NASA stelt analysesoftware beschikbaar om te helpen bij studie van exoplaneten

NASA vraagt vrijwilligers om hulp bij het bestuderen van exoplaneten. Ook niet-wetenschappers kunnen meedoen. Geïnteresseerden kunnen hun telescoop inzetten, maar er kan ook gezocht worden in data van anderen. Dat laatste gaat via analysesoftware die NASA beschikbaar stelt.

Het gaat om het Exoplanet Watch-programma, dat in 2018 is opgestart. Volgens NASA had dit programma beperkingen in het aantal deelnemers dat data kon doorspitten die vergaard was door andere telescopen, maar nu is die data voor iedereen beschikbaar. De analyses gaan via software met de naam Exoplanet Transit Interpretation Code, ofwel Exotic.

NASA zegt dat voor het gebruik geen ervaring nodig is en er worden gidsen en instructies aangeboden. Voor het gebruik van deze software is een Google-account nodig, omdat Google Colab onderdeel is van het systeem. Dit is software die NASA-wetenschappers ook gebruiken. Geïnteresseerden kunnen data downloaden of via de cloud raadplegen en vervolgens de analysetool inzetten.

De data die geanalyseerd moet worden, is afkomstig van een kleine telescoop die in het Amerikaanse Tucson, Arizona staat. Het project bevat tien jaar aan exoplaneetobservaties en dit jaar komt daar additionele data bij, afkomstig van de twee andere telescopen uit de Table Mountain-faciliteit in Zuid-Californië die door NASA's Jet Propulsion Laboratory worden beheerd.

Deze telescopen worden vooral ingezet om nieuwe exoplaneten te ontdekken. Dat gaat via de bekende transitmethode, waarbij gekeken wordt naar kleine variaties in het licht afkomstig van een ster, wat veroorzaakt kan worden door een planeet die in zijn baan om de ster een kleine hoeveelheid licht blokkeert als hij voor de ster langs schuift. Het is vooral de bedoeling dat participanten al ontdekte planeten observeren, zodat er meer geleerd wordt over hun banen om de ster.

Het idee daarbij is dat de tijd tussen de transits van exoplaneten duidelijk maakt hoe lang het duurt voordat een exoplaneet om zijn moederster draait. Hoe meer transits worden gemeten, hoe nauwkeuriger de lengte van de baan kan worden berekend. Als de timing van de baan niet precies wordt gemeten, kunnen wetenschappers die de planeten in meer detail willen bestuderen met grote telescopen op de grond of in de ruimte waardevolle observatietijd verliezen, omdat ze dan moeten wachten tot de planeet verschijnt. Als vrijwilligers de gegevens doorzoeken, wordt veel reken- en verwerkingstijd bespaard, zo is de gedachte. Daarnaast zullen participanten op zoek gaan naar variaties in de helderheid van sterren.

Geïnteresseerden die over een eigen telescoop beschikken, kunnen ook helpen door data te vergaren. Hoe groter de telescoop, hoe meer doelwitten er te vinden zijn, maar er is volgens NASA geen minimumeis voor de grootte van de telescoop. Het idee is dat er meerdere observaties van hetzelfde doelwit worden gedaan, zodat deze gecombineerd kunnen worden en er een preciezer beeld ontstaat. Bovendien zijn meerdere observaties van een transit vanuit verschillende plekken op aarde nuttig, omdat een transit lang kan duren en dan kan de desbetreffende ster tijdens de transit alweer uit het zicht zijn verdwenen. Er zijn tot op heden al meer dan 5000 exoplaneten ontdekt.

NASA ruimte
Bron: NASA, Bill Dunford

Door Joris Jansen

Redacteur

13-01-2023 • 13:19

32

Reacties (32)

32
31
13
0
0
9
Wijzig sortering
Moet ik bij dat programma denken aan een 'NASA versie' van Folding@Home?
SETI had vroeger zo'n project, SETI@HOME .. zoiets dergelijks
moest ook gelijk denken aan Seti@Home,
Maar voor zover ik mij herinner waren dat vooral autonome berekeningen die geen user input vereiste.
Heb met Seti ooit Wel 2 certificaten gekregen omdat ik een ster of pulsar ondekt had.

blijkt idd nog te bestaan
SETI@home https://setiathome.berkeley.edu

[Reactie gewijzigd door bigbadbull op 23 juli 2024 14:41]

Ik heb lang geleden een behoorlijke partij data van Seti aan deze website gegeven. In dezelfde tijd heb ik mijn telescoop de deur uitgedaan, want ik heb weinig zin meer om bij -10c ergens in St Oedenrode in een weiland te staan.

Het heeft me nooit iets opgeleverd, en soms denk ik dat ik de computertijd beter in bitcoins had kunnen investeren.

Dat dit alleen kan via een google account is overigens ook een nogo voor mij. Ik heb gewoon een echte NASA-account, en dan is het onzinnig om een andersoortig account te gebruiken.
Energieverslindende meuk met leuke grafische weergave wat volgens mij geen zoden aan de dijk zette.. Vooral veel hype.
Gelukkig dus nog altijd héél veel nuttiger dan cryptocurrency.....
Dacht ik ook aan, maar dan zou ik qua kop verwachten "NASA roept hulp in van vrijwilligers" in plaats van "stelt software beschikbaar". Laten we wel wezen, in deze tijd vraag je dan wel om een investering met je eigen energiekosten..
Dat is toch echt een gevalletje tweakers. Het originele artikel van NASA waarnaar gelinkt wordt heeft als titel: NASA Wants You to Help Study Planets Around Other Stars

Dus vrij vertaald, NASA heeft jou hulp nodig om planeten te bestuderen.
Vroeger was alles beter
Ja, toen de aarde nog rond was.
Als ik de tutorial lees dan vereist dit programma van NASA wel wat handmatig werk. Je moet een ster selecteren die je wilt analyseren. Daarna wordt de rekenkracht van je computer gebruikt om een lichtcurve te bepalen.
Ik weet wel een ster om te selecteren en te analyseren. Weet alleen niet of je er vrolijk van wordt.
ik zat ook te denken: kan NASA niet gewoon een BOINC project opstarten hiervoor?
Ik probeer te begrijpen waarom Nasa mensen boven AI nodig heeft. Dat is mij nu niet duidelijk. Nasa heeft al ExoMiner in gebruik. Dat is een AI specifiek voor Exopolaneet onderzoek.

"How did scientists discover such a huge number of planets, seemingly all at once? The answer lies with a new deep neural network called ExoMiner." "For missions like Kepler, with thousands of stars in its field of view, each holding the possibility to host multiple potential exoplanets, it's a hugely time-consuming task to pore over massive datasets. ExoMiner solves this dilemma. "

"When ExoMiner says something is a planet, you can be sure it's a planet,"
Ze gebruiken dus al AI om al die Exoplaneten te identificeren en het zou beter werken dan mensen die door de data moeten graven. Dus het ontdekken van exoplaneten kan niet het doen zijn van EXOTIC.

Wat dan wel? Ik zie volgende opties:

ExoMiner is slechts een hulpmiddel voor wetenschappers. Het heeft beperkte capaciteiten en kan (nog) geen volledige analyse van een exoplaneet uitvoeren. Mensen zijn nog steeds nodig om de gegevens van ExoMiner te interpreteren en te verrijken, en om de AI-algoritmen te verbeteren. Bovendien, mensen zijn nodig om wetenschappelijke hypotheses te formuleren, experimenten te ontwerpen en te analyseren, en de resultaten te communiceren aan de wetenschappelijke gemeenschap en het publiek. Ook roept Nasa op om zelf uw eigen telescoop in te schakelen. Daar kan ExoMiner natuurlijk ook niet met helpen.

Dan blijft nog de vraag wat mensen dat juist in EXOTIC moeten doen. De identificatie verloopt duidelijk het best via AI. Hoe kunnen ze de data verrijken en verbeteren?

Ik kan echter geen antwoord vinden. Een andere hypothese is dat Nasa als organisatie in eerste plaats simpelweg te weinig ogen op de universum heeft.

Om nieuwe planeten te ontdekken moet je natuurlijk eerst een video of fotoreeks maken. Telescopen zien maar een klein stukje van de sterrenhemel en je kan enkel bij nacht een observatie maken. Laat staan dat je 24 op 24u elk stuk van de sterrenhemel in wil controleren. Dat zou enkel lukken als we honderd duizenden telescopen op aarde 24 op 24u lang automatisch een stuk ruimte laten bestuderen.

We hebben immers ook (nog) geen geostationaire (of zelfs L2 punt) sateliet met een fish eye lens die hele grote delen van onze sterrenhemel tegelijk kan bestuderen. Of bijvoorbeeld 50x overlappende lenzen met elk 200 Megapixel sensoren zodat je elke x minuten een Giga-giga-pixel beeld hebt. Omdat je massaal veel data hebt moet de sateliet wel voorzien worden van onboard AI zodat die AI enkel de coordinaten en transitie curves kan terugsturen naar aarde en niet al die petabytes moet streamen. Indien er interessante ontdekkenigen bijzitten kunnen ze james webb inschakelen voor verdere studie. Het kan best zijn dat je maar een paar breedhoek lezen nodig hebt want uiteindelijk heb je maar kunnen detecteren of een pixel (ster) plots iets dimt of niet. De transitie duurt van enkele uren tot dagen dus je kan een lange exposure gebruiken.

Natuurlijk bestaat die Satelliet/telescoop nog niet en heeft Nasa een oproep gedaan om amateurs te motiveren hun telescoop op onze sterrenhemel te richten. Zo hebben ze simpelweg meer data. Het is mij enkel nog niet duidelijk waarom Exotic niet gekoppeld is aan ExoMiner. Misschien is de computerkracht gewoon te duur, misschien is het technisch nog niet in orde of heel duur om dat breed toegankelijk te stellen. Geen idee.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 14:41]

Ik probeer te begrijpen waarom Nasa mensen boven AI nodig heeft.
AI moet eerst worden getrained adh voorbeelden waarvan bekend is wat het is - oftewel waarvan door mensen is bepaald wat het is.
Wat ik niet begrijp is wat het nut hiervan is.
Dit lijkt me namelijk perfect iets om een AI supercluster te laten doen.
Wat is de meerwaarde dat wij normale zielen hier aan zullen bieden ?
Als maar genoeg mensen er aan meedoen, dan heeft het hetzelfde resultaat als met die distributed computing projects......extra rekenkracht.
terwijl 1 persoon misschien niet zo'n impact heeft op de toegevoegde waarde, als het er miljoenen, of tientalllen daarvan, ter wereld er aan bijdragen, dan wordt de added computing power potentieel wel erg veel.

NASA zal er vast zelf ook aardig wat rekenkracht op los laten, maar in dit geval is, hoe meer hoe beter.

[Reactie gewijzigd door Pim0377 op 23 juli 2024 14:41]

Het punt is dat met een goed en groot genoeg AI model het eigenlijk niet uitmaakt hoeveel mensen er aan werken. Die gaan het toch nooit winnen.

Maar goed het zal wel gaan om gratis compute kracht te kunnen krijgen en wellicht dat vele kruimeltjes toch ook brood maakt.
Maar goed het zal wel gaan om gratis compute kracht te kunnen krijgen en wellicht dat vele kruimeltjes toch ook brood maakt.
Ja weet je, dat is toch juist waar het om draait met al die distributed projects?! Het gaat helemaal niet om het "gratis verkrijgen van extra compute power", het gaat juist om het "willen meehelpen aan", het "meedromen met", "wat als...."

En ja, over de jaren....zijn die misschien onrealistische dromen als kind zijnde, vervormd naar wat een eventuele werkelijkheid zou kunnen zijn als volwassene, maar....misschien ben ik dan een dromer, maar....ik kijk toch zeer regelmatig naar de sterren...wensend dat ik daar een keer heen zou kunnen gaan, hoe het zou zijn, om tussen de sterren te kunnnen reizen....kortom...dromend.
Misschien proberen om een nieuwe generatie warm te laten lopen voor de NASA?
Wat ik niet begrijp is wat het nut hiervan is.
Dit lijkt me namelijk perfect iets om een AI supercluster te laten doen.
Wat is de meerwaarde dat wij normale zielen hier aan zullen bieden ?
AI moet eerst worden getrained adh voorbeelden waarvan bekend is wat het is.
Wie zegt dat dat al niet gedaan is. Data hebben ze in iedergeval meer dan genoeg.
Waarom zou je aannemen dat er niet een goede reden is om mensen ipv AI in te zetten?
Waarom zou een mens beter zijn analyse werk?
Zo zijn we weer terug bij af: AI moet worden getrained door mensen (andersom niet).
Dat is maar gedeeltelijk zo. We zijn nu op een punt beland dat AI zichzelf kan trainen en dat onze 'hulp' eigenlijk afleiding begint te worden.

Waar dit naar toe gaat zullen we wel zien, maar ik denk dat de wereld er over een paar jaar heel anders uit gaat zien.

Hopelijk ook met vele voordelen zoals bijvoorbeeld nieuwe technologieën, materialen en mogelijkheden om onszelf nog meer te overstijgen.
Is er eigenlijk een website waar veel artikelen / nieuws items worden geplaatst over de ruimte/ruimtevaart. Vind het altijd mega interessant als het op tweakers voorbij komt, maar zou wel meer willen consumeren
Daar zijn ze 50 jaar terug al meerdere malen geweest.

Daarnaast kan een organisatie, zoals NASA, met meer dan één missie/doel tegelijk bezig zijn natuurlijk. Naast het maanprogramma hebben ze ook nog diverse missies lopen bij andere planeten (of hun manen) bijvoorbeeld. Dit is gewoon één van de vele missies die de NASA uitvoert. Niet meer, niet minder.
Onbetrouwbare organisatie.
Een organisatie met tientallen succesvolle missies die momenteel gaande zijn doorheen het hele zonnestelsel. Volgens welke norm is dat onbetrouwbaar?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.