanelkaar geregen. Goed voorbeeld is dat ze pas in deel 2 (of deel 5) darth vader de vader van luke maakten. Dat ging recht in tegen obi-wan zijn verhaal dat darth vader Luke zijn vader had vermoord. Dat hij dat symbolisch bedoelde hadden ze er laten ingebracht om het recht proberen te breien. Het hoeft niet een probleem te zijn.

Ik denk dat de huidige verhalen te veel worden beperkt door het label starwars. Ze zijn te veel bezig met alles passend te maken in de huidige lore en iedere mogelijke doelgroep te pleasen.
Helemaal mee eens. Deel 1 (of ja, nummer VII) bouwde iets op, deel 2 brak daar mee en ging zijn eigen ding doen, deel 3, deed een poging het te herstellen en soort van losse eindjes aan elkaar te knopen.

Ik vond episode VII best leuk. Ja, het was erg nostalgisch en een echo van de oorspronkelijke triologie. Maar ik snap wel dat je na zoveel jaar een nieuw verhaal moet starten met een beperkte tijd en vervolgens het ook vertrouwd te laten voelen. En niet te vergeten: tegenwoordig lijkt er onder bepaalde fans een jubelsfeer rond de pre-sequels te zijn, maar ik herinner me een tijd dat er zoveel haat was op die als dat sommige mensen nu episode VII, VIII en IX haten. Anyway, ik vond deel VII erg leuk en een ontzettend goede sfeer en tegelijk heel Star Wars achtig. Wat ik wel jammer vind is dat ze weinig aan world building deden, ook niet inde vervolg delen. Episode IV, V en VI blinken daar ook niet in uit, maar deden naar mijn gevoel dat wel ietsje beter.

Episode VIII vind ik de slechtste van die drie nieuwe. Hij had trouwens best leuke dingen in zich en ik heb hem ook meerdere keren gekeken, het is niet dat ik het haat. Maar het voelt gewoon aan alsof de maker bewust gebroken heeft met wat zijn voorganger deed en dat zie ik er aan af. Verder zitten er ook gewoon hele onlogische dingen in die film die het ongeloofwaardig maken. En het probeerde exht een anticlimax te zijn door precies het tegenover gestelde te doen wat je als kijker verwacht. Dat is vind ik een pluspunt, maar ik vind dat die film daar wel net iets teveel z'n best op deed. Maar vooral het lore braken stoorde me. Voor de rest had de film echt wel z'n leuke dingen.

Over episode IV ben ik eigenlijk best positief. Juist dat hele Palpatine bestaat nog vind ik juist iets wat er aan had moeten komen. Het doet juist dingen die in de oudere films al ingebakken zat. En het was ook al een thema vroeger binnen het Expanded universe. Ook zaten er veel leuke dingen in en typische Star Wars thema's. Mijn grootste kritiekpunt op episode IX vind ik vooral dat ze te gehaast een verhaal wilden vertellen wat niet in de tijd van de film past. Zo krijg ik het gevoel alsof ik scenes mis en springt de fil iets teveel van de hak op de tak. Daardoor vind ik dat het vehaal niet lekker uit de verf kwam.
En dit is waarom Disney dit soort matige films blijft maken, door fans die roepen dat het "slecht" is, maar 'm vervolgens meerdere keren gaan kijken. Blijkbaar dus toch beter dan de andere 100+ films die er dat jaar gemaakt werden...
Zo zie je maar dat iedereen een verschillende mening heeft.

4,5,6 top 1,2,3 prima wat erna kwam echt bagger....komt door disney.
"All Jedi had was a bunch of Muppets" - Kevin Smith
Episode 1 kreeg felle kritiek vanwege Jar Jar.
Episode 2 vanwege het beroerde acteerwerk van Hayden Christensen (zijn nu nog memes over)

Je hebt dus helemaal gelijk dat het een mening is, maar de missers zijn niet alleen door Disney veroorzaakt. Dezelfde mensen die 7-9 afkraken lopen dan vaak weer helemaal weg met de Mandalorian en Andor.
De sterfscene van de moeder van Anakin in deel II is de enige keer in m'n leven dat ik hardop in de bioscoop heb gelachen omdat het zo slecht was. Ontzettende clichés gruwelijk slecht geacteerd.
Ook de enige keer dat ik om de dood van iemands moeder heb gelachen.

Verder ben ik een heel casual Star Wars liefhebber en vind ik alle 9 delen vermakelijk op hun eigen manier, maar geen van alle meesterwerken. Als ik ze zou ranken zou deel VIII misschien wel m'n favoriet kunnen zijn, maar deel IX zeker de slechtste.
Het probleem met de sequel trilogie was dat Carrie Fisher plots overleed. Zij zou een grote rol spelen in de derde film, en deze moest in rap tempo herschreven worden waardoor we het moesten doen met "Somehow, Palpatine returned".

Maar ik denk dat het vooral de TV series zijn geweest die de franchise echt de das om hebben gedaan. Ik was, ondanks de kwaliteit van de prequels, ooit groot fan maar het doet me inmiddels niks meer. Ik weet niet hoe anderen daarover denken maar gezien de verkopen van Star Wars: Outlaws zal ik niet de enige zijn.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 november 2024 01:51]

Er waren wel meer problemen met die trilogy. De eerste van de nieuwe trilogy was een matige clone van de aller eerste Star Wars film; daarna heb ik ze ook niet meer in de bioscoop gekeken en ik heb het laatste deel overgeslagen.

Enige goede Star Wars film die de laatste paar jaren is uitgekomen was Rogue One.

Had Lucas zelf niet al een plan voor die trilogy en hebben ze dat gewoon totaal genegeerd?
Enige goede Star Wars film die de laatste paar jaren is uitgekomen was Rogue One.
Vergeet Solo niet ;)
Die vergeet ik liever wel.
Same here. Ik vondt de prequel trilogie in ieder geval nog echt voelen als Star Wars. En ik vondt de oorsprong van Darth Vader ook prima uitgewerkt.

TFA was in ieder geval nog te snappen als, laten we een soort van Star Wars recap doen voor het jonge publiek. TLJ was gewoon dikke anti-Star Wars stront. 1 van de slechtste films ooit gemaakt. Toen kwam TROS die daar nog een flinke schep stront overheen deed.

Ook de series zijn meh. Mandalorean is geinig, de rest is het gewoon niet. Andor erg overhyped maar het is gewoon een saaie serie waarin niets gebeurd.

Ondertussen is de magie van de serie volledig verdwenen en ben ik simpelweg geen fan meer. Het is wachten op de niet-Disney reboot.
De prequel trilogie is inderdaad echt Star Wars. Het verhaal is misschien niet het beste uitgewerkt. Maar we komen op nieuwe plekken, wat de wereld enorm doet groeien. We zien nieuwe vijanden (Maul, Grievous, Dooku, etc) die een aardige uitdaging zijn voor de helden. En we zien veel nieuwe schepen, nieuwe tech, etc. We zien de Jedi in hun optima forma.

De sequel trilogie brengt het verhaal en de wereld niet verder. Er wordt bijna onmiddellijk een halt geroepen aan de vooruitgang en teruggegaan naar Rebels vast Empire. Enorm zonde.
Dit dus. Er is niets van waarde toegevoegd aan de Star Wars lore. Wel een hoop afgebroken..
Voor mij was 456 vet en cool toen ik jong was. En was niet bezig met alle details van Luke an Leila.
Later dan wel, maar het bleven vette films.
Dan met 123 vond ik het verhaal wel OK, en zoals je aangeeft wat meer zicht over het universum van Star Wars. Maar de kwaliteit van alles is erop vooruit gegaan, terwijl het van voor de 456 trilogie kwam.

Zo vond ik de modernere schepen en tech niet passen bij iets wat eerder zou gebeurt zijn.

Zijn natuurlijk details, maar dat maakt het inleven iets moeiljker voor mij.
De modernere schepen die eerder kwamen was juist wel logisch. Door de clone wars was er juist veel in verval geraakt. Beetje zoals Cuba, alleen de oude auto’s worden opgeknapt en rijdend gehouden, dat is op kleine schaal makkelijk te doen.
Ik ben in 2021 begonnen na jarenlange pauze om weer bij te zijn met Star Wars. Dit is mijn lijstje:

- Clone Wars: begonnen, halverwege s3 afgehaakt. Paar maanden later opgepakt en vanaf s3 is het een prachtige ervaring
- Bad Batch S01: Prachtige ervaring
- Boba Fett: iedereen vind het slecht maar ik heb er van genoten, zeker de latere afleveringen
- Mando S1 en S2: prachtige ervaring
- Obi-Wan: Ja deels langdradig het kon echt wel een paar afleveringen korter maar onder de streep heb ik er van genoten, zeker het eindgevecht bleef een aantal dagen door mijn hoofd spoken. Daarvoor kijk je Star Wars imo.
- Rebels: In het begin even inkomen en de personages pakten mij niet direct maar nadat ik was gewend aan de personages wat een prachtige ervaring was Rebels en 1 van mijn mooiste SW momenten heb ik in Rebels meegemaakt.
- Andor: Iedereen vind het goed, ik wordt er niet warm of koud van maar ik snap wat men hier deed en dan dat kan ik waarderen. Onder de streep van genoten.
- Jedi Tales: zeer van genoten zeker de afleveringen met Dooku en Qui-Qon

So far so good, niet alles van het bovenste lijstje is briljant maar ook niet slecht en heb er echt van genoten als SW fans zijnde. Echter vanaf Bad Batch S2 is het echt bergafwaarts gegaan:

- Bad Batch S2: Wat een bagger, alleen maar fillers. Ja paar afleveringen waren goed maar weegt niet op voor de rest van het seizoen
- Mando 3: wat een bagger en een slecht einde.
- Bad Batch S3: oke vooruit, deze was wel ouderwets goed maar helaas lijkt het momenteel uitzondering op de regel te zijn.
- Ahsoka: wat een bagger, maar 1 goede aflevering met Anakin, de rest troep. De banden die ik met de personages had opgebouwd had in Rebels zijn in de serie Ahsoka ongedaan gemaakt. Wat een slechte uitwerking van de personages en verhaal.
- Acolyte: Ondanks dat de recentere series slecht waren heb ik ze allemaal bekeken. Voor het eerst ben ik bij Acolyte na 2-3 afleveringen afgehaakt. Slechter dan slecht.

Dus de TV series begonnen in mijn optiek aardig goed maar zijn nu totaal de weg kwijt.

[Reactie gewijzigd door magnifor op 9 november 2024 14:27]

Gelukkig zijn er betere alternatieven. Weliswaar een serie en geen film maar ik vond Foundation erg goed en vermakelijk. Verder denk ik aan The Expanse en de remake van Battlestar Galactica. Een erg goede filmsaga is uiteraard Dune. Star Wars heeft me nooit zo kunnen bekoren. Teveel drama en het heeft toch meer een fantasy dan een echt scifi sausje. Smaken verschillen uiteraard maar ik kan er niet zo rouwig om zijn dat die franchise een beetje lijkt dood te bloeden.
Paul Atreides is de trippende basis van Anakin Skywalker. Maar ook de opvolging van Paul door Leto. Het grootste verschil is dat Leto wat meer Palpatine trekken heeft. Wat, spoiler alert 5000 jaa-r later een doel blijkt te hebben.

Maar Star Wars is meer future high fantasy dan sci-fi er zitten nog het geen Uruk Hai in.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 8 november 2024 08:19]

Daarom hebben de stormtroopers maskers op ...
Past high fanatasy, "A long time ago in a galaxy far, far away..."
Ow ja! Je hebt helemaal gelijk!
De originele Battlestar Galactica en de remake heb ik afgelopen tijd gekeken. De originele serie kon ik me nog vaag van uit mijn jeugd herinneren, maar was erg leuk om weer te zien. De remake vond ik ook goed en was stuk doordachter en belichtte toch ook de eventuele risico's van AI waar de laatste tijd veel om te doen is.
Interessante lijst van alternatieven. Expanse, BSG en foundation zijn SciFi, star wars is fantasy. Alternatief voor star wars zou meer iets van Lord of the Rings zijn.
Ik ben fan van Expanse. Al moet ik zeggen dat als ze door waren gegaan met seizoenen te maken van de boeken, dat ik van het laatste siezoen ook een beetje teleurgesteld zou zijn.
Battlestar Galctica remake vond ik heel leuk, maar tot ze die planeet verlieten waar Baltar marionet president op was. Daarna zakte het verhaal in vond ik. Ik vind ook dat ze veel mysteries opbouwden, maar dat die ook later niet altijd lekker uit de verf kwamen. Met het laatste seizoen vind ik wel dat ze met de afronding het weer wat beter gemaakt hebben.
Foundation begon ook sterk en raakte volledig de weg kwijt wat mij betreft.
Vond de film Alien uit 1979 pas vooruitstrevend de twee delen daarna waren wel goed daarna werd het ook bagger.En dat geld voor Star wars ook alleen Rogue One daar was niks mis mee
Net als Terminator, deel 1 en 2 zijn top, daarna werd het toch een stuk minder met toch een herhaling van zetten en gegoochel met de verhaallijn. De Sarah Connor Chronicles vond ik dan wel weer de moeite waard.
Wat Alien 2 en Terminator 2 (en trouwens ook Empire Strikes Back) de beste vervolgen maakt, is dat ze niet doen wat het origineel doet. Alien 1 is een horrorfilm, 2 een actiefilm. Terminator 1 is een thriller/actie, 2 is een actiefilm maar zet de wereld tevens op z’n kop.

Empire Strikes Back laat ook zien dat de helden niet onoverwinnelijk zijn, de enorme macht van de Empire, en geeft je een flinke plottwist. A New Hope is echt een positieve Hero’s journey film, bij het vervolg heb je geen idee hoe de helden moeten gaan winnen. Een perfecte setup voor een derde deel dus.
Creativiteit is dood. Game remakes, films/series die uitgemolken moeten worden …
Precies dat letter alles krijgt een sequel/prequel/reboot/remake deze dagen... Letterlijk elke oude op zichzelf staande film krijgt er ineens eentje. Ondanks dat er gewoon een goed einde was geschreven, dat nu dan weer verpest wordt.

Ik hou mijn hart vast voor Gladiator 2.
Tuurlijk hoop ik iets goeds.
Er is een verschil tussen sequel/prequel en een reboot/remake. De eerste twee zijn voorborduursels op hetzelfde verhaal, zoals Star Wars. De laatste twee zijn vernieuwde vertellingen van hetzelfde verhaal.

Zolang het verhaal goed is, hoeft een prequel of sequel niet slecht te zijn en verwelkom ik die met open armen. Een reboot of remake is IMHO alleen wenselijk indien de techniek in de oorspronkelijke film/game dusdanig verouderd is dat nieuwe technieken een veel mooier beeld kunnen tonen.
Neem Dune. Eerder ook verfilmd en verseried. Ondanks dat de nieuwe Dune films remakes zijn, vind ik deze weldegelijk iets toevoegen aan het Dune universum. De grootschaligheid is veel beter te tonen d.m.v. onder andere CGI. Het hele scifi gevoel is ook veel meer aanwezig. Dikke plus wat mij betreft.
Ikzelf trek zo'n beetje dezelfde conclusie bij de meeste franchises tegenwoordig. Kwaliteit varieert erg en zodra ze iets hebben wat een beetje aanslaat wordt het tot in den treuren uitgemolken.

Niet alleen star wars, maar ook marvel, dc, jurassic park en zo'n beetje elke oude disney klassieker wordt weer even afgestoft om er een veel slechtere "real life" versie van te maken.

Ik snap werkelijk niet waarom die schrijvers hebben lopen staken vorig jaar. Ze kunnen gewoonweg niks orgineels meer verzinnen! Dus waarom zou je ze in gosnaam nog betalen?
Denk dat de schrijvers echt wel creative verhalen kunnen maken maar ook die zitten vaak onder boeien van de producers en uitgevers. De grote bobo bepaald dat er een mavel film 239483 moet komen en geeft een schrijver de taak om er wat van te maken. Vervolgens eerste versie van het verhaal bevat elementen die de massa niet trekt dus zegt de bobo herschrijf het verhaal zodat er meer publiek naar de film of serie komt. En zo stap voor stap komt er bagger uit. Geloof 0 dat schrijvers van de grote studio's hun eigen creatieve ei kwijt in kunnen, het moet allemaal naar de wensen van de aandeelhouders, niet van de liefhebbers.
De prequel trilogie, hoe vermakelijk en meme-waardig ook, kun je met de beste wil van de wereld niet op hetzelfde niveau zetten.
Toch vond ik de prequel trilogie een zeer waardevolle aanvulling. Met name hoe Anakin Darth Vader werd was voor mij toch wel echt goed neergezet.
Ik zou bijna zeggen: who cares.
Veel meer mensen dan jij en ik denken. Star Wars is ook een enorme bron van inkomsten qua merchandise en games. Dat een film het dan wat minder doet kan toch desondanks betekenen dat het een enorme boost geeft aan allerlei merchandise en games die ze nog willen uitbrengen.
Ik vond Star Wars echt heel tof, en zelfs de Skywalker saga of hoe ze de nieuwe films noemen begon wat mij betreft goed, maar het is echt enorm afgegleden. Niet alleen de films maar ook de diverse series. Het lijkt alsof de franchise een enorme identiteitscrisis heeft, met een hoop mensen met verschillende opvattingen die aan het roer proberen te staan.

Voor mij is het in ieder geval klaar. De nieuwe films zal ik ongetwijfeld gaan zien als ze er eenmaal zijn, maar mijn verwachtingen zijn echt enorm laag. Er is zoveel mogelijk met het SW universum. Stop met het kapot melken van het kleine stukje 'wereld' rondom de eerste trilogie en verzin eens wat nieuws.
Ik kan me wel aardig in je mening vinden. Vooral in de sequel trilogy was dat echt pijnlijk duidelijk. Op zich zette episode 7 iets neer waar nog mee te werken was, al was het ook weer niet iets om per se over naar huis te schrijven. Daarna een andere regisseur en schrijver die er iets compleet anders van maakte, om vervolgens in paniek weer JJ Abrams terug te brengen om de schade te proberen te herstellen, wat het nóg erger maakte.

Voeg daar dan series aan toe zoals The Mandalorian die juiste erg goed was, en je krijgt al helemaal whiplash.
Er zijn ondertussen meer aangekondigde Star Wars films gecancelled, dan uitgebracht. Denk hierbij aan de Rian Johnson trilogie, Party Jenkins' Rogue Squadron, Taika Waititi's films, Beniof en Weiss zouden ook een film/trilogie gaan maken, er zou een film komen over Lando Calrissian, "The New Jedi Order" met Rey Palpatine gaat naar verluid ook niet door en zo zijn er nog wel meer projecten. Eerst zien, dan geloven dus.
Helaas wordt Starwars op het moment heel slecht gemanaged. Er lagen zoveel goede boeken (en games! ) als basis voor nieuwe films en series. Gelukkig dat de Mandelorian nog iets met Thrawn doet. Ik hoop zo hard op een verfilming van Plagueis.
De Thrawn trilogie vind ik nog steeds een perfect vervolg op de originele trilogie. Het is zo jammer dat de sequels niet daarmee verder gegaan zijn. En dat ze gewoon bar slecht zijn... :/
op het moment heel slecht gemanaged
Vanaf de overname door Disney dus.
Er is vrijwel meteen de beslissing genomen alle werken door derden (boeken, comics, etc.) als irrelevant en non-canon te bestempelen.
De eerste trilogie heeft totaal geen globale supervisie gehad, had niet eens een rode draad laat staan een grove verhaallijn. Men vond het nodig een film te maken over Han Solo waarvan de 'oude' fans massaal aangaven daar geen behoefte aan te hebben. De mensen die de 1e trilogie niet gezien hadden hadden dat begrijpelijkerwijs ook niet en het jongere publiek begreep niet waarom dat karakter een origin-film moest krijgen.

The Mandalorian werd gemaakt door mensen die het wel begrepen en in ieder geval een beter plan van aanpak hadden. Wat leidde tot meer series.
Terwijl de club die over de films ging alle projecten cancelde en zelf ook een poging waagde tot een serie, die jammerlijk faalde.

Net zoals bij de Marvel films toen die drastisch van de bekende comics af begonnen te wijken werd het bij de Star wars franchise heel erg duidelijk dat er te veel schrijvers en filmmakers rond lopen die te veel bezig zijn hun eigen ideeën in bestaande werelden te proppen en niet kunnen bevatten waarom de franchises zo populair waren of dat simpelweg naast zich neerleggen en daar bovendien behoorlijk arrogant over kunnen zijn.
Dit weer. Waarom kan ik als donkere man zowel Luke Skywalker, Mace Windu, Yoda als Rey Palpatine stoer vinden? Juist ja, omdat ik kijk naar een sci-fi film (nou ja space opera) waarbij het mij geen donder uitmaakt hoe die persoon eruit ziet, als het verhaal maar goed is. Als je geen moeite had met Yoda, lijkt het me vreemd dat je wel moeite met een sterke vrouw hebt.
In mijn ogen hebben jullie beide gelijk. Voor mij maakt het ook totaal niet uit hoe de mensen, of misschien beter personages er op het witte doek uit zien. Hoe meer cultuur je omarmt des te meer mogelijkheden zijn er om verhalen te vertellen.

Waar ik me aan stoor, niet alleen bij SW overigens, is dat het multi culturele aspect zo in verhalen wordt geschreven dat het ongeloofwaardig en geforceerd overkomt.

Een voorbeeld uit een reclame die ik pas zag, volgens mij Nivea, was een witte moeder met een bruin Afrikaans kindje. Andersom zou net zo ongeloofwaardig overkomen.
Ik erger me eerlijk gezegd meer aan 'fans' die overal maar een 'culture war' van proberen te maken door alles te betichten van woke, dan dat ik mij erger aan zogenaamde "woke elementen" in series of films.
Soms passen dingen gewoon prima in het verhaal, soms voelt het een beetje geforceerd. Maar ik ga me er niet druk om maken. Het boeit me bijvoorbeeld echt niet dat de cast van The Acoliet niet uit blanke Arische hetero mannen bestaat die elke minuut hun mannelijkheid moeten bewijzen. Ik heb daarentegen meer moeite met de character development en hoe de verhaallijn rare sprongen maakt.

Ik maak me dan meer druk als het een zogenaamd historisch verhaal zou zijn, zoals bij Bridgeton. Het slaat historisch nergens dat in het Engeland van toen je adel hebt (en de koningin zelf) van deze etnische diversiteit. (Net zoals het ook nergens op slaat dat die adel alleen maar aan het paren en roddelen was.) Net zoals het ook nergens op slaat om in een middeleeuwse kruisvaardersfilm verlichtings idealen te gaan proppen, of in een film over de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog een compleet propagandisch verhaal te schetsen alsof het hele Amerikaanse volk zich zelf eensgezind en heldhaftig loopt te bevrijden zonder hulp. Of dat Japan in de tweede wereldoorlog drie jaar te vroeg met Kamikaze eenheden starten.
Ik maak me ook druk om historische content, of het nu games, series of films zijn, dat ze aanpassen.
Maar als kijker mag je toch kritiek hebben, daar gaan de makers met een bepaalde politieke agenda zeggen dat het "wel" goede content is en dat wij slecht zijn. Dat is kinderachtig.

Zo krijg je alleen maar backlash en dat zie je de laatste tijd meer en meer dat de diversiteit aan het minderen is omdat de centjes niet meer zo hoog waren als ervoor.
Ik geloof dat Diseny ook bezig is met een 180° draai...

Ook heb ik een probleem met de groep die zegt "ach maakt toch allemaal niet uit" tot letterlijk alles zo divers is dat het geen steek meer maakt en dat we het maar moeten slikken.
Het gaat niet om de geloofwaardigheid, maar om het vergroten van je doelgroep. Als je alleen maar blanken in je film/reclame stopt, dan werkt het vooral voor die groep (gechargeerd). Dus stop je alle variatie erin, zodat je mensen naar je film/product krijgt. Zo hoopt men meer geld te verdienen.

Het wordt trouwens ook gebruikt in marketing voor de film: In bijvoorbeeld China werd Finn (gespeeld door een zwarte man) van de poster weggelaten (of heel klein in een hoekje). Een Chinees met enkel een bijrol staat het allergrootste op de poster.
Het gaat niet om de geloofwaardigheid
In het specifieke geval van huidproducten gaat het over relevantie. De situatie van een "witte moeder met een bruin Afrikaans kindje" is voor sommigen misschien ongeloofwaardig, maar die redenatie is totaal niet relevant omdat er geen verhaal verteld wordt. Ze proberen duidelijk te maken dat het product geschikt is voor alle leeftijden en alle huidtypes.
Gewoon een dom voorbeeld dus.
maar om het vergroten van je doelgroep
Dat is het hele probleem.
Er wordt benadrukt dat mensen verschillend zijn. Dat als een donker persoon niet vertegenwoordigd is in een film, die mensen dan ook niet aangesproken worden.
Je voorbeeld is daarvoor sprekend. Je hebt te maken met een cultuur waar bepaalde bevolkingsgroepen niet integreren maar wel gerepresenteerd worden wanneer dat uitkomt, omdat men denkt dat het geld oplevert.
Er is genoeg in de Amerikaanse media geweest over het feit dat John Boyega, die Finn speelt, een Brit is en dus geen Amerikaanse 'black man', niet die geschiedenis, cultuur kan representeren. Of dat überhaupt belangrijk is in een fantasie ruimte opera is een ander verhaal.
Het gaat over sociale en maatschappelijke issues van een hedendaags Amerika die in de basis van fictieve en historische werken geduwd wordt.
Het is overduidelijk enorm hypocriet om aan de ene kant te stellen dat men zich hard maakt voor gelijke rechten, inclusiviteit en representatie om vervolgens voor bijv. de Arabische of Chinese markt alsnog je product aan te passen.

Er is helemaal niets mis met integratie en ook niet per se met enigszins geforceerde inclusiviteit en representatie. In Amerika, met hun specifieke problematiek, tot op zekere hoogte zelfs wenselijk.
Hoe dat echter toegepast wordt is een heel ander verhaal.
waarbij het mij geen donder uitmaakt hoe die persoon eruit ziet, als het verhaal maar goed is. Als je geen moeite had met Yoda, lijkt het me vreemd dat je wel moeite met een sterke vrouw hebt.
Je geeft eerst aan dat het verhaal wel goed moet zijn en vervolgens dat je het vreemd vindt dat iemand ergens moeite mee heeft zonder het verband te leggen.
Hoe vergelijk je een enorm oud en wijs wezen met dito ervaring met een jonge vrouw die uit het niets opeens kan zwaardvechten en haar superkrachten onder controle heeft? Heb je ooit van 'plotarmor' gehoord?
Je kunt dit soort onzin ook gewoon niet volhouden als zo'n beetje iedereen wel vindt dat Rogue One (met een vrouw in de hoofdrol) de beste nieuwe Star Wars film is en amper iemand een probleem met het karakter Yyn Erso heeft.
Dat er een 'sterke vrouw' in zit is niet het punt. Het gaat om de manier waarop die vrouwen als 'sterk' worden neergezet. Hoe bepaalde onderwerpen in het verhaal naar voren worden gebracht.
Dit weer.
Ja weer.
Wat ik vreemd vindt is dat het gewoon een feit is dat bedrijven als Disney een beleid hebben waardoor identiteitspolitiek in producten terecht komt, wat niet zelden overdreven wordt en/of duidelijk zichtbaar is door slecht schrijverschap en dat mensen zoals jij domweg blijven verkondigen dat iedereen die het daarover heeft racist of misogynist is.
Net zoals het vreemd is dat mensen zoals jij zeggen dat het "geen donder uitmaakt hoe die persoon eruit ziet" terwijl het Disney is die het dus wel degelijk belangrijk vindt hoe een persoon eruit ziet. Omdat iedereen gerepresenteerd moet worden, iedereen een rolmodel moet kunnen hebben.

Voor de zoveelste keer; het gaat om het feit dat op voorhand, dus voordat er over verhaal of karakterontwikkeling wordt nagedacht, al bepaald is dat karakters een bepaalde kleur, gender, en seksualiteit moeten hebben en dat die zich ook op een bepaalde manier dienen te gedragen.
Daarbovenop het gegeven dat hiermee niet alleen de identiteitspolitiek maar ook sociale en maatschappelijke problemen van een Amerika in de 21ste eeuw geïnjecteerd worden in compleet fictieve of domweg geprojecteerd worden op historische werken.
En dat niet één keer of af en toe maar met zowat iedere big budget film, serie en game van alle grote studio's die sowieso al kampten met gestegen productiebudgetten, een steeds kortere productieperiode en een hoog personeelsverloop en de kwaliteit van geleverde producten op z'n zachtst gezegd grillig is.

Het kan geen verrassing zijn dat mensen daar commentaar op hebben.
Wat wel verrassend is is dat mensen niet (willen) zien dat er wel degelijk dingen veranderd zijn in het personeel bij die bedrijven, het pro-minderheden beleid dat die voeren en dat overduidelijk ook effect heeft op de producten die ze creëren.
Het blijft vreemd dat het commentaar op het beleid, dat bij bedrijven intern voor allerlei issues zorgt en, zoals de laatste tijd vaak genoeg in het nieuws is, ook niet bepaald veel geld in het laadje brengt, door mensen als jij steeds wordt vertaald naar 'moeite met' bepaalde groepen mensen, alsof de halve westerse wereld een probleem zou hebben met mensen die niet mannelijk, hetero en blank zijn.
Als je ook maar een seconde wat verder kijkt dan je neus lang is zou je snappen dat dat niet logisch is.
Het gegeven dat issues hieromtrent gewoon in het nieuws zijn, dat er steeds klokkenluiders zijn die aangeven dat er problemen zijn, dat het gewoon zichtbare, negatieve consequenties heeft en dat mensen domweg de studio's napraten door alle kritiek weg te zetten als trol of haat of wat dan ook is pas vreemd.
Dat komt omdat men tegenwoordig bij Disney de nadruk probeert te leggen op mag niet blank zijn, niet hetero en liefst geen man en als het een man is liefst een slappe sul die gered moet worden door een sterke onafhankelijke vrouw.
Dit is gewoon onzin. Poe, Andor, Mando, Kylo etc zijn gewoon sterke blanke mannen uit het Disney tijdperk, en zo zijn er nog wel meer. En lang niet alle vrouwen zijn zo sterk, zoals Osha die makkelijk naar de donkere kant gemanipuleerd wordt en Rey die gered wordt door Kylo.
Ze zouden echt een flinke uitstap moeten maken naar bijvoorbeeld The Old Republic waar je in een game als KOTOR echt een geweldig verhaal voorgeschoteld kreeg. Als ze dit verfilmen m.b.t. Revan en Malek, denk ik dat je echt een hit te pakken hebt waarin iedereen aan z'n trekken komt.
Ik heb er helaas weinig vertrouwen in. Lucasfilm heeft de laatste jaren helaas vooral laten zien dat ze geen idee lijken te hebben hoe ze daar met hun franchises om moeten gaan (gezien de bizarre hoeveelheid totale flops, bizar slecht schrijfwerk en niet te vergeten een absurde hoeveelheid aangekondigde en vervolgens geannuleerde projecten - En écht niet alleen als het om Star Wars gaat, helaas!) en ik ben zo vaak zo enorm teleurgesteld door de releases binnen het Star Wars universum, dat ik er ook eigenlijk gewoon geen zin meer in heb om me er nog langer mee bezig te houden.
Wat Star Wars kan gebruiken is niet de volgende film, maar een pauze van een jaar of 10. Met Disney aan het roer is er gewoon echt oversituatie van het IP.
Als Pod racing terugkomt, ben ik blij.
Star Wars fans zijn goed in één ding: klagen over Star Wars. Soms terecht, soms overdreven.

Geen reden om mij op te winden. Ik zie het wel wanneer het uit is (of niet, als de recensies slecht zijn). :P
Ik denk dat, net als vele ‘hardcore fans’, ze een bepaalde visie hebben waar een film vervolgens niet aan kan voldoen omdat nu eenmaal hun eigen (of met een grotere groep fans) bedenksel zijn.

Als grote fan kan het dan lastig verkroppen zijn als de creatieve vrijheid die de regisseur etc maakte niet matched met jouw ‘fanfiction’.

Al met al ben ik fan van 4-6, en vind ik 7-9 beter dan 1-3 :) maar zal denk ik ook wel in levensfases zitten
Al met al ben ik fan van 4-6, en vind ik 7-9 beter dan 1-3 :) maar zal denk ik ook wel in levensfases zitten
De prequals zijn wat mij betreft wel goed oud geworden, ondanks dat de special effects 20 jaar verder zijn laten ze niet hun leeftijd zien. De schaal en het epische verhaal, daar kunnen de sequals toch niet aan tippen? 'Somehow Palpatine returned' |:(

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 7 november 2024 23:11]

De prequals zijn wat mij betreft wel goed oud geworden, ondanks dat de special effects 20 jaar verder zijn laten ze niet hun leeftijd zien
Coruscant ziet er beter uit in Episode II dan in de recente Disney+ series. Die series hebben (ook) een gigantisch budget en hebben het voordeel van +20 jaar ontwikkeling in CGI.
Uiteindelijk zijn het de fans die die film moeten gaan kijken en betalen voor kaartjes, merchandise etc. Leuk al die creatieve vrijheid, maar als de fans het niks vinden kan je ze wel wegzetten als toxic (gebeurt de laatste tijd constant), maar de beste stem is met je portemonnee. En tot nu toe leidt die creatieve vrijheid vooral tot gigantische verliezen voor Disney.

Overigens vind ik het geen creatieve vrijheid, maar vooral creatieve armoede. Wat een domme, simpele verhaaltjes kunnen ze tegenwoordig nog maar schrijven zeg. En wat kunnen ze vervelende, onboeiende personages verzinnen.
Tja 7-9 zijn gewoon slecht gemaakt en compleet incoherent qua verhaal.
Grafisch zijn ze de beste maar qua verhaal de slechtste, 1-3 zijn bakken beter .
Enige echt goede Star Wars film sinds de originele trilogie is Rogue One. Mandalorian is een leuke serie gemaakt door echte fans wat tenminste iets toevoegt aan de lore.
The Mandalorian seizoen 1 en 2 waren vernieuwend, en hadden een duidelijk doel/McGuffin (deliver Baby Yoda Grogu to his people). Seizoen 3 is meer een vervolg op de animatieshows en was wat rommeliger.

Een andere serie die een sterk eerste seizoen heeft is Andor (prequel van Rogue One). Een kenmerk dat het deelt met de eerste seizoenen van The Mandalorian is dat het zich niet richt op Jedi/Sith, de Skywalkers, etc. Ik denk dat in die hoek veel betere verhalen te vertellen zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 november 2024 07:12]

Book of Boba Fett hadden ze moeten integreren in een Mandalorian seizoen, aangezien de enige goede afleveringen de afleveringen over Mando waren. Die Power Rangers op hun scooters konden dan wegblijven.
Mandelorian was wel vermakelijk, ik vond boba fett ook wel aardig.
Andor was goed en heeft ook een duidelijk doel als prequal voor rogue one, ik ben benieuwd naar het 2e seizoen dat zal eindigen in de film.
Kenobi was een leuke verdieping.
Ahsoka vond ik ook goed, ben beniuwd hoe dat verhaal verder gaat.
The Acolyte was wel vrij slap, daar had veel meer ingezeten, idee was leuk, maar de uitwerking een grote puinhoop.
Skeleton Crew komt uit in december, trailer ziet er wel interessant uit, weer een heel andere feel dan de andere series.

Het wordt ook zeker weer tijd voor een nieuwe Ewoks film.. dat ze die nog niet aangekondigd hebben 😜
Dat is toch in elke fandom zo.
No one hates Starwars more than Starwars fans.
Leuk! Meer StarWars, kijk regelmatig de hele anthologie inclusief rogue one.

Alle films hebben voor en nadelen maar geniet van de meeste. Zijn een paar uitzonderingen zoals de kerstfilm :Y) maar ook de solo film sprak me niet echt aan. Clone wars heb ik eerlijk gezegd niet echt een kans gegeven maar ben meer van de echte films ipv animatie.

Verder best tevreden over de content.
Haha die kende ik niet
Had dat ook maar zo gehouden
Scheelt ik heb hem nog niet gezien in de tussentijd :+
Clone Wars eindigt met de wat mij betreft allermooiste (echt filmische) apotheose van alles wat Star Wars is. Maar je hoeft niet alles te kijken: https://reddit.adminforge..._clone_wars_but_you_dont/
Er gaat iets mis met de hyperlink. Krijg een parse JSON error.

Misschien een Tiny link?
Werkt héél soms niet, keertje refreshen. Maar het is gewoon een privacy front-end voor Reddit, dus https://reddit.com/r/Star..._clone_wars_but_you_dont/ is de originele link.
starwars films hebben een paar dingen gemeen: verschrikkelijk bombastische muziek terwijl er geen reet gebeurt, belachelijke overgangen van de ene scene naar de andere (alsof de regiseur niet kon kiezen wat weg te laten), tenenkrommende dialogen. Af en toe probeer ik er een maar het is net mconalds, je vergeet iedere keer dat een big mac totaal geen smaak heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.