Teardown toont dat onderdelen Samsung Galaxy S22 onderling uitwisselbaar zijn

Een teardown van de Australische reparateur Hugh Jeffries laat zien dat de onderdelen van een Samsung Galaxy S22 onderling uitwisselbaar zijn. Dat is bij iPhones al jaren niet meer het geval. De accu van de S22 zit nog altijd stevig vastgelijmd.

Jeffries doet de teardown steevast met twee exemplaren van een nieuwe telefoon, zodat hij onderdelen onderling kan uitwisselen om te zien of dat problemen oplevert. Hij wisselde de pcb's van twee exemplaren van de S22 om. Alle functies bleven werken, inclusief de vingerafdrukscanner en de camera's. De omwisseltruc laat zien of fabrikanten onderdelen cryptografisch hebben verbonden, zoals Apple doet met onder meer het scherm, Touch ID of Face ID en vorig jaar tijdelijk ook met de camera's. Als dat zo is, bemoeilijkt dat reparaties.

Ook na het ontgrendelen van de bootloader bleven alle onderdelen werken, op sommige softwarefuncties na. Zo werkt Beveiligde Map niet meer. De camera's blijven wel functioneren. Dat bleek bij de Galaxy Z Fold 3 vorig jaar niet zo te zijn.

Wel werd duidelijk dat Samsung de accu van de S22 weer stevig heeft vastgelijmd. Dat bleek ook al tijdens een eerdere teardown. Door het gebruik van een grote hoeveelheid lijm is het voor gebruikers thuis lastig om op een veilige manier de accu los te halen, wat thuisreparaties bemoeilijkt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

28-02-2022 • 07:25

29

Reacties (29)

29
27
8
0
0
14
Wijzig sortering
Natuurlijk word er gelijk geklaagd dat het cryptografisch aan elkaar koppelen van onderdelen een draak is voor repareerbarheid. Vanuit de fabrikant word er altijd gewezen naar beveiliging maar in hoeverre is het wel- of niet cryptografisch aan elkaar koppelen nou daadwerkelijk nuttig (of niet dus?)?

Oprechte vraag hoor!
Met een faceID module kan ik het me voorstellen maar zijn daar voorbeelden van dat bv de communicatie van vingerafdrukscanners/FaceID communicatie richting de rest van het toestel gemanipuleerd is? En eens cherm wat zou jue daar mee kunnen manipuleren bijvoorbeeld?
Waarom zou dit met de faceid module wel moeten? Dat is toch gewoon iets wat je gezicht leest, netzoals een camera. Gaat toch om de data waarmee vergeleken wordt, die moet veilig opgeslagen worden, maar daarvoor hoef je je componenten niet aan elkaar vast te leggen.
Ik wil even duidelijk maken dat ik helemaal voor right-to-repair ben, maar een mogelijke rechtvaardiging van fabrikanten is als volgt:
Stel je laat je telefoon repareren maar de reparatiezaak gebruikt malafide onderdelen die gegevens verzamelen. Jij krijgt je telefoon terug maar nu wordt al je data op hardware niveau gestolen. En voordat je zegt, dan moet je niet naar een malafide reparateur gaan, het kan ook zijn dat de reparateur het niet eens weet, maar gewoon om de prijs te drukken deze goedkopere onderdelen gebruikt. Door de onderdelen te locken maak je deze aanval veel lastiger.
Of dit ook echt zou gebeuren in het wild is een andere vraag, maar het is niet onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door Nycrea op 27 juli 2024 14:15]

Ik vind het eerlijkgezegd wel erg ver gezocht, maar goed. Op die manier is alles te rechtvaardigen door fabrikanten om alleen maar officiële onderdelen te mogen gebruiken. Is dit ooit al eens aangetoond dat het vervangen van een batterij of scherm zorgt voor dat iemand je data steelt?
Er zijn inderdaad gevallen bekend dat er niet netjes (en dan druk ik me voorzichtig uit) is omgegaan met de data van klanten. Echter geld dit zowel voor officiele (Apple Store) reparaties als third-party!
Je voorbeeld is vrij theoretisch, en kan in de praktijk vrijwel niet. De meeste onderdelen (die te vervangen zijn) zoals readers & camera's ect zijn veel te klein om een volledig systeem in te plaatsen die afzonderlijk van de gsm, signalen kan uitsturen.

En als dat al kan (fysiek) dan zou de ontvanger van zeer dichtbij moeten zijn om met die kleine hoeveelheid stroom (significante) data door te zenden. Overigens als je telefoon in een repair centrum steekt kunnen ze veel eenvoudiger een software matige aanval doen.

Mogelijks is het om het stelen te ontmoedigen, maar ik vermoed dat het gewoon een goeie verkooptruck is, waar de aarde en de klant mag voor betalen.

[Reactie gewijzigd door svennd op 27 juli 2024 14:15]

Ander grapje... wat als je telefoon word gerepareerd met gestolen onderdelen.

Aanleiding om voor dieven alsnog telefoons te stelen.
Dat is echt puur een theoretisch argument, en absoluut geen probleem in de echte wereld. Volgens mij is zoiets nog nooit eerder gebeurd in een moderne smartphone, en al zeker niet op een grotere schaal dan een targeted attack. Niets is zwart-wit dus zit je met een afweging van voor- en nadelen. De voordelen zijn duidelijk: zelf repareren is mogelijk, goedkoper voor de consument. Nadelen: mogelijk veiliger voor targeted aanvallen waarbij ze hardware inbouwen om je data te stelen?
Ik zeg niet dat het een goed argument is, ik zeg alleen dat dit wellicht een argument is wat fabrikanten gebruiken om hun monopolie op reparaties te rechtvaardigen.
Het is natuurlijk leuk dat je stelt dat het geen goed argument maar wel een argument is maar dan kom je al snel op het terrein van de juridische rechtvaardiging. Waar je in de burgermaatschappij nog wel eens kunnen zeggen, het is misschien een slechte reden maar toch is het een reden, in het recht gaat zo’n argument simpelweg niet op

Je komt hier dus al snel bij begrippen als concurrentie-vervalsing of misschien wel cartelvorming

[Reactie gewijzigd door i-chat op 27 juli 2024 14:15]

Wie heeft het hier over target ed attack

Gewoon een chip bouwen die van miljoenen mensen allerlei data jat in de hoop dat je daar enerzijds grof geld aan verdient en anderzijds met computational learning data uit kunt halen waarmee je mensen onder druk kunt zetten

Massasurvaillance heet dat

Niet dat dat nu al gebeurt of misschien ook wel je weeet zulke dingen pas als het al te laat is

Maar het belangrijkste voor dit verhaal is dat er om zo’n doel te bereiken voor Apple ook andere methodes bestaan ze zouden bijvoorbeeld ook een combinatie van serienummer en beveiliging‘s sleutel kunnen gebruiken waardoor Apple nog steeds zijn Sig. op de hardware moet plaatsen en je als reperateur nog steeds alleen valide hardware kunt gebruiken maar waarbij ieder legitiem stukje hardware gaat werken nieuw op uit een 2e handsje

[Reactie gewijzigd door i-chat op 27 juli 2024 14:15]

Mass surveillance om wat te doen?
Ik kan mij voorstellen dat het stelen van iPhones voor onderdelen in iedergeval minder aantrekkelijk is. Maar het gevolg is bekend, voor onafhankelijke reperateurs is het onhandig.
Je zou met gemodificeerde hardware iets kunnen doen met het verkeer wat er over gaat, zoals de vingerafdruk kopiëren. Echter vind je die ook op de buitenkant van het toestel....
En laat je het dan officieel repareren, is het nog steeds erop vertrouwen dat die reparateur niet een gemodificeerde versie gebruikt en er in programmeert.
Kortom, wil je dat niveau van beveiliging, koop alleen nieuw, in gedeelde verpakking, anoniem in de fysieke winkel.
Voor de gewone mensen is er geen risico, wat zou iemand in mijn telefoon moeten met mijn vingerafdruk of faceid, wat anders ook kan, nog daargelaten dat ik de telefoon moet laten repareren of zelf doen om het onderdeel te vervangen.
Voor autoradio's bijvoorbeeld is dit ook heel normaal. Dan moet het natuurlijk wel daarna mogelijk zijn om makkelijk contact op te kunnen nemen met de fabrikant om de radio in een andere wagen in te kunnen bouwen voor hergebruik na bv. sloop. Voor die veiligheid is de prijs die de hergebruiker betaalt dan het doorgeven van zijn naw. Overigens, bij wagens gaat dat vrijgeven via de importeur en de dealerorganisatie. Maar of dit nou zo nodig is voor losse onderdelen onder de, zeg, € 200,-?
Hoe krijgt hij voor elkaar om scherm zo bekrast te hebben bij een nieuwe telefoon?
Zit een screenprotector op en hij schuift nogal met de telefoon heen en weer op de werkbank.
Als telefoon reparateur moet ik zeggen dat het vervangen van een samsung accu voor mijn gevoel lastiger wordt uitgemaakt dan het in de werkelijkheid is. Ja ze zitten stevig vastgeplakt maar met wat 90% of 99% alcohol, een zuignap en een beetje geduld ben je zo klaar.
Prima Samung, nu de accu nog vervangbaar en het OS idem.
Gaat de goede kant op.
Dit is natuurlijk een stap in de goede richting. Toch zie ik het liefst stock Android op de Samsung modellen. Dat vind ik persoonlijk toch iets belangrijker dan een vervangbare accu.
Dat zou inderdaad geweldig zijn. Maar dat gaat niet gebeuren. Samsung blijft proberen jou in hun eco systeem te lokken/houden.
Dat vraag ik me altijd af, kopen mensen een Samsung om de kwaliteit vd hardware of de beleving van de software? Persoonlijk zal het mij boeien wat er aan software op staat, ik gebruik chrome en verder eigenlijk niets specifiek van samsung.
ik ga vooral voor de unieke hardware: de s-pen.
en de software:
secure folder, samsung notes(met de s-pen), en good lock(GUI aanpassing op het niveau van een custom rom, maar vereist geen root)

en ik denk dat ik voorlopig bij foldables blijf, wat mijn merk keuzes wat beperkt.
De meeste mensen kopen Samsung omdat ie in het bushokje hangt. Ze hebben geen weet van android versies / varianten / launchers. Overstappen naar een ander merk is al een probleem, omdat ze dan weer een hele leercurve moeten ondergaan. "Ik moet een nieuwe telefoon, want mijn oude is vol." enzovoorts.

[Reactie gewijzigd door Piet54321 op 27 juli 2024 14:15]

Ik heb zakelijke een Nokia 6.1 en zelf de Samsung galaxy s10 plus (gebruikt gekocht). De samsung vooral omdat hij lekker werkt met mijn galaxy watch en het een mooi groot scherm is. En mijn autoradio vind de bt verbinding met de samsung fijner dan mijn vorige Nokia 7 plus. Dat was een heel gezeik om dat stabiel aan het werk te krijgen.
Anoniem: 1022589 @Septimamus1 maart 2022 11:43
Juist de software is 1 van de redenen om voor Samsung te kiezen voor mij. Android one gehad op een Nokia 6.1 en ik snap de voordelen, maar vondt het veel te kaal; dus een launcher geinstalleerd en mijn eigen progjes voor dit en dat. Klinkt allemaal leuk, maar het was een regelrechte ramp. Overal probleempjes die opdoken en de diverse apps sloten dikwijls gruwelijk op elkaar aan. Met nova, wat een geweldige launcher ging het geweldig mis met die Anroid versie wat gestures betreft en meer ging mis.
En dan: overal dat Google in alles om alles door alles. Nou wat was ik blij dat ik de laatse se-cu-riie-tiiee patch had nou nou en wat gaaf de laatste Android versie vol bugs; NOT.
Als je zulke statements maakt, is het handig om je bronnen te vermelden zodat mensen kunnen controleren waar je het over hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.